FrieslandCampina schroeft in België de eisen voor melkleveringen op

In Nederland verruilen meer dan 220 melkveehouders FrieslandCampina voor een andere afnemer. Onvrede over het beleid van de zuivelverwerker is er niet enkel in Nederland maar ook in eigen land. Hier zijn er 380 melkveehouders die trouw hun melk leveren aan FrieslandCampina hoewel de meesten geen lid zijn van de coöperatie. Drie jaar geleden waren het er nog meer dan dubbel zoveel, maar toen zijn in één klap 443 producenten aan de deur gezet. Nu moet niemand vertrekken, maar ligt er een te nemen of te laten contractvoorstel op tafel. Vooral voor de melkveebedrijven die vandaag geen weidegang toepassen of geen melk van AA-kwaliteit leveren, is het contract een zware dobber. Blijven of vertrekken, da’s de vraag, en ze komt op een moment dat er behalve Milcobel geen kopers op de markt zijn voor extra melk.

Deel dit topic

Reacties

sorry
China is booming ..yeah....
+2
puntertje
Bij leveranciers kan FrieslandCampina zich net zo gedragen als Aware dat vermoedelijk gaat doen als het daar even tegen zit.
watblief
@puntertje niets apart aan dus, elke gemiddelde melkveehouder verlangt van de toeleverancier ook meer dan het gemiddelde voor een langdurige leverantie. Wat betreft Aware, zij kunnen in principe echt niet toveren dus als het straks wat tegenzit qua afzet is het idd snijden aan de onderkant.
+4
kaas
@watblief bij a-ware word er menselijk met de veehouders omgegaan dat kan je rfc niet zeggen ben je nog minder dan een nummer zoals een lid van rfc het laatst verwoorde.
watblief
@kaas wat denkt u als u nog melk nodig hebt, dan doe je anders dan het gemiddelde.
sjoerd de melker
@kaas ongetwijfeld gaat a ware voor tevreden klanten en leveranciers. Dat is altijd goed voor een stabiele en langdurige relatie. En dit is weer goed voor de portemonnee van meneer Anker. Anderzijds denk ik dat meneer Anker de portemonnee goed in de gaten houd misschien wel ten koste van anderen anders kwam hij niet in de quote500
+1
verbi
@sjoerd de melker Al verdient Anker een miljoen als hij zijn werk maar goed doet en de veehouders ook goed betaald.RFC moet terug naar de basis en niet zo arrogant doen op vergaderingen en tegen leden maar dat schijnen ze nog niet te snappen.De intrim uitkering was al een aanfluiting zal in april niet veel beter zijn . Ze moeten weer leren luisteren naar de leden en zolang dat ze dat niet doen wordt het niks. Ben overgens RFC lid.
+1
putjesschepper
@verbi goed verhaal van van weperen in veeteelt.
+1
robbies
@putjesschepper vind je?? Ik vond het vooral dat het verhaal meer zegt over van Weperen dan over RFC. Als je met 20 zelfbenoemde grote ondernemers apart gaat zitten onderhandelen met RFC en je krijgt je zin niet, dan mag je geen beroep meer doen op cooperatiebeginselen. Dan ben je af
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Als je met 20 zelfbenoemde grote ondernemers apart gaat zitten onderhandelen met RFC

Lees jij wat anders dan ik.
+1
puntertje
@Jack Rijlaarsdam ik niet, als je met 20 man iets probeert te ritselen, maar dat niet via reguliere vergaderingen wilt doen is dat zwak. En als er dan geen voorkeursbehandeling in zit verongelijkt zitten doen en dan denken dat ze op lange termijn dat bij Jan Anker, bekend van keiharde onderhandelingen, wel voor elkaar krijgen....
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
als je met 20 man iets probeert te ritselen

Dat lees jij, maar staat er niet. Ook hier in Noord-Holland is er met groepen leden overleg geweest. Communiceren heet dat.
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Als je hoorde welke 20 man het waren, dan was het onderhandelen en echt niet communiceren. Ik heb ome Jan v W ook ooit eens in het Abe Lenstra stadion gehoord, hij eiste alleen maar.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
was het onderhandelen en echt niet communiceren.

Ja vast. Club heeft 17.000 leden en gaat onderhandelen met 20 man zonder mandaat van de overige 16.980 leden. Weet je nog sterkere verhalen?
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Nee, het clubje van 20 toevallig zeer grote boeren snapte het niet helemaal en heeft daarom gevraagd om wat extra uitleg. Wat denk je zelf?
robbies
@Jack Rijlaarsdam wat denk je met die 20 overwegend grotere melkveehouders voor elkaar te krijgen? Waarom specifiek de omvang meenemen? Ze hadden ook gewoon een extra protestbijeenkomst kunnen opzetten ipv een kleine groep gelijkgezinden bij elkaar zetten. Daarnaast zagen ze niets terug van de inhoud vd gesprekken. Dat maakt mij nieuwsgierig naar de inhoud
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Dat maakt mij nieuwsgierig naar de inhoud

Zojuist wist je anders precies waar de gesprekken over gingen: onderhandelen.
+1
robbies
@Jack Rijlaarsdam Het is niet voor het eerst dat de familie van Weperen het beleid van RFC probeert te kraken. Het weidedictaat moest ook uit het melkgeldreglement. Toen is er ook gedreigd met acties, het Abe Lenstra stadion afgehuurd en weet ik veel wat nog meer. Met zo'n reputatie geloof ik niet dat van Weperen met 20 collega's het coöperatief belang aan het verdedigen is geweest, nee.
christo
@robbies Dat kun je veel beter aan RFC overlaten? De bestuurders van RFC zijn maar blij met 1 lid. De andere geven ze geen zak om.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Met zo'n reputatie

Wanneer jouw oom de kat van de buren heeft gen@@kt, heb jij ineens een bepaalde reputatie?

Discussie in een kleinere groep heeft doorgaans meer diepgang, ook het gevoel persoonlijk gehoord te worden heeft een meerwaarde, haalt vaak de emotie uit de discussie. In de meer Noordelijke streken is het blijkbaar meer gebruikelijk elkaar recht in de ogen te kijken en over een verschil van inzicht te overleggen.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Wanneer jouw oom de kat van de buren heeft gen@@kt, heb jij ineens een bepaalde reputatie?

Volgens hun website is het een maatschap van Jan, Klaas en Jan van Weperen. Wie dan het woord voert maakt me niet eens zo heel veel uit.
Jan neemt ook geen blad voor zijn mond, maar uit onderstaand stukje over de kwantumtoeslag kan ik wel een inschatting maken hoe hij zich opstelt tegenover RFC. lijkt me stug dat maat 2 en 3 dan ineens in het belang van de cooperatie denken.
melkvee.nl/artikel/…

In zuidelijke kringen is het ook gebruikelijk dat er overleg plaatsvindt en daar wordt zelfs nog resultaat geboekt. Een mooi voorbeeld is de KLW, die er ten gunste van een smaldeel van de Nederlandse melkveehouders bij de NZO in gedrukt is. Ik verwacht dat daar zelfs geen 20 boeren voor bij elkaar geweest zijn,alleen Cees, Jos, Frans en Hans.
pieta
@robbies Ik heb het stuk even gelezen en hij zegt gewoon netjes waar het op staat. Ieder heeft recht op zijn mening en die mening mag je ook nog best hebben vanuit eigen perspectief. Het mede betalen van weidegang door opstallers vind ik ook niet de beste oplossing.
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
betalen van weidegang door opstallers vind ik ook niet de beste oplossing.

Je bedoelt het raakt me in mijn portemonnee en daarom had ik het liever anders gezien.
pieta
@pietjepuk Nee, niet alleen daarom.
robbies
@pieta jij bedoelt dat hij het niet terecht vindt dat weidepremie wordt betaald door het collectief en, maar het wel volkomen normaal vindt dat het collectief opdraait voor zijn groeiambitie
pieta
@robbies Nee, dat bedoel ik ook niet.
robbies
@Jack Rijlaarsdam
Quote:
In Noordelijke streken

Op Melkweb staat trouwens wel wat er bij die Noordelijke overleggen wordt besproken.

Quote:
Uit het huidige GG plan van FC blijkt (nu) dat er boven de collectieve groeiruimte extra ruimte kan worden toebedeeld aan enkele leden melkveehouders, door de directie, aan de bijzondere melkstromen die er zijn (bijv. Noord Hollandse Kaas) en de toplijnen zuivel die eraan zitten te komen. Deze aanpassing zijn wij op tegen. Deze aanpassing is t.o.v. de ander leden te extreem in het bevoordelen van een individueel lid. Niet elk lid kan hieraan meedoen. Met de toedeling van extra collectieve groeiruimte wordt de elementaire basis van de coöperatie teveel ondermijnt. Binnen de coöperatie is een enigszins gelijkheidsbeginsel cruciaal. En moet verantwoord worden in elk beleidsvoornemen.

Gratis groei voor Noord-Hollandse kaas. Betekent dat dat jouw probleem weer opgelost is? Je hintte er vorige week al naar.
Dit vind ik overigens weer wel terecht; melk die aantoonbaar een meerwaarde heeft in de markt moet niet beperkt worden, dat in tegenstelling tot grote jongens die vanwege hun omvang hun zin proberen door te duwen, ongeacht de consequenties voor de rest van de coöperatie.
JohnDeere6serie
@robbies mooi onze melk gaat ook met grote regelmaat naar lutjewinkel ☺
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JohnDeere6serie:
met grote regelmaat naar lutjewinkel

Dat wil nog niet zeggen dat daar NH-kaas van gemaakt wordt natuurlijk.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
bij die Noordelijke overleggen

De mannen van HVCW zijn over het algemeen forse bedrijven met groeiambitie, toch vind ik dat zij best een evenwichtig plan hebben opgesteld en is het een compliment waard dat zij er zoveel tijd in hebben gestoken. Zij hadden ook hard kunnen brullen op Prikkebord dat er niets deugt en daarna weer in de melkput stappen. Het is best logisch dat er groepen gelijkgestemden ontstaan en er lijkt mij niets mis mee dat deze groepen op nette en constructieve wijze de discussie binnen de coöp aangaan. Het valt me eigenlijk wat van je tegen dat jij hier negatief tegenover staat.

Verder wacht ik het definitieve voorstel af, er is me al vaker dingen toegezegd die niet nagekomen werden. Ik ben wel positief.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
De mannen van HVCW zijn over het algemeen forse bedrijven met groeiambitie, toch vind ik dat zij best een evenwichtig plan hebben opgesteld en is het een compliment waard dat zij er zoveel tijd in hebben gestoken. Zij hadden ook hard kunnen brullen op Prikkebord dat er niets deugt en daarna weer in de melkput stappen. Het is best logisch dat er groepen gelijkgestemden ontstaan en er lijkt mij niets mis mee dat deze groepen op nette en constructieve wijze de discussie binnen de coöp aangaan. Het valt me eigenlijk wat van je tegen dat jij hier negatief tegenover staat.

Het plan van HVCW was wellicht een stukje beter dan dat van RFC. Het ging mij alleen om de alinea dat Noord Hollandse melk extra groeiruimte toebedeeld gaat krijgen. Dat is in de eerste voorstellen nooit ter sprake gekomen en zoals ik het lees is HVCW het daar ook niet mee eens. Een -vermoedelijk - Noordhollands comité is dus de afgelopen maanden druk bezig geweest met een lobby om gratis groeiruimte te mogen claimen. Is het dan zo gek om te veronderstellen dat van Weperen CS met hun gemeenschappelijke deler (omvang) een lobby gestart zijn bij RFC?

Terugkomend op HVCW: Zat van Weperen daarbij? Op Boerderij.nl staat namelijk dat de leden van HVCW loyaal blijven aan RFC en die strekking had het verhaal van van Weperen in Veeteelt niet.
Noorderling
@robbies
Namen staan allemaal onder het document dat HVCW opgesteld heeft.
Allen melkveehouders in district 1.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Een -vermoedelijk - Noordhollands comité is dus de afgelopen maanden druk bezig geweest met een lobby om gratis groeiruimte te mogen claimen.

Om heel eerlijk te zijn vond meer dan de helft van de NH discussieclub invoering van deze regeling niet coöperatief en was daarom niet voor, ondanks het persoonlijke voordeel. Je zult dus opnieuw iets voorzichtiger moeten zijn met je aannames.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Om heel eerlijk te zijn vond meer dan de helft van de NH discussieclub invoering van deze regeling niet coöperatief en was daarom niet voor, ondanks het persoonlijke voordeel. Je zult dus opnieuw iets voorzichtiger moeten zijn met je aannames.

Ik hoef niet voorzichtiger zijn in mijn aannames. Het idee van NoordHollandse melkstromen zat niet in de oorspronkelijke plannen en is er later dus bijgekomen. Daar moet een lobby voor gestart zijn door iemand. Ik heb het jou ook weleens zien opperen hier. Dat vervolgens Noord-Hollanders zo coöperatief zijn dat ze tegen dit voorstel stemmen doet daar niets vanaf.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Het idee van NoordHollandse melkstromen zat niet in de oorspronkelijke plannen en is er later dus bijgekomen

Het idee van bijzondere melkstromen zat van het begin af aan al in de oorspronkelijke plannen. Zelfs de optie van toekennen van marktconforme groeiruimte zat er in. Vrijwel iedereen dacht daarbij echter alleen aan de Topzuivellijn. Naar ik heb vernomen was het binnen de coöp inderdaad flink lobbyen om de bijzondere en vergelijkbare positie van NH-melk tussen de oren te krijgen, binnen de onderneming was dat minder lastig.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Naar ik heb vernomen was het binnen de coöp inderdaad flink lobbyen om de bijzondere en vergelijkbare positie van NH-melk tussen de oren te krijgen, binnen de onderneming was dat minder lastig.

Via een hele lange omweg komen we toch terug op wat ik ergens hierboven stelde: er wordt dus door groepen gelobbyd voor een status aparte binnen de coöperatie. Is het dan zo gek om aan te nemen dat van Weperen CS zich daar ook mee inlaat?
pieta
@robbies Volgens mij niet voor de status aparte maar gewoon voor het benadrukken van het belang. Waarom denk jij dat de kwantumtoeslag is afgeschaft? Daar is ook op alle manieren voor gelobbyd.
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
kwantumtoeslag is afgeschaft

Friesland Foods had ook geen kwantumtoeslag, vondt men anti- coöperatief,was het ook, gewoon een vaste kosten inhouding per laadadres
robbies
@pieta
Quote:
belang

Welk belang? Van de groep of van het collectief? Dat kan weleens botsen.
pieta
@robbies Daarom is het dus zaak om voor je belang op te komen. Zie reactie Sjakie. Zodat jouw (groeps)belang mee gewogen wordt.
+1
robbies
@pieta De mannen van HVCW blijven in ieder geval loyaal aan RFC. Daar heb ik een stuk meer sympathie voor dan voor de grote jongens die nog voor de eindstreep verongelijkt vertrekken. Volgens mij komt er nog een najaarsronde waar over dit onderwerp gediscussieerd wordt, alleen valt die later dan de statutaire opzegtermijn van RFC. Dan ben je volgens mij niet bezig geweest met een uitvoering die beter is voor de cooperatie, maar met je eigen belang te laten prevaleren. Dat bedoel ik met onderhandelen: Zit er iets in voor ons? Zo nee, dan zijn we weg.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Volgens mij komt er nog een najaarsronde waar over dit onderwerp gediscussieerd wordt

Ben je echt zo naïef? Het definitieve voorstel is gepresenteerd op de CVD, het wordt momenteel juridisch afgedekt op papier gezet en half oktober begint een informatieronde. De discussie hebben we gehad.

In het geval van Weperen is het meer de druppel die de emmer doet overlopen heb ik het idee. Wanneer je dan in een één op één gesprek niet de indruk krijgt dat de pijnpunten voor jou aandachtspunten binnen het bestuur van de coöp zijn, is het voor beide partijen wellicht beter de samenwerking te beëindigen. Verstandig.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ben je echt zo naïef? Het definitieve voorstel is gepresenteerd op de CVD, het wordt momenteel juridisch afgedekt op papier gezet en half oktober begint een informatieronde. De discussie hebben we gehad.

Hier heb je gelijk in. Op een gegeven moment moet er een klap op gegeven worden, anders blijf je discussiëren. Sommigen keizen eieren voor hun geld, maar blijkbaar niet voordat ze nog geprobeer hebben beweging in het voorstel te krijgen. Goed dat de cooperatie in ieder geval hun poot stijf houden. Dat is overigens ook het enige compliment dat ik ze kan maken. Voor de rest is het bestuurlijk bijzonder slecht gemanaged
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Goed dat de cooperatie in ieder geval hun poot stijf houden. Dat is overigens ook het enige compliment dat ik ze kan maken

Heel bijzonder. Een compliment maken, omdat in jouw ogen het bestuur de discussie met leden aangaat zonder open te staan voor argumenten en star vast houdt aan het eigen voorstel. Dat zou wat mij betreft eerder een nekschot waard zijn.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Heel bijzonder. Een compliment maken, omdat in jouw ogen het bestuur de discussie met leden aangaat zonder open te staan voor argumenten en star vast houdt aan het eigen voorstel. Dat zou wat mij betreft eerder een nekschot waard zijn.

Inhoudelijke argumenten niet negeren, maar gedram op basis van omvang moet je niet in mee gaan.
Noorderling
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
In het geval van Weperen is het meer de druppel die de emmer doet overlopen heb ik het idee. Wanneer je dan in een één op één gesprek niet de indruk krijgt dat de pijnpunten voor jou aandachtspunten binnen het bestuur van de coöp zijn, is het voor beide partijen wellicht beter de samenwerking te beëindigen. Verstandig.

Er zijn dan nogal wat emmers die overlopen. Ca 10% van de FC melkplas uit Groningen vertrekt. 70 miljoen kg melk, boeren ontvangen ca 10miljoen euro en zetten met dat geld de stal vol. Is ca 800 koeien waardoor er volgend jaar 8miljoen kg melk extra geleverd wordt aan Aware die FrieslandCampina vervolgens weer voor de voeten loopt.

Hebben we het nog niet eens over het aantal overstappers uit Friesland. Al met al heeft het voorstel van dit plan zoveel commotie te weeg gebracht dat het op lange termijn meer tegen werkt dan dat niets doen had gedaan. Melk voorheen via DMF verkopen was nog niet zon gekke handel.
cornelissen
Quote Reactie van @Noorderling:
boeren ontvangen ca 10miljoen euro en zetten met dat geld de stal vol.

Anders bleef het bij de stoppers en onderschrijders op de plank liggen als latente fosfaatruimte?
Dan loopt het natuurlijk RFC niet voor de voeten.
putjesschepper
@robbies onzin mn buurman zat er ook bij en er is niks geëist voor een status aparte.ze hebben alleen hun ongenoegen geuit.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Via een hele lange omweg komen we toch terug op wat ik ergens hierboven stelde

Lange omweg, ja. Jij stelde dat er werd onderhandeld, ben ik nog steeds met je oneens. Er wordt een discussie gevoerd, waarbij het niet gek is dat deze wordt beïnvloed door eigen belangen, maar dat is nog steeds heel iets anders als zaken afdwingen. Eenzelfde uitwisseling van standpunten vindt over het algemeen plaats op de ledenavonden, alleen is er dan minder tijd voor diepgang.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Lange omweg, ja. Jij stelde dat er werd onderhandeld, ben ik nog steeds met je oneens. Er wordt een discussie gevoerd, waarbij het niet gek is dat deze wordt beïnvloed door eigen belangen, maar dat is nog steeds heel iets anders als zaken afdwingen

Als je een discussie wil voeren, maar nog voordat de plannen definitief zijn je biezen pakt, dan ben je niet bezig geweest het voorstel te verbeteren, maar wilde je je zin krijgen.
brabo
Quote Reactie van @robbies:
NoordHollandse melkstromen

wat is er toch eigenlijk zo bijzonder aan die melkstroom ?
Twentsch Land
@brabo

In principe niks...maar het heeft de jaren door een verhaal weten te creëren.
christo
@Jack Rijlaarsdam Waar wordt die gemaakt?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @christo:
Waar

De kaas met Rode Zegel alleen in Lutjewinkel. Cono heeft zeker geen BOB aangevraagd, Klaverkaas en Willig bij mijn weten ook niet.
putjesschepper
@robbies ze hebben tijdens die gesprekken alleen hun verontrusting geuit op de gang van zaken bij rfc.wat is daar vreemd Aan?
robbies
@putjesschepper niks. Dat doen wij hier tijdens vergaderingen. Waarom zou bij een bijeenkomst met 20 van Weperens ineens iets anders uit de bus komen?
putjesschepper
@robbies kleinere groep is veel effectiever dan met 300 man in zaal.afstand is dan veel groter.
robbies
Quote Reactie van @putjesschepper :
kleinere groep is veel effectiever dan met 300 man in zaal.afstand is dan veel groter.

Met als gevolg dat RFC tot andere inzichten komt?
putjesschepper
@robbies alle voorstellen van de laatste 10 jaar zijn door de ledenraad gekomen.is het dan zo raar dat eigenaren daar eens in een kleinere groep vragen over hebben?en niet alleen dat bovendien hebben ze over meerdere dingen gelogen of is dat normaal in jou ogen?
+3
robbies
@putjesschepper Ik vind heel veel van de besluiten van RFC. Er rammelt van alles aan, maar de familie van Weperen hoeft mij niet te vertegenwoordigen. Zij waren ook tegen de afschaffing van de kwantumtoeslag, zij zijn tegen weidepremie. Blijkbaar zijn ze ten opzichte van hun laatste referentie nog eens 500.000 kilogram gegroeid zonder daarvoor één euro in de onderneming te investeren. Laten we aub niet doen alsof zij het gemiddelde RFC-lid representeert.
putjesschepper
@robbies ze konden toch alles verwaarden rfc maakte niet zei P.BOER kom maar op met die melk.
+2
Teunis D
@putjesschepper Dat is inmiddels wel een hele oude koe aan het worden.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Laten we aub niet doen alsof zij het gemiddelde RFC-lid representeert

Dat doet toch ook niemand. Het staat jou toch ook vrij om in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van RFC over de in jouw ogen rammelende besluiten. Ik vind het juist een groot goed dat er de mogelijkheid is binnen zo'n grote organisatie om in klein comité te overleggen met betrokken leden.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ik vind het juist een groot goed dat er de mogelijkheid is binnen zo'n grote organisatie om in klein comité te overleggen met betrokken leden.

absoluut. De vraag is alleen hoe zo'n klein comité tot stand komt. Je gaat niet iemand met totaal tegenovergestelde belangen vragen om mee te gaan naar een gesprek met RFC.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @putjesschepper :
goed verhaal van van weperen in veeteelt.

Je moet ook zijn verhaal over het waterschap lezen[nieuwe oogst] Waarvan hij in het bestuur zit
robbies
@MTSTAMMINGA heb je een link
+2
putjesschepper
Een kat in het nauw .........
christo
@putjesschepper moet je snel uit zijn leiden verlossen.
EDOO
@christo Wij geven je de ruimte.
+2
Frans1
@christo haha,en dat uit jouw mond
Noordoost
@christo verzuipen met een zak stenen om z'n nek
+1
jent
De coop is er toch in het belang van de leden.......als melkleveringen van leveranciers niet bijdragen aan positief resultaat ( het belang van de leden) dan is dit een prima besluit.....wat ik dus ook van harte ondersteun!
watblief
@jent u heeft gelijk maar daar sta je dan...als leverancier
Frans1
@watblief ik weet niet precies hoe het daar in elkaar steekt,maar uit het stukje proef ik dat ze liever geen lid worden van een coöperatie vanwege de inleg,als je dan op contractbasis levert is er aan het eind van het contract altijd de mogelijkheid dat de voorwaarden wijzigen of zelfs helemaal niet verlengd wordt.
robbies
@Frans1 Het zit iets genuanceerder in elkaar. Ik denk dat de betreffende leveranciers vandaag nog lid willen worden van RFC. Milcobel betaalt structureel een cent of 3-4 minder dan RFC. Begeeft zich vooral op internationale markten en heeft vrijwel geen toegevoegde waarde producten in hun programma zitten. Ik zou er ook niet warm voor lopen om daar entreegeld voor te betalen. Dat gezegd hebbende; jammer voor de Belgische leveranciers, maar eigen leden eerst.

De leveranciers hebben alleen 2 sterke troeven; die fabriek in Aalter staat logistiek gezien zo ontzettend ongelukkig en afscheid ervan nemen gaat niet, omdat ze er een godsvermogen in geïnvesteerd hebben. Het is voor RFC het goedkoopste om die melk zoveel mogelijk in de omgeving te collecteren. Daarnaast wil RFC wil binding houden met de Belgische markt. Die 27 leden in de Kempen zijn daarvoor niet voldoende.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Ik denk dat de betreffende leden vandaag nog lid willen worden

😁
robbies
@pieta Leg eens uit?

Ik denk dat de onzekerheid of je melkafnemer met je door wil gaan meer fnuikend is dan een groeibeperking
+1
pieta
@robbies Je ziet het niet he? 😁
robbies
@pieta ik ben niet zo slim
pieta
@robbies Je hebt het nu wel gezien. 😁
wotan2
@Frans1 Die stonden echt wel te popelen om lid te worden,RFC heeft dat altijd afgehouden.
Je moet je ook niet vergissen in het volume nederlandse melk dat daar verwerkt wordt.
diezel
Quote Reactie van @wotan2:
Je moet je ook niet vergissen in het volume nederlandse melk dat daar verwerkt wordt.

Dan zal er op het eindproduct vermoedelijk enkel "duur" opgedrukt worden i.p.v. "duurzaam". 😄
wotan2
@diezel vanuit zeeuws-vlaanderen ben je daar zo, als ze echter dan nog niet genoeg hebben rijden ze de E19 of de E 34 af tot net over de grens, dan rijd je gauw 100-150 km enkel, met 25 ton ipv 34.
Elvis
@wotan2 bij de overname van menken v grieken door campina is de leveranciers de mogelijkheid geboden om lid te worden, weet er inieder geval 1 die nu nog gewoon levert zonder lid te zijn
wotan2
@Elvis die mogelijkheid hebben deze belgische leveranciers nooit gehad, de 27 belgische leden zitten rond Weelde (net over de grens bij Tilburg), zij zijn destijds met hun cooperatie ( met fabriekje ) in gesprek gegaan over samenwerking met campina. Hun fabriek was zwaar verouderd en campina kon hun melk goed gebruiken in Tilburg, en aldus werd de cooperatie ingelijfd en het fabriekje sloten.
diezel
Die grote ex-brabo's in Zeeuws-Vlaanderen zijn het probleem natuurlijk niet. Doel meer op de problemen als je komende 10 jaar steeds langs Anvers moet met je melktruckje...… 😞

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , weidegang , melkveebedrijven , melkveehouders , milcobel , zuivelverwerker en coöperatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
87
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0