Nieuwsuur zoekt boeren die geestelijk in de knel zitten

Het televisieprogramma Nieuwsuur hoort steeds vaker verhalen over boeren die in een depressie zijn beland. Omdat wij daar graag aandacht aan willen besteden, zijn we op zoek naar boeren die daar met ons over zouden willen praten.
marloes.elings@nieuwsuur.nl

Deel dit topic

Reacties

+8
wotan2
Je moet toch wel heel ziek zijn om iemand uit te horen over zijn/haar geestelijke problemen om een tv programma te vullen.
+1
watblief
90 % van de prikkers hier?🤣 kom maar op.
@wotan2 Denk dat sommigen juist praten willen omdat ze met anderen niets verder gekomen zijn. Maar drama-tv scoort altijd en is hip. Verbaas me altijd over de rijdende rechter, waar haal je dat soort mensen vandaan die zonder schaamte zichzelf voor joker willen zetten
+7
jent
Ze mogen mij wel bellen.....'zit' elke dag wel 2 uur in de put 😉
watblief
@jent ik sta in de put, dat telt zeker niet?
+1
Wolswinkel
@watblief Bevallen rvs putrand en voerbakken een beetje?
watblief
@Wolswinkel weet niet
+2
Twentsch Land
Het is maar net wat en hoe het verhaal wordt uitgezonden...het kan positief bijdragen en het kan negatief bijdragen.
+6
puntertje
En daarna wordt je hoogstwaarschijnlijk afgezeken op dit forum, dat moet je je wel realiseren.
Mensen die echt in de knel zitten melden zich niet, o.h.a. meer het type mensen dat graag aandacht krijgt.
+2
Twentsch Land
@puntertje

Afgezeken worden op dit forum waar een ieder het denkt te weten is zo erg nog niet.....als het verhaal in het programma maar zo wordt gebracht dat het de burger bereikt en beklag heeft met de boeren en begrip hebben voor hun omstandigheid is er al veel verdient.
cjw73
@puntertje klopt de meeste die in de knel zitten vermijden juist het meeste contact met anderen.
bio boer
@cjw73 ja uit schaamte en taboe je hoort toch nooit dat een boer een burn-out of overspannen is zal vast voor komen enkel hoor je dat het ergens totaal uit de klauwen is gelopen en het vee in beslag genomen wordt door de NVWA
+8
wotan2
@bio boer Ik ken toch meerdere die dat hadden, word in het regionale roddel circuit toch wel bekend. Het is zaak dat je toch normaal mee hen omgaat, en ze de helpende hand bied als dat binnen je kunnen ligt.
christo
Weer een helpende hand?
+1
cjw73
@christo een helpende hand is altijd makkelijk. Dus stuur maar 1. Zit de laatste anderhalve dag ook wat in de put. Maar is ook mogelijk dat dat door de hoeveelheid drank van de dagen ervoor komt.
+1
christo
@cjw73 Een helpende hand van een leuke journaliste zeker.
+2
sjoerd de melker
Agnes en frans nog maar een keertje aanhoren
putjesschepper
Waar relativerende van ittersum gebleven 😂
+1
KuikenenKoe
@putjesschepper
die heeft zichzelf helemaal weg gerelativeerd vrees ik
cjw73
putjesschepper
@cjw73 maar het is al herfst of op wereldreis 🤔
+2
matt
van Ittersum
@putjesschepper Andere drukte die meer tijd vergt, hou het daar maar bij.

Maar op u verzoek, hier dan de laatste en bijna toepasbaar op het merendeel van alle (klaag)topics:
zoek de bron van elk probleem en ga daar mee aan de slag anders ben je louter aan het symptomen bestrijden en dan blijft het of het komt terug (kiespijn versus paracetamol)

Het gaat u en u allen verder goed in goede gezondheid en nobele relativeringsvermogen toegewenst op deze site en in u dagelijkse werkzaamheden. 😉
Wolswinkel
@van Ittersum Dank je! Maar bevallen de nieuwe voerbakken en rvs putrand een beetje?
+1
van Ittersum
@Wolswinkel kom maar langs, koffie staat klaar, kun je zien wat ik heb.
cowboys
Bij nieuwsuur . heb nogal wat depressies gemist deze zomer
+2
PAS OP ,ZE GEBRUIKEN JE ALLEEN MAAR VOOR DE KIJK CIJFERS
+3
ted9
Bij een programma aanschuiven met je depressie die is veroorzaakt door een bestuurslid (v dam)van de omroep. Waar door je depressie alleen maar erger is geworden......dan moet je wel heel die in de put zitten en ben je niet meer te redden.

Of je kunt uitleggen dat het door van Dam komt dat je in een depressie zit. De schooier
+1
Koeien boertje
@ted9 haha misschien wel goed voor de verwerking om de veroorzaker een hand te schudden
+2
CorP
Quote Reactie van @Koeien boertje:
de veroorzaker een hand te schudden

of zn hersens...
vrije boeren
@CorP enkele reis naar mars .klootzakken als Van Dam verdienen dat wel.
weurding
@vrije boeren er zijn goedkopere adressen.. 😬
grös
@weurding
Kost maar 8,6 miljard, bij miljoen opgaven nog slechts 200.000, dan hebben we er toch wel voor over met z'n allen?
+1
robbies
Quote Reactie van @ted9:
Bij een programma aanschuiven met je depressie die is veroorzaakt door een bestuurslid (v dam)van de omroep.

Wat heeft van Dam precies misdaan? Hij heeft geen fosfaatrechten ingevoerd en net zo min bijgedragen aan het probleem. Het enige wat je hem kunt aanrekenen is het fosfaatreductieplan opstellen, maar feitelijk heeft hij het alleen geborgd. LTO en NZO hebben de inhoud verzonnen

Ik ken er wel een paar die meer schuld hebben dan van Dam, maar er zijn nog genoeg collega's die jaarlijks hun lidmaatschap eraan betalen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
genoeg collega's die jaarlijks hun lidmaatschap eraan betalen.
Zijn er minder dan je denkt hoor!
pieta
@robbies Ben jij vergeten welke sukkel de invoering van rechten per 1 januari 2017 heeft laten mislukken? Of heeft ie het expres gedaan? Hij is echt niet overal de oorzaak van maar voor ons als sector heeft ie bijzonder weinig bekwaamheid aan de dag gelegd. Slechte reactie op de Fipronil dacht ik ook nog.
robbies
@pieta is dat fosfaatreductieplan nu echt het ergste? Zonder fosfaatrechten hadden wel heel dat plan nooit gekend. Ik geloof niet dat er minder knelgevallen waren geweest als we op 1 januari 2017 P-rechten hadden gehad.
+1
pieta
@robbies Ik vind dat ie gewoon onbekwaam is gebleken. Met Fipronil/P-rechten etc. Niet dat ik fan was van Dijksma maar die kun je volgens mij minder op flaters betrappen. Schouten heeft zich ook al behoorlijk voor schut gezet(laten zetten) met de I&R affaire.
+4
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Ik vind dat ie gewoon onbekwaam is gebleken. Met Fipronil/P-rechten etc. Niet dat ik fan was van Dijksma maar die kun je volgens mij minder op flaters betrappen. Schouten heeft zich ook al behoorlijk voor schut gezet(laten zetten) met de I&R affaire.

Hier gaan wij toch nooit uitkomen Piet. Jij vind de overheid hoofdschuldig. Ik vind dat de overheid vooral misleid is door de sector zelf die de boel dacht te kunnen regelen, maar geen idee had hoe.

ik vond van Dam ook niet bekwaam, maar dat vind ik van onze sectorvertegenwoordigers nog veel meer. Wil Meulenbroeks, Hans Huijbers, Kees Romijn, Piet Boer, Frans Keurentjes, Jos Verstraten; Ze hebben allemaal opzichtig gefaald. Er is niet doorgedacht over de gevolgen die quotumafschaffing zou kunnen hebben, maar wel volle bak lobbyen voor afschaffing. Waarschuwingen van NMV, van Harm Holman en van Sieta werden in de wind geslagen. Als je in maart 2015 nog roept dat er nog groei mogelijk is en je stemt in juli 2015 in met fosfaatrechten, dan ben je ene ongelooflijk slechte belangenbehartiger.

Nu is het een puinzooi en is het de schuld van van Dam? Kom op.Van het hele rijtje met potentiële schuldigen staat hij echt niet bovenaan hoor.
+2
Twentsch Land
@robbies

Hoe dan ook je kunt er niet omheen dat de overheid de eindbepaler is en de wet maakt.....dat ze dat met teveel opgetrokken neus deden en het teveel aan sectorbelangen overlieten maakt hun zeker niet minder schuldig, juist omdat ze eindverantwoordelijke waren en nalatig waren maakt hun nog schuldige.....van Dam vrijpleitten kan natuurlijk niet, niet optijd naar Brussel waardoor eerst een overbruggingsjaar moest komen met een fosfaatreductieplan kun je gerust een blamage noemen.
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
van Dam vrijpleitten kan natuurlijk niet, niet optijd naar Brussel waardoor eerst een overbruggingsjaar moest komen met een fosfaatreductieplan kun je gerust een blamage noemen.

Dat is ook niet goed te praten. Maar uiteindelijk had hij nooit naar Brussel gestuurd hoeven worden.
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Hoe dan ook je kunt er niet omheen dat de overheid de eindbepaler is en de wet maakt.....dat ze dat met teveel opgetrokken neus deden en het teveel aan sectorbelangen overlieten maakt hun zeker niet minder schuldig, juist omdat ze eindverantwoordelijke waren en nalatig waren maakt hun nog schuldige

De overheid wilde in 2012/2013 al beperkingen invoeren, weet je nog.
Twentsch Land
@robbies

Ja ik weet, nalatig en fout he dat hun als eindverantwoordelijke er zo laks mee zijn omgegaan.
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
nalatig en fout

Dat de sector geen goed alternatief had, maar dat wel de overheid voorhield
+1
pieta
@robbies Van Dam was gewoon niet bekwaam. Dat zijn we blijkbaar eens. De overheid is en blijft eindverantwoordelijk voor het beleid en daarmee een grote schuldige aan de gehele blamage na de quotumafschaffing. Verder vind ik het gros vd sectorvertegenwoordigers zeer zeer matig. Dat zijn we ook eens.
+1
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Van Dam was gewoon niet bekwaam. Dat zijn we blijkbaar eens. De overheid is en blijft eindverantwoordelijk voor het beleid en daarmee een grote schuldige aan de gehele blamage na de quotumafschaffing. Verder vind ik het gros vd sectorvertegenwoordigers zeer zeer matig. Dat zijn we ook eens.

Je vergeet dat de overheid niet in hoefde te grijpen hé. Ze hadden ook gewoon de derogatie kunnen laten gaan.
christo
@robbies Vertel...
Grasbaal
@robbies iedereen is schuldig behalve de (snel) groeiende melkveehouders??. Er is niet een sector die onbeperkt kan groeien zonder grenzen...
pieta
@Grasbaal Daarom is de overheid ook hoofdschuldige/eindverantwoordelijke. Die moeten de grenzen bepalen. Dat hebben ze in deze veel te laat gedaan en wat ze deden werkte niet beperkend genoeg.
m uut m
@pieta
Kaders waren bekend.
Dit is alleen maar de derogatie te behouden.
Ze hadden simpel weg de derogatie kunnen laten lopen.
Liepen er nog veel meer met een mest probleem maar dan waren er geen knelgevallen.
pieta
@m uut m De kaders die bekend waren waren zoals ik al schreef dus niet beperkend genoeg.
m uut m
@pieta
Ja wel maar jullie moesten zonodig derogatie.
+3
pieta
@m uut m Ik denk dat jullie kijk op de zaak wat te beperkt is. Ze hadden deze groei in veestapel niet voorzien maar welke andere plafonds zouden zonder derogatie allemaal doorbroken zijn? Ze praten nu al over CO2, methaan, stikstofplafond en god weet ik wat nog meer. Ik heb nog steeds het idee dat ze indertijd serieus meenden dat zoveel vee in NL niet gehouden ging worden. Bleeker heeft toch netjes in 2011 gewaarschuwd dat bij teveel vee er dierrechten zouden komen. Alsof ze zonder derogatie wel al dat vee in NL wilden hebben.
+2
matt
@pieta ze dachten dat de veestapel zonder derogatie,drastisch zou inkrimpen.
Tenminste dat riep de lto iets met 48000 koeien,van dam dacht natuurlijk dat
Gaat goed.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Ze hadden deze groei in veestapel niet voorzien maar welke andere plafonds zouden zonder derogatie allemaal doorbroken zijn?

Geen een, want dan was er een gigantisch mestprobleem geweest. Nu met derogatie wordt blijkbaar al 21 euro/m3 betaald. Waarschijnlijk was het dan ook de schuld van de overheid geweest, omdat ze als "hoofdverantwoordelijke"niet ingreep toen de sector het zelf niet geregeld kreeg. Linksom of rechtsom zou de overheid de schuld krijgen en dat is mij te makkelijk.
pieta
@robbies Wel. Het mestprobleem was later gekomen als het doorbreken vd plafonds. Ze willen zo veel vee in NL n iet. In 2011 is al gewaarschuwd voor dierrechten (zie varkens en kippen, die sectoren hebben reeds vele jaren rechten als begrenzing) en koeien nu ook.
m uut m
@pieta
Ze hadden gewoon kunnen eisen dat je niet meer mest mag produceren dan dat je in nederland aantoonbaar kunt plaatsen.
pieta
@m uut m Dus de kaders waren toch niet beperkend genoeg?
m uut m
@m uut m
Op zich wel alleen werkt het vertraagt.
pieta
@m uut m Klopt wel maar dit stond nergens in de wettelijke kaders.
m uut m
@pieta
Huidig mestbeleid zonder derogatie ben je er al.
pieta
@m uut m Waar ben je dan?
m uut m
@pieta
Als de mest niet te plaatsen is komt er vanzelf minder vee.
Probleem opgelost moeilijker is het echt niet.
cornelissen
Quote Reactie van @m uut m:
maar dan waren er geen knelgevallen.

Dat is iets van lto en meeloper nmv, Van Dam wou een hoger kortingspercentage voor meer ruimte voor knelgevallen, maar dat hebben lto en meeloper nmv moedwillig tegengehouden, en de desbetreffende leden "opgeofferend " voor de "cowboy " melkveehouders, tevens de niet of bijna niet groeier meenemend.
Bij de introductie van het melkquotum in 1984 had men een gedifferentieerde korting , een voor de groeier en een voor de niet of kleine groeier en dan heb je meer ruimte en tevens de niet of bijna niet groeier ontzien , maar men offert liever leden op . ( Ik zelf kreeg het advies zoek maar een advocaat op ,ja daarom ben je kennelijk lid )
m uut m
@cornelissen
Je vergeet alle generieke kortingen om alle zogenaamde knelgevallen van extra mq te voorzien.
Ik hoop dat er geen extra knelgevallenregeling komt op de huidige knelgevallenregeling.
Je hebt risico genomen soms gaat dat goed soms niet.
Leer er mee leven en ga verder.
slagroomvla
Quote Reactie van @cornelissen:
"opgeofferend "

Ga je verhaal is vertellen in Nieuwsuur, jij zit duidelijk op elk vlak in de knel!!
de jonge
@cornelissen je vergeet voor het gemak even dat er in het quotumtijdperk ook zoveel % ingeleverd moest worden? na instelling van melkquotum ook nog een keer.19 juli 1991 heeft de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij bepaald, dat de melkquota voor de heffingsperiode 1991/1992 worden verminderd met 2,39%.
+3
de Tank
@pieta weinig nut om schuldigen te gaan zoeken als je ze niet kan laten opdraaien voor de geleden schade. Het is al veel langer duidelijk ( behalve voor de kop in het zand stekers) dat verdere groei niet geduld wordt in dit land ( terecht of onterecht is niet van belang) Als eenling kun je daar niet zoveel aan doen. Alleen beseffen dat je een bovenmatig risico neemt als je toch tegen de klippen op wilt groeien. Hand in eigen boezem wat mij betreft...
+1
de Tank
@ted9 van Dam zal niet de veroorzaker van een depressie bij boeren zijn. De oorzaak zal ergens anders gezocht moeten worden dan in het wat tegenwind hebben in je bedrijf. Wat van Dam betreft, hij is vooral onbekwaam, zoals zoveel bestuurders.
christo
@de Tank Je bent niet goed op de hoogte van problemen bij collega's. Beetje tegenwind....
de Tank
@christo we hebben in dit geval allemaal dezelfde "tegenwind" de mate waarin je er last van hebt wordt ook bepaald door eigen keuzes. We maken elkaar al jaren wijs dat de overheid onbetrouwbaar is, waarom rr dan toch nog zoveel van verwacht wordt begrijp ik niet.
-Jan-
Er zitten heel van geestelijken in de knel,nodig die uit ipv een sensatie verhaaltje maken van de boer .maakt het voor degene die aanschuift alleen maar erger als hij of zij er niet mee om kan gaan al die publiciteit
grös
Quote Reactie van @-Jan-:
Er zitten heel van geestelijken in de knel,

Kan me voorstellen met zo'n boordje, heb zelf ook een hekel aan stropdassen e.d.
cowboys
Ik vraag me af wie er niet in de knel zit?
grondlozeboer
Zal wel bij Agnes uitkomen ofzo.

Boerderij staat nog steeds niet te koop
grös
Innovatief in de knel= geestelijk in de knel?
christo
@grös Wil je ruilen?
m uut m
@christo
Bij ons hing vroeger in de keuken een bordje met de spreuk " Bezint eer gij begint ".
christo
@m uut m Hier een andere. Ik wil slim worden, net als mijn vader. Die wil ook slim worden.
m uut m
@christo
Nog niet gelukt.
puntertje
Misschien wat om Kees en Piet uit te nodigen. Als die nu nog niet depressief zijn na alles wat ze hebben aangericht weet ik het ook niet meer.
robbies
Quote Reactie van @puntertje:
Piet

Piet zit tegenwoordig dagelijks tussen de professionals

pluimveeweb.nl/artikelen/2018/…
christo
Als het weekend gaat brengen wat ik niet hoop is de hele lto top geschikt om aan het programma deel te nemen.
robbies
@christo Wat denk je dan??
christo
@robbies Heb naar gedroomd vannacht. Ga op voorhand niet meer mensen nerveus maken.
+1
Twentsch Land
@christo

Het is jouw gedachte en daar hoeft een ander niet in mee....maar als je a zegt zegt dan ook b ... of zeg niks.
christo
@Twentsch Land Dat kan ik prima zelf aanvoelen.
weurding
@christo daar hoef je het weekend niet voor af te wachten, zijn er bij die zijn er nu al rijp voor
robbies
@christo Ik deel al mijn dromen hier ook niet. Er zijn er zelfs bij die ik niet eens tegen mijn vrouw vertel
Twentsch Land
@robbies

Heel verstandig 🙏🏼
christo
@robbies Ook niet tegen je vriendin?
Grasbaal
Dit is het uiteindelijk geworden: nos.nl/nieuwsuur/artikel/…
van Ittersum
@Grasbaal begint meer een te drukke kippenren verhaal te worden. Hoe meer kippen op een m2 hoe meer kippen er onnatuurlijk gedrag gaat vertonen.

En tegelijk zie je dit bericht verschijnen, dus tis een algeheel probleem en niet beroepsgelateerd en zolang ik niet begrijp hoe dit allemaal kan, gaat het goed met mij. nos.nl/op3/artikel/…

(Beetje humor:) ik wil graag de komende tijd een depressie ...en dan wel eentje die uit de lucht komt vallen.

( regen dus, voor de te serieuze prikkers)
+9
achterhoeker2
@van Ittersum Die man geeft zijn eerlijke en moedig verhaal over een moeilijke tijd in zijn leven.
En jij komt weer met je gebruikelijke lulverhaal, eerst nadenken en dan pas beginnen met typen.
+5
van Ittersum
@achterhoeker2 wees blij dat we hier zo kunnen praten. We zijn wel heel erg goed in iedereen maar zielig en elkaar naar beneden te praten en vooral we moeten overal maar begrip voor hebben. Het is een algemene trend geworden door alle ellende maar te delen, liefst met om de 5 minuten een reclameblok erdoor heen. We hoeven elkaar toch niet aan te steken.

We doen net of het alleen onder de boeren dit speelt, dit speelt overal, jaren lang en is nooit weg geweest. Dus niks relativeren, feiten verder niks! En diegenen die het betreft , sterkte en ik hoop dat de mensen in hun directe omgeving zijn steun kunnen zijn.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @van Ittersum:
of het alleen onder de boeren dit speelt

Heb jij nog een melkmachine monteur ? Zit er 1 ziek thuis en 3 hebben een andere baan gevonden heb ik begreepen Ook niet leuk wat die jongens allemaal mee maken
putjesschepper
@MTSTAMMINGA delaval sneek?
MTSTAMMINGA
@putjesschepper
Ja Niet leuk voor die jongens
putjesschepper
@MTSTAMMINGA die gaan toch zelf weg hebben al weer werk
+1
putjesschepper
@MTSTAMMINGA gaat nog eentje solliciteren
hans1980
@MTSTAMMINGA robot monteurs?
+9
Jannus
Quote Reactie van @van Ittersum:
We hoeven elkaar toch niet aan te steken.

We hoeven elkaar niet aan te steken maar je toont weinig respect voor iemand die moedig zijn verhaal op tv doet en durft toe te geven dat hij op het laatste moment luisterde naar een klein engeltje op zijn schouder dat hem de weg wees geestelijke bijstand te zoeken.

De rijkdom die hem dat opleverde wil hij vertalen door een ander ook dat kleine zetje te geven met een medemens te praten om eruit te komen

Het probleem met erfbetreders is dat ondanks dat ze soms signalen oppikken maar niet weten hoe je subtiel 'binnen' bij zo'n persoon komt omdat er al een bepaald scherm omheen staat,een lotgenoot kan voor iemand die dezelfde spiraal heeft bereikt net dat kleine engeltje zijn en dat verteld deze man nu juist om een ander te helpen.

dus graag meer respect voor elkaar
de hoef
Quote Reactie van @van Ittersum:
feiten verder niks! E

tis allemaal lul praat van het ministerie,ze gaan gewoon door,regels heeft iedereen
maar als ze nu eerst is duidelijkheid schepte over de rechten voor iedereen in 2018, dan zijn er al veel minder zelfdodingen eind dit jaar
matt
@achterhoeker2 lulverhaal bedankt voor de samenvatting.
+1
robbies
@van Ittersum jij relativeert tot je een ons weegt. Dat weten we zo naderhand wel. Maar met ff een berichtje van Internet plukken over geestelijke gezondheidszorg kun je dit verhaal niet bagatelliseren. In de agrarische sector zit gewoon veel verborgen leed. Dat mag je gerust erkennen. Dat het jou niet betreft wil niet zeggen dat het er niet is.
van Ittersum
@robbies is overal, dat weet je net zo goed als mij, dus hou toch op met de sector specifiek naar beneden te praten of erbij te halen als zijne dat dat de enige sector is. Ieder huis heeft zijn kruis, ook de mijne. Jullie noemen dat relativeren van mij, ik noem het kunnen plaatsen om het te kunnen verwerken. Dat is feitelijk wat er steeds gebeurd. Te veel ellende in één keer draagt niemand 1,2,3. Maar hoe dit hier op dit ogenblik gaat....tis niet de fosfaatrechten (als voorbeeld) die de veroorzaker is, tis de fosfaatrechten die de emmer liet overstromen
Voor de rest, tis maar net waar je staat om mijn topic licht of zwaar op te vatten.

Voor diegenen die dit zwaar vinden: mijn excuses, weghalen heeft toch geen zin nu
slagroomvla
@van Ittersum Zelf meldde je meermaals dat je "gehoord" had dat de boerenhulp vooral tegenwoordig veel werk had van boeren die het 'overliep', Nu is het ineens weer van alle tijden? Niet jezelf tegen spreken...
Twentsch Land
@slagroomvla

Het is van alle tijden in alle lagen van de bevolking, soms kan in een van die lagen en/of beroepen tijdelijk het meer voorkomen b.v. Bij tegenslag , verdriet, recessie enz enz......nou aan dit is het in de agrarische sector op dit moment bij sommige wel aan de orde.

Heel erg voor die het treft, zoek hulp, relativeer het of probeer het een oplossing op een een of andere manier te geven zodat het niet voor je voeten blijft en je weer verder kunt met je leven.
+3
Jan S
😀
pieta
Quote Reactie van @robbies:
In de agrarische sector zit gewoon veel verborgen leed. Dat mag je gerust erkennen. Dat het jou niet betreft wil niet zeggen dat het er niet is

Net zo min als dat je kan zeggen dat het aan de fosfaatrechten ligt. Het kan natuurlijk wel de druppel zijn. Ik vind het overigens een lastig onderwerp om echt wat van te zeggen omdat je niet weet wat er in iemands hoofd omgaat.
robbies
@pieta fosfaatrechten is alleen ons probleem. Fipronil is in de pluimveesector een probleem. Brabantse boeren hebben hun eigen problemen en varkensbedrijven zijn praktisch waardeloos geworden met asbest erop terwijl doorgaan op dit moment gruwelijk geld kost. Geitenhouders kunnen niets meer goed doen, verdienen leuk geld maar zijn zo'n beetje overal geblokkeerd.
+1
achterhoeker2
Toch zijn er weinig sectoren waar beroep en identiteit zo samen gaan, als dan (gedwongen) stoppen dichterbij komt wordt gezien als persoonlijk falen , terwijl het gewoon een rationele keuze is.
+1
MTSTAMMINGA
Staat een helder artikel in melkvee 100 puls Over het heden dag probleem

DEZE ZIN
Opvallend is dat de melkprijs te hoog is om productie te laten zakken .maar voor veel bedrijven te laag om het bedrijf rendabel te laten draaien
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Opvallend is dat de melkprijs te hoog is om productie te laten zakken .maar voor veel bedrijven te laag om het bedrijf rendabel te laten draaien

Het is wel te begrijpen. De melkprijs is gewoon veel te laag en daarom denken ze het te redden door meer te produceren. Hartstikke fout natuurlijk , als autofabrikant zijn wagens niet kwijt kan met voldoende marge gaat hij er minder van maken in plaats van meer.
de hoef
Quote Reactie van @George:
voldoende marge gaat hij er minder van maken in plaats van meer

ging dat bij daf zo 10 jaar terug, volgens mij stak het rijk er geld in
George
@de hoef
Zou kunnen alleen geloof ik er niet in. Ze maken het vooralsnog alleen maar kapot. Als ze met geld gaan strooien zullen er wel weer van die onmogelijke voorwaarden aan vast zitten.
Elvis
@George
Quote:
autofabrikant zijn wagens niet kwijt kan
dan gaat hij zich proberen te onderscheiden
de jonge
@George dan snap ik niet waarom er bij de fabrikanten hectares vol met onverkochte auto,s staan. schaalvergroting is van alle tijden. die autofabrikant van je heeft ook steeds geinvesteerd om meer auto,s te kunnen maken in een kortere tijd. er rollen nu toch meer auto,s van de banden af dan 30 jaar geleden of niet. degenen die niet meer zijn gaan produceren hebben nu vast geen dikke omzet meer. niet iedereen produceert als bv een donkervoort of porche. hetzelfde is in de landbouw ik neem aan dat jezelf de laatste 25 jaar ook bent doorgegroeid en hebt geinvesteerd in automatisering net zoals tamminga en coen en eigenlijk de gehele sector, dat ook vast heeft gedaan. het spreekwoord wat menigeen altijd had was toch:stilstand is achteruitgang??
Coen
@de jonge , de techniek en de technologie staan nooit stil, zonder bedrijfsontwikkeling ben je straks de laatste boer.
+1
achterhoeker2
@MTSTAMMINGA Dat waardeloze blad melkvee 100 plus is mede de oorzaak van die overproductie .Ze doen het voorkomen dat het stoer is (zwaar gefinancierd ) veel koeien te melken.
Ik heb jonge boeren de vernieling in zien gaan door dat advertentieblad.
+1
de hoef
Quote Reactie van @achterhoeker2:
zwaar gefinancierd )

staat nu low buget boer in
+3
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Ik heb jonge boeren de vernieling in zien gaan door dat advertentieblad

Hun rekenmachine kapot op de telefoon 😀
En te weinig nuchter boerenverstand Zal eerder de oorzaak zijn geweest denk ik
+1
pietjepuk
@MTSTAMMINGA ik zie er hier toch ook naar de filesteinen gaan. waar het door komt weet ik niet. wel veel koeien melken en alles zelf doen. vel over been en gezondheidsklacht.
Coen
@MTSTAMMINGA , het was toch allemaal kopieergedrag, in ieder geval net zo groot en het liefst nog groter en dat allemaal aangejaagd door BIG-Agri 😞

iedereen heeft dan aan die investeerderende boer verdiend, zo'n boer zelf verdient dus niets 😞

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
124
DEELNEMERS
43
WEERGAVES
0