Schouten: afromingsvrije lease fosfaatrecht onmogelijk

€Het is geen onwil, ik zit gewoon juridisch klem”, zegt Schouten. Om afromingsvrij te mogen (ver)leasen, is volgens Schouten een wetswijziging nodig, inclusief een staatssteunprocedure in Brussel. Voor dit hele traject is geen tijd. Geurts ziet juridisch wel mogelijkheden om deze ruimte te bieden en verschilt hiermee van mening met de minister.

Deel dit topic

Reacties

JohnDeere6serie
Haha ze bedoeld zeker ik zit klem met de huidige uitvoering en de staatssteun procedure ervan, ik kan daarom geen wijziging doorvoeren die anders geen probleem had geweest.
+1
overstekend wild
Lijkt mij alleen maar gunstig. Wie het heeft melkt het zelf maar vol en anders verkoopt hij het maar.
Twentsch Land
@overstekend wild

Geen jaar wat gelijk melkt....soms valt de jaar produktie iets tegen en soms valt de jaarproductie iets mee, mooie koeien weg doen is geen optie, over je rechten heen melken is geen optie en melk laten weglopen is ook geen optie......5 of eventueel max 10 procent leasen of verleasen zonder afroming is niks mis mee.
bio boer
@Twentsch Land of verrekenen met het volgende jaar
+3
Twentsch Land
@bio boer

Nee want volgend jaar willen de zelfden het weer.
bio boer
@Twentsch Land hoe zo dat mag ook maar op 1 Jan is al meteen 10% benut of anders om heb je 10% exstra oke 10% is wat hoog kunnen 3% doen dat is fosfaat schaal dekkend
+2
bio boer
@Twentsch Land ik zit nu de heletijd op de wip van een schaal elke week is het weer anders dat brengt meer rust op de markt in december met melk quotum was het veel simpeler hier zijn zo veel factoren die invloed hebben zo het onmogelijk is om mooi uit tekomen met die fofaat schaalen gaat het hard met 170 mk zo 120 kg verschil ze kunnen ook doen dat je mag rekenen met de fosfaat schaal mag reken van het afgelopen jaar zo dat het constant is
overstekend wild
@Twentsch Land speculanten jaarlijks 70 euro per kg voor lease P betalen is ook geen optie. En ga dan zelf maar na wat de prijs van de rechten gaat doen en welke risico's dat met zich mee brengt. Het blijft een lastige tool, die mijn inziens nooit ingevoerd had moeten worden. Maar je zult rond aug. sep. Moeten gaan bepalen in welke P klasse je gaat melken en daar dan op blijven sturen.
Jansky
@Twentsch Land Als je enkel voor de maand December deze mogelijkheid had zou al een stuk schelen.
+6
hooivork
Even een vergelijking. Je verhuurt 10 hectare grond..na een jaar verhuur heb je er nog negen over. Je verhuurt een huis met 10 kamers..enz...Om juridische redenen is het niet mogelijk dat het jaarlijkse stelen van fosfaat bij verhuur ongedaan te maken. Het komt erop neer; Het interesseert de overheid totaal niets wat wij boeren van deze diefstalregeling vinden en ze maken ons het leven zo onaangenaam mogelijk. We hebben nog het geluk een rechtse regering te hebben. Als links aan de macht komt dan pak allemaal maar in.
cornelissen
@hooivork Wij wilden toch heel veel staatsinvloed,grondgebondenheid was niets voor uitbreidingen en lto zou het allemaal managen en zie het resultaat. Wees blij ,dat je nog een inkomen hebt, dat kan niet iedereen zeggen.
Feit is wel ,dat onnozele K.Romijn een "zegen"was voor de knoppen van de overheid en de politiek. We hebben niet veel meer te willen, de is nu de politiek en dus de politieke willekeur.
Afromen gaat er natuurlijk ook nooit meer af en zo komen ook nog steeds meer rechten in handen van de overheid..
+1
m uut m
@cornelissen
Ideaal middel om de veestapel te beperken.
Hoe meer handel hoe minder koeien.
Ik vind dat beter dan generieke korting.
Want de veestapel gaat krimpen linksom of rechtsom.
+2
familie pelle
@m uut m die 10 % afromingskorting komt gewoon weer op de markt hoor bij de grondgebonden boeren dus niks geen minder dieren.
+1
m uut m
@familie pelle
Nu nog wel.
+7
dewittemotor
@m uut m Zo hadden ze het moeten doen. 20 procent korting op overdrachten en niemand die 8 procent algemene korting. En dan de gekorte rechten natuurlijk niet herverdelen. Dit volhouden tot we aan het plafond hadden gezeten of er zelfs nog wat onder.

Daarbij vraag ik me wel af, waarom dat herverdelen onder grondgebonden geen staatssteun is? Ik als niet grondgebonden veehouder hou me ook netjes aan de wet en breng mijn mest naar de buurmanakkerbouwer en koop mijn voer in der buurt. Wat is het verschil?? Dus mensen met veel grond in eigendom of die toevallig op een plek wonen waar makkelijk grond te pachten is, krijgen gratis rechten. Bij mij in de buurt is het gewoon bijna onmogelijk om grond te pachten, die je ook nog eens op kunt geven in de gecombineerde opgave. Het is allemaal onzin

Dat begrip staatssteun kun je ook maar gebruiken net hoe je het uitkomt.
robbies
Quote Reactie van @dewittemotor:
Dus mensen met veel grond in eigendom of die toevallig op een plek wonen waar makkelijk grond te pachten is, krijgen gratis rechten

Kun je ook andersom uitleggen. De intensieve boeren krijgen gratis rechten voor koeien waar ze geen mestplaatsingsruimte voor hebben. Daarnaast is het "aan de wet houden" natuurlijk wel erg discutabel. Vorig jaar is het eigenhandig monsteren van dikke fractie verboden en moet het voortaan onafhankelijk gebeuren. Prompt halveert de export naar Duitsland en verdubbelen de mestafzetprijzen. Jij zult je vast wel aan de wet houden en vele collega's met jou, maar de ontwikkelingen op de mestmarkt zijn wel signalen dat er in het verleden wel erg makkelijk mest de grens overging. En met afzetprijzen van 20-25 euro/m3 in het zuiden is de fraudeprikkel nog steeds erg groot.
+3
pieta
@robbies Een ieder krijgt gewoon rechten voor de koeien die hij had. Heel normaal lijkt mij. De korting wordt enkel gedragen door de boeren met minder grond, niet perse door de groeiers of wat dan ook. Is toch al wat minder normaal.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Een ieder krijgt gewoon rechten voor de koeien die hij had. Heel normaal lijkt mij. De korting wordt enkel gedragen door de boeren met minder grond, niet perse door de groeiers of wat dan ook. Is toch al wat minder normaal.

Normaal is inmiddels heel relatief in deze discussie. Jij hebt daar een hele andere beleving van dan ik en dat is niet erg. Het ontzien van de korting voor GGB-boeren vind ik weer wel normaal. Ik ben het met je eens dat het korten van een niet-groeier onrechtvaardig is. Wat mij betreft mocht alle korting bij de intensieve groeiers weggelegd worden, maar waarschijnlijk zijn er hier weer anderen die dát weer niet normaal vinden.
+2
Twentsch Land
@robbies

Wel een grappige uitspraak Robbies ...... want het recht koppel je niet in de eerste plaats aan een persoon maar aan de hoeveelheid grond.....feitelijk zegt deze uitspraak dan ook dat een deel van de fosfaatrechten toebehoort aan gronden van verpachters/verhuurders.
pieta
@Twentsch Land Dat hoort ie dan weer liever niet.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Dat hoort ie dan weer liever niet.

Dat is gewoon een aanname van jou, want ik ben me bewust dat er best nog weleens een uitspraak zou komen die mij niet zo goed past. Ik denk echter dat die uitspraak zo'n beetje niemand zou passen.
pieta
@robbies Maakt mij niet uit. Ik boer op eigendom. Ik zeg toch ook alleen dat jij dat liever niet zult horen niet dat het je aan realisme ontbreekt. 😁
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Ik boer op eigendom.

Ik dacht dat jij in 2015 ook nog wat grond bij een ander in gebruik had. Stond alleen op een ander UBN. Dat vond jij ook onrechtvaardig meende ik.
pieta
@robbies Klopt. Niet al mijn eigendomsgrond stond op mijn melkveebedrijf. De grond die ik huur stond ook op een ander nummer.
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
feitelijk zegt deze uitspraak dan ook dat een deel van de fosfaatrechten toebehoort aan gronden van verpachters/verhuurders.

Is er al rechtspraak die zegt dat dat niet zo is? Volgens mij moet daar nog een proefproces over lopen. Dat zou voor mij nadelig zijn, maar net zo nadelig voor iedereen die ergens een hoekje grond huurt. Heeft niks met intensief of extensief te maken. Het lijkt mij in collectief belang (behalve voor de boeren die alles in eigendom hebben) dat de rechten bij de veehouders blijven.

En vergis je niet: zou jij die 8,3% korting terug willen krijgen als dat inhoudt dat de akkerbouwers aanspraak mogen maken op een evenredig deel van jouw rechten? Want dat gaat dan natuurlijk ook gebeuren hé. Als ik akkerbouwer zou zijn en ik zou weten dat een samenwerking met een veehouder de veehouder in kwestie enkele tonnen aan rechten op zou leveren, dan zou ik toch weleens een babbeltje gaan maken.
sorry
@Twentsch Land wiebren zei dat de rechten van de veehouder zijn..dusss....goed mogelijk verpachter oook een graantje meepikt bij verkoop....
CorP
Quote Reactie van @robbies:
gratis rechten voor koeien waar ze geen mestplaatsingsruimte voor hebben.

dus bij die boeren loopt de voorraad mest elk jaar op?
robbies
Quote Reactie van @CorP:
dus bij die boeren loopt de voorraad mest elk jaar op?

We zullen aan het eind van het jaar weleens zien hoe het met de mestvoorraad gesteld is links en rechts inderdaad. Bij de varkens is het nu al alarmerend. Daar waren er ook bij met "langlopende afspraken met buurman-akkerbouwer", maar waar collega-koeboer over de prijs heen ging bieden. Dat mag, maar kan volgend jaar weer andersom zijn met een stijgende voorraad inderdaad als gevolg.
ted9
@robbies De dat de werkelijke mestvoorraad een echt probleem is met dit mooie weer en t vee nog buiten.
CorP
Quote Reactie van @robbies:
maar kan volgend jaar weer andersom zijn

elke m3 krijgt wel een plekje, wees niet bang
robbies
Quote Reactie van @CorP:
elke m3 krijgt wel een plekje, wees niet bang

Ik hoop het van harte voor iedereen. Vraag me wel af of het volhoudbaar is om jaarlijks 20 euro/m3 te betalen.
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
om jaarlijks 20 euro/m2 te betalen.

Dat is per m2 zeker niet vol te houden. Per ton mestoverschot misschien wel. Het verkrijgen van grond is ook niet gratis.
overstekend wild
@robbies die uitleg klopt niet, boeren hebben wel plaatsingsruimte, ze hebben hem alleen niet in eigendom. Maar dat compenseert mooi voor de gene die wel plaatsingsruimte heeft maar geen productie
dewittemotor
@robbies Ik had voor die rechten gewoon ook melkquota. Daarbij ben ik niet verantwoordelijk voor anderen. En daarbij als je 20 euro de ton voor je mestafzet betaald, ben je gewoon een rund. Dan houdt mestafzet voor jou in, op de bank blijven liggen, de mesthandelaar bellen - en die werken achter de schermen allemaal samen - en de factuur betalen. Ga dan eens ondernemen en samenwerken met andere boeren en sla de handel over. Er zal een wereld voor jou opengaan. en voor de duidelijkheid ik doel niet op fraude, want alleen met eerlijk werken houdt je de handelscontacten in stand. Of is dat net het probleem. Iedereen jarenlang bezeikt hebben met je mest en niemand ziet jou meer staan? Meer dan terecht dat ze jou 20 euro laten betalen
pieta
@dewittemotor Is ook wel een beetje afhankelijk van waar je boert. Ik betaal hier 5 euro per ton toe en breng het op de grond (bouwland injecteren). Dan kost het amper de helft. Maar ja dan moeten de mensen met grond wel zaken met je willen doen.
grondlozeboer
@pieta moet je vlot betalen. Werkt vaak prima om zaken te doen
robbies
Quote Reactie van @dewittemotor:
Ik had voor die rechten gewoon ook melkquota.

Ik heb gemist wat de relatie tussen melkquotum en mestwetgeving is. Dat melkquotum de veestapel maximeerde was een gunstig neveneffect voor de mestwetgeving, maar hoe je meent daar rechten aan te kunnen ontlenen in het kader van mestwetgeving is mij een raadsel. Die twee hebben in doelmatigheid 0,0 met elkaar te maken.
robbies
Quote Reactie van @dewittemotor:
En daarbij als je 20 euro de ton voor je mestafzet betaald, ben je gewoon een rund. Dan houdt mestafzet voor jou in, op de bank blijven liggen, de mesthandelaar bellen - en die werken achter de schermen allemaal samen - en de factuur betalen. Ga dan eens ondernemen en samenwerken met andere boeren en sla de handel over. Er zal een wereld voor jou opengaan. en voor de duidelijkheid ik doel niet op fraude, want alleen met eerlijk werken houdt je de handelscontacten in stand. Of is dat net het probleem. Iedereen jarenlang bezeikt hebben met je mest en niemand ziet jou meer staan? Meer dan terecht dat ze jou 20 euro laten betalen

Ik heb niet veel praktische ervaring met mest afvoeren en merk alleen op wat er in de markt gebeurt. Heb wel wat contacten (dmv grondruil) met wat akkerbouwers en die laten vrijwel alles via een intermediair of loonwerker gaan. Die zitten niet te wachten op de boeren die elkaar komen overbieden en zekerheid van betalen. Er zal best wel wat mogelijk zijn met het overslaan van handel, maar je blijft een vragende partij. Afgelopen voorjaar was er geen tijd meer drijfmest. Geen akkerbouwer horen klagen, die grijpen wel naar kunstmest. Dan ben je als boer blij dat je loonwerker er wel mee wegkan, die heeft je ook niet nodig als je hem telkens loopt af te troeven.
familie pelle
@dewittemotor ik meende dat het ook de bedoeling van van dam was. Het rechtenstelsel in laten gaan in 2017 en de overdrachtkorting gebruiken om onder het plafond te komen. Maar Brussel keurde dat niet goed.....
verbi
@cornelissen Noem je dat een inkomen? Voor bijna niks werken een kinderhand is schijnbaar snel gevuld.
+3
de Haas
@hooivork Welke rechtse regering
+3
ted9
@hooivork Grootste smeerlapperij eerst de niet grondgebonden boer rechten afpakken dikke 8%. En nu grondgebonden boer gratis rechten toeschuiven. Wat een democratie.
Pluto
Je maakt een wet en dat kun je wel maar de wet veranderen kun je niet ?????. Dan moet je ander werk zoeken en plaats maken voor iemand die dit wel kan .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boerderij en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0