Hoe veilig zijn uw tepelvoeringen?

De meeste mensen rijden niet meer in hun auto of trekker wanneer de banden versleten zijn. Ze weten dat het gevaarlijk is omdat er een grote kans is op ongelukken. Bovendien nemen de prestaties en de efficiëntie van het voertuig af.

Er is echter een ander stuk rubber op het melkveebedrijf dat niet met zoveel respect behandeld wordt: de tepelvoering, die ook nog eens direct contact maakt tussen melkmachine én de zeer gevoelige speenpunten. De tepelvoering wordt niet vaak genoeg vervangen, is versleten en daarmee nemen de prestaties van de tepelvoering af.

In de EU luidt het advies de tepelvoeringen elke zes maanden te verwisselen of na 2500 melkingen (of eerder). Dit kan heel gemakkelijk berekend worden door het aantal melkkoeien te vermenigvuldigen met de melkfrequentie en dat aantal te delen door het aantal melkstellen.

Het resultaat is het aantal koeien dat per tepelvoering per dag gemolken wordt. Wanneer u 2500 deelt door dit getal krijgt u het advies in dagen voor de volgende wisseling van de tepelvoeringen.

Bijvoorbeeld: een veestapel van 200 koeien wordt twee keer per dag gemolken in een melkstal met 16 melkstellen. Elke tepelvoering melkt elke dag 25 koeien. Dat betekent dat de tepelvoeringen elke 100 dagen vervangen moeten worden. In de Verenigde Staten, waar het rubber een andere samenstelling heeft, zullen de tepelvoeringen vervangen moeten worden na 1200 melkingen.

 Hoe veilig zijn uw tepelvoeringen? (melkveebedrijf.nl)

De meeste mensen rijden niet meer in hun auto of trekker wanneer de banden versleten zijn. Ze weten dat het gevaarlijk is omdat er een grote kans is op ongelukken. Bovendien nemen de prestaties en de efficiëntie van het voertuig af. Er is echter een ander stuk rubber op het melkveebedrijf dat niet met zoveel respect behandeld wordt: de tepelvoering, die ook nog eens direct contact maakt tussen melkmachine én de zeer gevoelige speenpunten. De tepelvoering wordt niet vaak genoeg vervangen, is versleten en daarmee nemen de prestaties van de tepelvoering af.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+8
zoeff
Aan tepelvoeringen wordt veel verdiend, het is daarom belangrijk dat de nadelen van "te laat vervangen" er regelmatig bij de melkveehouders in gestampt wordt. Jammer dat een blad als melkveebedrijf zich daarvoor leent.
+2
Piet1960
@zoeff Zal toch wel "advertorial" boven staan, wordt voor betaald door milkrite. Op Prikkebord zit ik er niet op te wachten.
+2
weurding
Hoe veilig is uw rubbber 😉
+1
spotmelker
@weurding het aantal beurten gedeeld door het aantal vrouwen 😁
jan w
@spotmelker misschien kun je het aantal vrouwen ook wel aan de waslijn tellen!
+1
harke
Melk ongeveer 2 jaar voordat ik ze vervang.
Volgens melkmachine firma om de 6 maand vernieuwen
+1
Piet1960
@harke Als je er zo lang mee wacht, kan je er net zo goed melkershandschoenen in stoppen, nog goedkoper ook.
vedder
Mooie advertentie van milkrite, heb er net nieuwe van milkrite in zitten, nooit weer, melken is nu net tennissen geworden; van de ene hoek naar de andere hoek rennen.
ted9
@vedder Zoveel luchtzuigers ja? Mooi man😁
+2
Pluto
Tepelvoering is hier het enige speeltje van de hond welke het wel lang volhoud!!.
+4
Erco
@Pluto naar de naam van je hond hoeven we niet te raden? 😉
T6040
Iemand ervaring met tepelvoeringen van btndehaas. Zijn dit ook originele tepelvoeringen of is het namaak. Zijn wel de helft goedkoper.


btndehaas.nl/tepelvoering-passend-delaval-92725980…
+1
Piet1960
@T6040 Als het lijkt dat 't te mooi is om waar te zijn, is dat 't vaak ook.
T6040
@Piet1960 Daarom gooi ik het hier eerst in de groep
jan w
@T6040
ff googlen. er zijn ook wel webshop's waar de orginele voeringen een stuk voordeliger zijn dan bij de dealer.
kijk eens bij meijeragri of tepelvoering.nl
Koekalf
@T6040 gebruik ik al jaren, niks mis mee, zijn dezelfde als die van de reca die we daarvoor gebruikten. Orginele word gewoon vreselijk veel aan verdiend.
Milkman4
Wij hebben de laatste 15 jaar gemolken met tepelvoeringen van Fokke van der Veen. Type 0532.
Gingen zo een jaar mee.
Er waren eigenlijks geen koeien met uitgevreten speenpunten en melken goed uit. Ook stuk voordeliger dan de originele tepelvoeringen van Manus.
Michiel1
Zijn er ook originele siliconen tepelvoeringen voor harmony melkklauwen van Delaval. en wat zijn de ervaringen?
tok achterhoek
Hier elke 15000 melkingen gaan ze eruit
spotmelker
Quote Reactie van @tok achterhoek:
15000 melkingen

Da's wel heel lang....of bedoelde je 1500?
tok achterhoek
@spotmelker Tussen en 3 en 4 jaar gaan ze er meestal weer uit
spotmelker
Waarom kan dat bij jou zo lang en wil/moet een ander ze dan al 5 a 10 keer vervangen? Ik doe het 1 keer per jaar bij doormeten.
Michiel1
@tok achterhoek en zijn dat originele Delaval harmony tepelvoeringen?
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!