‘Twee cent voor Top-Zuivelmelk is te weinig’

Het bestuur van FrieslandCampina lijkt niet in staat de juiste koers te vinden, vindt Vergaderboer.

De hoogte van de melkprijs bepaalt de liefde van de boer voor zijn coöperatie. Die mag best een jaartje wat minder zijn, maar gemiddeld moet die top zijn. En dat was zo.

Deel dit topic

Reacties

+3
putjesschepper
Als je kijk hoeveel ze eisen dan id dat tekort.als voorbeeld 5.2 jaar gemiddeld leeftijd voor koeien op zich niet raar.maar probleem is dat door fosfaatreduktie dat erg onder druk staat.
paul1
@putjesschepper volgens mij niet de gemiddelde leeftijd, maar leeftijd bij afvoer, is hier ruim 6 jaar. Electrische koeborstel is ook een eis, dus ik val er buiten.
putjesschepper
@paul1 te snel gelezen klopt
hookwood
@paul1 elektrische koeborstel is gauw gekocht. Als dat het enige is dan is het makkelijk verdiend. Hier doe ik de tochtherkenning met staartverf en dan is een elektrische koeborstel niet echt handig....
+2
Jansky
Probleem is wel dat je een nog grotere kloof creëert tussen veehouders die top-zuivel willen/kunnen leveren maar niet toevallig in de juiste regio zitten. Evt winstdeling buiten beschouwing gelaten als dat al het geval is.
Noordoost
@Jansky die grotere kloof is wat ons Fransje wil, zodat er nog meer boeren opstappen
Is allemaal allang uitgedacht daar in Amersfoort
putjesschepper
@Noordoost u gaat ook weg toch?
Noordoost
@putjesschepper ja wij gaan 1 maart
Gelukkig
tok achterhoek
@Noordoost naar A ware?
Noordoost
+1
brabantboer1
@tok achterhoek Naar A ware, en hoe zit dat dan? A ware is een particulier bedrijf. Dus uit op winst. Op welke wijze wordt de melkprijs bepaald? Voor hoe lang staat deze systematiek vast? Hebben ze een afname verplichting? Zo ja voor hoe lang? Vele vragen. Misschien kun je ze delen hier. Kunnen we allemaal veel van leren.
+1
puntertje
@Jansky De grootste kloof is tussen de groep intensieve megastal opstallers die tegen elke extra beloning zijn m.u.v. kwantumtoeslag en de rest. Die groep blijft overal op tegen of ze vlucht naar Aware waar ze er over een paar jaar ook achter komen dat ze toch mee zullen moeten doen met extra eisen. Alleen zullen ze dan niet het lef hebben om vreselijk boos te worden want dan zegt meneer Anker: 'luister eens, je hoeft hier niet te leveren hoor'.
dewittemotor
@puntertje Ik denk dat het zo idd gaat lopen.
Toch vind ik wel dat ook die grote jongens wel recht hebben op wat toeslag
+1
paul1
@dewittemotor waarom zouden ze daar 'recht' op hebben ?
+2
puntertje
@dewittemotor als ze gaan weiden krijgen ze een hoop toeslag.
Jansky
@puntertje Dat is idd een punt, er stappen idd een boel ,grote’ jongens naar Aware om het gas niet te hoeven loslaten omdat een RFC hun hierin beperkt. Toch ben ik benieuwd, de nieuwe mozzarella/roomfabriek is een samenwerking met Fonterra en bestemd voor de wereldmarkt. Wie kraait er op de wereldmarkt over een weidemelk danwel duurzaam enz. En de mozzarella gaat hoofdzakelijk over de pizza’s.....
Maar als je hoort dat v Weperen een contract heeft gekregen voor 2 jaar afname dan dekt Aware zich behoorlijk in en neemt geen risico’s.......
+1
Coen
@Jansky , de rondreizende accountmanagers (voormalige voerverkopers) doen dus uitstekend werk voor A-ware, praten de taal van de boer en weten de handtekeningen op te halen.
paul1
@Coen ik vraag me wel af wat aware met de prijs gaat doen als ze ruim voldoende melk hebben.
Rfc heeft volgens mij een ledenstop dus teruggaan is geen optie
+3
huub
Quote Reactie van @paul1:
dus teruggaan is geen optie

dat is maar goed, je zit bij een coöperatie in goede en in slechte tijden. Diegene die in het verleden zijn gegaan zijn er allemaal op achteruit gegaan.
paul1
@huub vaak wel ja, het is overal wel wat. Ik zit niet in het aware gebied, dus voor mij zoiezo geen optie om naar aware te gaan.
ted9
@paul1 Het lijkt dat ze genoeg melk hebben aangezien ze voor okt. De prijs niet verhogen🤔
verbi
@huub Het verleden is geen toekomst wees heel eerlijk RFC verzint vanalles maar ze moeten zich bij hun eigen zaken houden. En die grote jongens gaan echt niet weiden dat weet Aware allang. En dadelijk blijft RFC met de kleintjes over kunnen ze stad en land af rijden om de wagen vol te krijgen. We laten ons voor de gek houden met VLOG,Gentech vrij biologische weidemelk stalmelk en weet niet wat nog meer.
puntertje
@verbi dan maar liever standaard stalmelk produceren voor de wereldmarkt nietwaar? Niet gaan klagen als de prijs achter blijft hoor!
dwers
@verbi het is nu ook al lachen met al die melkstromen, hier in de buurt aan één weg het land in zitten drie veehouders van RFC en er komen op één dag drie tankwagens.
Bio, VLOG en regulier.
+1
zwier
Quote Reactie van @dwers:
is nu ook al lachen met al die melkstromen, hier in de buurt aan één weg het land in zitten drie veehouders van RFC en er komen op één dag drie tankwagens.Bio, VLOG en regulier.

denk dat vervoers kosten vaak overschat worden, hier veel bedrijven tussen de 60 en 100 koeien schat ik, heb je de wagen met 5 a 6 boeren vol, en kunnen ze het redelijk goed in passen met volle wagens te rijden denk ik.
Is met een groep grotere boeren lastiger. Als Aware bv in groningen dan ook nog een grotere afstand moet afleggen voor bv 3 boeren weet ik niet wat voordeliger is, misschien moeten ze bij een boer wel 2 keer laden omdat ze de wagen te vol hebben of anders te leeg.
+3
dwers
@zwier ja dat zeg ik ook altijd, hier en daar nog wat " kleintjes " zoals ik hoeft niet onvoordelig te zijn .als er nog 4 m3 ruimte in de wagen zit kan een kleine nog mooi mee , anders rijd de tankwagen ook naar de fabriek.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , boerderij en vergaderboer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0