Lely kan nu ook graan voeren in Astronaut melkrobot

De Nederlandse melkmachinefabrikant Lely voegt de zogenoemde Commodity Feeder aan het programma toe. Daarmee is het mogelijk om granen zoals tarwe te voeren in de melkrobot.

Met het systeem, dat de plaats in neemt van geen van de vier pijpen waarmee krachtvoer wordt gevoerd, kun je nu bijvoorbeeld al dan niet vermalen mais, haver of gerst voeren. Volgens Lely moet dat de voerkosten verlagen. Daarnaast zijn melkveehouders minder afhankelijk van krachtvoer en kunnen ze hun eigen verbouwde krachtvoer voeren. Het is mogelijk om voersoorten met een vochtgehalte tot 20 procent te voeren.

Deel dit topic

Reacties

Nico96
De link doet het niet.
bio boer
@Nico96 nee kan er ook niks over vinden via google zou wel mooi kunnen zijn
A. Eshuis
Doen we al meer 10 jaar, geplette tarwe voeren in de robot... Snap het probleem niet..
Nico96
@A. Eshuis Hoe doe je dat dan? Hier werkt het voor geen meter. Heb ook een cosmix maar dat gaat ook niet.
+1
A. Eshuis
@Nico96 Desnoods doe maar even privebericht als je het hier wilt komen bekijken...
A. Eshuis
Gewoon met een spiraalvijzel naar robot toe, cosmix idem, rechtstreeks vanuit de voorraadbak onder de pletter. Buis strak boven de voerschuif (standaard Lely) uit laten komen om brugvorming te voorkomen, desnoods pijp wat langer maken en voeler bovenin...
Nico96
@A. Eshuis Ik heb het wel een tijdje op die manier gedaan, pletten, dan in silo lossen en dat via een vijzel naar de Cosmix. Dan moest ik het los opslaan en zelf malen. Dat vind ik te bewerkelijk.
Ik oogst het graan nu wat eerder, en dan laat ik het malen en kuil het in. Voordeel is dat het oogsttijdstip wat minder nauw komt, maar het spul is wel wat plakkiger. En werkt het niet meer in de voerautomaat. Dat ligt toch vooral aan de voerautomaat, die is alleen geschikt voor brok, brugvorming treedt heel snel op, bij losse producten, maar ook als er wat meel in de brok zit.
+1
A. Eshuis
@Nico96 Niks geen problemen mee. We pletten soms de tarwe wel heel fijn, poederachtig zelfs. Maar niks mee te doen. Hebben het bijna volledig geautomatiseerd, alleen zelf elke avond even de pletter aanschakelen en nadat de bak vol is en automatisch de aanvoervijzel gestopt is, even de pletter weer uit doen en toevoerschuif dichtdoen. 1 minuut werk in totaal per dag en resultaten zijn fantastisch. Veel melk en hoog eiwit met een ureum van 15-18 en lage voerkosten, want tarwe is veel beter dan brok en veel goedkoper. Alleen kun je maximaal 5 kilo voeren, vanwege opname, meer vreten ze niet en dan maximaal half half met brok. Omdat het geplet is, geen problemen met pensverzuring, daar kun je nog wel meer om voeren, desnoods eenvoudig wat grover pletten, komt langzaam vrij
bio boer
@A. Eshuis ik heb gewoon tarwe brok is gewoon puur tarwe noemen ze pens speed voer er ook 8 kg van niks loos
brabo
@bio boer
8 kg ?
En ik altijd maar denken dat die bioboeren nooit niet zo veel brok voeren.
bio boer
@brabo dat is de max gemiddeld 5 kg verders alleen gras voer ook wel half om half maismeel brok dan ben ik nog redelijk zuinig denk ik om ik ook geen bijproducten voer
paul1
Voert lely het graan ?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , graan , lely en melkrobot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN