Kalf verkiest brok boven muesli

De vorm waarin kalveren hun krachtvoer verstrekt krijgen, heeft invloed op de voeropname. Kalveren vreten liever brokvorm dan muesli.

Deel dit topic

Reacties

kaas
Dat is hier al jaren zo dat ze liever brok eten dan muesli
+1
grondlozeboer
@kaas heb nog nooit muesli gevoerd
kaas
@grondlozeboer ja hoor meerdere keren geprobeerd kalfjes kiezen altijd voor de goede kalverbrok met maat 5 a 6 mm en de echte kalverbrok die ze zeggen dat die geschikt is voor kleine kalfjes hoeven ze ook niet
cjw73
@kaas als ik gemengd voer zoeken ze eerst die grote korrels er allemaal uit.
Die 10 a 12 mm brok.
PIONIER
Hier ook
jan w
Klinkt mij niet onbekend in de oren?
Henry1
Heb niet zoveel ervaring met muesli, maar hier kunnen ook zeker wel dingen beter.
Maar zijn er ook mensen die wel positief zijn over muesli?

En nieuwe mode is toch brok met fijn gehakseld stro?
+1
jan w
@Henry1
Waarom stro? hier groeien de kalveren toch niet van? En de meeste boeren hebben voer zat en dan ook nog eens stro aankopen. ( al vreten ze dan niet zo veel. )
Zorg voor een goede melkpoeder, die snel verteerd en dan een lekker brokje erbij en laat ze maar groeien.
Henry1
@jan w Ik bedoelde het ook een beetje als vraag, maar al een aantal boeren die ik ken over stro voeren aan kalveren gehoord de afgelopen tijd.

Aan de andere kant, geen stro voeren omdat je ruwvoer over hebt vind ik maar een bijzondere reden. Natuurlijk snap ik dat je bij een ruwvoer overschot probeert om zoveel mogelijk eigen voer te gebruiken. Maar kalveren vreten in verhouding maar zo weinig dat dit het verschil niet maakt. En in mijn ogen is een goede groei belangrijker.
bio boer
@Henry1 wat is er mis met brok met mooie frisse kuil zit altijd meer in als stro ben meer van hou het simpel
grondlozeboer
@bio boer ik probeer ze altijd tot 5 maand hooi te voeren. Met kalverkorrel. Gaat best
Henry1
@grondlozeboer dat is ons systeem ook ja. of in elk geval tot een maand of 3 hooi uit pakjes. Daarna tot een maand of 4/5 hooi uit balen. maar dat heeft deels ook te maken met de manier van huisvesting (gaan na 3 maand naar anders stal).

Maar ik weet zo niet of dit het beste systeem is...
kaas
@Henry1 ja weet je zeker dat de mengvoer leverancier er beter van word goed hooi is het beste zeggen ze , maar hier krijgen ze altijd mengel voor het voer hek vandaan wat de melkkoeien ook krijgen.
BoerBart
@kaas
Ze zeggen,,,,,hier dat je van hooi teveel laagjes in de pens krijgt. Voor een mooie pensvulling is gehakseld stro prima. Niet te fijn gehakseld, want dan willen ze het niet zo goed opnemen.
Voordroogkuil kan voor paratbc zorgen.
bio boer
@BoerBart ben para vrij dus maak mij er geen zorgen over
+1
Henry1
@BoerBart begrijp ik het goed dat je dus stro en brok voert?
BoerBart
@Henry1 ja.
Vanaf 6mnden gaan ze geleidelijk van stro naar vdk.
Henry1
Boerma
@kaas hier ook zelfde voer als de melkkoeien. Mais gras en brok van grasdrogerij. Vinden het in ieder geval lekker
Vee en Veldlust
Bij ons vreten ze de musli tussen de brok vandaan en later de brok pas.
+2
Piet1960
Vogels vreten het beter dan de kalveren.
vedder
Ik heb nog nooit een hap muesli in een kalf gekregen, al staat het er dagen voor. Hooi en brokjes hebben ze zo te pakken.
Pluto
Hier is ook een voersheik geweest over HET nieuwe jongvee opfok strategie van de toekomst . Met muesli en stro en dikkere melk in het begin en na enkele weken de melk sneller afbouwen om een soort van honger te creëren en zo een betere ruwvoer opname te bewerkstelligen .
Heeft veel geld gekost en uiteindelijk zijn we weer terug bij af met een koppel kalveren met een flinke achterstand . Nu voeren we opfok korrel met luzerne en eigen gewonnen hooi[ Dat was deze zomer niet zo moeilijk]. De dieren gaan vanzelf na 63 dagen van de automaat en met een top van 6 liter melk per dag die 15 dagen duurt en al op 2 weken beginnen ze al lekker aan het hooi te peuzelen . Het afspenen gaat geruisloos en het werkt plezierig .
jan w
@Pluto
Die voersheik kan het best wel bij het goede eind hebben, alleen de ingredienten moeten wel bij elkaar passen. Ik vind zelf dat 6 liter melk te weinig is om een kalf een goede begingroei mee te geven. Hier krijgen ze 12 liter melkpoeder per dag met daarnaast brok en als ze willen kunnen ze er droge kuil er naast opnemen. Met 7 weken zijn ze van de melk af. dit lukt alleen je een melkpoeder hebt die daarvoor geschikt is qua vertering.
bio boer
@jan w 12 litter is wel veel voor 2x daags voeren hier 8 aan de top krijgen melk tot wel goede 3 maanden
jan w
@bio boer
In 4 x met de melkbar. Maken voor een paar dagen aan in een melkmixer in dubbele concentratie dan met geven even mengen en er lauw water bij mengen. Maar je moet wel een melkpoeder hebben de snel verteerd. Anders krijg je de kalfjes te laat aan het krachtvoer vreten. Er zit ook verschil in de melkpoeder die wordt gebruikt in de samenstelling van die kalvermelkpoeder. De duurste melkpoeder is wel eenderde duurder dan de goedkoopste . Alleen de goedkoopste melkpoeder komt van gesteriliseerde melk. Het eiwit in de melkpoeder is voor het grootste deel voor het kalf onbruikbaar. Door de verhitting kan het kalf het eiwit niet meer benutten. Kun je wel een poeder hebben met mooie gehalte's. maar als een kalf er niks mee kan, heb je er niks aan.
cjw73
@jan w en hoe weet je dan dat het goede .melkpoeder is?
jan w
@cjw73
samenstelling met de leverancier uitspitten en navragen welke (melk) producten er in de kalvermelkpoeder zijn verwerkt.
De kleinere leveranciers willen de samenstelling veelal wel prijsgeven, die hebben veelal weinig ruimte om met de samenstelling te gaan zitten prutsen . Bij de grotere leveranciers gaat het net als bij de brok. De samenstelling kan per dag verschillen, ligt er maar net aan welke gondstoffen het goedkoopste zijn.
bio boer
@jan w zoete koe melk is ook hele goede melk als je het uit de tank haalt redelijk constant
Pluto
@jan w Als het kalf niks met het eiwit kan is de melk te heet geweest. Ik krijg nog steeds kalveren die te hete koemelk hebben gehad en waarbij de haren rond de neus uitvallen . Ook zijn er nog steeds enorme hoeveelheid melkveehouders die de kalveren die toch weggaan penicilline melk voeren . Hoe dik maak je de melk hier is de machine afgesteld op 145 gram per liter. De goedkoopste melkpoeder bevat geen magere melk maar soja . Melk hoort in principe bij verstrekking 40 graden te zijn en er is een groot verschil tussen verhitten en opwarmen. Melkpoeder welke tegenwoordig koud wordt verstrekt of aangezuurd is niet te vergelijken met de gangbare poeders , en met aangezuurde melk kun je uitstekend diarree onderdrukken .
jan w
@Pluto
Wij geven de kalveren 4x per dag 3 liter. op een temp. van 20 tot 25 gr. Als het kouder is gaan ze minder drinken. Als het warmer is gaan ze te gulzig in 1 keer drinken. De melkpoeder die te warm is geweest gaat over de melkproducten die in de kalvermelkpoeder zijn verwerkt. De goedkoopste is de poeder van gesteriliseerde melk , hiervan is het eiwit "kapot". Maar staat wel mooi op het label.
Todi
@jan w Nog steeds aangezuurde melk?
jan w
@Todi yep.
devaluwe
@jan w 12 liter.. Ben benieuwd hoe die kalveren eruit zien. Voer zelf nu 9 liter (165gram ds per liter) en heb nog nooit zulke goede kalveren gehad. Nu ik meer en constanter voer heb ik nauwelijks problemen met de kalveren. Kost denk ik wel een 30 euro per kalf meer, maar zo in ieder geval geen gezeik meer. Niets irritanter dan kalveren die niet willen.
jan w
@devaluwe
Volgens de leverancier zitten wij op 145 gr. per liter.
vind het nog wel eens verwarrend.
165 gr. per liter is bij mij 1 deel melkpoeder op 5 delen water ( dan zeggen ze 1 op 6 )
145 gr per liter is bij mij 1 deel melkpoeder op 6 delen water
125 gr. is dan ... enz
bio boer
@Pluto heb wel eens kalveren beginnen binnen paar dagen al hooi te eten ze zeggen dat dat niet kan om de pens dan nog niet is ontwikkeld is
Frans1
Quote Reactie van @bio boer:
ze zeggen dat dat niet kan

Wat niet kan is nog nooit gebeurt
Pluto
@bio boer Ja dat kan heel goed en gebeurt hier ook . Volgens de voersheik nemen de kalveren de eerste weken ook geen mais op maar in de praktijk is het niet allemaal zwart of wit. soms hebben we een koppeltje dat enorm veel hooi aan kan en dan weer een die meer mais en krachtvoer verwerkt .
luc1996
Heb bij een stageboer het verschil in kalf gezien van hooi en brok naar kalvermixcompleet stro brok, vond het resultaat bijzonder kalveren zagen er een stuk beter uit en lagen mooi te herkauwen.
financieel natuurlijk niet gezien hoe het uitpakte.
Frans Z.
Hier krijgen de kalveren All in One brok met klein beetje hooi.
Makkelijk,geen stinkende trog,goed op de mest en ze doen het best.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , krachtvoer en kalf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN