Groningse boeren komen met alternatief voor quotumplan RFC

De actiegroep 'Het Vrije Coöperatieve Woord' komt met een nieuw voorstel om het 'quotumplan' van FrieslandCampina (RFC) te verbeteren. De groep vindt de voorstellen van de zuivelonderneming om de melkaanvoer te reguleren namelijk onevenwichtig en niet coöperatief.

In tegenstelling tot FrieslandCampina wil de groep dat niet maximaal vijf jaar tien cent moet worden ingehouden bij overschrijding van het referentievolume, maar drie keer drie cent plus de prestatietoeslag.

Verder willen ze dat stoppers die hun bedrijf verkopen hun referentie via het fosfaat mee moeten kunnen laten lopen naar de nieuwe eigenaar. Deze melk is geen groeimelk volgens de groep Groningse boeren.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Goed plan heeft enkel voordelen dat zal de ledenraad beamen.
putjesschepper
@hans1980 de ledenraad gelooft alleen hun eigen sprookjes.
hans1980
@putjesschepper zou niet weten waarom men tegen dit plan zou zijn?
+1
jg
@putjesschepper Zou een interim uitkering prestatietoeslag van 0€ dan ook een sprookje blijken ....?
+4
Frans1
Quote Reactie van @hans1980:
Goed plan heeft enkel voordelen

Nee hoor,want op die manier wordt de referentie van de stopper toch weer op waarde gezet ,want de koper kan dit zo extra melken,als de stoppersreferenties verdeeld worden over alle bedrijven kan profiteert iedereen van die ruimte. Iedereen praat hoe het hemzelf het beste uitkomt Hans
robbies
@Frans1 als je zelf schaarste creëert, weet je ook dat dat productiemiddel het meeste waarde gaat krijgen. Moet je niet tegen willen houden. Is gewoon vrije marktwerking
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
Is gewoon vrije marktwerking

Heb je nu nog niet geleerd dat daar totaal geen sprake van is in de landbouw? Dacht dat we ons lesje toch wel geleerd hadden afgelopen paar jaar
+10
puntertje
Als een grote groep als een gek z'n productie opvoert is er geen prestatietoeslag, ook niet voor diegenen die dat niet doen. Hoe coöperatief vindt het 'vrije coöperatieve woord' dat eigenlijk? Noem het dus maar 'iets wat ons beter uitkomt' ipv zo'n pretentieuze naam om het eigen belang af te dekken.
jg
@puntertje Laten we 31 augustus even afwachten .....
Twentsch Land
@puntertje

Presenteer jou plan eens...ben best benieuwd !
+1
puntertje
@Twentsch Land Als je melkreferentie via fosfaatrechten laat lopen vloeit erg veel kapitaal de sector uit, is dat wenselijk? Een prestatietoeslag op de extra melk waar geen markt voor is is ook onzin. Dat is geen duidelijke keuze maar een zwak compromis die de logica totaal weer uit het RFC voorstel haalt.
Als ik een voorstel zou mogen doen: er is een visie gepresenteerd welke richting de veehouderij uit zou moeten ontwikkelen moet je daar wat mee doen. Is vooraf door NZO en LTO omarmt, al schijnt Hans Huiberts dat alweer vergeten te zijn. Als je voldoet aan de gewenste richting (weidegang, percentage eiwit eigen grond etc.), 5 jaar met voorgestelde korting bij overschrijding totale fabrieksquotum maar wel prestatietoeslag. Voldoe je niet aan de eisen, 5 jaar korting op overschrijding eigen referentie en geen prestatietoeslag.
Kijk, dan maak je werk van de 'omarmde' visie en kun je naar de markt laten zien dat je naast een visie uit te dragen (te omarmen) er ook naar handelt. Het huidige voorstel is een slap verzinsel uit ivoren toren van het bestuur om de geit en kool te sparen.
+2
puntertje
@Twentsch Land En als RFC aangeeft dat het oncontroleerbaar is, is het dringende advies om dan eens met dezelfde ogen naar de KLW te kijken. En niet zeer selectief argumenten te gebruiken.
+2
pieta
@puntertje En diezelfde KLW wil jij gebruiken voor de 65% eigen eiwit? 😁
puntertje
@pieta Ik heb die Wunneking ooit horen roeptoeteren dat de borging er zou komen, en dat dat kreng ons enorm zou gaan helpen. Als je dan in zo'n Fata Morgana gelooft kun je vervolgens niet beweren dat het instrument totaal ongeschikt is voor iets wat de heren (en dametjes) in het bestuur slecht uitkomt. Het is het één of het ander. Maar de selectiviteit in besluiten druipt er vaak vanaf, en ze durven het dan ook nog vaak 'slagvaardigheid' te noemen.
hans1980
@puntertje volgens mij niet hoor de groep wil geen extra groei van de coöperatie dus de groei komt van de stoppers of uittreders
Prestatie toeslag wordt eerder meer dan minder omdat volume minder is dan bij plan RFC.
Verder willen ze de groei boven markt groei juist NIET belonen met prestatie toeslag iets wat RFC dus wel wil.

In plan RFC mag de niet groeier collectief bloeden na 5 jaar (na 5 jaar betaald men de 10 cent collectief) dus dit plan zit gewoon eerlijker in elkaar!
jg
@hans1980 De halfjaar cijfers geven misschien nieuwe inzichten . Op wat de werkelijke positie van Rfc is en wat daarbij de gewenste en beste ontwikkel richting is .
+2
Frans1
Quote Reactie van @hans1980:
In plan RFC mag de niet groeier collectief bloeden na 5 jaar

Je kunt de hele toekomstvisie toch ook niet ophangen aan enkel de niet groeiers? De blijvers groeien toch steeds,de een wat meer dan de ander,maar niet groeiers zijn op den duur toch de uitstromers,of je dat leuk vind of niet
+2
jg
@Frans1 De huidige groei is de dood van Rfc . Dus is eerst realistisch beleid noodzakelijk voordat renderende groei weer aan de orde is. Aware is momenteel in control doordat aanvoer op afzet afgestemd kan worden . Zolang het duurt . Rfc heeft te lang niets durven ondernemen tegen grote groeiers die afzet van hun product geen moer interesseert . Dat kon omdat iedereen mee moest betalen . Veel moeilijker is het niet.
+2
Frans1
Quote Reactie van @jg:
De huidige groei

Die is er al niet meer,de p rechten doen hun werk al.Ze hebben zich verslikt in de potentie,maar sommige menen dat beleid van de een op de andere dag maar weer gewijzigd zou moeten worden,dat kan niet! De insteek was,wij verwerken alle melk,maar dat werd wat meer dan verwacht,dat moet nu dus ingedamd worden,daar is voor de zekerheid deze referentie voor in het leven geroepen,maar het is de vraag of deze regel wel in werking treedt,maar het probleem is dat de bank hier wel mee rekent bij een financieringsaanvraag.
De standstillregeling van afgelopen voorjaar is ook niet in werking getreden immers
weurding
Quote Reactie van @jg:
De huidige groei is de dood van Rfc .

valt mee toch, er zijn volgens de berichten 150 opgestapt
pietjepuk
@weurding Bij de ledenobligaties moest de rabo al bijspringen.
weurding
@pietjepuk dat is wel vaker voorgekomen, boeren hebben nu andere prioriteiten, p rechten en voer 😉 ondanks beetje water hier nog stuifzand
+1
George
@weurding Geen duinzand?
weurding
@George nee nee.... geen brabant war
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @jg:
Aware is momenteel in control doordat aanvoer op afzet afgestemd kan worden . Zolang het duurt

De eerste weigering van een boer is me al bekent
puntertje
@MTSTAMMINGA is dat niet een actie om snel wat twijfelaars over de streep te trekken?
MTSTAMMINGA
@puntertje
Geen idee Maar als het zit zoals ik denk Zijn het wel slimme ondernemers bij A-Ware
slagroomvla
@MTSTAMMINGA Ja, als je nog nooit een jaar kwaliteitsmelk hebt geleverd zou ik er ook voor bedanken als fabriek.
KOC1981
@hans1980 ze willen het verhandelbaar maken gekoppeld aan fosfaatrecht = 3 cent * 3 jaar + 2 cent prestatietoeslag *3 jaar = 15 cent/liter als maximum. dit kan je omrekenen wat er extra betaald wordt voor de toeslagrechten. wordt je daar blij van?

Ik lees in hun plan nergens wat er moet gebeuren als bijvoorbeeld de kringloopwijzer wordt toegelaten of er worden x aantal varkensrechten naar koeien omgezet of ... iets wat resulteert in snel meer liters = geen afzet voor = prestatietoeslag is 0 = de groeier betaald slechts 3 cent en het verlies nemen we vanaf jaargang 1 collectief ipv pas na 5 jaar.
wat vind je daar zo super aan?
Flinstone
@KOC1981 tja de extra groei via de KLW, ik hoor er niets meer over!
Omzetten varkensrechten ben ik direct voor maar zie het niet meer gebeuren!
Halfjaarcijfers kan misschien iemand daar een zinnig woord over zeggen??
+1
pieta
@Flinstone Gaat niet gebeuren denk ik. De 1 miljoen varkens die ze nu gaan krimpen worden gebruikt om te voldoen aan de klimaateisen schijnbaar. Dat hebben de blijvers in die sector mooi goedkoop voor elkaar.
pietjepuk
Quote Reactie van @KOC1981:
3 cent * 3 jaar + 2 cent prestatietoeslag *3 jaar = 15 cent/liter als maximum

Ik zal het wel niet goed snappen. Willen ze nu als je in 2019 een liter meer leverd. Dat de in 2022 de laatste "boeten" wordt geind? Volgens mij moet je daar voor bij de bank zijn en niet bij RFC. RFC moet melk vermarkten.
+1
Wilbert
"Het vrije coöperatieve woord" doet mij denken aan zuid Amerikaanse guerrilla strijders 😄

Even inhoudelijk, rfc heeft centjes nodig om de extra melk (niet alle extra melk, maar de melk die niet winstgevend afgezet kan worden) alsnog tot winstgevende melk te verwerken. Daar heeft dit plan geen oog voor, bij voorbaat kansloos dus.
Zelf denk ik overigens dat het fabrieksquotum niet volgemolken wordt komende jaren...
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Wilbert:
Zelf denk ik overigens dat het fabrieksquotum niet volgemolken wordt komende jaren

De melkprijs bepaald dat meer dan het melkruductie plan denk ik

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , rfc , melkaanvoer , zuivelonderneming en reguleren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0