Grondgebondenheid melkveehouderij met eigen eiwit

Om invulling te geven aan de grondgebonden groei in de melkveehouderij is het zinvol te kijken naar het percentage eiwit dat melkveehouders van eigen land halen. De zelfvoorzieningsgraad van eigen eiwit moet omhoog. Dat betekent meer ruimte voor grasteelt.

Deel dit topic

Reacties

+3
Jaap40
Meer eiwit van het land halen. Da's dan weer mooi logisch in combinatie met natuur inclusief of bio.... het één zal het andere niet bevorderen. Prietpraat? Wat is eigenlijk grondgebondenheid en wie verzint deze gekkigheid allemaal.
bio boer
@Jaap40 hier al, 100% eiwit zelfvoorzienend allen wat mais en tarwe brok bij
+1
pieta
Quote Reactie van @bio boer:
llen wat mais en tarwe bro

In mais en tarwe zit volgens mij ook eiwit.
+1
bio boer
@pieta ja overal heb gewoon energie tekort gras en nog eens gras is het hier zo veel mogelijk vers met weiden en stalvoeren 8 maanden in het jaar ureum is Naar 35 geschoten naar de regen
Groen1
Gras van eigen grond is basis melkveehouder
De melkveehouderij van de toekomst is grondgebonden en moet in 2025 grotendeels zelfvoorzienend zijn in de eiwitbehoefte. Daartoe moet gras van eigen grond de basis worden van elk bedrijf.
nieuweoogst.nu/nieuws/2018/…
Jaap40
@Groen1 in artikel: in 2040 nog maar een derde van het krachtvoer importeren. Houden ze er nu al rekening mee dat er zoveel veehouders gaan stoppen ?
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @Jaap40:
Houden ze er nu al rekening mee dat er zoveel veehouders gaan stoppen ?

Nee, daar werken ze naar toe!!
+1
ted9
@Groen1 van wie?
+2
hans1980
Een koe kan zelf door herkauwen microbiëel eiwit maken uit producten ZONDER eiwit dat 65% eiwit verhaal is weer uit zo'n WUR duim gezogen doel: minder mais
zoiseraltijdwat
Maximaal kunstmest strooien dus. Kunstmest industrie had weer een flinke lobby
+6
christo
Het is alleen een beetje jammer dat de commissie Loman haar werk niet goed gedaan heeft. Ze doen ons geloven dat de kringloopwijzercijfers betrouwbaar zijn. De mediaan eiwit van eigen grond wordt door de kringloopwijzer niet goed berekend. De berekening geeft een overschatting van ongeveer 10 procent. Simpel te controleren door op het bex overzicht de grammen eigen eiwit te delen door het totaal. Ook klopt de onderbouwing van de 65% klopt niet. De kringloopwijzergegevens van alle bedrijven zijn niet gevalideerd. Bij controle van kringloopwijzers t.b.v. bijvoorbeeld een bep-pilot komen er erg veel onregelmatigheden naar voren. Deze worden door het bedrijf DMS netjes kostenloos er uit gehaald en dan mag je de cijfers naar rvo sturen. De eigenaar van DMS heeft er redelijk belang bij dat er geen foute cijfers bij rvo aangeleverd worden. De lto heeft een belang doordat de bep-pilot via lto-projecten geld binnenbrengt. Lto kan alle leden ( vooral de kritische) missen als kiespijn. Ze draaien hun toko op geld van de overheid wat via lto- projecten doorgesluisd wordt. Nu er weer iets nieuws nodig is om de centjes aan te vullen hebben ze weer iets nieuws bedacht: eiwit van eigen grond. Lto is bezig om geld te werven om leden ''te helpen'' meer eiwit zelf te telen. Gratis een masterclass eiwit telen inclusief soep en broodjes. Wie wil dat nu niet? Er wordt een probleem gemaakt wat ze met geld van de overheid op proberen te lossen.Zo houden ze zichzelf aan het werk. Kort gezegd komt het er op neer dat er beweerd wordt dat we nu gemiddeld 62% eiwit zelf telen. De werkelijkheid ligt dichter bij de 52%. Door deze truc gaat het project lekker lang duren. Ik wens de jongens en meisjes die deze rekenfout er bewust in verwerkt hebben veel succes om dat aan een kritische veehouder uit te leggen.
slagroomvla
@christo Wat denk je van het godsvermogen wat die kringloopwijzer inmiddels gekost heeft? Betaald door onszelf met afdracht aan zuivelnl Het moet en zal ons door de strot gedrukt worden!
spotmelker
@christo ik kom de kringloowijzer niet tegen in het rapport. Het staat de opdrachtgevers vrij welk instrument ze willen gebruiken.
christo
@spotmelker Daarmee heeft dhr Wiebren een uitstekende uitgangssituatie gemaakt voor zijn nieuwe functie. Eerst zelf foute cijfers gebruiken in het rapport grondgebondenheid en dan de overstap naar rfc. Zo voorspelbaar. Het wordt een nog grotere puinhoop wanneer er een tool gebruikt gaat worden die wel goed berekend hoeveel eiwit je zelf teelt. Dan wordt de opgave nog eens 10% groter. Tel zelf maar eens uit hoeveel grammen eiwit je nu zelf teelt en vergelijk dat met het getal in de kringloopwijzer. Misschien dat dan je ogen open gaan. De meeste veehouders hebben daar helaas de capaciteiten niet voor of zien nu de noodzaak niet. Die beginnen pas te piepen zodra blijkt dat het toch niet altijd zo eenvoudig is om de 65% eis te halen.
Erik 1979
@christo voor wie doe je die 65% eiwit?. Is dat in Nederland verplicht?
puntertje
@Erik 1979 waar maak je je druk om
Erik 1979
@puntertje is gewoon een vraag.
christo
@Erik 1979 Dat je de vraag stelt zegt al genoeg. RFC gaat het er door drukken in de leveringsvoorwaarden. Ze doen dat via de nzo (waarschijlijk).
Erik 1979
@christo kunnen ze niet in het zuiden voor een prikkie een fabriek van Campina opkopen. Campina wil waarschijnlijk wel verkopen. Zijn jullie meteen van een hoop regelgeving af. Wel even net over de grens doen. Anders gewoon eentje bouwen!
puntertje
@Erik 1979 jij denkt vanuit het buitenland onze belangen te behartigen door uit eigen frustratie en oud zeer continue alles in Nederland af te kraken?
christo
@puntertje Wees blij dat er iemand is die wil weten op welke manier de veestapel in Nederland ingekrompen gaat worden.
+1
m uut m
@christo
Als we niet meer dieren houden dan dat we mest kunnen plaatsen in Nederland zijn we van al deze onzinnige maatregelen af.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
Als we niet meer dieren houden dan

Denk je dat de strijd tegen commerciële dierhouderij dan wordt beëindigd?
christo
@Jack Rijlaarsdam Het is niet zo gek dat hij dat denkt. Dat wordt hem zo in de mond gelegd door de sector. Als we dit of dat doen dan komt er geen krimp van de veestapel. De gekste dingen worden er verzonnen of berekend waarbij collega's niet gespaard worden. Kan Meulenbroeks weer zeggen dat hij het absoluut niet verwacht had wanneer het zover is.
m uut m
@christo
De veestapel zal dan elk jaar krimpen aangezien er elk jaar minder landbouw grond over blijft.
Dat is ook niet zo erg als dat jij doet voorkomen.
Erik 1979
@m uut m klop wat jij zegt. ik denk dat als je reëel bent toe moet geven dat het in Nederland te intensief is. Wat ik niet begrijp is dat de geiten en zoogkoeien nog vrij van quotum zijn. Als een melkveehouder stopt met melken en verkoopt zijn fosfaat rechten dan kan hij nog meer koeien houden. Mag ze alleen niet melken. Slaat nergens op. Jullie zouden gewoon moeten eisen dat ze fosfaat quotum opkopen van de overheid uit. Ook het latente quotum. Gewoon diefstal. Als jullie verstandig zijn laten jullie dan 50 % opkopen dan zijn alle problemen opgelost. Hoeven jullie ook geen groenlabel te bouwen. Allemaal onzin die extra maatregelen. Heeft geen mens wat aan.
+1
CorP
@Erik 1979 Al koop je 75% van de rechten op, als er dan nog iemand bouwen wil, mag dat evengoed onder groen label, kom je niet onderuit.Kwaad is al geschied, relevant of niet. Of Nederland te intensief is weet ik niet, kon nog wel eens wat meevallen, voederproduktie ligt hier ook gewoon hoger dan in menig buitenland, en daar zal dan ook naar bemest moeten/mogen worden. Het probleem van Nederland zijn de ubergroene schreeuwers en aan de andere kant economische groei, dus ruil je de dieren in voor industrie, heb je alleen de boeren tegen, en de rest van NL niet.
spotmelker
Quote Reactie van @CorP:
Het probleem van Nederland zijn de ubergroene schreeuwers en

Het meewerken aan regelgeving o.b.v. hokjesdenken!!
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Al de maatregelen vloeien voort om intensieve bedrijven "groeiruimte " te laten behouden.
robbies
@m uut m
Quote:
groeiruimte

Dat was zo'n term van Hans Huijbers om iedereen tevreden te houden. Totdat de grupstalboeren niet meer mochten uitbreiden. Toen hoorden we van LTO niet meer over ontwikkelruimte
broeker
Agrariërs zijn weer een uitzondering op vrij handelsverkeer, hoewel waarschijnlijk mag je eiwit importeren zoveel je wilt, maar wordt je gelijkt weer in een hokje gedouwd en krijg je de vlag als zijnde slechterik.

Laat ze maar de veggie"burgers" uitbannen
+1
hans1980
Becel is goed op weg via wazige cijfers zuivel en vlees te bestempelen als milieu belastend
freshhh.nl/inspiratie/…
Bolder-01
Jaap 40 gelijk heb je. Wat is grondgebonden dat is een koe altyd grond van buurman of van asr of van de bank of huurland. ,dat proeft de koe niet er zijn maar weinig boeren die eigen grond hebben de meesten zitten alle maal onder bank ,het is toch de bedoeling dat je je mest verantwoord kunt plaatsen
Erik 1979
Begrijpen de "BESTUURDERS" wel dat 65% geëxporteerd wordt??! Wie van de Chinezen interesseert het waar de melk geproduceerd wordt ? Waar het voer vandaan komt? Of de koe buiten loopt?. Die 30% van de melk die in Nederland geconsumeerd wordt kun je zelfs op delen in maximaal 50% die willen dat het de koe en milieu goed gaat en de rest boeit het geen flikker!. En van die 50% kan een groot deel het duurdere voedsel niet betalen. Die paar die het belangrijk vinden zijn nu al vegetarisch of veganistische en in het best geval eten ze biologisch. Dat is in ieder land zo! In Duitsland hoef je bij de groene niet aan te komen met drinkmelk uit Nederland. Die kopen ze voor meer geld met liefde uit de regio. De andere consumenten kopen voor weinig bij de Lidl!
spotmelker
@Erik 1979 de strijd om marktaandeel tegen de laagste prijs hebben we al verloren door de vele regels en beperkingen. De zuivel ziet ruimte voor Vlog, weidegang etc. Dit heeft alleen slagingskans als het een plus op de melkprijs geeft t.o.v. de bulkmarkt. Zo niet dan is het exit. Op de binnenlandse markt zullen alle supermarkten Appie volgen met keurmerken. Kijk maar eens naar het varkens en kippenvlees, vrijwel allemaal voorzien van ' beter leven sterretjes'. En bij rundvlees?? Niks daarvan, slechts Iers Rundvlees (!!) Met alle respect voor de Ierse collega's maar ik vind dat wel een beetje dom.
Erik 1979
@spotmelker het klopt dat jullie de concurrentie strijd op kostprijs verloren hebben. Ik ben er niet voor niets gegaan. Vlog melk leveren wij ook in bulk. Binnenkort is dat de standaard dus hebben jullie weer verloren. Weidegang is zo'n kleine markt. Die is makkelijk te bedienen vanuit de melkveehouders die altijd al weidegang hadden. Dus in de toekomst geen meerwaarde. Ik denk dat jullie in Nederland maximaal 10% van de huidige liter kunnen verwaarde al meerwaarde product. Rest is gewoon bulk. Jullie slaan denk ik een weg in waardoor het vliegwiel effect van het aantal stoppers wordt versneld.
Frans1
Quote Reactie van @Erik 1979:
Jullie slaan denk ik een weg in waardoor het vliegwiel effect van het aantal stoppers wordt versneld.

Dat moet jou toch als muziek in de oren klinken? Zo komt er tenslotte ruimte voor de mega groeiers
Erik 1979
@Frans1 totaal niet. Graag vandaag weer Europees quotum! Komt een dag en dan zijn wij ook te klein. Hoe hard wij ook werken! Dat staat los van technische resultaten. Tegen echte schaalvoordelen kun je niet werken.
diezel
Quote Reactie van @Erik 1979:
De andere consumenten kopen voor weinig bij de Lidl!

Het wordt steeds gekker.
Bij ons moeten de katten deze week zelfs aan de biologische melk. 😄

(klik om te vergroten)

Pluto
Eiwit uit gras of mais doet niet veel voor elkaar onder. Het is het zetmeel dat de hemel in wordt geprezen. Als je de veredeling volgt van de laatste jaren is het zetmeel meer gestegen dan het eiwit omdat de nadruk op het eerste lag. Stay green maakt het weliswaar smakelijk maar lijd ook tot hogere verliezen in de vorm van perssap en nu ook tot meer gasvorming . De handelsoorlog van Trump heeft geleid tot angst bij de Duitsers omdat ze daardoor geen auto's mochten leveren naar de VS . Als wisselgeld heeft Juncker daarom toegezegd de soja die voor China bestemd was [ die grens zit voor de soja nu dicht] nu naar de EU geëxporteerd mag worden . Tot zover bijna iedereen blij , komt nu het verhaal van eigen eiwit eerst in het gedrang ??.
christo
Zodra er op dit prikkebord iets verschijnt waarbij het lto genoemd wordt heb je redelijk snel reactie van een paar lto-gelieerde prikkers. In deze topic mis ik ze. Dat is best jammer. Het was toch een mooie kans geweest om afstand te nemen van een rapport wat frauduleus in elkaar gezet is. Of op zijn minst te laten horen dat dit tot op de bodem uitgezocht moet worden. Men kiest er kennelijk voor om te schuilen tot de wind gaat liggen. Dat gaat niet gebeuren.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @christo:
Zodra er op dit prikkebord iets verschijnt waarbij het lto genoemd wordt heb je redelijk snel reactie van een paar lto-gelieerde prikkers. In deze topic mis ik ze.

??
Volgens mij is het andersom, onmiddellijk vliegen er een paar lto haters op die alles doen om de zaak af te branden.
+1
Erik 1979
@Leo,s vriend ik heb een schurft aan LTO. Die hebben naar mijn mening cruciale fouten gemaakt. Als ze toch met iets goeds komen dan zeik ik ze niet af. Dus laat ze met iets goedskomen👍
Leo,s vriend
@Erik 1979 Mooi, alleen jammer dat goed nieuws geen nieuws is.
+1
Erik 1979
@Leo,s vriend aub, graag goed nieuws.
CorP
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
alleen jammer dat goed nieuws geen nieuws is

daar maak je al een fout, goed nieuws is ook nieuws
christo
@Leo,s vriend Ik heb geen last van onsympathieke gevoelens of oud zeer. Ik constateer dat men bewust verkeerde cijfers als waarheid naar buiten brengt. Dat is niet correct.
puntertje
Alle pleitbezorgers van de KLW, intensief en veel mais, waren enorm boos dat het 'geweldige' instrument niet gebruikt kon worden om veel meer dieren te houden. Maar nu wordt het gebruikt voor het percentage eiwit van eigen land en gaan ze het monsterlijke instrument plotseling weer bekritiseren.
christo
@puntertje Ben al lang geen voorstander meer van de kringloopwijzer. Toen de beleidsmedewerker van de lto bevestigde dat er grote fouten in zitten, maar dat we geen fatsoenlijk alternatief hebben, wist ik genoeg. Wanhopig zei hij: wat moeten we dan, naar 2 koeien per hectare? We zitten al zo lang op dit spoor dat kunnen we nu niet verlaten.
Ik heb voorgesteld dat er ook andere getallen dan 2 bestaan.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @christo:
We zitten al zo lang op dit spoor
Zolang als ze op dit spoor zitten zijn ze ook gewaarschuwd. Dat geldt niet alleen voor LTO maar ook voor LNV.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , eiwit , melkveehouders , grondgebondenheid en grondgebonden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0