Zonnepanelen in trek bij criminelen

Het lijkt een nieuwe trend te worden onder criminelen: het ontvreemden van zonnepanelen. 'Het gaat dan vooral om zonnepanelen van grote velden aan de randen van gemeenten', vertelt Doekle Terpstra van UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche. Gemiddeld gaat het nu om zo'n 250 gestolen zonnepanelen per jaar. 'We moeten voorkomen dat deze trend zich doorzet door nu goede maatregelen te nemen.' Terpstra doelt hier bijvoorbeeld op het gebruik van speciale schroeven en het bijhouden van lijsten met de serienummers van zonnepanelen.

Deel dit topic

Reacties

demelkboer
Duurzaam jatten, geweldig
+4
Grasbaal
Je kon er op wachten, een zonnepaneel brengt meer op als een stukje koper..
+3
klant
@Grasbaal goed zo weg met die zooi
+1
Feeling Blue
Gebruikte pv's leveren 20 a 30 euro op als ze vrij nieuw zijn.. Gaat dus landelijk om 7500 per jaar..
Poeh wat zijn die dingen in trek zeg.. 😄
Maarja nou kan er weer iemand betaald worden voor lijstjes en serienummers..
weurding
Quote Reactie van @Feeling Blue:
Maarja nou kan er weer iemand betaald worden voor lijstjes en serienummers..

vergeet niet de verzekeringspremie 😉
watblief
@weurding ze zeggen dat de verzekeringspremie voor asbestdaken even hoog is als asbestvrij met zonnepanelen. Klopt dat? Hoorde wel dat bij calamiteiten gewoon 100% uitgekeerd werd en niet zoals nu met asbest elke jaar minder
cjw73
@watblief voor zolang dat nog duurt. Stonden vanmorgen weer een bak van die dingen in de fik op een melkveestal hier ergens in Friesland.
watblief
@cjw73 weer? En was dat de oorzaak of was de kop schuur met zonnepanelen in de brand?
watblief
@cjw73 weer? En was dat de oorzaak of was de kop: schuur met zonnepanelen in de brand? Met al die DHZ pakketten en al die plaatseljjke instalatuers die dat er "even" bij doen kon/kan je er op wachten
cjw73
@watblief stond bij dat de brand was ontstaan tussen het dak en de panelen.
Feeling Blue
@watblief Das een beetje te kort door de bocht ben ik bang.. Er zijn grofweg 2 typen pv's: Eentje met en eentje zonder ingebouwde omvormer..
Die met ingebouwde omvormer geeft in mijn ogen veel meer kans op storing, omdat elke pv zn eigen omvormer heeft.. en die liggen dus allemaal op het dak..

En als er iets stuk gaat, is het de omvormer: Een pv zonder omvormer is gewoon als een baksteen.. er zit vrijwel niets in wat stuk kan, hij kan wel zelf breken..
Omvormers gaan gemiddeld de helft van de economische levensduur van pv's mee.. Er zijn ook omvormers met bewegende delen, zoals een koelfan.. en er komt vroeg of laat een dag dat ie een keer stilstaat..
Dat ze stuk gaan staat vast, maar de vraag is op welke manier ze stuk gaan..

Het spul installeren is 100 keer simpeler dan de makkelijkste ikea kast in elkaar schroeven, dus daar zitten de problemen meestal niet in.. het is aardig foolproof..
watblief
@Feeling Blue de bekabeling tussen de panelen en de (kwaliteit)omvormer maakt het verschil. Panelen met een ingebouwde omvormer gebruik je nooit bij grootschalige oppervlakten van panelen i.v.m afzekeren

Hier al eerder een keer door een prikker gemeld, na de installatie het spul door een gespecialiseerde bedrijf laten testen op vooral piekbelasting. Kost ik meende 500 euro maar dan ben je wel zeker . Ik meende dat Univé dat sws eist
+2
Sunpowersystems
@watblief Monteren van een pv installatie is inderdaad niet zo erg moeilijk. Zorg dat de vrije overspanning van de alu profielen binnen de marges blijven en je bent al een mooi eind op weg. Van belang is ook een goede elektrische verbinding van de stekkers aan de stringkabels. Zorg dat de stringkabels geen ring gaan vormen, dit om inductie bij onweer te beperken.

Het ontwerp is ook belangrijk, een slim ontwerp kan weerstand verminderen en dus iets opbrengst verhogen zonder extra investering. Testen op piekbelasting is onzin. Hoe zet je een installatie op piek? Een goed ontwerp en juiste dimensionering voorkomt problemen.

Je hebt systemen met een string omvormer, systemen met optimizers en systemen met micro omvormers. De micro omvormers worden achter een paneel gemonteerd. Ze worden niet per stuk afgezekerd. Worden veelal gebruikt voor de wat kleinere systemen en dan met name in situaties met schaduw invloeden, dakkapellen, bomen, ontluchtingspijpen enz.

De systemen met optimizers hebben een dc-dc omvormer achter het paneel en daarnaast een omvormer die de omzetting doet naar ac. Kan zowel bij grote als kleine systemen toegepast worden. Ook voor schaduw situaties. Beetje meet investering, ook in gevallen zonder schaduw een licht hogere opbrengst.

De meeste systemen hebben een stringomvormer. Iets minder investering, eenvoudiger in montage. In de meeste gevallen de eerste keus.
aldert
@Sunpowersystems Wat vind jij er nou van om zonnepanelen te monteren zonder dakplaten eronder ?Ik vind dus dat de koeling dan veel beter is en volgens mij is er dan ook veel minder brandgevaar ook omdat de muizen er dan niet bij kunnen om de kabels aan te vreten.
Feeling Blue
@aldert Een kennis heeft zelf een in-dak systeem gemaakt.. erg mooi om te zien en heel netjes.. maar er onder word het bloedheet, dus daar moet je wel rekening mee houden als er geen wind onderdoor kan of er geen open nok is..
Ik heb ze prive gewoon conventioneel op mn woning liggen, (1 volle dakhelft) en daar merk ik eigenlijk geen verschil qua temperatuur..
+1
Sunpowersystems
@aldert Het is mij eerlijk gezegd niet exact bekend waarom er een enkele keer brand ontstaat bij een pv systeem. Of dit door muizenvraat komt?? De panelen van de Nederlandse fabrikant Scheuten, die later failliet is gegaan, zijn in zuid Europa ergens in brand gevlogen vanwege problemen met de diodes op de achterzijde.

Panelen monteren zonder onderdak kan. Er is bij mijn weten een Duits systeem, 100% waterdicht, en een eenvoudiger Nederlands systeem, bijna waterdicht. Koeling en dus opbrengst zou wat hoger kunnen zijn, of dit de meerkosten goedmaakt ??

Als je panelen kiest met een doorzichtige achterkant en cellen die iets verder uit elkaar staan kun je een dak maken dat het licht nog steeds voor een deel doorlaat. Architectonisch zeer interessant. Houten heeft een brandweerkazerne waar zoiets is toegepast. Er is volgens mij nog geen ligboxenstal zo uitgevoerd, dus als je in het nieuws wil komen...
aldert
@Sunpowersystems Wij hebben een schuur met zonnepanelen gebouwd door het franse le-triangle (www.le-triangle.fr).Mooie hoge schuur,geen dakplaten,veel licht ook in de schuur,omdat zoals jij zegt de panelen licht doorlaten.Super opbrengst ook,de maand aug. ruim 150 vollast uren.
Feeling Blue
@aldert Dat is inderdaad erg mooi voor nieuwbouw..
Fototje van de site:

(klik om te vergroten)

ted9
@aldert hoe zit het met de warmte in de schuur?
aldert
@ted9 Voor de hoogste opbrengst zal de schuur meer open moeten zijn.Bij ons is alleen de west en zuidkant dicht met space boarding,de noord en oost kant zijn open.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @watblief:
meende dat Univé dat sws eist

Heb ik geen weet van, toch heeft Univé de panelen op de polis gezet.
+1
grös
@Feeling Blue
Zoveel velden staan er nog niet, en de criminelen zijn ook nog niet wakker, wel ideaal voor op je hennep-farm.
Feeling Blue
@grös Mwoa volgens mij lijkt dat veel te veel op werk voor een beetje crimineel.. 😄
En een beetje teler maakt tegenwoordig gebruik van ledverlichting, dan heb je niet echt veel stroom meer nodig..
(Dat ze dat spul eindelijk eens vrij geven, dan heeft er niemand meer last van, halfslachtig gedoe..)

En laat ze pv's eerst maar eens op alle daken die zich daarvoor lenen plaatsen.. alsof de ruimte in NL niet al krap genoeg was.. Ik weet eigenlijk geen loods van de overheid aan te wijzen waar ze op liggen.. Op hoogte zijn ze ook direct minder diefstalgevoelig..
Het is een hoop praten maar weinig zeggen met hun energietransitie..
+1
grös
@Feeling Blue
Ja die velden moeten ze direct verbieden, heeft helemaal niets met duurzaamheid of milieu te maken ook is het geen gezicht, planten zijn juist zonlicht nodig om Co2 vast te leggen in de bodem. Zeker in industriëel gebied waar de stroom hard nodig is is nog ruimte genoeg op de daken. In Zuid-Europa zijn genoeg woestijn-achtige gebieden waar te veel zon schijnt en het plaatsen van panelen juist positief voor de bodem kan zijn.
weurding
@grös in dld ook velden vol van die afschuwelijke platen gezien, geen kijk

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gestolen , platteland en zonnepanelen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0