Vanaf 2025: iedereen verplicht minimaal 1 ha huiskavel per 10 koeien

Voor grondgebonden melkveehouderij, die in 2025 ingaat, geldt de norm voor een huiskavel van maximaal 10 melkkoeien per hectare. Dat is voor een grote groep melkveehouders geen probleem. De eis is echter niet voor elke ondernemer haalbaar.

 Huiskavelnorm leidt tot landhonger (nieuweoogst.nu)

De eisen voor grondgebondenheid betekenen dat bedrijven met een te kleine huiskavel op zoek zijn naar naburige percelen. Van banken mag grond echter niet voor elke prijs worden gekocht. Ruilen is soms een optie maar voor sommige ondernemers rest alleen krimp of verplaatsing.

Nick83

Laatste  |  

Reacties

+2
Flinstone
Wat een gedram, iedere boer met een kleine huiskavel weet dat toch zelf wel! Bij 25 ha mag je al 250 koeien houden nou wat is dan het probleem?
+1
Nick83
@Flinstone nou... sommige boeren hebben geen huiskavel. Dat is nu geen probleem, ze houden de koeien op stal en vangen geen premie. Straks echter moeten ze wel huiskavel hebben. Anders voldoen ze niet aan de wet grondgebondenheid. Als ik het zo goed lees....
Noorderling
@Nick83
Met al dat gesleep over het asfalt wordt ook niets verdient. In de afgelopen 10-20 jaar heeft er toch wel een keer wat moois aan je kavel of een compleet bedrijf te koop gestaan?

Elke kuub mest kost 2 euro meer. Hakseltrein komt per uur zo 130euro bij voor 2 wagens. Zit je al zo aan de 200euro extra kosten per hectare per jaar. Zomaar een cent per kg melk aan extra kosten.
+3
dewittemotor
@Noorderling Dat dit in jouw regio zo is, wil toch niet zeggen dat je dit andere regio's waar dat heel anders ligt zo moet verplichten. Ze moeten zich er gewoon niet mee bemoeien.

Ik heb bijvoorbeeld huiskavel genoeg, maar ik kan deze blokken grond nu duur verhuren aan akkerbouwers/tuinders. Brengt mij veel meer geld op dan wat gras staan te telen. Dat mag dadelijk dus ook niet meer. weer vele tienduizenden euro winst opgerookt.
Daarbij stoppen hier nagenoeg alle veehouderijen in de omgeving. Dus op dat blijvend grasland zit ik sowieso niet te wachten. Is straks als ik oud ben totaal geen vraag meer naar.
+2
cjw73
@Noorderling overdrijven is ook een vak.
Heb onderandere 8 hectare op andere kant van het dorp. Het bemesten is daar 0.50 cent duurder en het maïs hakselen is net zo duur als thuis want gaat gewoon per hectare.
Nick83
Euhm... is dit al definitief?
+1
Farma_boerke
@Nick83 dit komt nog uit de koker van gerda verburg met haar visie op landbouw
+2
Erik 1979
LTO en NZO hebben dit bedacht. Wie klaagt LTO aan dat die namens de sector praat. Slaat nergens op. Steeds zwaardere eisen terwijl de kostprijs nu al veel hoger is als van de rest van Europa. LTO is niet meer dan een verlengstuk van de milieu verenigingen. Een wolf in schaapskleren.
+3
Teunis D
@Erik 1979 Waar lees jij dat zij dit bedacht hebben? In de commissie zijn volgens mij 5 van de 10 leden melkveehouder.
Nico96
Dus vanaf 2025 weidegang verplicht?
+1
Nick83
@Nico96 Je mag ze misschien nog binnen houden ... maar de huiskavel moet je wel hebben.
+1
Nico96
@Nick83 wat een flauwekul dan.
Brutus64
Ik ken genoeg boeren die nauwelijks huiskavel hebben, wel weide premie ontvangen, want de koeien kunnen de percelen makkelijk bereiken door de weg over te steken, kunnen deze veehouders hier dan niet mee verder?
Nico96
@Brutus64 Lijkt me dat deze hectares gewoon meetellen?
KOC1981
@Brutus64 in mijn ogen is alles wat beweidbaar is huiskavel. maar geen idee hoe zij het zien
+1
Erik 1979
@KOC1981 kijk wie dit wil. Is niet de Nederlandse overheid. Het is LTO en NZO (CAMPINA ).
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Erik 1979:
NZO (CAMPINA ).

Heeft de NZO zo''n slechte voorzitter momenteel ?
+2
labella
@MTSTAMMINGA Jaah Jos van der Hoogte van Leerdammer, ik was dat geneuzel bij Leerdammer spuugzat.
+1
Koeien boertje
@labella dat weten we wel 😎
+3
KOC1981
@Erik 1979 waar lees jij dat NZO en "Campina" zoals jij het zegt dit wil?
er is hier al vanaf 2013 de wet grondgebonden groei,... en sindsdien is er dus ook continue discussie over wat nu grondgebonden is. NZO en LTO hebben uiteindelijk een afspraak gemaakt dat een onafhankelijke commissie ging bepalen wat de definitie nu moest zijn. vooraf hebben ze aangegeven zich te houden aan de uitkomst.

de 10 koeien per ha huiskavel is stap 1. 65% eiwit van eigen land is stap 2.
Stap 1 heb ik zelf voor elkaar, stap 2 nog niet.
graag zou ik dit, zeker nu met de visie over kringlopen gepresenteerd, realiseren door voer/mest contracten of iets soortgelijks.
+1
Nick83
Quote Reactie van @KOC1981:
alles wat beweidbaar is huisk

Vroeger toen we nog in de melkstal molken, toen gingen we soms met de koeien ook een heel eind via de weg overdwars door de polder naar land op afstand. Maar ik gok dat da land toch niet zou meetellen als huiskavel.
+5
grondlozeboer
Ze zijn compleet van de pot gerukt.
Erik 1979
@grondlozeboer jij hebt het over LTO. Waarschijnlijk verwijderen ze jou reactie.
+1
grondlozeboer
@Erik 1979 dan zegt dat genoeg
+3
cjw73
@grondlozeboer weer een nieuwe poging van rfc om minder melk te krijgen.
+7
Erik 1979
@grondlozeboer deze reactie wordt verwijderd. Maar het zijn grote hufters. Dat er nog melkveehouders lid zijn van die organisatie. Ze gaan veel verder als wat de overheid wil. Of die organisatie niet genoeg kapot gemaakt heeft. Schandalig!
+3
cjw73
@Erik 1979 het is weer rfc via de nzo die de grote aanjager van het plan is. En LTO zegt gewoon ja en amen.
+1
Erik 1979
@cjw73 LTO bedenkt het. Of misschien Volkert van de Graaf als anonieme voorzitter. Als jullie dit ook nog gelaten accepteren. Ongelooflijk.
christo
@Erik 1979 Gelatenheid troef.
+2
robbies
Quote Reactie van @Erik 1979:
LTO bedenkt het. Of misschien Volkert van de Graaf als anonieme voorzitter. Als jullie dit ook nog gelaten accepteren. Ongelooflijk.

Het lijkt erop dat jij je drukker maakt dan wij allemaal. Je loopt iedereen hier op te jutten, maar je weet net zo goed als wij dat je hier toch niets tegen begint. Geef me nou eens één sectormaatregel die onder publieke druk is teruggedraaid? van Weperen boekte het Heerenveenstadion, Gommer werd de KLW-weigeraar en in het noorden zijn er nu weer een paar zich aan het roeren tegen de productiebeperking van RFC. Allemaal kansloze missies gebleken.

Het is allemaal al in kannen en kruiken, kijk hoe je het in kunt vullen en vooruit met de geit. Je wordt er zelf niet slechter van als je huiskavel groter wordt. Mij past het ook niet, maar we zullen er toch maar mee aan de slag gaan. Overigens is het probleem op veel bedrijven niet dat er te weinig grond rond het bedrijf ligt, maar dat er simpelweg teveel koeien staan. Ik heb het al vaker gezegd: Ken zat mooie bedrijven met 25-30 ha land rond de boerderij, maar wel met een stal van +300 koeien erop. Ga dan niet zeggen dat de grond de beperkende factor is. Dat is je stal.
christo
@robbies Daar gaat de weidepremie. Ik had niet verwacht dat de premie al zo snel afgeschaft zou worden. Bij verplichte weidegang is er geen premie meer. Eindelijk!
+1
Erik 1979
@christo dit is NVO LTO beleid. Nergens op gebaseerd. Alleen op hun eigen hersenspinsels. Of na al die belachelijke wetgeving niet genoeg ellende op jullie afkomt.
+2
demelkboer
@Erik 1979 wat een frustratie toch alle tov van Nederland. Je zou bijna gaan denken dat je het in Duitsland naar je zin hebt
verbi
@demelkboer Maar hij heeft wel gelijk.
+3
m uut m
@verbi
Ik heb een jaar in Canada gewerkt en de mensen die daar het hardst op Nederland afgaven hadden het meeste heimwee.
Zo zal het hier ook wel zijn.
+4
Flinstone
@Erik 1979 manman is bij jou in Duitsland alles koek en ei dan!
Ga daar op een prikbord zitten de boel op te naaien wat we hier fout doen!
Je moet het niet eens willen om meer als 10 koeien per ha huiskavel te hebben!
Staan genoeg bedrijfjes te koop met een veel te grote stal en maar weinig grond eromheen!
Daar rest eigenlijk alleen maar een paar dagen de puinbreker om de zaak op te ruimen!
robbies
Quote Reactie van @christo:
Ik had niet verwacht dat de premie al zo snel afgeschaft zou worden. Bij verplichte weidegang is er geen premie meer. Eindelijk!

Wat is jouw probleem met de weidepremie?
+1
spotmelker
@robbies het meebetalen aan. Verder is de ontwikkeling van keurmerken nog lang niet op zijn eind en als we daar niet aan mer (willen) doen raken we steeds meer binnenlandse markt kwijt. Een vergelijkbaar iets met wat er tussen A ware en FC gebeurt?
Nick83
@spotmelker en wat is daar het probleem van? Je krijgt het toch weer terug? (als je de koeien buiten doet)
spotmelker
@Nick83 Ik heb er geen probleem mee, weideganguren zitten alweer richting de 3000. Ik denk dat wanneer je niet inspeelt op de (komende) keurmerken je dan (meer) van de binnenlandse markt verliest zoals je ook bij het rundvlees ziet. Daar kunnen nog wel eens meer kansen liggen dan dat blinde produceren voor een niet bestaande (Chinese) markt.
dieks2
@spotmelker hoezo “het meebetalen aan”? Ik zie het zo: boeren die niet weiden, dragen niet bij aan het koeien in groene weide met blauwe Hollandse lucht-imago waarmee RFC haar voordeel doet bij de afzet in rest van de wereld. Maar diezelfde boeren profiteren wel mee van de winst van RFC
christo
@dieks2 Waar komt de weidepremie vandaan? Best ingewikkelde materie. Zal het nog 1 keer uitleggen. Weiders krijgen een plus op de melkprijs waarvan een deel afkomstig is van de niet weiders die geen plus ontvangen.
+1
marcel r
@Erik 1979 Je had je zelf ook aan kunnen melden bij de onafhankelijke commissie grondgebondenheid. Dan had je erover mee kunnen praten.
Nu niet achteraf lopen miepen..
+2
DutchDairyFarmer
Weer een maatregel wat op den duur de fosfaatrechten zal doen dalen. Ze zullen best nog een paar jaar mooi aan de prijs blijven maar je voelt aan alles dat we toch naar een een ander systeem gaan.
+2
m uut m
En terecht weidegang is natuurlijk gedrag.
Koeien zijn grazers geen fermentatievaten met een uier!
+1
Twentsch Land
@m uut m

Hoe ver ga je, alleen tot wat past voor jezelf of ?

Je laat dan ook vast en zeker je bio kalveren 10 weken bij hun moeder of is dat een stapje te ver.
m uut m
@Twentsch Land
Kalfjes bij de moeder hebben we geprobeerd.
Helaas veel uitval door crypto.
Bio kalfjes moeten 100 dagen melk hebben dus 10 week is tekort.
robbies
@m uut m blijven jouw kalfjes dan 100 dagen bij jou?
Twentsch Land
@m uut m

100 dagen melk is wat anders als 100 dagen bij de moeder.
familie pelle
@m uut m ze gingen bij jou toch met 14 dagen naar de slager waar ze verwerkt werden tot heerlijke kalfslapjes?
Koeien boertje
@m uut m varkens horen in het bos, en kippen horen overal te scharrelen 🤣
+2
Jaap40
@m uut m we hebben allemaal kunnen zien hoe het grazen gaat tijdens een lange hitteperiode. Als je problemen zoekt en wilt moet je weidegang verdergaand verplichten.
Nee,
Iedere melkveehouder moet zelf kunnen besluiten wat te doen bij extreme situaties, en weidegang is lang niet voor iedere koe het beste.
m uut m
@Jaap40
Temperatuur was het probleem niet.
Probleem was dat de grasgroei achterbleef.
Koeien zijn hier altijd buiten geweest de staldeur stond open voor extra voer .
Koeien kwamen vreten en gingen weer naar buiten.
Jersey's hebben niet snel last van hitte.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
Temperatuur was het probleem niet.Probleem was dat de grasgroei achterbleef.

Groot probleem was hier de vliegen in het land. Uit elke pol klaver kwam een hele zwerm, binnen in stal vrijwel geen vliegen. Koeien wilden uiteindelijk overdag niet meer naar buiten, 's avonds graag.
overstekend wild
@m uut m en alle trekkers op de schroothoop. Paard en wagen!
+2
van Ittersum
Over hoeveel % praten we nu eigenlijk die hier in eerste instantie niet voldoen kan en wat is nog mogelijk is en wat niet. Breng dat hier eerst hier maar eens in beeld i.p.v. mensen voor de zoveelste keer persoonlijk te schofferen, dat percentage gaat hier wel wekelijks met procenten omhoog.

Groeten vanuit een mooi Noorwegen 😉
+3
Twentsch Land
@van Ittersum

Hoeveel procent, dat vroeg ik mij ook al af....maar ik denk toch nog heel wat, maak maar eens een rondje Nederland, je ziet genoeg dorpjes met de boerderijen dicht aan elkaar met geen grote huiskavel ... en toch wel geregeld grondgebonden ... deze groep de nek omdraaien in 2025 indien ze geen oplossing hebben kan natuurlijk niet...ook in Twente zie je mooie grondgebonden bedrijven met een comfort stal maar helaas geen grote huiskavel en een huiskavel die niet uit te breiden is.....nee om deze groep zo te behandelen kan niet......zo als het nu is met weidepremie ( en die prijs moet per liter nog iets meer worden ) is het goed.

Als u in Noorwegen voor vakantie bent...nog mooie dagen daar.
+1
pieta
@Twentsch Land Ik weet dat ze in Twente kleiner zijn qua huiskavel. Maar als je de 10 koeien per hectare niet haalt heb je of echt weinig land aan huis of gewoon te veel koeien. Voor mij hoeven ze dat huiskavel vereiste ook niet te doen overigens.
+1
Twentsch Land
@pieta

Het begint met 10 piet, direct met 2 of 3 geeft teveel tumult.....maar hoe zal het zijn in 2035 of 2040 ..... lijkt misschien nog wel ver weg maar je bent daar nog ongemerkt snel.
pieta
@Twentsch Land Klopt, daarom ben ik ook niet voor.
diezel
@Twentsch Land
In dat WUR-rapport van november 2015 waar grasopname meegenomen wordt zie je nergens 10 koeien/ hect. huiskavel staan. 😞
wur.nl/upload_mm/9/…
Flinstone
@Twentsch Land dan ben ik geen boer meer en is misschien mijn zoon boer! Nou ook dan zijn er wel ergens anders bedrijfjes te koop!
Meer als de helft stopt hier binnen 5 jaar en als ik de andere prikkers zo volg dan is dat overal zo!
Je ziet het aan de fosfaatrechten prijs dat er bij een hoge prijs veel aanbod loskomt en de prijs kan dalen!
Dat doet ie niet want er zijn weer van die gekken die toch weer een beetje kopen!
+1
robbies
@pieta uiteindelijk is het natuurlijk wel krom dat je mestplaatsingsruimte hebt voor 150 koeien, maar je huiskavel niet meer dan 100 koeien toestaat
spotmelker
Quote Reactie van @robbies:
uiteindelijk is het natuurlijk wel krom dat

Mestplaatsing en weidegangfaciliteit staan los van elkaar
robbies
@spotmelker ze zouden inderdaad niet veel met elkaar van doen hoeven hebben. Maar als ik hier lees dat veel zuidelijke boeren er al moeite mee hebben om grond onder de groei te schuiven, dan is het natuurlijk wel extra moeilijk om je huiskavel ook nog eens uit te breiden. Buurmans grond komt al zelden te koop en een ruilverkaveling komt ook niet wekelijks langs
spotmelker
@robbies In het zuiden zijn grondruil/huur opties groter dan in Friesland. De kans dat daar de aangrenzende grond niet bij melkveehouders in gebruik is kleiner dan in Brabant. Dat ze daar meer problemen hebben met mestplaatsing hebben ze zichzelf aangedaan.
+1
robbies
@spotmelker Jij doet net alsof alle grond hier akkerbouwgrond is. Als je als melkveehouder de hand heb weten leggen op minder courante grond, verwacht jij dat een akkerbouwer wel even wil ruilen? Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar ik kan je toch wel vertellen dat het in Brabant ook allemaal geen goud is wat je boven ploegt.

Daarnaast zit er ook nogal wat natuur in het kader van bijvoorbeeld EHS. terreinbeherende instanties krijgen de stroken aan weerszijden in eigendom. zie daar maar eens een doorsteek ingemaakt te krijgen naar je achterliggende land
spotmelker
Quote Reactie van @robbies:
Jij doet net alsof alle grond hier akkerbouwgrond is.

Ik weet niet waar je dat leest. Ik heb alleen even gekeken naar de rundveestapel van Friesland en die in Brabant versus de oppervlakte landbouwgrond. De beperkingen zijn mij van beide niet tot in detail bekend maar spelen bij beide. De kans om een buurtcontract af te sluiten en deze mogelijk aan de huiskavel toe te voegen acht ik (los van specifieke gebieden) in Brabant wel groter dan in Friesland.
+2
putjesschepper
@van Ittersum heb je balen meegenomen naar Noorwegen?😂
van Ittersum
@putjesschepper naast
Licht groen
Donker groen
Wit
Zwart
Blauw
Roze
Een combinatie van al die kleuren, kunnen we nu ook Geel toevoegen om onderscheid te maken tussen de snedes.

Nee, mijn balen zijn in Nederland gebleven.

(klik om te vergroten)

Melkveehoudernh
Even de knuppel in het hoenderhok, melk hier toch met minder dan 2 melkkoeien per ha huiskavel. zullen we het dan maar terug brengen naar 3? komt mij goed uit, hartstikke duurzaam een een hoop concurentie minder op de zuivelmarkt
+1
weurding
Kan dan 270 mk houden op huiskavel, dit wordt het nieuwe goud voor de toekomst ? ... 😂
+1
putjesschepper
@weurding ja lekker wij 500😅
cjw73
@putjesschepper hier maar 80 dan. Maar zal vast maar een aanvraag indienen om een gedeelte van het ijsselmeer in te polderen. Kunnen ze er even over nadenken daar in den Haag.😉😉
bio boer
@weurding hier wel 1080 koeien kan ik toch nog even vooruit
Nico96
@bio boer Hoho, bio is 6,5 koeien per ha
bio boer
@Nico96 dacht 6
+1
bio boer
@Nico96 dan is het dik 700 koeien meer dan voorlopig mijn ambitie is 😂
Elvis
@Nico96 2013 laatste skal controle gehad 115 koeien op 7 ha was toen geen problemen
Nico96
@Elvis Ik heb het even nagekeken, en voor 2019 is het bij RFC 6,5 koeien per ha. Dat geldt ook voor de meeste melkafnemers, zeker voor degenen die de aanvullende normen van de Natuurweide hanteren.
bio boer
@Nico96 weet niet hoe streng ze worden want de 15 april er uit gaat hier op de zware ze klei Met zware ganzen schade +- 8cm niet worden 1 mei eerder lukt het hiet meestal niet
Nico96
@bio boer Dit staat in de aanvullende eisen van de Natuurweide, die gaan in vanaf 2019:

Beweiding.
Weidegang tussen 15 april en 15 oktober.
De melkgevende koeien lopen tussen 15 april en 15 oktober dagelijks minimaal 8 uren in de wei
(uitgezonderd extreme weers- en bodemomstandigheden en minimaal in deze periode 120 dagen en
daarbij 6 uur per dag).
Het aantal koeien per ha beweidbaar oppervlak is maximaal 6,5 koe per ha.

Dat zou geen probleem moeten zijn voor elk bedrijf met voldoende huiskavel.
Hier heb ik 12 hectare met vooral hoge zandgrond, dus hier kan het eigenlijk altijd. Vaak lopen ze in november nog buiten. Wel altijd beperkte beweiding, alleen overdag.
bio boer
@Nico96 ik weet er van hier kun je de koeien in april er niet uitlaten zie nu voor het eerst dat er uitzondering is voor bodum gesteld heid 15 oktober moet wel lukken meeste jaren koeien hebben hier in de zomer 24u uur per dag toegang tot de wei via de robot
+1
Rob07
Daar gaat elk jaar een koetje van af ( 10 is niet toekomstbestendig).
watblief
@Rob07 was VLOG al niet 8 koeien per hac huiskavel?
dwers
10 koeien per HA, zal wel weer theoretisch berekend zijn op basis van 6 uur weidegang, mag het weer niet tegen zitten.
christo
@dwers 6 uur is nu.
Erik 1979
Ik was 5 minuten met mij vader aan het bedenken wie er uit onze oude buurt er niet aan kon voldoen. Zo 5 bedrijven met meer als genoeg grond van 100 tot 500 koeien met nieuwe stallen. Echt triest!
dwers
@Erik 1979 hier rond het dorp 13 melkveebedrijven, kunnen allemaal wel aan die norm voldoen
Erik 1979
@dwers land van cuijk niet. Bijv nieuwe weg door huiskavel. Veel grond in de peel of bij de maas. Deel huiskavel door natuur of industrie weg. Zo eenvoudig is het niet.
dwers
@Erik 1979 nee dat snap ik , hier ook wel als je tegen meer of natuur aanzit.
Moet de overheid maar meebetalen om koetunnels aan te leggen, daar waar weg de huiskavel door snijdt.
christo
@dwersHet is geen plan van de overheid!!!!!! Dus geld komt er niet!!
Erik 1979
@christo jij snapt het
dwers
@christo het is tegenwoordig één pot nat overheid, RFC ,LTO, RABO .
+1
Nico96
@christo Het is toch gewoon een verplichting waar je mee te maken hebt, dus de schade van het doorsnijden van je huiskavel kun je verhalen bij onteigening lijkt me.
Erco
@Nico96 even n tunnel eisen 😉
spotmelker
Quote Reactie van @dwers:
daar waar weg de huiskavel door snijdt.

Daar blijft je grond in principe toch aaneengesloten? Denk niet dat dat een probleem wordt.
+1
slagroomvla
Zijn straks weer bedrijven de dupe van, die ingesloten liggen bij natuur, dorpen of tussen wegen. Super dat je als standsorganisaties deze bedrijven even helpt uitroken, natuurlijk vinden de meepratende mileuclub's dit huiskavel geneuzel heel belangrijk, maatschappelijke waardering noemen ze dat....
+2
m uut m
Vind het niets dat een koe haar hele leven lang opgesloten zit in een stal.
Dat zelfde heb ik met varkens en kippen.
Jullie zullen allemaal wel ondernemers zijn.
Ik noem mijzelf veehouder en daar hoort respect voor het dier bij.
Die veearts die laatst verkondigde dat een melkkoe een fermentatievat met een uier is dat vindt ik pas erg .
Bij ons lopen de kippen ook buiten en ons varken ook.
+3
pieta
@m uut m En het grootste rund slaapt bij jullie in het voorhuis? 😁
+1
m uut m
@pieta
We zullen zien wie het grootste rund is jij of ik.
Sinds wij hier biologisch boeren is de acceptatie van de omgeving wel behoorlijk toegenomen.
Wij wonen in een echt forenzen dorp waar het merendeel biologisch eet.
pieta
@m uut m Ik ben niet zo groot dus dat win jij allicht. 😁 Maar ik mag toch hopen dat je tegen een grapje kunt.
Jaap40
@m uut m met de koeien in het forenzen dorp wonen is ook verre van ideaal. 😂😂
Qua acceptatie is het verschil bio dan wel traditioneel volgens mij geen issue, zeker niet voor dorpsmensen. Het is een verschil in beleving, de beleving die aan de kassa meestal niet betaald wordt.
m uut m
@Jaap40
De term traditioneel vindt ik meer bij bio passen dan gangbaar .
christo
@m uut m Jij past al redelijk in het linkse dictatoriale bewind wat nu gevoerd wordt.
m uut m
@christo
Ik hou niet van hokjes .
Ben meer van de vrije uitloop.
christo
@m uut m Laat de landsgrens dan ook maar geen belemmering zijn.
m uut m
@christo
Binnen Europa valt dat ook wel mee
christo
@m uut m Oja, Gelijk speelveld.
m uut m
@christo
Dat heb je oa zelf in de hand gewerkt.
christo
@m uut m Snap em fff niet.
cjw73
@m uut m zit je in Wassenaar of tussen de miljonairs..😜😜🤗
m uut m
@cjw73
Wel in de Villawijk maar Wassenaar ligt niet in Groningen
Jaap40
@m uut m ik had al zo'n vermoeden.....😁😁
+2
puntertje
Wat een geklaag, als 1 ha per 10 koeien al een probleem is, dan ben je toch al zo,'n beetje varkenshouder. En je hebt als ondernemer ook slecht opgelet als je een grote stal op een te kleine huiskavel hebt gezet. Ondernemen is tenslotte vooruitzien, dus dat gejank van 'maar toen mocht het nog wel' mag wel achterwege blijven. Ik mocht vroeger ook in de auto zonder veiligheidsgordel, nu niet meer. En als ik dat huilend aan een agent uitleg heeft die daar ook geen boodschap aan.
christo
@puntertje Koetjes wegpesten. en daarna volop kansen voor meneer Calon?
weurding
@puntertje scheelt ze zijn nu niet zo streng
+4
friesboertje
Floating farm moeten we nu maar laten afzinken.
Nick83
@friesboertje ja ..... hoe zullen die dat gaan oplossen 😂
grös
Wat is de definitie van huiskavel, vroeger liepen ze ook elke dag over de weg.
Elvis
@grös bij ons hadden ze doorloop wagens. Net zo makkelijk
diezel
@grös

(klik om te vergroten)

Nick83
@diezel hier is een echte pennenlikker aant werk geweest 😂
hoest
Lekker dan dus bij een robot zouden de koeien de weg niet meer over kunnen? Wij hebben nog geen robots en 30 Ha huiskavel op ruim 100 koeien maar als er robots komen ben ik wel van plan om die 13 ha over de weg te blijven beweiden. alleen dan even een middag laten volvreten en dan weer naar huis om ze dan via de robot weer op de huiskavel te laten weiden.moet kunnen Lijkt mij of zou ik dan te makkelijk denken?
cjw73
@hoest 30 hectare en 100 koeien. Dan kan er nog wel zo'n stal bij en voldoe je nog overal aan.
demelkboer
@hoest kunt ook een robotje extra kopen. Kunnen ze rustig een paar uurtjes stil staan
Nick83
@demelkboer ik heb er hier een ruime 80 aan de melk, paar uur stil staan is geen probleem. De robot belt bijna dagelijks vanwege "systeem timeout" 😁 's avonds om 8 uur is de wachtrij leeg, 's ochtends vlak voor naar buiten gaan ook. Niks aan het handje 😜
+1
Nick83
@hoest hier is van de zomer nog een qlipper lang geweest, die vroeg hoe groot de huiskavel was. Ik heb gewoon oppervlakte incl. land aan andere kant van de weg genoemd. Zij heeft dat zonder verdere vragen op dr tablet ingevuld en daarmee was de kous af 😄
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkveehouderij , probleem , koeien , melkkoeien , melkveehouders en grondgebonden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!