Fosfaatrechten: correctie na rappe prijsstijging

De prijs van fosfaatrechten is afgelopen week flink opgelopen. Op die prijsstijging volgt nu een correctie. Wel blijft het koffiedikkijken waar de markt naartoe beweegt.

Deel dit topic

Reacties

+6
Erco
Want hij is weer drie euro gezakt? Oeh spannend en wat n daling....
grondlozeboer
@Erco zal @hans1980 gelijk krijgen 😅
hans1980
@grondlozeboer yes ga voor >10👍
watblief
@Erco krijg je in een aanbiedersmarkt en dat blijft ook zo als er op elke beweging énorm gereageerd wordt op sites zoals deze. Bij negeren is de verkopende partij die zenuwachtig gaat worden. Dit zag je ook bij Funda, hoe meer vieuws, hoe sterker de verkopende partij zich voelde.
+1
verbi
@watblief De verkopende partij moet niks de kopende partij(voor dit jaar) wel dus ik weet niet wie er zenuwachtig wordt maar zeker niet de verkoper.
cjw73
@Erco al 3 euro !!!! Tijd om allemaal met de hoofdsponsor te bellen, hoeveel hij ons nog gunt. Koopje.😭😭😭
Flinstone
Net de duurste partijtjes zijn er afgehaald en die zijn echt niet verkocht! Maar er is dus nog genoeg te koop! De boeren die nu nog moeten kopen die kunnen het niet betalen of de financiering komt niet rond!
Ga hier maar eens achterover leunen! Heb de koeien opgeruimd die weg konden,
Celgetal is onder de 100 gezakt en de driespeendop hebben we weggegooid! Koeien zitten toch al in de hoogste productie schijf dus lekker veel melken per koe hiero
Erco
@Flinstone poeh gelukkig iemand anders die altijd 6 gooit 😉@weurding had trouwens ook nog gras in de regen liggen dus die 6 word m sowieso niet 😁
Erco
Hoorde net nog iemand die verkocht had vandaag voor 265, kleine partij. Zelf vind ik de prijzen niet interessant zolang ik na 28 weken nog niet weet of ik 355 kilo terugkrijg. Zo ja kan ik 250-300 kilo de handel ingooien, Ohnee de markt op
weurding
@Erco als je het niet missen kan.... maar prijs niet interessant. ? Veel interessanter wordt het echt niet
+8
MTSTAMMINGA
@Erco
Ik gun het je wel
Maar dat moest niet kunnen fosfaat krijgen ,en verkopen Daar krijg je het niet voor toch ?
+2
Twentsch Land
@MTSTAMMINGA

Heb al eerder gezegd,

Knelgevallen in bruikleen en niet in de hand met mogelijkheid verkoop.
de jonge
@Twentsch Land waarom zou een knelgeval het niet mogen verkopen ,als je als knelgeval fosfaatrechten toegewezen krijgt,krijg je die toch omdat je er blijkbaar wel recht op had,maar in eerste instantie niet hebt gekregen,dus als je ze dan verkopen wilt moet je zelf toch weten,zou ook nog beter zijn voor degenen die nog kopen willen,meer aanbod prijs omlaag toch
Erco
@MTSTAMMINGA Oke anders geformuleerd de goede beschikking krijgen en daarmee het juiste aantal fosfaatrechten. Krijgen is wat anders.ben ook geen knelgeval ofzo. Ik hou me nu redelijk aan mijn eerste beschikking, kan 7-8 koeien minder melken, loop daardoor melkgeld mis. En dan zou ik niks mogen verleasen of kopen en terugkopen als ik wel die fosfaat rechten weer terugkrijg? Zou n beetje krom zijn toch?
brabantboer1
Prijs zal nog wel wat verder gaan stijgen. Veel veehouders moeten nog een paar koeien ruimen, maar die paar koeien worden er steeds meer. In november/december vooral kleine partijtjes die ontzettend duur gaan worden schat ik zo.
Die paar euro meer of minder is van ondergeschikt belang voor het aantal koeien wat geruimd moet worden.

Blijft nog even spannend wat de lease gaat doen.
+1
christo
@brabantboer1 Lease...Grapje zeker!
brabantboer1
@christo hoezo grapje. simpel. Als je 1 december nog 12 koeien moet ruimen volgens je planner dan zul je of deze koeien moeten ruimen of rechten verwerven. Als kopen niet kan, dan zal er fosfaat geleasd moeten worden.Kan zo maar eens richting de 90 euro per kilo toe knallen. Op dit moment voor 70 euro hou ik hem lekker vast.
christo
@brabantboer1 Er gaat niet veel lease komen.
+1
grondlozeboer
@christo dat is maar net wat er betaalt gaat worden. Ik heb aan t einde van het jaar ook nog krap 100 kilo over.
m uut m
@christo
Er gaat juist veel lease komen.
hans1980
@m uut m we gaan het meemaken, anders dan vroeger toen men de melkaanvoer cijfers nog had kon men een schatting maken hoe NL uitkwam met rechten.
Nu is het echt koffiedik kijken 9/10 prikkers denkt dat het sky high wordt (vraag me af welke sok ze het geld hebben)
Ik denk (en hoor) dat juist veel boeren het wel voor elkaar hebben simpel fosfaatplanner volgen en ingrijpen.

Al die centen uitgeven om over 15 jaar er aan te verdienen pff
+4
weurding
@hans1980 denk dat ze nu morgen wel weer zakken 😉
Noorderling
Quote Reactie van @hans1980:
Al die centen uitgeven om over 15 jaar er aan te verdienen pff

Wat is het alternatief wanneer alles duurder wordt?
De minste koeien zijn inmiddels al 3x vertrokken. Je bent al een hoop problemen voor en qua vruchtbaarheid begint het dan aardig te lopen als je streng selecteert en inzet op BB.
Waarmee ga je extra inkomsten genereren op je bedrijf en je lege stalplaatsen en voer benutten? 1x per 10 jaar een paar euro voor een baal gras ontvangen zet geen zoden aan de dijk.
de jonge
@hans1980 als het er dan nog is,het is zo,n dikke puinzooi dat het me niets zou verbazen dat het er met een jaar of 6 weer af gaat en alles weer op de schop gaat.
+2
robbies
Quote Reactie van @hans1980:
Al die centen uitgeven om over 15 jaar er aan te verdienen pff

Het verleden heeft ook bewezen dat wanneer je die centen in je zak houdt, je over 15 jaar geen boer meer bent. Quotum was ook altijd te duur, maar diegenen die niet gekocht hebben zijn er bijna niet meer
pieta
@robbies De hamvraag is natuurlijk of ze er niet meer zijn omdat ze geen melkquotum kochten of ze geen melkquotum kochten omdat ze over x-aantal jaar gewoon wilden stoppen. Over grond kopen heb je net zo'n soort uitspraak. Wie grond koopt die blijft maar het is eigenlijk wie grond kan kopen die blijft.
+2
robbies
Quote Reactie van @pieta:
De hamvraag is natuurlijk of ze er niet meer zijn omdat ze geen melkquotum kochten of ze geen melkquotum kochten omdat ze over x-aantal jaar gewoon wilden stoppen.

Ik kan er hier toch wel een dotje opnoemen die nooit quotum kochten want het was te duur, om vervolgens na een X-aantal jaar erachter te komen dat het bedrijf te klein was voor de zoon om over te nemen. Daarnaast ben ik van mening dat wanneer je bepaalde investeringen (niet alleen in melkquotum, maar bijvoorbeeld ook in onderhoud) niet meer doet omdat je van plan bent om te stoppen, je eigenlijk al gestopt bent.
+2
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Daarnaast ben ik van mening dat wanneer je bepaalde investeringen (niet alleen in melkquotum, maar bijvoorbeeld ook in onderhoud) niet meer doet omdat je van plan bent om te stoppen, je eigenlijk al gestopt bent

Mooi zo'n mening. 😁
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Ik kan er hier toch wel een dotje opnoemen die nooit quotum kochten want het was te duur, om vervolgens na een X-aantal jaar erachter te komen dat het bedrijf te klein was voor de zoon om over te nemen

Een bedrijf is niet zo snel te klein om over te nemen (in de melkveehouderij). Het is meestal de financiële situatie cq financiële wensen die de overname in de weg zitten.
Flinstone
@pieta hoe kleiner hoe makkelijker over te nemen maar geen economisch perspectief?!
Als je je ouders ook nog een fatsoenlijke ouwe dag gunt en je broers of zussen dan ontbreekt het na overname vaak aan economische kansen!
Op dit moment gaat het qua overname helemaal de verkeerde kant op met de waarde van de fosfaatrechten en de hoge grondprijs!
Melkprijs is domweg niet toereikend
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Het is meestal de financiële situatie cq financiële wensen die de overname in de weg zitten.

met andere woorden: de ouwelui moeten maar genoegen nemen wat kan en de broers en zussen met hetgeen dat nog over is?
+1
Twentsch Land
@robbies

Geeft soms meer resultaat/opbrengst dan een top gefinancierd bedrijf overnemen....vaak is er dan niks voor ouders broers en zussen, niet voor niks dat deze bedrijven vaak te koop staan.
pieta
@robbies Je mag gerust net doen alsof een groot bedrijf standaard meer ruimte in de financiering heeft maar dat is geen wetmatigheid.
robbies
@pieta Dat zeg ik niet, ik zeg alleen dat een klein bedrijf met bijbehorende omzet vaak moeilijker over te nemen zijn. Daarmee heb ik niet gezegd dat grote bedrijven meer financieringsruimte hebben
pieta
@robbies De financieringsruimte bepaalt toch voor een groot deel de hoogte vd overnamesom.
+1
robbies
@pieta ik denk eerder de gunst van de broers en zussen.
pieta
@robbies Dat denk ik dus zeker niet.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Dat denk ik dus zeker niet.

De financieringsruimte bepaalt de overnamesom zeg je eerder. Een bedrijf met 40 koeien op 25 ha land kan volgens mij niet de financieringsruimte vrijmaken om alles over te nemen aan een enigszins marktconforme waarde. Dus zullen ouders een veer moeten laten en broers en zussen de overnemer iets moeten gunnen, anders wordt er niemand boer
pieta
@robbies Dat je familie je iets moet gunnen staat buiten kijf. Maar die bepalen niet de overnamesom. Dat ligt in mijn beleving net even anders.
robbies
@pieta De mate waarin ze je iets gunnen zal toch wel degelijk invloed hebben op de overnamesom. Gunnen ze je alles voor niets, hoef je toch een stuk minder af te tikken dan wanneer ze het maximale eisen wat je kunt betalen
pieta
Quote Reactie van @robbies:
wanneer ze het maximale eisen wat je kunt betalen

Daarom zeg ik toch ook dat de overnamesom meestal behoorlijk bepaalt wordt door de financieringsruimte. 😁
Erco
@robbies dus ga je al gauw naar de 3-4 euro, zeker met deze grondprijzen maar weet niet of de banken nog zo ver gaan tegenwoordig 😉
hans1980
@Erco 1 koe extra melken kost €40.000,-
Uit de hand gelopen hobby🙄
+1
hans1980
@robbies melkquotum was nooit zo duur alleen laatste paar jaar 2006-2008 werd er astronomisch voor betaald.
Boeren die eerder kochten hebben er aam verdiend de rest heeft de hypo er mee opgeschroefd
robbies
Quote Reactie van @hans1980:
melkquotum was nooit zo duur alleen laatste paar jaar 2006-2008 werd er astronomisch voor betaald.

wat is duur? in 2006 kreeg je er nog betalingsrechten voor terug die tien jaar lang geld opbrachten
Flinstone
@hans1980 dat was de toeslagrechten bunnen te hengelen!
We zijn nu 10-12 jaar verder en de kostprijs is door hogere voerprijzen, mestafzet en bewerkingskosten echt niet gedaald! Kosten voor levensonderhoud zijn ook verdubbeld!
Velen hadden gehoopt hun productie van melk quotumloos op te schroeven en sommigen is dat ook gelukt en daar moeten de gewone melkveehouders nu voor bloeden!
+1
weurding
@Flinstone zolang je je eigen producten eet vallen die kosten voor levensonderhoud nog enigszins mee😃
+1
Nico96
@Flinstone De bedrijven zijn ook groter geworden, kocht je 15 jaar geleden voor 10 koeien melkquotum was dat relatief gezien veel meer als dat je nu voor 10 koeien fosfaatrechten koopt.
weurding
@Nico96 weet de prijs niet zo 1,2,3, van quotum 2002, maar 10 keer 8000 zeg maar 80000kg keer 2 euro is 160000, kom je met 48 kg keer 10 480 kg p mooi in die richting
pieta
Quote Reactie van @weurding:
maar 80000kg keer 2 euro is 160000

80.000 * 1.6 = 128.000
+1
labella
@pieta Dan heb je in 2002 goedkoop gekocht. Ik heb het even nagekeken maar ik betaalde 45 cent per % vet in 2002 en dan kom ik toch in de buurt van die 2 euro.
pieta
@labella Nou ik niet. Wij konden altijd kopen met iets minder als 4% vet. En volgens mij kochten wij in 2002 volgemolken quotum aan het einde vh jaar voor een 37 cent per % vet. Wat vervolgens ook nog wel vol te melken was. Een mooi gelukje.
hans1980
@pieta hier idem prijs was altijd max 40 cent per%vet vaak rond 35

De laatste jaren ging het op vooral in 2008 ,was het in 2007 nog 43 cent/% in 2008 een paar maanden 50 cent

En idd toen had je betalingsrechten erbij en mocht je net zoveel jongvee houden dat je wou (wil je dat nu moet je 20%bij p tellen)

En de kostprijs was behoorlijk minder!!
In een BESCHERMDE EU MELKQUOTUM MARKT !!!!

Wat nu betaald wordt is absurt, belachelijk
weurding
@pieta google maar even naar de prijs in 2002, 0,474 per % vet 1e halfjaar, maar 48 keer 270 is kleine 13000 dus in jouw geval12800 per koe mq is gelijk 😉
pieta
@weurding Bij aankoop van minder dan 4% vet nog altijd lange na geen 2 euro.
weurding
@pieta als je over gemiddelden praat moet je geen 4% aanhalen 😄
+1
pieta
@weurding Bijna iedereen kocht op afronding vet%. Ik weet niet meer precies wanneer de afronding verdwenen is maar bij ons was de aanschaf van 20.000 goed voor de levering van ongeveer 21.300. En je mag van mij best over het gemiddelde praten. Ik heb het over onze eigen situatie. En wij hebben veel vaker voor minder dan 40 eurocent gekocht dan voor meer.
pieta
@weurding 2e halfjaar 45 cent.
hans1980
@weurding vergelijking met melkquotum is p +20% nl. Jongvee!!
weurding
@hans1980 ach, vergelijk de rente ook nog even met 15 jaar terug.... 😉 geld wordt steeds minder waard, grond laten we dan voor het gemak maar even achterwege
hans1980
@weurding je bent wel erg positief nu he verkocht hebt ,dat je niet gewacht hebt tot ze €300,- zijn?
Todi
@hans1980 Door jouw negatieve berichtgeving misschien. S
weurding
@hans1980 dat worden ze toch niet volgens jouw? 😉 nee hoor, moet er een keer vanaf en dit leek me een leuk begin, heb nog een paar zulke portie's 😁
Grasbaal
@hans1980 en hebben dankzij die investering nu ook meer #Fosfaatrechten
de jonge
@Grasbaal of juist door die investeringen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
67
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN