Verantwoorden fosfaatjaarplafond in december voor veel melkveehouders onmogelijk

Duizenden nog niet behandelde dossiers liggen nog bij RVO. Dossiers? Bezwaren tegen de fosfaatrechtenbeschikking; aanmelding als Knelgeval en een fosfaatbank die nog niet operationeel is. Van de 6.000 ingediende bezwaren heeft zeker de helft van de melkveehouders nog geen reactie gehad.

Van de 6.000 ingediende bezwaren heeft zeker de helft van de melkveehouders nog geen reactie gehad. Ook is voor melkveehouders bij lange na niet helder of zij onder de Knelgevallencategorie vallen. Daarnaast is duidelijk dat het verkrijgen van rechten uit de fosfaatbank in 2018 niet meer gaat lukken. Verantwoorden van het fosfaatjaarplafond in december wordt onmogelijk. De melkveehouders hebben geen invloed op het tijdspad van de processen (overmacht).

Netwerk GRONDig

Netwerk GRONDig heeft de minister verzocht een coulancetermijn mogelijk te maken en open te stellen. Het betreft een periode na 31 december 2018 waarin melkveehouders coulance wordt geboden hun fosfaatjaarplafond van 2018 later in 2019 te verantwoorden. De Meststoffenwet waarin het fosfaatstelsel sinds 1 januari 2018 is opgenomen stelt in artikel 21 dat het verboden is om meer fosfaat te produceren dan op het bedrijf rustende fosfaatrechten. GRONDig meent dat er niet-toerekenbare omstandigheden zijn, er sprake is van overmachtssituaties waardoor veel melkveehouders niet in staat zijn om in december 2018 hun jaarplafond te verantwoorden. Daarmee gaan zij in tegen artikel 21 en wordt aangemerkt als economisch delict. Vanaf 2019 kan het ‘dagplafond’ als extra handhavingsinstrument worden ingezet.

De invoering van Fosfaatrechten zorgt voor ‘stille chaos’ en onzekerheid op het boerenerf. Veel dossiers en processen zijn in 2018 niet afgerond. Banken financieren nauwelijks fosfaatrechten. Het even bijsturen door rechten aan te kopen of koeien af te voeren is voor veel melkveehouders geen reële keuze. Aankoop rechten of afvoer koeien blijkt straks voor velen niet nodig te zijn als hun bezwaar gegrond wordt verklaard; of als Knelgeval worden erkend of als zij in 2019 door ontheffing fosfaatrechten krijgen toebedeeld uit de fosfaatbank.

GRONDig heeft ook verzocht om structureel elk jaar een marge van 5% toe te staan (‘rekening courant’) bij de verantwoording van het fosfaatjaarplafond. Met levende have is het vrijwel onmogelijk en onwerkbaar exact het aantal runderen, in bijzonder de productieve melkkoeien, in overeenstemming te hebben met het op de kilo af aantal fosfaatrechten.

Bron: Netwerk GRONDig

Deel dit topic

Reacties

cowboys
De puinzooi bij rvo is nog lang niet opgeruimdt en des te langer het duurt wordt de zooi alleen maar groter van want de moeilijke dossiers schuiven ze voor zich uit
+1
Flinstone
De grote chaos is mede door netwerk Grondig onstaan! Daar heb ik 10% korting aan te danken!
Handlangers van mileudefensie dat zijn het!!
+1
Kootst
@Flinstone wat een gel*l,
je laat duidelijk blijken dat je echt geen idee hebt waar je over schrijft.
+1
grondlozeboer
@Flinstone precies. Tweespalk maken.
+2
hans1980
Rekening courant systeem van 5%,???
Zorg voor dat lease zonder korting verloopt dan is er genoeg
Dus zorg a. voor rechten koop/lease
b. wil je dat niet zorg voor verkoop vee

Grondig heeft al geen korting gehad en nu ook nog miepen ??
grondlozeboer
@hans1980 toevoeging: de maand januari om t exact af te ronden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders , melkveebedrijf en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0