Afroming bij lease fosfaatrecht blijft

"Het fosfaatrechtenstelsel lijkt effect te hebben, maar we zeilen nog steeds scherp aan de wind", zegt Minister Carola Schouten in een Kamerbrief die vlak na de publicatie van de cijfers uit kwam. In de Kamerbrief geeft ze ook antwoord op de vraag of ze meegaat met de motie van Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA), waarin ze vragen om tijdelijk de afroming bij verhuur van rechten te stoppen. Dit gaat niet gebeuren. "Er is geen ruimte om nu nog wijzigingen in het stelsel door te voeren.

Deel dit topic

Reacties

+2
Twentsch Land
Das balen, had nog dik 200 kg om te verleasen....ga dat nu dus niet meer doen.
KOC1981
@Twentsch Land verkoop je toch gewoon die 200kg en koop 0% terug:

(200 x 265)*0,9 = 47.700€ verkoop opbrengst (de 10% die afgeroomd wordt mag je dit jaar zelf nog gebruiken)

200 * 200 = 40.000€ kosten om terug te kopen.

houd je 7.700€ over, toch leuke extra opbrengst of niet
Twentsch Land
@KOC1981

Denk dat het niet zo werkt,

Bij verkoop is het inkomen en de aankoop zal wel niet in 1 jaar te kunnen afschrijven.
sjoerd de melker
@Twentsch Land denk dat het wel werkt. Verkoopwinst mag via herinvesteringsreserve afgeboekt worden van de aankoop. In dit voorbeeld kun je dus verleasen voor ca €40. Je kunt ook verleasen met korting en het gestolen deel terugkopen. Het voorraadje wat carolia uit kan gaan delen kan zo nog hard groeien
+1
hookwood
@Twentsch Land zo heb ik het ook begrepen.
pieta
@hookwood Volgens mijn info kan het wel.
hans1980
@pieta verleasen is simpeler gewoon 10% van marktwaarde bij op de marktwaarde voor lease tellen
robbies
@KOC1981 Ik zou kijken of ik die 200 kilogram zelf niet kan volmelken. Gebruiksvee wordt weggegeven
Twentsch Land
@robbies

Waar dan Robbies ?

Mooie vaarzen met de hoogste gezondheidstatus zijn flink aan de prijs.
robbies
@Twentsch Land wat is flink?
Twentsch Land
@robbies

Wat ik hoorde 1275,- 1400,-

Heb jongvee genoeg die vanaf eind december beginnen te kalveren, heb dus geen belang om voor die prijzen te kopen.
robbies
@Twentsch Land die prijzen hoorde ik ook. Ik vind dat niet zo flink, maar als je daardoor volgend jaar weer extra moet ruimen schiet je er idd niks mee op. De meesten zitten juist heel krap in het jongvee.
+1
Frans1
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Wat ik hoorde 1275,- 1400,-

Is dat flink? Reken maar eens aan je eigen jongvee. Maar desondanks hier ook nog gewoon eigen opfok hoor,gewoon omdat ik het mooi vindt,als je dan de stamboom van een dier bekijkt je nog weet wie de moeder en oma waren.
labella
@robbies Hoeveel wil je er kwijt?
sil
@robbies n jij denkt dat je snel nog effe rendabel kunt melken voor 50 euro per kilo fosfaat......volgens mij kun je echt beter verleasen als je eronder zit.
Brutus64
@KOC1981 je vergeet de overschrijvings kosten van RVO
+1
hans1980
@Twentsch Land rekenen er maar op dat leaseprijs hoog genoeg wordt om die 10% weer terug te kunnen kopen
Indicatie prijs €75,-
Is nu ook al verschil tussen 0 en 100% benutbare P ongeveer €70,-
+2
dewittemotor
@hans1980 Die dadelijk te hoog zitten in december en geen P kunnen kopen, zullen moeten leasen. en hoge leaseprijs is hoge koopprijs
Todi
@hans1980 De laatste regel is dat geen speculatie? En hoe zit dat met niet ggb bedrijven?
+2
Duntelaar
@Twentsch Land lease gaat door de 80 euro
m uut m
Duidelijk dus.
de jonge
En slotte geeft Schouten inzicht in de stand van zaken bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Zo zijn er tot 6 september zijn 5.946 aanvragen voor de overdracht van fosfaatrechten ingediend. Daarvan zijn 4.504 afgehandeld. Degene overige zijn in behandeling of betreffen vleesvee. Er zijn 25 complexe zaken,

Dan zijn er nog 6.795 bezwaarschriften ingediend tegen de beschikking fosfaatrechten. "Op 11 september waren er 3.358 behandeld." Ook zijn er nog 604 aanvragen voor de knelgevallenvoorziening in behandeling. Slechts 278 van de 2.490 aanvragen voor de knelgevallenvoorziening zijn tot september toegekend................. dus meer dan de helft van de bezwaarschriften zijn nog altijd niet afgehandeld,het is toch van de zotte,binnen 12 weken horen te reageren,hebben ze daar niet in de gaten dat het zo eind 2018 is,dan is er toch niet veel meer te corrigeren, 1 groot wanbeleid,ze zegt wel nee tegen afroming van lease,(was tenminste nog een handreiking geweest voor degenen waar ze te lang mee omgeprutst hebben met bezwaarschriften) maar ik hoor geen oplossing voor deze gevallen die dus door hun toedoen in de knoei kunnen komen
hans1980
@de jonge 6795 bezwaarschriften 😳😳😳😳😳😳😳 dat zijn zowaar bijna alle professionele boeren..pff

En dan te bedenken dat er bewust voor 2/7 on toekomst is gekozen om zo min mogelijk bezwaarschriften te krijgen
hans1980
De lease prijs wordt gewoon rond €75,-/P
Todi
@hans1980 Lease 75 Bruto of netto.
+6
BoerBart
" Dit heeft mede te maken met de excretieforfaits. Die zijn sinds 2015 niet meer aangepast. "Als we niets doen aan het aantal rechten in de markt, dan zal een actualisatie van de forfaits onherroepelijk gepaard moeten gaan met een generieke korting. Daar is de sector niet bij gebaat en dat wil ik dan ook voorkomen."

Dit snap ik niet.
In 2014 produceerde een koe met 8000kg melk.......43.4kg fosfaat
In 2015 kwam een nieuwe tabel. Deze tabel is gebruikt om de kg fosfaat te berekenen van de koeien op 2 juli 2015.
Wat blijkt: Dezelfde koe met 8000kg melk geeft 40.6kg fosfaat.

Volgens mij zorgt actualisatie van de forfaits voor een lagere fosfaatproductie per koe.
Je kunt dan juist meer koeien houden binnen het fosfaatplafond.

In de varkenshouderij zijn destijds Varkenseenheden(VE's) ingevoerd. 1 VE=1varkensrecht.
1VE staat voor 7,4 kg fosfaat. Door efficienter voeren produceert een huidig varken maar 4,45kg fosfaat.
Voor de varkenshouderij is het dus steeds makkelijker geworden om onder het plafond te blijven.

De overheid heeft middels de CDM teveel fosfaatrechten uitgedeeld. Dit komt mede door overig vee (zoogkoe kalveren en vleesvee kalveren) wat niet in de plafondberekenig van 2002 zat.

Oplossing: De overheid kan de Excretieforfaittabel actualiseren.
In andere EU landen zijn de forfaits ook veel lager, dus Brussel moet dit wel toestaan.
+5
josl
@BoerBart ligt eraan wat je onder actualisatie verstaat. De normen gelden telkens voor 3 jaar. De tabel 2015( en 16 en 17) is eind 14 vastgesteld en gebaseerd op ik meen de jaren 11-12-13. Hadden we voor 2018 geactualiseerd dan was het beruchte fosfaat jaar 2014 erin gekomen, het jaar dat de werkelijke excretie bóven de tabel uitsteeg en je dus een bijstelling naar boven zou krijgen. En dát zou dan weer betekenen dat je extra moet korten. Vandaar dat eind 17 is gekozen om de tabel dus niet te actualiseren.
Aangezien ik constateer dat het merendeel van van de prikkers geen LTO lid is ( en dat snap ik wel want die moeten hun grieven ook ergens kwijt) en menigeen er meerwaarde in ziet om LTOérs of LTO bestuurders af te zeiken ( dan word het vast beter) en ik al helemaal geen zin heb om dat voortdurend te lezen gaat voor mij 'Prikkebord' dicht.
Leden die graag aanvullend op Nieuwe Oogst of de wekelijkse nieuwsbrief informatie hebben of vragen kunnen zich bij mij of mijn lto collega's melden.
+5
Erik 1979
@josl bye bye jullie hebben genoeg kapot gemaakt. Excuses was eerder op de plaats dan zelf huilie huilie te doen!
+11
Grasbaal
@Erik 1979 met alleen maar schoppen en schelden op LTO (bestuurs)leden gaan we er niet komen in Nederland. Ik sta dat dus niet meer toe op het Prikkebord. Wie denkt dat nog wel volop te kunnen doen is hier niet meer welkom.

Aan alleen maar haat zaaien heeft niemand iets aan.
+6
Erik 1979
@Grasbaal ik ben niet die gene die in het voorjaar hard werkende mensen voor fraudeurs uitmaakte. Dat is haat zaaien. LTO schopt al jaren tegen alle vakbonden aan. Daarbij laat het ook nog een gigantisch spoor van persoonlijk leed achter. En ze zijn over heel veel onderwerpen niet helemaal eerlijk. Er is èèn voordeel. Er is weer een eenheid aan het komen. Nog maar 15% is openlijk lid van LTO!👍
+6
Grasbaal
@Erik 1979 Jij roept heel veel maar heel veel klopt daar ook niet van, nogmaals het bewust beschadigen van mensen is hier niet toegestaan. Probeer dat maar eens aan je eigen koffietafel en kijk dan hoeveel mensen er met Kerst nog bij jouw willen zitten. Het moet ook een beetje leuk blijven, ook al ben je het niet altijd met elkaar eens.
Erik 1979
@Grasbaal dan vertel jij maar eens wat niet klopt.
PIONIER
@Grasbaal Snap ook niet dat die Duitser zich met Nederlandse zaken bemoeit.
+4
torrarica
@Grasbaal helemaal mee eens,anders blijven alleen een handjevol herrieschoppers hier over.
+1
Erik 1979
@torrarica of gewoon alle lto leden weg. Houd je 85% over. En hoeven wij onze harten hier niet meer te luchten. Even voor de duidelijkheid. Ik ben misschien heeeel lomp. Maar 85% heeft ooit min of meer mij een beetje gelijk gegeven in mijn gedachten over lto. Dus dan zal er wel iets heel erg fout zit bij die organisatie. Daarbij moet ik ook even kwijt dat als de LTO eens begint met excuses aan de sector wegens uitspraken over kalverfraude en grote inschattings fouten over het quotum beleid dat ik dan mijn woord gebruik ook verander. Woorden doen namelijk pijn. Het leed wat er afspeelt na Bevreidingsdag nog veel meer.
+9
hans1980
@josl wanneer je organisatie kritiek krijgt dan moet je daarmee wat doen!
Wat jullie doen is kritiek afwentelen op een groepje raddraaiers??
Weet niet hoe de samenstelling van de prikkers op dit prikkebord in elkaar steekt maar wou dat we unaniem trots konden zijn op onze belangenbehartiger, helaas zegt een steeds grotere groep boeren het lidmaatschap op en dat is niet voor niets.

Jullie LTO wordt meer en meer verkondiger van wat Den Haag of Wageningen verzint waar is ons geluid waarom hoor ik en velen niet wat we willen horen ?

Afgeven op de leden is wel het domste wat een belangenbehartiger kan doen
+10
de jonge
@josl en dat is het hem nu juist,ze luisteren wel naar de leden die ze hadden bij de lto,maar ze doen er niets mee,in het geval van verleasen hetzelfde,ik denk dat alle boeren voor het niet afromen bij verleasen waren,lto hebben we bij mijn weten nergens over gehoord alleen dat ze wilden dat er voor 12 september een antwoord kwam,waar ze blijkbaar al van wisten dus dat dat er aan zat te komen. lto heeft zich daar neem ik aan niet heel hard voor gemaakt,dat schouten nu zegt dat dat niet kan met als omweg het excuus dat dat mede komt doordat ze ook per ongeluk aan vleesveehouders rechten hebben gegeven is grote kul,dat weten jullie ook wel,die rechten zijn er met opzet ingegooid bij die groep omdat ze anders vreesden dat er melkveehouders vee bij vleesveehouders gingen stallen zonder dat daar rechten voor nodig waren,dat ze die afgegeven en verhandelde rechten nu weer terug willen hebben slaat helemaal als een tang op een varken,ook daar hoor ik lto niet over dat ze zich er hard voor maken dat degenen die die rechten toegekend willen krijgen en willen houden of toegekend willen krijgen of al gekregen en inmiddels hebben verkocht gewoon toegekend blijven(dan zijn er bij de rvo ook al heel wat zaken die direct afgehandeld kunnen worden ipv mensen driekwart jaar in onzekerheid te laten en ook nog buiten de wettelijk gestelde termijn)hier horen we lto ook niet bijster veel over,over de warboel die het daar is . en je kunt er allemaal geleerde en mooie cijfertjes aanplakken en pagina"s moeilijke woorden aan vuil gaan maken maar zo zijn de feiten en niet anders.lto zou zich juist moeten inspannen voor zulke onregelmatigheden en opkomen voor de boeren.het heeft zeer velen gestoord dat toen er zogenaamde fraude was de lto er wel als op een bok als de haverkist opzat om ons boeren nog een trap na te geven,ipv voor boeren opkomen natrappen en ja zo voelt het wel voor het gros. misschien is het niet verkeerd dat er bij de lto ook eens een puntje zelfreflectie op de agenda komt te staan.
cornelissen
Quote Reactie van @de jonge:
ik denk dat alle boeren voor het niet afromen bij verleasen waren

Dat weet ik wel zeker van niet, ik in ieder geval niet en ik sprak een lto er en die was ook tegen
+2
robbies
@josl Hoewel ik vind dat jullie serieuze steken hebben laten vallen en dat ook regelmatig uit, betreur ik je beslissing wel. Vaak vond ik je bijdrages wel verhelderend. Ik denk ook niet dat jullie van al het kwaad beschuldigd mogen worden. Die 10% afroming bij lease eraf was politiek gezien niet haalbaar, dus dat treft LTO geen blaam.

Daartegenover staat wel dat door intern gesteggel de verschillende visies nooit of veel te laat tot uitvoer zijn gebracht. LTO wilde dat de sector het zelf zou regelen, maar liet het door onderlinge tegenstellingen zijn beloop. Met die nalatenschap worstelen we nu nog steeds. Daar wordt hier regelmatig met de vinger ingeprikt en ik kan me voorstellen dat je dat niet leuk vindt. Of wegblijven dan de oplossing is, weet ik dan ook weer niet. Op andere gelegenheden wordt je daar alsnog mee geconfronteerd. Ga je daar voortaan ook wegblijven?

Lees anders de analyse van Boerderij er maar eens op na.
boerderij.nl/Home/Blogs/…

Voor de niet-boerderij lezers zal ik een stukje citeren.

Quote:
De minister wilde in Zwolle het debat niet aangaan met Calon. Zij had de hoofdrol in een discussie met boeren en burgers, terwijl de LTO-voorzitter aan de zijkant van het podium in een figurantenrol was geplaatst. Naast agrarisch coach Paulien Hogenkamp en Gea Bakker van de Rabobank.

Calon was zichtbaar ongelukkig met zijn rol. Ook omdat hij louter met kritische vragen werd bestookt over de representativiteit van zijn organisatie – als hij al aan het woord kwam.

80% van de boeren voelt zich niet door de belangenbehartigers vertegenwoordigd, was de conclusie uit een onderzoek van Trouw. “Ja, en 90% van de boeren voelt zich niet door de politiek vertegenwoordigd”, zei Calon tot twee keer toe, daarmee impliciet wijzend naar de minister.
+1
Twentsch Land
@robbies

Als je constant onderaan bij de voeten wordt afgefikt kan ik mij wel voorstellen dat je zo iets hebt van .... bekijk het maar, aju.
robbies
@Twentsch Land ik begrijp hem ook wel. Maar moet je de discussie dan uit de weg gaan? Je kunt sommige reacties ook voor lief nemen en negeren. Neem Wiebren, die werd en wordt hier persoonlijk gefileerd, zowel in dienst van LTO (waar hij de wind behoorlijk uit de zeilen nam van de boerenbestuurders) als nu in dienst van RFC. Toch blijft hij hier actief. Dat waardeer ik wel.
Twentsch Land
@robbies

Hier actief, nou weinig reacties hier van hem sinds hij weg is bij lto.

Ja hij werdt soms flink bij de voeten afgefikt hier op het prikbord maar er stond ook hier op het prikbord ook een hele groep hem de voeten enorm te kussen...een weegschaal met evenwicht.
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Hier actief, nou weinig reacties hier van hem sinds hij weg is bij lto.

Gisteravond heeft hij nog geprikt, dus ja hij is actief.
Erik 1979
@robbies om te vertellen dat hij niet reageert op christo. Maar wel even bij zeggen dat hij hem wil plagen. Ik kan jou uit eigen ervaring in het algemeen zeggen dat als een dader een slachtoffer gaat plagen dat er vaak bij zulke mensen een steekje los zit.
+4
Wiebren
@Erik 1979 het is makkelijker om wat te vinden dan wat te weten. Je bent wel de hele dag druk hier om je mening te spuien en dat moet je natuurlijk ook helemaal zelf weten. Dat je meent te kunnen oordelen over mij zonder dat je me ooit hebt gesproken of gevraagd vind ik ronduit laf. Kiezen voor de makkelijkste weg, wil je zelf ook op zo’n manier bejegend worden?
+1
pieta
@Wiebren Dat wordt ie al volop vanwege zijn faillissement. 😁
Erik 1979
@Wiebren beter gezegd. Bij mij doen ze niets anders. En dan heb ik niet eens de verantwoordelijkheid over een multinational of belangenbehartiging.
+1
weurding
@Erik 1979 maar wel de verantwoordelijkheid je tekortkomingen jegens anderen op te lossen 😉
+2
Wiebren
@Erik 1979 ik ook niet
Erik 1979
@Wiebren dat is waar. 👍Maar wel een belangrijke functie denk ik.
+1
Wiebren
@Erik 1979 daarom weet ik ook dat niks zo zwart/wit is als de reacties die je er op krijgt. Hoe meer je weet (en dan bedoel ik geen kennis) hoe moeilijker het wordt om hard te veroordelen.
Erik 1979
@Wiebren dat is waar
+1
Hans van Bergen
@Wiebren Je reageert zelf ook niet

1 Waarom zit vleesvee jongvee bij melkvee. Waar was je toen dit gebeurde.
2 Duidelijk was afgesproken dat er een KLW zou komen. Waarom loog jij dat de gecreerde ruimte bij anderen weggehaald moest worden
3 Waarom loog jij over de vraag of iemand met een sluitende BEX grondgebonden was
4 Hoe kan iemand die eerst voor boeren moet opkomen ineens voor de vijand een natuurclub gaan werken.
hans1980
@Hans van Bergen
5 Waarom loog je over referentie datum die in het verleden zou liggen? anticiperen zou geen zin hebben (dus wel)
+2
Wiebren
@Hans van Bergen en @hans1980; de meeste antwoorden hierop zijn allang een keer gegeven, of je vraag klopt niet. En waarschijnlijk bestaat het antwoord dat je graag wilt horen helemaal niet.
1: sinds 2006 zijn er nieuwe diercategorieen in de meststoffenwet gekomen, meeste voorwerk staat in rapporten van Heeres en Groenestein. Ik ging toen de boer op voor HendrixUTD.
2: De KLW zou er alleen komen als deze goed geborgd werd. Dat is tot op de dag van vandaag niet zo. De tweezijdigheid is zo logisch als wat, want onder een plafond komt alleen ruimte als iemand dat maakt. Op de ‘belofte dat de KLW er zou komen’ wordt wel heel vaak teruggekomen door een paar bestuurders die daar op door bleven drammen zonder de stukken te lezen waarin bovenstaande 2 punten stonden.
3: De BEX heeft geen rol bij Grondgebondenheid, de BEP wel en deelnemers hebben dat ook mogen gebruiken.
4: Ik heb nog nooit voor en natuurclub gewerkt. Dat jij natuurclubs als vijand ziet zegt trouwens meer over jou als over mij.
5: (van Hans1980) dat is al heel vaak toegelicht. De tekst van anticiperen was net zo goed de boodschap van Dijksma als LTO, afgesproken werk. Het was niet in het collectief belang om te laten blijken dat het plafond was overschreden en er rechten moesten komen.

Al hoe lastig het ook is voor degenen die zichzelf slachtoffer vinden, gedane zaken nemen geen keer. We weten allemaal dat het anders had gemoeten, ook hier op pb wordt nog dagelijks aangetoond dat het niet anders had gekund.

Ik ben niet te beroerd te reageren maar ik blijf niet aan de gang.
+2
jg
@Wiebren "Het was niet in het collectief belang om te laten blijken dat het plafond was overschreden en er rechten moesten komen" ... Dijksma en Lto , afgesproken werk , geef je aan. Dus alle Lto-bestuurders hebben met voorkennis kunnen handelen in die periode !!!! Goed om te weten .
+4
hans1980
@jg Wat velen al vermoeden is eindelijk bevestigd door @Wiebren dus alle lto bestuurders wisten hiervan plus een cirkel erom heen .
In de aandelen wereld zou je het betitelen als "handelen met voorkennis" dat verboden/strafbaar feit is!
+1
jg
@hans1980 De waarheid komt altijd boven tafel.
Wiebren
@jg je haalt je specialiteit weer uit de kast; anderen woorden in de mond leggen. Heel juni 2015 was er nog volop discussie óf en hoe er rechten zouden moeten komen. Pleidooien om een fosfaatoffensief te starten (taakstelling per bedrijf voor reductie) gingen door tot de laatste dagen. Wat dat betreft heeft iedereen dezelfde informatie, vanaf sectorplan, 12 december 2013, ‘rode hoed’ en de brief van Dijksma van 1 juni 2015 waar ze zegt dat ze keus uit 3 heeft. Iedereen kon zijn eigen inschatting maken welk besluit ze voor het zomerreces zou nemen
+2
robbies
@Wiebren een beetje ingevoerde wist natuurlijk wel dat de evrm geen ingrepen in het verleden toe zou staan. Dat kun je ook onder voorkennis verstaan
Wiebren
@robbies als je ziet hoeveel koeien en kalveren erbij kwamen vanaf eind ‘14 hoefde je daar geen LTO-er voor te zijn
jg
@Wiebren Dat ze erbij kwamen, o.a. door eigen aanfok, is wat anders dan bijv koeien uit verweggistan te importeren . Of in het binnenland bij te kopen.
+1
robbies
@Wiebren denk je nu echt dat die aanwas kwam als anticipatie op mogelijke komst van rechten? Volgens mij had dat eerder te maken met de aanstaande quotumopheffing.
jg
@Wiebren Sorry . je hebt het zelf over afgesproken werk tussen Lto en Dijksma.
Wiebren
@jg zeker, om niet te speculeren op een overschrijding van het plafond. Iets wat in de pers in het voorjaar van 2015 wel volop gebeurde. Het ontkennen daarvan door oa mij werd door @hans1980 aangehaald. Je bent wel erg naïef als je denkt dat het op dat moment handig zou zijn geweest om te bevestigen dat het plafond overschreden zou worden
+2
hans1980
@Wiebren waar Romijn in een interview een week voor afschaffen melkquotum nog doodleuk berichte dat er ruimte zat was voor extra melk tot 2020 groei mogelijkheden!
En 0,0 info over fosfaatplafond!! Waar hij en jullie allen alles van wisten bah
+1
Erco
@Wiebren de aap komt eindelijk uit de mouw... Hehe
hans1980
@Wiebren Zoals vroeger de pastoor tegen de burgemeester zei : Houd jij ze arm, dan houd ik ze dom.
Wiebren
@hans1980 zoals ik al schreef
Quote:
e antwoorden hierop zijn allang een keer gegeven, of je vraag klopt niet. En waarschijnlijk bestaat het antwoord dat je graag wilt horen helemaal niet.

Jaag nog maar een keer lekker achter spoken aan. Ik heb vandaag geen ander antwoord gegeven als eerder.
Dat je een periode van volledig overkoken van de melkveehouderij in 4 jaar reduceert tot “ze wisten het en hebben ons niks verteld” is voor jouw rekening, niet de mijne.
hans1980
@Wiebren Ik had het nog nooit zo duidelijk gelezen, geeft een hoop duidelijkheid en maakt het voorgevoel hard.
Dank daarvoor jij bent niet hoofdelijk verantwoordelijk zeker niet maar het op het verkeerde been zetten van je achterban vindt ik een kwalijke zaak .
Referenties hadden net zo goed in het verleden kunnen liggen dan geen korting!
Ook jullie early warning systeem heeft behoorlijk gefaald.
Twentsch Land
@hans1980

Nee referenties hadden niet in het verleden kunnen liggen .... het had wel mede gekund naast ( dus behoud ) 2-7-15

Op 2 juli 15 bekend maken en alleen referentie 2014 had nog veel meer knelgevallen gegeven.
+1
bio boer
@Twentsch Land dan was ik geen knelgeval 2014 had wel eerlijker geweest nu hebben somige boeren in 1 klap de stal terug verdiend en de andere zit met half volle stal er is een categorie die vors hebben verdiend in korte tijd ten koste van anderen
Twentsch Land
@bio boer

Alleen 2-7-15 is ook tekort door de bocht.

Naast 2-7-15 had ook 2014 als referentie mogelijk moeten kunnen zijn, en dat de melkveehouder zelf de keus had mogen maken tussen beide.
m uut m
@Twentsch Land
Het gemiddelde van 1-1-2015 tot 1-7-2015 met de gemiddelde melkproductie van 2014 dwz afgeleverde kg.
+1
pieta
@Twentsch Land Dan ga je koeien dubbeltellen. Dat lijkt me echt waardeloos.
Twentsch Land
@pieta

Zeker niet... of je kiest voor 2-7-15 of je kiest voor het gemiddelde van 2014
+1
pieta
@Twentsch Land En wie intussen gestopt of fors geminderd heeft dan?
Twentsch Land
@pieta

Die heeft dan met 2014 geluk net zo als sommige met 2-7-15 pech hebben.
pieta
@Twentsch Land Ik ben blij dat ze daar niet voor gekozen hebben. Mijn voorkeur was geweest overigens het gemiddelde van 1-1-2015 tot 2-7-2015 met de melkproductie van die periode als gemiddelde.
+1
Twentsch Land
@pieta

1-1-15 tot 1-7-15 is ook prima maar de melkproductie moet wel jaar rond zijn.
+1
Erik 1979
@pieta ze hadden een gemiddelde van een jaar moeten nemen. Ze kunnen wel zeggen dat dat niet ging. Ik heb het vermoeden dat de enige reden is dat het niet ging was omdat je veel meer kunt profiteren van een vooraf vastgestelde datum als van een gemiddelde.
Wiebren
@hans1980 ik snap dat jij het een kwalijke zaak vindt, zeker als je zelf dan de pineut bent. Misschien snap je ook dat het vanuit mijn rol een boodschap voor de hele sector was. Eerder hebben boerenorganisaties zich wel eens anders gedragen waardoor in een weekend op het laatste moment ontelbare vergunningen werden aangevraagd.
Erik 1979
@Wiebren braks intrum wet in de jaren 80 bedoel jij zeker.
+1
weurding
@Erik 1979 afschaffing wir 1988, zelfs de notaris was nog los op zondag 😄
+3
robbies
@Wiebren
Quote:
Eerder hebben boerenorganisaties zich wel eens anders gedragen waardoor in een weekend op het laatste moment ontelbare vergunningen werden aangevraagd.

Dan is het idd verstandiger om de info binnen de inner circle van bestuurders houden. Ik begrijp wel dat je als sectorbestuurders de boel niet uit de klauw wil laten lopen. Dan verspeel je je geloofwaardigheid in Den Haag, maar dan moet je achteraf ook niet bagatelliseren dat de vakgroepvoorzitter erkent dat de vakgroep in januari wist dat het plafond overschreden wordt, tm juli de schijn ophoudt, maar het in de tussentijd wel toestaat dat een mede-bestuurslid in mei 30 vaarzen koopt. Dan krijgt je geloofwaardigheid alsnog een knauw, maar dan naar de leden.
+1
Erik 1979
@robbies het is veel belangrijker dat je de sector achter je hebt dan die in den haag. BTW de sector betaald je ook als belangenbehartiger.
robbies
@Erik 1979 dit zijn wel een beetje open deuren die je intrapt.
+1
Erik 1979
@robbies die zijn het makkelijkste
Erik 1979
@robbies ben eerlijk. Over ethiek kunnen wij het beter niet meer hebben. Mijn woorden zijn misschien niet netjes. De oorzaak is........
+2
jg
@Wiebren Dat heeft niets met specialiteit te maken. Gewoon een nuchter eerlijk oordeel over de voorkennis die er was bij door jou genoemde betrokkenen. Dat is een feit . Of iedere bestuurder integer gehandeld heeft is de vraag . Dat is te onderzoeken. Ga nu niet de zaak gecompliceerder dan ie is. Er is gehandeld met voorkennis.
Wiebren
@jg je hebt intussen al een paar jaar de tijd gehad om net zo stoer als je hier roept en fantaseert naar de bestuurders toe te rijden en ze te vragen naar hun stallijsten
+2
jg
@Wiebren Die stallijsten zijn er en ze zijn bekend. En iedereen weet hoe die er bij bepaalde mensen uit zien. Dat voor een oordeel een onderzoeksinstantie nodig is die rechterlijke macht heeft weet jij ook. Onwaardige reactie voor iemand die verder wil in de melkveesector.
Erik 1979
@Wiebren onzin. Wordt vakkundig allemaal in de doofpot gehouden. Dat is het leuke van de tegenwoordige snelle internet tijd. De waarheid komt steeds sneller naar buiten. Helaas vaak nog te laat.
+1
sorry
@Wiebren

prikkebord.nl/topic/89999/

nzo bestuurders wordt er zelfs genoemd ...hoeveel nzo bestuurders melken er koeien?
robbies
@sorry Mooie discussies met ander deelnemers. Zie dat zelfs @Cornelis toen nog veroordelend uit de hoek kwam. Dat hebben ze hem in het hoofdbestuur van RFC snel afgeleerd.

prikkebord.nl/topic/89999/…
+3
jg
@Wiebren Totale onzin, er is altijd verkondigd door Dijksma en Lto dat een referentie altijd in het verleden zou liggen.
+1
Erco
@jg idd dat werd zelfs verteld door wiebren
Wiebren
@jg daarvan schreef ik al dat het zo afgesproken was
jg
@Wiebren Dat jij in de functie die je toen had dit soort afspraken wilde maken , nota bene als werknemer van een bangenbehartiger , belooft niet alle goeds voor de toekomst .
+1
Erik 1979
@jg vooral dat woord bangenbehartiger is goed. bang zijn ze wel 👍
+1
jg
@Wiebren Dat geldt tevens voor Lto en de bestuurders . Keurig je bek houden en wel zelf op de hoogte zijn en profiteren.
+1
George
@jg

Het is me wel een bende van jewelste geworden , en niemand die zag het aankomen en niemand neemt verantwoordelijkheid. Niet helemaal waar wat ik schrijf, de NMV en Sieta die zagen het wel goed maar werden weg gehoond , ook door het merendeel van het prikbord hier. Afschaffing Europese quotering is een historische vergissing en de inzet van LTO was zwaar verkeerd.
Farma_boerke
@George Ook de bende van jewelste kon iedereen zien aankomen op basis van de historie rond de introductie van bv het melkquotum of andere rechten. Er zal altijd discussie zijn, altijd winnaars en verliezers en rechtzaken, derhalve kan de RVO niet stellen dat dit aantal bezwaren onverwacht was.
+2
jg
@Wiebren Frappant dat veel bestuurders van Lto , uit alle bestuurslagen , inmiddels afscheid hebben genomen van hun Lto-bestuursfunctie. Dan toch nog maar eens de i en r gegevens over de periode tot en met 5 juli 2015 onder de loep nemen.
Frans1
Quote Reactie van @Wiebren:
Het was niet in het collectief belang om te laten blijken dat het plafond was overschreden en er rechten moesten komen

En wanneer was dit
+2
robbies
@Frans1 Romijn gaf bij zijn afscheidsinterview aan dat het een hele kunst was om vanaf januari onder de pet te houden dat het plafond overschreden was. Degene die kort bij het vuur zaten wisten dus dat ze 0.0 op moesten ruimen.
+1
sorry
Quote Reactie van @robbies:
die kort bij het vuur zaten wisten

dat het 2 july ging worden, 1dag na de pas
+1
Hans van Bergen
@Wiebren ! Waar jij vroeger werkte doet geheel niet ter zake. Het P Plafond werd overschreden kortingen werden ingevoerd en het was JOUW TAAK OM NNAMENS LTO NOORD het vleesvee en het jongvee te scheiden. Immers waarom krijgen alle kalvermesters geen melkvee p rechten??

Ik maak hierop uit dat je weinig op hebt met de melkveehouders

2 Het gaat mij niet om de borging van de klw. Diegene die claimen het beter te doen moeten dat ZELF maar laten zien. Het gaat mij over het feit dat JIJ beweerdt dat de gecreeerde ruimte door anderen ingeleverd zou moete worden. Dat is niet waar.

Ik maak hieruit op dat je weinig op hebt met melkveehouders

3 Jij antwoord hier op het prikbord dat een veehouder geen bezwaar hoeft te maken omdat hij via de bex grondgebonden is. Ten onrechte

Ik maak hieruit op dat je weinig op hebt met melkveehouders

4 Afgelopen week heeft Wakker Dier nog verklaard dat ze doorgaan totdat er nergens meer vlees of zuivel of wat voor dierlijke produkten te krijgen zijn. Het is altijd handig om te weten wie je vijanden zijn
+1
m uut m
@Hans van Bergen
Punt 1 Wiebren werkte voor lto niet ltoNoord
Punt 2 is wel zoals Wiebren zegt want forfaitair is het gemiddelde dus als degene die onder het gemiddelde meer vee gaan houden gaat de totale fosfaat productie omhoog.
Punt 3 fosfaatrechten worden forfaitair uitgedeeld dus niet via de bex.
Punt 4 heb ik niet meegekregen.
Kootst
@m uut m
Forfaitaire gehaltes zijn gebaseerd op gegevens uit mesttransporten die zijn geregistreerd bij RVO.nl. EN zijn gebaseerd op adviezen van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM).

Het zijn dus niet per definitie "gemiddelden".
m uut m
@Kootst
De forfaitaire normen voor een dier zijn niet gebaseerd op afgevoerde mest.
Kootst
@m uut m
In dit artikel staat van wel .......

boerderij.nl/Home/Nieuws/…
m uut m
@Kootst
Kan ik niet openen.
m uut m
@m uut m
Hans schrijft ook in de boerderij 😉
Kootst
@m uut m
Hier onder 3 delen gekopieerd, het is een heel lang artikel.

Normen voor mestboekhouding
Dee URM is de juridische basis voor de tabellen die veehouders moeten gebruiken voor hun mestboekhouding. De aanpassingen zijn gebaseerd op adviezen van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM). Voor de fosfaatproductie van melkgeiten is dat gebeurd na signalen uit de geitensector zelf en uit de voerindustrie.

Forfaitaire gehaltes stikstof en fosfaat
In de aangepaste URM zijn voor meerdere mestsoorten de forfaitaire gehaltes stikstof en fosfaat aangepast. Dat is voor het laatst in 2014 gebeurd. De aanpassingen zijn gebaseerd op gegevens uit mesttransporten die zijn geregistreerd bij RVO.nl.

Ruwvoer en enkelvoudig diervoer
Verder zijn de forfaitaire opbrengsten en mineralengehalten in ruwvoer en enkelvoudig diervoer geactualiseerd op basis van een advies door de CDM. Dat is ook voor deze categorie voor het laatst in 2014 gebeurd.
m uut m
@Kootst
Je haalt de dingen door elkaar.
Je hebt mest normen bijvoorbeeld code 10 en 14 en je hebt dier normen zoals bijvoorbeeld 101 en 102.
+2
Wiebren
Tjonge @Hans van Bergen, ik weet meteen weer waarom ik niet op je vragen reageerde. Het is namelijk onbegonnen werk. Jij combineert meningen met frustratie. Dat maakt het lastig vragen beantwoorden, daarom schreef ik er al boven, dat iets vinden nogal wat makkelijker is dan iets weten. Maar even per stuk dan, laatste keer wat mij betreft:

Quote:
Waar jij vroeger werkte doet geheel niet ter zake.
Je vroeg me waar ik was toen jongvee van vleesvee en melkvee bijelkaar kwamen. Ik heb je netjes beantwoord waar ik was toen die diercategorieen gemaakt werden in 2006. Als je had geweten welke diercategorieen er waren had je het ook niet over kalvermesters gehad, want vleeskalveren zijn een andere diercategorie en dus niet betrokken bij fosfaatrechten. Zoals @m uut m daarnaast opmerkt werkte ik niet namens LTONoord, maar dat terzijde. Klein puntje maar geeft wel aan dat je je niet al teveel verdiept in de mensen die je uitscheldt

Quote:
2 Het gaat mij niet om de borging van de klw. Diegene die claimen het beter te doen moeten dat ZELF maar laten zien.
en dan gaat de NVWA bij iedere individuele boer kijken of 'ie de boel niet belazerd zoals bij veel BEX-en gebeurt? Dat kun je misschien willen, maar zo werkt het niet. Dus KLW kan pas gebruikt worden als die geborgd is en niet eerder. Daarbij heeft het ministerie meerdere keren aangegeven dat het fosfaatvoordeel alleen (en niet eens helemaal) gegund kan worden als daar ruimte voor is binnen het plafond.

Quote:
Het gaat mij over het feit dat JIJ beweerdt dat de gecreeerde ruimte door anderen ingeleverd zou moete worden. Dat is niet waar.
Vertel me dan eens wie wat anders beweert en welk bewijs daarvoor is. Ik heb het al eens vaker uitgelegd; boeren die forfaitair produceren maken het forfait vol (en zitten in praktijk vaak hoger, wat bij CBS naar boven komt), dus 100 koeien tellen voor 100. Boeren die bedrijfsspecifiek rekenen laten zien dat ze lager zitten. Stel met 100 koeien 10% voordeel. Deze boeren houden geen 100 koeien, maar 110. Gevolg 10% teveel productie, dat past niet in het plafond. Kijk bijvoorbeeld even naar het bovenste plaatje op pagina 6: wur.nl/upload_mm/e/…
Eerder was er bericht dat de pilot zou kunnen komen, zoals te lezen in de brief van Schouten:
Quote:
Tijdens het AO van 16 november jl. over het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn heb ik toegezegd dat er in 2018 een beperkte pilot met KringloopWijzer en fosfaatrechten zal starten. Er is ruimte voor deze pilot doordat het op fosfaat gerichte voerspoor door de mengvoersector, waarmee dit jaar in het kader van het fosfaatreductieplan goede resultaten zijn bereikt, in 2018 wordt voortgezet. Momenteel wordt deze pilot samen met de sector opgezet en uitgewerkt. De inzet is dat aan deze pilot en de pilot met bedrijfsspecifieke fosfaatbemesting op basis van KringloopWijzer (BEP) gezamenlijk maximaal 700 ondernemers kunnen deelnemen. Dit wordt ook onderdeel van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. De pilot zal zo snel mogelijk in 2018 starten.
Vanwege de kalverfraude later afgeschoten door Schouten. Dikgedrukt waar de ruimte vandaan komt, inleveren via voerspoor.

Quote:
3 Jij antwoord hier op het prikbord dat een veehouder geen bezwaar hoeft te maken omdat hij via de bex grondgebonden is
heb je een link?

Quote:
4 Afgelopen week heeft Wakker Dier nog verklaard dat ze doorgaan totdat er nergens meer vlees of zuivel of wat voor dierlijke produkten te krijgen zijn. Het is altijd handig om te weten wie je vijanden zijn
Geen antwoord op mijn reactie terwijl je ergens anders nog beweert dat ik betaald wordt door Milieudefensie. Wat ik daaruit opmaak kun je wel raden
pieta
Quote Reactie van @Wiebren:
Vertel me dan eens wie wat anders beweert en welk bewijs daarvoor is. Ik heb het al eens vaker uitgelegd; boeren die forfaitair produceren maken het forfait vol (en zitten in praktijk vaak hoger, wat bij CBS naar boven komt), dus 100 koeien tellen voor 100. Boeren die bedrijfsspecifiek rekenen laten zien dat ze lager zitten. Stel met 100 koeien 10% voordeel.

Je neemt wel heel gemakkelijk als uitgangspunt dat bedrijven die er boven zitten niets wijzigen. Daar ga je in mijn beleving ook enigszins de mist in. Ik verwacht namelijk als die bedrijven dan wat minder zouden kunnen houden ze heel snel wat lager zouden zitten qua excretie. Of zoals je nu zegt: ze maken het forfait in de praktijk meer dan vol. Daar hangt dan ook direct aan vast dat ze in wezen hun land boven de gebruiksnorm kunnen bemesten. En daarmee zou in theorie de excretie elk jaar wat stijgen bij deze categorie.
Wiebren
@pieta die bedrijven mogen met forfait rekenen dus het maakt niks uit wat ze in praktijk aan excretie hebben. Het enige waar ze voor moeten zorgen is dat de melkproductie niet zorgt voor andere klasse waardoor het aantal koeien ook wijzigt
KOC1981
@Wiebren met andere woorden ofwel kringloopwijzer voor iedereen (en dan moet iemand die slechter doet dan gemiddeld dieren inleveren of verbeteren) of kringloopwijzer voor niemand.

vervolgvraagje hierop, is naar jouw mening de kringloopwijzer te borgen?
Wiebren
@KOC1981 die KLW voor iedereen was een idee in 2014, ik weet niet of je dat vandaag de dag nog voor elkaar krijgt als je het al zou willen.
Borgen van KLW is uiterst lastig als het gaat om bedrijfseigen voer. Is wat op de plaat ligt afkomstig van jouw land, dat is vandaag in ieder geval nog niet te borgen. Alternatief is berekenen (melk min voeraankoop o.b.v. VEM-behoefte) maar dan komt weer naar boven dat er veel verschillen tussen bedrijven zijn (bijvoorbeeld koeienras, veel/weinig krachtvoer, grasopname enz).
pieta
@Wiebren Je geeft geen antwoord op wat ik stel. Waarschijnlijk weet je dat zelf ook wel. 😁 Verder zeg ik ook niet dat die bedrijven iets illegaals doen. Maar als we het allemaal zo zouden doen kwamen er minder dieren.
Wiebren
@pieta wat je stelt klopt niet, ze hoeven namelijk niet minder te houden dus er is ook geen reden wat aan de excretie te doen
+1
pieta
@Wiebren Dan ben je het dus met me eens. 😁 Maar even zonder gekheid. Stel: we voeren de KLW voor iedereen in. De mensen met het voordeel(genoeg voordeel bijv10- 15%) mogen 5% meer vee houden. Volgens jou kan dat alleen als iemand anders ze inlevert. Mijn stelling is al heel lang zodra een extensieve vee in moet leveren omdat ie dus met resultaat KLW moet rekenen dan gaat ie werken aan een andere uitkomst. Dus je kunt niet zomaar stellen dat een ander in moet leveren als we met de KLW gaan werken.
Twentsch Land
@pieta

Piet hoe kun je het bedenken ..... met deze uitspraak is die 8,3 % voor niet grondgebonden dan ook wel heeeeel reëel.
pieta
@Twentsch Land Waarom dan?
+1
cornelissen
@pieta Een zeer vreemde denkwijze, de extensieve hebben minder fosfaat gekregen dan ze produceerden en de bex boeren hebben meer gekregen dan ze produceerden. De extensieve moeten maar terug naar het forfait en in ieder geval sommige bex boeren willen met de kringloopwijzer meer produceren tot aan het forfait.
Niet te veel nadenken over deze denkwijze , want dan ga je misschien denken dat de sector verziekt is.
sjoerd de melker
@cornelissen wel over nadenken. Als je efficienter je processen beheerst dan de forfaits, doe je je gras en maisplantje tekort. Dit omdat je rekent met hogere bemestingwaardes in de mest dan werkelijk
robbies
@sjoerd de melker dan heeft productie ineens weer wel te maken met plaatsingsruimte?
pieta
@robbies Nee. Heeft ie niet. Je moet mogen bemesten naar onttrekking.
bio boer
@pieta ben ik het helemaal mee eens veel voer veel mest heb je wel kans als de grond slecht is dat die steets slechter wordt dus dan zou je moeten werken met lage gehalten in de grond exstra mest en bij hoogere opbrengst dan gemiddeld exstra mest
pieta
@cornelissen De extensieve zijn ook niet gekort. Ieder preekt voor zijn eigen belang. 😁
+3
Erik 1979
@robbies ik niet. Heb ik vaker gezegd. Ik zie Rabobank en Campina als èèn. En de LTO bestuurders zijn de loopjongens. Hij is dus gepromoveerd. Sorry hoor maar ik vind dat de LTO de verkeerde kant gekozen heeft. En medeplichtig is aan de bende. Dus hij ook.
+1
hans1980
@Erik 1979 dat heb je goed!

Tijdens afgelopen vergadering rfc zij het bestuur een gevoel te hebben dat het zij tegen de rest was
Erik 1979
@hans1980 als personeel dat tegen mij zou zeggen dan bleven ze niet lang.
Noorderling
@Erik 1979
Verschil is dat het bestuur het personeel van de leden is.
Al denken en willen ze dat het andersom is.
Erik 1979
@Noorderling het zijn gewoon boerenknechten. Is ook niets mis mee.
MTSTAMMINGA
@Erik 1979
Dan heb je gisteren even niet goed opgelet ,en was al de tweede keer hier dat Wiebren dat beaamde hier
familie pelle
@robbies hoezo was afroming politiek niet haalbaar? Bij mijn weten waren de meeste partijen bereid de motie te steunen?
robbies
@familie pelle Welk precedent gaat dat scheppen? Hoe ga je om met reeds verleasde rechten waar de 10% geind is?
familie pelle
@robbies je draait erom heen. E was politieke steun voor de motie dat afroming niet nodig was. Heb het effe nagekeken. Jij zegt letterlijk dat er geen politieke steun voor was. Das is dus kul.
Elvis
@josl die boer waar je die 30 pinken van hebt gekocht eind mei 2015 zal wel flink balen! Doen ze het goed?
sorry
Quote Reactie van @josl:
of de wekelijkse nieuwsbrief informatie hebben of vragen kunnen zich bij mij of mijn lto collega's melden.

misschien kan je nog wat e-mailadressen kopen bij prosu of agriomedia....
verwijderd
+2
dewittemotor
Het is allemaal een kliekje. De grote voermakers, robotleveranciers de RABO, RFC, LTO etc.
Die helpen elkaar, want al die bestuurders willen weer bij elkaar in de besturen of de Raad van Commissarissen. En om die boertjes geven ze helemaal niks
Erik 1979
@dewittemotor pas op je wordt straks geweerd op dit forum. Dan moet je anoniem verder 😂

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's cbs , tweede kamer , fosfaatrechten en carola schouten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
147
DEELNEMERS
37
WEERGAVES
0