"De tijd van een beetje bijsturen is voorbij voor de Nederlandse melkveehouder"

Er werd gehoopt op een uitgebreidere knelgevallenregeling of aanpassing van de beleidsregels. Hier lijkt dit jaar geen verandering in te komen. Minister Schouten ziet geen enkele mogelijkheid om de melkveehouderij tegemoet te komen. Het (beperkt) niet afromen bij overdracht van leaserechten zou toch wel het minste gevaar opleveren voor het doorbreken van het fosfaatplafond en toch enige mate van flexibiliteit bieden.

Nu die flexibiliteit niet ontstaat, blijven alleen de volgende opties over: (fors) minder dieren, (duur) fosfaat kopen of een (langdurige) samenwerking met een stopper aangaan. Het is een vereiste dat ondernemers met een mismatch in fosfaatrechten goede gesprekken voren met hun adviseurs. Deze processen zijn niet eenvoudig – soms moet het doel waaraan jaren hard is gewerkt, bijgesteld worden. Zeker in deze periode zijn de genoemde maatregelen ingrijpend. Het is soms zoeken naar de minst slechte optie.

Waar veelal de focus ligt op lege plekken in een stal kunnen we de kostprijs van de laatste kilogram melk niet uit het oog verliezen. De stal, die veelal € 4.000 tot € 7.000 euro per dierplaats kost, is maar een klein deel van de circa € 40.000 die een laatste koe totaal kost (qua grond, fosfaat en stal). Als er dan ook gerekend moet worden met vreemde arbeid, is het de vraag of opschaling op dit moment de beste optie is.

Deel dit topic

Reacties

Coen
Intensieve melkveehouderij, melken op basis van ruwvoeraankoop en mestverwerking, was zo-wie-zo al een compleet verkeerde strategische keuze.

vooral als daar ook nog eens een nieuwe stal voor moest worden gebouwd en vreemde arbeid voor moest worden aangetrokken, jammer dat dit verstand komt met de jaren.
huske
@Coen uitzonderingen daargelaten maar als je tussen de regels door leest is intensiveren nog steeds mogelijk. 40.000 l per ha moet je niet nastreven maar tot 20.000 l zie ik geen problemen met toekomstig beleid
+1
demelkboer
@huske voer aankoop en mest afzet is in de meeste gebieden goedkoper dan grond kopen. De vaste kosten da's vaak het probleem
+1
dewittemotor
@Coen jij snap er niet veel van. In sommige regio's kan dat heel goed. Maar als je 100 ha grond bijna gratis in je schoot geworpen krijgt, je overig familieleden nagenoeg niets krijgen. dan kun je ook gerust eens nadenken of dat minieme bedrijfsresultaat dat uit zo'n bedrijf komt normaal is. Ik bedoel dat overigens niet persoonlijk naar jou toe, want ik ken je natuurlijk niet.
verbi
We kunnen ook niet allemaal even slim zijn als jij......
+2
Koeienpraat
Of het geluk hebben dat je op de juiste plek in t land bent geboren...
+2
robbies
@Koeienpraat dat is gewoon niet altijd waar. Veel bedrijven in het zuiden hadden een hele mooie kavel van 30-35-40 ha, maar daar wordt vervolgens een koeienstal opgegooid van 180+ koeien. Dan is de grondprijs niet het probleem, maar de ambities van boer.
+1
cs-agrar
@robbies Die ambities zijn ook niet het probleem, als ze de mest een plekje weten te geven en de dieren hebben elke dag goed te eten, is er niet echt een probleem. Hooguit dat weidegang niets wordt en de melkmarkt overspoeld wordt
robbies
Quote Reactie van @cs-agrar:
Die ambities zijn ook niet het probleem, als ze de mest een plekje weten te geven

Dat lukt alleen niet, kijkend naar de mestprijzen. Iedereen heeft de mond vol van samenwerkingen met akkerbouwers in de buurt, maar in Brabant en Limburg is het de beurs trekken om te mogen brengen. Die regionale samenwerkingen zijn er niet,maar wordt gewoon op basis van daghande geleverd
+1
pieta
@robbies Misschien waar jij zit wel maar waar ik zit was een 20 ha bij huis al heel wat. En 30 ha eigendom best veel.
+1
de hoef
@pieta heb hier jaren met 10 ha huiskavel moeten doen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveebedrijf en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0