Zuivelnl 2.0

Ik heb het gisteren hier al in een ander topic vermeld, maar morgen is het dan zover. En omdat LTO Hans Huiberts op de agenda vooruit loopt, doe ik het dan ook maar, ondanks dat ik geen onderdeel ben van de vergadering. Hans melde vandaag aan diverse bestuurders dat Zuivelnl 2.0 een feit is, wat er morgen ook besloten wordt.

Nu is de belangenbehartiging op het moment een zootje, maar om een dictatoriale organisatie op te zetten, waar democratie ver te zoeken is, is niet een stap te ver, maar een cruciale fout. LTO vertegenwoordigd niet voldoende leden meer om nog te mogen onderhandelen voor de landbouw. Verder heeft Hans de afgelopen jaren gaten in de balans geschoten met zijn VION, CeHaVe en Rendac. En daar mogen jullie nu allemaal voor bloeden. Middels een heffing mogen jullie bijdrage in het gat van Hans.

En natuurlijk zal het met een positief verhaal naar buiten worden gebracht. De landbouw heeft zo iets nodig enz enz. Maar een zieke organisatie is niet beter te maken met geld maar met vertrouwen. En dat is verder weg dan ooit. En sorry voor al die mensen die ik nu op hun ziel trap, maar wat hier gebeurd gaat en kan niet.
John Spithoven

Laatste  |  

Reacties

+4
slagroomvla
Kregen we daarom alvast een preek van Henk Schoonvelde?

LTO is niet voor niets als de dood om hun ledenaantallen qua melkveehouders bekend te moeten maken. Als je ziet wat voor flauwekul ze er door willen drukken qua verplichtingen met de KLW en % eiwit van eigen land zou me dit soort praktijken niets verbazen!! Ze moeten om dergelijke zaken door te drukken een mandaat van de meerderheid van de melkveehouders hebben, en dat lukt ze nu nooit. NZO heeft ook wat kikkers in de kruiwagen, en kan daarom ook maar beperkt wat afdwingen.

Daarnaast is geld natuurlijk altijd welkom bij dit soort club's, geld voor kennis en innovatie zoals dat zo mooi heet.......
+9
John Spithoven
Eigenlijk vreselijk jammer dat zo’n mooie organisatie kapot gemaakt wordt door een paar incapabele bestuurders. Elke andere branch is jaloers op deze structuur. Maar door keer op keer het vertrouwen te beschadigen, en vervolgens het uitblijven van disciplinaire maatregelen is het zover gekomen dat ze mensen gaan dwingen melkgeld af te staan voor een bodemloze put.
John Spithoven
Ik begrijp dat de meeste mensen het een goede zaak vinden dat er maar melkgeld ingehouden wordt voor een bodemloze put en een dictatuur.
broeker
@John Spithoven iedereen is er stil van
familie pelle
@John Spithoven kun je effe wat concreter zijn?
+5
John Spithoven
@familie pelle Natuurlijk
Een algemeen bindend verklaring wordt sectoraal door de overheid afgegeven een belangenbehartiging die meer dan 55 % representatief is. Dit om de niet georganiseerde ook te dwingen mee te doen bij compromissen. Nu doet LTO al heel lang niet meer aan die voorwaarde. Dus wordt er een list bedacht. NZO is 95 % coöperatief dus voordoet aan de voorwaarden. En middels heffingen op melkgrld innen ze van iedereen geld om leuke dingen te doen of gaten te dichten.

Snap je wat er gaande is
hans1980
@John Spithoven LTO NZO RFC en RABO het is één pot nat schuiven met bestuurders , het is 0,0 een coöperatieve structuur waaruit ze ooit zijn ontstaan.
Ze nemen besluiten dat vaak botst met achterban, praten doen ze liever met milieu clubs ...hoop ? nee niet..
hans1980
@John Spithoven mag de NMV ook financieel meevreten uit de NZO ruif?
John Spithoven
@hans1980 Als ze zoals Hans Huiberts vandaag aan ze meedeelde, er toch niet meer toe doen, zou ik uit zuivelnl stappen. Maar die keuze is niet aan mij maar aan het dagelijks bestuur.
familie pelle
@John Spithoven dus ze gaan de heffingen omhoog doen? Komt er een nieuwe naam? Wat gaan ze “meer” doen dan het huidige zuivel.nl? Of moeten we morgen maar afwachten?
+3
brouwer-de-koning
@familie pelle @John Spithoven Is er morgen een zuivel.nl vergadering? Ik ben ook erg benieuwd wat er morgen naar buiten komt?
+1
John Spithoven
@brouwer-de-koning En dat weet jij niet?
+1
brouwer-de-koning
@John Spithoven Nee, maar jij weet schijnbaar meer. Dus daarom ben ik benieuwd wat de dag van morgen brengt...
John Spithoven
@familie pelle Er verdwijnen namen denk ik. Er komt gewoon 1 dictatoriale organisatie. De bestuursleden zullen wel benoemd worden want het verdienmodel van een bestuurder moet wel continuïteit hebben.
pieta
Quote Reactie van @John Spithoven:
Er komt gewoon 1 dictatoriale organisatie.

Nou ben ik niet direct voorstander van dictatoriaal maar ik heb vd week op de site vd NMV zitten kijken en daar kan ik me ook niet echt in vinden. LTO is voor mij 15 jaar geleden al afgevallen. Ik ben op zich wel voorstander om als Zuivel NL aan belangenbehartiging voor de zuivelketen gaan te doen. En niet voor het versnipperde landschap wat we nu hebben. Maar als we dat dan via de zuivel gaan doen dan zou ik wel alle "oud" bestuurders er uit knikkeren zodat we zonder oud zeer aan deze klus kunnen beginnen. Een soort van boerenraad om zaken/onderwerpen mee te overdenken en mensen in loondienst om eea mede uit te voeren.
Grietje62
@pieta
Quote:
Maar als we dat dan via de zuivel gaan doen dan zou ik wel alle "oud" bestuurders er uit knikkeren zodat we zonder oud zeer aan deze klus kunnen beginnen. Een soort van boerenraad om zaken/onderwerpen mee te overdenken

. We gaan het landbouwschap wat in 2002 is opgeheven weer in werking zetten? Of productschap voor de zuivel? (in 2012 opgeheven) Deze tekst staat in de opheffing van landbouwschappen:[i] Ondernemers moeten vrijwillig kunnen kiezen om zich aan te sluiten bij een schap, of welke belangenorganisatie dan ook. Wanneer er behoefte is aan een bepaalde activiteit, die beter collectief dan door een afzonderlijk bedrijf kan worden uitgevoerd, kunnen bedrijven zich vrijwillig verenigingen. Daar is geen wettelijke verplichting voor nodig.[/i]
Ik ben benieuwd waar ze vandaag daar in Nijkerk over vergaderen.....! Succes @Boerderie
pieta
@Grietje62 Ja, wellicht hadden ze dat zelfs nooit af moeten schaffen.
John Spithoven
@familie pelle Er verdwijnen namen denk ik. Er komt gewoon 1 dictatoriale organisatie. De bestuursleden zullen wel benoemd worden want het verdienmodel van een bestuurder moet wel continuïteit hebben.
weurding
Quote Reactie van @John Spithoven:
En middels heffingen op melkgrld innen ze van iedereen geld om leuke dingen te doen of gaten te dichte

zal hier toch moeilijk worden, lever geen melk meer, vraag me ook af hoe ze dan bij de akkerbouwsector willen innen
John Spithoven
@weurding AVV lopen sectoraal. Maar je ziet LTO meer verbintenissen aan gaan. Bijv. de POV.
robbies
@John Spithoven ik neem aan dat de ledenraad vd verschillende cooperaties daar ook wel een mening over hebben?
John Spithoven
@robbies Ik weet in hoeverre de ledenraad nu zeggenschap hebben over het reilen en zijlen binnen de NZO of Zuivelnl. Volgens mij ook niet zo veel.
robbies
@John Spithoven ik veronderstel dat dit een wijziging in het melkgeldreglement vereist en dat moet langs de ledenraad. Maar ik gis nu een beetje. Misschien dat er hier een ledenraadslid is die - op basis van ervaringen van vorig jaar toen de bijdragen aan NZO tijdelijk verhoogd zijn ihkv fosfaatreductieplan - ff klare wijn kan schenken? @hookwood misschien?
jan w
@John Spithoven
Wordt dit de genade klap voor LTO? Dan zou het nog wel eens een hele hete herfst kunnen worden. Dit aangezien het een hele grote kliek is , die allemaal de handen boven elkaars hoofd houden en waar de landbouw de dupe van is. LTO, RFC, Qlip, GD en zelfs de Rabo zitten in het zelfde kliekje en misschien zijn er nog wel meer te noemen.
+2
frank post
@John Spithoven ik denk dat er geen andere keus is, we zijn onvoldoende georganiseerd, ik heb daar zelf ook aan mee gewerkt, het siert lto dat ze in ziet dat zij niet mee voldoende vertrouwen heeft van melkveehoudend Nederland. Ik denk dat het dan ook goed is dat we door zuivelnl2.0 beter georganiseerd worden, ik hoop dan ook van harte dat het mensen zijn met "schone lei" (dus niet een andere naam voor organisatie maar met de zelfde mensen als de oude), niet in andere besturen zitten en uit allerlei verschillende bedrijfstypes
+2
christo
@frank post Slaap en droom je terwijl je typt? Best knap. Het getuigd iig niet van enig realisme. Geld en macht en de boer wordt verkracht. Zo speel je het spelletje.
+1
frank post
@christo daar is het wel tijd voor 😂, ik sta redelijk naïef in het leven, vertrouw iedereen op z'n woord (tot tegendeel het geval is) en wil graag beter georganiseerd zijn dan nu
+4
christo
@frank post Het eerste en laatste deel ik. Voor de rest zijn we tegenpolen. Door ervaring wijzer geworden. Helaas. Geld en aanzien maken zo ontzettend veel kapot.
puntertje
@frank post Ik schat zo maar in dat wat oud-coöperatiebestuursleden plotseling een mooie functie binnen handbereik hebben.
frank post
@puntertje pfff, dat zou wel heel slecht zijn, 13000 melkveehouders, dan kunnen ze toch wel wat beters kiezen dan mensen die al wat bestuurd hebben en ons gebracht hebben waar we nu zijn?
+1
puntertje
@frank post bla bla goed netwerk bla bla bestuurlijke ervaring bla bla bla
+1
frank post
@puntertje inmiddels zullen ook die mensen met ervaring en netwerk inzien dat hun aanpak niet werkt. Sterker, bestuurlijk netwerk maakt je zwak, je bent zelf beïnvloedbaar of beïnvloed een ander ( dus meer dan 1 bestuursfunctie is not done) en ervaring werkt ook tegen je, als nieuwe bestuurder stel je vragen die je leden ook zouden stellen, door je ervaring stel je ze niet en ga je ervan uit dat je leden ze ook niet stellen
putjesschepper
@puntertje een zekere p .boer zal wel weer opstaan
+5
John Spithoven
@frank post Dus als Hans voor de vergadering al dicteert tegen de NMV:Jullie stem doet er niet toe...

Sorry maar die tijd van een grote mond is voorbij. Zeker na wat er allemaal is gebeurd en de manier waarop. Visieloos en geldverslindend.
christo
@John Spithoven Heeft Hans daar iets over te zeggen? Dacht altijd dat het clubje van Wil en zijn bijna zeven dwergen de lakens uitdeelen?
+4
John Spithoven
@christo Niet Calon, Geen Will enz maar Hans deelt al jaren de lakens uit achter de schermen. Is nooit anders geweest. Keizer duurzaamheid.
m uut m
@John Spithoven
Dat is dus ook de reden dat ik opgezegd heb.
+1
frank post
@John Spithoven niet sjiek, sterker fout, maar het als we met zuivelnl2.0 af zijn van de plucheplakkers zie ik het toch als winst. Hoop dat de nmv kans ziet hun inbreng te geven
BoerBart
@frank post
Ik deel je standpunten. Morgen hopelijk wat meer duidelijkheid. Dan moeten alle prikkers los gaan. Deze topic is mede bepalend voor ons lot.
John Spithoven
@BoerBart Dat vraag ik mij af. Achter de schermen is er van nacht het een en ander gebeurd. Zou me zo maar voor kunnen stellen dat de bijeenkomst in Nijkerk afgeblazen wordt.
+4
brouwer-de-koning
@John Spithoven Tjonge zeg, wat maak jij er een mooi spannend ver over de top opgeblazen verhaal van. Hoe een regulier gezamenlijk overleg tussen NMV en LTO over het reilen en zeilen in de melkveehouderij is geworden tot een "greep naar de macht", "nachtelijke overleggen" "ledenraden omzeilend" soap serie.
Ik stap zo in de auto richting Nijkerk, om te kijken hoe we GEZAMENLIJK onze mooie sector kunnen versterken!! Sterkte met de complot theorieën.
John Spithoven
@brouwer-de-koning Gisteren melde je hier dat je van niks wist. Sorry maar kijk eerst naar jezelf.
+5
John Spithoven
@brouwer-de-koning Vertel de waarheid ipv mij te framen. Lto draag ik een warm hart toe met mooie structuren van belangenbehartiging maar een aantal stiekeme autoritair bestuurders die kan de sector gestolen worden. Heb het daar vandaag maar over. Vraag gelijk hoe het bevalt al die extra koeien in de stal aan je collegae.
+1
brouwer-de-koning
@John Spithoven Klopt, ik weet inderdaad niks van wat jij hier allemaal beweerd wat vandaag zou gebeuren. Nogmaals wel overleg met NMV, niet met zuivel.nl bestuur of iets. In gesprek met NMV zal ook toekomst zuivel.nl op agenda staan, lijkt me niet meer dan een logisch agendapunt als je samen in een bestuur zit.
Ps. Ik weet niks van extra koeien, zelf melken we er een aantal minder... Er is trouwens maar 1 vakgroep bestuurder die op 2-7 al in de vakgroep zat. Rest is van erna.
John Spithoven
@brouwer-de-koning Je weet donders goed waar ik het over heb. Succes vandaag!!!
Arum
@brouwer-de-koning Geen extra koeien op de peildatum maar wel gauw uitgeschaarde pinken terug op de stallijst
christo
@Arum Ojee. Kun je dat hard maken. Lnv wil graag zulke zaken aangeleverd hebben.
KOC1981
@brouwer-de-koning Het is John in ieder geval wel gelukt om de prikkers hier benieuwd te maken. Wat er ook van is, stel dat er iets gezamelijk komt, zorg voor frisse blikken, geen oude tijgers
+11
John Spithoven
@brouwer-de-koning 20 reacties terug vroeg aan het publiek hier of er morgen een vergadering was want je wist van niks en nu op weg naar Nijkerk. Sodemieter op man. Mijn whatt app zit vol met berichten vannacht binnen gekomen. Onder andere over Pipo Hans zoals jullie hem noemen. Zijn niet mijn woorden!!
hans1980
@John Spithoven niet LTO leden worden na vandaag misschien verplicht lid!
NZO bestaat uit bestuursleden melkfabrieken en LTO leden dus vanaf morgen allemaal de neus dezelfde kant op : weg met de fosfaatrechten! O nee bedoel hardere aanpak CO2 fabrieksquotum etc
christo
@brouwer-de-koning Wist je het gisteren niet of maak je een grapje en is er geen vergadering vandaag in Nijkerk. Lijkt me erg onhandig dat je daags van tevoren niet weet wat er morgen gebeurt.
Boerderie
Quote Reactie van @christo:
t gisteren niet of maak je een grapje en is er geen vergadering vandaag in Nijkerk. Lijkt me erg onhandig dat je daags van tevoren niet weet wat er morgen gebeurt.
Reageer @christo
putjesschepper 9u geleden --> Rapporteer aan admin Stuur persoonlijk bericht Kopieer link

De vergadering in Nijkerk staat al een tijdje. Ik kan me niet voorstellen dat ze het niet wisten, aanvankelijk zelfs een keer verzet.

Maar goed ik dacht 'just another day at the office', maar blijkbaar ga ik een heel spannende dag tegemoet vandaag 😉.

Ben benieuwd!
John Spithoven
@Boerderie Succes Femke. Ik heb vertrouwen in jullie.
brouwer-de-koning
@Boerderie Inderdaad, staat al tijdje. Regulier overleg niks met bestuur zuivel.nl, maar schijnbaar wordt het meer dan dat. Ben ook benieuwd, tot zo.
+4
J.v.G
@brouwer-de-koning waarom zeg je dat niet dan? Ik ken jou niet, kan niet over je oordelen. Hoe lto over het algemeen anderen als gekke henkie weg probeert te zetten vind ik erg laag bij de grond. Heeft er eigenlijk al is een bestuurder toegegeven dat de nmv het aardig bij het rechte eind had met quotum afschaffing?
sorry
Ach ja...wilco......
+1
pieta
@Boerderie Succes!
+5
Boerderie
@pieta
Dank allen.

Ik kan iedereen geruststellen, we hebben een constructief overleg gehad. NMV is nog steeds NMV, en ik zag dat Robbies hieronder (of boven) ergens heel goed doorheeft hoe wij functioneren, dus iedereen kan vanavond weer lekker gaan slapen 😉 .
+4
labella
@christo Dit is wat LTO al jaren doet, liegen en bedriegen!
putjesschepper
Veehouderij id lamgeslagen door alles iedereen pist erover heen.
+1
slagroomvla
De POV als voorbeeld? de kar-trekkers nemen de benen als het werkelijke werk moet beginnen!
De organisatie staat, onze taak zit er op....??? Ook dat wordt dus weer helemaal niks!!
puntertje
@frank post Ze vinden zichzelf erg goed, na oprichting werd een net afgetreden RFC coöperatiebestuurslid meteen voorzitter. En RFC had meer dan 75% van de melkveehouders dus die kon alleen al beslissen om zo'n orgaan in het leven te roepen. Dus maak je zelf niets wijs
Kim_Roetert
Beste John,
Dit heeft Hans Huijbers niet gezegd. De voorzitter van de sector Melkveehouderij bij LTO is Wil Meulenbroeks, dus hij spreekt namens de aangesloten melkveehouders. Die is trouwens altijd bereid om vragen hierover te beantwoorden. Ik ben overigens wel benieuwd wie Hans dit zou hebben horen zeggen?
Met vriendelijke groet,
Kim Roetert (woordvoerder bij ZLTO)
BoerBart
@Kim_Roetert
Goed dat je meeprikt.
Transparantie is het enige medicijn tegen 'framen'.
Ik lees te vaak dat de Vakgroep niet veel te zeggen heeft. Het is een prima club boeren die nu weggezet worden als loopjongens.
Ik zou graag Wil Meulenbroeks (de voorzitter van de vakgroep) duidelijker op de voorgrond willen zien. Hij kan dan zelf ook aangeven dat de complot-theorieen over Hans Huijbers niet kloppen

Hans heeft Biodiversiteit in zijn portefeuille en draagt daar ook verantwoording voor.

Natuurlijk raken veel melkvee onderwerpen de portefeuille van Hans. Niks mis mee.
Zolang het maar duidelijk is dat de Vakgroep de baas is aan de bestuurstafel.

Alleen dan kunnen er stappen gezet worden door "open" samen met NMV op te trekken.
Het is niet de 1 of de ander, het moet samen.
John Spithoven
@Kim_Roetert I De persoon zit nu in vergadering, later op de dag probeer ik contact op de nemen met hem. Maar begrijp ik goed dat de discussie over zuivelnl2.0 nu over is. Want dan is dat hier vastgelegd en duidelijk voor iedereen. Ben blij dat u reageert. Maar reageer dan ook op het voorgaande wat ik hierboven schrijf.
+2
robbies
@John Spithoven het regent hier. Had ik net de popcorn en de cola naast de PC gezet en me verheugd op een heet middagje, blijkt het hier al op te houden.
+1
John Spithoven
@robbiesIk wacht op antwoord van mevrouw Kim Roeters, woordvoerder ZLTO.

Vraag is Zuivelnl 2.0 wel of niet ter discussie. Vrij simpele vraag om mij knock out te slaan.
putjesschepper
@John Spithoven en al nieuws?
John Spithoven
@putjesschepper Er zijn hier twee mensen in deze topic die vandaag aanwezig waren. @Boerderie Heeft gereageerd dat de NMV nog bestaat en we lekker kunnen slapen vannacht en de ander @brouwer-de-koning heeft volgens mij niet gereageerd. Ik heb bijgepraat. Er is over dit onderwerp uitvoerig gesproken. Wat de NMV betreft begrijp ik dat zoals dat hoort in een vereniging de leden middels de ALV het laatste woord hebben. Maar de vraag is of men zo lang wil en kan wachten. Maar ik doe een dringend verzoek aan @brouwer-de-koning om hier verslag te doen. Vertrouwen en openheid is er nodig.
Wat mij betreft ik zat er niet naast.
cornelissen
Quote Reactie van @John Spithoven:
de ALV het laatste woord hebben

Nare bijsmaak van het FRP
John Spithoven
@putjesschepper Wat ik ook begrepen heb is dat LTO vakgroep samen met de NMV gezamenlijk niet over voldoende leden beschikken om aan de eisen te voldoen voor een AVV.
+1
familie pelle
@robbies ik denk dat het net begint. Wie er ook gelijk heeft, er is veel gaande waar de gemiddelde boer weinig weet van heeft.
+3
ejb
@John Spithoven waarom zou iemand op jou moeten reageren?

Het is aan iedereen vrij om wel of niet te reageren.
Jij hebt blijkbaar iemand binnen het NMV bestuur die jou dagelijks (over alles)op de hoogte houd dat moet toch voor jou meer dan voldoende zijn.
Twentsch Land
@ejb

waarom zou iemand op jou moeten reageren?

Als iemand correct een vraag stelt mag die gerust ook antwoord krijgen.....kijk een bestuurslid kan mede over jou beslissen en daarom is het gewoon netjes dat die een vraag beantwoordt.
ejb
@Twentsch Land niemand moet op mij reageren maar mag op mij reageren.

geef hier alleen ongevraagd mijn mening

Heb niet de indruk dat John Spithoven lid is van de ZLTO
Maar als hij dat wel is kan hij er gewoon heen bellen en krijgt hij antwoord.
+1
Twentsch Land
@ejb

Ik ben ook geen lid van zlto en toch vindt ik dat ik op een vraag antwoord mag verwachten want als het hun goed uitkomt beslissen ze ook over mij.
+1
pieta
@Twentsch Land Tja, zo werkt het dus niet. 😁 En terecht. Als jij mij een vraag stelt dan maak ik zelf de keuze om hem te beantwoorden. Als ik jouw baas was of jij mijn baas dan of collega dan was de vrije keuze in mindere mate aanwezig.
BoerBart
@ejb Toevallig ben ik ZLTO lid.
Ik denk dat het goed is dat er ook op Prikkebord vragen gereageerd wordt. Dit moet dan wel hier geprikt worden. Je wil toch niet dat een paar duizend leden tegelijk naar ZLTO gaan bellen voor een antwoord.
ZLTO hoeft niet in alle discussies mee te doen, maar af en toe duidelijkheid scheppen zou zeer welkom zijn.
Kim heeft laten zien dat ze meeleest en dan is er geen weg terug zonder gezichtsverlies.
+3
simpel
hans1980
@simpel salaris €207.000,- per werknemer (115) LTO klopt dat?
Erik 1979
@hans1980 Ik weet niet of het klopt. Als het klopt dan is het meteen duidelijk waarom mensen zich soms laten lenen voor bepaalde schimmige praktijken zoals het in diskrediet brengen van de sector.
John Spithoven
@Erik 1979 Het salaris kosten per werknemer
John Spithoven
@Erik 1979 En een negatief resultaat van rond de 45000 per werknemer
Erik 1979
@John Spithoven even dom en kort door de bocht gerekend. Een gemiddelde medewerker houd meer als een ton per jaar netto over?????
John Spithoven
@Erik 1979 Komt uit hun jaarverslag. Dus ik denk ja
+2
Boerderie
@Erik 1979
Gos, dan denk ik toch ook dat ik bij de verkeerde ben gaan werken... 😉
Erik 1979
@Boerderie mijn vader zat vroeger in het dagelijks bestuur van de NVV. Dat waren de begin jaren. Hij kreeg een leuke onkosten vergoeding. Bij ons paste dat wel. Ik kon thuis werken. Kregen een medewerker voor enkele uren in de week betaald vanuit de NVV. En de auto was betaald. Telde je alles bij elkaar op dan was het financieel om het even. Bij dat soort bedragen doe je het voor de belangen van de sector. Als de bedragen waar zijn die ik lees dan is het vrij normaal dat de belangen van het individu niet meer telt. De bestuurders moeten dan zorgen dat hun baantje blijft bestaan. Ik hoop dat het niet waar is. Anders is het nog erger als ik dacht.
Twentsch Land
@Erik 1979

Met die mentaliteit zal er vast wel wat tussen zitten.......niet alles over 1 kam halen.
Erik 1979
@Twentsch Land Ik zeg niet dat die bedragen waar zijn. Ik kan mij alleen heel goed voorstellen dat als er ieder jaar een ton binnen komt vanuit bijbaantjes dan kun je die op een gegeven moment niet missen. Op het moment dat je die niet meer kunt missen ben je geknecht. En dan moet je naar de pijpen dansen van diegene die zorgt dat het geld binnen blijft komen.
John Spithoven
@Erik 1979 De aangehaalde cijfers komen uit een doorlopend onderzoek over representatiegraad en financiële verantwoording van al onze belangen behartigen.
Erik 1979
@John Spithoven als het waar is wat jij allemaal schrijft en wij zaten in een kroeg dan hadden wij het probleem zo opgelost. Dan liet je de bestuurders die het goed geregeld hebben weer de stal in gaan want die hebben meer als rechten genoeg. En dan gingen de knelgevallen besturen. Hadden ze mooi een ton per jaar. Misschien eens de linkse pers erbij halen. De verdeling schijnt best wel scheef te zijn.
John Spithoven
@Erik 1979 Ik en andere halen de gegevens uit een lopend onderzoek. Bekijk de link iets terug..
+1
Harry K
@Erik 1979 Het is erger dan menigeen weet.
Komt binnenkort meer over naar buiten.
+1
John Spithoven
@Harry K maar hoe keren we het tij. Ik heb nog veel meer info op de plank liggen. Kan ik hier wel plaatsen, maar kom nu al in problemen, laat staan dan. En ik denk dat iedereen wel inziet dat dit niet meer gaat. Het moet anders. Anders met de belangenbehartiging, anders met onze coöperaties en anders met de beeldvorming van onze mooie sector. ( het meeste heeft niet te maken hoe we het doen, maar wat een ander er van vindt. )
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @John Spithoven:
Het moet anders.

Het probleem is niet dat het anders moet Maar dat het anders gaat
pieta
@Erik 1979 Je kunt ook andersom redeneren. Als het baantje zo slecht betaalde had ie een ander (wellicht eigen)belang om er te gaan zitten.
Erik 1979
@pieta natuurlijk eigen belang. Een goede belangen behartiging voor je eigen sector. Dat heet op het juiste moment verantwoordelijkheid nemen voor de sector waar je in werkt. Doet iedereen dat dan is het niet zo'n bende. En hoeven jullie elkaar niet voor rotte vis uit te maken.
+5
Wiebren
@Boerderie klopt niks van. Je mag mijn loonstrookjes wel komen bekijken. Er wordt te simpel gerekend. Kosten voor personeel is niet hetzelfde als wat het personeel zelf betaald krijgt.
+1
Erik 1979
@Wiebren waarom zet je ze niet even op prikbord?
+1
Frans1
@Erik 1979 jij zet je financiële gegevens hier toch ook niet neer?
Erik 1979
@Frans1 Die van mij kun je opvragen bij amtsgericht Münster
Frans1
@Erik 1979 niet jouw persoonlijke loonstrook,waarschijnlijk de jaarrekening van de onderneming,zoals een bv dat hier ook moet doen
cornelissen
@Frans1 Zul je wel even bij de kamer van koophandel moeten opvragen,kost iets geld ,staat mij voor 12 euro of zoiets
+1
Erik 1979
@Frans1 Alles van mij kun je daar opvragen. Ik wordt namelijk compleet gecontroleerd. Schuldsanering ☹
Frans1
Quote Reactie van @Erik 1979:
Alles van mij kun je daar opvragen

Geen belang bij hoor,boeit me niet wat iemand anders verdient,daar heb ik toch niks meer of minder om.Enige wat ik wel interessant vind is hoe ik het doe tov collega's,maar daar ging het hier niet over.
Erik 1979
@Frans1 nee klopt. Is totaal niet boeiend. Als iemand iets van een ander wil weten kun je dat tegenwoordig makkelijk achterhalen. Dus kunnen wel geheimzinnig doen. Heeft toch geen zin. BTW ik ben er in 2014 mee begonnen om alles naar buiten te gooien van mij door Joris Heijn in te lichten of de k#t geintjes van de ING. Daarop is er al een klein deel openbaar gemaakt. Het kan zijn dat ik nog veel meer naar buiten breng van ons en van andere. Dus kan ik hier net zo goed ook eerlijk zijn.
de hoef
Quote Reactie van @Frans1:
ij zet je financiële gegevens hier toch ook niet neer?

ik heb eric nog niet betrapt op geheimzinnigheid
Frans1
@de hoef Waarom zou Wiebren zich hier financieel moeten verantwoorden? Dat Erik vrij open kaart speelt ben ik met je eens
de hoef
Quote Reactie van @Frans1:
Waarom zou Wiebren zich hier financieel moeten verantwoorden?
dat zeg ik nergens toch ,
Frans1
@de hoef die vraag was ook aan erik😉
de hoef
@Frans1 staat de hoef boven war
Erik 1979
@Frans1 wiebren hoeft zich niet te verantwoorden. Campina als coöperatie wel. Al heb ik geen probleem met een miljoenen salaris. Als het bedrijf maar loopt en als coöperatie het uit te leggen is. LTO moet naar mijn mening alles open leggen. En daar moet het deels vrijwilligerswerk zijn. Ook bij de top!
+2
Frans1
Quote Reactie van @Erik 1979:
LTO moet naar mijn mening alles open leggen

Tegenover de leden ben ik het met je eens,maar niet op een forum waar een Nederduutser die geen lid is daar om vraagt.Maar dan nog niet op persoonlijk niveau,vind ik niet gepast
Erik 1979
@Frans1 natuurlijk niet op dit forum. Ik kan het makkelijk doen. Is toch allemaal bekend. Maar ik ga ook geen gegevens van mijn vrouw delen.
Wiebren
@Erik 1979 een miljoenensalaris? De fantasie slaat een beetje op hol denk ik
Erik 1979
@Wiebren jij krijgt dat natuurlijk niet. 😋 een directeur van zo'n firma die wel wat kan is denk ik een ander verhaal. Die kun je niet op de Balkenende norm houden. Hoeveel die dan moet krijgen weet ik inderdaad niet. Maar beter teveel betalen en niet zo'n bende als nu.
+1
pieta
Quote Reactie van @Erik 1979:
Maar beter teveel betalen en niet zo'n bende als nu.

Veel betalen voor een CEO geeft ook geen enkele garantie.
+1
hans1980
@Wiebren nou hoevaak modaal?
+2
Frans1
@hans1980 hoeveel winst heb jij gemaakt afgelopen jaar
Boerderie
@Wiebren Dat realiseer ik me wel hoor, bedoelde het eigenlijk gekscherend, maar dat komt niet helemaal over geloof ik...

.
pieta
@Boerderie Je had het er toch duidelijk genoeg staan met een smiley. Blijkbaar heb je een gevoelige snaar geraakt. 😁
+1
Boerderie
@pieta Ik reageerde even snel via 'nieuw'. Dus dacht, wellicht vergeten smiley erbij te plaatsen, waardoor het niet over komt...

Bovendien snap ik wel dat Wiebren zich 'geraakt' voelt. Ik hoop dat iedereen wel de nuance begrijpt, dat dit natuurlijk niet naar rato vertaalbaar is. Ik dacht zelf ook niet adv bovenstaande cijfers dat de salarissen zo hoog zouden zijn. Hoewel ik vast denk dat LTO iets meer kan betalen dan NMV. Maar ik voel me wel thuis bij 'mijn club', en dat is ook veel waard!

Wiebren('s) jouw baantje is natuurlijk wel van tijd tot tijd enorm inspannend geweest. Bovendien weet je echt heel veel. Ik hoop maar dat je er redelijk voor gecompenseerd bent. Ik zou het terecht vinden! (En idd, een ton zou dan wel weer overdreven zijn 😉 )
+4
Wiebren
@Boerderie was niet specifiek om jouw opmerking alleen hoor. Meer algemeen het gemak van het meehuilen. Beetje logisch nadenken en je weet dat een gemiddelde LTO-medewerker niet het ene jaar 45k inlevert en jaar erop 2 ton verdient.
Het sentiment snap ik dan nog wel. Als je ontevreden over LTO bent dan worden de kosten een argument. Hoeveel leden er zijn en wat mensen verdienen en wat er allemaal gedaan wordt kan wel transparanter. Andersom is het ook weer niet zo dat kritisch zijn je het recht geeft om op het onfatsoenlijke af overal maar over los te gaan.
En dit is dus algemeen als reactie, niet op jou gericht Femke
Erik 1979
@Wiebren goed voorbeeld doet goed volgen. (Tweeling fraude)
+2
Boerderie
@Wiebren Achja, ik neem alle kritiek die hier geuit wordt vaak met een korreltje zout. Soms zijn discussies echt constructief, vaak niet. Dat is zo met het wondere web natuurlijk. De soep wordt, zoals zo vaak, niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.

En af en toe een beetje humor en zelfspot relativeert de discussie ook weer wat.
Dus ja, dacht wel dat de loonstrookjes afspraak specifiek voor mij bedoeld was 😉 .

Zelf heb ik er ook een hekel aan dat er hele discussies gevoed worden met suggestieve feiten. Of het een aanval op de landbouw in algemeen betreft, of zoals in onderhavig geval. Vind dit eerlijk gezegd ook niet fijn. Zelf ben ik trouwens wel groot voorstander van transparantie. Ik geloof er heilig in dat wanneer er echt sprake is van integriteit dit geen enkel probleem moet zijn. Vertrouwen moet je (algemeen) winnen, kun je niet afdwingen.
+2
Wiebren
@Boerderie Daar zijn we het wel over eens. Wat ik wel eens frappant vind is dat een aantal prikkers hier zich enorm kan opwinden over berichten in de media over klok, zonder gevoel voor de klepel. Zodra het dan over de mensen gaat die in besturen zitten of in de belangenbehartiging zitten dan is bijna alles ineens geoorloofd. Dat komt natuurlijk omdat er amper meer voor te stellen is hoe de ingewikkelde processen lopen. Te complex wordt dan al snel een complot. Jammer.
Als je nog eens wilt bijpraten, je hebt m’n nummer.
pieta
Quote Reactie van @Boerderie:
Wiebren('s) jouw baantje

Wat een neerbuigendheid ineens. 😁 Werk je voor de tegenstander?
BoerBart
@pieta
Voor een topbestuurster is netwerk erg belangrijk. Wiebren hoort daar uiteraard bij. Heel begrijpelijk dat Femke zich verontschuldigd. Dit zouden meer bestuurders mogen doen.
pieta
@BoerBart Als je iemand zijn kostwinning zijn baantje noemt dan lijkt dat meer op sneer dan op een verontschuldiging. Maar ze zal het vast zo niet bedoelen. En verontschuldigen hoefde ze zich niet omdat ze duidelijk een semi-lollige opmerking maakte.
+3
slagroomvla
Quote Reactie van @BoerBart:
Voor een topbestuurster is netwerk erg belangrijk. Wiebren hoort daar uiteraard bij.

Dit is grappig bedoelt mag ik hopen?
Boerderie
@slagroomvla Moet ik dit opvatten als een belediging?

Verder klopt het inderdaad niet, daar ik geen bestuurslid ben, maar beleidsadviseur.
slagroomvla
Quote Reactie van @Boerderie:
Moet ik dit opvatten als een belediging?

Wat?

Termen als "topbestuurster" en "early warning Wiebren" als o zo belangrijk in je netwerk, gewoon lachwekkend!
+1
Boerderie
@slagroomvla het gaat mij niet om de inhoud, maar om de denigrerende toon. Niet nodig.

Mensen staan best open voor feedback als het respectvol gegeven wordt. Bovendien was bv Wiebren niet de persoon die de strategische keuzes zelf kon maken, ik begrijp dat dus niet zo goed.
slagroomvla
Quote Reactie van @Boerderie:
ik begrijp dat dus niet zo goed.

Dan snap je er inderdaad niet veel van!
+3
Boerderie
@slagroomvla ik denk dan één ding, iets met splinter-balk...
slagroomvla
@Boerderie Leg is uit, ik reken mijzelf nooit tot de slimsten...
+1
Boerderie
@pieta Grappig, hoe volgens jou drie letters van een compleet bericht de intentie en context kan veranderen.

Nu kent Wiebren mij ook enigszins van andere zaken dan slechts de online galspuierij, dus ik vertrouw erop dat ie wel weet hoe ik t bedoel.
Erik 1979
@Boerderie Dat begreep ik wel. Maar het is een heel gevoelig punt. Al jaren. Als er teveel betaald wordt voor belangenbehartiging dan trekt het de verkeerde mensen aan. Ik ben er ook bijna zeker van dat de NMV de hele administratie aan een notaris zou geven om het vertrouwlijk te communiceren hoeveel wie krijgt. Als je dat aan de LTO vraagt zijn ze denk ik niet thuis. Als ze echt niet weten hoe het allemaal zit bij de LTO zijn ze volgens mij gewoon strafbaar. Die hebben dan hun administratie niet in orde. Als het waar is wat ze zeggen over bijv het niet weten hoeveel leden ze hebben dan horen de bestuurders eigenlijk gewoon wegens fraude en gebrekkige administratie in de gevangenis denk ik. Maar ja wie ben ik?
Boerderie
Quote Reactie van @Erik 1979:
at begreep ik wel. Maar het is een heel gevoelig punt. Al jaren. Als er teveel betaald wordt voor belangenbehartiging dan trekt het de verkeerde mensen aan. I

Je hebt helemaal gelijk hoor. Maar het is sowieso natuurlijk verschillende uitgangspunt personeel-bestuur: Bestuurders zijn zelf vaak nog belanghebbende, daar haal je een drive uit. Goed personeel moet je redelijk compenseren, anders gaan ze wel ergens anders naar toe (behalve als je drive ook een soort van idealisme is, en bij NMV: is 2/3e personeel zelf ook boerin).

En wat betreft openheid van zaken: Zeker, NMV laat alle cijfers over in en uitgaven gewoon zien op de ALV jaarlijks. Als mensen zouden vragen hoe gemaakte kosten verdeeld worden, dan weet ik wel zeker dat er gewoon open en eerlijk antwoord op gegeven wordt. Maar ik denk wel dat het bij NMV wat gemakkelijker is, weinig organisatiekosten, en ook (lang) niet zoveel personeel als LTO. Geen duur kantoor in Den Haag (zou af en toe wel handig zijn trouwens! 😉 ),,,
Wolswinkel
@Boerderie Doen jullie ook in verzekeringen en telefoonabonnementen?
Boerderie
@Wolswinkel hoe bedoel je?
Wolswinkel
@Boerderie Was de knipoog ook vergeten..😉 Meer in de zin van “schoenmaker blijf bij je leest” bedoelt. Belangenbehartiging moet het doel zijn en niet de bijverdiensten in dat soort dingen..
dorpsrandhoeve
@Wolswinkel Heb inderdaad al vaker het idee gehad dat LTO een dubbele agenda heeft wat betreft hun advies gebeuren.

Verder zal het me boeien. Ik ben er klaar mee.
+1
Erik 1979
@Boerderie Dat waardeer ik ook van de NMV. Ik ben het natuurlijk niet altijd met hun standpunten eens. Maar je hebt voor weinig geld een eerlijke belangen behartiging. Bij LTO hebben ze van vroeger uit veel opgebouwd. Dat was ook heel goed. Tegenwoordig zijn dat professionele bedrijven zoals vion en een rendac. Daardoor krijg je belangen verstrengeling. Maar nog erger is dat ze financieel niet afhankelijk zijn van de leden. Dus die belangen hoeven ze niet perse te dienen om overeind te blijven. Valt èèn van de bedrijven om dan kunnen er mensen zijn die dat direct in hun eigen portemonnee voelen.
+1
cs-agrar
@Wiebren niet iedereen verdiend wat hij krijgt, of krijgt wat hij verdiend 🤔
slagroomvla
Quote Reactie van @Wiebren:
Je mag mijn loonstrookjes wel komen bekijken.

Brommers kieken 2.0
+2
christo
@Wiebren De eerste van rfc lijkt mij de meest interessante. Heb je die al?
Erik 1979
@christo je moet wiebren niet aanvallen op zijn salaris. Ieder mens heeft recht op onderhandelen voor zoveel mogelijk geld. Probleem ligt bij de organisaties die het uitgeven. Bij LTO vind ik het belachelijk als ze teveel krijgen. Bij Campina vind ik dat persoonlijk anders. Als je zo'n bedrijf moet aansturen of een belangrijke functie hebt hoort daar een marktconform salaris bij. Of iemand het geld waard is en zijn vertrouwen geniet is weer iets anders.
christo
@Erik 1979 Ik heb niet de intentie om dat te doen. Goede mensen verdienen meer, heel simpel. Als lid van een coop hoor je toch te weten wat je personeel verdient. Hij werkt er toch voor mij. Ik draag mijn steentje bij in zijn salaris. Mag er dan openheid tegenover staan?
+3
Wiebren
@christo ik lees 1 misvatting, ik werk niet bij de coöperatie voor jou. Evenmin werkte ik bij LTO voor jou. Beide keren zijn het functies in dienst van het collectief, of dat een vereniging of coöperatie is maakt in dit geval niet veel uit. Natuurlijk is dat collectief dan vervolgens van iedereen die lid is, dus die heeft daar ook verwachtingen bij. Maar het is onmogelijk om iedereen volledig tegemoet te komen. Heb al eens eerder gezegd dat het collectief in de landbouw kapot is, er is te veel focus op eigen positie en eigenbelang. Goed te snappen op zich trouwens, je kunt immers denken dat je soms in je uppie veel meer kunt bereiken.
christo
@Wiebren Goede correctie. Alleen in de laatste zin sla je de plank volledig mis. Dat is dan weer een dompertje.
christo
@christo Een collectief kan pas krachtig zijn wanneer je niet continu in het collectief je eigen positie moet beschermen. Je rug recht houden en durven bukken wanneer het nodig is. Lto en zuivel hebben op dat vlak nog heel wat te leren. Les 1 is afgelopen.
+1
Wiebren
@christo je hebt gelijk, heb ‘m aangepast
Erik 1979
@Wiebren respect 👍
+2
Wiebren
@christo jazeker, de eerste maand is om.
jg
@Wiebren Interessanter dan de hoogte is wat je ervoor gepresteerd hebt.
diezel
Quote Reactie van @jg:
wat je ervoor gepresteerd hebt

Wat is dat toch? 😞
Waarom wil je dat van één van de 23.000 rfc-werknemers weten?
jg
@diezel Omdat deze zelf via soc med aankondigt bij RFC aan de slag te gaan, dan is de interesse gewekt,
J.v.G
@Wiebren Hoe zit het met het kalf langer bij de koe onderzoek door eyes on animals activiste Margreth Wenker?
Wolswinkel
@J.v.G Komt niet verder als fase afkalven.. Alles met blaauw en tegen geboortekrik..!🙃
Wiebren
@J.v.G ik heb geen idee en ben er ook niet bij betrokken.
J.v.G
@Wiebren Ik vind het nogal zorgelijk. Kan me zo voorstellen dat je in jou funtie daar wel wat meer van wil weten.
sorry
Quote Reactie van @hans1980:
salaris €207.000,-

het zijn halfies,terug gerekend naar hele kom je op dat bedrag uit
diezel
Quote Reactie van @hans1980:
LTO klopt dat?

Er staat toch "salaris, sociale lasten en bedrijfskosten per werknemer".
Dus o.a. incl. alle kantoorkosten, ict, opleidingen, etc.

Valt allemaal nogal mee....
pagina 23
indeed.nl/salaries/Projectleider/-(m/v)-Salaries-at-Projecten-Lto-Noord,-Zwolle-OV
+6
John Spithoven
Ik vraag heel netjes aan de woordvoerder van ZLTO of Zuivelnl 2.0 wel of niet aan de orde is. Zij is met mij een discussie aangegaan, ik zal daar zo gauw ik de persoon spreek op antwoorden. Maar heb ook vragen n met mij heel melkveehoudend Nederland. Geen of wel discussie over deze nieuwe organisatie. Op dat antwoord heeft iedereen die het aangaat recht.
+2
robbies
@John Spithoven Je doet net of zo'n nieuwe organisatie vandaag geregeld kan worden. Ik denk dat dat best wel meevalt. Ik begrijp dat er een AVV aangevraagd moet worden, terwijl afdrachten naar een eventuele nieuwe organisatie in mijn beleving door de ledenraden van coöperaties geaccordeerd moeten worden. Dit vraagt allemaal tijd. Laten we nu even de rust bewaren en afwachten wat er komt, als dat überhaupt al aan de orde is.

Ik ken de NMV als een uiterst kritische organisatie die echt niet zomaar ergens aan meedoet. Doet ze dat wel, dan zal het misschien wel een goed plan zijn. Wordt NMV buitengesloten, dan zal er genoeg kabaal gemaakt worden door hen.
+1
John Spithoven
@robbies Ik wil gewoon antwoord Kom op Kim boter bij de vis. Ja of nee.
pieta
@John Spithoven Ze is en gaat geen discussie met je aan. Ze heeft hier een paar mededelingen gedaan en aan jou een vraag gesteld. Die heb je hier niet openbaar beantwoord. Wellicht via een privé-bericht aan Kim Roetert.
labella
@pieta iets met achterkamertjes?
pieta
@labella Roetert is gewoon een woordvoerder, geen beleidsbepaler. Waarom zou dat iets met achterkamertjes te maken hebben?
labella
@pieta Weet ik,ze is communicatiestrateeg en juist daar gaat het mis.
Kim_Roetert
Beste John,
Je stelt veel in je bericht, welke vraag heb je concreet? Over Hans? Over LTO? Over Zuivel 2.0? Over ZLTO? Ik wil je graag antwoorden. En als het over melkveehouderij gaat, dan zal ik dat aan Wil vragen.
Kim Roetert
John Spithoven
@Kim_Roetert Kim mijn vraag was komt er nu of in de toekomst 1 sectorale belangenbehartiger in de structuur als Zuivelnl. Dit om te voldoen aan de voorwaarden die gesteld worden aan een AVV.
Kim_Roetert
@John Spithoven ik zoek het voor je uit bij LTO Melkveehouderij. Ik kom er zo snel mogelijk op terug.
+8
John Spithoven
Beste mensen, ik heb gisteren deze topic hier neer gezet om jullie duidelijk te maken wat er op dit moment in belangenbehartigingsland speelt. Totaal niet om er zelf beter van te worden. Ik heb zelfs klein verslag gedaan met wat er besproken is. Verschillende onbekende melkveehouders hebben mij vandaag gebeld om me steun te betuigen, dank je wel daarvoor. Dit is een opsteker. Maar wat ik jammer vind is dat er een vakgroepslid melkveehouderij mee prikt, probeert mij van onjuistheden te betichten, probeert te ontkennen dat er überhaupt iets speelt, maar dan ook nog verzaakt om een klein verslagje te doen. En dat terwijl hij wel meeleest vanavond. En dan hier van het weekend een stuk lezen over vertrouwen. Waarom begrijpen jullie je eigen leden niet meer. Ok ik ben geen lid, dus heb geen recht van spreken. Maar dat ze van mij als 'rebelse' steeds stukjes informatie krijgen die ik jullie eigenlijk niet hoeft te geven is tekenend.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
Totaal niet om er zelf beter van te worden

Wat wil je nu eigenlijk wel? Je zet allereerst je contactpersoon binnen het NMV bestuur te kakken als flapuit. Verder vraag ik me af wat je wilt bereiken met het openbaren van een al dan niet bestaande poging om als sector samen op te gaan trekken. Het lijkt nu net alsof jij voorstander bent van onderlinge verdeeldheid.
slagroomvla
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Het lijkt nu net alsof jij voorstander bent van onderlinge verdeeldheid.

Volgens mij heeft het gebrek aan OPENHEID jou ook al flink wat zorgen opgeleverd Jack, of reageer je nu als lto columnist?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @slagroomvla:
gebrek aan OPENHEID

POV was ook niet ontstaan als er continu tijdens het onderhandelingsproces verantwoording afgelegd moest worden aan de achterban. Openheid wanneer er een werkbaar voorstel ligt, is vroeg genoeg. Als columnist heb ik LTO nooit gespaard als ik dat nodig vond, ben zelfs ook NMV-lid.
puntertje
@Jack Rijlaarsdam ZuivelNL kan naar believen de inhouding op onze melk verhogen, kan een AVV afgeven etc etc. En de organisaties die in het verleden steeds hebben gezegd: ´we moeten het zelf regelen´ om vervolgens alles in de soep te laten lopen denken: ´tja, we konden onze briljante plannen niet opleggen, dus daar is het fout gegaan´. En dat soort kneuzen, met Hans H. voorop, moet je niet meer aan de knoppen laten zitten. En de Brouwers de Koningen, waarvan hier genoemd wordt dat hij toevallig net z´n pinken op tijd had ingeschaard, stellen mij ook niet echt gerust.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
POV was ook niet ontstaan

Die had helemaal niet hoeven ontstaan, kijk wat er gebeurt. Het echte werk moet gebeuren en Ingrid maakt dat ze wegkomt.... Douma denkt ook wegwezen, en ziedaar het bekende machtsvacuum en de hele zooi valt als slecht gelijmd porselein uit elkaar!

Wie zit er nu werkelijk te wachten op een "nieuwe belangenbehartiger" bestaand uit de bekende vergaderboertjes die het dagelijks leven op de boerderij graag ontvluchten...., maar die totaal niet de indruk maken dat ze echt bevlogen zijn?
+4
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Jack je bent zelf slachtoffer van geen openheid.

Allereerst samengaan op basis van model Zuivelnl betekent 2 stemmen LTO 2 stemmen NZO en 1 stem NMV. En dat is weinig basis voor samengaan als je ziet wat de reden is om samen te gaan. LTO te weinig leden om te mogen onderhandelen. Dat is de reden om als NMV er dit allemaal te melden.
Geen openheid of mensen de verkeerde kant op sturen geeft verdeeldheid en slachtoffers.

Neem je zelf. Je bouwt een prachtige stal na 2 juli 2015, koopt vleesvee rechten, waarvan ik al ruim een jaar zeg dat ze niet in de fosfaatwet horen. Vervolgens worstelt je melkfabriek al jaren met capaciteit alleen geeft in het verleden aan elke drup melk te verwerken. En ben je toch volledig de verkeerde kant op gestuurd En dat mijn reden om hier soms iets duidelijk te maken ipv stiekem doen en slachtoffers maken. Ik denk dat je de verbanden niet meer ziet.
+1
cs-agrar
@John Spithoven Als ik het goed begrepen heb kloppen binnen zuivelnl de stemverhoudingen al niet. Getuige de acties kan dat ook wel aardig kloppen
John Spithoven
@cs-agrar Nee zijn al scheef, en er worden volgens de voorwaarden geen nieuwe leden toelaten is gisteren vermeld.
+4
brouwer-de-koning
@John Spithoven Hier dan laatste poging, sluit me aan bij wat door @Boerderie gezegd is. Zoals eerder aangegeven, constructief gesprek tussen vakgroep en NMV db bestuur. Gesprek over eenheid in de sector, hoe kan je elkaar vinden op thema's, en hoe draait zuivel.nl nu en wat zou je willen verbeteren. Goed om met elkaar om tafel te zitten en elkaar vaker op te zoeken.
+1
John Spithoven
@brouwer-de-koning Dank je wel voor je algemene openheid. Hier kom je verder mee. Elkaar waarderen. Laat het voor ons beide een leerzame les wezen hoe het verder moet.
demelkboer
@John Spithoven hoe moet het dan verder John?
+7
John Spithoven
@demelkboer Ik zal mijn mening geven.

Allereerst moeten belangenorganisatie en branche organisatie uit elkaar. Unilever laat zijn belangen ook niet door AH behartigen. Het is zeer vreemd dat de zuivel, onze afnemers, steeds het voortouw nemen in belangenbehartiging. Met die partij moet onderhandeld worden over ons verdienmodel, meer niet. Vervolgens zal er voor alle partijen die sector belangen behartigen ruimte moeten komen. Door op voorhand bijv DDB of netwerk GRONDIG uit te sluiten, creëer je al een chaos. Ook zij vertegenwoordigen melkveehouders. Zoek bij elkaar op wat verbind in eerste instantie.

En verder zal elke organisatie een zelfreinigend vermogen moeten hebben. Bestuurders waar eigen belang of belang van een klein clubje vrienden voorop staat kunnen nooit voor het algemeen belang gaan.
+4
jan w
@John Spithoven
Wordt het dan ook niet eens de hoogste tijd dat er zo hier en daar eens grondig met de bezem rondgezwaaid moet worden? Heb het idee dat er een heel aantal poppetjes zijn die s'avonds met een goed gevulde portemonnee naar huis gaan en alleen maar eigen belang hebben, dit over de rug van de boeren. En als ze uitgerangeerd zijn dan schuiven ze wel een plekje op naar een andere aanverwante organisatie waar het zelfde zich weer herhaald.
pieta
@John Spithoven Nou kun je Unilever en AH niet gelijk stellen aan RFC/DOC/CONO en ons als melkveehouders. Daarnaast hoef je voor mij niet perse bepaalde clubs uit te sluiten maar ik heb liever dat ze als zuivelsector een nieuwe club beginnen. Dan hoef je niemand uit te sluiten dan zijn we gewoon met zijn allen aangesloten. En in die nieuwe club zoek je nieuwe capabele bestuursleden/werknemers/brainstormboeren.
+1
robbies
@pieta je kunt niet zomaar bestuurders zoeken. Je weet toch wel dat je bestuurlijke ervaring moet hebben, anders loopt de boel in het honderd.

Ik geloof niet zo erg in nieuwe belangenclubs. Er zijn er al meer dan genoeg en de tegenstellingen zijn simpelweg te groot. In de Peel hebben ze niet zoveel met grondgebondenheid en in het noorden niet zoveel met Sjoemelbrabanders. Een nieuwe club moet gepaard gaan met een nieuw mestbeleid met gelijke kansen voor iedereen, anders blijft het oude zeer bovendrijven. Ik zie dat niet gebeuren.
+1
achterhoeker2
@robbies Als bestuurlijke ervaring een vereiste is zit je zo weer in dezelfde discussie.
Spithoven heeft een punt als hij zegt dat leverancier en afnemer losgekoppeld moeten worden.
Een gevolg daarvan is dat RFC zich moet omturnen naar een non coöperatieve onderneming met andere belangen dan die van de veehouders/leveranciers.
Wat de facto betekent dat de grondstof(zuivel) daar gekocht wordt waar het goedkoopste is .
joske1980
@achterhoeker2
Ik deel ook de mening dat zuivelverwerkers en boeren niet in dezelfde belangenbehartiger moet zitten. Je 2e punt staat hier eigenlijk helemaal los van.
+1
demelkboer
@joske1980 schaf dan de coöperaties maar af.....
achterhoeker2
@joske1980 Maar als de zuivelindustrie voor haar eigen belang mag gaan , vragen ze niet eerst wat de melkveehouder er van vind die is dan gewoon een leverancier.
joske1980
@achterhoeker2
Ja maar nu blijft de schijn dat het rfc om reductie van melkvolume te doen was al dan niet in combinatie met ‘redden’ derogatie. De slachterijen zitten toch ook niet in de Pov en de aardappelverwerkers toch ook niet in LTO akkerbouw. Waar de belangen gelijk zijn Kun je samen optrekken maar anders wordt het voor de zuivel naar mijn idee wel erg eenvoudig om via avv mooi weer te spelen met leuke duurzaamheids gezever over de rug en niet samen met de boeren.
+1
robbies
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Als bestuurlijke ervaring een vereiste is zit je zo weer in dezelfde discussie

dat was sarcastisch. Bestuurlijke ervaring is irrelevant, want zelfs met al die jaren bestuurlijke ervaring is het alsnog in het 100 gelopen. Als het aan mij ligt geef je het roer in handen van een stel dertigers/veertigers. Die dragen de consequenties van hun bestuur.
+2
pieta
@robbies Bestuurders kunnen ook niet-boeren zijn. Je moet gewoon een professional aan het hoofd van het bestuur zetten. De input van wat er moet gebeuren heb je ook actieve melkveehouders voor nodig maar ook mensen met een andere achtergrond.
achterhoeker2
@pieta Dan krijg je van die baantjesjagers , die iedereen aan het pleasen is behalve de boeren (je weet immers nooit wat de volgende functie is)
pieta
@achterhoeker2 Dat hoeft helemaal niet. Je hebt iemand nodig die eea procesmatig op orde houdt. Die hoeft niet de inhoud te doen maar die geeft sturing aan het proces.
+3
mlkvhoudr
@John Spithoven hier maak je een denkfout john. De coops dat zijn de leden zelf dus dat deel behartigt de belangen van haar leden. De particuliere verwerkers die behartigen louter hun eigen belangen. En dat is veel goedkope melk en voor hun gratis regeltjes opleggen
+5
John Spithoven
@mlkvhoudr Binnen NZO zijn alleen de medewerkers van BV actief. Ook onderhandeling worden door medewerkers van de BV RFC gedaan. Praat uit ervaring.
+3
John Spithoven
@John Spithoven Het voltalige bestuur NZO zijn medewerkers van een BV. Is geen bestuurder bij.
mlkvhoudr
@John Spithoven weer wat geleerd👌
+3
jan w
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
hier maak je een denkfout john. De coops dat zijn de leden zelf dus dat deel behartigt de belangen van haar leden

Ik vraag het mij wel eens af wat de inbreng van de leden bij RFC nog is, we zijn dan nog wel een cooperatie en daarbij heb ik ook zo mijn vraagtekens of de ledenraad wel naar de leden luistert.
mlkvhoudr
@jan w kan ik niet beoordelen jan overleggen met een particulier is in ieder geval ook een ramp
hans1980
@jan w de hele coop RFC is een farce de ledenraad en opbouw hoort van onder af aan gevoed te worden met ideeën wensen melkprijs vorming e.d
Nu is het omgekeerde gaande van de top worden dingen opgelegd zoals bv. 10% afroming melkprijs bij groei waar het gaat om enkele 100 miljoenen liters meer? Als dat überhaupt gebeurt omdat we ook al een p quotum hebben.
Over de laatste 2 miljard kg melk is GEEN extra financiering gevraagd! Nu mogen de laat groeiers hun eigen verwerkingscapaciteit betalen terwijl de eerdere groeiers gratis verwerkingscapaciteit kregen ...dus iets van coöperatie gevoel🤮
Verder wordt ons dat CO2 verhaal van top naar leden door de strot gedrukt.

Straks weer vergaderingen waar ik en velen weer tenenkrommend heen gaan heb gemerkt dat microfoon pakken totaal geen zin heeft ...het is een soort sekte je doet mee en gehoorzaamd of je wordt eruit gepest..
+2
Noorderling
Quote Reactie van @jan w:
ens af wat de inbreng van de leden bij RFC nog is, we zijn dan nog wel een cooperatie en daarbij heb ik ook zo mijn vraagtekens of de ledenraad wel naar de leden luister

Bij welke cooporatie is het nog wel zo dat de leden het voor het zeggen hebben?
Ze worden allemaal te groot, er staan geen eigenaren meer aan het roer die grote belangen hebben in het bedrijf. CEO's zijn een aantal jaren een CV aan het opbouwen en gaan vervolgens voor het grote geld, overnames doen en jezelf in de spotlights werken zal dan wel positief zijn.

Links en rechts worden alle cooporaties ingehaald door de kleinere particulieren die veel sneller kunnen schakelen. De eigenaar/oprichter staat vaak nog aan het roer, hij speelt met zijn eigen geld en zal ook de consequenties voelen wanneer er een fout gemaakt wordt.

Dit zie je met RFC gebeuren, Agrifirm hetzelfde verhaal.
Wat is de toegevoegde waarde van een cooporatie als ze het op prijs niet winnen, kwaliteit is niet beter, kennis is ook zeker niet beter. Ze lopen al gauw achter de markt aan omdat de vlugge jongens sneller wat nieuws ontwikkelen of in de markt zetten zonder dat het over 4 schijven, 3 vergaderingen en er nog een plasje overheen gedaan moet worden door een jurist, marketingspecialist en nog iemand die zichzelf wel interessant vind en bang is zijn baan te verliezen. Ondertussen lopen ze een jaar achter de feiten aan en killed de overhead het prijsvoordeel wat een coop zou moeten maken.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
Ik denk dat je de verbanden niet meer ziet.

Dat zie ik best wel, maar ik schat in dat jouw frontale aanval op de achterkamertjescultuur te rigoreus is om het gewenste resultaat te behalen. Bestuurders komen niet op één lijn door elkaar op een forum of in de media voor rotte vis uit te maken, maar door samen te zoeken naar gemeenschappelijke doelen en te onderhandelen over dossiers die strijdig zijn. Oud-Hollands polderen.

Zo werk ik zelf ook. Hier op het bord of op openbare bijeenkomsten wat druk zetten op dossiers is nuttig, maar uiteindelijk worden de zaken elders gedaan. Probleem aanvoerbeperking is hier opgelost en deze week is een deel van de gekochte rechten na een ingebrekestelling van RVO bijgeschreven. Nog één portie te gaan. De deurwaarder heeft maandag beslag gelegd. Wordt vervolgd.
+1
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Probleem aanvoerbeperking is hier opgelost

dan ben ik erg benieuwd hoe dat opgelost is. Of je bent vertrokken bij RFC of er is voor de muziek uitgelopen in jouw specifieke geval. Het voorstel om de Noord-Hollandse melkstroom te ontheffen van groeibeperking is nog niet aangenomen en daarbij zou eerst gekeken worden om de vrije ruimte in te vullen met meer leden, alvorens extra groeiruimte toe te bedelen aan de reeds leverende bedrijven binnen die melkstroom. In de specifieke Noord-Hollandse melkstroom zou dat inhouden om opstallers aan het weiden te krijgen.

Als jij nu zegt dat je probleem opgelost is én je blijft bij RFC, dan ben je of tevreden met je referentie (lijkt me sterk, want je hebt nogal op de trom geslagen) of je hebt de toezegging dat je zonder beperking je stal vol mag melken. Dat is nogal voorbarig gezien de fase van besluitvorming en de eerdere uitlatingen van RFC over de verdeling van de groeiruimte.
Wolswinkel
@robbies Hij heeft het over een ingebrekestelling door RVO die opgelost en teruggedraaid is en een deurwaarder die hij aan het werk heeft gezet.. Dus volgens mij zaakjes wel geregeld maar links en rechts wat tegenstribbelende mensen als ikutzo lees..
robbies
@Wolswinkel ik zie niet hoe dat relateert met de op handen zijnde aanvoerbeperking die klaarblijkelijk niet voor Jack geldt
pieta
@robbies Wellicht is zijn referentie obv fosfaatrechten met aankoop nu hoog genoeg.
Wolswinkel
@pieta Juust(Optie 5?!?!)Alleen is zijn groei dan afgedekt er vanuit gaande dat hij zijn stal nog niet vol heeft staan..?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wolswinkel:
Optie 5

Rechten afgelopen vrijdag overgeschreven, mutatiedatum 26-01-2018 (?!).

Groei in aantal koeien is hier geen moeten. Gezien de verdienpotentie van het uitlenen van fosfaatrechten aan collegae overwegen wij sterk om weer net als vanouds deels structureel verleaser te worden. Mag een ander die laatste 50 koeien melken.
Wolswinkel
@Jack Rijlaarsdam Mooi zo! Prima positie als dat zo kan. Wel aardig doorgedaan als je het voor de laatste 50 stuks prima vindt en gebouwd hebt voor 200 stuks?! Of heb ik dat helemaal mis.?
pieta
@Wolswinkel FF rekenen. Van die laatste 50 plaatsen bouwen word je niet arm. 😁
Wolswinkel
@pieta Dat begreep ik!😉 Maar al wel 150 koeien rondlopen inmiddels dus?!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wolswinkel:
150 koeien

145 inclusief droge koeien.
Wolswinkel
@Jack Rijlaarsdam Laatste “off-topic” vraag van mijn zijde; werkt de FeedWall(meen dat jij die ging plaatsen) naar verwachting?
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wolswinkel:
werkt de FeedWall

Ik heb gewoon een voergoot gemaakt door een sleufsilo element op z'n rug te leggen. Het dak steekt 2,80 meter over. Werkt goed bij kuilgras, eenmaal per dag met de shovelbak voorlangs om gemorst voer aan het einde terug te gooien. Voer nu sinds een paar weken vers gras. De goot ligt dan ragvol en de koeien gooien heel veel over het muurtje, dus veel opruimwerk. Als we in de toekomst vers gras blijven voeren, dat verwacht ik wel, dan gaat de goot er waarschijnlijk uit.
weurding
@pieta de eerste zijn vaak al betaald😀
pieta
@weurding Das maar net hoe je het bekijkt. 😁 Bij mij moeten de eerste koeien de lasten betalen en de laatsten de winst brengen. 😁
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
van het uitlenen van

leg mij effe uit hoe jij dat klaar speelt zonder 10% korting
robbies
@de hoef 100% verkopen en 0% (+10%) terugkopen. Bij 50 koeien is dat toch een kleine 90.000 euro
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
+10%) terugkopen.

heb er laatst na zitten kijken zie er nog niet veel brood in ,heb toen maar koeien bijgekocht ,was mee dat warme weer ,slechte keus geweest ,koeien vallen allemaal uit
pieta
@de hoef Gewoon voor onbepaalde tijd "verhuren" .
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de hoef:
hoe jij dat klaar speelt zonder 10% korting

De insteek was de korting voor lief te nemen, rendement is evengoed nog behoorlijk. Ik zou de lege boxen op kunnen vullen met vee van een ander op mijn rechten, dan kun je kortingsvrij rechten uitlenen.
+1
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Goed om te horen dat alles toch redelijk op zijn pootjes terecht is gekomen.

Eerder op de dag gaf je aan dat ik de zaken te hard aanpak. Ik heb een reden daarvoor. Het polderen heeft ons de afgelopen jaren niets gebracht. De afstand tussen bestuurders en melkveehouders is groter en groter geworden, ondanks dat ook zij vaak ook goede keuzes maken. Maar je ziet dat leden en oud leden van diverse organisaties een andere belangenbehartiging willen. Ze willen dat er meer voor hun idealen opgekomen moet worden. En dan moet je mee bewegen. En dat betekent niet proberen meer grip op de sector proberen te krijgen middels verbintenissen zoeken in de periferie maar met de boeren. En op een democratische manier. Overigens staat er bij Boerderij.nl een heel artikel over vorming Zuivelnl 2.0, mocht je nog aan mij twijfelen.
jan.1
Quote Reactie van @John Spithoven:
Goed om te horen dat alles toch redelijk op zijn pootjes terecht is gekomen.Eerder op de dag gaf je aan dat ik de zaken te hard aanpak. Ik heb een reden daarvoor. Het polderen heeft ons de afgelopen jaren niets gebracht. De afstand tussen bestuurders en melkveehouders is groter en groter geworden, ondanks dat ook zij vaak ook goede keuzes maken. Maar je ziet dat leden en oud leden van diverse organisaties een andere belangenbehartiging willen. Ze willen dat er meer voor hun idealen opgekomen moet worden. En dan moet je mee bewegen. En dat betekent niet proberen meer grip op de sector proberen te krijgen middels verbintenissen zoeken in de periferie maar met de boeren. En op een democratische manier. Overigens staat er bij Boerderij.nl een heel artikel over vorming Zuivelnl 2.0, mocht je nog aan mij twijfelen.

,John,
Waarom zit je niet meer in nmv bestuur dan,hoe wil je aan belangenbehartiging doen met idealen, maar zonder ervaren bestuurders..
John Spithoven
@jan.1 Heb eerst voor LTO (of eigenlijk was dat nog GLTO) lokaal en regionaal een bestuursfunctie mogen bekleden. Dat was rond de jaren 2000.Toen al gebeurde er dingen vergelijkbaar met nu, eigen belang voor algemeen. Daar voelde ik mij niet meer thuis. Overstap naar NMV in 2002. Jaren in landelijk bestuur meegedraaid, eerst niet zo intensief en de laatste jaar tot 2017 zeer intensief meegedraaid. En dan is het op een keer voldoende. Er is genoeg jong elan die de ruimte moeten hebben. Was voor mij een leerzame tijd.
jan.1
Quote Reactie van @John Spithoven:
Heb eerst voor LTO (of eigenlijk was dat nog GLTO) lokaal en regionaal een bestuursfunctie mogen bekleden. Dat was rond de jaren 2000.Toen al gebeurde er dingen vergelijkbaar met nu, eigen belang voor algemeen. Daar voelde ik mij niet meer thuis. Overstap naar NMV in 2002. Jaren in landelijk bestuur meegedraaid, eerst niet zo intensief en de laatste jaar tot 2017 zeer intensief meegedraaid. En dan is het op een keer voldoende. Er is genoeg jong elan die de ruimte moeten hebben. Was voor mij een leerzame tijd.

Waar vind je geen eigen belang,ik keur het ook niet goed,maar het gebeurd overal in meer of mindere mate!
Frans1
@jan.1 misschien gaat de behartiging wel een stuk beter zonder die ervaring
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
De afstand tussen bestuurders en melkveehouders is groter en groter geworden

Denk jij dat op te lossen door bestuurders onder druk te zetten zoals je dat nu doet?
+1
joske1980
@Jack Rijlaarsdam
Een keer de boel wakker schudden. Als je keer tegen boom schopt vallen de rotte appels ook eerder.
Ik weet ook dat er behoorlijk veel ingeweiden waren die op de hoogte waren van de peildatum. Ook vleesvee fosfaatrechten klopt van geen kanten. De waarheid zal best beetje in het midden liggen maar vanuit LTO vakgroep komt het verhaal ook maar eenzijdig naar buiten.
christo
@Jack Rijlaarsdam Kon wel eens de beste oplossing zijn. Tijd voor vers bloed. Stikt van de inteelt.
+1
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
rendement is evengoed nog behoorlijk.

ik zou het nog maar even niet doen co2 begrijp je wel
+2
jan.1
Spithoven,volgens mij dwing je iemand van de lto om hier verslag te doen,ik zou het dan ook niet doen,misschien hebben we daar de najaarsbijeenkomsten voor...Vind je kritische vent,dus daar hebben we jou juist nodig.
+2
MTSTAMMINGA
Als er inhouding via melkgeld komt WORDT HET NOORDEN de baas
Jan Cees deed er in Joure al een uitspraak over
Detukkeroettwente
@MTSTAMMINGA Geen grappen Tamminga, anders komen wij ook in friesland wonen, is er nog wat te koop min 80 Ha ?
+2
MTSTAMMINGA
@Detukkeroettwente

Kom maar gauw genoeg te koop De koffie staat klaar hier
+1
de hoef
@Detukkeroettwente als je nu al 80 ha kan betalen bleef ik mooi zitten
+2
Frans1
@de hoef grond in tukkerland levert een stuk meer op,en in Tamminga land krijgt tukker de p rechten bij het land,dus mooi vooruit boeren👍

Maar,dan woon je wel in Friesland 😂
oerne
.
+3
zoeff
@oerne
N.m.v en L.t.o prima,
N.z.o moet de melk vermarkten, en niets anders!!
+1
sorry
Quote Reactie van @zoeff:
N.m.v en L.t.o prima,

nou.. .......ik heb geen zin om een(of meedere) zakkenvuller van de vakgroep te sponseren..de bijdrage aan zuivelnl vindt ik al erg genoeg
oerne
.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!