Ontschotting vleesvee en melkvee?

Door verkoop van P-rechten toegekend aan jongvee bestemd voor vleesveehouderij aan een melkveehouder wordt het plafond voor vleesvee feitelijk verlaagd en voor de melkveehouderij verhoogd. Ontschotting dus. Consequentie is dat de noodzaak ontstaat ook P-rechten voor 120 in te voeren.
In principe gaan de meeste vrouwelijke runderen die afkalveren melk geven. P-rechten voor de vr rundveehouderij om het simpel te houden is dus logisch. Als vleesveehouder zou ik het niet willen.
Wat vinden jullie?

Deel dit topic

Reacties

BertK
Als vleesveehouder zou ik geen P-rechten willen!
sil
@BertK ik wel.............................cash cash
+4
John Spithoven
@BertK Door deze actie/fout van het ministerie komt er weer een punt waarom de wet rammelt. Het ministerie wil geen ontschotting. Het fosfaatplafond en de sectorale plafond zijn en in het regeerakkoord vastgelegd. Ook komen ze in de wetgeving. Om probleemgevallen op te lossen zou de onbenutte rechten in andere sectoren daarvoor kunnen dienen. Maar dan ontkom je niet aan ontschotting. Niet aan de orde zeggen de ambtenaren. Maar nu hebben diezelfde ambtenaren voor ontschotting gezorgd. Door de vermenging van fosfaat van melkvee en vleesvee hebben ze zelf al voor ontschotting gezorgd. Is er nu geen enkele belangbehartiger die dit ziet en er iets mee doet. Wat vinden jullie?
jg
@John Spithoven Politiek en belangenbehartigers wilden vrijheid en marktwerking. Daar horen inderdaad risico's bij die nu openbaren....... Innovatief op zoek naar oplossingen , niet parasiteren.
John Spithoven
@jg Parasiteren wil ik ook niet. Maar neem bijvoorbeeld de ''warme'' sanering varkenshouderij. 200 miljoen euro voor 1 miljoen varkens minder. Hiervan wordt 120 miljoen gebruikt voor opkoop, 120 euro per varkensrecht, met een fosfaat van 7,4 kg (ik weet niet of niet helemaal klopt) Dit is maar zo'n 16 euro per kg. Nou ik zou me kunnen bedenken dat die varkenshouder die wil stoppen met een scheel oog naar de melkveehouderij kijkt en denkt: We worden weer met een prikkie afgescheept. Maar ja de schotten gaan dit tegen, tenzij de ambtenarij zelf ontschotten….

Wel een win win situatie.
jg
@John Spithoven Er zijn zeer vele melkveehouders die zich bewust waren/zijn van het sectorale plafond. Dus daar ook naar gehandeld hebben.
John Spithoven
@jg Dat klopt, maar krijg de laatste tijd veel telefoontjes van mensen die echt knel zitten. En dan niet van ik wil een beetje meer rechten over de rug van een ander, maar telefoontjes waar je de wanhoop van voelt door de telefoon. (per ongeluk mijn mobiele nummer op internet laten slingeren). Pechgevallen, het zal maar net jouw lot wezen, dag bedrijf, dag familiekapitaal, dag toekomst.
labella
@John Spithoven Je moet denken in oplossingen, niet zoeken naar problemen. Ook zonder melkkoeien is er nog toekomst dus als je financieel in de knel zit gewoon (een deel van) de fosfaatrechten verkopen.
+2
pieta
@John Spithoven Jij bent zo druk met appels met peren vergelijken. De hoeveelheid N per kg P in de varkenssector is zoveel lager als bij de koeien dat we maar amper meer koeien mogen houden als we dat fosfaat over zouden mogen nemen.
John Spithoven
@pieta Kom zelf is met een oplossing. Of vind je dat die bedrijven gewoon geen toekomst mogen hebben. Of extra korten over mij en jou rug. Ik probeer te kijken of er oplossingen zijn waar een win win situatie is. Probeer iets verder te kijken dan mijn eigen ik. Overigens zelf geen knelgeval , maar vind het wel het meest toekomstloze systeem.
+2
de jonge
@John Spithoven gewoon degenen die rechten hebben overgenomen van vleesveehouders toewijzen in ieder geval overnames tot en met 28 maart 2018 toen pas bekend werd dat er weer eens wat verandert werd,tevens de knelgevallen die bijvoorbeeld en aan het verbouwen waren en ook nog in die tijd last van ziekte kregen of met dieren of met mensen coulant behandelen en mensen die zijn gaan bouwen na 2-7-2015 die zijn heel goed gewaarschuwd,altijd is gezegd groei is nu volledig voor eigen risico daar zat geen woord chinees tussen dus dat zijn geen echte knelgevallen,knelgevallen zijn degenen die voor 2-7-2015 aan het bouwen waren. het zogenaamde teveel uitgegeven aan rechten valt wel wat mee,is de 8,3% voor niet grondgebonden bedrijven er al afgetrokken en de 10% bij iedere overdracht nog van koop en lease en zit ze er dan nog een paar kg boven dan gaat ze maar even met rutte uit eten om voor hun zelf eens een regel te bedenken dat ze onder europa even uitkomen in plaats van de broek al vol te hebben voor er geslagen wordt. wees eens trots carola en zeg ja er zijn zogenaamde fouten door ons ministerie gemaakt en daar moeten we zelf voor boeten en niet de boeren,zoveel eer heeft hoop ik carola nog wel dat de daders het moeten voelen en niet de onschuldigen.
+2
robbies
@John Spithoven Piet voert hier gewoon een heel goed argument aan. De verhouding P:N is bij varkensmest 1:1.5 tegenover 1:2 bij melkveemest. Het stikstofplafond wordt nu al overschreden, dus je loopt het risico op nog meer maatregelen. Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn?

Jij schiet gelijk in de emotie en legt de bal terug bij Piet. Het is heel lastig voor die knelgevallen, maar help je hen met nog meer beperkingen? Ik vrees dat jij je erbij neer moet leggen dat je niet iedereen zal kunnen helpen.
+1
pieta
@robbies Met de politieke onwil die er op dit vlak is komt het daar op neer ja. KLW gebruiken is in theorie een oplossing maar in de praktijk niet haalbaar.
dijkstra uit w
@robbies dan is het toch heel simpel. 2 kg varkens fosfaat reduceren, en er 1 kg voor terug brengen voor melkvee knel gevallen. dan is er geen stikstof probleem.
+1
cornelissen
@dijkstra uit w Was ook het idee van J.C ..Vogelaar
robbies
Quote Reactie van @dijkstra uit w:
dan is het toch heel simpel. 2 kg varkens fosfaat reduceren, en er 1 kg voor terug brengen voor melkvee knel gevallen. dan is er geen stikstof probleem.

voor de knelgevallen wel. Voor de varkenshouderij niet.
christo
@robbies Het kon wel eens de beste pensioenvoorziening zijn.
pieta
@John Spithoven Ik weet zo direct geen realistische oplossing die ook politiek haalbaar is.
Twentsch Land
@pieta

Er is wel een oplossing,

De overheid moet gewoon 500,- per kg fosfaat bieden, dan zijn er genoeg die willen verkopen en vervolgens kan de overheid dan knelgevallen ( wat dat dan ook mag zijn ) helpen.............

Maar dat doet de overheid niet....want dat kost hun geld !
+1
pieta
@Twentsch Land Politieke onwil dus. Maar de overheid kan het veel goedkoper oplossen. Je hoeft ze de schade maar te vergoeden. Niet al hun mogelijke toekomstige winst. Stel boer met 80 koeien heeft uitgebreid naar 120 koeien en had nog niet meer vee. 40 koeien uitbreiding stal met een standaard bouwbedrag van 3 a 4.000 per koe en klaar.
Twentsch Land
@pieta

Ja dat is ook best een goed idee.
+1
BoerBart
@Twentsch Land
Jij pleit voor een soort opkoopregeling.
Dit is in de eerste melkquotumjaren toegepast, en ook nu is er (weer) een opkoopregeling in de varkenshouderij.

Dit is dus politiek mogelijk. Je moet dan genoeg rechten opkopen zodat we weer onder het plafond zitten. Vanwege de staatssteun.

Je mag de rechten niet uitdelen aan knelgevallen ivm staatssteun.

Maar opkopen kan en is ook de verantwoordelijkheid van de overheid.
Ze zijn immers verantwoordelijk voor het teveel aan rechten uitdelen. Vleesvee/zoogkoeien misser.
+1
Twentsch Land
@BoerBart

Als uitdelen niet kan ivm staatssteun is het misschien wel mogelijk om het in bruikleen te geven voor een x aantal jaren.

Om nog meer kortingen of kosten bij de sector neer te leggen zou ook niet meer reëel zijn.....de overheid heeft moet het oplossen.
christo
@pieta DAn rekenen we toch met een omzetverhouding. Zo niet, Dan graag een extra generieke korting. Er gaat toch iets gebeuren.
pieta
@christo Ik heb het slechts over hoe het uitpakt. Ik had ook graag dat ze de knelgevallen konden helpen. Wel eerst goed definiëren wat een knelgeval is natuurlijk.
m uut m
@pieta
We zouden kunnen stellen dat als je door omstandigheden die niet door jezelf zijn veroorzaakt je op 2 juli 2015 minder vee had dan gemiddeld in 2014 je een knelgeval bent.
De rest is ondernemersrisico.
+1
labella
@m uut m Iedereen vindt zichzelf een knelgeval. Gewoon geen knelgevallen erkennen, hoe vervelend het voor sommigen die misgegokt hebben ook is! Punt.
cornelissen
Quote Reactie van @labella:
Iedereen vindt zichzelf een knelgeval.

Ik neem aan ,dat jij ook een rapport hebt, ondertekend door een registeraccounttent, dat door deze fosfaatellende een rendabele bedrijfsvoering absoluut op geen enkele wijze meer mogelijk. is. Hier eventueel ter inzage en je merkt ,het nu ook in de dagelijkse bedrijfsvoering.
+1
labella
@cornelissen Als op geen enkele manier een rendabele exploitatie meer mogelijk is dan zou ik maar heel snel de fosfaatrechten verkopen!
joske1980
@labella
Nee maar sta wel voor keuze of overnemen en dan blijft er verdomd weinig over voor mijn ouders of fosfaatrechten kopen en dan idem en pas veel later over nemen. En wed maar dat er vele in vergelijkbare situaties zitten. In de knel en je komt er niet uit of je moet stoppen
pieta
@joske1980 Dan ben je dus zowat 40, heb je een 200 koeien en financieel weinig bij zetten als ik het goed begrijp. Het ligt er natuurlijk aan wat je weinig vind voor ouders/broers/zussen.
joske1980
@pieta
Waren het maar 200 of kort daarbij maar 165 is wel net te weinig om wat te kunnen. Korting was eerst 4 % beloofd en klw dan zou het wat makkelijker gaan maar zo zit je redelijk op slot. Of je geeft een ander wel pensioen en je eigen ouders niet.
pieta
@joske1980 Je beseft wel wat je hier aan het neerpennen bent? In principe heb je het aantal koeien voor wel twee goede inkomens. Waar is het "mis" gegaan? Heel veel geïnvesteerd?
joske1980
@pieta
We kunnen aan alle verplichtingen voldoen. Maar nog keer spronginvestering in of overname of rechten is gewoon heel krap. En geloof mij als gemiddelde in ned 100 mk is dan zijn er niet veel met 80 en goede boterham of de gebouwen moeten laatste jaren nauwelijks ge-update zijn.
+2
MTSTAMMINGA
@joske1980
Stond een verhaal in veeteelt Die boer kocht voor 22 koeien fosfaat zonder bank zei hij

De verschillen zijn enorm per bedrijf om bang van te worden
joske1980
@MTSTAMMINGA
Dan heeft ie vast al heel lang genoeg grond
+2
m uut m
@joske1980
Er zijn er meer die met gemiddeld geen 80 koeien melken die meer overhouden dan de 100 plus boeren
+2
pieta
@joske1980 Ik kies er voor om je niet te geloven. Ik geloof wel dat als je spronginvesteringen doet je het eerst wat moeilijker kunt hebben.
labella
@joske1980 Als het met 165 niet lukt dan weet ik het niet meer.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @joske1980:
In de knel en je komt er niet uit of je moet stoppen

Probeer in elke geval positief te blijven ,een negatief vindt nooit een oplossing
cornelissen
@MTSTAMMINGA Maar wel realistisch ,als dit prijspeil van zeg rond de 180 a 200 euro voor de rechten blijft, kun je rekenen wat je wil, maar wordt rentabiliteit en dus een inkomen moeilijk.als je ze koopt
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @cornelissen:
maar wordt rentabiliteit en dus een inkomen moeilijk.

Als het mag en kan gauw kopen Want als je een inkomen heb pakt de belasting je de centen weer af
+1
koeman
@MTSTAMMINGA dat wordt door kopen nog niet heel veel anders... P-rechten kopen zeg maar 12.000 euro per koe, in 10 jaar afschrijven= 1200 euro per koe afschrijving per jaar. Inkomsten van melk zijn bij 35 cent en 9.000 kg per koe 3150euro. Dan mag je circa 22 cent kosten maken en speel je fiscaal quite. Hoe meer verlies je maakt op de extra kg fosfaat hoe meer fiscaal voordeel, ik denk dat velen het argument fiscaal voordeel misbruiken bij aankoop van fosfaat.
cornelissen
@koeman En de ellende van RFC er nog bij ,als dat doorgaat.
cornelissen
Quote Reactie van @labella:
dan zou ik maar heel snel de fosfaatrechten verkopen!

Dat ben ik voorlopig nog niet voornemens,er loopt uiteraard nog een procedure, je kunt de mogelijkheid van biologisch nog eens bekijken,misschien komt er nog iets uit de fosfaatbank en deze fosfaatsoap is nog lang niet ten einde,dus je weet nooit,en ik hou mijn mond zeker niet dicht op de vergaderingen van de nmv ,waar ik lid van ben,dus die vergaderingen zullen zeker heftiger zijn. Misschien gaan ze dan wat meer doen , behalve leden '" opofferen" voor deze soap. Ik neem aan dat lto leden ,die worden "opgeofferd"ook hun mond op de lto vergaderingen opendoen, dus nog heftiger tijden. Opzeggen heeft nu geen zin meer, je hebt al voor je eigen ondergang betaald.
Blijkt na een jaar of 3 a 4 ,dat het allemaal niets heeft opgeleverd, dan zul je verder moeten kijken,want om bij wijze van spreken 20 jaar in armoede door gaan zonder inkomen en je resterende eigen vermogen te verspelen heeft natuurlijk geen enkele zin.
Ik gebruik hier niet voor niets de woorden tuig voor K.Romijn en noem H.Wiegersma een meeloper.
Overigens heb ik ondanks alle ellende momenteel zeker wel aardigheid in het werk en worden mijn dagen er echt niet door verpruts, maar je moet natuurlijk wel realistisch blijven en inkomen gaat het uiteindelijk om.
overstekend wild
@John Spithoven idd ze zouden gewoon 5 % ontschotting tussen sectoren per jaar toe moeten staan. Dan hou je er controle op en raken de scherpe kanten wat van de belemmerende wetgeving af
tok achterhoek
Laat maar komen
+1
Pluto
De vleessector heeft veel te veel categorieën en er is ook nog een deel wat helemaal geen rechten heeft toegewezen gekregen . Daar komen ze nooit uit. Het terug halen van of schrapen van vleesvee is een zegen voor de melkveehouderij .
+7
brabantboer1
Ben er onderhand een beetje klaar mee. We lullen al ruim 3 jaar over fosfaatquotum en rechten. Onderhand gewoon accepteren, schouders eronder en dooooor........... Gezeik altijd.
+2
labella
@brabantboer1 Ik ben het helemaal met je eens, steek je energie in je eigen bedrijf in plaats van proberen fosfaatrechten van je collega's af te stelen. Die hebben ze ook gewoon toegewezen gekregen en daar dan ook recht op. Als je meer rechten wil kun je gewoon kopen.
+1
John Spithoven
Ik snap de frustratie. En als er 1 het gez##k zat is dan ben ik het.

Maar er zijn een aantal zaken die niet goed zitten.

1 de wet zit niet goed in elkaar.
2 mensen die onterecht in de problemen zijn gekomen zullen geholpen moeten worden
3 bestuurders die niet integer zijn kunnen nooit onze belangen fatsoenlijk behartigen.

Wat ik niet wil is dat door de voorgaande punten de rest een extra korting krijgt. Dat is niet nodig en is de wereld op zijn kop.

En dan zullen we moeten blijven zoeken naar oplossingen anders worden we zelf op een keer ook een knelgeval.
+8
sil
@John Spithoven wat er ook nog bedacht gaat worden, er komen altijd bedrijven in de problemen. Daar heb ik me inmiddels bij neergelegd.
Er zullen ook altijd bedrijven tussen wal en schip vallen. Het enigste wat ik nu aan de minister wil meegeven: schep nu eens duidelijkheid. Dan weet iedereen waar ie aan toe is en verder.
Want ik wil ook even realistisch zijn, diegene die hebben bijgebouwd voor 100 koeien extra a 2000 euri..................laat die 30 % hiervan bezet hebben 2 juli 2015, 30 melkkoeien keer 40 kg fosfaat maal 270 euro is 324000 euro, mag je nog 10 procent afhalen, maar de stal is wel in 1 jaar terug verdiend........Ik weet dit was niet de bedoeling, maar er hoeft er geen een in de schuldsanering. Ook dat mag gezegd worden. En die met de oude ligboxenstal met 70 koeien krijgt de financiering in veel gevallen ook niet rond om door te groeien nu nog naar 120 koeien. Ook hij is een knelgeval voor de toekomst. Mijn conclusie: Je komt hier nooit uit zonder een ander weer tekort te doen.
robbies
@sil bouwen a 2000 Euro/koe? De meesten waren het 3-4 voudige.
Twentsch Land
@robbies

2000,- is ook wel laag aangehouden ....... echter ! luxe hoeft niet te worden vergoedt.
pieta
@robbies Je moet de bouw natuurlijk wel splitsen naar noodzakelijk en luxe maar ook vooral elke stal heeft een basisprijs aan melkstal/strohok/tanklokaal/vergunningsaanvraag etc etc. De onbezette plaatsen zijn bepaald niet de duurste. Als ik het bij mezelf een beetje uit het hoofd nareken kom ik aan 2 spantvakken, 5 rijen maal 5 boxen = 50 boxen. Bebouwde oppervlakte 11 m * 32 mtr = plm 350 m2. Bouwkosten geheel per m2 waren ong 250 /m2 = 85.000 euro
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
5 rijen maal 5 boxen = 50 boxen

Ok....
cornelissen
@Jack Rijlaarsdam En de emissiearme vloer waarschijnlijk gekregen.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Inderdaad iets onduidelijk maar 2 spantvakken maal 5 rijen en 5 rijen in de breedte maakt 50.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0