Bijna 50 koeien dood door (mogelijk) slecht onderhoud melkrobot

Door ondeugdelijk onderhoud van een melkrobot heeft een boer uit Spijk in Gelderland bijna vijftig koeien verloren aan uierontsteking. Boer Emiel Stam sleepte de verkoper voor de rechter: ,,Ik ging 's ochtends met lood in de schoenen de stal in. De koeien vergingen van de pijn.''

Meer: ad.nl/binnenland/…
hans1980

Laatste  |  

Reacties

+1
komelker 2
Zo ver laat je het toch niet komen.
Grensboertje
7 koeien dood door een lek slangetje? Dat hoor je toch en vervang je dat slangetje? 7 koeien dood en vele kreupel door 2 uitstekende bouten??? Slijp die bouten toch weg, komt die boer niet in de stal? En al die uierontsteking... Op de boerderij site staat dat ie in z'n vorige stal al gigantische problemen had.

Lijkt mij eerder een gevalletje mismanagement. Ik redt een gemiddeld celgetal van 102 in een 40 jaar oude 2x6 van Westfalia.

(klik om te vergroten)

demelkboer
"Antibiotica hielp niet meer" dan ligtvher niet an de robot, dan zou ik de GD maar eens bellen
Greetje
@demelkboer En wat dacht je van alle erfbetreders? Zullen die nooit eens gezegd hebben, jongen dit kan zo niet en hoeft zo niet
+3
hans1980
@Greetje oorzaak is toch duidelijk, na andere dealer problemen weg!
+2
demelkboer
@hans1980 ik zie meer een delaval boer 2.0. Va alles dr bij halen maar vaak zitten er hele andere problemen onder de oppervlakte
+5
de hoef
@demelkboer ik lees wat anders ,te duur gebouwd ,en nu de productie het niet haalt schuldigen zoeken
+1
demelkboer
@de hoef goh laat ik dat nu ook lezen. Zelfde bril?
+2
de hoef
@demelkboer bril weet ik niet ,maar is een mooie stal ,met een triest verhaal ,ga er verder niet op in ,heb zat aan mezelf en wil niemand op zijn ziel trappen
demelkboer
@de hoef laat ik nu ook nog lezen: stal niet vol op de peildatum en nu zien dat de rechten 270 euro doen. Maar misschien lees jij dat ook.....
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @demelkboer:
stal niet vol op de peildatum

Stam wil de door uitval van koeien misgelopen fosfaatrechten op 2 juli 2015 opvoeren als indirecte schade. Daar trapt de rechter waarschijnlijk niet in. Hij had vervangende koeien kunnen kopen en die aankoop kunnen verhalen. Deze claim lijkt me kansloos.
buorman
@Jack Rijlaarsdam
Dat vraag ik me af Jack [maar dat is altijd afwachten bij een rechterlijke uitspraak].
Maar als het goed is, wist hij niet dat die vervangende koeien op 2/7/15 op stal moesten staan omdat dat een peildatum zou zijn.
Daarbij een mindere productie/koe op peildatum waardoor de referentie lager uitpakt.
Maar eerst zal hij de rechter moeten overtuigen dat de oorzaak bij de robot[leverancier] lag
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @buorman:
Maar als het goed is, wist hij niet dat die vervangende koeien op 2/7/15 op stal moesten staan omdat dat een peildatum zou zijn

Dat is geen argument, wist ik immers ook niet.

Quote Reactie van @buorman:
eerst zal hij de rechter moeten overtuigen dat de oorzaak bij de robot[leverancier] lag

De leverancier heeft min of meer toegegeven dat er cruciale fouten zijn gemaakt en dit bevestigt door de directe schade te willen vergoeden. Dat lijkt me dus niet het probleem.
+9
delavalboer
@demelkboer Nou... wij zetten alle koeien op bellen die snachts de robots verpruts hadden. De hele dag (7 tot 23 ) liepen we naar de robot om te kijken of hij ze wel goed aansloot of we deden het zelf. Puur om de koeien te redden van uierontsteking en daardoor uitval. 8 koeien gingen er aan. Deze waren dus weg voor 2-7 2015 erg jammer dus.. en van 33 liter naar 25 waar we nu dus dat we weer beter melken weer fosfaatrechten voor moesten kopen... Nog NOOIT zoveel 2 en 3 spenen gehad. Nu met nieuwe software weinig problemen meer. Wel elke week de robot uitzetten en resetten anders loopt het onvolledige melkingen direct op. Dus ik weet niet wat je precies bedoelt met andere problemen onder de oppervlakte maar ik kan zo 10 anderen opnoemen waar het net als ons echt aan de robot lag....
En ik vind het nog steeds frustrerend om te lezen dat mensen zo snel een oordeel klaar hebben dat het wel aan de boer zou liggen. Je wilt niet weten hoe hard we hebben geknokt om de koeien te behouden. We waren letterlijk dag en nacht in de stal, feestjes werden afgezegd, kinderen waren veel alleen terwijl deze ook in een nieuwe omgeving moesten wennen.
Dus ik hoop voor melkveehouders met problemen met de melkingen wel wat meer begrip...
+1
demelkboer
@delavalboer ik doelde op de delaval boer van de documentaire
+1
hans1980
Eerlijk verhaal, heb zelf geen ervaring met automatisch melken maar kan me zo voorstellen dat je bij onvolledig melken uierontsteking krijgt en mogelijk coli dat resulteert in euthanasie of sterfte
Noorderling
@hans1980
Met 2x per dag melken kunnen koeien sochtends ook nog gezond zijn, savonds coli en volgende ochtend dood liggen of een aantal dagen later door de gifstoffen het nog niet halen.
Afgelopen zomer ook een koe gehad die sochtends met melken ziek leek, melk leek nog goed, om 10uur natrekken en controleren en was de melk net water. Robot of niet maakt dan ook niet uit, coli is bijna niet tegen te werken.

En afgelopen zomer zijn er ook wel bedrijven geweest die er iedere ochtend een paar hadden liggen. Dan ligt het toch ook niet alleen aan de melkstal?
hans1980
@Noorderling gebruiken in zomer maanden soort barrière dip en dat kunnen die robot boeren niet
+1
van Ittersum
@hans1980 grootste nadeel van automatisering in welke vorm dan ook is dat de menselijke factor of bandbreedte hierin weg is. Of dit nu je eigen PC, trekker, kalverdrinkautomaat, melkrobot, mobiele telefoon enz, enz is, tis goed of het is fout. Daartussen zit niks (meer), het werkt of het werkt niet!

Schuldvraag, omstandigheden of verantwoordelijkheid hierin, zeer groot grijs gebied en elke situatie is weer anders ook als hier een kettingreactie van ontstaat.
danielle0
@van Ittersum maar het mooie van een robot is dat je via de mdi..mastites detectie in een vroeg stadium al kunt zien dat er een beginnende uieronsteking zit aan te komen. En dan krijgt deze koe direct een bel alarm. We zorgen dat we zelf het uier goed leegtrekken insmeren met mint. En vaak hoef je dan geen ab in te zetten. Maar dat betekend we goed je attentie lijst doorkijken .
van Ittersum
@danielle0 mijn kinderen kijken me wel eens verbaasd en tegelijk achterlijk aan als ik iets te probeer te beredeneren als het automatiseringsdata gaat. Voor hun is die data een uitgangspunt, voor mij (nog) een samenvatting of conclusie. Kun je dat niet altijd goed beredeneren is de kans ook groot dat je het ter zijde legt. Gevolgen kunnen dat uit de hand lopen.
labella
@danielle0 Alleen de colimastitis ziet hij nog wel eens te laat.
+1
jan w
@labella
Bijna elk instrument is voor coli te laat. Voor eventuele Coli koeien zijn er wel andere aanwijzingen te vinden. Als een koe niet tijdig naar de robot komt, die normaal wel altijd komt, is het een tochtige koe, maar dan weet ik het van te voren al, dat ze tochtig moet worden. Of het is een koe waar wat meer mee aan de hand is.
Coli is gewoon een vervelend iets. Drenchen en pijnstillers zijn daarbij de belangrijkste dingen die je daarbij moet doen.
+1
Nico96
Grote aanloopproblemen en dan een peildatum eroverheen, ja dan zoek je wel een schuldige. De rechter gaat er in mee, en die is echt niet gek, blijkbaar is de dealer wel wat te verwijten.
+5
puntertje
Gelukkig moet een rechter er over oordelen, en niet een groep prikkers die na één krantenartikel al van de hoed en de rand denken te weten.
+1
pieta
Het is mijn oude dealer van de melkstal. Hier is indertijd ook wel het eea misgegaan maar niet met de melktechniek.
+1
Detukkeroettwente
BIEZONDER verhaal , aardstralen ???Witte wiefe ??? Geesten ??? brrrrrrrrr
+4
Flinstone
Hier in de buurt werken die GEA robots toch best!
Dit lijkt een gevalletje te ver gesprongen en dan is iedereen schuldig behalve de boer zelf!
Ik verbaas me er iedere keer over dat iemand zo’n dure stal kan bouwen met zoveel onnodige luxe!
Hier kan het niet ondanks goed management!
Tis maar goed dat de rechter gaat oordelen en niet wij hier op prikkebord!
+1
puddingbroodje
Toch ben ik blij dat ik destijds geen gea robot kocht! ze hadden gewoon domweg te weinig ervaring er mee. ik weet meer boeren die met een gea veel problemen hebben gehad. inmiddels zullen die gea robotten meer als goed zijn! en al die dode en afgevoerde koeien is vast niet alleen de schuld van de robot. maar mco heeft vast steken laten vallen een leerweg voor ons allemaal loopt het niet zorg dat ze het verhelpen en laat je niet afschepen! desnoods onafhankelijk advies inwinnen bij een melkwinningsadviseur!
+2
pieta
@puddingbroodje Ik heb hem indertijd ook vriendelijk bedankt. Gewoon een goede (rode) robot gekocht. 😁
Koeien boertje
@puddingbroodje ik denk dat je hier de spijker op de kop slaat en dat ze de robots op de markt gebracht hebben die wel goed werkt maar de begeleiding en ondersteuning door de grote vraag achter bleef en voordat je dealers en monteurs zover hebt zijn er al veel problemen aan de robot gegeven
+1
sil
@Koeien boertje melk er al 6 jaar mee, en tot op heden super tevreden. klopt wel dat ik in het begin het nodige zelf moest uitzoeken, maar die kennis wordt nu dik terug betaald. Onderhoud doen we bijna allemaal zelf, effe afkloppen, maar denk dat ik gemiddeld de afgelopen jaren maar een keer per jaar de dealer extra nodig heb gehad voor een storing die ik zelf naar mijn zin niet snel genoeg kon oplossen. Ik denk dat het trouwens voor elke robot geld, verkopen willen ze allemaal ........maar dan.....
+1
bio boer
@sil daar moet je maar zin in hebben ik laat alles doen door dealer ze vervangen zelfs de tepelvoeringen voor me als dat aan beurt is als er onderhoud is
kaas
Ik geloof het verhaal wel er zijn met de gea veel problemen vooral de meerbox systeem en zijn dealers van gea die laten de veehouder gewoon in stikken diepvriest dat dat merk nog verkocht word.
demelkboer
@kaas GEA stopt met de verkoop van de multibox
sil
@demelkboer in november 2019 niet meer leverbaar, die draait ook al 10 jaar, en de opvolger is bedrijfszeker gebleken. Had ook niet anders verwacht. Stilstand is achteruitgang in de robot wereld.
sil
@kaas volgens mij is er geen probleem met de meerbox, die functioneert daar nu goed.....maar een problem met de dealer. De ene dealer is de andere niet laat ik maar zeggen. Wat een vooroordelen allemaal onder deze topic.
+2
Farmer_
Nominatie uiergezondheidsaward
Verantwoordelijk manager Clemens Brus bij MCO zegt tegen Boerderij dat de beschuldigingen veel te ver gaan. Hij wijst erop dat melkveehouder Stam in 2015 nog genomineerd werd voor de UGCN uiergezondheidsaward. “Dat is ook terug te vinden in vakbladen en op internet. Zoiets zou nooit kunnen als de door Stam aangehaalde problemen kloppen”, stelt hij. Brus wil hiermee niet zeggen dat zijn medewerkers niets fout hebben gedaan. “Er zijn dingen fout gegaan en daar heeft de verzekeraar zich over gebogen”, laat hij weten. Over de taxatie van de directe schade is volgens hem nagenoeg overeenstemming geweest, maar niet over de indirecte schade. Daarop ging het volgens hem mis, waardoor partijen elkaar vorige week voor de rechter troffen.

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Een prutser zal t wel niet zijn dan, zijn vader was zeker geen prutser.
+1
de jonge
@Farmer_ dat is volgens mij toch een boer typisch iets,vraag de meesten en ze hebben nooit ergens last van,geen verkeerde koeien,geen zieke koeien of kalveren,geen last van slechte klauwen,geen last van lage melkprijs,nooit een burnout oid. want owee als er iemand is die naar buiten komt met een verhaal dat er iets niet goed gaat,dan moeten we toch vooral diegene aanvallen en erop wijzen dat het aan hem zelf ligt,een slechte ondernemer is,etcetc boeren zijn in mijn ogen wat dat betreft echt wel een apart slag
Hans van Bergen
@de jonge Kwijl kwijl met de robot leverancier in de hoop op een zakje gratis tepelvoeringen. Valt me wel op dat veehouders die problemen hebben met een ams door hun collega's gedist worden.
+1
de jonge
@Hans van Bergen Wat je nu precies bedoelt met je eerste zin,kwijl kwijl met de robotleverancier voor een zakje gratis tepelvoeringen.???Vraag me af waar dat op slaan mag. Een groot deel van de veehouders proberen elkaar constant te dissen,vandaar ook dat de staat er van alles mooi door kan drukken,eenheid is in de landbouw
zeer ver te zoeken
Detukkeroettwente
Wat ik wel vreemd vind , als je weet wat het probleem is, niet goed uitmelken .
Dan MOET dat toch simpel op te lossen zijn, want de tepelbekers worden TE VROEG afgenomen. Nieuwe sensor/doorstroommeter.
joske1980
@Detukkeroettwente
Zo simpel is het helaas niet. Koeien met uierontsteking en hoog celgetal worden vaak slecht leeg gemolken. Al hang je de tepelbeker er gewoon weer aan dan nog. Dit geld vaak ook voor de lichtgewicht melkstellen iig.
En zie dan maar eens uit dit cirkeltje te komen. Dat is in melkstal eenvoudiger ivm met zoieso minder kruisbesmetting en makkelijker controle.
+2
robbies
Quote Reactie van @joske1980:
Dat is in melkstal eenvoudiger ivm met zoieso minder kruisbesmetting en makkelijker controle.

minder kruisbesmetting in een robot? Bij ons reinigt de stoomcleaner tussen elke melkbeurt. Ik moet de eerste melkstal nog tegenkomen waar dat ook gebeurt.
Nico96
@robbies nooit van airwash gehoord?
robbies
@Nico96 jawel. Het aantal gebruikers is verwaarloosbaar klein en niet representatief voor de hele melkstalmarkt. En ik heb het nog nooit in het echt gezien
pieter p
@robbies Ja dat werkt perfect, stoom er door heen van zo'n 140 graden hier
bio boer
@joske1980 bij een melk klauw heb je juist kruisbesmeting tussen de spenen bij de robot is elke tepel beker gescheiden tot melk vat
joske1980
@bio boer
Bedoel meer tussen koeien onderling
+2
Grasbaal
Hier de reactie van de leverancier: farmonie.nl/hoor-en-wederhoor/
Boer10
rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/…

De boer valt toch vrijwel niets te verwijten. Kennelijk een prutser van een dealer. Ken hier in de buurt meer bedrijven waar vergelijkbare taferelen hebben plaatsgevonden bij doe dealer.
Detukkeroettwente
BIEZONDER raar verhaal, en daar laat ik het bij.
puddingbroodje
farmonie.nl/voorlopige-uitspraak-rechtszaak-stam-m… hier de reactie van de leverancier op het vonnis
Boer10
Als je de eerste reactie van de leverancier leest staat die haaks op het vonnis. Daar geeft die aan dat de beschuldigingen op adequate wijze zijn weerlegd. Daar is de rechtbank niet van overtuigd. De leverancier heeft meerdere malen verzuimd om gebreken te herstellen ondanks dat die daarvan op de hoogte was.
jpls
@Boer10 bij ons wou de leverancier ook de pulsatie niet vervangen omdat de robot de uiers niet leeg trok,uiteindelijk heeft hij dat wel gedaan omdat de melkwinningsadviseur van FRC er op stond dat er een nieuwe pulsator op moest komen, daarna dit probleem opgelost, maar ik heb er wel 2 jaar mee getobt, en op het laatst ook van 07:00 tot 12:00 uiers leegtrekken en mastitus behandelen, en een jaar nadien bleef de dealer nog stug volhouden dat het niet aan de pulsatie kan hebben gelegen.
Noorderling
Quote Reactie van @jpls:
k de pulsatie niet vervangen omdat de robot de uiers niet leeg trok,uiteindelijk heeft hij dat wel gedaan omdat de melkwinningsadviseur van FRC er op stond dat

Robot wordt toch 2x per jaar doorgemeten? daar kwam dan niets uit naar voren?
Dan moet de rust/zuig slag en timing toch van geen kant kloppen mocht vernieuwing helpen?
jpls
@Noorderling klopt, en elke keer als de monteur op het erf kwam (ook bij een tussentijdse storing) was het eerste wat hij zei ''de pulsatie is niet goed'', en ging hij de spoeltjes vervangen, maar ik heb dan zoiets van: hoe lang heeft hij al gedraaid met spoeltjes die niet goed waren, maar nooit toegeven dat het daaraan ligt, ik had ook veel dieren met uierontsteking en driespenen.
Boer10
Lijkt erop dat MCO op dezelfde manier te werk is gegaan bij deze boer. En nogmaals ik ken meer boeren in onze buurt die bij die MCO zitten met problemen van vergelijkbare omvang als deze boer door MCO en die er helemaal doorheen zitten.
Grensboertje
@Boer10 Nou dan ben ik wel benieuwd wat die boeren doen of wat daar bij jullie in de grond zit. Hier namelijk ook heel veel MCO klanten in de buurt zitten met een robot, en hoor niks anders dan vol lof over goede service en lekker lopende robots. Nee en ik melk nog met een 2x6je, maar heb wel interesse in de monobox robot dus volg dit graag om te kijken hoe het nu écht zit.

Het rare is eigenlijk ook nog dat MCO de rechtzaak heeft gewonnen. Maar dat die Stam het weer verdraaid in de media gooit net zoals de vorige keer. MCO heeft destijds fouten gemaakt en ook toegegeven, verzekering bij gehaald, dacht rond de 50k schade vergoeding geregeld voor dacht ik 17 gesneuvelde koeien.

Vond Stam te weinig, moest tonnen worden want fosfaatrechten te weinig boehoeeh. Daar ging deze uitspraak over. Uiteindelijk krijgt Stam maar 35k voor de directe schade en niet de 50k die MCO destijds aangeboden had. Aangezien het allemaal verzekeringswerk is en dit ook nog lager uitvalt, lijkt het me duidelijk dat MCO gewonnen heeft. Alleen om ze zwart te maken wordt er weer fakenews in de media verspreidt.

Verhaal heeft altijd 2 kanten, helaas hoor je alleen Stam en dat is niet geheel terecht, denk ik.
Boer10
Hoe kom jij daarbij dat die dealer 50.0000,- geboden heeft aan die boer??? Dat kan ik nergens terug vinden. En ook is hij veel meer koeien verloren dan 17 wat jij zegt. Bij melkveebedrijf.nl wordt je door gelinkt naar de website van de rechtbank en daar blijkt dat ze dit zelf als persbericht in de media hebben gebracht. En ja dan pikt de media dat op.
Boer10
deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak/…

Het vonnis van de rechtbank. Dealer is zo te zien niet zo adequaat geweest als ie beweert...
+2
Wolswinkel
@Boer10 Er vanuit gaande dat je zelf boer Stam bent(waarom anders constant deze zaak onder aandacht brengen..?) hoop ik erop dat eea inmiddels weer goed loopt op het bedrijf. In veel van de gevallen is de verweerder in gebreke gebleven en op één punt moet de eiser nog bevestigende info( bedrag) aanleveren van direct geleden schade nav niet functionerende thermostaat(en). Succes met aanleveren, geduld gewenst met verweerder en uitspraak! Verder snap ik er geen ene bal van dat dit verhaal zó langslepend(1 jaar oké maar dit kan de eiser ook zichzelf aanrekenen)is en daardoor zó hoog oploopt! Instanties/experts genoeg die de eiser op het juiste spoor hadden kunnen zetten waardoor dit alles niet zover had hoeven komen! Waar twee vechten....( ongeacht de uitspraak). Zou er zelf denk ik ook weinig behoefte aan hebben dit op deze manier naar buiten te brengen. Hebben hier ook weleens iets met de installatie gehad wat niet 123 opgelost was maar dan komen we er over het algemeen wel op een andere manier uit..
Boer10
@Wolswinkel Het is onze oude dealer die wij om dezelfde reden tot ziens hebben gezegd. Ook veel problemen gehad die lang hebben geduurd en uiteindelijk niet zijn opgelost. Ook wij kwamen met hen niet verder, heeft ook ruim twee jaar geduurd. Ga daar verder niet over uitweiden want ligt gelukkig achter ons ligt maar volg het om die reden nog steeds. Een oordeel is snel geveld maar ik kan zeggen dat in zo'n situatie het een stuk minder simpel is.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkrobot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!