Illustratie van: international533

Weg met de hokjesgeest in de landbouw

Natuurlijk, ecologisch, extensief en biologisch versus efficiënter, technologisch, intensief en conventioneel. Het wij-zij-denken over volhoudbare landbouw was nog nooit zo groot.

Landbouwminister Carola Schouten presenteert vandaag haar langverwachte landbouwvisie. Je kunt voorspellen dat de kritiek op haar visie op een duurzamer voedselsysteem niet mals gaat zijn. Vanuit natuuradepten aan de ene kant en technologiepredikers anderzijds.

Deel dit topic

Reacties

+1
de hoef
De mais mest contracten passen daar weer prima in
+4
pieta
@de hoef Ieder leest er net als in die visie van 2013 zijn eigen punten in. 😁
puntertje
@de hoef Jij ziet de milieu beweging binnenkort ook hartstochtelijk demonstreren vóór kernenergie om de CO2 uitstoot te verminderen?
BoerBart
@de hoef Klopt.
Ik lees ook minder kunstmest. Dit wordt snel ingevoerd.
Echter om dan meer organische mest, als vervanging, uit te rijden is een utopie.
Brussel (lees; concurrent Buurlanden) gaat dit niet toestaan.

Vervolgens verschuilt "Den Haag" zich achter Brusselse politiek en groeit er minder.
+2
Erik 1979
@BoerBart gewoon mest bewerken. Jullie hebben een "geweldige" universiteit. Laat ze een rapport schrijven dat er een bacterie is die de dunne fractie omzet zodat het vloeibare kunstmest wordt. Probleem opgelost. Het is gewoon een kwestie van willen. Juiste mensen. En flink€€€€ schuiven.
Kringloper
@Erik 1979 Als je de dunne fractie en de dikke bij de bron scheid, dan kun je het dunne in zetten als kunstmest!
christo
@Kringloper Pffff. Gewoon de nutrienten aanvullen op basis van rdm. Ook kali en P zijn vaak te weinig aanwezig in de kuubs die je nu mag rijden.
Erik 1979
@Kringloper even toe laten. Dan is het probleem opgelost. Is niet de vraag van techniek. Is kwestie van willen.
dieks2
@Kringloper we hoeven het niet te scheiden! De koe levert het van nature gescheiden af, laten we daar meer gebruik van maken. In plaats van al die dure mestscheiders
Erik 1979
@dieks2 dat is scheiden in de stal. Koe comfort moet voorop staan. Daar slaan ze in Nederland helemaal de plank mee mis.
Erik 1979
@Erik 1979 jullie moeten het is door rekenen wat jullie hadden kunnen investeren in dierwelzijn als jullie die onzinnige ammoniak maatregelen niet hadden moeten nemen.
Kringloper
@dieks2 precies, bij Van Leeuwen in Stompwijk scheiden ze de mest op de vloer, daar is de gras opbrengst fors toegenomen!
+2
christo
@Kringloper Rekenen ze daar ook met de vereiste werkingscoefficient?
+1
christo
Ik lees een goed inkomen voor de boer. De rest is op een later moment bijzaak.
Dre van Helmond
Het belangrijkste wat ik lees in de visie is dat we de bodem niet mogen uitputten en geen kunstmest mogen gebruiken . Dus meer eigen mest op de bodem om bodemvruchtbaarheid op peil te houden !
BoerBart
@Dre van Helmond Daarvoor moet je in Brussel goedkeuring vragen.
Jammer maar helaas...
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @BoerBart:
Daarvoor moet je in Brussel goedkeuring vragen.

En daar hebben ze dan ook weer geen zin an, dat gaan vragen.
Erik 1979
@BoerBart dat is niet het probleem. Probleem is eigen land.
+1
Noorderling
@Dre van Helmond
Of zou het toch zijn, minder kunstmest, waardoor de andere nutrienten ook minder onttrokken worden waardoor we nog evenveel mogen bemesten en we vervolgens minder oogsten?

Dat is ook een balans. Alleen willen we dat allemaal niet lezen. Het is een meevaller als we meer mestruimte krijgen, maar ik zou er maar niet teveel van verwachten.
Erik 1979
@Noorderling meer mestruimte kun je alleen van dromen. Jullie moeten het zoeken in slimme oplossingen binnen Europese kaders.
christo
@Erik 1979 Nou, vertel....
+2
brabo
@christo
emigreren
+2
robbies
@brabo en dan vanover de grens ons uitleggen hoe wij het moeten doen?
Erik 1979
@robbies dat is het makkelijkste
pietjepuk
@brabo Zorg dat je niet over je fosfaat quotum gaat want dan krijg je een strafblad. Dan willen ze je in het buitenland niet meer. 😬
Arum
😀
vrije boeren
@Arum 1x flitsen boven de 40 km te snel en je hebt al een strafblad

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , biologisch en ecologisch geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0