Mening melkveehouder gevraagd over Kringloopwijzer

De vragenlijst gaat over het gebruik van de KringloopWijzer in de dagelijkse praktijk en welke mogelijkheden of wensen er zijn met betrekking tot de KringloopWijzer voor de toekomst. De resultaten van de enquête worden anoniem verwerkt en worden gebruikt ten behoeve van het doorontwikkelen en gebruiksvriendelijker maken van de KringloopWijzer.

Er komt in 2019 ook een pilot met de Kringloopwijzer. Daar was al eerder sprake van, maar de pilot werd opgeschort vanwege de I&R- affaire. In de fosfaatbrief, die landbouwminister Schouten vorige week naar de Tweede Kamer stuurde staat dat de proef volgend jaar alsnog doorgaat.

Deel dit topic

Reacties

diekman
Alle moeite doen en daarna niet door laten gaan.
Ken je Schouten nog niet.
Kootst
@diekman ik hoop dat je gelijk hebt
+1
Flinstone
Goed bedrijfsinstrument om hogere hectareproduktie en dus hoger bemesting mogelijk te maken!
Het hele fosfaatrechten stelsel is toch opgezet zodat we met de KLW onze fosfaatrechten terug konden verdienen op basis van efficiency!
joske1980
@Flinstone
Zo was het eerste wel bedoeld ja
+3
watblief
@Flinstone 1:KLW hangt van aannames aan elkaar en daardoor geen goed instrument.
2: KLW werkt goed met wind in de rug. Bij zo'n droge zomer als de afgelopen tijd, een ergenis omdat dan de theorie haaks staat op de praktijk.
+1
christo
@watblief Er gaat nog wel wat gebeuren. Het linkse deel van onze politici was benieuwd naar de hiaten in de tool. Ik heb daar een lange opsomming van gemaakt. Nu even afwachten hoe dat zich ontwikkelt.
watblief
@christo dan is niet wachten totdat we opnieuw gestuurd worden door die lui, maar zorgen voor zelf een werkbare instrument. Punt 1: hoe krijgen we onze neuzen dezelfde kant uit. Punt 2: niet meer van toepassing omdat we punt 1 ons niet lukt.
m uut m
@watblief
Voor mij hoeven de neuzen ook niet dezelfde kant op.
Er zijn niet zoveel onderwerpen waar we dezelfde voordelen hebben.
+1
bio boer
@watblief hij zou redelijk goed kloppen als je het jaar rond op stal hebt en aande kuil hier wordt half jaar bijna alleen gras gevoerd weiden plus stalvoer dan is het wel een gokwijzer
christo
@bio boer Zit ik ffff op de verkeerde plek te klikken. /duimpje was een foutje. Bij jaarrond op stal krijg ik ook de vreemdste uitkomsten.
+5
tok achterhoek
En dan later stellen ze dat als norm, niet aan meedoen
+1
christo
Geinig. Wanneer ik de vragenlijst invul kom ik niet verder dan vraag 6. Als je dan op volgende klikt gebeurt er niks. Weer werk aan de winkel voor de jongens en meisjes die deze vragenlijst gemaakt hebben. Kringloopwaardig werk zullen we maar zeggen.
puntertje
Daarna volgt een onderzoek naar de mening over paardentram en zeppelin, kunnen we overwegen die in de toekomst te gaan gebruiken.
+3
John Spithoven
Ik zou de naam willen veranderen.

Het is een goede managementtool en geeft inzicht van diverse stromen op je bedrijf. Maar hij is ook beinvloedbaar, waardoor uitkomsten niet voldoende betrouwbaar zijn. Neem voorbeeld op eigen bedrijf. Heb naast gangbaar grasland 33,5 ha natuurlijk grasland van SBB. Botanisch beheer, er wordt vee geweid en de plaatsingsnorm is 170 kg N en 70 kg fosfaat (beoordeeld en goedgekeurd door de NVWA) Voor het bemestingsplan worden de dieren meegenomen als zijnde uitgeschaard met een maximum de plaatsingsnorm (ook goedgekeurd NVWA)

Nu de KLW. Voer hem in als uitscharen (norm bemestingplan) kan ik 15.000 kg melk / ha produceren op basis van N norm. Voer ik hem in de KLW in al zijnde natuurlijk grasland met de aangepaste normen ( gewoon de ha meetellen) en houd ik het vee gewoon binnen bedrijf kan ik 11000 kg melk /ha. Ra ra. Zelfde bedrijf zelfde grond zelfde dieren. Ook eiwit van eigen bodem geeft vreemde uitkomsten bij deze 2 vormen van administratie.

Verder heeft de naam kringloopwijzer niets met een echte kringloop te maken in de melkveehouderij. Er mag van alles van buiten bedrijf aangevoerd worden. Dus de naam draagt niet uit wat het systeem doet.

En omdat de kringloopwijzer Hans Huijberts zijn kindje is stel ik voor om vanaf nu dit rekenkundig stelstel de Hans Huijberts Wordt Toch Wijzer te noemen, afgekort de HHWTW. En omdat het programma graag adviezen geeft, zit er in de naamgeving al gelijk een advies.
christo
@John Spithoven DAt de kringloopwijzer vreemde uitkomsten geeft is mij bekend. Ook dat al jaren krampachtig geprobeerd word geld van de overheid binnen te hengelen voor deze drama-tool. Het is zeer triest dat ondanks dat er een vermogen ingestoken is het ding voor geen meter werkt.
+1
pieta
@John Spithoven Nou weet ik niet hoe dat precies werkt maar mijn GBV zegt dat er op dat natuurland minder groeit. Werk je met uitscharen en tel je de ha natuur niet mee dan heb je enkel productief land in je KLW met gemiddeld minder dieren(mn jongvee, wel eten geen prod) en kun je dus meer melken per ha. Tel je dat land wel mee dan heb je meer ha onder je bedrijf, meer vee meest (inefficiënt jongvee) en kun je minder melk per ha leveren.
+1
John Spithoven
@pieta Ja dat is zo. Maar het is toch vreemd da t je twee uitkomsten heb en je de HHWTW juist invult. Dan beïnvloed je hem legaal. En als er dan afgerekend op resultaat dan is dat toch niet j uist zo.
+1
KOC1981
@John Spithoven kijk en dat zijn verbeterpunten, voor zo'n gronden moet een duidelijke manier zijn hoe dit meegeteld wordt. ikzelf vul het in als uitscharen, en de balen die ik er af haal vul ik in als aankoop voer, (advies agrifirm exlan).

Ik vind jouw voorbeeld geen punt om de kringloopwijzer af te kraken maar een verbeterpunt. of iets wat verduidelijkt moet worden.

Ik zou zeggen eerst verder borgen dat hij goed werkt met enkel het Bex-voordeel, dan verder uitwerken dat je ook mag bemesten naar onttrekking op basis van 3 jaars gemiddelde
In een nog verder stadium verantwoording fosfaatrechten.

Zo hebben ook mensen met veel grond voordeel bij de kringloopwijzer zodat je meer mag bemesten op eigen grond als je er meer afhaalt (visie kringlooplandouw)
+1
cjw73
@KOC1981 denk maar niet dat het ruimere bemestingsnormen oplevert hoor.
Na een paar goede jaren doen ze alles weer wat verder naar onder met reden dat het toch genoeg opbrengt. Links Nederland ziet het liefst heel nl als natuur gebied met bloempjes en geen groene biljartlakens hoor.
John Spithoven
@KOC1981 Ben al heel wat jaren bezig de HHWTW te verbeteren. Op een keer krijgt je als antwoord dat je een bovengemiddelde aandacht heb van se bestuurders en dat je maar op moet hoepelen. Sorry maar dan mag van mij de middeleeuwen weer even terug komen.
Nick83
Quote Reactie van @KOC1981:
kijk en dat zijn verbeterpunten, voor zo'n gronden moet een duidelijke manier zijn hoe dit meegeteld wordt. ikzelf vul het in als uitscharen, en de balen die ik er af haal vul ik in als aankoop voer, (advies agrifirm exlan).

Als je bij de gecombineerde opgave dit land wel in tekent, maar bij de ringloopwijzer niet, dan is dat gewoon de boel besodemieteren.
John Spithoven
@Nick83 Het is nvwa proof ik doe niets illegaals
pieta
@John Spithoven Wat zegt dat want volgens de NVWA is de KLW niet huf proof. Dat is wat jij doet bij invoer volgens mij. Hier is volgens mij ook gemakkelijk een oplossing voor te vinden.
Nick83
@John Spithoven de NVWA gaat helemaal niet over de kringloopwijzer. Word niet erkent in de mestwet. Als er al iemand zou controleren of de inhoud klopt, dan zou het Qlip zijn.
+1
John Spithoven
@Nick83 Zoals in het bemestingsplan bedoel ik natuurlijk. Dus het eerste gedeelte van mijn verhaal. En de grond wordt gewoon opgegeven. Niet zo giftig doen.
pieta
@John Spithoven Ik vind het op zich niet raar dat als je verschillende dingen invoert dat er ook andere uitkomsten uitkomen. Eigenlijk best logisch. Maar ik wil zeker niet zeggen dat alles klopt. Maar even terug naar de situatie die jij aangaf: in de ideale KLW-wereld mag jij volgens de KLW op je eigen productieve grasland 33.5 * 15.000 kg melk = 502.500 produceren en als je de KLW invoert met je natuurland 33.5 eigen grasl + 12 ha natuur = 45.5 ha land * 11.000 kg melk/ha en voila 500.500 kg melk. Maar dat is de ideale wereld. 😁
John Spithoven
@pieta Voor de goede orde. 90 ha gangbaar en 33.5 ha natuur. Volgens bemestingsplan alleen 90 ha en uitscharen jongvee middels afvoer mest ( zo moet het van de nvwa) en HHWTW 90 ha gangbaar en 33.5 ha natuurlijk grasland en alle vee en mest binnen bedrijf.
pieta
@John Spithoven Dan klopt dus wat ik stel want 90 ha * 15.000 kg melk per ha = 1.350.000 kg melk en 90 ha plus 33.5 natuurgras = 123.5 ha land * 11.000 = 1.358.500 kg melk. Dat komt toch wel aardig goed overeen. Wat berekent de KLW of ik nou verkeerd volgens jou? Of vind jij het gek dat de KLW vindt dat je op productief grasland meer melk kunt produceren dan op natuurgras?
John Spithoven
@pieta Niet helemaal want naar natuurgrond wordt ruim 1400 m3 mest afgevoerd via uitscharen jongvee. Dus wordt er 1800000 kg melk geproduceerd binnen de milieunormen. En alles nvwa proof. Nu zie je ook de haitten in de verschillende systemen.
pieta
@John Spithoven Ik zie het dus niet maar ik sta open voor uitleg?
John Spithoven
@pieta Ik melk volgens bemestingsplan 1.8 en volgens KLW 1.4 miljoen kg zoals jij berekend. Maar goed van een afstand is een persoonlijke situatie slecht te beoordelen.
pieta
@John Spithoven Ik heb wel een idee waar je op doelt maar snappen doe ik de situatie niet exact.
+1
Kootst
Als ik de SjoemelenWijzer invul krijg ik honderden reclames op mijn beeldscherm.
Alle voedingswaardes van eigen ruwvoer via Google op zoeken.
Zolang je alles bij elkaar mag googlen , om een gunstige uitkomst te verkrijgen, heeft de KLW totaal geen waarde.
JohnDeere6serie
De reden dat Schouten opnieuw de pilot erin slingert is dat het onderdeel was van de LTO NZO p deal met de politiek, grondgebonden niet generiek korten, ervoor terug Kringloopwijzer voor extra dieren binnen P Quotum, en voer/mest meetellen als grondgebonden.
JohnDeere6serie
@JohnDeere6serie
veeteelt.nl/nieuws/…
In de hoeveelheid ruwvoer zit al een mogelijke afwijking van 15%. En dan moet je zelf schatten hoeveel ervan aankoop is. Ook heeft het programma geen idee op hoeveel ha de koeien weiden, en als de maaipercelen/ aankoop ruwvoer andere van kwaliteit of grondsoort komt rekent hij dit door in wat er in het weidegras zou zitten
christo
@JohnDeere6serie Niet alle geheimpjes verklappen!
Twentsch Land
@JohnDeere6serie

Voer mest contracten binnen een straal van 15 km en opgegeven bij de gecombineerde opgave is helemaal niks mis mee....die klw niet toestaan of indien wel dat het behaalde voordeel niet meer mag zijn dan max 2 %

Het is niet fatsoenlijk te borgen en indien toestaan zal het nog meer gesjoemel geven met vervolg van nog veel meer controles en ander gezeur.
Kootst
@JohnDeere6serie de pilot klw heeft niks van doen met niet generiek korten grondgebond.
Niet korten is al in 2016 afgesproken.
De pilot klw pas deze maand
spotmelker
Als je er voordeel mee kan behalen gebruik je hem. Lukt dat niet dan niet. Probleem is dat door de diverse grondgebruiksvormen met in veel gevallen nateelten die wel door het vee gegeten worden maar de grond niet bij je bedrijf kan omdat je die maar één keer in de G.O. kan zetten.
Van mij mogen ze het forfaitaire systeem wel een beetje pimpen door naast de stikstofexcretie ook de fosfaatexcretie te koppelen aan het ureum. Maar dan zal ik eerst wel een "Wageninger titel" moeten hebben...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders , melkveehouder en kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0