Agri Facts gaat ‘gekleurde rapporten’ wetenschappelijk toetsen

Doen jullie ook mee? (Ik wel):

Een dezer dagen wordt Agri Facts opgericht. Dit is een nieuwe stichting die rapporten en onderzoeken van en voor overheden en niet-gouvernementele organisatie (ngo’s) over de veehouderij wetenschappelijk gaat toetsen.Jan Cees Vogelaar, oud-melkveehouder en voorzitter van het Mesdagfonds, maakte dit gisteravond bekend op de openingsavond van de Jouster Skou, een landbouwbeurs voor melkveehouders in Noord-Nederland. Het initiatief is volgens Vogelaar het antwoord op ‘de brij aan gekleurde rapporten’ die met grote regelmaat over de landbouw worden gemaakt.

Deel dit topic

Reacties

puntertje
Je kan pas zeggen dat ze gekleurd zijn nadat ze wetenschappelijk getoetst zijn Jan Cees, anders doe je namelijk hetzelfde.
+3
John Spithoven
@puntertje En daarom gaan een aantal mensen uit de primaire en secundaire sector een aantal publicaties van diverse partijen wetenschappelijk toetsen. Daarna weten we of ze gekleurd zijn, waarna er een juridisch traject zou kunnen volgen. En Co op jou vraag antwoorden, ik doe ook mee.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @John Spithoven:
Daarna weten we of ze gekleurd zijn

Is dat wel zo interessant? Inmiddels rekent de agrarische sector zich een slag in de rondte om maar te mogen blijven boeren. Die uitkomst van al die rekenexcercities wordt al decennia lang zomaar gekoppeld aan milieudoelen zoals waterkwaliteit of luchtkwaliteit zonder een directe controleerbare (mineralen)stroom die dat 1 op 1 bevestigt. We zijn het herhaaldelijk geroep van dat we vervuilend bezig zijn vanzelf gaan geloven en doen er daardoor zelf enthousiast aan mee. Dus de kleur is niet zo interessant maar de feitelijke onjuistheden moeten de wereld uit.
+1
John Spithoven
@spotmelker Ik denk dat we elkaar wel snappen wat Jan Cees met kleur bekennen bedoeld. Laat ons maar ons gang gaan, kijken of we in staat zijn om iets meer te kunnen dan een deuk in een pakje boter slaan.
JanCees
@puntertje je puntje is wat uit het lood dat wetenschappelijk toetsen is juist de kern van het verhaal.
Farma_boerke
Geen nieuws, JC heeeft dat hier al enige tijd geleden gemeld.
+1
Leo,s vriend
Ik wens ze veel succes, oprecht.

Maar ben bang dat we die bal drie keer zo hard terugkrijgen, meestal onterecht, maar dat doet er blijkbaar niet toe.
Wie herinnerd zich nog de uitzending van de kvw over melkproductie, 1 boer beweerd dat koeien 70 liter geven en de programma makers verkondigen dat als gangbaar.
Half melkveehoudend Nederland valt er over, met een vervolguitzending als resultaat, daarin werden we dus totaal te kakken gezet, zij konden zo vele voorbeelden van boeren met die productie vinden.
Nogmaals, ik wens ze veel succes en heb ook geen alternatief, maar laten we wel een beetje voorzichtig zijn.
MTSTAMMINGA
Was wel een interssante avond
+7
Flinstone
Bravo Jan Cees,
Ik hoop dat het wat oplevert voordat we allemaal de brui eraan geven!😳
Pluto
Het salaris van de onderzoekers is bepalend of er iets met de rapporten wordt gedaan niet hun kennis over het onderwerp !. Je kunt nog zo veel onderzoeken maar er wordt niets mee gedaan zolang het niet in de media is geweest . Kamer vragen worden pas gesteld na een uitzending van Zembla ,, Radar ,,of Nieuws uur en het maakt dan niks meer uit of het onderwerp al jaren oud is .
+1
JanCees
@Pluto tja dan heb je de laatste twee jaar jezelf niet echt verdiept of het is je ontgaan wat er met oppervlaktewaterkwaliteit, het nieuwe CAB stelsel en Nh3 is gedaan. Vanachter toetsenbord reageren zonder je te verdiepen is beetje makkelijk en snijdt weinig hout
MTSTAMMINGA
@JanCees
Ben benieuwd over je opmerking wat betreft co2 wordt een verdien model op grasland En zodoende verdwijnt de mais

Hadden gelukkige in Sjoerd Hofstee een goeie gesprek leider vond ik
christo
@MTSTAMMINGA Gaat WNF de beurs leegmaken bij de melkveehouders?
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @christo:
de beurs leegmaken

Zit daar nog wat in bij jou dan ??
+1
christo
@MTSTAMMINGA Ik bedoel de beurs van WNF.
Pluto
@JanCees We worden dagelijks geconfronteerd met berichten dat alles wat we de afgelopen jaren via wet en regelgeving hebben moeten slikken niet het gewenste resultaat is bereikt . Oppervlakte water waar telkens weer stoffen worden gevonden die niet eens in de landbouw worden gebruikt en toch boeren er op worden aangewezen . Het framen is al zover ingeburgerd dat het gemeengoed is geworden. Het terug meppen gebeurt dagelijks alleen op te kleine schaal, de radar pikt het nog niet op , misschien is dat maar beter ook !.
+3
JanCees
@Pluto tja vanuit die gedachte kun je beter in bed gaan liggen en de dekens over het hoofd trekken en er niet meer uitkomen.
robbies
Quote Reactie van @JanCees:
Vanachter toetsenbord reageren zonder je te verdiepen is beetje makkelijk en snijdt weinig hout

Kom op Jan Cees, als je een beetje gaat jij-bakken in wetenschappelijke discussie ben je op voorhand al ongeloofwaardig, ook al kom je met gefundeerd onderzoek. Pluto stelt gewoon een hele goede vraag; hoe ga je eventuele foutieve wetenschappelijke beweringen corrigeren voor het grote publiek? Dat is zeker zo belangrijk en moet je ook gewoon meenemen in je plannen. Met bovenstaande reactie op Pluto heb je in ieder geval jezelf al gediskwalificeerd als presentator.

Verder uitstekend initiatief hoor. Maar niet zomaar iemand voor toetsenbbordheld uit gaan maken als hij iets zegt dat je niet bevalt.
+14
Melkveehouder.
@robbies. Ik was nog geen deelnemer op dit forum maar las regelmatig de reacties. Jouw opmerking zorgt ervoor dat ik reageer. Jan Cees herinner ik me als een boerenvoorman die niet alleen zei waar het op stond, maar ook ruggengraat toonde. Een voorman met grote dossierkennis en nuchter boerenverstand. Een boerenvoorman die zich op het Ministerie geen oor liet aannaaien, maar (naar eigen zeggen) een eigen notaris bij zich had om afspraken met het Ministerie vast te leggen. Bij Jan Cees had je het gevoel, nee, de overtuiging dat hij voor de boeren ging. Tijdens een beladen vergadering vroeg hij de zaal “ goed naar de buurman in de zaal te kijken” om zo te controleren dat er geen journalisten in de zaal zaten, waarna hij de laatste informatie deelde met zijn achterban. Zoiets vergeet je nooit meer, en geeft een rotsvast vertrouwen in je boerenleider. Dat is iets anders dan die slapjanussen van heden ten dage waarvan je het gevoel het dat ze de spreekpop van de overheid zijn.

Maar dan even terug naar datgene waar het over gaat. De mening van Jan Cees over deze ‘wetenschappelijke rapporten’ deel ik volledig. Uit eigen ervaring weet ik hoe het spel gespeeld wordt. Die betaalt, die bepaalt. In plaats van Jan Cees de maat te nemen kun je daarom beter zijn expertise ter harte nemen, en je pijlen op het juiste doel richten! Daar worden we als sector beter van.

Overigens is het niet mijn bedoeling je persoonlijk aan te vallen, maar om Jan Cees in zijn missie te steunen. Dat verdient hij!
+1
robbies
@Melkveehouder. Ik voel me niet snel aangevallen hoor. Jouw opmerking kan ik echter niet zo goed plaatsen. Ik zeg namelijk nergens dat het geen goed initiatief is. Wat Pluto zegt klopt volledig; zaken krijgen pas politieke aandacht zodra de media erop duikt. Oostvaardersplassen, Lili en Howick, dividendbelasting; voorbeelden te over. De verpakking is tegenwoordig (helaas) belangrijker dan de inhoud.

Ik viel over de reactie van JC dat hij iemand aanvalt op zijn anonimiteit en gelijk in de emotie schiet. Stel je voor dat je een podium krijgt bij Pauw of Jinek en JC gaat ordinair verwijten zitten maken naar wetenschappers die iets anders beweren. Kun je nog het gelijk aan je zijde hebben, maar er zal niets mee gedaan worden.
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @robbies:
Stel je voor dat je een podium krijgt bij Pauw of Jinek en JC gaat ordinair verwijten zitten maken naar wetenschappers die iets anders beweren. Kun je nog het gelijk aan je zijde hebben, maar er zal niets mee gedaan worden.

Sterker nog, Jinek of Pauw zetten er iemand tegenover die het laatste woord krijgt, en zal de uitspraken van JC zo verdraaien dat het de argeloze kijker weer op het verkeerde been zet.
Zie mijn reactie over KVW
pieta
@Leo,s vriend Samenwerken met de NMV @Boerderie en met Ellie Monaster-Vedder. Een paar leuke goedgebekte dames mee en dan heb je de aandacht wel te pakken.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @pieta:
Samenwerken met de NMV @Boerderie en met Ellie Monaster-Vedder. Een paar leuke goedgebekte dames mee en dan heb je de aandacht wel te pakken.

Ja, goed plan, maar ik ben bang dat we dat niet redden, Jinek of Pauw bepalen zelf wel wie ze aan tafel zetten.
Jinek is ook al overtuigd vegetariër. Helpt niet mee voor onze zaak.
+1
pieta
@Leo,s vriend Jij geeft je wel heel gauw gewonnen. Pas nog een filmpje van Monaster-Vedder gezien op facebook. Gewoon proberen om iets te hypen via social media en de toegang naar de studio ligt voor je open met rode loper en al. 😁
JanCees
@Leo,s vriend en @robbies deze strijd wordt echt niet bij Jinek beslecht of uitgevochten. Daar zijn we met kwaliteit oppervlaktewater ook nooit geweest en zonder Jinek kregen we 4 moties door de Tweede Kamer aangenomen omdat de gepresenteerde rapporten onweerlegbaar waren. Aan dergelijke rapporten wordt nu ook gewerkt als het gaat ammoniak en klimaat en broeikasgassen. Overgigens @robbies ik heb niet zoveel last van emoties maar jij reageerde wel als door een wesp gestoken op toetsenbordheld wellicht voel je jezelf aangesproken. Het lag niet in de bedoeling je te kwetsen slechts een beetje te kietelen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
Aan dergelijke rapporten wordt nu ook gewerkt

Je hebt wat spek op de ribben, maar van alleen geven gaat de beste koe nog dood. Heb je al een beeld van de financiering van de stichting? Steun van commerciële sectorpartijen, mogelijkheden om bij te dragen voor individuele ondernemers, labeling aan specifieke projecten of periodieke bijdrages?
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Wat had je in gedachten; ' gesponsord door For Farmers' of zoiets? Net zoals Monsanto dat doet? Daar gaat je geloofwaardigheid.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Wat had je in gedachten

Sponsoring op projectbasis, eventueel ook door belanghebbende bedrijven. Uiteindelijk zal altijd het verwijt komen dat het een lobby is vanuit de sector, maar geloofwaardigheid moet komen van gedegen en niet te weerleggen onderzoek.
+1
Melkveehouder.
@Jack Rijlaarsdam Veel politieke partijen hebben een eigen ‘wetenschappelijk bureau’ waaruit ze putten, zoals ook de PvdD dat doet. Als landbouwsector missen we die. Agri Facts gaat die leemte (gedeeltelijk) opvullen. En de geloofwaardigheid zal bepaald gaan worden door de kwaliteit van de onderzoeken. Als die keer op keer gedegen en onberispelijk blijken te zijn, zal de stichting respect gaan afdwingen. En dan creëer je de macht die noodzakelijk is om de heksenjacht op de boeren een halt toe te roepen.
JanCees
@Jack Rijlaarsdam We hebben samen met een aantal niet nader te noemen particulieren en partijen wat geld bij elkaar gebracht . Er komt een website waarop we de topics aangeven en een beoogde aanpak en begroting weergeven . Zodra de centjes binnen zijn voor een topic gaat het onderzoek en/of de nodig geachte stappen/procedure van start .

Er zijn voldoende topics voor Ammoniak en kwaliteit oppervlakte water staat al het nodige in de steigers door Mesedagfonds , Klimaat en luchtkwaliteit zijn de aankomene topics maar je kan ook denken aan de foute BCEL reclame etc.

Belangrijkste is dat een aantal slimme mensen de kar gaan trekken en support hebben van een aantal mensen die gedreven zijn om zaken goed op een rij te zetten.

Zelf zal ik er nauwelijks nog betrokkenheid bij hebben als alles staat.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @JanCees:
deze strijd wordt echt niet bij Jinek beslecht of uitgevochten

Gelukkig niet, dat was ook de strekking van mijn reactie op Robbies.
+1
bio boer
Ik zeg doen zou er best wat voor willen betalen pak eerst de co2 en mest raporten maar aan
MTSTAMMINGA
@bio boer
Als je zo de bedragen hoorde woensdag avond wat zulks kost ,is er wel wat mogelijk
+1
Pluto
Een tijdje geleden werkte er nog een zekere W van Stralen bij de lto ,toen het gerotzooi met ammoniak data door wetenschappers aan het licht kwam.. Notabene de beleidsmedewerker van lto bleek het hele kul verhaal mee te hebben geregisseerd . Zijn reactie was 'Het maakte niets uit en er werd niks aan veranderd !!!. Ook lto had lering moeten trekken ,,,. Ik twijfel niet aan de goede bedoeling van JC maar dit zijn vormen van terrorisme waar ons rechtssysteem nog steeds geen antwoord op heeft . Ook in het politieke spel is er geen animo om hier verandering in te brengen tenzij er stemmen of zetels te verdelen zijn !!.
christo
@Pluto En nu werkt hij bij....
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Pluto:
dit zijn vormen van terrorisme waar ons rechtssysteem nog steeds geen antwoord op heeft
Het "rechts"systeem is hier zelf(s) bij betrokken!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's agri facts en staf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN