#Klimaatakkoord #CO2 - Vervang kunstmest in landbouw door natuurlijke mest

PERSBERICHT

Door klimaatakkoord moet CO2-uitstoot fors omlaag:
Vervang kunstmest in landbouw door natuurlijke mest

Wijchen- juli 2018

Op 10 juli a.s. wordt het klimaatakkoord gepresenteerd. Dit moet ervoor zorgen dat Nederland in 2030 bijna de helft minder (48,7 megaton) CO2 uitstoot dan in 1990. Ook in de landbouw zal de CO2-uitstoot fors gereduceerd moeten worden.(3,5 megaton)


Groot probleem in de landbouw:
Productie en gebruik van kunstmest zorgt voor zeer veel CO2-uitstoot.
En dat terwijl het opbrengen van natuurlijke mest er juist voor zorgt, door de organische stof, dat er veel CO2 wordt opgeslágen; maar liefst 1.500 kilogram CO2 extra vastlegging per HA. In NL komt dat neer op 1,3 megaton CO2 extra vastlegging op grasland per jaar. Het productieproces van kunstmest voor grasland kost 0,7 megaton aan CO2 vervuiling. Ook gaat maar liefst 8% van het Nederlandse aardgas op aan het maken van kunstmest. Dit is vergelijkbaar met 3100 windmolens, die in totaal bijna 1 miljard euro aan subsidie per jaar gaan kosten.

Oplossing: Zorg dat dierlijke mest beter wordt opgenomen door het gewas. Hierdoor wordt kunstmest als extra meststof overbodig!
CAVMI Innovaties uit Wijchen heeft technologieën ontwikkeld die zorgen voor een betere opname van dierlijke meststoffen door het gewas.
De CAVMI Drijfmestbenutter en de CAVMI Injecteur zorgen ervoor dat kunstmest als extra meststof overbodig wordt.
Een betere opname van dierlijke mest door het gewas voorkomt ook uitspoeling van nitraat en fosfaat naar sloten en diepere grondlagen en het vervluchtigen van ammoniak.

Resultaat:
► Een enorme reductie in de CO2-uitstoot plús veel extra CO2 opslag
â–º Het huidige mestoverschot wordt hierdoor opgelost
â–º Positief voor de kwaliteit van ons drinkwater en van de lucht

Eind mei organiseerde de sectortafel Landbouw en landgebruik van het Klimaatakkoord de bijeenkomst ‘CO2-reductie in voedsel en natuur’. De CAVMI technologieën behoren tot de aangedragen oplossingen (zie bijlage).

En dit is wat er is uitgekomen, zie hieronder de link.
klimaatakkoord.nl/landbouw-en-landgebruik/…

Woensdag 12 september wordt door minister van Economische Zaken en Klimaat dhr. E.D.Wiebes
de voortgang van het landbouw klimaatakkoord besproken in een Debat.

Deel dit topic

Reacties

Met alleen drijfmest redt je het niet,dan heb je te weinig opbrengst,dan ga je de kant op van biologisch boeren ,en je hebt 2x zoveel land nodig.
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl even nog een toevoeging op mijn schrijven,ik denk dat dit ook de hele opzet is om alle boeren biologisch te laten worden onder het mom van het ZIEKELIJKE KLIMAATACCOORD CO2 UITSTOOT,ALLES WORDT OP DE BOEREN AFGESCHOVEN.
bio boer
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl dat valt best mee hier goede opbrengst 11000 kg DS afgelopen jaar dat is dan nog maar 170 kg n als je 250 n uit mest mag halen komt het helemaal goed alleen moet het land afkicken van kunstmest
christo
@bio boer En als je de meerprijs van bio niet zou krijgen? Dan nog schik?
+1
bio boer
@christo als ik weer regulier zou worden zou ik geen kunsmest meer gaan strooien koop ik van dat geld wel krachtvoer wij zien hier als we een nieuw perceel hebben dat eerst de klat er in komt maar later wel weer op gang komt ik vermoet dat het komt dat het bodem leven opgang moet komen zie meer in de bodem gezond maken met compost en zo in plaats van gemaklijke weg met kunstmest zit hier op klei op veen werkt het meschien wel niet op zand die ervaring heb ik niet
bio boer
@christo eerlijk gezecht zou ik ook wel graag derogatie willen zo ik wat meer mag bemesten dan 170 kg
+1
hans1980
@bio boer jij snapt hem grond is verslaafd aan kunstmest
puntertje
Tja, er is natuurlijk een kunstmest-lobby, met eigen belang. Maar aan de andere kant is er natuurlijk net zo goed een mest-lobby die goedkoop van het overschot aan mest af wil en nu net doet dat dat is omdat ze de aarde willen redden. En dat argument geloof ik dus ook niets van.
+1
hans1980
@puntertje rekenen er maar op dat kunstmest lobby een factor 1000 groter is!
+2
KuikenenKoe
Quote Reactie van @puntertje:
. En dat argument geloof ik dus ook niets van.

Er zit toch wat rancune in je krijg ik het idee .Nu is het wel verstandig om dat er uit te gooien ipv op te kroppen daar niet van .

Omdat jij graag wilt dat de niet ggb boer maar hoge mestafzetkosten moet houden/krijgen zijn milieu voordelen in eens voor jou niet meer relevant en zijn niet meer van belang.
Je blijft me verbazen
puntertje
@KuikenenKoe je moet wel lezen voordat je mij verwijten maakt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's klimaatakkoord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN