337 melkveebedrijven onterecht geblokkeerd, 75 nu echt verdacht van kalverfraude

Minister Schouten blokkeerde ruim 2200 bedrijven wegens onregelmatigheden in de administratie. Bij 337 veehouders was dat onterecht, blijkt nu.

 337 melkveebedrijven onterecht geblokkeerd, 75 nu echt verdacht van kalverfraude (nos.nl)

Minister Schouten blokkeerde ruim 2200 bedrijven wegens onregelmatigheden in de administratie. Bij 337 veehouders was dat onterecht, blijkt nu.

Zozo

Laatste  |  

Reacties

+4
J.v.G
1400 bedrijven met administratieve fouten 2,7miljoen boete!
Dat is bijna 2000 per bedrijf!
75 bedrijven verdacht van echte fraude zitten hier niet eens bij in!
Ze moest zich diep schamen!
paulus2
@J.v.G iemand moet het circus betalen
bio boer
@J.v.G moet zeggen dat ik nog geen boete heb gekregen tot nu toe heb ook opslot gezeten was een vaars had dood kalf gebracht 2015 is niet goed geregistreerd via rendac 2e kalf versmeten 2016 zich toch mooi op gemaak eind 2017 pas voor het eerst een kalf gemeld
+1
de hoef
Quote Reactie van @bio boer:
moet zeggen dat ik nog geen boete

geen heffing in fosfaat reductie plan gehad ,hier in elk geval wel ,en meer dan de 2000 euro
en geen tweeling fraude aangetoond wel 1000 kosten gemaakt aan dna
+2
buorman
@de hoef
Als jou geen blaam treft, zou ik die dna kosten terug vorderen, desnoods via de rechter.
Maar ehh 75 bedrijven dus nog steeds verdacht van de grote massa, en 375 ten onrechte verdacht door de NVWA/RVO van diezelfde massa...........
Wie heeft hier nu z'n zaakjes niet op orde; de veehouders of de overheid ?????????
bio boer
@de hoef kreeg wat minder bonus dat was terecht
+2
van Ittersum
@bio boer hoorde van een veehandelaar dat een bedrijf onlangs vrij gegeven was. Meer als 25 vaarzen(Nog steeds pinken op papier) die nog nooit gekalfd hadden maar wel aan de melk waren. Niet echt reclame dunkt mij

De kleine kruimelboer met zijn administratieve fout wordt echt niet door aangepakt. Maar snap enigzins wel dat bij het starten van het onderzoek je vanuit gaat dat er meer kan zijn. De "echten" blijven hangen de rest laten ze daarna wel met rust. Maar de pers en hoe ga je hier mee om is volledig uit de klauwen gelopen. Niemand "echte" schuld, als je het nuchter bekijkt . Tis het onbekende dat iedereen als en zichzelf als een ongeleide projectiel zag of zo voelde.

Meer belangrijker is, hoe ga je verder. Maar helaas weer regels erbij...Bedankt echte knoeiers voor het weer verknoeien voor de gemiddelde boer die goed van aard is!!!
+2
de hoef
@van Ittersum ik hoor het al ze zijn bij jou niet geweest
+1
van Ittersum
@de hoef nee, terwijl ik ook wel eens meldingen via een brief van RVO krijg om overlap, ontbrekende data of buiten wettelijke termijn aangemeld krijg en deze te verantwoorden. Wat moet je dan wel niet doen om bezoek te krijgen? Niet dat ik daar op zit te wachten maar dat terzijde

Hieronder de tekst uit een krant met wat cijfers

Kalverfraude: 1439 boeren betrapt en de meerlingenpiek is over
De geruchtmakende kalverfraude in de melkveehouderij bracht fouten aan het licht bij 1439 boeren. Ze moeten 2,7 miljoen euro aan naheffing betalen.

Dat is omgerekend 1876 euro per boer. Nog eens 555 boeren wacht een geschatte naheffing van bij elkaar 540.000 euro, blijkt uit de eindrapportage van Landbouwminister Carola Schouten.

De fraude kwam vorig jaar aan het licht. In het Nederlandse runderregistratiesysteem werden opvallend veel meerlingen bijgeschreven. Zo konden boeren de fosfaatregels ontduiken; pas als een koe heeft gekalfd telt die mee voor de productie. Het gevolg was dat boeren vanwege de strengere fosfaatregels minder koeien hoefden weg te doen.

De meerlingpiek lag in juni vorig jaar. Toen werd ruim 6 procent van het aantal geboren kalfjes opgegeven als meerlingkalf. Inmiddels zit dat weer onder het normale niveau van 5 procent per maand. Schouten trok bij de eerste vermoedens fel van leer; 180 bedrijven kregen controleurs op bezoek van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit en 2064 bedrijven werden administratief geblokkeerd.

Bij de 1439 betrapte boeren gaat het om bedrijven waar tenminste één melkkoe ten onrechte als vaars stond geregistreerd terwijl die koe had gekalfd en dus had moeten meetellen in het fosfaatreductieplan. Bij de boeren die als eerste bezoek kregen zat grofweg de helft fout; 71 boeren kregen een proces-verbaal. Zij moeten zich voor de rechter verantwoorden. Nog eens 26 kwamen er vanaf met een schriftelijke waarschuwing. Bij 81 boeren was niets aan de hand. Bij de tweede controlegroep bleken bij 337 bedrijven de fraudevermoedens niet waar. Deze boeren krijgen een vergoeding als zij aantoonbaar schade hebben geleden, meldt Schouten.
Koeien boertje
@van Ittersum ik durf ook wel te zeggen dat ik aardig alles kloppend heb maar als ik 5 ki stieren aanmeld op mijn fokkerij en de computer koppelt ze door een fout snachts bij m'n stallijst op, is dat een foutje die ik de volgende ochtend met de Vvb opgelost heb.
Normaal gesproken hoor je daar niks meer van, maar in die tijd met de fraude ben ik wel ff op slot gezet
pieta
@van Ittersum Jij blijft hangen in een keer een verkeerde melding die je zelf administratief even af kunt handelen. Kun je niet vergelijken met dit.
+11
dewittemotor
@van Ittersum In elke beroepsgroep heb je wel fraudeurs. Die 75 gevallen is ongeveer een half procent van de veehouders. Nou, neem maar van mij aan dat dat zeer netjes is van onze sector. Ik weet heel zeker dat er in all andere sectoren veel meer gerotzooid wordt met van alles en nog wat. Alleen bij ons is alles top traceerbaar en bewijsbaar. Maar toch moeten wij weer door het slijk gehaald worden. Dat optreden van Schouten en Calon is gewoon onwaardig in de functie waarin zij verkeren. Zij zouden beide op moeten rotten en niets anders. Om voor een half procent een hele sector als crimineel weg te zetten. een grote schande
+1
robbies
Quote Reactie van @dewittemotor:
Om voor een half procent een hele sector als crimineel weg te zetten. een grote schande

die half procent moet ze gewoon geen aanleiding geven. Als er doelbewust gerommeld is met de I&R mogen ze wat mij betreft keihard aangepakt worden
+4
Twentsch Land
@robbies

Heb je helemaal gelijk aan, die half procent mag goed worden aangepakt maar om eerst de hele sector te besmeuren is toch ook wel verre van correct....het woord kalverfraude blijft beter bij de mensen in het hoofd hangen dan dat het er uiteindelijk ( maar ) 75 waren.
+1
puntertje
@Twentsch Land Achteraf makkelijk oordelen. Toen er aanwijzingen waren moest er nu eenmaal actie ondernomen worden, anders sta je voor aap. Er zijn na de eerste blokkades ook verl 'niet afgekalfde' vaarzen snel naar Duitse abattoirs afgevoerd. Was er niets geblokkeerd dan waren alle bewijzen weg, nu slechts een deel. Duivelse dilemma's, en je doet het nooit goed. Er zijn nu ongetwijfeld 'collega's' die de dans nog snel zijn ontsprongen. Als ze verstandig zijn schamen zij zich dood en houden voortaan hun mond. De wel gepakte fraudeurs, laat die maar bloeden.
Voor de rest is de opschudding welliswaar een ergernis geweest, maar dat kun je beter nu hebben dan dat dat aan het licht komt op het moment dat er een besmettelijke ziekte ons land tijstert. Want dan waren de rapen echt gaat geweest.
Twentsch Land
@puntertje

Puntertje ik ben het wel grotendeels eens met wat je schrijft......wel is het zo dat de minister wat voorzichtige had kunnen zijn vooraf aantallen te noemen en kan het waarderen dat ze nu wel duidelijke openheid geeft en ook zegt dat ze vooraf iets voorzichtiger met de aantallen te noemen had moeten omgaan.....wel is het zo dat ze toen deel nam aan t.v. programma's waar een en ander werdt toegelicht......het zou haar sieren nu weer deel te nemen aan t.v. Programma's om uiteindelijke uitleg te geven.

Dat ze direct bedrijven op slot heeft gezet waar iets zou kunnen zijn was een wijs besluit omdat idd veel weg gemoffeld had kunnen worden maar dit staat wel los van bovenbeschreven verhaal.
+8
Harry K
@puntertje Nee, de ingreep was beslist buiten proportie.
In jouw redenatie zouden immers ook alle illegale mensen in Nederland opgespoord moeten worden. De randstad per direct op slot zetten zou in jouw optiek in deze te rechtvaardigen zijn, want als een illegale bewoner een terroristische aanslag had gepleegd dan waren de rapen pas echt gaar geweest.

Maar ja, je bent een linkse rakker, kan je dus toch niet overtuigen.
Ga ik ook niet doen. Doei.
Detukkeroettwente
@Harry K Zoooooooooooooooooooooooo !!!!
dewittemotor
@Harry K puntertje is een RFC bestuurder. Ik vermoed Keurentjes
+1
puntertje
Quote Reactie van @Harry K:
Nee, de ingreep was beslist buiten proportie.In jouw redenatie zouden immers ook alle illegale mensen in Nederland opgespoord moeten worden. De randstad per direct op slot zetten zou in jouw optiek in deze te rechtvaardigen zijn, want als een illegale bewoner een terroristische aanslag had gepleegd dan waren de rapen pas echt gaar geweest.

Ik heb het over fraude met runderen en jij begint over illegale mensen en terroristische aanslagen? En je verwijt mij dat ik de zaak niet in de goede proporties zie? En je bent het niet met mij eens, dus ik ben links en dat is dan schijnbaar ook per definitie dom?
Over overtrokken reacties gesproken, ga eerst maar eens een nacht goed slapen dunkt me.
pieta
@puntertje Jij haalt er besmettelijke dierziektes bij. Dat is nergens voor nodig. Extra risico op dierziekten was 0. Traceerbaarheid van runderen kun je nog iets over vinden maar het moederbedrijf van elk kalf/koe is ten alle tijden duidelijk gebleven. Hooguit wat discussie over het moederdier. Maar die discussie kun je zonder deze praktijken ook wel houden. Ik zou er namelijk niet graag mijn hand voor in het vuur steken dat elk kalf bij de juiste moeder is geregistreerd. Het kan al mis gaan bij meerdere geboortes tegelijk waar je wel/niet bij bent, een menselijke vergissing bij het inbrengen van oormerken etc
Erik 1979
@puntertje hou toch op over besmettelijke ziektes. Daarvoor is het alleen van belang van welk bedrijf welke dieren komen en waar ze heen gaan. Dus totaal niet relevant hoeveel het er zíjn welke levensfase ze hebben of wat voor onzin nog meer. Ziektes moeten gevolgd kunnen worden. Dus veel belangrijker zijn daarvoor de lijsten wie er allemaal bij jullie op stal komen en met welke dieren ze in contact komen. Ook wilde dieren. En die argumenten over fokkerij is ook iets waarvoor de overheid en buitenstaanders totaal niet voor wakker mogen liggen. Is alleen relevant voor fokkerij organisaties. En die moeten zelf dus afscheid nemen van bedrijven met geen goede administratie. Niet de overheid. Het waren alleen argumenten om de sector zwart te maken. Die tijd hoort nu achter ons te liggen. Tweeling fraude blijkt gewoon een gebrek aan capaciteiten te zijn van de leiding van de controlerende instanties. Of wat ik eerder denk: opgezet spel!
puntertje
@Erik 1979 Doe maar onnozel, grenzen worden gesloten en dan wordt er gewezen op een haperend i&r systeem. Niks geen nuancering dat het toch wel zo'n beetje klopt en dus geen risico is. Zo jij het accepteren als er in het buitenland een ziekte zou zijn maar men zegt ' ach, de registratie klopt dan wel niet helemaal, maar er is geen risico hoor'? De wereld zou te klein zijn denk ik.
Erik 1979
@puntertje zoals ik al schreef. Van begin af aan was het duidelijk dat het verkeer van het vee bekend was. Waar twijfels over gezaaid werd waren de afkalf datums. Verdraai het niet. Er was nooit twijfel over of ze wisten waar dieren vandaan kwamen en naar toe gingen.
+2
robbies
@Erik 1979 je zit ernaast. Het werd tweelingfraude genoemd. Kalveren werden aan een andere moeder toegekend, dus het was niet bekend waar het kalf vandaan komt. Je kunt het allemaal wel bagatelliseren, maar als traceerbaarheid van gras tot glas wil verkopen, moet je niet liggen rommelen met IenR. In Engeland hebben ze nog steeds een trauma van BSE. Kom daar niet aan met: ach het valt wel mee
Erik 1979
@robbies onzin natuurlijk. Tweeling fraude omdat er een deel van de melkveehouders meer als gemiddeld aantal tweelingen hadden. Moeten wij weer terug naar de basis school uitleg. Daarbij maakt het voor de veeziektes niet uit wie de moeder van dat bedrijf is. Als de moeder maar op het bedrijf staat. En als je echt moeilijk gaat doen over ontkennen. Holstein is ongeveer èèn grote inteelt fokkerij. Het zijn allemaal neven en nichten. Slaat dus nergens op. Probeer niet verder jou collega's zwart te maken. Pak de veroorzakers aan van de commotie aan te pakken en niet een paar boeren die dachten slim te zijn. Die moeten ook wel aangepakt worden. Maar de controleurs hebben geslapen. Die hadden een jaar eerder al een paar keer bij verdachte bedrijven kunnen aankloppen. Dan was het geen probleem geweest. Nu hebben ze alle Nederlandse melkveehouders als onbetrouwbaar veroordeeld. Dat krijg je niet makkelijk meer weg. Hiermee is de melkveehouderij nog meer vogelvrij verklaard voor meer regeldruk en boertje pesten.
+3
robbies
@Erik 1979 ik begrijp echt niet dat je zo luchtig doet over het niet-sluitende registratie. 1 van de besmettingsroutes van BSE is erfelijke overgevoeligheid. Landen als Engeland gooien meteen de deur in het slot als ze weten dat hier een loopje genomen wordt met IenR. Dat trauma is nog vers daar.

De godganse dag roepen we dat we meer gewaardeerd moeten worden, want we produceren voedsel. Daar hoort gewoon een goed borgingsprogramma bij waar iedereen ook achter moet staan.
Erik 1979
@robbies Ik ben het met jou eens dat het goed geborgd moet worden. Kun jij mij dan even uitleggen waarom ze het op papier eerst zo uit de hand laten lopen en dan iedereen blokkeren. Hadden ze een jaar eerder opgetreden dan waren er weinig bedrijven geblokkeerd. Heel makkelijk: zonder flits kasten rijd iedereen te hard. Je kunt niet zo makkelijk de schuld alleen geven aan de sector. De instanties die de wetgeving moet borgen hebben nog veel meer gefaald.
+1
robbies
@Erik 1979 niet zo moeilijk. Een jaar eerder was de IenR nog niet in gebruik als controle op mestwetgeving. Daar is het ook niet voor ontwikkeld. Het FRP was de eerste testcase.

En waarom ze zo grootschalig ingrepen is ook logisch: vanuit de analyse kunnen ze niet beoordelen of er sprake is van fraude of van een onregelmatigheid. De enige goede maatregel is alle bedrijven blokkeren. In haar woordkeuze had Schouten wellicht wat genuanceerder kunnen zijn. Maar eerlijk gezegd vind ik dat niet zo rampzalig. Ben zelf ook geblokkeerd geweest, maar heb me nooit gecriminaliseerd gevoeld.
Erik 1979
@robbies Ik mij wel. Ik zit nog wel in een ander land.
PIONIER
@Erik 1979 Waarom bemoei jij je dan met onze zaken??
Erik 1979
@PIONIER hoezo jullie zaken. Net zo goed zaken voor mijn familie en mijn directe collega's.
Erik 1979
@robbies btw schandalig als het in de test fase al zo fout loopt. Ongelooflijk. Daar blijft de overheid wel heel erg in gebreke. Ik zeg altijd: een plan mag nooit uitgevoerd worden als er geen plan b en c is. Ze hebben er gewoon een bende van gemaakt. Nu geven ze de sector de schuld. Daar moet je niet intrappen. Geeft alleen nog meer verdeeldheid.
robbies
@Erik 1979 i&r is niet geschikt als handhavingmiddel omdat het te makkelijk te beïnvloeden is. Nu zijn er fosfaatrechten, dus IenR zal niet weer gebruikt worden.
Erik 1979
@robbies Wij hebben hi tier. Dat is wel te gebruiken. Wordt ook regelmatig gecontroleerd. Bij verdacht heel vaak. Waarom kan dat in Duitsland wel en in Nederland niet? btw wij doen niet aan stamboek. Verkopen ook geen stieren. Dat bijhouden is ook niet de taak van de overheid. In Nederland vermengen jullie alles. Niet echt slim. Jullie worden steeds meer geknecht.
+1
Twentsch Land
@Erik 1979

Stamboek is geweldig mits men eerlijk is.
Erik 1979
@Twentsch Land stamboek is voor de liefhebbers. Moet je niet iedereen mee lastig vallen.
+1
Twentsch Land
@Erik 1979

Stamboek valt niemand lastig !
Erik 1979
@Twentsch Land Dat kan allemaal waar zijn. Maar stamboek is voor de veehouder. Dat moet los zijn van de overheid. En het moet een keuze zijn voor de veehouder. Dat ze van de stamboek uit veehouders weigeren als ze er een potje van maken vind ik terecht. Maar vermeng dat aub niet met de reden van blokkeren wegens fraude.
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
. Ben zelf ook geblokkeerd geweest

ik ook en erger me mateloos aan haar woorden ,hier noemen ze dat je eigen nest bevuilen ,
CorP
Quote Reactie van @robbies:
Een jaar eerder was de IenR nog niet in gebruik als controle op mestwetgeving

Het enige wat i&R weten moet is wie waar staat en de leeftijd/kalfstatus. meer niet. En dat was ook genoeg voor frp. Het systeem deed gewoon zn ding, maar er bleken nu opeens vanaf begin aan al foutjes in te zitten. In combinatie met nog een paar soms vreemde koppelingen met managementprogramma's, maar daar kan i&r niets aan doen. Hele conclusie is, veel bombarie om eigenlijk te verdoezelen dat grootste deel van de fouten bij ministerie lagen.
robbies
@CorP als je het IenR wil gebruiken voor zulke drastische maatregelen, dan moet je zeker weten dat er geen geitenpaadjes zijn. Die bleken er wel te zijn. Meer dan 1 zelfs
pieta
@robbies En vervolgens heb jij alle lof dat de minister zowat de hele sector gaat staan te beschuldigen van fraude. En het waren niet alleen geitenpaadjes maar ook gewoon slecht afgestemde systemen.
+1
puntertje
@Erik 1979 Je wilt het niet begrijpen niet waar? Het gaat om de geloofwaardigheid van een systeem. Wat denk je dat in exportbestemmingslanden geschreven zou worden, ´het klopt niet met de registratie van dieren in Nederland, maar niets aan de hand hoor´? Nogmaals, onnozele reactie.
Erik 1979
@puntertje Nederland is het vuile jongetje van de klas als het gaat over dierziekten. Die importeren alles wat maar kan aan kalveren. Ik denk dat in het grootste deel van het rundvee wat er in Nederland rond loopt geen ouders 100% te achterhalen is. Als jullie echt zo goed denken te zijn dan wil ik jullie alleen al op IBR wijzen. Wat wij in Duitsland kwijt wilde is bij jullie. Jullie enten. Wij mogen geen ent dieren vervoeren. Dierziekten was niet relevant. Daarin hebben jullie een hele slechte naam.
puntertje
@Erik 1979 Dat klopt, wij hebben Jan van 3 die dit allemaal zo in stand houdt. Dit maakt ons uiterst kwetsbaar op de exportmarkt en daarom moeten er geen verdenkingen zijn van een I&R systeem dat rammelt.
Dat gesleep van kalveren door heel Europa, als ze in Litouwen of Bulgarije weer een tientje goedkoper zijn dan hier is zo wie zo een drama en onbegrijpelijk dat een exportland dit allemaal toestaat. En het I&R systeem van bijv. Litouwen en Bulgarije, waarvan ze zelf overigens ook zullen zeggen dat het risico's uitsluit, heb ik grote vraagtekens.
Erik 1979
@puntertje door dat gesleep met dieren en de intensiteit van de dierhouderij zijn jullie denk ik een groter risico dan het Oostblok. Ik heb de beelden van de varkenspest nog op mijn netvlies.
Erik 1979
@puntertje btw ik ben er 100% zeker van dat als jullie willen al het dierverkeer kunnen traceren. Welk kalf bij welk bedrijf hoort klopt gewoon. Welke kalf bij welke koe klopt nergens terwereld 100%
pieta
@robbies Jij denkt dat e bij die grote bedrijven in het buitenland allemaal exact weten welk kalf van welke koe is? Man man man, wat ben je dan naïef. Ze hadden gewoon niet zo gruwelijk hard op de trom hoeven te slaan om een hele sector in diskrediet te brengen. Er waren/lijken een paar gevallen te zijn waar fraude was. De rest ging om een futiliteit in de administratie.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Jij denkt dat e bij die grote bedrijven in het buitenland allemaal exact weten welk kalf van welke koe is? Man man man, wat ben je dan naïef.

Heb je Mcdonald's ooit horen zeggen dat ze bepaalde zaken niet borgen omdat Burger King dat ook niet doet?
pieta
@robbies Zonder de zogenaamde fraude was en is het hier net zo niet geborgd als tijdens de fraude. Dat is waar ik op doel. Als ik elk kalf wissel van koe daar is geen borging voor te vinden in het huidige systeem. Dan moet je met verplichte DNA-controle middels oorbiopten gaan werken. De meeste imagoschade is toegedaan door degene die begint te roepen over grootschalige fraude. Los van dat de fraudeurs gewoon aangepakt moeten worden staat een mededeling van 75 van fraude verdachte bedrijven (0.4%) heel anders dan beginnen te roepen dat zowat de helft fraudeert.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
De meeste imagoschade is toegedaan door degene die begint te roepen over grootschalige fraude. Los van dat de fraudeurs gewoon aangepakt moeten worden staat een mededeling van 75 van fraude verdachte bedrijven (0.4%) heel anders dan beginnen te roepen dat zowat de helft fraudeert.

Ze wisten de omvang niet op voorhand Piet.
+1
Erik 1979
@robbies precies. Als je een snoepje steelt ben je net zo erg als Holleeder. Ik weet de omvang niet 😂😂
+1
pieta
@Erik 1979 En dan overdrijf je nog de eerste misdaad. Er waren vele fraudeurs waar bijv een vaars werd gemolken die ooit verworpen had. Vaarzen met een doodgeboren kalf wat niet bij rendac met moeder was gemeld etc etc.
+1
J.v.G
@robbies Je gaat er veel te veel in mee! Kijk is objectief! Stel de overheid en haar instanies zouden normaal met ons om gaan zonder ons een hak te willen zetten.
Dan hadden ze al maanden eerder bij de eerste 2ling fraude een duidelijke waarschuwing af kunnen geven! Vervolgens konden ze streng gaan controleren, er zou geen enkele reden zijn om ons groots voor fraudeur uit te maken.

Wanneer blijkt dat er te veel foutjes in de i en r registratie zitten kun je ook waarschuwen en duidelijk aangeven dit vanaf nu niet meer te acepteren. Slaat natuurlijk helemaal nergens op om iets wat al decennia niet helemaal volledig klopt ineens met terugwerkende kracht met een vergrootglas te gaan bekijken! Snap niet waarom er mensen zijn die daar begrip voor hebben!
+3
pieta
@robbies Dus we gaan schreeuwen dat er bergen met fraudeurs zijn en als we een keer wat feiten op een rij hebben blijken het er maar een paar te zijn. En daar ben jij dan voorstander van. Nou ik vind het gewoon zeer laag bij de grond zo niet achterbaks hoe er gehandeld is en omgegaan is met de sector. Ik heb er geen goed woord voor over.
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Heb je helemaal gelijk aan, die half procent mag goed worden aangepakt maar om eerst de hele sector te besmeuren is toch ook wel verre van correct...

Dat blijf je houden. idem met de mestfraude; is ook echt niet op alle bedrijven van toepassing. Procentueel gezien misschien maar op 2 of 3 % van de landbouwbedrijven. Die paar procent zorgen er wel voor dat de hele sector onder de loep blijft liggen. Moeten we dan telkens degene die framed veroordelen? Of de frauderende collega's?
+1
Twentsch Land
@robbies

Frauderende collega's beslist aanpakken maar nogmaals vooraf veel lawaai en achteraf een woord fluisteren is niet de weg...... als het allemaal achteraf minder erg blijkt breng dat dan ook met veel lawaai in de wereld.
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Frauderende collega's beslist aanpakken maar nogmaals vooraf veel lawaai en achteraf een woord fluisteren is niet de weg...... als het allemaal achteraf minder erg blijkt breng dat dan ook met veel lawaai in de wereld.

of voorkomen dat ze lawaai moeten maken. Feit is dat er gefraudeerd is en dat dat bijvoorbeeld ook met mest gebeurd. De sector houdt iedereen het handje boven het hoofd en als de overheid maatregelen neemt of de media erover bericht, zijn we alleen druk met bagatelliseren. Om vervolgens weer op de volgende vergadering de "handigheidjes" van de collega's aan te horen.
+2
dewittemotor
@robbies Frauderen ga jij nooit uitroeien. Er zijn er altijd wel een paar die de zaak besodemieteren. Op elk vakgebied, in elke sector, in elke sport, vereniging etc., maar daarvoor ga je geen hele groep zwart maken.
robbies
@dewittemotor Mijn punt is dat de sector de fraude (deels) in stand houdt, want de jongens die ermee weg komen worden als "handig" gezien. Hoe vaak is Daas uit Wintelre al gepakt door de NVWA?
omroepbrabant.nl/…

Vorige week reed ik weer achter één van zijn vrachtwagens die bij een melkveehouder het erf opreed. Wie belt zo'n knakker, vraag ik me dan af? Maar ja, hij zal het wel voor een paar euro per m3 minder doen. En als NRC volgende maand schrijft dat veehouders massaal zaken doen met veroordeelde mestfraudeurs, dan is het prikkebord weer te klein. Want dat is maar een paar procent.

Idem geldt voor de i&R-fraude. Er wordt wat gepraat op een vergadering, een ander denkt: hé dat is handig. Want hoe vaak krijg je nu eenmaal I&R-controle? Iedereen weet namelijk dat NVWA onderbemand is. De overheid krijgt signalen, dus grijpt grootschalig in. Onterecht blijkt achteraf, maar dat doet niet ter zake. Je moet iemand die dat idee oppert meteen tot de orde roepen en geen bewondering hebben dat hij zo handig is.

Wat betreft Calon; die riep wel heel hard ja.
+1
puntertje
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Frauderende collega's beslist aanpakken maar nogmaals vooraf veel lawaai en achteraf een woord fluisteren is niet de weg...... als het allemaal achteraf minder erg blijkt breng dat dan ook met veel lawaai in de wereld.

Vergelijk het eens met de bankensector, welk percentage van de werknemers had daar met LIBOR-fraude of exorbitante zelfverrijking te maken? Moet je er dan wat aan doen of zeg je dat het wel meevalt omdat het maar een klein percentage van de werknemers betreft? De meeste mensen op dit forum denken dan plotseling stukken minder genuanceerd. #spiegelaandewand
pieta
@puntertje Hebben ze bij de Libor-affaire bijna elke medewerker van de bank van fraude beticht? Ik dacht het niet. Daar hebben ze eerst gedegen onderzoek gedaan. Het verhaal redelijk in beeld. En vervolgens is het publiek geworden. Toch wel even wat anders. Als ze nu hadden gekomen met kalverfraude. 75 van de 20.000 bedrijven hebben fraude gepleegd. Dat had de koppen niet gehaald.
Erik 1979
@pieta bij banken wijzen ze schuldige aan als het perse moet. Liever kopen ze het af. De grote jongens komen tot nu toe altijd zonder kleerscheuren er van af.
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Frauderende collega's beslist aanpakken

We komen dichterbij. Hoe bepaal je wie fraudeert?
Twentsch Land
@robbies

We komen dichter bij 😂😂😂 nou volgens mij ben ik al vanaf het begin tegen frauderen geweest 😉

En de fraude om het geld is niet netjes maar wat ik het ergste vindt is dat de waarde van het stamboek onderuit is getrokken. Je denkt maar een bepaalde afstammeling te kopen terwijl het niet zo is.

Hoe pakken we dat aan .... heel eenvoudig Robbies .... Door grondig onderzoek ( en ja verdachte bedrijven in eerste instantie blokkeren ) maar niet toren hoog media blèren en een hele sector te kijk zetten....zelfs in het buitenland was het media nieuws......zullen die media in het buitenland inmiddels al media hebben gemaakt dat het achteraf geen 2400 bedrijven waren ( of in eerste begin ergens bij de 7000 ) ?

Waarschijnlijk niet....dus wat blijft de mensen ( en ook in het buitenland ) bij .......????
+2
dewittemotor
@robbies Natuurlijk moet je die 75 fraudeurs keihard aanpakken. Maar daarvoor hoef je niet een hele sector effe te criminaliseren. Gewoon individueel benaderen die fraudeurs, proces opmaken en voor het gerecht ermee en het niet gebruiken als gereedschap om effe een sector kapot te maken. En dat die Calon zich voor zo'n wagentje heeft laten spannen, laat gewoon zien dat hij handelingsonbekwaam is. Als mij dat was overkomen, was ik uit mezelf met het schaamrood op de kaken afgetreden. Dat hij dat niet doet, zegt iets over zijn morele compas. Nl. heeft hij geen. Alleen zijn portemonnee vullen met zijn andere asociale bestuurdersvriendjes, die werkelijk helemaal niets om hun achterban geven. Het is compleet rot daarboven
robbies
@dewittemotor Goed idee. Gewoon ff de fraudeurs benaderen. Hoe ga je bepalen wie de fraudeurs zijn? Ja, achteraf weten we wel dat het er maar 75 zijn. Maar hoe pak je 75 kwaadwillende fraudeurs uit een stapel van 7.000 bedrijven waar op het oog iets mis is?
melluk
@dewittemotor je hebt helemaal gelijk maar wel jammer dat je andere sectoren zo weg zet
dewittemotor
@melluk met andere sectoren bedoel ik niet meteen de agrarische. maar denk eens aan de horeca, Retail, bouw etc.
+2
marcel r
Quote Reactie van @dewittemotor:
Dat optreden van Schouten en Calon is gewoon onwaardig in de functie waarin zij verkeren.

Calon is op het moment van de vermoede fraude geïnformeerd door het ministerie. Zij hebben gezegd, het is echt mis, geen twijfel mogelijk, er is hier sprake van grootschalige fraude.
Door de zaak niet te bagatelliseren, maar serieus op te nemen, heeft hij voorkomen dat buitenland de grenzen voor Nederlandse zuivel en rundvlees gesloten werden.
In de situatie en met de informatie die er op dat moment beschikbaar was, heeft hij uitermate correct gehandeld en veel ellende voorkomen.
Erik 1979
@marcel r ik woon in Duitsland. Ik weet dus als geen ander wat er in een klein deel van het buitenland vertelt wordt. Wat Calon gedaan had was echt niet zo slim als je hier schrijft. Het enige manier dat hij het nog een beetje goed kan maken is excuses aanbieden en aftreden. Hij had geen vertrouwen in zijn achterban. Nu verwacht hij wel dat er vertrouwen in hem is.
+3
Detukkeroettwente
Ja in het begin waren het 7700 bedrijven , er blijven er 75 over, lachwekkend !!!
RFC zou er geen melk meer ophalen, RABO zou de leningen opzeggen, ja en NU OPLETTEN ......... LTO zou het lidmaatschap opzeggen, dit geeft aan op welk denk nivo RFC/RABO/LTO zit .
+1
robbies
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
RFC zou er geen melk meer ophalen, RABO zou de leningen opzeggen, ja en NU OPLETTEN ......... LTO zou het lidmaatschap opzeggen, dit geeft aan op welk denk nivo RFC/RABO/LTO zit .

ik hoop dat ze dat echt bij die 75 gaan doen. Laat maar kapotgaan zulke bedrijven
slagroomvla
Quote Reactie van @robbies:
Laat maar kapotgaan zulke bedrijven

Wat u niet wilt dat u geschiedt.....
+1
puntertje
@slagroomvla Als je coulance hebt met lui die de zaak moedwillig besodemieteren dan hoef je nooit weer iets te verordenen. Dus wie z'n billen brand ...., en niet zielig gaan janken.
Erik 1979
@robbies zeg jij ook even alle connecties op met fraudeurs en criminelen die minstens zo crimineel zijn als die paar melkveehouders? Nogmaals ik keur het niet goed! Maar ben zelf wel even consequent. Of houd gewoon je mond.
robbies
@Erik 1979 wat bedoel je? Ik heb niet zoveel met collega's die een loopje nemen met de wetgeving.
Erik 1979
@robbies Ik heb ook een hekel aan criminelen en fraudeurs. Wat ik bedoel is of je een nog een lopende rekening hebt bij èèn van de grote banken. Of je nog zaken doet met de grote accounts bureau waar fraude vast is gesteld. Etc. Die mensen aan de top werken voor die organisaties. Pot verwijt de ketel is veel en veel te zwak uitgedrukt. Oordeel niet over een dief die een snoepje steelt uit de supermarkt als je georganiseerde misdaad ondersteund.
+2
Twentsch Land
@Erik 1979

Het begint vaak met een snoepje !

In de kiem smoren is vaak het best.
Erik 1979
@Twentsch Land Ik ben daarom ook voor goede controles. Iedereen moet een gelijk speelveld hebben. Dat kan alleen door goede wetgeving te maken en die daarna ook te controleren en harde sancties erop te zetten.
de hoef
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
en, ja en NU OPLETTEN ......... LTO

ja en daar zit de cloe, eerst zouden ze de fraudeurs verplicht lid kunnen maken als straf
maar nee daar gaan ze ons mee lastig vallen omdat niemand meer bij die club wil horen
+2
dewittemotor
En die 75 moeten dan ook nog eens eerst veroordeeld worden. Want een verdachte is nog geen schuldige in ons land. En dit schrijf ik niet om het voor deze groep op te nemen, maar we zijn wel een rechtstaat
+1
Erik 1979
Waar ik het grootste probleem mee heb is dat de grote groep melkveehouders aangekeken worden. Als melkveehouders slim boekhouden moeten die gestraft worden. Dat is logisch. Alleen al vanwege concurrentie voordelen. Daarvoor zijn de controles ook. Zorgen dat er zoveel mogelijk met de Zelfde maten gemeten worden. Iedereen roept over de veehouderij. Waarom worden de bazen niet aangepakt. De Rabobank en de ING worden ieder jaar wel weer in verbinding gebracht met fraude corruptie criminaliteit zoals drugs handel liquidaties etc etc. Rabobank bestuurd doormiddel van Campina en uitstaande leningen heel de veehouderij. En de politiek kan ze niet laten vallen vanwege dat ze te groot zijn. Dat is toch een heel ander kaliber van handelen dan 25 koeien niet goed aanmelden.
+1
Noordoost
Vallen ook onder de 337 dus dat wordt claimen!!!
Want we hebben toch een partijtje psychische schade geleden....
+2
demelkboer
Voor op gesteld dat ik het zeer vervelend vind voor de geblokkeerden(had mij ook kunnen gebeuren bleek achter af, rendac vaars kalf niet gemeld🙈🙈🙈)legt dit i ben r schandaal ( maar ook fipronil) iets heel anders bloot.

Blijkbaar mag je in Nederland op bestuurlijk of hoog ambtelijk niveau allerlei uitspraken doen die neigen naar smaad en laster jegens een hele sector zonder daar ook maar enige consequentie aan te verbinden. Schouten Calon en de ambtelijke top bij LNV/ nvwa treft veel blaam in deze. Meer blaam dan een paar boeren met een administratief foutje(75 fraudeurs daargelaten). Maar ze zitten nog steeds het pluche warm te houden.

Twee mensen heb ik kunnen ontdekken met bestuurlijke kwaliteiten, Harm wiegersma (nmv) en Marijn dekker ( rabo). "Eerst de feiten" zeiden deze heren meteen. Zoals te doen gebruikelijk in een rechtsstaat!
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden schouten , administratie , veehouders en melkveebedrijven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!