Zonnepanelen

Praktische vraag:
Als je er platendak hebt en je plaatst het vol met zonnepanelen, wordt het dan koeler of warmer in de zomer aan de binnenkant in de stal,m.a.w : hebben zonnepanelen een isolerende werking?

Deel dit topic

Reacties

+1
Flinstone
Ja koeler
sleepslang
@Flinstone gemeten?
Hoeveel?
+1
van Ittersum
@sleepslang is het koeler onder een parasol, hetzelfde of warmer? Dezelfde effect dus hierbij is het antwoord feitelijk al gegeven. Hoeveel graden hangt van zoveel kleine factoren af dat daar geen zinnig antwoord op gegeven kan worden. Hoe meer lagen hoe beter de isolatiewaarde
+1
Sunpowersystems
De zonnepanelen hebben niet direct een isolerende werking, zoals bijv. glaswol dat zou hebben, maar ze zorgen ervoor dat de onderliggende dakplaten in de schaduw liggen en geen directe instraling van de zon meer ontvangen. De dakhuid wordt minder opgewarmd.
+3
Noorderling
@Sunpowersystems
Moet er wel voldoende ruimte tussen de panelen en het dak zitten. Onder de panelen wordt het bloedheet, onlangs bijna een aardappelloods opgebrand in de buurt omdat de panelen en alles daaronder veel te warm werd. Mede mogelijk gemaakt doordat er teveel zonnepanelen in de buurt zaten waardoor het stroom niet weg wou en de installatie uitgeschakeld werd.

Hier geen zonnepanelen op een veestal. Als je hoort wat voor rare onverklaarbare problemen koeien soms hebben sinds er panelen op het dak liggen. Als een werktuigenloods of voeropslag op brand zij dat zo. Als je koeienstal er aan gaat kan het je bedrijf de kop kosten.
+4
koeboer
@Noorderling raar dat deze verhalen altijd van boeren komen die geen zonnepanelen hebben.Hier al 7 jaar zonder problemen op de veestal.
van Ittersum
@koeboer au....maar wel waar
Jannus
Quote Reactie van @Noorderling:
voldoende ruimte tussen de panelen en het dak

Hier liggen ze al ettelijke jaren op de grote veestal met voldoende ruimte onder de panelen voor goede koeling van de panelen voor optimale opbrengst
van Ittersum
@Noorderling week bestaat uit 6 werk-
en/of productiedagen. Helaas zijn niet alle dagen even succesvol ook wel maandagmorgenmonsters genoemd. En die hoor je, de rest is gewoon goed
+1
Flinstone
@Noorderling is jouw stal dan niet verzekerd? Maar hebt gelijk ik zou ze ook niet op ds koeienstal leggen?
Maar ik begrijp al het pessimisme niet zo goed over zonnepanelen al dan niet van RFC?
Als blijkt dat het nieuwe asbest is dan heeft ook de overheid een probleem en zolang het probleem maar groot genoeg is wordt het wel opgelost!
Ik zie die zonnepanelen straks als een mooi zakcentje en na 15 jaar zijn ze van ons en als het echt lucratief wordt dan neem ik ze eerder over! Komt vast wel een oplossing om stroom oo te slaan i.p.v. aan het net leveren!
de jonge
@Flinstone de overheid heeft nooit een probleem,als blijkt over 15 jaar dat dit het nieuwe asbest is,halen ze gewoon wat meer belasting bij de burger weg en is het klaar. Hoe denk je dat de staat het met het asbest van nu doet dan,je gaat er toch niet vanuit dat rutte,thieme,schouten ed zelf voor de kosten opdraaien
Noorderling
@Flinstone
Jawel, als de stal het ergste zou zijn teken ik er voor.
Veestapel ben je kwijt, duurt minimaal 2 jaar voordat je weer aan het melken bent. 2jaar geen inkomsten en een groot deel van de uitgaven gaat gewoon door. Vervolgens mag je een veestapel kopen waarvan het eerste jaar een loodzwaar jaar wordt. Al met al ben je minimaal 5jaar verder voordat je je bedrijf weer op orde hebt.

Zijn hier in de buurt een aantal akkerbouwbedrijven afgebrand. Duurt bij de meesten 2jaar voordat ze weer aan het bouwen zijn. Moet allemaal weer door de ambtelijke molen, bouwbedrijven hebben een wachtlijst van een jaar en ga zo maar door. Al met al kost het gigantisch veel energie en geld en niemand wordt er beter van.
+1
Erik 1979
Het blijft veel koeler in de stal. Bij ons ligt de grote stal volledig vol. Daardoor hebben wij in de zomer heel lang de productie op peil kunnen houden. (Uiteindelijk was het nog drama😭)
+1
RAUWE
Hier ligt de zuidkant sinds april vol met zonnepanelen en met sommige warme dagen stond daaronder al het vee op een hoop. Ventilator aan maar niet weg te krijg en.
+1
van Ittersum
Voor alle pessimisten over zonnepanelen, afschaffen van het salderen en enz.... We gaan de goede kant uit om niet meer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen en op elk moment die opgewekte energie te kunnen gebruiken. Komt tijd, komt raad! tweakers.net/nieuws/144235/…
+1
tok achterhoek
Heb onder de panelen eigen steunen laten maken, zodat ze verder van het dak af komen te liggen. Hebben ze iets hoger rendement(wordt niet zo warm onder de panelen].
Jawis
Heeft iemand ervaring met zonnepanelen via windunie?
En kun je groencertificaten ook verkopen?
+1
wijnhorst
@Jawis Groencertificaten GVO, daar kun je een contract met bijv. FC afsluiten. Je krijgt dan een vergoeding voor de geproduceerde stroom die je hebt opgewekt.
van Ittersum
@Jawis gewoon in eigen hand. Financieren via het groenfonds en als je een klein verbruiker bent (Tot 3 x 80 A) je overtollige stroom verkopen.aan Greenchoice. Hoger rendement kun je niet krijgen
pieta
@van Ittersum Is dat nou tot 3*80A of tot en met?
+1
Erco
@pieta tot. Bij 3x80 ben je grootverbruiker
Sunpowersystems
@Erco Correctie. Grootverbruiker is boven de 3x80. Kleinverbruik is dus t/m 3x80.
buorman
Quote Reactie van @pieta:
Is dat nou tot 3*80A of tot en met?

''Zon-PV

De categorie Zon-PV ≥ 15 kWp wordt alleen opengesteld voor installaties die worden aangesloten op een grootverbruikersaansluiting (een aansluiting op het elektriciteitsnet van meer dan 3 * 80 A). Installaties met een grootverbruikersaansluiting kunnen geen gebruik maken van de salderingsregeling.''
bron; rvo nieuwsbrief 9/10/2018
pieta
@buorman Nou heb ik dus twee verschillende antwoorden of niet? @Erco
+1
buorman
@pieta
Ja maar van Ittersum gaat met mij mee, dus dat is 2 tegen 1 @Erco
van Ittersum
@pieta tot en met ben je kleinverbruiker energievergelijker.nl/energie-informatie/… Maar vraag vooraf aan je netbeheerder of het net die 3x80 wel aankan qua stroomteruggave. Bij mij was dat niet zo , dus ik kon niet verder dan 1 tree lager 3x 63 A. (=170 panelen) Nu is het mij niet bekend of je dat op hun kosten kunt afdwingen.
pieta
@van Ittersum Hoeveel stroomopbrengst hebben 170 panelen op 3*63A?
aldert
@pieta Voor stroomopbrengst kun je beter omrekenen naar vollast uren,dan zijn alle maten installaties makkelijk met elkaar te vergelijken.Bijv :bij ons over september 13306 kwh en dat delen door de grootte v d installatie = 100 kW,dan krijg je dus 133,06 vollast uren.
pieta
@aldert Kan ik zo niets mee?
tok achterhoek
Quote Reactie van @pieta:
hoeveel stroomopbrengst hebben 170 panelen op 3*63A?

Ligt er aan wat voor panelen kwa opbrengst
+2
van Ittersum
@pieta berekende getal was 170 x 250 kWh = 42500 kWh. De werkelijkheid was vorig jaar volgens de nota en slimme meter 44000 kwh.

Ik had vorig jaar ca. 10000 kwh nodig om Liander te betalen om voor hun op financieel 0 uit te komen. Verbruik zelf (Voor het salderen) 26000 kWh. Ruwweg kom ik op 0 euro uit met een af en toe een paar centjes over voor moeder de vrouw😉.
aldert
@van Ittersum Hier klopt iets niet,ik denk dat het 170 x 250 watt moet zijn.Dan is de hele installatie dus 42,5 kwh.
+1
aldert
Quote Reactie van @van Ittersum:
44000 kwh.
Dit is de jaar opbrengst,dit dus delen door de sterkte v d hele installatie ,is 42,5 kwh en dan krijgen we 1035 vollast uren. En dat is boven het gemiddelde van ongeveer 1000 vollast uren voor een gemiddelde plek in Nederland.
+1
van Ittersum
@aldertidd, de Rijn is gemiddeld 3 meter diep, bij de zijkanten 50 cm en in het midden 5,5 meter?
aldert
@van Ittersum die 1000 vollast uren is realiteit hoor,in midden Denemarken zal dat ongeveer 900 zijn en in midden Frankrijk ongeveer 1100.
van Ittersum
@aldert ik geloof u direct,
Sunpowersystems
@pieta Geef maar even de dakhelling en de oriëntatie in graden. Gebruik de windroos, dus 180 graden is zuid, 90 is oost, 270 is west. Ik reken dit in een ontwerpprogramma even gratis voor je door met de te verwachten opbrengst en de maximale stroom.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0