'Schaalvergroting in de melkveehouderij zal gewoon doorgaan'

De schaalvergroting in de melkveehouderij zal gewoon doorgaan. Dat stelt Wil Meulenbroeks, voorzitter van LTO Melkveehouderij, in een reactie op de landbouwvisie van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), waarin ingezet wordt op een transitie naar kringlooplandbouw. Meulenbroeks gebruikt de varkenshouderij als referentie.

Deel dit topic

Reacties

+8
robbies
LTO heeft weer een visionair aan het woord gelaten. De varkenshouderij is echt de kant die we als sector op moeten willen gaan. In een krappe vijftien jaar tijd gedecimeerd van een kleine 10.000 bedrijven naar 3400 nu. Verwachting is dat er na 2020 nog een deel gaan stoppen. Krappe marges, flinke investeringen moeten doen in stallen, 200 miljoen overheidsgeld om te saneren en doorlopend in de verdediging moeten. En daar haalt onze vakgroepvoorzitter zijn inspiratie. Man man man
Twentsch Land
@robbies

Maar als varkensfosfaat kan worden ingewisseld voor koeienfosfaat is het hek wel van de dam.
+3
robbies
@Twentsch Land Jij bent hier ook vaste klant en je weet wat ik daarvan vind. Een open uitwisseling zie ik sowieso niet gebeuren. Misschien dat die 7 miljoen kilogram P die de overheid met 120 miljoen euro opkoopt nog ingezet kan worden. Als het aan mij ligt niet. Er is melk zat
Erik 1979
@robbies en voor de tweede reactie ๐Ÿ‘ intreseert ons dat hoeveel melk er geproduceerd wordt in totaal. Hoofdzaak wij kunnen op een leuke manier koeien houden en een redelijke boterham mee verdienen!
+2
Twentsch Land
@Erik 1979

Het interesseert mij wel degelijk hoeveel melk wij produceren.....melk waar geld achteraan moet hoeft wat mij betreft niet.
Erik 1979
@Twentsch Land jullie zitten niet op een eiland. In Europa kun je jammer genoeg net zoveel melk produceren als je wilt binnen de grenzen die een bepaald land zelf stelt. Voor ons is het geen probleem om alleen van ons bedrijf meer als een vrachtwagen per dag bij jullie af te leveren met de zelfde of hogere milieu en welzijns eisen als jullie. Het is misschien niet leuk maar het zijn feiten. Het grootste deel van de melkveehouders moet het hebben van een lage kostprijs. Die hogere melkprijs die jij verwacht door in Nederland minder te produceren kun je vergeten.
Elvis
@Erik 1979 een vrachtwagen vol weide melk?
Erik 1979
@Elvis geen probleem als jullie dat willen. 6 uurtjes per dag ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ ik wil niet alles in de wei. Maar met ruim 100 ha direct aan huis. Geen probleem. Nieuw Zeeland doen ze niet anders.
CorP
Quote Reactie van @Erik 1979:
met ruim 100 ha direct aan huis. Geen probleem. Nieuw Zeeland doen ze niet anders.

Hoeveel melkkoeien had je ook weer? Op 100ha en dan geen probleem? Klimaat in Duitsland is tegenwoordig ook hetzelfde als in NZ?
Erik 1979
@CorP 100 ha om te weiden. Rest inclusief intensieve samenwerking tussen 1 en 1.5 koe per ha plus jongvee
pietjepuk
Quote Reactie van @Erik 1979:
tussen 1 en 1.5 koe per ha

ach dat maakt maar een verschil van pak um beet 1000 ha.
Erik 1979
@pietjepuk heb ik eerder aangegeven. Wij werken samen met een groepje boeren. Ik ben de gek die zorgt voor de melk. Andere droge en veel akkerbouw. Weer een andere doet jongvee boven half jaar. Ik woon 20 km van beide melkvee lokaties. Bij mij thuis heb ik de kalfjes vanaf 2 weken en ongeveer 200 ha. Kalfjes probeer ik zoveel mogelijk alleen te doen. Ieder is gewoon volledig zelfstandig maar profiteert van de schaalgrootte.
Erik 1979
@pietjepuk ps samen ver over de 1000 ha.
pietjepuk
@Erik 1979 dacht dat je een paar duizend koeien molk. en dan is het verschil tussen 1 of 1,5 koe per ha 1000 ha.
+1
CorP
Quote Reactie van @Erik 1979:
100 ha om te weiden.

dat is dan meer bouwland creรซren dan weiden lijkt mij. Bedoel, als jij melk wilt leveren onder de Nederlandse standaard, moet het wel gelijkwaardig zijn en niet bij benadering, In jouw geschetste situatie houd het met drie happen weidegras/koe/dag dan wel op. Zo werkt weiden niet
Erik 1979
@CorP onzin natuurlijk. Die 6 uur weidegang zou ik heel makkelijk halen. Maar ik wil dat niet. Wij kunnen niet tegen Ierland op met weidegang. Dat weet ik dus die strijd ga ik niet aan. Jullie proberen daarin een verloren strijd te winnen.
weurding
@Erik 1979 jullie neem ik aan in de zin van melkfabrieken. Vrije keuze hebben koeien tegenwoordig meer dan melkveehouders
CorP
Quote Reactie van @Erik 1979:
met ruim 100 ha direct aan huis. Geen probleem. Nieuw Zeeland doen ze niet anders.

Hoeveel melkkoeien had je ook weer? Op 100ha en dan geen probleem? Klimaat in Duitsland is tegenwoordig ook hetzelfde als in NZ?
+1
Twentsch Land
@robbies

Deze mening deel ik met je Robbies ... van mij hoeft het ook zeker niet.....maar tja er zijn anderen die dat bepalen.
+1
bio boer
@robbies nedeland exporteert niet alleen melk he ze kunnen ergens anders de melkprijs zo naar beneden melken
Erik 1979
@robbies voor de eerste reactie ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
+9
Coen
@robbies , het is echt onbegrijpelijk dat onze LTO-Melkveehouderij zich in haar toekomstperspectief wil spiegelen aan de ontwikkeling in de varkenshouderij, dat is dan het begin van het einde van onze mooie sector.
Erik 1979
+1
Frans1
Quote Reactie van @Erik 1979:
ja

Jij propageert hier alleen maar groei,groei ,groei, en wanneer de voorman van LTO zegt dat de groei gewoon doorgaat verguis je dit.Hoe komt dat?
Erik 1979
@Frans1 belangenbehartiging doe je voor alle leden. Dus ook voor de stoppers. LTO heeft geen vangnet voor bedrijven die het niet redden. Daarbij vind ik groei leuk. Ik heb het hier volgens mij al vaker geschreven. Toen ik nog in Nederland zat kochten wij 80.000 kg melk aan. Dat was geweldig. Daar was ik net zo gelukkig mee als nu met een compleet bedrijf. Nu komen er iedere paar maanden dieren van Stef omdat die die daar over heeft. Ik ben hem er heel dankbaar voor. Maar toen ik rond ging in Nederland om 10 koeien te kopen vond ik dat net zo mooi. Groei is groei. Nu het quotum weg is gaat het ongelooflijk snel. En de blijver laat eigenlijk als die eerlijk is een spoor van ellende over bij de stoppers. Wij hebben geen keus. Het is pompen of verzuipen. Overnemen of overgenomen worden.
+2
George
Quote Reactie van @Coen:
at is dan het begin van het einde van onze mooie sector.

Dat begin van het einde is al ingezet door het pleiten van afschaffing Europese quotering! HIG beleid is er gevoerd door LTO , totaal verkeerde inzet en beleid.
+1
joske1980
@Coen
Kijk in je eigen dorp of stad. De blijvers met opvolger kunnen hier de koeien van de stoppers er niet bij hebben. Dus wie wel de grote groeiers groeien nog harder of dat wenselijk is of niet. En dat is precies wat er met varkens ook gebeurd. Je kunt economische wetten niet naast je neer leggen.
robbies
@joske1980
Quote:
er niet bij hebben

De prijs van fosfaatrechten zeggen wat anders
+1
joske1980
@robbies
Als ik van mijn bankman hoor wie er fosfaatrechten kopen zijn dat vooral bedrijven die dat nu van hun buffer doen. Kleine porties dat houd een keer op en dan worden grotere partijen verkocht aan grote boeren. Kijk hoeveel grote 300 + erbij gekomen zijn. Dat stopt niet
+4
dewittemotor
Hoe meer regels hoe harder de schaalvergroting gaat.

Zie varkenshouderij.

Valt niet tegen te houden
Erik 1979
diezel
Quote Reactie van @dewittemotor:
Valt niet tegen te houden

Laat ze gewoon eerlijk zijn tegen de sector ook al is het een keihard verhaal. Meulenbroeks durft het tenminste aan te kaarten...
In de zakelijkere varkens- en pluimveehouderij hebben banken/landbouweconomen het momenteel gewoon over de 20% van de huidige bedrijven die levensvatbaar zijn. ( pluimvee 1000==>200, varkens 4500==>500) Versnelde shake-out van 50% in 10 jaar.
Waarom zou de melkvee-sector daarin veel gaan verschillen? 😞
+2
verbi
@diezel Kunnen wel levensvatbaar zijn maar wil de boer zelf het dan nog wel.Hier stoppen grote en kleine kunt er geen pijl op trekken en veel ook nog.Zijn er teveel die geen opvolger hebben en die het gezever kotsbeu zijn. Geldt trouwens ook voor bedrijven met opvolger. Vraag me wel eens af waar dit verhaal eindigd.
diezel
Quote Reactie van @verbi:
Kunnen wel levensvatbaar zijn maar wil de boer zelf het dan nog wel

Levensvatbaar bedrijf is wel een bijzonder begrip. Heeft niet enkel met een goed inkomen voor komende jaren te maken.
Had tijdje geleden een discussie met een IV-collega met ongeveer dezelfde (rare) denkbeelden als ik. Die had het over "een lijstje" bij banken. Varkens- en pluimveebedrijven waar nu gรฉรฉn bouwvergunningen op tafel liggen/ waar nu gรฉรฉn bouwkranen staan behoren niet tot die zgn. 20% levensvatbare bedrijven. Ik kon het toen amper geloven. Hij wist het zeker. Waar staan de bouwkranen? Bij de grote satelliet-bedrijven! Dan heb je niet veel boeren nodig in een hele regio....
Ver-van-mijn-bed show voor de melkvee-sector? Zou kunnen...โ€ฆโ€ฆ 😞
CorP
Quote Reactie van @dewittemotor:
Zie varkenshouderij.

Je zou toch denken dat met voorkennis handelen in het voordeel zou kunnen werken, weet niet zo zeker of de varkenshouderij dan een lichtend voorbeeld moet zijn..
+3
Erik 1979
Ik zeg dit al jaren. Ik moet dan wel toegeven dat ik schaalvergroting geweldig leuk vind. Maar dat het quotum eraf ging was het stomste wat ze konden doen. Stomme is dat dit door LTO gewenst was.
Twentsch Land
@Erik 1979

Waarom dom ..... mogelijkheden genoeg toch ! omdat we niet op een eiland zitten als ik je net nog goed heb begrepen ๐Ÿ˜‰
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Waarom dom ..... mogelijkheden genoeg toch !

Nee Erik heeft een punt.
Twentsch Land
@George

Even verder lezen, Erik gaf straks aan mogelijkheden genoeg want we zitten niet op een eiland.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Erik 1979:
Maar dat het quotum eraf ging was het stomste wat ze konden doen.

Toen het er kwam schreeuwde men ook moord en brand,nu het eraf is weer echter als er geen bepaalde grenzen getrokken worden dat is alles van *** los en Brussel regel de grote criteria en dus zullen we vroeg of laat moeten dansen naar de pijpen van de EU en neem maar aan dat er nog het 1 of ander aan komt,wil je blijven dan dien je je aan te passen of te verdwijnen....
Die landbouw visie die carola voorspiegelt die bestond twee decenia al,maar door toedoen van al die landbouw ministers,DUS STEEDS MINDER EIGEN MEST TOEDIENEN OP JE EIGEN LAND EN COMPENSEREN MET KUNSTMEST,EN DAN NET DOEN OF ZE HET WIEL UITGEVONDEN HEEFT,WAT EEN TRUT,IK HEB GISTEREN UITZENDING PAUW GEZIEN ,WAT EEN TRIESTEVERTONING,VOORAL MET DIE COMMUNIST FREEK DE JONGE DIE MOETEN ZE VERBANNEN NAAR CUBA,KAN DIE DAAR EENS MEEMAKEN DAT DAAR DE SCHAPPEN VAN DE WINKELS ALTIJD LEEG ZIJN ,EN ONZE ZOGENAAMDE LANDBOUW VERTEGENWOORDIGERS WAAR WAREN DIE? We laten ons als boeren weer gek maken door zo,n trutje.
+1
verbi
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl Wat wil je dan een minster van GroenLinks,SP of PvDD. denk eens eerst na voor je je frustratie hier neerkalkt. Ze doet het gewoon goed beter als Dijksma, en flapdrol vanDam allebei zo links als maar kan. Carola heeft de flair van het publiek en kan het goed verwoorden dat je daar niet altijd blij van wordt is een ander verhaal.En dat hele I&R verhaal had ze een punt het moet gewoon kloppen en de rotzooiers flinke boetes geven. We hebben ten tijde van de varkenspest geleerd hoe belangrijk het is om dieren te traceren.
cornelissen
Quote Reactie van @verbi:
Ze doet het gewoon goed

Dat kan ik als grondgebonden "knel"geval bepaalt niet zeggen als aantoonbaar dmv een accountantsrapport geen rendabele bedrijfsvoering meer mogelijk is en je aan de hand van de brief van 12 december 2013 niet weet wat je fout hebt gedaan. Dan ben je als minister erg asociaal
m uut m
@cornelissen
Je moet niet blijven hangen.
De blik naar voren.
@verbi Christen Unie is zo rood als een kroot,die ben je even vergeten te melden in het rijtje wat je noemt ,ik heb geen frustratie ik benoem de feiten en die zijn helaas waar of je nou wilt of niet,ze mag dan wel boeren dochter zijn ,maar ze moet nog een hoop leren en geen visie,s verkondigen die omzeep geholpen zijn door haar voorgangers,en dan even vertellen hoe wij het zouden moeten doen,daar heb ik maar een woord VOOR KNAP TRIEST.
pieta
Quote Reactie van @verbi:
Ze doet het gewoon goed beter als Dijksma

Ze doet het beter als Van Dam omdat slechter niet kan. Aan Dijksma kan ze niet tippen vind ik.
Twentsch Land
@pieta

Dijksma heeft getreuzeld door niet eerder in te grijpen....best wel erg fout.
robbies
@pieta ik dacht dat jij vond dat de overheid niet op tijd heeft ingegrepen en altijd eindverantwoordelijke is? Maar de verantwoordelijke beleidspersoon vind je dan weer wel goed?
pieta
@robbies Ik vind Dijksma politiek gezien veel beter als Van Dam, beter als Schouten (mn omdat deze zich met de I&R fraude volledig in haar hemd heeft laten zetten) en Dijksma kon de opstap maken richting een belangrijker staatssecretariaat in 2015 (daarmee lijkt mij haar politiek kunnen wel bevestigd) maar daarmee ontloopt de overheid haar verantwoordelijkheid niet.
Flinstone
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl vond het een zielige vertoning! Hadden het over te kleine pruimen en dat verteld dan ook nog zoโ€™n zuurpruim als Georgina Verbaan! Duidelijk een tekort aan dierlijk eiwit๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Weet je dit is weer een visie en er gebeurt niks mee net als al die andere visies
+4
sjuu
Wat een gelul allemaal, wij melken nog net zoveel koeien al in 1982. Wel met meer liters, lage kostprijs en weinig schulden. Laat een ander er maar 300 melken en nergens tijd voor hebben. Suk6, ik ga het zo ook redden.
kaas
@sjuu 300? hoorde vorige week verhaal dat er soms opgeschaald word van 700 naar 1000 koeien. dat zijn pas stappen van miljoenen euro,2 .maar van mij mogen ze .
bio boer
@sjuu nu nog kijk nog eens 30 jaar voor uit dan sta je klem bank neemt je niet meer serieus en de slagkragt is er uit langzaam uitgedoofd het vliegwiel moet blijven draaien er moet een sneeuwbal effect zijn ben het eens dat hoeft niet met 300 koeien maar zou toch wel bijna elke generatie moeten verdubbelen als het zo blijft gaan als in het verleden
Jannus
Quote Reactie van @bio boer:
l bijna elke generatie moeten verdubbelen als het zo blijft gaan als in het verleden

Daar zeg je wat,door die opschaling zijn er concentraties van mineralen ontstaan die nu ver door de regio gesleept worden,als je goed kijkt dan wil de politiek ook meer naar een balans productie in het gebied waar het bedrijf staat in harmonie met de omgeving en dat is voor alle bedrijven verschillend.

Stond van de week een leuk stukje in de veeteelt van een boer die ongelukkig was met 160 koeien jaarrond op stalen nergens tijd voor,toko verkocht en ander bedrijf gekocht,nu terug naar 95 met beweiding en veel vrije tijd voor andere dingen en als de melkprijs steeg ging hij terug naar 80 stuks !!!! opmerkelijk ?? niet ??
m uut m
@Jannus
Zo zijn er meer.
bio boer
@Jannus het totaal dus niet alleen dieren wat wel maklijk is ook de grond moet mee
+1
Jannus
@bio boer Alles moet in de juiste balans zijn passend bij de persoon

(klik om te vergroten)

sjuu
@bio boer Heb me geld in land en gebouwen gestoken, daar heb ik meer rendement van. Op die oude stal krijg je geen nieuwe lening, op grond wel.
+5
spotmelker
Als iedereen de Kassa centraal stelt in plaats van koppen telt zou het er anders uit zien in de sector. We gaan kapot aan eigen (of aangeprate) ambitie. Ik geloof het allemaal wel met die fosfaatsoap. Wat meer akkerbouw/verhuur en dien m'n tijd wel uit.
George
Quote Reactie van @spotmelker:
Wat meer akkerbouw/verhuur en dien m'n tijd wel uit.

Zo denk ik ook , Hig mentaliteit. 😄
+2
spotmelker
Quote Reactie van @George:
Hig mentaliteit

Het Incasseert Geld bedoel je? 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , lto , lnv , schaalvergroting , varkenshouderij , natuur en kringlooplandbouw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nรฉt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
61
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0