Top-zuivellijn avond

Gisteravond in Varsseveld.
Zeer druk bezocht.
Helder en duidelijk gebracht.
Een nieuwe weg is ingeslagen.

Deel dit topic

Reacties

+1
KOC1981
Is er ook iets gemeld over de afzet of afspraken met afnemers die concreet zijn?
+12
christo
@KOC1981 De implementatie van de nieuwe lijn is uitgevoerd met de denkwijze die binnen een beursgenoteerd bedrijf gemeengoed is. Winstmaximalistie, een goede vergoeding voor aandeelhouders maar de leveranciers wordt weinig over nagedacht. Zolang de fabriek maar vol blijft is er niks aan het handje. Het is heel simpel aan de boertjes te verkopen door ze een extra fooi te beloven. Geef er een paar glazen bier bij en een presentje aan het eind van de avond en iedereen gaat blij naar huis. Boeren hebben geen idee waar ze aan beginnen. Dat is de kracht van de manier waarop rfc nu de lijn invoert. Dat doen ze als bedrijf slim. Maar het cooperatieve model wat de oorsprong van onze coop is wordt gewoon keihard verkracht. RFC dicteert als een beursgenoteerd bedrijf.
Twentsch Land
@christo

Heb je het gisterenavond in Varseveld zo ervaren ?
+3
christo
@Twentsch Land Al sinds de eerste melding over de invoering van de lijn. RFC zei in de voorjaarsvergaderingen dat de contracten bijna getekend waren. Dat vonden mensen toen al mooi om te horen, meer geld met een contract van Appie eronder.
De huidige situatie is dat er geen contract is. De eisen kunnen nog niet overlegd worden. de certificering is nog niet geregeld. En afgelopen voorjaar waren de contracten al getekend? Je moet wel buitenaards vertrouwen in de top van rfc hebben om dit allemaal te geloven. Het verhaal rammelt van alle kanten, maar de titanic vaart. Ik denk dat Natasja lekker slaapt de laatste tijd. Niet dat ik er slecht van slaap. Ik maak me meer zorgen om mijn collega's die niet zien wat er met hun coop gebeurt.
Cornelis1
@christo Wel bijzonder Ronald dat je gisteravond positief was, althans dat zei je zelf.
+2
Wiebren
@christo toen je de microfoon vasthad gisteravond heb je weinig laten merken van deze zorgen. Vanwaar het verschil?
Wolswinkel
@Wiebren Zijn er al contracten afgesloten met afnemers Wiebren? Zo ja zijn dit langdurige verbintenissen? Wordt immers wel het eea van de veehouders verwacht! Lijkt me niet meer als normaal dat dit gewaardeerd wordt met concrete langlopende contracten. Immers heeft Jumbo(een van onze afnemers) al een convenant gesloten met milieudefensie mbt het feit dat vanaf 2022 alleen nog “duurzame”(weidemelk, grondstoffen uit Europa)melk verwerkt zal worden in hun huismerk producten waar wij leverancier van zijn. Zat waarschijnlijk geen FC delegatie bij aan tafel..😬
Wiebren
@Wolswinkel er zijn een aantal afspraken gemaakt inmiddels. Op contracten en looptijd kan ik hier nu niet ingaan
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @Wiebren:
Op contracten en looptijd kan ik hier nu niet ingaan

Precies!, daar gaat de boertjes ook niets van aan...
robotmelker
@slagroomvla niet zo streng tegen wiebren.... die heeft sinds kort een top baan en salaris bij FC... die is die direkte toon die jij gebruikt niet gewend....
+6
Wiebren
@slagroomvla jij lijkt me niet zo naïef dat je denkt dat dat op zo’n forum uitgebreid gedeeld wordt
+4
robotmelker
@Wiebren ja.. en ik hoop dat jij ook niet zo naïef bent dat de juiste cijfers gedeeld worden op de ledenvergadering.... vorig jaar is der zelfs een aparte bijeenkomst geweest voor de cijfers uit te leggen... werdt je ook geen zak slimmer van.

FC is een coöperatie waar de klanten op een troon staan... het personeel met een zijde handschoen worden behandelt en de eigenlijke eigenaars met kruimels worden afgeserveerd...
+4
jan w
@Wiebren
Waar ik over het algemeen bang voor ben is, dat je nu blij wordt gemaakt met een extraatje en dat het over een paar jaar gemeen goed is en de melkveehouder blijft met de kosten zitten.
Over een aantal jaren moet een melkveehouder 2 x het melkgeld verdienen om het vervolgens 1 x uitbetaald te krijgen.
Als er iets nieuws op of in de markt wordt gezet moet het extra geld dubbel en dwars uit de markt komen en niet zo als met weidemelk dat er geld van niet weiders gegapt moet worden om de bonus uit te betalen.
Hoe kun je iemand blij maken met een dood vogeltje.
+8
labella
@Wiebren Al die verschillende melkstromen(tob melk, hokus pokus melk, vlog melk, weidemelk, stalmelk enz) moet je als verwerker helemaal niet willen, dat werkt alleen maar kostprijs verhogend wat never terug komt uit de markt.
+1
Nick83
@labella nu zijn het nog allemaal verschillende melkstromen, over een paar jaar ben je gewoon verplicht dat allemaal te doen, dus vlog + weidegang + hokuspoqus + tobben. En anders ophoepelen.
Twentsch Land
@Nick83

Ach dat ophoepelen ...... je kunt het ook voor zijn.....hoe sneller het gedoe allemaal gaat des te eerder er weer kleine nieuwe coöperaties komen van een aantal ( 10 of 20 of 30 of nog iets meer ) melkveehouders, het leveren weer aan supermarkten dicht bij huis en/of zelf een zuivelwinkel in het dorp/winkelcentrum......laat maar kuuln het loopt wa los.
christo
@Nick83 Dat ophoepelen weet ik niet. Het eerste gedeelte zie ik ook gebeuren. Bio+ melk leveren voor een schijntje. Retail is gekke Henkie niet.
Todi
@Wiebren En Cornelis Na een feestje kan een kater komen .
putjesschepper
@Wiebren waarom kan vlog niet gecombineerd worden met topline?
+1
diekman
@christo Zo te lezen ben je niet in Varsseveld geweest.
putjesschepper
@diekman ja maar christo heeft wel gelijk ze zijn alle winkels langs geweest niet 1 wilde het concept kopen. In de vergadering zeggen ze dat het uit de markt moet komen.dat zelfde zeiden ze ook in begin van weidemelk nu weten we hor dat afgelopen is.
+1
Frits1
@putjesschepper lever zelf aan doc, maar volgens deze wordt voor ''weide'' kaas echt meer betaald.
Bekkink
@diekman ik kon gister helaas niet, klopt het dat je grondgebonden moet zijn voor de toplinezuivel?
KOC1981
@christo wat je eerste punt betreft, gelukkig zijn we zelf die aandeelhouder die ook baat heeft bij winst van RFC, verder wordt mijn vraag niet beantwoord. De vraag was, kan men de afzet al concreet maken?
Noordoost
@KOC1981 nee want die hebben ze niet
Noorderling
Hebben alle bezoekers de voorwaardenlijst ook doorgenomen en hoe makkelijk denkt men hier aan te voldoen?

Ondanks dat ik logistiek niet mee mag doen vind ik het nog wel een hele berg voorwaarden voor 1cent. Heb nu ook niet direct de indruk dat de het concept past bij de regios waar men het invoert behalve het veenweidegebied.
KOC1981
@Noorderling tis 2 cent vanaf 2020. en 1,5 in de pot.
dwers
@KOC1981 en 1.5 cent uit de pot zal dan wel op basis van je foqus punten uitgereikt worden zeker ? Zodat we langzaam aan de zelfde kant op gestuurd worden.
Noorderling
Quote Reactie van @KOC1981:
@Noorderling tis 2 cent vanaf 2020. en 1,5 in de pot.

Die 1,5 cent lijkt weer heel leuk, alleen die 1,5cent krijgt niemand middels de nabetaling. Anders zou de Toplijn 1,80euro/kg op moeten leveren.
Die 1,5 cent gaat over de 100miljoen kg Toplijn melk. Is 1,5miljoen euro. Als dat bedrag verdeelt wordt onder alle leden middels de nabetaling zal ik het maar niet gaan delen over de gehele melkplas want dan begint het toch wel een ver achter de komma verhaal te worden. Daar gaan we ook niets mee opschieten.
dewittemotor
@Noorderling plus deel in de dode hand, plus deel in de obligaties
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Noorderling:
Die 1,5 cent gaat over de 100miljoen kg Toplijn melk. Is 1,5miljoen euro. Als dat bedrag verdeelt wordt onder alle leden middels de nabetaling

Kopie van melkweb:

"Hoe is de beloning opgebouwd?

Leden-melkveehouders die deelnemen aan de Top-Zuivellijn worden in de eerste fase met 1 cent per kg extra voor de melk beloond. Op het moment dat de melkstroom echt loopt, ontvangen zij een meerprijs van 2 cent per kg. Dat komt bovenop de weidegangtoeslag. Daarnaast wordt 1,5 cent per kg melk volgens het PlanetProof keurmerk ingezet voor financiering van coöperatieve duurzaamheidsinitiatieven."
+2
jg
@Jack Rijlaarsdam Eerste fase ....
+1
BertK
@Noorderling Rondom het veenweidegebied zitten de meeste consumenten die hun mening hebben over hoe duurzaam veehouderij er uit zou moeten zien. Laat ze maar zien of het hun geld waard is.

In onze omgeving zijn er veel melkveehouders die vrij makkelijk aan de eisen kunnen voldoen. Persoonlijk appeltje-eitje. Nog ff extra borstel. Voor de rest beloning voor waar je al eerder in geïnvesteerd hebt.
+1
sorry
@BertK het gaat helemaal niet over consumenten,jumbo wil een wit voetje halen bij wakker dier ea
matt
@sorry jumbo wil gewoon voorkomen dat ze zwart worden gemaakt in de media.
Zoals nu met de boeren al gaande is in de media.door wakker dier en consorten.
dewittemotor
Bedoel min natuurlijk
+1
dewittemotor
Van mij mogen ze eisen stellen zoveel ze willen, maar dan moet er wel een altijd durende kostenvergoeding tegenover staan. Dus alle extra arbeid, benodigd vermogen etc. ook betaald. ook al gebeurd dat door opa.
Maar dat is nu net het probleem. We worden een bepaalde richting ingedrukt en dadelijk is er geen weg terug meer. Die supermarkten weten dat heel goed. En dan na twee jaar gaan de extra uitbetalingen door de supers er vanaf. RFC durft dat niet te zeggen, want gezichtsverlies, vertrouwen leden gaat onderuit etc. Dus die extra gaat uit het bedrijfsresultaat betaald worden. Ik denk dat dit ook de werkelijke reden is van de lage nabetaling afgelopen jaar. Tegenslagen zijn er altijd wel, maar de extra voor weidegang en VLOG komen niet uit de markt en worden gewoon ten laste van het bedrijfsresultaat gebracht met wat handige boekhoudkundige truuks.

Dit gaat uiteindelijk de doodsteek worden voor een groot deel van de Nederlandse Melkveehouderij. RFC moet dat gewoon openlijk gaan communiceren. Proberen het publiek achter de boeren te krijgen. Dat is onze enigste kans. Maar dat doen ze niet. Ze kiezen voor de makkelijke weg en dat is alles op de leden af te wentelen.
+7
familie pelle
Ik vond het een onduidelijke avond (lag niet aan de uitleg) maar een boeiende weg die ingeslagen is. Boeiend omdat fc eindelijk probeert duurzaamheid te verwaarden. Iedereen praat er al lang over maar niemand doet iets. De scepsis is terecht maar mislukt het dan hebben we het tenminste geprobeerd.
Onduidelijk omdat nu nog steeds niet alle eisen bekend zijn terwijl er al wel van boeren wordt gevraagd keuzes te maken. De snelheid waarmee de trein rijd zorgt er onherroepelijk voor dat er fouten gemaakt worden maar deze zal wel nodig zijn om als eerste op bestemming te zijn.
christo
@familie pelle Zolang niet eerlijk verteld wordt waarom rfc deze keuze gemaakt heeft zal ik proberen het duidelijk te krijgen voor de leden van mijn coop. Daarna mogen jullie zelf oordelen.
puntertje
@christo Nee, als je er niet aan mee kunt doen vind je het onzin natuurlijk.
christo
@puntertje Nee hoor. Ik ben voorstander van innovatie binnen de kaders die je met elkaar afspreekt. Ik heb me aangemeld voor de toplijn. Het zal afhankelijk zijn van de definitieve cooperatieve invulling en de leveringsvoorwaarden of ik deel ga nemen.
familie pelle
@christo waarom fc deze keuze gemaakt heeft kan 2 redenen hebben. 1. Ze zijn bang voor de concurrentie, waarvan sommigen al een stap gemaakt hebben. 2. Ze denken dat er daadwerkelijk vraag c.q. markt voor is.
Maar waarschijnlijk denk jij aan een reden 3?
christo
@familie pelle Klopt. En 4. En misschien ook nog wel meer.
familie pelle
@christo nou vertel.....😇
Koeienpraat
Kan iemand vertellen wat de eisen tot dusver zijn?
weurding
Was net shoppen bij de aldi bij de uitgang, blaker pakken en zelf afvullen, chocomel, valess....., slagroom en klopmelk 😁
andre01
Of ik het er mee eens ben wat campina voorsteld, nee. Ik kan ook niet aan de eisen voldoen van beweiden ect Voor de grondgebondenheid zal het nog wel lukken.

Maar wat is het probleem wat je nu ook al ziet gebeuren, de macht via de media voor het groene, grondgebondenheid, co2 neutrale en wat nog al meer door de milieu en "groene kant" drijft de winkels en de unilevers en andere bedrijven om daar aan mee te doen om geen negatieve publiciteit te krijgen. Wij hebben misschien wel gelijk, maar we krijgen het niet.

Campina kan dus niet anders dan daar vol op in te spelen, misschien wel tegen wil en dank
+1
christo
@andre01 Als je te veel bukt krijg je pijn aan de poepert.
Wolswinkel
@christo Ben je ietwat druk int hoofd?!?!
christo
@Wolswinkel Hoe bedoel je druk? Er spelen op het moment wel veel dingen die te veel aandacht vragen. Dat vraagt organisatorisch veel improvisatievermogen. Maar het gaat prima met me als je dat zou bedoelen.
Wolswinkel
@christo Als ik je reacties lees kom je druk en wat bozig over. Maar verder bedoel ik er niks bijzonders mee hoor! Kan ik beter bij mezelf blijven..!
christo
@Wolswinkel Ik ben actief en hyperkritisch. Dat heb je goed ingeschat. Ook hier is er oud zeer. Maar wie heeft dat niet?
jan w
@christo
Dus jij kent de reactie's: Oeps of Helaas of, Daar ik ik mij niet in vinden". ook wel?
christo
@jan w Ik hoor en lees het vaak.
Koeienpraat
Ik begrijp dus goed dat de eisen nog niet eens duidelijk zijn? Waar hebben we het dan over?
christo
@Koeienpraat Das een goede, zelfs heel goede vraag.
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Koeienpraat:
Waar hebben we het dan over?

De onvoor speelbare toekomst
Geen paniek wordt het niets dan stoppen we er weer mee Zeiden ze gisteravond in Heerenveen
+5
@MTSTAMMINGA Duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuus men is niet zeker van de zaak ??? Kijk ik niet raar van op , tis het zoveelste KUL ver haal , en het melkgeld maar herverdelen, MAAR er komt een moment dan stopt dat herverdelen, en gogelen met getallen, en boekhoudkundige trucjes. NOGMAALS de consument wil4 keer per jaar op vakantie en weinig betalen voor het voedsel.
+1
sorry
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Geen paniek wordt het niets dan stoppen we er weer mee

wat gaan ze dan met wiebren doen....
+2
christo
@sorry wieberen
+2
putjesschepper
sorry
@christo lucky voor rfc.....dattie niet weggekaapt is door jan anker
christo
@sorry De is toch geen transferperiode?
IJsseldelta
@sorry Jan Anker wil alleen de goeie mensen
gerrie-hul
@sorry Is zijn geld niet gekoppeld aan de melkprijs Meer verdienen als de melkprijs omhoog gaat,en minder als hij daalt
putjesschepper
@MTSTAMMINGA hoelang duurt het contract dan?
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @putjesschepper :
hoelang duurt het contract dan?

Net zolang als het VLOG contract Zelfde voorwaarden waren ze heel duidelijk over
christo
@MTSTAMMINGA Wat staat er in een vlog-contract?
+4
hans1980
Zou er aan mee kunnen doen maar ben extra regeldruk giga beu dat ik het beperk tot weidepremie
christo
@hans1980 Dat leeft breed. Compliment om dat te delen.
+1
Flinstone
In Markelo wilde iedereen wel mee doen! Zou ook niet weten waarom niet, toch een leuk bedrag per jaar meer voor weinig extra inspanning?!
Koeienpraat
@Flinstone maar niemand weet toch precies hoeveel extra inspanning het daadwerkelijk kost?
BertK
@KoeienpraatVoor de één niets, voor de ander veel.
+1
christo
@Flinstone Grappig. De eisen zijn er in conceptvorm.
@Flinstone Ja en ook hier in markelo word NU al TOP melk geproduceerd, en de melk die straks word geproduceerd, met het stempel TOPMELK , komt op dezelfde manier in de tank als nu, er is totaal geen verschil !!!! Alleen boekhoudkundige trucs , om het verhaal geloofwaardig over te laten komen. RFC gaat een aantal boeren extra betalen door de rest wat te korten.
+2
diekman
@Detukkeroettwente Lees eerst de eisen waar aan je moet voldoen.
jan w
Ik werd maandag nog gebeld of ik nog naar een bijeenkomst kom. Zegt die dame:"Je moet het al als een eer beschouwen, dat je uberhaupt een uitnodiging hebt gekregen".

Dus niet alle melkveehouders hebben die uitnodiging ontvangen.
christo
@jan w Klopt. RFC heeft niet bedacht dat het mogelijk kan zijn dat bedrijven die niet via hun selectie naar voren kwamen ook vanaf 2019 kunnen voldoen aan de voorwaarden. Dat is jammer. Waarom op voorhand niet iedereen een kans geven?
Wiebren
@christo Dat hebben we wel bedacht en dat antwoord heb je van de week ook gehad in De Radstake.
Het is een nieuwe melkstroom met in de opstart dus nog onzekere volumes. RFC begint eerst op een paar productielocaties. Je kunt ook instromen in 2019 als je dan wel (en nu niet) aan de criteria kunt voldoen. Je hebt alleen geen zekerheid dat je direct mee kunt doen en omdat het volume afhankelijk is van de verkoop heb je ook geen meerjaren-garantie.

De melkveehouders die we in eerste instantie hebben uitgenodigd zijn degenen die al aan veel criteria kunnen voldoen. Weidegang is daar een belangrijke van, opstallers hebben geen uitnodiging gehad en bedrijven buiten een bepaald gebied rondom de eerste fabrieken ook niet
christo
@Wiebren Ook gisteren aangegeven dat het huidige voorstel niet past binnen een coop. Dat gaan we niet eens worden. Het is wel van belang anderen daar mee te confronteren. De presentatie was top en men pakt graag het geld en gaat daarmee voorbij aan het feit dat we een coop zijn. Daarnaast vind ik het belang wat individuele leden hebben niet meer goed gedragen worden binnen de coop. De te makkelijke manier zou zijn om aan te sluiten bij de uittocht.
+1
Wiebren
@christo of dat past bij een coöperatie daar moeten de leden over besluiten.
Ik reageer op je opmerking, die klopt niet. Zeker omdat je van de week al een antwoord op je eigen vraag daarover hebt gehad zet ik dat even recht.
achterhoeker2
@Wiebren Wanneer worden de eisen die aan topline zuivel worden gesteld helemaal zeker?
Wiebren
@achterhoeker2 als SMK die publiceert, verwachting is begin december
christo
@Wiebren Welke opmerking klopt niet? Even ter correctie: niet de leden maar het orgaan ledenraad is aan zet.
Wiebren
@christo dit klopt niet, bedrijven die na een aanpassing wel voldoen krijgen ook een kans

Quote:
RFC heeft niet bedacht dat het mogelijk kan zijn dat bedrijven die niet via hun selectie naar voren kwamen ook vanaf 2019 kunnen voldoen aan de voorwaarden. Dat is jammer. Waarom op voorhand niet iedereen een kans geven?
christo
@Wiebren Met kans bedoelde ik: geen selectie maken bij de uitnodiging voor de informatiebijeenkomsten. Ik hoef mijn staldeuren bij wijze van spreken maar open te doen en voldoe aan de voorwaarden. Rfc heeft er ook het belang bij dat er zoveel mogelijk potentiele deelnemers zijn.
Wiebren
@christo het is heel simpel, in 2018 kun je niet voldoen aan weidegang en we hebben al dit jaar de eerste melk nodig. Dus vliegen we er pragmatisch in. Dat is misschien wat ongewoon, maar ik heb ook verteld deze week dat er wel meer dingen anders dan anders gaan in dit traject. Wie straks in wil stappen en laat zien dat er aan de voorwaarden voldaan kan worden krijgen heus een kans.
christo
@Wiebren Ik wist niet dat het in 2018 al los ging.
+1
Wiebren
@christo misschien zat je op je eigen vragen te broeden toen dat verteld werd 😉
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Wie straks in wil stappen en laat zien dat er aan de voorwaarden voldaan kan worden

Wordt er nog nagedacht over de positie van leden die aan alle voorwaarden voldoen, maar niet in een logistiek handige regio koeien melken?
dwers
@Jack Rijlaarsdam via de foqus planet krijg je toch ook nog een fooi als je goed punten scoort.
+1
christo
@Jack Rijlaarsdam Ja gaat Wiebren zeggen. Collateral dammage. Maar het is belangrijker om duurzaamheidsmarktleider te willen zijn i.p.v. een coop. Dit gaat de coop voor de voeten lopen tot ze naar de beurs gaan. Ledenraad die er mee instemt verdient het niet om op vertrouwen van de leden te rekenen.
putjesschepper
@Wiebren de leden hebben laatste 10 jaar niks meer te vertellen binnen rfc.snap dat erje wel zo denkt maar daar kom je nog wel achter.
jan w
Quote Reactie van @putjesschepper :
denkt maar daar kom je nog wel achter.

Wiebren komt daar zo niet achter, hij kijkt vanauit een andere bril.
zwier
@Wiebren Heel veel gegevens worden uit de kringloop wijzer gehaald, de uitkomst hiervan bepaald voor een (groot) gedeelte of je de meer prijsbeurt.
Ook weten we dat deze nog lang niet betrouwbaar is, hoe gaan we dit oplossen om in de toekomst problemen met de NGO,s te voorkomen.
Negatieve verhalen moet je voorkomen.
Wiebren
@zwier door zoveel mogelijk van brongegevens uit te gaan en zo weinig mogelijk van berekeningen op basis van eigen invoer.
+14
JanCees
@Wiebren je bedoelt dus te zeggen de KLW is onbetrouwbaar daar kun je qua borging niets mee. Trek dan de stekker uit die papieren onzin.
Wiebren
@JanCees KLW is een rekenmachine. Daar kun je zelfs mee uitrekenen hoeveel melk of gve iemand per ha heeft 😉De vraag is of de teller en noemer kloppen op het betreffende bedrijf
buorman
@Wiebren
Tsja, dan is er sprake van een breuk en de som geeft een fout antwoord.
Zo een zakjappanner gaat hier in de kliko 😀
zwier
@Wiebren De vraag is of de teller en noemer kloppen, De 65 % eiwit van eigen land is/wordt belangrijk, denk dat de teller en noemer erg belangrijk zijn voor dit getal , deze komen dan wel uit bron gegevens, maar of ze betrouwbaar zijn is natuurlijk een heel ander verhaal.
Ben eigenlijk wel benieuwd wat voor een rantsoen het voorbeeld bedrijf van die avond heeft.
Meer dan 25000 kg melk per ha, ook nog weidevogel land of zo, en dan 68% eiwit van eigen land ,zal het in de VKO er eens over hebben hoe dit te bereiken?
christo
@zwier Wiebren weet al dat dat niet kan. Heb ik hem zelf ingefluisterd.En toch trekt hij zijn eigen plan.
Wiebren
@christo ingefluisterd niet, daarvoor moet je me toch echt aanspreken
Wiebren
@zwier vooral veel gras Zwier en niet teveel krachtvoeraankoop. Er heerst blijkbaar de gedachte dat eiwit van eigen land gaat over zoveel mogelijk eiwit oogsten van de hectares uit je gecombineerde opgave. Tenminste als ik al die goedbedoelde tips en trucs zo lees over extra bemesting, grasklaver, herinzaai enz.
Terwijl het gaat om hoeveel van het eiwit dat je koeien nodig hebben van je eigen land komt.
Dat is wel iets anders.
Je zou ook kunnen zeggen: hoeveel eiwit moet je nog kopen ten opzichte van wat je koeien nodig hebben. Dan gaat het over behoefte minus aankoop. Bron is dan je aangekochte volume, die data komen niet van de boer en je kunt checks inbouwen dat er voer 'vergeten' wordt.

En het is dus niet het enige criterium, ook % natuurland en straks kruidenrijk grasland is een criterium, net als organische stofbalans. Dat zijn zaken die er de komende jaren bijkomen en meer balans brengen voor degenen die anders alleen naar opbrengstcijfers kijken
Het helpt natuurlijk niet dat de mensen van KLW al een aantal keren de rekenregels hebben gewijzigd de afgelopen jaren. Op zich heeft @christo terecht gewezen op de verschillende wijzes van berekenen.
christo
@Wiebren Bedankt voor de reactie. Die fout heb je zelf gemaakt. Hoe ga je die herstellen? De norm moet naar beneden anders maak je de boeren tot je tegenstander.
Wiebren
@christo welke fout? Er zijn meerdere mogelijkheden voor uitrekenen. Als je kijkt naar teelt van eigen land (al dan niet met aftrek van verkocht voer) of naar % eigen ten opzichte van behoefte geeft verschil in uitkomst. Dat was al bekend. Er is vergeleken hoe de verschillende rekenwijzes uitwerken. Daarna is 65% in advies gekomen. Die streefwaarde staat niet voor niets voor 2025. Veel bedrijven kunnen vandaag al voldoen. Een deel nooit of pas na buurtcontracten mee te tellen.
SMK begint lager komende jaren.
+1
sorry
@Wiebren .....je zit toch hopelijk niet in je werktijd te prikken....?
pietjepuk
@sorry Kan ook wat zeggen over zijn arbeidsuren. 😅
christo
@Wiebren Je verhaal klopt niet. Er was door jou niet te bepalen hoeveel eigen eiwit in het rantsoen zat. Wel de teelt, die staat in de kringloopwijzer. Dan had je voor die definitie moeten kiezen. Je zou het appels en peren vergelijken kunnen noemen. In dit geval is niet bekend wat de peren zijn. Er moet toch iemand verantwoordelijkheid gaan nemen voor die fout. Nogmaals: je maakt een definitie eiwit in het rantsoen o.p.v het kengetal teelt t.o.v.eigen rantsoen.
pieta
@christo Als ik het eea goed begrijp snap ik de keuze wel. Anders krijg je van die boeren die het eiwit (zogenaamd) wel telen maar niet aan hun koeien opvoeren. Dan is het verkocht aan bijv een paardenboer ofzo en wordt er soya aangevoerd. En dat is niet het doel. Of zie ik het verkeerd?
+1
christo
@pieta Die keuze is ook de minst slechte. Dat ben ik met je eens. Maar er is wat anders gebeurd. Er is door Wiebren een giga blunder gemaakt. Hij heeft 62% als gemiddelde uitgerekend uit de kringloopwijzers van 2016. Dan heb je het over teelt. Dus ook het verkochte voer of de extra kuilbult. Laat 2016 nu net een groeizaam jaar geweest zijn. Dus lekker veel eigen eiwit teelt. Het gemiddelde eigen eiwit in het rantsoen was in 2016 bij de bedrijven die ik heb laten controleren 10% lager dan het getal wat in de kringloopwijzer stond. Dus de zgn. stip op de horizon is een heel vies vlekje geworden omdat met de verkeerde cijfers gerekend is. Ngo's vinden het geweldig. De fout had zoals mevrouw Oerlemans mij vertelde nog wel groter mogen zijn.
Wiebren
@christo hoe kom je erbij dat ik het heb uitgerekend?
Nogmaals, het is geen fout of blunder, het is heel helder wat er is uitgerekend en welke rekenregel er in KLW 2016 staat voor eiwit van eigen land.

Het past jou misschien niet. Dat is wat anders dan het klopt niet
christo
@Wiebren Wat er is uitgerekend klopt. Daar gaat het niet om.Dat jij het nog niet snapt betekent hoe ingewikkeld je het hebt gemaakt. Men heeft de eis 65%zelfgeteeld eiwit van eigen grond gedeeld door voederbehoefte gelijkgesteld aan de hoeveelheid eigengeteeld eiwit in het rantsoen gedeeld door de voederbehoefte. Dat zijn twee heel verschillende dingen. Je mag rustig volhouden dat het wel klopt, ik blijf er bij dat bovenstaande twee verschillende dingen zijn. Om het iets meer toegangkelijk te maken de volgende vergelijking: wat zou er gebeurd zijn wanneer een rekenwonder het percentage weidegang in 2012 berekend had op 91.2 % en dat de norm zou zijn geworden? Dat is hier ook aan de hand met het eiwit van eigen grond verhaal. Wanneer je het nog niet snapt kan ik je verwijzen naar Wil Meulenbroeks. Hij heeft na een half jaar praten begrepen waar het probleem zit. Nu zijn er weer mensen bezig met plakkers ( best goed gevonden John!) om de ellende te repareren. Het is verschrikkelijk dat mensen die je belangen dienen te behartigen je zo bij de bok doen.
+4
hans1980
@christo o my god wat een wiskundige shit ...koe is een herkauwer kan zelfs uit voer zonder eiwit (stro)nog eiwit maken door te HERKAUWEN microbiëel eiwit heet dat!

Dat de landbouw onder invloed van RFC NZO LTO en met die nep wetenschappers van de WUR die nog nooit een koe in het echt hebben gezien menen dat de landbouw anno 2018 inene nieuw moet worden uitgevonden....

Toverwoorden als duurzaam???? 65% eiwit???? Emissie arm??CO2??? En met als klap van een wiek de gekoelde megastallen en mest kraken van René v Bakel (door WUR sukkels)

Help ..

Papieren wereldverbeteraars bah ,bah..
christo
@hans1980 Het is zo ingewikkeld gemaakt dat ze het zelf niet meer snappen. Dat is best triest. Ben het hele jaar bezig geweest de vinger op de zere plek te leggen. Langzamerhand beginnen enkelen het licht te zien. Gelukkig maar. Redemption day is comming soon.
jan w
Quote Reactie van @hans1980:
o my god wat een wiskundige shit

In principe heb je wel gelijk, maar we hebben wel een tool of tools nodig, waarmee we kunnen laten zien dat we het goed doen richting overheid, anders wordt er nog meer van ons afgepakt wat dan weer ten goede komt van de industrie, verkeer, luchtvaart en noem maar op.
Naar de consument toe vind ik het een ander verhaal. Als die eisen stellen, laat ze er dan ook maar goed voor betalen. Maar ja, daar schiet onze zuivel ernstig te kort. Een paar jaar en dan is alles verwaterd en betaalt de boer de rekening van het gelag.
jan w
@Wiebren
Die 65 % is wel erg weers-afhankelijk. Heb je een groeizaam jaar, dat gaat het bij de meesten wel lukken. Maar heb je een droog jaar, zoals deze dan komen er veel in de problemen. Zelf zat ik vorig jaar op 72% en ik hoop dat ik dit jaar de 50% haal.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Wiebren:
rekenregels hebben gewijzigd
Dat zegt toch wel genoeg dacht ik zo. Een goede reden om onmiddellijk met die hele onzin te stoppen. Of gaan we (net als in de mestwet vanaf 1998) de komende jaren ook bezig met oplappingen en aanpassingen van zaken waarvan we bij invoering al weten dat er geen zak van deugt? Een schandvlek voor een land dat zich "kennisland" meent te moeten noemen.
robbies
@Wiebren Hoe kun je dat percentage berekenen? Het zou in de KLW moeten staan, maar eerlijk gezegd zou ik niet weten waar. Is het het percentage N uit eigen geteeld voer?
+2
Noorderling
@Wiebren
Welke hoeveelheid hectares gaat RFC en de CDK komend jaar hanteren?
De hoeveelheid eigen land is helemaal bij niemand bekend behalve het kadaster.
Daarnaast vraag ik me af hoe men dit gaat handhaven.
- Is te controleren waar het voer vandaan komt, is er uberhaubt de mogelijkheid om een vinkje te zetten in de CDK of het voer binnen een straal van 20km geteeld wordt?
-En rijdt straks de RMO voorbij als de oogst van veldbonen door een extreme droogte mislukt en ik gemiddeld 3jaarlijks op 62% eiwit uit kom?

Doordat er hier gemiddeld meer groeit en we het aantal koeien niet mogen houden dat gewenst is, zijn we genoodzaakt te werken met grond op naam van iemand anders en/of 2 BRS nummers vanwege het ontbreken van gewasderogatie.

Op het melkveebedrijf teel ik gras en mais. Een kwart van het benodigde krachtvoer teel ik op eigen grond, maar bij RFC is dit geen eigen grond?
Heb de vraag bij verschillende personen neergelegd, bestuur, ledenraad. De schouders worden opgetrokken, "we nemen het mee" en niemand schrijft. Houd je maar stil, stel niet te moeilijke vragen en zaai overal maar gewoon gras in net als de rest is de boodschap. Van meer gras kan ik geen rekeningen betalen dus ga ik de behoefte van de koeien anders invullen.

Daarnaast vraag ik me af in hoeverre de CO2 berekening de werkelijkheid benaderd.
Voer ik elektrisch of met diesel, voer je met een rokende 40jaar oude trekker met een zwarte streep roet op de gordingen of komt de loonwerker met roetfilters en adblue. Is mijn voerleverancier CO2 neutraal door gebruik van zonnepanelen en windmolens of laat ik gras drogen door Oldambt die nog met kolen werken. Geweldig voor het % eiwit van eigen land, milieutechnisch slaat het natuurlijk nergens op.
Het is nu een groot aannamebeleid, terwijl er in de praktijk zoveel diversiteit is en op te sturen. Maar dit als te ingewikkeld wordt omschreven en vervolgens afgeketst. Dit motiveert nu niet bepaald om er wel mee aan de slag te gaan.

Laat de toeleverende bedrijven maar op de factuur omschrijven hoeveel CO2 ze uitgestoten hebben tijdens hun werkzaamheden. 9/10 bedrijven werken al met een CO2 prestatieladder om voor de overheid uberhaubt aan het werk te mogen. Kan niet bestaat niet.

Hetzelfde geld voor de ammoniakemissie. 40% van de ammoniakemissie is toch stalgebonden en kan ik dus niet over al mijn eigen hectares delen. Nu is het allemaal niet zo erg als er geen waarde aan gehangen wordt. Dan is het groene vinkjes scoren en gauw de hele papieren rompslomp weer vergeten. Alleen nu is het voorstel wel dit per 1januari 2019 te veranderen, hoe ziet RFC de werkelijkheid voor zich in 2019? Gaan we de papieren werkelijkheid aannemen of proberen we samen toch dichter bij de realiteit te komen? Als het eerst het geval is ga ik me er ook wel mee redden, alleen wordt uiteindelijk niemand hier beter van.
Druk
@Noorderling
Integraal denken en handelen is er niet bij, het is allemaal ad hoc acteren.
+8
JanCees
@Wiebren KLW is geen rekenmachine maar een invulformulier en waar je aan de hand van modellekes een sommetje mee kan gaan maken op je rekenmachine of in excel.
De enigste bron gegevens die je er hard in kan krijgen zijn afgeleverde kg melk (melk in de mestput zit er niet in) het aantal dieren en aan en afvoer dieren is redelijk hard en de ha grond zijn hard. Dus inderdaad gve en kg melk per ha kun je hard maken. Krachtvoer leveranties zijn redelijk hard, kunstmest niet geheel. Voer van eigen land is leuke rekenexercitie maar blijft inschatten met plus of min 30% en ruwvoer onderzoek per partij is ook onnauwkeurig. Dan gaan we het nog maar niet hebben over klusjes voer wel geleverd maar anders verrekend. Het NVWA oordeel over de KLW was mijn inziens nog heel erg mild.
Flikker dat modelleke en ook die mallotige grondgebonden defenitie nu eens aan de kant en kies voor robuuste grenzen en geef melkveehouders een jaar of vijf of zes om aan die grenzen te gaan voldoen en je hebt driekwart van alle duurzaamheidsvraagstukken opgelost. Blijven over biodiversiteit, klimaat en dierenwelzijn (is iets anders dan alleen weidegang) en wat zaken over chemie en antibiotica. Overigens deels worden de overige punten ook nog op een positieve manier beinvloed door het robuuste kader. Wees nu gewoon een vent en zeg tegen Werner en Jeroen (de laatste gaat gesprekken met mij uit de weg) : Mannen er is een verkeerde afslag genomen beter ten hlave gekeerd dan ten hele dwalen.
puntertje
@JanCees Die Jeroen heeft een onverwoestbaar vertrouwen in de KLW terwijl hij er geen snars van snapt.
Ze willen voor de toplijn dan ook nog eens het stikstofleverend vermogen van de grond meenemen. Komt er op neer dat het veengrond moet zijn, of je moet je zand- of kleigrond volledig hebben uitgemergeld. Maar voor die zgn. CO2-arme topmelk wordt vervolgens de CO2, methaan en lachgasuitstoot, die op veen vele malen hoger is, weer niet meegenomen. Het blijft willekeurig shoppen.
JanCees
@puntertje tja Jeroen en inzicht in inhoud dat zijn twee die niet matchen.
+1
hans1980
@Wiebren dan wordt het idd theoretische onzin
+1
sorry
Quote Reactie van @Wiebren:
Het is een nieuwe melkstroom met in de opstart dus nog onzekere volumes.

dus er is geen contract...
+2
BertK
@sorry So what? Afspraken en de instelling om produktievolumebaf te laten hangen van de vraag houdt de prijs in stand. Voorkom dat het een standaard produkt wordt. Exclusiviteit wordt betaald als vraag en aanbod in evenwicht zijn. Kijk maar naar bio!
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @BertK:
als vraag en aanbod in evenwicht zijn. Kijk maar naar bio!

Lachen! Een flink deel biomelk wordt afgezet als gangbaar, zo wordt kunstmatig het evenwicht bewaard.
jan w
@Jack Rijlaarsdam
Volgens mij wordt er in Steenderen bijna van alles verwerkt. weidemelk, vlogmelk, biologisch en straks ook Top(b) melk.
@Jack Rijlaarsdam OEI nog meer gegogel met melk/getallen , dit mag niet openbaar worden Jack.
christo
@Jack Rijlaarsdam Hoe weet je dat?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @christo:
Hoe weet je dat?

Zie pb, mag van DTOT niet openbaar.
putjesschepper
@Jack Rijlaarsdam had dit ook al eens gehoord maar teijfelde of het wel waar was.
hans1980
@Jack Rijlaarsdam Voor die tob melk redden ze ook geen 15% afzet voor 5% rest in de poedertoren toy toy toy
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hans1980:
Voor die tob melk redden ze ook geen 15% afzet

Hoe weet je dat, glazen bol? Ik hoop het overigens, maar verwacht dat dit groeit naar 100%...
+1
de Haas
@sorry Wat ik heb begrepen wel hoor. Volgens mij de dagverse zuivel. Bij welke retailer is me ontschoten.
sorry
@de Haas 100 miljoen liter?
+1
buorman
Quote Reactie van @Wiebren:

De melkveehouders die we in eerste instantie hebben uitgenodigd zijn degenen die al aan veel criteria kunnen voldoen. Weidegang is daar een belangrijke van, opstallers hebben geen uitnodiging gehad en bedrijven buiten een bepaald gebied rondom de eerste fabrieken ook niet

Wiebren; maar vind/denk je niet dat het beter was geweest dit openlijk te communiceren, dus ook naar die leden die niet mee kunnen doen op korte termijn?
Gewoon ''iepen en earlik'' aangeven het hoe en waarom, zodat je dergelijke vragen en aannames voor bent.
En dan het nodig zijn van die leden/leveranciers in 2018, ik kan mij daar maar 1 reden bij voorstellen, en wel dat er een contract ligt met een afnemer wat ingaat op 1/1/2019 of kort daarna, en wat dus niet beleverd kan worden met melk die in 2019 eerst noch geproduceerd moet worden.
Maar hoe gaan jullie dan het volgende oplossen: om aan genoeg leveranciers te komen die in 2018 de juiste melk kunnen leveren, is er logistiek ten opzichte van de betreffende fabrieken water bij de wijn gedaan.
Oftewel sommige van die leveranciers zitten eigenlijk te ver weg, maar om genoeg melk te krijgen in 2018 komen ze toch in aanmerking.
Binnen het zoekgebied is echter per 1/1/19 genoeg beschikbaar omdat bv een deel opstallers toch mee wil doen en dus gaat weiden.
Worden zij die buiten het gebied zitten dan bedankt voor hun hulp en mogen hun meerprijs weer inleveren, houden zij hun meerprijs ook al is binnen het gebied genoeg melk beschikbaar, of verwachten jullie dat de vraag dermate groeit dat het zoekgebied zover kan worden vergroot dat ook zij er binnen zitten?
hans1980
@buorman misschien wordt de vraag naar goedkope melk wel groter dus melk zonder labels!
Misschien groei markt ?
buorman
@hans1980
Hans, zij die een glazen bol hebben [of voorkennis] zijn op de markt vaak spekkoper, ik heb beide niet en moet het dus doen met een beetje NBV[nuchter boeren verstand]
+1
christo
@buormanJe bent scherper dan ik. Maar dat kan toch niet de reden zijn om huidige opstallers niet op de infoavonden te willen?
buorman
@christo
Christo, daarom schreef ik ook; iepen en earlik
Mss heeft het geen zin om de huidige opstallers uit te nodigen voor iets waar ze toch niet aan kunnen voldoen [instappen in 2018].
Maar dan daar wel open over communiceren naar hun en de andere leden.
Maar dat onderschrijft Wiebren dus ook in zijn reactie.
+3
Wiebren
@buorman zoals je het omschrijft zou het kunnen gaan, dichter bij de fabriek meer laten instromen is gunstig voor de transportkosten natuurlijk. Het kan allebei als er genoeg nieuw volume gecontracteerd wordt. Ronde 1 is nu bezig, ronde 2 volgt begin volgend jaar.
En tot slot, er is en klein team bezig dat als belangrijkste doel heeft om van praktisch vertalen van de criteria naar werving te komen, transport te regelen, fabrieken aan te passen en verkoop te ondersteunen. Dat gebeurt met grote snelheid en dat is misschien ook wel de enige manier om wat los te krijgen in de bestaande structuur. Die is daar namelijk niet op ingericht. Dan zal er best eens wat misgaan. Ook in communicatie of selectie. Dat proberen we dan op te lossen als het gebeurt.
De ‘iepen en earlike’ informatie waar je het over hebt wordt als het goed is gegeven op de huidige ledenbijeenkomsten. Je hebt denk ik gelijk dat die info ook breder verspreid moet worden, daar wordt nu aan gewerkt.
+1
Brutus64
@Wiebren dit hele gedoe is een echte hype,grotere gezinnen en Jan met de pet moet in de portemonnee kijken en die koopt de normale pakken vla en daar gaan ook de meeste kilo’s naartoe.
Wie pakt de winst op die Topline zuivel, dat is niet die topline boer, die wordt afgescheept met die magere 2 cent, maar de super, die is de winst pakker.
En als de winst per m2 onvoldoende is, gaat het uit het assortiment
Wiebren
@Brutus64 het is nog niet zolang geleden dat 1 cent meer voor weidegang als een revolutie werd gezien. Nu is er een potentieel tussen 1 en meer dan 10 (bd) aan plussen. En natuurlijk de minnen aan de kant van de wereldmarkt. Welkom in quotumloos melken. Voor NL, België, Duitsland, Denemarken binnen milieugrenzen betekent dit dat er een max aan acceptatie van intensiteit en bedrijfsgrootte zit. Dus een einde aan kostprijsverlaging door schaalgrootte. Dan kun je schelden op je klant of proberen te verleiden tot meerprijs. Iedereen moet voor zichzelf maar uitmaken welke klanten die wil bedienen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Iedereen moet voor zichzelf maar uitmaken welke klanten die wil bedienen

Vooralsnog bepaalt RFC dat door te werken met specifieke regio's waarin een bonus verdiend kan worden en daarbuiten niet.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam dat doet elke zuivelaar omdat omschakelkosten stevig zijn
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
dat doet elke zuivelaar omdat omschakelkosten stevig zijn

Snap ik. Jij beweert alleen: " Iedereen moet voor zichzelf maar uitmaken welke klanten die wil bedienen" Daar is voorlopig geen sprake van, het is zeer de vraag of die keus ooit aan het individuele lid is.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam daar heb je gelijk in
Frans1
Quote Reactie van @Wiebren:
Nu is er een potentieel tussen 1 en meer dan 10 (bd) aan plussen.

Dat begint er op te lijken,dan krijg je die dwarse boeren wel op de kneien 😞 Het cooperatief wordt in sneltreinvaart om zeep geholpen zo
robbies
Quote Reactie van @Frans1:
Dat begint er op te lijken,dan krijg je die dwarse boeren wel op de kneien Het cooperatief wordt in sneltreinvaart om zeep geholpen zo

dat werd toch al gedaan door de snelle groeiers die onze prestatietoeslag (in de meeste gevallen) onderuit melken
hans1980
@robbies keuze van lto hè
puntertje
@Wiebren Maar als afzef op een gegeven moment niet verder stijgt, dan zijn er grote gebieden waar men nooit mee zal kunnen doen. Het wordt zowiezo moeilijk voor kleiboeren die hun grond niet hebben uitgemergeld.
+1
dwers
@puntertje VLOG melk zit in het noorden en zuiden, dan zal de toplinemelk er wel tussen in komen. ( stapelen vlog/topmelk mag niet )
+3
George
Quote Reactie van @dwers:
VLOG melk zit in het noorden en zuiden, dan zal de toplinemelk er wel tussen in komen. ( stapelen vlog/topmelk mag niet )

VLOGmelk , BIOmelk , WEIDEmelk , GEHOERZAKOPNIKSmelk is het allemaal.
+1
buorman
@George
Maar dat hoef je de consument niet te vertellen, die wil graag verleid/verneukt worden met een mooi verhaaltje, en is bereid daar [iets] meer voor te betalen.
Neem nou die beter leven kip, gehoerzak op niks natuurlijk, hij leeft weliswaar iets langer maar word evengoed geslacht voor consumptie.
En daar is niks mis mee, een vlucht/prooidier dat word gegeten door een predator/jager.
Maar laatst had de vrouw kuikenbouten gekocht, niet dat we er grote liefhebbers van zijn maar soms is het wel lekker makkelijk/snel klaar.
Het viel me op dat er net als reguliere kip, zonder kruiderij geen smaak aan zat.
Maar ook dat het droger/minder mals was dan dat we gewend waren.
Bleek dus beter leven kip te zijn, uiteraard ietsje duurder maar niks beter en in dit geval zelf minder.
Wil je echt beter leven en smaakvolle kip eten, moet je er 1 van het erf pakken die daar al een half jaar of langer loopt.
Dan weet je dat hij niet snel klaar is maar wel echt naar kip smaakt.
Maar dan moet je niet gaan rekenen............
Achso
@George denk ik ook. Er is volgens mij nog nooit onderzoek gedaan wat de eind-consument wil. Veronderstellingen zat vanuit de zuivel en dit wordt dan door de supermarkt gedrukt, waar je gewoon schapplaats koopt met een grote zak geld. Ik bedoel dan niet ern onderzoek met de vraag: vind u het ook zielig dat koeien NOOIT buitenlopen? Antw: ja. En dan; zie je wel, we kunnen meer vragen voor weidemelk
+9
siebes
Toch erg jammer dat de positieve kant niet wordt belicht. Eindelijk weer oog voor de markt. En een kentering in denken. Dit was erg nodig.

Verder staan op melkweb al langere tijd allerlei informatie waaruit je een en ander kunt opmaken. En iedereen kan zich gewoon melden volgens mij.

En ja, er kunnen wat bedrijven niet meedoen, en ja er zijn risico´s en ja , noem maar op.
Maar als de jas je past trek je m aan. anders niet......
+1
sorry
Quote Reactie van @siebes:
Eindelijk weer oog voor de markt

jumbo bedingt het er gratis bij,krijgen ze hun zin niet laten ze hun eisen varen en halen ze bij een ander
diekman
@sorry Jumbo is vanaf 2022 100% weidemelk over alles.
sorry
@diekman tjo....dat is al over......ruim 3jaar.....zou denken dat ze morgen al mee kunnen beginnen,nee........ waarom zijn ze er al niet mee begonnen.....? tijd nodig om het ook uit t buitenland te halen ?
+3
Frans Z.
Het gaat met de melk het zelfde als met de eieren........
Weggeregeld uit Nederland,goedkoop uit Oekraine.
+2
sorry
Beste Relatie,

FrieslandCampina maakt serieus werk van haar visie 'Melk met Meerwaarde' en wil de leden melkveehouders hiervoor belonen. Om hier als veehouder maximaal van te profiteren, hebt u inzicht nodig in de thema's klimaat, kringloop en natuur.

PPP-Agro Advies en FrieslandCampina gaan samen een kennismakingscursus Klimaat, Kringloop en Natuur denken (KKN) organiseren. In deze kennismakingscursus praten wij u bij over de betekenis voor uw bedrijf van broeikasgasreductie, het sluiten van kringlopen en werken aan natuur. Ook laten wij u zien hoe u de resultaten uit het dashboard van de KringloopWijzer kunt lezen en wat dat betekent voor uw bedrijf. De cursus is een initiatief vanuit FrieslandCampina voor haar leden, maar ook leveranciers aan andere melkfabrieken zijn welkom in deze cursus.

We gaan u praktisch inzicht geven in het waarom van KKN. Vervolgens is het doel om het KKN denken handen en voeten te geven op het eigen bedrijf door aan te geven wat u dan kunt doen.

Dit gaan we doen door middel van twee studiegroep-bijeenkomsten in 2 dagdelen die deze winter zullen plaatsvinden. Voor FrieslandCampina leden zijn hier geen kosten aan verbonden, van andere deelnemers wordt een vergoeding gevraagd van € 250,- excl. BTW.

De eerste bijeenkomst zal plaatsvinden in de maanden november – december 2018.
In deze bijeenkomst wordt u wegwijs gemaakt over het waarom van het werken aan Klimaa


naast onze wibren houwen we er een hoop mensen mee aan de vreet......
slagroomvla
@sorry Leuk man, dagbesteding voor de donkere dagen die op komst zijn...
+1
diekman
@sorry Je houd het toch niet tegen. deze ontwikkeling gaat door. De klanten zijn koning.
+3
jan w
Quote Reactie van @diekman:
De klanten zijn koning.

Met een dichte portemonnee.
En straks kan de melkveehouder betalen of voor de kosten opdraaien voor het gelach.
+1
huske
@diekman klant is niet koning, klant koopt wat er in het schap ligt met de daarbij hoeveelheid geld in zijn beurs en wat hem via de media op de mouw gespeld word. Supers zijn koning en die bepalen het koopgedrag
@huske Precies huske , op hetzefde moment dat je zegt `` DIT IS TOPMELK`` dan zeg je de andere melk is van mindere kwaliteit.
BertK
@Detukkeroettwente Is in ieder geval andere kwaliteit. Bio of van de lokale zuivelaar ook, dus andere prijs. Of de naam perfect is? Alle Campina zuivel is toch top zuivel?
sorry
Quote Reactie van @BertK:
Alle Campina zuivel is toch top zuivel?

dat snappen ze niet...
BertK
@sorry Ze = consument? Campina weet het, de Retail weet het, wij weten het!
Wiebren
@Detukkeroettwente het is top op gebied van duurzaamheid (dier/natuur/klimaat), zegt wat over productiewijze. Alle melk is topkwaliteit inderdaad
+1
diekman
@Wiebren Wiebren vergeet de boer niet in de productiewijze. Happy cows happy planet en HAPPY FARMERS. Het cairing dairy programma.😃
+8
@Wiebren Het klimaat veranderd er niet door en het heeft geen invloed op de natuur, en dierwelzijn ja de koeien moeten bredere looppaden /roosters hebben en die worden dan te vuil moet er een mest robot op die moet ook gemaakt worden geeft ook milieu belasting, accu moet worden gemaakt vervangen, opgeruimd. Het zijn allemaal hersenspinsels , en zoals brutus het zegt het is een HYPE !!!! Ik vergelijk RFC met een boer die van de 50 Ha die hij heeft 20 ha verkoopt aan ASR , en die terug pacht, en dan nog ff een nieuwe trekker aanschaf , die dan ook nog geleast blijkt te zijn. Maar dit is het begin van het einde voor die boer maar hij kan de schijn nog een aantal jaren ophouden dat hij een geweldige ondernemer is, TOTDAT zijn boerderij te koop komt , dan komt de erfpacht open baar !!! En RFC kan heel lang boekhoudkundige trucs uithalen om het TOPMELK verhaal op te leuken/verkopen als succesvol. Maar we gaan het meemaken.
+1
robbies
@Detukkeroettwente treffende metaforen verzinnen is weinigen gegeven. Jij blinkt er ook niet in uit
hans1980
@Detukkeroettwente die winst die ooit minimaal 2euro per 100 l.melk zou zijn met ooit al eens uitspraken tot 5 euro per 100l.melk is toch maar erg gedecimeerd tot minder dan een halve euro...
Dus ja de eerste truc is er al
dwers
@sorry je bent te vroeg voor de 1 aprilgrap.
verwijderd
Wiebren
@Grensboertje dat is zeker bijzonder, stuur me even een pb als je wilt
+1
christo
@Wiebren Wat gebeurt hier? Graag even centraal.
Frans1
@Wiebren Ik ben ook wel benieuwd wat hier beweerd werd 😄
+1
Wiebren
@Frans1 geen idee waarom het bericht verwijderd is. Prikker in kwestie had geen uitnodiging gehad en denkt wel te voldoen. Zoek ik even uit en daarom pb gevraagd
christo
+1
christo
@christo Ook een ex-lto-er die het licht gezien heeft? Veel raakvlakken met onze nieuwe topzuivellijn. Vooral de laatste zin. Daarmee ondergraaft ze haar eigen verdienmodel. Zet een nieuwe standaard neer. Werkt even totdat het de basis is geworden. Tuurlijk blijft de retail tot in de eeuwigheid grof betalen voor deze concepten. Deze week is de week van het beterlevenvlees. Keihard in de aanbieding bij de Aldi. Wiebren en co zeggen dat de consument wel meer wil betalen voor een toplijn. Maar alleen wanneer de plus direct naar de boer gaat. Zouden de burgers dan nu staan te protesteren aan de kassa bij de Aldi door te eisen dat ze meer willen betalen voor het beterlevenvlees? De presentatie van de toplijn is top en gelikt. Het verhaal erachter deugt niet voor geen meter en is niet cooperatief.
+2
Frans1
Quote Reactie van @christo:
Het verhaal erachter deugt niet voor geen meter en is niet cooperatief.

Helemaal mee eens,ik vraag me ook serieus af wat hier van komt op den duur.
+1
Wiebren
@christo inspelen op de markt is niet coöperatief? De bio-boeren moeten ook oppassen zeker? Dat wordt een interessante discussieronde in de ledenraad.
Mbt varkensvlees, weet je welk aandeel van het schap intussen 1-ster-beterleven in de NLse retail? Hetzelfde gaat in het zuivelschap ook gebeuren. Er zijn melkveehouders genoeg die op deze consumentenvraag in kunnen spelen. Moeten die dat niet doen omdat degenen die voor export produceren dat niet willen? In een coöperatie zou je ook beide kunnen doen. Alleen witte melk van topkwaliteit is niet meer genoeg voor de thuismarkt.
Frans1
Quote Reactie van @Wiebren:
inspelen op de markt is niet coöperatief?

Het inspelen op de markt wel,maar een klein deel toegang geven tot het kunnen profiteren van de gecreeerde meerwaarde niet.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
In een coöperatie zou je ook beide kunnen doen

Je weet beter. Je ziet het nu met gentechvrij. Leerdammer, Deltamilk, Cono en Arla schakelen op korte termijn volledig om, RFC voor komend jaar 800 leden in de planning. We staan op het kantelpunt dat gentechvrij de standaard wordt, daarmee is van toegevoegde waarde en dus een meerprijs geen sprake meer. Zo snel gaat dat.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam GMO is ook maar een klein onderdeeltje van de vraag, glyfosaat komt er achteraan. Uiteindelijk gaat de vraag over de productiewijze. Zolang er geen heel antwoord komt blijven de halve maatregelen komen
+8
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Zolang er geen heel antwoord komt blijven de halve maatregelen komen

Mooi cryptisch.

Gaat mij in het voorbeeld om de snelheid waarmee een toegevoegde waarde devalueert naar een kostprijs verhogende standaard. Het zal me worst zijn of er hele of halve antwoorden komen zolang er maar een heel gezinsinkomen is te verdienen.
pieta
@Jack Rijlaarsdam De ene zit in over de ratrace vd schaalvergroting maar deze ontwikkeling baart mij veel meer zorgen. Een ratrace van kostprijsverhogende maatregelen waar op termijn geen vergoeding tegenover staat(ben ik bang voor, gezien de snelheid waarmee iets tot standaard verheven wordt).
+1
Wiebren
@pieta en @Jack Rijlaarsdam ik snap jullie tekst tussen de regels “wanneer is het goed genoeg”.
Dat weet ik ook niet. Vooralsnog is het brede sectorgeluid immers “we zijn al de beste”, dat is allesbehalve een geruststeller voor ngo’s.
+4
pieta
@Wiebren Wat voor ons niet geruststellend is is dat het voor ngo's nooit gewoon goed zal zijn.
+1
Frans1
@pieta Precies dat 👍
christo
@pieta Het geluid van de ngo's. Kijk nu beginnen we in de buurt te komen waar ik op hoopte. Mevrouw Oerlemans vroeg bij de conceptcerrtificeringsbijeenkomst in Nijkerk: Leuk zo'n on the way to planetproof zuivellijn, Maar wanneer komt er een planetproof zuivellijn. Tenenkrommende opmerking van de grootste bedreiging van de nederlandse landbouw. Het geluid wat zei uitkraamt en waar rfc om 1 of andere reden naar luistert wordt in kleine kring graag gehoord. De rest van nederland zou haar uitkotsen wanneer ze het hele verhaal zouden kennen.
Tip voor de top van rfc: ga eens een dagje praten met Paulien Hogenkamp. Zei kan jullie helpen om wel de juiste koers te vinden.
Frans1
Quote Reactie van @Wiebren:
voor ngo’s

Maar dat zijn niet onze afnemers
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
Maar dat zijn niet onze afnemers
NGO's pretenderen namens de consumenten te spreken, zoals LTO pretendeert namens de sector te spreken. In beide gevallen niet teveel naar hun pijpen dansen, komt alleen maar rottigheid van.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
ik snap jullie tekst tussen de regels “wanneer is het goed genoeg”.

Voor ngo's is het nooit goed genoeg, maar dit zijn splintergroeperingen in de samenleving waar buitenproportioneel veel aandacht aan wordt geschonken.

Je doet het overkomen of ik zwaar in het defensief zit, niets is minder waar. Wanneer de maatschappij bepaalde wensen heeft, ben ik niet te beroerd om te veranderen. Het kan alleen niet de bedoeling zijn dat de kosten van deze maatschappelijke wensen puur alleen op mijn bordje terecht komen. Daar ligt mijn zorg: straks aan allerlei maatschappelijke wensen voldaan, maar geen droog brood te eten. Ik snap de strategie van de onderneming FrieslandCampina, maar er mag best wat aandacht zijn voor het toekomstperspectief van de leden van de coöp.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam we zijn het wel eens denk ik. Daarom dus ook de insteek dat vraag om meer uit samenleving ook meerprijs moet opleveren.
+2
pieta
@Wiebren Zolang fabrieken druk zijn elkaar telkens te overtreffen met weer iets nieuws dan wordt het voor een gewone boer niet beter.
buorman
@pieta
Fabrieken zijn leveranciers van de Retail, en ja die fabrieken zijn net als boeren.
Onder druk van de markt nemen ze genoegen met steeds minder marge zolang de omzet maar groot genoeg is.
Op het moment dat de omzet te klein word bij die kleine marge haken sommigen af, en kunnen de anderen de omzet en/of de marge vergroten.
Welkom in de vrije markt
Maar boeren zijn niet anders; waag het eens als leverancier van een standaard product om de marktprijs niet te volgen, je bent in no time je 'vaste' klanten kwijt.
Mss moet je melk een bepaalde groene kleur geven, want bij trekkers schijnt bovenstaande niet op te gaan, daar word niet naar de markt maar naar de buurman gekeken 😃
pieta
Quote Reactie van @buorman:
Mss moet je melk een bepaalde groene kleur geven, want bij trekkers schijnt bovenstaande niet op te gaan, daar word niet naar de markt maar naar de buurman gekeken

Ook in trekkers zit gewoon verschil. Maar die (paar) fabrieken bepalen hun eigen tempo. Neem nou die groene met de 1e vario. Dat is 20 jaar later nog steeds gewoon vario. En die groene heeft enkel vario te koop. De andere merken hebben vario maar ook gewone bakken. En passen dus wel aan maar wel maar met mate.
buorman
@pieta
Jij noemt vario dus al gewoon, en het overige een extra
Maar er is 1 klein verschilletje die melk staat in de koelkast/voorraadkast, die groene op de dam
Wolswinkel
@buorman uhm, dus we gaan net als die buurman met zn groene trekker weer melk leasen?
pieta
@buorman Nou ik heb wel groene maar dan nog zonder vario. Maar ik wil maar zeggen dat de vario er al 20 jaar is. En als je slechts één keer in de 20 jaar een echte grote aanpassing doet is dat onvergelijkbaar met wat ze nu in de melkveehouderij willen. Dat bedoel ik.
Achso
@Jack Rijlaarsdam ik weet wel biijna zeker dat
ook in de zuivelindustrie de ‘80/20’ regel geldt. Weet men wel zeker dat men niet compleet buigt voor een kleine groep?
Wolswinkel
@Wiebren En dat is waar retail en de zuivel de oren naar laten hangen; de ngo’s!Enkel en alleen om er weer een paar jaar vanaf te zijn terwijl zij het volgende hoofdstuk van hun draaiboek van de plank halen voordat jullie de beoogde regio’s en logistiek geregeld of alleen al geïnformeerd hebben.... Geruststellende gedachte.. En de boer? Die moekte voort!😉
hans1980
@Jack Rijlaarsdam verheug me op een programma van keurings dienst van waren dat deze vlog onzin uitspit...
sorry
@christo staan ewel erg weinig bomen om de stallen wil elk varken appeltje/dag geven.....zou ze iedere dag met dr mandje naar de betuwe fietsen
kanniewaarzijn
@sorry Het is ook duidelijk één appeltje per HOK.
verwijderd
putjesschepper
@kanniewaarzijn hoe bedoel je dat?
kanniewaarzijn
@putjesschepper Precies zoals ik het zeg.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
210
DEELNEMERS
53
WEERGAVES
0