Waarom het RIVM steeds onder vuur ligt (2): de onverklaarbare trendbreuk van 2016

Afgelopen week legde Nico Gerrits voor een zo breed mogelijk publiek uit dat de berekeningen van ammoniakconcentraties in de lucht boven Nederland die gemaakt worden door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) mank gaan op grote onzekerheden. Dat betekent nogal wat, want het rekenwerk is de basis voor het boerenbeleid van de Nederlandse regering. Vermoedelijk rekent het RIVM de neerslag op een ingewikkelde manier na en is het Instituut de werkelijke concentraties uit het oog verloren.

Vandaag deel 2: een forse trendbreuk in de ammoniakconcentratie die boven Nederland zou hangen, is volgens Gerrits vermoedelijk het gevolg van het melkveehouderijbeleid van onze regering op plekken waar koeien worden gehouden. Rekenkundig is het echter ondenkbaar dat die gevolgen landelijk doorwerken. Wat meer koeien rond een meetpaal en andere toevalligheden lijken de metingen en berekende waarden te bepalen. Dat voert te ver omdat het leidt tot onjuist onderbouwd beleid.
 Waarom het RIVM steeds onder vuur ligt (2): de onverklaarbare trendbreuk van 2016 (foodlog.nl)

Afgelopen week legde Nico Gerrits voor een zo breed mogelijk publiek uit dat de berekeningen van ammoniakconcentraties in de lucht boven Nederland die gemaakt worden door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) mank gaan op grote onzekerheden. Dat betekent nogal wat, want het rekenwerk is de basis voor het boerenbeleid van de Nederlandse regering. Vermoedelijk rekent het RIVM de neerslag op een ingewikkelde manier na en is het Instituut de werkelijke concentraties uit het oog verloren. Vandaag deel 2: een forse trendbreuk in de ammoniakconcentratie die boven Nederland zou hangen, is volgens Gerrits vermoedelijk het gevolg van het melkveehouderijbeleid van onze regering op plekken waar koeien worden gehouden. Rekenkundig is het echter ondenkbaar dat die gevolgen landelijk doorwerken. Wat meer koeien rond een meetpaal en andere toevalligheden lijken de metingen en berekende waarden te bepalen. Dat voert te ver omdat het leidt tot onjuist onderbouwd beleid.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden vuur , lucht , koeien , rivm en volksgezondheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!