Vertrouwen, een spiegel voor vele prikkers

Ga uit van vertrouwen, geen wantrouwen

Eigenlijk gaat het altijd over vertrouwen. In de arts die naar beste weten en zonder slordigheid de medicijnen voorschrijft. In de buurvrouw die het postpakket voor je in ontvangst neemt zonder het zelf te houden. In de supermarkt die je geen bedorven waar verkoopt. In het waterleidingbedrijf dat zorgt voor permanent schoon drinkwater. In de overheid die een gebalanceerde begroting presenteert, die zo goed mogelijk aan allen, met name minderheidsgroepen en de publieke sector, recht doet.

Zonder alledaags vertrouwen is het leven onleefbaar. Dan wordt iedere vreemdeling die je op straat aanspreekt een potentiële aanrander, de overheid een opportunistische bureaucratie, het bedrijfsleven een uitbuiter en de buurvrouw een griezel. Zonder vertrouwen op de lange termijn, in instituties, is een complexe samenleving even goed onleefbaar. Instituties – de overheid, pensioenen, verzekeringen, scholen, ziekenhuizen – zijn er voor ons allemaal, en daar dragen we allemaal aan bij, al zien we er niet onmiddellijk de resultaten van. Wie zelden ziek is en nooit bestolen wordt, mag zich gelukkig prijzen met de veilige samenleving, in plaats van meer te eisen via onterechte verzekeringsclaims of minder belasting.

Vertrouwen is zuurstof voor de geest en het hart, een mens kan geen oogwenk zonder. En net zoals zelfs kortstondig zuurstoftekort ernstige schade veroorzaakt, leidt vertrouwenstekort tot blijvende maatschappelijke en individuele schade. Uit de media walmt het gebrek aan vertrouwen je tegemoet. Het is een zichzelf bevestigende neerwaartse spiraal, graag gedebiteerd door professionele en amateuristische wantrouwers onder ons, columnisten en mopperaars op social media: alles feitenvrij, emotie (lees: verongelijktheid) is de enige waarheid. Wantrouwen is het smeermiddel van het pessimisme.

Het nare van vertrouwen is niet dat het te voet komt en te paard vertrekt – want dan kun je nog hoop houden dat het goed komt. Het nare is dat als er eenmaal een drempel is overschreden, vertrouwen niet terugkomt, wat je ook probeert. Zie het kabinet Rutte III, prachtige cijfers, aandacht voor iedere groep, maar meer dan de helft van de Nederlanders heeft er geen vertrouwen meer in. Zie de boeren die gezond voedsel produceren met aandacht voor de natuur, maar afgedaan worden als gifspuiters en dierenmishandelaars.

Het is echt tijd voor een herstel van vertrouwen. En dat begint bij jezelf. Oprecht omgaan met je eigen vertrouwen in mensen en dingen betekent je eigen vooroordelen op tafel leggen. Houd op met te vervallen in de gemakzucht van niet overtuigd-willen-worden, van ‘ik weet het al, val me niet lastig met de details en alle feiten zijn leugens’. Geloof in het zelfreinigende vermogen van beschaving, waar fouten er op den duur uit gefilterd worden.

Vertrouwen moet onze default option zijn, anders wordt de samenleving een broeinest van angstige mensen die hun eigen gelijk bevestigd willen zien en zich terug trekken in hun spelonken. Want gebrek aan vertrouwen, angst en haat gaan hand in hand. Vertrouwen is nodig, tegenover mensen, maar vooral ook tegenover de toekomst die ons geheel nieuwe situaties zal voorschotelen. Technologie die we niet kennen, nieuwe Nederlanders die ons vreemd zijn: we kunnen er alleen mee omgaan als we op onze collectieve intuïtie vertrouwen.

Vertrouw tot het tegendeel is bewezen. En blijf vertrouwen, al is er een af en toe een voorval dat je vertrouwen tijdelijk aan het wankelen brengt. Wees banger voor je chronische gebrek aan vertrouwen dan voor het gebrek aan betrouwbaarheid van anderen. Inclusief de overheid.

Louise O. Fresco is voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen U&R en schrijfster.

Deel dit topic

Reacties

+1
vrije boeren
Vertrouwen en overheid RVO staat gelijk als vloeken in de kerk
+13
slagroomvla
Kijk aan een preek van Henk Schoonvelde op zondag. LTO is inderdaad net de leeglopende kerk...

Liegen en bedriegen en dan vragen om vertrouwen..., Wel grappig dat vrouwtje Fresco zich zorgen begint te maken met hun gekunstelde "onderzoeken" waar de hele wetgeving op drijft!!
+3
buorman
Op zich een goed stuk Henk Schoonvelde maar.......
Is het vreemd dat veel prikkers de overheid en/of LTO niet [meer] vertrouwen?
Ik bedoel die overheid die via NVWA en RVO de gegevens die boeren doorgeven in twijfel trekken, en vervolgens van die boer vragen zijn gelijk te bewijzen.
Dat is natuurlijk geen goede basis voor het krijgen van vertrouwen.
En dan heb ik het alleen noch maar over het wantrouwen in de vermeende tweelingfraude door de overheid en vervolgens een voorzitter van LTO [Calon]die er door te twijfelen aan z'n eigen leden ook nog even een sausje overheen moet doen.
+12
weurding
Vertrouwen.... zou men ook eens meer in de agrarische sector moeten hebben. En niet afdoen als frauderende milieuverpestende op geld belustende dierenkwellers
+2
ej-van-de-voort
@weurding

Goeie...wel vertrouwen vragen maar niet geven werkt niet als éénrichtingsverkeer lijkt me😬
+4
John Spithoven
Een mooi stuk met veel inhoud. Probleem is door wat er allemaal gebeurd is met ons , dat dat vertrouwen nog ver weg is. Er zullen eerst duidelijke stappen gezet moeten worden door bijv. WUR wil dat vertrouwen enig zins hersteld worden. En dat geld voor de belangenbehartiging net zo. En als ik hoor waar ze nu mee bezig zijn, o.a. Henk, dan vraag ik me af wat is de betekenis van dit stuk. Van de week volgt er meer, maar dat heeft dictatoriale trekken.
jg
@John Spithoven ‘ van de week volgt er meer ‘. ..... Dus is er al weer uitgelekt dat er ‘iets’ komt . Dat wekt vertrouwen.....
jg
@John Spithoven Door te verzwijgen waar men mee bezig is houdt ook jij het ‘vertrouwens-circuit’ (voorkennis) in stand .
John Spithoven
@jg In de volgende reactie iets verderop in deze topic geef ik precies aan wat er aan de hand is. Lees maar. Iets met greep naar de macht en financiën. En nu zeg ik al te veel, ik kan niet op agenda s vooruit lopen.
+2
hans1980
@John Spithoven dan ben ik bang dat ze van een belangenbehartiger naar een aanhangsel/uithangbord van RFC/NZO gaan nix belangenbehartiger maar zorgen dat onderdanen met neuzen dezelfde kant op gaan.
En dat via financiering NZO????

Heeft 0,0 meer met onafhankelijke belangenbehartiging te maken , woorden als dictatuur passen beter
+3
J.v.G
@hans1980 iedereen verplicht lto lid!
Dit slaat echt alles!
Moet niet gekker worden!
Maar verbazen zal het me niet, wel het laagste van het laagste dat via rfc en nzo te regelen.
hans1980
@J.v.G leden aantal loopt snel terug zo snel dat ze niet eens openheid van zaken willen geven.
Om macht te behouden gaan ze misschien naar macht grijpen net als in corrupte landen waar geen democratie heerst..
+3
jan.1
Het is tegen het zeer waarschijnlijke aan dat de kalveren fraude dit voorjaar zwaar overdreven en zeer beschadigend is geweest voor de boeren.
Het heeft het laatste beetje vertrouwen in de top vd lto en overheid wegggevaagd,daar komt overheen het fosfaat debacle,veel boeren weten nog niet waar ze aan toe zijn,terwijl einde van het jaar nadert...
Voorlopig is vertrouwen erg ver weg...
Ik schaam me dat ik in een land woon waar de overheid zo met haar boeren omgaat.
+2
paul1
Gezien de vele controles worden boeren behoorlijk gewantrouwd.
+3
van Ittersum
@paul1 tegelijk kun je dan ook de contra-vraag stellen en over nadenken: waarom zijn er zoveel controles bijgekomen(actie geeft reactie). En wie heeft er zo weinig vertrouwen, de maatschappij in de boer of de de gedachte van de boer over de denkwijze van de maatschappij over de boer.

Ken vrij weinig mensen uit de maatschappij die openlijk zeggen dat wij in het algemeen het verkeerd doen. Wel die uitzonderingen maar dat zegt niets over de sector. Dat maken wij er van. En als wij dat zelf al zeggen dan is het een inkoppertje voor de beroepscritici om hier gebruik van te maken
+2
sorry
Gatverdamme...dat net iemand van de lto ermee komt.....
sorry
Wanneer schrijf je zelf weer eens een column henk...zo komt je boek natuurlijk nooit af...
Pluto
Vertrouwen vragen is een schone gedachte , Vertrouwen eisen is een stap te ver !!.
+2
John Spithoven
Nogmaals Henk, een prachtig stuk van mevrouw Fresco. Maar de belangenbehartiger moet komende weken dat vertrouwen niet nog verder beschadigen.

LTO is en was een prachtige organisatie met structuren die bij belangenbehartiging horen. Door menselijke fouten zijn er vermogens (Cehave, Rendac, Vion enz) verloren gegaan. Ook hebben bestuurders het vertrouwen geschonden, in ieder geval bij mij als oud lid/bestuurslid.

Door deze ontwikkeling zijn jullie genoodzaakt om een greep naar de macht te doen. Maak deze fout niet, want het kon er wel is 1 te veel wezen. Ga de dialoog aan en houd de democratie in ere!!!
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @John Spithoven:
Ga de dialoog aan en houd de democratie in ere!!!

Dat laatste is ver te zoeken en soms ook lastig door de verscheidenheid van de bedrijven in verschillende delen van het land.
BoerBart
@dorpsrandhoeve
Lastig is het zeker.
Maar moeten we dan maar niks doen?
Ik merk dat de belangenbehartiging steeds meer op sectoraal gebied gevoerd wordt. Bijvoorbeeld de P.O.V. en een pluimvee LTO voorzitter die de koeienboeren aanpakt op Boerderij.nl.

Misschien ligt hier een oplossing. Meer verticaal onze melkbelangen verdedigen met kleinere regio's.
Je ziet dat de politiek nu al verschillende normen hanteert. Bijvoorbeeld mestregio Oost en Zuid en ons Brabantse provinciaal beleid natuurlijk.

Cocreet; Waar grondgebonden beleid geografisch gezien goed past, moet je dit nastreven en uitbuiten.
Waar het niet past, moet je andere opties geven. KLW, ggb-visie en/of een gerichter dwingender mestplaatsings beleid.

Het belangrijkste is dat we allemaal door kunnen, als we de kans (een voldoende lange overgangstermijn) krijgen om met consistent beleid de gewenste richting in te gaan.
+1
m uut m
@BoerBart
Daar ligt het probleem net.
We kunnen niet allemaal doorgaan!
BoerBart
@m uut m
Waarom niet?
Je kan ook doorgaan met iets minder koeien, maar technisch/economisch sterker worden.
m uut m
@BoerBart
Minder koeien dat kan niet dat is achteruit gaan.
+3
hans1980
Mooi stuk henk, jammer dat het niet uit eigen werk kwam maar via knip/plak werk.

Vertrouwen: 2 organisaties die hierin de laatste jaren ernstig zijn tekort gekomen nl. LTO/ WUR

Lto o.a. door te suggereren dat er tot 2020 ruimte is voor groei (Romijn) dat referenties in het verleden lagen (wiebren) anticiperen heeft geen zin (bij lto bestuurders wel). etc
WUR o.a weg moffelen snuffelpaal gegevens ammoniak, tegen werken positieve uitkomst van mestbeluchting (Aeromix) 50%reductie geen toelating door omkoping betonboeren etc.

Henk , print hem uit en hang hem bij jullie lto kantoor heb vertrouwen in jullie leden!
demelkboer
@hans1980 beter goed gejat dan slecht bedacht
+1
bio boer
@hans1980 dat van die airomix vind ik nog steets zonde leek mij stuk beter als een vloer met lame kleppen beluchten blijft effectief die kleppen niet
jg
Arrogantie ten top van deze prikker om deze tekst hier te plaatsen . Geeft exact aan welk vertrouwen Lto in andersdenkenden heeft.
Kootst
Vertrouwen moet je verdienen, niet eisen !!

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
+2
Jrwp
Zolang Calon voorzitter is, zal het voor ons melkveehouders niet beter worden. Ik heb vroeger nog een paar jaar les van hem gehad op de landbouwschool, toen had hij een hekel aan melkveehouders, tenminste dat was mijn indruk. En die is nog niet veranderd.
Daarentegen heb ik veel vertrouwen in Henk Schoonvelde, iemand zonder verborgen agenda.
+1
christo
@Jrwp Het belangrijkste selectiecriterium om lto-bestuurder te worden is het hebben van meer dan 1 agenda. Anders kom je de club niet in.
Melkveehouder.
@Jrwp welk vak gaf hij?
+2
buorman
@Melkveehouder.
Ik gok veeteelt, gezien z'n kennis van tweelingen....
Erik 1979
Als mensen het vertrouwen in je verloren hebben dan weet je pas hoe belangrijk vertrouwen is. Ik kan er over mee praten. Door mij faillissement zijn heel veel mensen het vertrouwen in mij verloren. Alleen partijen waar ik lang mee samenwerk hebben het vertrouwen niet verloren. Sterker nog, die hebben mij ontzettend ondersteund. Zonder deze mensen was de wederopbouw niet mogelijk. Toch blijft er altijd een smet op mij hangen. Dat is heel lastig. Die smet is voor mij erger als het faillissement zelf. Vertrouwen kun je niet kopen. Geld die je verloren hebt kun je door hard te werken weer terug verdienen. Door zo'n stuk hier op prikbord te plaatsen beken je het probleem. Vertrouwen in LTO is bij heel veel mensen weg. Ik kan uit ervaring zeggen. Dat komt bij heel veel mensen nooit meer goed hoe je je best ook doet. Daarom moeten boeren bestuurders uit Nederland goed nadenken voor wie ze in het bestuur zitten. Als dat voor algemeen belang is dan moeten ze misschien eens open praten of ze niet de melkveehouders adviseren om zich weer nieuw te verenigen en zelf terug te trekken als bestuurder voor een belangenbehartiger.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0