Japanse haver

Kan iemand mij wat informatie vertellen over Japanse haver als voedergewas?
jonge agrarier

Laatste  |  

Reacties

+1
pietjepuk
+1
spotmelker
Ik zaai het na de tulpen icm Italiaans raai en klaver. Groeit heel snel en heeft alleen vers voederwaarde. Met inkuilen wordt het stro. Ik jaag de koeien er in met een rantsoen draadje. Vreten het prima en melkt ook heel aardig. Italiaans erbij voor 2e snede en zodevorming.
cjw73
Wanneer wil je het voeren want het is niet winterhard.
jonge agrarier
@cjw73 wat bedoel je daar precies mee? zal ongeveer na een week of 6 zijn
cjw73
@jonge agrarier het wordt ook al gebruikt om maisland mee in te zaaien. Want bij nachtvorst is het dood dus dan hoef je volgend jaar niet te roundup spuiten.
+1
jonge agrarier
@cjw73 oke. Mij gaat het meer om het volgende. De buurman heeft 2 ha staan en die vroeg of ik er wat aan had als voer voor de koeien. Dus ik ben benieuwd of iemand hier ervaring mee had met inkuilen en daarna voeren. Zoals ik van spotmelker begrijp valt dit niet mee.
jonge agrarier
Wil van de week 2ha maaien en in de baal doen. @spotmelker als je het wat vochtiger in de baal doet, zal dat nog schelen kwa smakelijkheid?
+1
spotmelker
Quote Reactie van @jonge agrarier:
@spotmelker als je het wat vochtiger in de baal doet, zal dat nog schelen kwa smakelijkheid?

Probleem is de hoeveelheid grond die (met harken) meekomt. Er zit geen zode onder. Heb ook eens een partij gekocht en als er geen gras bij door gezaaid is en even vlug, vlug gezaaid zonder netjes land klaarmaken met kopeg is dat een ramp.
boer03
@spotmelker
Mee eens. Oplossing hoger maaien?! Voor het maaien lijkt het heel wat , maar na maaien en harken wordt het gauw minder. Als er dan ook nog een partij zand meekomt is ...
Noorderling
@boer03
Mooiste is netjes zaaien en vervolgens met de cambriderol er over. Heb je mooie vaste ondergrond om over te maaien en harken. Andere optie is laten maaien met een maaier met afvoerbanden.
spotmelker
Quote Reactie van @boer03:
Oplossing hoger maaien?

Haalt niks uit. Wat @Noorderling zegt is wel een optie. Maar de combinatie van kwaliteitsverlies en/of grond er in maakt dat het hier in de omgeving niet/nauwelijks nog gebeurt. Een mix met italiaans raaigras gaat wel beter, dit is inmiddels al als gemengd zaaizaad verkrijgbaar.
aspergeteler1
Zou er een kuiltje van maken. Van dat spul krijg je een hoop balen wat ook niet goedkoop is.
Nico96
Ik heb het eens ingekuild, zag er prima uit, rook lekker, maar de koeien wilden er geen melk van geven. Ik doe het niet meer.
jonge agrarier
Mooi spul voor het jongvee@Nico96
Nico96
@jonge agrarier Op het oog was het prima spul voor de melkkoeien, het was ook goed gewonnen. Ik denk dat de verteerbaarheid gewoon te slecht is. Het is een groenbemester, niet bedoeld voor veevoer.
van Ittersum
@Nico96 kun je beter kiezen voor wat anders dus, wat van ver komt is onbekend maar niet altijd beter.
+1
Nico96
@van Ittersum Ik had toen voer tekort, en dit kon ik kopen van een biologische tuinder. Ik doe het niet meer.
grondlozeboer
Nooit inkuilen dat spul. Dan vers voeren
dewittemotor
Die Japanse Haver wordt toch vooral gezaaid voor het bestrijden van aaltjes. Dus daarom ook alles in de grond werken voor maximaal effect. Die akkerbouwers hier willen helemaal niet dat het geoogst wordt.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!