Agri NL

LTO-voorzitter Marc Calon maakt in een interview met Boerderij bekend dat er een nieuw samenwerkingsverband komt waarin ’s lands grootste agrifoodbedrijven en LTO Nederland deelnemen.

Achter de schermen zijn de partijen al ruim een jaar bezig, maar binnenkort krijgt de krachtenbundeling het licht te zien. (aldus Boerderij)

Van ´voor de boeren´ naar voor de naar `samen met onze afnemers`

LTO, de nieuwe branche organisatie, zoals Marc het voorstelt.

Ons verdienmodel raakt steeds verder ondergesneeuwd bij de bestuurders. Zie ook wat er in de varkenshouderij met Ingrid en de POV gebeurd. Individueel belang of van een selecte groep ten op zicht van het algemeen belang.
John Spithoven

Laatste  |  

Reacties

+10
sorry
Ja dat wordt het nieuwe verdienmodel...zodat ze lekker kunnen blijven zitten.....stelletje voddebalen
Coen
@sorry , dus onze belangenbehartiging behoort straks ook tot BIG-Agri 😞
Noorderling
@Coen
Communistische samenzwering met de rooie Calon voorop. We gaan het beleven.
slagroomvla
De pov is al gepoft! Zelfde geld voor melkvee, te verdeelt, te verschillende belangen en vooral te laat!!
+4
sorry
Van elke club die meedoet geen produkten afnemen,en de paar monopolisten moet nmv maar aanklagen
gerrie-hul
@sorry waar om de nml
cornelissen
Het is mij nog onduidelijk wat ze gaan doen, lees iets over mest en milieu,wacht eerst nog maar even nadere berichtgeving af.
christo
De naam alleen is al dom gekozen.
devaluwe
Waarom alleen agrifood? Ik zou zeggen dat de hele Feed tak ook een rol speelt richting de consument. Wanneer je dan toch bezig bent pak dan het hele traject van feed tot food. Zo mis je waarschijnlijk de na RFC twee grootste bedrijven, Trouw Nutrition/Nutreco (Feed) en V3 Group zullen zich hier vast niet voor lenen. Wordt weer een feestje van de bedrijven die zichzelf erg interessant en belangrijk vinden.
van Ittersum
Tegendraads misschien, een hele goede zaak verenigd u. Versnippering leidt tot chaos. Indien ik ongelijk heb, kijk achterom. De "macht" van agrarisch Nederland is zodanig ingekrompen dat er wat moet gebeuren. Brabant is toch het grootste voorbeeld hoe snel iets om kan slaan. Van vriend naar vijand, zo lijkt het wel. Samenwerking kan het tij keren, wijzigen of op zijn minst vertragen. Wie, wat en hoe dit schip bestuurd wordt heb je alleen invloed op als je aan boord bent, hoe groot of klein je ook bent.. Vanaf de wal kun je alleen maar toekijken en dan weet je zeker dat je overgeleverd bent, want schip gaat varen met of zonder u.
Sterker nog, ooit wel eens van de laatste strohalm gehoord, misschien is dit wel de laatste....
+4
christo
@van Ittersum Ik hoef hem niet. Verzuip liever direct dan dat ik in een boot moet met dat soort volk.
van Ittersum
@christo emotie of werkelijkheid? Probleem is wel, het gaat door! Ik zou gezien mijn leeftijd overal tegenaan moeten schoppen en vervallen naar vroeger hoe alles was. Maar de ervaring heeft mij geleerd, hoe hard je in drijfzand tegen spartelt hoe sneller je kop je onder gaat. Diegene die je kunnen helpen zijn tevens de mensen die uiteindelijk je in het moeras hebben geduwd, dat is waar. Maar keus heb je niet dus pak maar wat je pakken kunt en werk mee. Misschien worden hun dan wijzer en gebeurd het geen tweede keer. Maar opgeven, nooit!
+14
hoest
@van Ittersum
Bedonder mij eens shame on you
Bedonder mij twice shame on me

Ik ken de ins en outs niet maar ik vermoed dat dit een opzetje is tussen agrifirm, rabo, crv, RFC en LTO en dan bedank ik vriendelijk, Zoals Christo al zegt dan liever meteen verzuipen.

Al eens bedacht dat niet wij maar LTO degene is die momenteel nogal hard aan het spartelen is in dat drijfzand? Iemand die een gewoon gezinsbedrijf heeft met een redelijke balans tussen grond en dieren, en tussen eigen en vreemd vermogen heeft imo niet zoveel te duchten en hoeft al helemaal niks van LTO te verwachten
putjesschepper
@hoest als deze partijen aan boord stappen dan springen wij er niet in.lekker elkaar de bal toe spelen en vooral tegen elkaar zeggen dat ze heel goed zijn.als je lto vraag hoeveel leden ze hebben weten ze het niet.nee vooral zo doorgaan en zeker niet in de spiegel kijken.werkelijk om te KOTSEN.
+4
Coen
@hoest , als onze belangenbehartiging via LTO samen gaat met BIG-Agri passen wij daarvoor.

gisteren op basis van Koebont, special edition, ook alvast lid geworden van NMV.
+2
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
als onze belangenbehartiging via LTO samen gaat met BIG-Agri passen wij daarvoor.gisteren op basis van Koebont, special edition, ook alvast lid geworden van NMV.

Wat kan de nmv meer regelen dan lto volgens jou,want ze hebben geen lijntjes naar het torentje...zitten niet in brussel en hebben noppes ervaring,en met een voorzitter waar je van in slaap valt als tie begint te praten. !
+1
christo
@jan.1 Binnenkort heel veel. Er zijn een paar dozen met oranje overallen besteld. Maat onesizefitsall. Redemptionday is comming soon.
slagroomvla
Quote Reactie van @christo:
Er zijn een paar dozen met oranje overallen besteld. Maat onesizefitsall. Redemptionday is comming soon.

islamitische staat stijl? wie zijn genomineerd om 'mee te werken' aan zo'n onthoofdings-video?
christo
@slagroomvla Een hele lijst. Met de botte bijl natuurlijk. No merci is het motto wanneer de schuldigen ter verantwoording geroepen worden. Men dacht er mee weg te komen. Maar een foutje is bijna niet te vermijden wanneer het ingewikkeld wordt. Dat breekt ze op.
+1
pieta
@christo Kom er even op terug als je daadwerkelijk iets melden kunt. Dan kunnen wij ook mee genieten of net hoe je het vinden zult. Nu vind ik het wat vaag blijven.
christo
@pieta Komt goed.
Frans1
cornelissen
@jan.1 Helaas bleken ze op het fosfaatgebeuren compleet meeloper van lto te zijn, ondanks hun geroep dat ze tegen fosfaatrechten zijn .Op het gebied van bijv. milieu kan het natuurlijk geen kwaad wat objectiviteit te ventileren wetenschappelijk onderbouwd.
+1
christo
@cornelissen Ik heb het idee dat je niet goed op de hoogte bent hoe het proces verlopen is.
cornelissen
@christo vertel
gerrie-hul
@cornelissen verklaar je nader over dat meelopen
+2
cornelissen
@gerrie-hul Nmv was altijd tegen fosfaatrechten en had ook een duidelijke andere mening omtrent eventuele uitbreidingen na het melkquotumtijd ,dan k.romijn van lto.
K.Romijn heeft de regie met nzo naaar zich toegetrokken (nmv kwam er niet aan te pas)..e.e a. met de stilzwijgende goedkeuring van S.Dijksma. We hebben de complete mislukking van zijn managen kunnen zien. En komt dus met het voorstel van fosfaatrechten en nmv gaat hier uiterlijk zonder
voorwaarden mee accoord ,terwijl ze tegen fosfaatrechten zijn. Alleen de na de peildatum opgerichte Netwerk Grondig heeft nog heel iets voor de grondgebonden melkveehouders kunnen doen ,terwijl de grondgebonden melkveehouders niet verantwoordelijk zijn voor overschrijding van het fosfaatplafond (zie brief ministerie van economische zaken 3 maart 2016)
Nu bleek naderhand door klummeligheid van het ministerie het gehele voorgestelde fosfaatstelsel in duigen te vallen en wat doet de nmv ,die werkt mee met een fosfaatreductieplan , wat nzo met lto in elkaar hebben geflanst ,terwijl de leden in kleine meerderheid tegen waren,hoofdzakelijk door het ontbreken van een fatsoenlijke overgangsregeling voor onomkeerbare investeringen. Dit was ook nog een gelegenheid voor de nmv om eisen te stellen(persoonlijk had ik helemaal niet meegewerkt, maar dat terzijde),want lto had ze nodig voor een algemeen bindend verklaring. (die kennelijk later niet nodig was) Het geheel ademt duidelijk de geest van meelopen met lto,eigen inbreng van de nmv ben ik niet tegengekomen , en dat terwijl men altijd stelde tegen fosfaatrechten te zijn.
K.Romijn had de nmv ook niet nodig met zijn managen, ik had het hem zelf maar laten uitzoeken.
Waarschijnlijk hadden wij dan geen fosfaatrechten gehad ,wel waren we mogelijkerwijs de derogatie voor een of enkele jaren kwijt.
Vond men als bestuur ,dat het in het belang was van de sector om wel mee te werken ,stel dan eisen,zoals bv een hogere korting voor de zg "cowboy"boeren,zeg maar de grote groeiers en kom op voor alle melkveehouders,wat men pretendeert en niet zoals de lto voor de grote groeiers.
Dan was er ook meer ruimte en draagvlak voor een fatsoenlijke overgangsregeling. Bij de introductie van het melkquotum in 1984 zijn de groeiers ook meer gekort,dus dat is dat wel mogelijk
Zie dus hier mijn interpretatie van meeloper.
gerrie-hul
@cornelissen ik lees een verhaal wat volgens mij niet klopt en met een LTO bril hier word neergezet Ik hoor je niet over tijds druk Ook makkelijk praten als de nmv er buiten gehouden bij diverse overleggen en dan zeggen dat het meelopers zijn Ik had meer van jouw verwacht
m uut m
@gerrie-hul
Als je wegloopt kun je niet mee overleggen.
Grondig was een veel kleinere partij maar kreeg wel dingen voor elkaar.
Coen
@cornelissen , ze hadden toen geen ballen in de broek 😞
ze werden toen door de arrogantie van LTO volledig overruled en waren veel te bang dat ze niet meer bij LNV aan tafel kwamen.

ze moeten (voor ons) nu bewijzen dat ze wel standvastig zijn in datgene wat nu op stapel staat, belangenbehartiging van de primaire sector door BIG-Agri 😞
+1
John Spithoven
@Coen @cornelissen Hoe moet het wel. We horen graag wat we nu moeten doen in de huidige situatie.
gerrie-hul
@John Spithoven Daar ontbreekt het aan en dan roeptoeteren dat het meelopers zijn
+2
BoerBart
@John Spithoven
Advies : In al je keuzes zorgen dat de melksector wegblijft van de varkenshouderij.
Voorbeelden:
LTO melkveevakgroep belangrijker maken, en dus niet de hele LTO club continu laten meebeslissen.
LTO melkveevakgroep en NMV goed samenwerken en niet rollebollen over straat zoals de POV.
Jongvee promoten en hierdoor een gesloten bedrijf.
Grondgebondenheid promoten.
Weidegang promoten.
Een luisterend oor hebben voor de samenleving.
de jonge
@John Spithoven in mijn ogen moet de nmv zich hard maken voor de misstanden die de staat heeft gedaan. het is niet een ander zijn taak om het probleem op te lossen wat zij gemaakt hebben, jullie zouden je hard moeten maken dat de wet zo die ingegaan is,blijft... zijn er vleesveehouders die vrijstelling onder de voorwaarden willen prima,maar zijn er vleesveehouders die wel de rechten willen waar ze voor,op en na 1-1-2018 recht op hadden horen ze die toegewezen te krijgen en te mogen verhandelen,dan gaat schouten maar met de billen bloot in brussel. Iedereen houd in mijn ogen nu ook nog de hand boven haar hoofd. ik vind dat onvoorstelbaar
christo
@de jonge Wanneer ze met de billen bloot gaat ben ik er graag bij. Met de zweep erover zou ik zeggen.
Coen
@John Spithoven , strakke samenwerking noodzakelijk tussen LTO-mv, NMV, GRONDig en c.s. via 1 nieuwe belangenbehartigers-organisatie --> oude pluche-bestuurders absoluut weren uit de nieuwe mv-organisatie.

zeker geen integratie met (cooperatief) BIG-Agri 😞
gerrie-hul
@Coen nmv mag zeker de troep die nagelaten hebben opruimen Dan valt er nog heel veel op te ruimen Denk maar aan de ibr affaire waar ze de boeren met problemen lieten stikken Om maar te zwijgen over de mkz
George
Quote Reactie van @gerrie-hul:
nmv mag zeker de troep die nagelaten hebben opruimen

NMV kan de bende die LTO er van gemaakt heeft ook niet meer oplossen. Dat is gewoon teveel gevraagd. Er is veel te veel wanbeleid aan vooraf gegaan. Dat is helemaal niet meer op te lossen en doet ten allen tijden een heleboel financiële pijn.
+1
sorry
Quote Reactie van @jan.1:
Wat kan de nmv meer regelen dan lto volgens jou

ze hebben de melkveehouders niet verder de sjit ingeduwd
+1
Wolswinkel
@van Ittersum uhm, laatste strohalm, diegene die je in de put geholpen hebben kunnen je helpen, MISSCHIEN worden ze wijzer... Vooral veel aannames van je! Voorlopig kan ik evt ook nog lid worden van NMV. Waarschijnlijk ook niet zaligmakend maar wel een prima optie! Ben gisteren daarom óók maar lid geworden van NMV! Blijf in de tussentijd nog even Marc doneren in afwachting wat ie met zn maten bedacht heeft... Kon idd weleens zíjn laatste strohalm zijn!
+1
christo
@Wolswinkel Wel op tijd opzeggen! anders moet je weer een jaar betalen.
+1
cornelissen
@van Ittersum Je kent mijn standpunt, zonder belangenbehartiger lto en meeloper nmv had ik waarschijnlijk een lonende exploratie gehad. Er is in Nederland best voldoende draagvlak voor een grondgebonden melkveehouderij en dan heb ik geen belangenbehartiger nodig, die je de nek omdraait door het "roven"van latente ruimte (t.b.v. de niet grondgebonden "cowboy'melkveehouders ,vermoedt ik) Maar ja, ik heb mijn eigen ondergang betaalt, ik wordt uitgemaakt voor een sukkel door verschillende melkveehouders, maar maak geen geheim van en zie het maar als een waarschuwing.
Wel ben ik positief ten opzichte van van deelbelangenbehartiging, zoals dat van bijv. JC. Vogelaar
van Ittersum
@cornelissen laat die daar ook aan deelnemen, ze zoeken wellicht ook nog een voorzitter. Er is met agrarisch Nederland één groot probleem en dat is dat we aan de wal elkaar zo wantrouwen dat niet-agrarisch Nederland het roer aan het overnemen is. Opeens zien we dat, en wat doen we? We wijzen naar elkaar wie hier verantwoordelijk voor is. We missen gewoon een daad krachtig iemand die flink op de tafel bonst en zegt: "koppen dicht en de eerste de beste die nu nog eens achterom durft te kijken die gooi ik persoonlijk over boord". Alles onder de mom van, verleden verander je niet meer, de toekomst kun je wel beïnvloeden.

Melkse straks!
+2
John Spithoven
@van Ittersum Mooie woorden

Laten we naar de toekomst kijken en van af nu niemand of geen enkele organisatie uit sluiten, democratie herstellen, middels zelfreinigend vermogen alleen bestuurders
deel laten nemen met schoon blazoen en afscheid nemen van de rest.

En dan een evenredige organisatie opzetten naar representatievitijd.

Succes
van Ittersum
@John Spithoven lees zowel een oprechte als een sarcastisch iets.

"Achteraf..." is het mooi wonen zeggen ze op het platteland. Feit blijft dat niet-agrarisch nederland agrarisch nederland verteld wat wij moeten doen om de hele eenvoudige reden dat wij niet deelnemen. Hoe eens of oneens je ook bent met de standpunten van niet-agrarisch Nederland je altijd vanuit een achterstand begint. 0,001% gelijk halen is een miljard meer dan 0%. Deelnemen is belangrijker dan toekijken en zolang die denkwijze er niet heeft niet-agrarisch nederland vrijspel, kies maar
CorP
@van Ittersum het kamp met de slechtste leider wint nooit
+4
Frans1
Quote Reactie van @John Spithoven:
Laten we naar de toekomst kijken en van af nu

Dit is natuurlijk een dooddoener voor mensen die bewust vanwege de zwalkende behartiging hun lidmaatschap opgezegd hebben,op deze manier weer aan boord te trekken en nu dus verplicht hier aan mee te laten betalen aan deze zelfde oude wijn,maar nu in nieuwe zakken,want dat idee krijg ik door deze opmerking.

Als in de politiek een partij flink zetels verliest kom je in de oppositie,en hier gebeurt dus precies het tegenovergestelde,mensen lopen uit onvrede weg,en toch meent men de kar te moeten trekken,desnoods via afnemers iedereen verplichten,dat kan toch nooit een succes worden,maar ik heb geen bestuurlijke ervaring,dus zal het wel helemaal verkeerd zien
m uut m
@John Spithoven
De democratie herstellen?
Sinds wanneer is een democratie een eerlijk systeem. De helft plus 1 beslist over de rest.
+2
familie pelle
@cornelissen hou eens op met je geleuter over “meeloper” nmv. Als er iemand geen meeloper is dan is dat de nmv wel. En anders verdiep je eens in de historie van die club.
+1
cornelissen
[quote="@familie pelle" p="1566426"]En anders verdiep je eens in de historie van die club.
Reageer @familie pelle

Ben al lid ,toen was JC. Vogelaar nog voorzitter van de nmv en dat is toch al even geleden, zeker 20 a 25 jaar., als het niet 30 jaar is.
Alleen op het fosfaatgebeuren constateer ik,dat men zei, wij zijn tegen fosfaatrechten en volgt men lto evenals het fosfaatreductieplan,waar ook nog een kleine meerderheid van de leden tegen was
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @cornelissen:
Ben al lid ,toen was JC. Vogelaar nog voorzitter van de nmv en dat is toch al even geleden, zeker 20 a 25 jaar., als het niet 30 jaar is.

AUW, val je daar nu even door de mand!

Kreeg afgelopen week nmv lokblaadje Koebont, die krijg jij al jaren dus. In september 2010 (!!) waarschuwde dus toenmalig voorzitter Hans Geurts al voor overschrijding fosfaatplafond met bijbehorende beperkingen!

Ik citeer: Deze ontwikkeling toont eens te meer aan, dat melkveehouders die denken dat ze straks, als de melkquotering eraf is, zonder beperking vol gas vooruit kunnen, zichzelf voor de gek houden.
ER ZULLEN NIEUWE BEPERKINGEN KOMEN....

Kortom, je was gewaarschuwd.....
de jonge
@van Ittersum je moet er ook voor zorgen dat je niet in drijfzand terecht komt.........
+1
robotmelker
Dat eigen vermogen dat in de loop van al die jaren belangenbehartiging door de LTO is opgebouwd verschuift ook in eens Van ´voor de boeren´ naar voor ' onze afnemers`.
christo
Het is heel bijzonder om te zien hoeveel shit Ingrid en Eric op dit moment naar buiten brengen. Ik denk dat het goed is dat boeren zien dat het in de belangenbehartiging tegenwoordig de norm geworden is dat je een hele grote mond dient te hebben wil je vooraan zitten. Dat ingrid en Eric daar openheid over geven is goed. Nu nog iemand uit de ander tak van de Lto die het echte verhaal wil vertellen. Misschien eens aan Hans vragen waarom hij er uitgegooid is.
sorry
Quote Reactie van @christo:
Hans vragen waarom hij er uitgegooid is.

vervroegde sanering veehouderij..... door domme afspraken maken met ps
+3
christo
Ook ik ga principieel geen producten kopen van bedrijven die zich hier in verenigen. De maffia is iets voor Italie.
+3
familie pelle
Ik snap echt de negativiteit niet over dit initiatief. Sinds de lobby van LTO om het quotum af te schaffen zijn we lid af en naar de nmv gegaan. Gezien de recente geschiedenis blijkt dat de visie van de nmv inderdaad de juiste was.
Maar dit wil niet zeggen dat alles wat LTO doet per definitie slecht is. De agrarische sector en daarbij de agribusiness is gigantisch belangrijk voor de bv Nederland. Dit wordt de laatste 10 jaar behoorlijk miskent door politiek en ngo’s. Het wordt hoog tijd dat hier wat aangedaan wordt. Het respect voor de agrarische sector moet terug. En vanuit dat oogpunt kan ik goed snappen dat LTO hierbij de samenwerking zoekt bij het bedrijfsleven, immers is het ook hun belang dat hier boeren blijven. Dus niet alles uit principes in het negatieve trekken.
Wolswinkel
@familie pelle ok! Dus weer lid geworden begrijp ik?
labella
@Wolswinkel Wacht nog maar even, dat wordt je straks wel verplicht.
familie pelle
@Wolswinkel nee, natuurlijk niet. Daarvoor heeft neem ik de door LTO gemaakte keuzes te kwalijk. Maar ik ben niet zo rancuneus dat ik daarmee alle initiatieven van LTO afkraak.
+1
Wolswinkel
@familie pelle Niet rancuneus worden idd! Maar de normaal gesproken objectieve beoordeling van het Lto (lobby)werk wordt hoe je het wend of keert steeds kritischer door oa punten die jij aanhaalt.
Detukkeroettwente
Tja wat moeten we hier nu weer mee ???Wat is de bedoeling hiervan ??? Wat is het doel ??? Wat zie ik over het hoofd !!!
+1
sorry
@Detukkeroettwente naat zuivelanal binnekort ook agri.anaal
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!