Fosfaatrechten OP = OP ?????

Zijn de fosfaatrechten echt op of is het puur tactiek ?

Deel dit topic

Reacties

+2
casev
Ik zou 260€ bieden. Wedden dat je telefoon krijgt....
J.v.G
@casev laatste stond er voor 265 op en is toch weg/er af.
+3
weurding
@casev of bied ze eens aan voor dat geld... staat je telefoon vast niet stil
putjesschepper
Er is nog genoeg maar heel veel denken dat melkprijs naar 50 cent gaat wat niet gaat gebeuren. 😉
watblief
.
watblief
Als begin december de TSR naar verwachting uitbetaald zijn, dan is de hek van de dam. De combinatie geld, de tijd dringt en nog een melkprijs op niveau is kassa voor de verkopers. Dus wachten als je wil verkopen of nu inkopen als je aan de andere kant staat. Beide keren is het nu in de glazen bol kijken en achteraf je gelijk of ongelijk krijgen
+2
de hoef
@watblief deze keer krijg jij gelijk
watblief
@de hoef Had ook weerman moeten worden.

"Het wordt morgen een zonnige dag met hier en daar ook wel bewolking waar daarbij de kans op een spat regen niet geheel is uit te sluiten".

Spreek dat maar eens tegen!
+4
de hoef
Quote Reactie van @watblief:
Spreek dat maar eens tegen

begin er nie aan
bio boer
@watblief je lijkt Piet wel
Flinstone
Wie het weet mag het zeggen! Elke verkoper heeft denk ik wel een aantal kg verkocht en zo risicospreiding gedaan! Tja dat is hun goed recht en hoe duurder ze worden hoe dichter je bij het punt van verkopen komt!
Het is dus net als met leasen van melkquotum destijds, bedoeld als management instrument en het ene jaar hardstikke duur op het eind en het andere jaar spotgoedkoop
de Tank
@Flinstone waarbij het aantal jaar dat hey sporgoedkoop was op 1 hand te tellen is. Er zitten hele volksstammen ver boven de referentie.
Erco
@Flinstone heb heel wat keren verleast maar weet maar van 1 jaar dat het quotum niet vol kwam dat ik niet een hele beste leaseprijs ving
+1
MARTIJN G
Zolang er geen mogelijk voor lease is worden ze aan het eind van het jaar knetterduur. Veel hebben boven hun quotum gehouden en de hoeveelheid melk niet goed ingeschat.
Jaap40
@MARTIJN G niet goed ingeschat.... hier zitten we er heel gewoon een klein beetje onder te melken, ook dat kan he.
Noorderling
@Jaap40
Maar net er onder of erboven, % droge koeien veranderd hier aan het eind van het jaar waardoor we gemiddeld minder per aanwezige melkkoe afleveren.
Kan zomaar zijn dat we nog een productieklasse stijgen of dalen. Dat scheelt wel zomaar 100kg fosfaat per bedrijf. Dat is wel het verschil van 25.000euro ongebruikt op de plank te laten liggen of de ander gokt en besluit niet een zinloze investering te doen voor dat geld.
Jaap40
@Noorderling zolang ik er geen geld in steek reken ik ook niet naar die 100 kg die je voorstelt en omzet naar 25000. Op het laatste moment een tank of wat melk weg laten lopen is nog steeds een optie mochten we er toch boven komen.
trean
@Jaap40 het gaat om de hoeveelheid fosfaat die je produceert. Als je die melk weg laat lopen heb je de fosfaat alsnog. Al van verschillende adviseurs gehoord dat de laatste tank weg laten lopen nutteloos is.

Dan moet je nu al elke keer een beetje weg laten lopen.
+1
robbies
@trean dan vraag het nog maar een keer want melk weglopen is gewoon een optie. Hoe wordt anders de melkproductie gekwantificeerd??
pietjepuk
@robbies Is maar net hoe de nvwa gaat controleren. Heb je extra fosfaatrechten gekregen door het opgeven van kalveren en peniciline melk dan is het niet ontdenkbaar dat een ontbrekende tank toch mee geteld wordt.
hans1980
@pietjepuk dan gaat de nvwa het druk krijgen
dijkstra uit w
@hans1980 nee hoor, big data, gewoon de leveranties 2018 koppelen met de bedrijven die in december voorspeld staan op een overschrijding van het P quotum, en de mpr gegevens er ook naast om het bewijs sluitend te krijgen. fosfaat productie is namelijk afhankelijk van de melkproductie en het aantal dieren. er staat nergens in de fosfaatwet dat de ook melk moet zijn afgeleverd volgens mij???
robbies
@dijkstra uit w en als je geen MPR hebt Einstein? Of staat deelname aan MPR ook in de P-wet? Zomaar wat raak rekenen is voer voor rechtszaken
dijkstra uit w
@robbies dat zeg ik ook niet. ik bedoel dat de nvwa met de gegevens van de mpr makkelijker kan bewijzen dat er in bv in december wel melk is geproduceerd. Ook al is er geen of minder geleverd aan de fabriek. Wat denk u, zouden er niet heel veel melkveehouders zijn die straks melk laten weg lopen of anders verhandelen(veevoer) om zo de gemiddelde productie te (fictief)verlagen, en dus binnen hun Pquotum proberen te blijven. Ik wil er maar mee zeggen, daar prikt de nvwa toch zo doorheen.
robbies
@dijkstra uit w dat is RVO's probleem. Krijg je met van die rare regelgeving. LTO zal vast al wel in het belang vd sector een oplossing aan het zoeken zijn
+1
weurding
@robbies denk het ook..😂😂
Farma_boerke
@dijkstra uit w mpr gegevens zijn prive en hoeven niet afgestaan te worden. Nvwa kan hier niet aankomen zonder gerechtelijk bevel.
+3
dijkstra uit w
@Farma_boerke vorig jaar hadden ze anders zo de gegevens van crv in handen toen er fraude werd gesuggereerd. zal nu niet anders zijn bij een vermoeden van fraude
pietjepuk
Quote Reactie van @robbies:
Hoe wordt anders de melkproductie gekwantificeerd??

In de toelichting bij tabel 6 rechtsbovenaan staat ander twee keer achter elkaar de hoeveelheid melk die op u bedrijf is geproduceerd.
Twentsch Land
@pietjepuk

Voor de hoeveelheid fosfaatrechten berekenen is rvo uitgegaan van de liters afgeleverd aan de fabriek....kans is reëel dat ook nu daar na wordt gekeken.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Twentsch Land:
afgeleverd aan de fabriek

Een hele boel veehouder hebben bezwaar gemaakt omdat de kalverenmelk niet is meegerekend en hebben zo meer fosfaatrechten toegewezen gekregen. Om dan in het vervolg er van uit te gaan dat fosfaatrechten nodig zijn voor de afgeleverde liters en niet voor de kalvermelk is vragen om problemen
Twentsch Land
@pietjepuk

Dus degene die geen extra rechten op basis van kalvermelk hebben aangevraagd zijn nu vrij gewaard ?

Wordt extra werk voor rvo...kans dat er 1 lijn wordt genomen is denk ik groot.
dijkstra uit w
@Twentsch Land ja, het jaar rond iets minder melk in de tank dan geproduceerd is wel even wat anders dan in een korte periode veel minder melk leveren, dat valt veel meer op. en dan heeft de nvwa toch mooi een boete uitdelen. die lui moeten hun eigen loon ook verdienen...
ted9
@pietjepuk als je kunt aantonen dat je poedermelk hebt aangekocht is er toch niks aan de hand.
bio boer
@Noorderling daarom zou ik graag 10% kunne compenseren met een volgend jaar
verbi
@MARTIJN G Hoe is de stand van zaken met lease wordt er nog aan gewerkt of is het van de baan.
Farma_boerke
@verbi boerenbusiness “Navraag bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit leert ons dat er voorlopig geen uitspraak komt over het wel/niet afromen van leaserechten. "Dit gebeurt zeker nog niet in september", aldus Danielle Cardozo, woordvoerder van landbouwminister Carola Schouten.”
+1
m uut m
Ik ga voor verleasen zonder afroming.
> 50 euro per kg
pieta
@m uut m Ik neem aan dat jij gaat leasen of kopen. Je hebt hier vele malen beweerd dat de kosten vd fosfaatrechten iets van 7 cent per liter zouden gaan bedragen. Dan moet je onderhand wel eens kosten gaan maken anders ga je je gelijk zeker niet halen. 😁
+1
dewittemotor
Nee, is niet op. Ik heb na december nog wel een mooi partijtje voor zo'n stomme wanhopige melkveehouder
Nico96
@dewittemotor na december begint een nieuwe ronde.
+2
dewittemotor
@Nico96 bedoelde na 20 december.

En inderdaad volgend jaar nieuwe ronde , nieuwe kansen
grondlozeboer
@dewittemotor hier net zo.
+2
dewittemotor
En als het dan zo duur blijft, heb ik nog veel meer partijtjes te koop. Het gaat helemaal nergens meer over. Compleet belachelijk
Nico96
@dewittemotor ja ik ook, ik heb al een partijtje verkocht, en ga er nog een partijtje wegdoen.
watblief
@dewittemotor Altijd nog goedkoper dan toen voor 2 euro per liter MQ kopen. Ook nog lager rente dan toen. Het termijn van aflossen, was ook meer een tijdelijk iets en zeer bedrijfsafhankelijk is mij nu wel duidelijk. De drang onder de groeiers is groter het wijsvingertje van de bank.
+2
George
Quote Reactie van @dewittemotor:
Compleet belachelijk

Ach man valt wel mee. Quotum is ook ooit over de 2 euro per kg gegaan , dan is dit nog steeds goedkoop!
+1
watblief
@George Tis meer dat de investeringsruimte na het MQ periode in steen is gaan zitten , nooit rekening mee gehouden dat er een andere quota kon komen die ook geld kost. En daar knelt de schoen. Verder heeft u helemaal gelijk
Erco
@George jij snapt t!
+1
brabantboer1
Melkquotum = 2 euro per liter, komt er op neer dat we 350 euro per kg fosfaat gaan betalen.

9500 per koe melken en fosfaatrechten voor 1 melkkoe en 0.30 jongvee.

Op dit moment is de investering zo een 14.000 euro per melkkoe inclusief jongvee.

afschrijving op 10 jaar , dus 1400 euro per melkkoe per jaar.
belastingvoordeel 40 % dus werkelijke kosten ca 850 euro per koe.

quotumkosten van ca 9 cent per kg melk dus van deze koe. Het is de vraag wat je daar nog aan kunt verdienen!!

En ja, ik weet het wel, je smeert het uit over al je kg melk, maar toch... De rest van europa heeft helemaal niks.
+1
hans1980
@brabantboer1 klopt nix geleerd in al die jaren mc
+1
jpls
@brabantboer1 ik ga er met jouw berekening wel van uit dat jij denkt dat de fosfaatrechten over 10 jaar geen waarde meer hebben, stel dat de melkprijs over 10 jaar ong. € 0.60 is blijven ze echt hun waarde wel behouden, je kan ze dus ook weer van de hand doen, en de overheid gaat ze echt niet meer afschaffen, of er komt wel iets dergelijks voor in de plaats.
+1
achterhoeker2
@jpls Ik denk dat grondgebondenheid (icm allerlei natuurvoorwaarden) voor een deel de p rechten gaan vervangen .
In sommige gebieden is grondhuur interessant, in andere aankoop van fosfaat.
dewittemotor
@jpls Precies, het is een zeer goed renderende en stabiele belegging. Eigenlijk is die 400 euro nog aan de lage kant met deze lage rentes. Proest
Koeien boertje
@jpls ik heb geen glazen bol, maar de boer, consument milieu organisaties, niemand heeft hier belang bij.
We gaan naar een natuurinclusieve landbouw waar vanzelf wel zoveel boeren van narigheid wel ophouden
ted9
@Koeien boertje natuuriclusief😳
brabantboer1
@jpls AHA, jij vindt ze nog te goedkoop!!!!

Morgen richting 300 dan maar.
grondlozeboer
@brabantboer1 mooi op weg

(klik om te vergroten)

+2
matt
@brabantboer1 dat is wel een hele foute rekensom,met dat belastingvoordeel.
Maar je bent lang niet de enigste,daarom zullen ze wel zo duur zijn 😂😂
brabantboer1
Wordt hoognodig tijd dat de melkprijs gaat zakken denk ik zo!!!!
hans1980
@brabantboer1 eerst die 3 cent interim uitkering cashen...
sil
@hans1980 helaas, 0,41............................
cowboys
Ik denk dat er nieuw aanbod aangeboordt moet worden dus van boeren die nog niet van plan waren te stoppen. en dat lukt alleen maar met een knock out bod.dus op naar de 400
jpls
@cowboys en hoe wil je dat dan doen met boeren die nog moeten stoppen, die hebben voor het grootste gedeelte 0% leverbaar.
cowboys
@jpls ik heb het over volgend jaar als de prijs omlaag gaat stopt er bijna niemand meer'.er zijn te weinig rechten dus iets wat schaars is wordt duur kijk maar naar voer. dus om nieuw aanbod te krijgen is een hoge prijs of een hele lage melkprijs.
+2
ted9
Er gaan nog wat verkopers een deksel op de neus krijgen in dec. Zelfde als met de vvo s. Let op mijn woorden.
+2
labella
@ted9 Dan hebben ze volgend jaar nieuwe kansen maar ik denk dat er straks meer kopers met een drup aan de neus staan te kijken omdat er niets meer te koop is terwijl ze wel te veel vee hebben gehouden!
weurding
@ted9 hebt nog 2 mnd eer het zo ver is maar je kan gelijk hebben. Echter is het op de laatste dag dat men mq kon leasen of kopen ook wel eens andersom geweest
+1
Erco
@weurding verkocht dus? Je zal niet gedacht hebben dat ze 270 werden? Je kent t gezegde wie het onderste uit de kan wil hebben......? Succes met de verkoop!
de hoef
Quote Reactie van @Erco:
Succes met de verkoop

wees is lief voor um 5 dec geeft ie ze weg
weurding
@de hoef niet nodig, superboer eric kan wel wat missen 😄
de hoef
Quote Reactie van @weurding:
superboer eric

ik hou me toch aanbevolen as ge gaat dele
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
ik hou me toch aanbevolen as ge gaat dele

Kinderen die vragen worden overgeslagen.
+2
de hoef
@pietjepuk weurding is munne maat war, en as ie gaat delen zeker
weurding
@de hoef 5 december als de rechten 400 aantikken zal ik je wat schenken 😂
de hoef
@weurding gehakbal zeker
weurding
@de hoef eentje maar?
de hoef
@weurding ben bescheiden war
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
as ie gaat delen zeker

👍 😂 😂
+1
weurding
@Erco wat bazel je nu weer? niet gedacht dat ze 270 werden, onderste uit de kan en verkocht? geen touw aan vast te knopen
ted9
@weurding zal niet lang duren en dan komen er veel rechten te koop van prikkers die bij 300 gingen verkopen en dat waren er nogal wat
+2
weurding
@ted9 geef ze geen ongelijk
+1
demelkboer
@ted9 ik die dit soort uitspraken niet meer. Daar blijf je geen boer bij 😁
m uut m
@ted9
Pas bij 400 en dan nog maar een klein gedeelte
hans1980
@m uut m das dan ongeveer €2,20 per liter melk , plus voor snelle groeier nog een afslag van €0,50 = €2,70 per liter
Als dat betaald wordt is de melkprijs >50cent
Erco
@ted9 denk dat de meeste toch wel 0% leverbaar hebben zou je ook niet denken?
watblief
@ted9 roepen wij met zijn allen niet al tientallen jaren over de komende vergrijzing, geen opvolgers, overschot aan land, gebouwen enz. Dan zou als eerste toch het aanbod groter moeten zijn dan de vraag, zie hier het is juist andersom. Wie verklaart dit?
+1
ted9
@watblief dat is ook de clou. Verkopers wachten tot laatste mnd.
verbi
@ted9 Dan verkopen ze gewoon niet, kunnen de eventuele kopers niet zeggen.....
cowboys
@ted9 je hebt gelijk kopers die van een zoogkoe houders gekocht hebben maar nog niet geleverdt hebben,
+3
Duntelaar
Lease gaat naar 75 euro
+2
labella
@Duntelaar Nu al weer terug? Even wat nieuw geld ophalen voor de kerstvakantie?
pietjepuk
Quote Reactie van @Duntelaar:
Lease gaat naar 75 euro

@weurding ga je bij die lease prijzen wel verkopen?
+3
weurding
@pietjepuk sowieso verkopen, zie niks in die leaseconstructie's
sil
@Duntelaar ik denk wel dat ie dit keer gelijk heeft
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @Duntelaar:
Lease gaat naar 75 euro

Dat is pas goed nieuws!!
+1
dewittemotor
Veel stoppers moeten ook nog even langs de bank om af te rekenen. Je denkt toch niet dat de bank het toestaat dat deze boeren even met hun fosfaatrechten gaan speculeren. Nee, die eisen gewoon koeien weg is onmiddellijk P rechten verkopen. En daarbij de bedrijven die nu nog stoppen hebben weinig benutbaat P meer over, dus daar komt niet veel meer van.

Bij behoorlijk hoge prijzen begin volgend jaar, kunnen er veel stoppers los komen, maar dan moet de melkprijs niet te hoog zijn.

Want de regel is: uitbreiden doe je bij lage prijzen, in crisissen, stoppen doe je bij zo hoog mogelijke melkprijzen. Die hoge melkprijs duurt toch niet lang en men wil en kan dan veel betalen voor jou Rechten etc.
Koeien boertje
@dewittemotor bij ons in de buurt 2 bedrijven die jongvee gaan opfokken de laatste maand
Allebei nog geen 50 en robots van nog geen 5 jaar oud er in.
Dit zijn gewoon gevallen waar de bank van gezegd heeft dat ze door de rechten er nu uitspringen.
robbies
@Koeien boertje Als de bank geen blokkaderecht gevestigd heeft, heeft de bank helemaal niks te zeggen. Hier hadden ze een blokkaderecht zonder dat ze het wisten. Erfenisje uit de tijd van varkensrechten waar de bank wel een blokkaderecht op gevestigd had. Blijkt ook te gelden voor fosfaatrechten.
De scheldkanonnade richting onze contactpersoon bij de bank bleek niet terecht toen ik erachter kwam op mijnRVO.nl dat er een blokkaderecht op zat. De beste man snel een briefje laten schrijven naar RVO, blokkade opgeheven en zand erover
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
De scheldkanonnade richting onze contactpersoon bij de bank bleek niet terecht toen ik erachter kwam op mijnRVO.nl dat er een blokkaderecht op zat. De beste man snel een briefje laten schrijven naar RVO, blokkade opgeheven en zand erove

Als je dit werkelijk gedaan hebt zou ik als bankman je het altijd proberen je zo moeilijk mogelijk te maken. Maar ik verwacht eerlijk gezegd niet dat je hem uitgescholden hebt (en dat ie het horen kon). 😁
robbies
@pieta Ik heb hem wel even gebeld met de vraag wat hij me geflikt had door een blokkaderecht te vestigen. Merkte al vrij snel dat hij geen idee had waar ik het over had.
pieta
@robbies Klinkt al heel wat redelijker.
+1
verbi
@Koeien boertje Of ze zijn het gewoon zat dit gezever of het zijn de echte ondernemers.
+3
Flinstone
@Koeien boertje ik blijf erbij binnen 5 jaar de helft van de melkveehouders stopt hier in de omtrek van 10 kilometer!
Jongveeopfokken is ook maar tijdelijk volgens mij en heb het zelf ook wel eens overwogen om het uit te besteden maar dat zet geen zoden aan de dijk!
De jongvee opfokkers die het al een aantal jaren doen die kappen er met deze fosfaat prijzen ook snel mee! Hebben er toch al een ander baantje bij en dan zal je voor een habbekrats de kalveren van een ander voeren.
Twentsch Land
@Flinstone

Ken er ook wel wat die juist jongvee blijven opfokken naast hun huidige baan omdat ze het leuk vinden en de agrarische vergunning blijven houden .... het levert vaak niet genoeg op maar de kosten voor onderhoud van gebouwen en dergelijk is er wel mee te betalen.
weurding
Quote Reactie van @Twentsch Land:
de agrarische vergunning blijven houden ....

hoef je geen vee voor te houden, zet het grasland om in bouwland en het blijft zo
grondlozeboer
@Flinstone ik heb er geen baan bij. De tijd van een habbekrats is geweest.

En de animo is groot. Heb geen fosfaat genoeg maar kan t aantal zo verdubbelen als ik wil.

Met de schapen erbij is er best aan te verdienen.
+1
weurding
@dewittemotor bank heeft hier weinig in te brengen. Er zijn ook andere stoppers. Niet iedereen die stoppen moet heeft te gek gedaan
+4
KOC1981
@weurding absoluut niet, kan ook gewoon een eigen keuze/goede beslissing zijn. er is meer in het leven.
+1
vaak
@KOC1981 Verstandige opmerking.
weurding
@KOC1981 juist.. had ook graag nog doorgedaan
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weurding:
had ook graag nog doorgedaan

Ik schat in dat er meer melkveehouders stoppen vanwege leeftijd of gezondheid in combi met gebrek aan opvolging die het werk lichter maakt dan uit financiële noodzaak.
+3
jpls
@Jack Rijlaarsdam en wat te denken van de onophoudende stroom aan nieuwe regeltjes van RVO, RFC/NZO, kalversector, en hier in brabant de provenciale regeltjes, ik kan mezelf voorstellen dat je hier als 55+er het niet meer kan bijhouden.
verbi
@dewittemotor Fout gedacht onder rechten zit geen hypotheekakte dus geen onderpand bij grond heb je wel gelijk. Je kan dus doen en laten met je rechten zegt een bank niets van zolang je maar aan je verplichtingen voldoet en als dat niet meer gaat verplicht de bank je om grond te verkopen .
robbies
@verbi wil jij ze eten geven die een blokkade op hun rechten hebben?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
115
DEELNEMERS
42
WEERGAVES
0