Winst FrieslandCampina flink onderuit, bedrijf weet nog niet wat de rest van 2018 gaat brengen

FrieslandCampina zette in op onderscheid naar gewone en zogeheten topline zuivel volgens een nieuwe norm. Het blijft echter onduidelijk hoe het daarmee de trend naar onderscheidende zuivellijnen voor supermarkten kan bedienen. Volgens DDB-melkveehoudersvoorvrouw Sieta van Keimpema is het topline-concept onvoldoende commercieel doordacht en een halfhartige poging tot quotering van de te ruime melkaanvoer die het bedrijf onder de leden van de coöperatie heeft veroorzaakt toen de EU het melkquotum loslie

Albert Heijn kondigde eind vorig jaar aan met zuivelverwerker Aware - een zuivelverwerker die zich van FrieslandCampina-partner tot concurrent ontwikkelde - een geheel eigen zuivellijn met eigen normen te zullen introduceren. Dat is inmiddels gebeurd. Foodlog maakte er een verslag van.

Ook de supermarktformules Jumbo, Aldi en Lidl kondigden aan met eigen zuivellijnen en eigen eisen te komen. Als FrieslandCampina dat onderscheid niet kan leveren, wordt denkbaar dat het bedrijf geen zuivel in Nederland meer kan verkopen. Het wordt dan geheel afhankelijk van afzet in het buitenland, terwijl zijn boeren kostprijzen hebben die tot de allerhoogste in de wereld behoren. Dat is een lastige positie om vol te houden omdat niet in eigen land verkopen te vergelijken is met Mercedes of BMW die in Duitsland geen auto's meer kunnen verkopen. Dat leidt tot vraagtekens over de kwaliteit en zet de marges en wens en noodzaak om te cashen op hogere toegevoegde verder onder druk.

Deel dit topic

Reacties

+1
putjesschepper
Gaat lekker daar.
sorry
Misschien is het handig als cornelis wat telefoon nrs gaat uitwisselen met vermeer/vdoorn/hans ipv er op af te geven....
+1
Erik 1979
Als dit waar is. (Ik denk dat het overdreven is) Dan kunnen ze direct de weide premie afschaffen. De Chinezen interesseert het namelijk niets of de koeien buiten of binnen lopen. En de Nederlanders kopen de melk bij A ware. Best wel een goede mop voor een buitenstaander 😂😂😂
Erik 1979
Even verder redeneren. Nederland wil kleine gezinsbedrijven. Die blijven bij Campina. De grote gaan. De grote leveren aan A ware met een bonus en misschien een lagere kostprijs. De kleinere leveren aan de Chinese op de wereldmarkt en moeten concurreren met de koeienflats die in China gaan komen Ierland oost europa rusland etc. Onze oefeltse collega gaat dan gelijk krijgen. Als dit waar is dan is dan worden de fosfaat rechten heel goedkoop.
+1
dieks2
@Erik 1979 droom lekker verder
Erik 1979
@dieks2 ik vind het verhaal op foodlog niet geheel geloofwaardig. Als het zo is dat Campina niet voor Albert Hein kan leveren. En ook niet bij Jumbo weet ik niet waar de meerwaarde vandaan moet komen. Aldi lidl consumenten zijn die met de kleine portomonee. Uit het buitenland haal je het niet met dierwelzijn en milieu. Daar is het gewoon een lekker kwalitatief goed bulkproduct. Daarbij hoor ik dat juist de grote weg gaan bij Campina. Als het waar is dan is het einde Campina! Daarom vind ik het een goede ongeloofwaardige mop.
ted9
@Erik 1979 De grote bedrijven veelal zonder toegevoegde waar melk. Ja
Erik 1979
@ted9 welke toegevoegde waarde heb je het over?
+1
grondlozeboer
@ted9 al die melkstromen. T is de grootste onzin.

Mn vrouw werkte tot voor kort op een kippenslachterij als inkoper van kuikens.
De contracten voir de zogenaamde beter leven kip zijn voor de helft opgezegd door de meeste slachterijen. Waarom?
Omdat het niet verkoopt. T is te duur. En datt is met al die melk net zo.
Het word te duur door alle extra transportbewegingen en stromen in de fabriek.
ted9
@grondlozeboer is het ook maar blijkbaar kunnen andere fabrieken wel leveren.
+1
grondlozeboer
@ted9 ze zijn te laat! Ze zagen a ware niet als concurrent, niet zo slim
+1
putjesschepper
@grondlozeboer zo ist precies ze namen aware totaal niet serieus.
+1
m uut m
@grondlozeboer
Heb je gelijk in.
Twee stromen zijn genoeg biologisch en gangbaar.
Erik 1979
@m uut m daar ben ik het met jou eens. Subsidie overal af. Biologisch moet dan wel hard rennen om traditioneel voor te blijven. Maar dat is goed!
m uut m
@Erik 1979
In tegenstelling tot Duitsland hebben biologische boeren geen subsidies anders dan gangbare boeren .
+1
m uut m
@Erik 1979
Ik ben groot voorstander van afschaffen van subsidies maar dan ook werkelijk alle subsidies.
+5
weurding
@Erik 1979 snap niet dat iemand die in het buitenland produceert zich hier zo druk kan maken over rfc en lto
Jan-T
Dit zorgt er wel voor dat de kringloopwijzer van een duurzame inzet gaat profiteren.
Je zal maar veel stemrecht in de NZO hebben, dan heb je jou stemrecht fijn ingezet.
En dan ook nog de mogelijkheid om een hoge kostprijs voor de leden te creëren.!!
+2
friesboertje
Hoeveel melkstromen hebben we inmiddels wel niet? Allemaal hetzelfde product met een andere verpakking en een hoop gezwam er omheen. Consument krijgt keuzestress en kiest maar gewoon voor het goedkoopste en normaalste verpakking. Grootste gros van die melkstromen drogen na een paar jaar vanzelf weer op.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN