Hogere productie met minder koeien

Afgelopen jaar laat een duidelijk hoger gemiddelde melkproductie en een beter economisch jaarresultaat (ejr) per melkkoe zien. Ook wordt de trend in betere vruchtbaarheid doorgezet. Wel nam het aantal koeien af.

 Hogere productie met minder koeien (nieuweoogst.nu)

Afgelopen jaar laat een duidelijk hoger gemiddelde melkproductie en een beter economisch jaarresultaat (ejr) per melkkoe zien. Ook wordt de trend in betere vruchtbaarheid doorgezet. Wel nam het aantal koeien af.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
jg
Heel slim van de beleidsbepalers om na 10625 kg melk per koe geen extra fosfaatproductie per koe te forfaitairen. N plafond is al overschreden .
demelkboer
Die tabel6 aanpassen zal spoedig gebeuren. Zit daar maar niet over in. Het zorgt iig voor veel te veel N productie en veel te weinig fosfaat rechten.
dwers
@demelkboer maar die bij RFC zitten hebben wel een groter fabrieksquotum.
demelkboer
@dwers zonder fosfaat rechte. Heb je dr alleen wat minder an
achterhoeker2
@demelkboer Die tabel is gewoon niet af , er zijn jersey veestapels die onder de laagste klasse melken, en genoeg (robot) bedrijven die boven de 11.000 kg zitten.
Aanpassen kan gewoon, zonder al dat gedoe er omheen.
pietjepuk
@achterhoeker2 Dan krijg je gelijk de volgende fosfaat soap. Iemand die in 2015 al meer dan 10625 kilo melk molk wil dan meer rechten.
+3
kaas
@achterhoeker2 weg die tabel en gewoon geen stappen er in en lineair laten oplopen nu gaat het volgens mij met 0,7 kg omhoog ongeveer en 200 kg ongeveer
.
gewoon stapjes van 0,1 en bv per 30 kg hogere melkproductie
+1
BoerBart
Ik zou wel willen weten hoe andere landen hun forfaitaire mestproductie per koe bepalen. Misschien kunnen we daar iets mee?
De EU zal dan niet zo moeilijk doen.
Groen1
VLAAMSE LAND MAATSCHAPPIJ
NORMEN EN RICHTWAARDEN 2016 versie januari 2016
vlm.be/nl/SiteCollectionDocuments/…
+3
Greetje
Qua fosfaatuitcheiding gelijktrekken met vlaanderen zou ik zeggen;)
+1
BoerBart
@Greetje
Ik zie dat de Belgische boeren tabel al bij 10.000kg melk stopt.
Idee om alvast onze tabel zelfs nog boven 10.624kg nu aan te passen begrijp ik niet.
1 EU dus ook dezelfde normen
+1
jg
@BoerBart Omdat er in Nederland voor stikstof ook een plafonnetje is....?
+2
Koeienpraat
@jg omdat er op papier een plafond is wil niet zeggen dat een koe dan ook maar meteen meer uitscheid als ze meer geeft. Er is daar helemaal geen theoretisch bewijs voor. Misschien zijn die koeien wel beter gefokt, gevoerd en verzorgd en dus gewoon een klap efficiënter? Zeker te weten dat hier flinke rechtzaken van komen als ze durfen om op deze manier meer fosfaatrechten af te pakken omdat ze een PAPIEREN probleem hebben gecreëerd. Kijk maar eens kritisch naar dat stelletje onbenullen in Den Haag dan naar je collega topmelkers!
jg
@Koeienpraat Slim zegt al voldoende . Van de lucht alleen geeft een koe geen melk . Op ieder productienivo bestaat er verschil in efficiëntie , das geen discussie . Men houdt nog steeds vast aan sectorale aanpak ..... dus
Rob07
Daarom blijven er fosfaatrechten met 10% afroming bij overdracht.
grös
Mindere koeien ruim je altijd als eerste op toch.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden koeien , melkkoe , melkproductie , economisch jaarresultaat , ejr en vruchtbaarheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!