Rabobank: decimering varkenssector op komst

Beter dat ze wat waarschuwden voor hun Ledencertificaten. 😞

De varkenshouderij staat aan de vooravond van een gedaanteverwisseling. Dat beschrijft Rabobank in zijn rapport Nederlandse varkenshouderij van de toekomst.
De bank gaat ervan uit dat in 2030 nog zo’n 1.000 varkenshouders actief zijn in Nederland, die vaak op meer plekken varkens houden. Momenteel telt Nederland 4.300 bedrijven, van 3.500 varkenshouders. Dit zijn vaak familiebedrijven. De meeste varkenshouders stoppen in de komende 5 jaar.

Deel dit topic

Reacties

+3
verbi
En dit gaat met de rundveehouders ook gebeuren gaat denk ik nog sneller.
diezel
@verbi |
Je blijft je verbazen. Heb nog nooit zo'n bouwhausse in de intensieve sectoren gezien dan die momenteel bezig is. Waarom snap ik dat niet? 😞
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @diezel:
Je blijft je verbazen

Hoe komen die ondernemers aan geld ? Winst gaat op aan mestafzet toch bij die ondernemers ? diezel
+1
diezel
@MTSTAMMINGA
Dat zijn twee uiterst interessante vragen....
Een van de typische overeenkomsten tussen "de ondernemers" is de kluwen aan bv's ( 3-laags), waaronder een mest/mineralen-bv. Op zich niets mis mee...…. 😞
Erik 1979
@diezel precies. Kopen rechten voor een prikkie van de stoppers. Sinds de varkenspest is het een failliete sector. Die paar die doorgaan verdienen misschien goed. Als er dan 1000 over blijven in 2030 moet je je afvragen welk 50 % dan nog over is in 2040.
+3
verbi
@diezel Weet niet waar je woont maar hier in het zuid oosten wordt niks meer gebouwd geen varkensstallen maar ook geen rundvee zie hier alleen maar boeren die er de brui gaan geven. De grote varkensboeren verdienen goed geld.
diezel
@verbi
Voormalig loggebied nr. 36. Grensstreek Tilburg-Breda
robbies
@diezel daar zitten er een paar die al jaren doordouwen. Elk jaar als de maïs eraf is staat er een stal bij wordt gezegd
Flinstone
@verbi de helft hier in de omtrek binnen 5 jaar! Maar dat kan per streek verschillen!
verbi
@Flinstone Dat bedoel ik nou . In wat voor een streek zit je?
ted9
@verbi Ga ook gebeuren als je ziet hoeveel opvolgers er zijn. De genen die nu boeren en jaar of 40 zijn kunne denken dat grond hun pensioen is maar kon nog wel eens tegen gaan vallen. Niet elke opvolger wil 300 mk melken maatschappelijk gezien zal dit ook niet geaccepteerd worden denk ik. Komt bij dat zoals de grondprijzen nu her en der zijn dit nooit voor een jonge boer op te brengen is.
+1
Flinstone
[@ als je bedrijf maar een beetje in balans is dan is er niks aan de hand maar het wordt anders als er veel gebouwen staan en weinig eigen grond!
Maar de rundvleessector wacht ook een halvering van het aantal ondernemers let maar eens op!
Hoorde gisteren ook weer van een potentiële stopper die zn plannen naar voren haalt!
+4
verbi
@ted9 Wij zitten in de duurdere regio wat grond betrefd maar nu staat er in een straal van 20 km 130 ha te koop en mooie blokken worden niet verkocht sterker nog er wordt niet eens een bod op gedaan.(zandgrond). Ik ben nu 53 maar als ik 300 koeien moet houden om een boterham te verdienen ga ik wat anders doen ,er is nog meer als koeien.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @verbi:
ij zitten in de duurdere regio wat grond betrefd maar nu staat er in een straal van 20 km 130 ha te koop en mooie blokken worden niet verkocht sterker nog er wordt niet eens een bod op gedaan.

Gevolg van de fosfaatrechten, geld kun je maar 1x uitgeven. Stoppers zijn zo blij met de fosfaatrechten, alleen vergeten ze dat de helft naar de belastingdienst gaat en de grond een moeilijker verhaal wordt als er geen hevige concurrentie is van akkerbouw of andere sectoren.

Dan is de landbouwvrijstelling op grond toch een stuk lucratiever. Staat hier al jaren altijd wel 100ha binnen 10km te koop. Meer grond brengt momenteel geen geld op, wordt toch eerst weer in stallen en rechten geinvesteerd en de akkerbouw neemt de grond over. Maar dat wil niet zeggen dat er geen opvolging is, de financiele armslag rondom de overname moet er ook zijn. Je bent zo weer een paar ton kwijt terwijl je er geen extra ontwikkelingsruimte bij krijgt.
weurding
@Noorderling en wat zou het als de helft naar de belasting gaat? Waren ze het geld nietvwaard waren er veel niet gestopt. Overigens houdt verkoop p rechten niet in dat je grond moet verkopen. Er zijn nog legio mogelijkheden daar iets mee te doen. Zou hier wel 4 keer zoveel kwijt kunnen dan we hebben.
Noorderling
@weurding

Als dezelfde hoeveelheid geld in grond was gaan zitten, lees grond de beperkende factor dus er wordt meer voor betaald. Dan had je er netto veel meer aan over gehouden door de landbouwvrijstelling.
weurding
@Noorderling als.....
😉 maar die grond had je moeten kopen en de rechten kreeg je.
+1
dewittemotor
@verbi Hier in limburg ook. Staan prachtige blokken grond te koop, maar er wordt niets verkocht. Vorig jaar gingen ze nog als warme broodjes. wordt nu al minder gevraagd, maar staan al lang te koop.

Daarbij als melkveehouder kun je nauwelijks in grond investeren bij prijzen van 7 euro de meter.
ted9
@dewittemotor moet je ook niet willen voor 7euro de m.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @verbi:
nu staat er in een straal van 20 km 130 ha te koop

Dan heb je het over een oppervlakte van 125.600 ha waarvan ff ruim 0,1 % te koop staat. Gaat toch nergens over.
Koeien boertje
@ted9 maatschappelijk is een groot bedrijf nu 200 koeien en over 20 jaar 400.
De consument weet echt niet het verschil, wordt alleen maar aangepraat.
Met land denk ik niet dat de prijzen zo snel zakken want als ik zie hoe in 20 jaar de kuilanalyse zakt door minder bemesting en grondgebondenheid,
Hebben we de schaarse hectares nog wel nodig.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Met land denk ik niet dat de prijzen zo snel zakken want als ik zie hoe in 20 jaar de kuilanalyse zakt door minder bemesting en grondgebondenheid,

Geven de koeien er ook minder melk door?
Voor 20 jaar geleden werd men angstig als het ureum onder de 30 kwam, zou nooit goed komen. Nu geven de koeien een paar duizend kg meer met een ureum van 18 gaat dat ook goed. Als de benutting slecht is maakt het ook niet uit wat je er in stopt. En er is nog zoveel meer uit te halen door de hoeveelheid penseiwit en energie goed te synchroniseren. Zijn bedrijven bij die 48kg gemiddeld melken per koe, terwijl ik er maar 5 in de stal aan kan wijzen die daar momenteel boven zitten.
ted9
@Noorderling Die 48 kg gem. Kan wel interessant lijken maar daar komt heel wat krachtvoer aan te pas. De koe waar we weer naar toe gaan is er een die meer uit gras kan halen en dat is niet de hf. Als we straks met het 65% eiwit verhaal temaken krijgem of iets in die trant dan is gras waarschijnlijk toch de goedkoopste eiwitbron. En laat dan nou net niet het beste voer zijn voor die op mais en luzerne gefokte hf jes.
Noorderling
@ted9
Lijkt me vrij aannemelijk dat die koeien meer dan 22kg ds vreten. Ik denk dat ze wel naar de 30kg ds per koe per dag gaan. Dan moet de passagesnelheid flink omhoog maar niets is onmogelijk blijkt wel. en die 10cent voerkosten is zo raar nog niet, zijn er genoeg die dat hebben met 28kg melk. Het scheelt al enorm veel onderhoudsvoer dat je met 30% minder koeien toe kan, jongvee daar nog buiten gelaten.

Je hebt ook de mogelijkheid om je eigen krachtvoer te verbouwen, dat hele prik en structuurverhaal is ook op niets gebaseerd. Wordt zo links en recht ook ervaring opgedaan met veldbonen, 300eiwit en 300 zetmeel met 8ton/ha. Kan op termijn nog wel eens interessant worden voor de akkerbouw met maar een bespuiting die nodig is en een minimale mestgift. Met dergelijke gehalten krijg je wel voederwaarde in je koeien.
Elvis
@Noorderling die bonen is jaartje of 15 geleden al een hype geweest. De meeste werden opgevreten door de vogels. Nooit meer ergens gezien
kanniewaarzijn
@Koeien boertje Als je wilt dat je kuilanalyses niet verder zakken, moet je juist geen grond bijkopen/pachten. Iedereen weet toch: hoe intensiever, hoe meer je je land kunt bemesten.
+1
Frans1
Quote Reactie van @ted9:
. Niet elke opvolger wil 300 mk melken

Dat wordt je meer aangepraat dan dat het werkelijk noodzaak is. Als alles waar was wat er gezegd wordt,had mijn vader geen boer geworden,en ik ook niet
+1
Erik 1979
Even ter info. In 1995 waren het er nog ongeveer 22.000! 35 jaar later 1000. Melkveehouderij begaat zoals het nu er uitziet het zelfde lot. Niet alleen in Nederland maar in heel Europa. Nederland gaat wel voorop. Daar is het meeste onenigheid tussen de melkveehouders. Zolang je geen goede belangen behartiging hebt die sector belang voor eigen belang stelt wordt je het leven zuur gemaakt.
Jotke
Kleintjes stoppen en de groot'n bouwen maar door! Stallen van totaal 2 hectare, ach kan d'r nog wel inne bij! 😞

Bij varkens al jaren aan orde van de dag. Nu volgt de melkveehouderij.
+1
verbi
@Jotke Ze mogen van mij maar ik niet en hoezo imago?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's varkens , varkenshouderij , rabobank , varkenshouders , bank en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0