FrieslandCampina werkt met boeren aan terugdringen van broeikassgasemissie

22 boeren die deelnemen aan project halen 1130gram voor 1 kg melk doel is heel de sector op 1020gram in 2030.

Gemiddeld in de wereld zit op 2400gr.

Maar we krijgen dan ook veel meer voor 1kg melk

Deel dit topic

Reacties

+1
christo
Ik doe niet mee.
hans1980
@christo sancties zijn geloof ik voor individueel bedrijf dus dat worden gewoon minder koeien voor jou christo!

Zo is het toch in elkaar gedraaid #wiebren?
pietjepuk
Quote Reactie van @hans1980:
individueel bedrijf dus dat worden gewoon minder koeien voor jou christo!

Gaat de veestapel over geel de wereld halveren. Want het gemiddelde is ruim twee keer zo veel.
puntertje
@Wilbert Letten we even op in Wageningen? Een meetinstallatie wordt dus niet naast een 'gaslek' locatie neer gezet om er dan verregaande conclusies aan verbinden. En trek dit eens door.
robbies
@puntertje volkskrant.nl/economie/…

De laarzenboy komt ook weer voorbij.
+1
puntertje
@robbies ja, de laarzenman die zei niet eens te weten of, en waartegen hij aan het procederen was, gaat ons nu vertellen wat we moeten doen: monocultuur en weidevogels verbannen. RFC weet ze ook wel weer uit te kiezen.
christo
@Wilbert Wat we niet goed weten is de bron. En voordat alles duidelijk is krijgt de landbouw al te maken met een krimpagenda. Vind je niet dat dat een beetje te ver gaat?
boer.
Zo de waard is vertrouwd hij gasten
+1
Milkman4
En wat doet Friesland -Campina zelf dan aan vermindering co2 uitstoot?
Windmolens?, zonnepanelen? elektriche rmo's? ledverlichting?
Ik heb er nog niks over gehoord.
Altijd maar weer de lasten bij de boer neer leggen.
josl
@Milkman4 de melkverwerking zit onder het kopje 'industrie' bij de klimaatopdracht. En mesttransport onder 'transport'. Maw niet alle landbouwgerelateerde processen komen direct voor rekening van de landbouw maar indirect natuurlijk weer wel. Boer of Burger Betalen Altijd Alles.
Wij hebben geleerd van het fosfaatdebacle en ook maar gelijk bij de overheid neergelegd dat ze vooraf aan moeten geven wat de consequentie is van het niet halen van de klimaatdoelen.
Het antwoord zal zijn korting op fosfaatrechten.
De varkenshouderij heeft al een voorschot genomen en reduceert met 1 miljoen dieren via opkoop rechten en lost daarmee een groot deel vd opdracht in.
christo
@josl Wij geleerd? Lachwekkende uitspraak. Klimaat is iets wat zo maar over de landsgrenzen heen waait. Lto en pluche doen net of we hier onder een stolpje Nederland leven. Als je echt de wereld wilt redden moet je juist op de meest geschikte plekken produceren. Plekken met een lage footprint. En laat ons landje daar nu toevallig bij horen. Maar WIJ hebben niet de ruggegraat en het lef om dat te vertellen. Hier korten en dan ergens anders gaan produceren? Met klimaatwinst? Denk dat er wel andere plekken zijn om eerst te krimpen. Je wilt het klimaat alleen maar gebruiken als excuus om het aantal staarten te minderen. Zulk soort bestuurders moeten zo snel mogelijk emigreren.
+2
hans1980
@christo ben ook bang dat die CO2 onzin ons zwaarder op de maag ligt dan de fosfaatsoap
Wilbert
@christo zo'n beetje alle westerse ontwikkelde zuivellanden hebben een lage footprint per kg melk. Je kan een Hf koe van 35 liter niet vergelijken met een lokale koe uit Afrika, India of zuid oost Azië.
hans1980
@Wilbert en die lokale koe uit Afrika vreet alleen lokale producten, die westerse koe vreet ongeveer 50% krachtvoer uit niet regionale bronnen dus daar ook veel transport droogkosten oogst kunstmest!
Vraag me af of die hele CO2 footprint onzin wel klopt ...

Maar tis agenda punt 1 van RFC en #wiebren mag die afmaken
+1
christo
@Wilbert Daar gaat het niet om. Punt is dat boeren geofferd worden voor het klimaatgeloof van Ome Jesse en dat zgn bestuurders zich niet schamen om een bloedbad aan te gaan richten. Als het nu nog iets logica bevatte,maar het is gewoon een smerig vuil spel.
+3
josl
@christo qua klimaat leven we idd onder het stolpje Nederland dat heb je goed begrepen. In die zin dat in het Parijsakkoord is opgenomen dat elk individueel land, binnen de landsgrenzen dus, zijn reductie zal moeten halen. Daarom ligt het 'internationale' vliegverkeer en scheepvaart er ook buiten. Dat hebben onze democratisch gekozen 'pluche' regeringen afgesproken, je mag er van alles van vinden, dit zijn de spelregels en daar moeten we het mee doen. (In de EU is ook ooit afgesproken dat productie dáár moet plaatsvinden waar het het efficiënste kan, maar we hebben wel altijd een landenquotum gehad en als het ene land óver het quotum molk kon dat niet verevend worden met het andere.)
Binnen Nederland is het vervolgens weer opgeknipt over de co2 producerende sectoren ( industie, verkeer, landbouw, huishoudens etc) die ieder hun eigen quotum hebben toegerekend gekregen.
Het gaat dus om reductie.Niet om de uitstoot per kg product of gereden kilometer of whatever.
Dat betekend dat in die landen waar de co2 per kg melk het dubbele van die van de Nederlandse melkkoe is ook de meeste reductie valt te behalen.

Het lto 'pluche' heeft ertoe bijgedragen dat in het regeerakkoord is opgenomen dat in de komende 4 jaar niet aan de dieraantallen word gesleuteld én dat maatregelen ter reductie van CO2 niet tot afwenteling mag leiden in het buitenland. Daarmee hebben we tijd gekregen.
Als in Nederland de veestapel krimpt en in het buitenland deze evenredig groeit dan word het klimaat er namelijk niet beter van, maar kan Nederland wel aan het buitenland laten zien dat ze de klimaatdoelstelling in ons stolpje halen, en vervolgens naar het buitenland het vingertje opheffen dat ze beter hun best moeten doen.......
Dus hoe de wind over 4 jaar weer gaat waaien zal afhangen van de stembus en wat wij laten zien.
hans1980
@josl dat wordt dus erger dan invoering fosfaatrechten maak je borst maar nat ! Voor individuele bedrijven die geen winst halen is krimp veestapel enigste oplossing.

Maar we zullen de rekentool plus uitleg snel zien op melkweb

Fosfaatrechten worden hierdoor overbodig dus waardeloos
Achso
@josl ‚komende 4 jaar‘ .. als men dat een goede uitkomst vindt, ken ik er nog wel een paar. Het pluche had zich bezig moeten houden met de Co2 opslag van de landbouw en het verhandelbaar maken naar andere industrien. Dat was zaken doen!
+1
christo
@josl Kort samengevat: we doen maar wat. Zonder doorrekening. Zonder verdere garanties na deze regeerperiode. Die duurt maximaal 4 jaar. Een geweldig resultaat!! Wie heeft de quota verdeeld? Was je zeker niet bij.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @josl:
Het antwoord zal zijn korting op fosfaatrechten

Mooi man. Geweldig waardevaste investering, die fosfaatrechten.
Wilbert
@Jack Rijlaarsdam zal door de politiek niet gekort worden bedrijven die zich in de "gewenste" richting hebben ontwikkeld. Links Nederland is er al voor en rechts kan er niet tegenin gaan, niet uit te leggen richting burger.
+2
diezel
Quote Reactie van @Wilbert:
zal door de politiek niet gekort worden bedrijven die zich in de "gewenste" richting hebben ontwikkeld

Het moet en zal naar de kloten gaan. Met volle medewerking van zowel deze enge regering als de landbouw Gouden Driehoek? Wat bezield belangenbehartigers om in te zetten op halvering? 👎

‘GLB-premie alleen voor duurzame boer’

6 pilots voor natuurinclusieve landbouw ( en ja hoor, daar is ie al....)
De eerste stappen zijn al gezet: het ministerie van LNV heeft 6 pilots geselecteerd voor natuur-inclusieve landbouw, waarin de GLB-subsidies aan een regionale, doelgerichte aanpak worden besteed. Wij stellen voor om de aanpak te verbreden en in de pilot-gebieden alleen nog financiële ondersteuning te geven aan boeren die stappen zetten in de richting van de gewenste transitie.
boerderij.nl/Home/Blogs/…
hans1980
@diezel toch werk van wiebren!
+1
diezel
@hans1980
Niet vergeten dat Wiebren aangenomen is door jullie eigen boeren-coöperatie.

Dat WUR en Rabo hierop inzetten kan ik me nog enigszins voorstellen. Hoe ziek en misselijkmakend het soms ook is.
Maar wat wil RFC? Neem aan dat door zo sterk in te zetten op natuur inclusieve melkveehouderij de productie/koe behoorlijk gaat dalen. En wat gebeurd er dan.....met die CO2 verlaging/ footprint? Gaan ze dan de politiek met Prinsjesdag ( bla-bla-Klimaatakkoord-Klimaatakkoord-Klimaatakkoord) de schuld geven van...…. 😞
+2
christo
@diezel Bestuurders van RFC graag via de achteruitgang het pand laten verlaten. Wat een teringbende hebben Frans en zijn maatjes er van weten te maken. DAt het bedrijfsprofiel van meneer Frans misschien perfect past binnen het Wiebren-geneuzel wil niet zeggen dat je het gros van de overige leden met die shit op mag zadelen.
christo
@Wilbert EN jij gelooft die belofte? Er zijn twee momenten dat je op moet passen. Wanneer het om geld of macht gaat kun je niemand vertrouwen. Maar je hebt vast van oom Jesse op schrift dat als je lief bent je geen straf krijgt. Als dat zo is graag even delen met de onwetenden. Zo niet,
wat ben je dan een vreselijk naief mannetje.
+1
josl
@Jack Rijlaarsdam 5 jaar afschrijven. Dus niet waardevast.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @josl:
5 jaar afschrijven. Dus niet waardevast

Zijn de fiscale regels weer veranderd? Gisteren waren ze nog in tien jaar afschrijfbaar.

Verder zal de waarde van de rechten niet snel dalen wanneer er op gekort zal gaan worden om aan de klimaateisen te voldoen, zoals jij zelf stelt.
hans1980
@Jack Rijlaarsdam tuurlijk niet je wordt er individueel op afgerekend dus zorg voor voldoende daling CO2 of zorg dat je meer grond krijgt zodat footprint kleiner wordt.
Fosfaat korting is individueel
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hans1980:
Fosfaat korting is individueel

Dat gaat lijken op KLW. Je weet wel, dat administratiesysteem dat gesneuveld is bij gebrek aan borging. Let op, ik zeg het één keer: een fosfaatkorting om de veestapel te laten krimpen is nooit individueel, maar zeker generiek. Doe er je voordeel mee en niet achteraf jammeren.

Overigens is meer grond doorgaans een hogere CO2-footprint in de huidige wegingssystematiek.
+1
Wilbert
@Jack Rijlaarsdam geloof nooit dat de politiek alle boeren over een kam gaat scheren. Er zijn teveel boeren die inmiddels dikke vriendjes zijn met milieudefensie etc.
Korting zal zijn op basis van de grote lijnen die al bekend zijn bij RVO. Grondgebonden, weidegang, natuurbeheer?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wilbert:
Korting zal zijn op basis van de grote lijnen

Dat zeg ik, generiek, niet individueel.
josl
@Jack Rijlaarsdamoke 5 jaar aflossen, 10 jaar afschrijven whatever, niet waardevast. De suggestie of je nu extra rechten zou moeten kopen voor een toekomstige korting omdat dan de prijzen zullen zijgen is speculatief. Je zou ook varkensrechten kunnen kopen, of je eigen kalveren gaan afmesten etc, zoogkoeien erbij.......Het RLi adviseerde om co2 rechten te introduceren, wie weet worden fosfaatrechten tegen die tijd wel omgezet in co2, you never know.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @josl:
whatever

Doe maar lekker nonchalant. Jij gaf aan dat het in de lijn der verwachting ligt dat fosfaatrechten in de toekomst gebruikt gaan worden om de veestapel te reduceren wanneer klimaatafspraken niet gehaald gaan worden. De conclusie dat de rechten dan zeker niet minder waard gaan worden lijkt mij vervolgens een logische. Ook introductie van door RLI geadviseerde CO2-rechten op basis van opgebouwde fosfaatrechten heeft hetzelfde effect. Anticiperen wordt ten slotte altijd beloond.
+1
Erco
@Jack Rijlaarsdam als @Wiebren weer ons verteld dat anticiperen niet wordt beloond geloven we die pipo toch weer meteen? 😉😁
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erco:
als @Wiebren weer ons verteld dat anticiperen niet wordt beloond

Dan flikkeren we 'm in Amersfoort van de bovenste verdieping.
Twentsch Land
@Jack Rijlaarsdam

Amersfoort heeft veiligheid hoog in het vaandel.....er zal vast wel een opvangnet zijn voor .......
christo
@Jack Rijlaarsdam Je komt niet eens binnen. Ze zijn al voorbereid op enige tegenstand.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @christo:
Je komt niet eens binnen

M'n voorstel @Wiebren vliegles te geven was uiteraard figuurlijk bedoeld. Verder kun je jezelf gewoon binnen melden bij de receptie, dan wordt je door degene waar je een afspraak mee hebt opgehaald. Er staan echt geen commando's voor de deur.
christo
@Jack Rijlaarsdam De poortjes waar je door mag indien je een pasje hebt heb ik niet bij de voordeur. Wat de strekking was is dat men zich er goed ingegraven heeft. De top heeft de zaken goed voor elkaar. Het is alleen wachten op het moment dat leden zich er dermate aan storen dat ze hun coop terug willen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @christo:
Het is alleen wachten op het moment dat leden zich er dermate aan storen dat ze hun coop terug willen.

Gaat niet gebeuren, het is gelatenheid troef. Rumoer komt er pas wanneer de financiële resultaten echt zwaar tegenvallen, alleen dan zijn de keuzes beperkt: slikken of omvallen. Komende paar jaar zal moeten blijken of de volgend jaar in te voeren forse financiële injectie van de leden genoeg is om de huidige negatieve spiraal te doorbreken. Zo niet, dan dondert de zaak in elkaar, inclusief duurzame hobby's.
+2
christo
@Jack Rijlaarsdam Die gasten doen zo omdat ze zelf altijd net op het goede ( lees laatste ) moment voorsorteren. Zijn leuke baantjes om er naast te doen. Je naait je collega's en regelt voor je eigen bedrijf alles op tijd.
christo
@Jack Rijlaarsdam Hoe hoger de korting, des te hoger de waarde. Idd een goede investering.
+1
BoerBart
@christo Die waarde is alleen beschikbaar voor stoppers.
Ik ken teveel boeren die geilen op het feit dat ze de rechten "nog Goedkoop" hebben ingeslagen.
Hun redenatie; Nu zijn ze duurder, dus ik ben slim geweest.
Bedrijfseconomisch kan ik hier niks mee.
sorry
Quote Reactie van @josl:
Het antwoord zal zijn korting op fosfaatrechten.

gelukkig heb jij er nog een paar achter de hand.....
josl
@sorry hoe kom je daar nu bij. Toevallig 2 weken gelden fosfaatrechten gekocht. Geen andere keus meer tenzij rigoreus verder krimpen. Prijstechnisch te laat maar wel weer goedkoper dan wat ze nu zijn. Als ik ze achter de hand had, had ik ze waarschijnlijk verkocht.
robbies
Quote Reactie van @josl:
Het antwoord zal zijn korting op fosfaatrechten

Dan weet je in ieder geval dat die korting er vroeg of laat een keer komt.
josl
@robbies dus maar niets doen en het over ons heen laten komen?
Twentsch Land
@josl

Wel wat doen geeft niet de garantie dat er ook niet wordt gekort, gevaarlijke situatie...wel wat doen en daarnaast misschien ook korting. Misschien niks doen idd beter, hangt af van hoe hoog de korting wordt.
robbies
Quote Reactie van @josl:
dus maar niets doen en het over ons heen laten komen?

Nou Jos, nu krijgen we het ook over ons heen hoor. Weliswaar niet van de overheid, maar van onze besturende collega's. Met alle goede bedoelingen vast en zeker, maar zo succesvol zijn de sectorinitiatieven ook niet geweest. We hebben nog steeds P-rechten en een verplichte weidegang hangt ook boven onze kop. We weten nu allebei dat er nog een korting gaat komen in de nabije toekomst. Laat 'm dan nu maar komen, kan dat RFC-plan ook de kast in en blik weer op de toekomst.
+1
Wilbert
@Milkman4 hoelang heb je nagedacht over deze reactie? Als je 1 minuut op de corperate website van rfc had gekeken, had je het geweten...
Pluto
Het is de boer die de emissie terug dringt en fc gaat met het succes aan de haal en klopt zich op de borst naar de buitenwereld kijk hoe goed wij zijn ???.
+2
putjesschepper
Laatst bankman aan de telefoon vanwege verlenging hypotheek.die zei we zijn er nog lang niet vooral op gebied van co2.toen ik er verder op in wilde gaan wou hij inhoudelijk niks zeggen.wieberen weet dus meer en rfc gaat het uitrollen.
putjesschepper
Via NZO druk rfc het er wel door.
putjesschepper
Via NZO druk rfc het er wel door.
josl
@putjesschepper waarom zou RFC drukken? Als ze niets doen komt er vanzelf minder melk. Heb je die discussie met je leden niet nodig en zijn we ipv boos op de coop boos op den haag.
putjesschepper
@josl weet het voor 100 procent zeker dat rfc in gesprek is met waterschap,rabo en LTO over co2.
josl
@putjesschepper dat weet ik ook wel dat RFC daar mee bezig is. Ik stelde een vraag. Waarom zou RFC drukken?
BoerBart
@josl
Omdat rfc net zoals LTO de ggb-visie gaat implementeren.
+1
josl
@BoerBart co2 agenda loopt al veel langer dan ggbvisie. Maar integraal handelen wel belangrijk
hans1980
Ze zijn totaal de weg kwijt en CO2 berekeningen kloppen niet
+1
jg
Vaarzen importeren uit bijv Duitsland , werkt op papier gunstig op de uitstoot .....
josl
@jg denk dat dat tegenvalt. De co2 die het product veroorzaakt wordt aan het product toegerekend naar de eindafnemer.
Bijproducten voeren tov krachtvoer werkt gunstig op de uitstoot. Omdat de Co2 word toegerekend aan het hoofdproduct ( bijv. suiker of bier )
m uut m
@josl
Vandaar dat we in nederland maar op de helft zitten van het wereldwijde gemiddelde. Al het krachtvoer wordt toegerekend aan andere producten dan kom je er wel heel gunstig uit.
Wordt bij opstallen ook de gigantische methaan verliezen uit de mestkelder meegenomen.
Wilbert
@m uut m volgens mij worden die verliezen van methaan uit mest wel meegerekend tov weidegang (weet niet helemaal zeker). Jong weidegras is ook gunstiger tov kuilgras. Overall is weidegang gunstiger.
hans1980
@josl en dat bedoel ik nou met (bewuste)rekenfouten waarop een beleid wordt gemaakt dat is een beleid op drijfzand..
Kom eerst met feiten waarheden en niet met complot ideeën van die links/groene kliek
josl
@hans1980 nee geen rekenfouten, internationale protocollen over hoe je co2 emissies berekend.Dat zijn de feiten en waarheden. En daar mag je uiteraard iets van vinden. Soms pakt dat goed uit ( bijproducten dus) en soms niet.( korte kringloop discussie). Het waardeoordeel dat het een complot van links is deel ik in ieder geval niet. Tis gelukkig niet door Nederlanders bedacht.
Wilbert
@josl rfc, fonterra en aantal andere werken eraan om de korte kringloop en organische stof opbouw in de modellen te krijgen. Heeft wat tijd nodig, maar zou kunnen lukken. Dit tezamen met een mooie besparing op kunstmest en flink meer weidegang / andere rantsoenen zou voldoende moeten zijn om de doelen van 2030 probleemloos te halen. Korting is prematuur, nog lang niet aan de orde en met de juiste tijdige acties ook niet nodig.
Frans1
Quote Reactie van @Wilbert:
Dit tezamen met een mooie besparing op kunstmest en flink meer weidegang

Er komt melk genoeg voor de topline hoor ik wel 😄
+4
pieta
@Wilbert als als als.
+1
John Spithoven
@josl Dit klopt niet, dat van bijproducten minder footprint hebben. Zie onderstaande link. Het is zelfs zo dat de industrie veel van hun uitstoot doorschuiven naar de landbouw.

docplayer.nl/16265562-Position-paper-carbon-footprint-diervoeding.html
+7
George
Gemiddeld in de wereld zit op 2400gr.

Maar we krijgen dan ook veel meer voor 1kg melk

Dit lees ik in de topic opener.
Weten ze dat in de rest van de wereld ook van die 2400gr ?
Of hebben we dat in NL uitgerekend?
Wat een gehoerzak op niks allemaal. Wie houdt zich met zulke onzin bezig?
Schei toch uit man en laat ze honger aan hun kloten krijgen.
Footprint , CO2 , Methaan , stelletje dwazen. Wat een flauwekul allemaal.
+2
christo
@George En nog steeds zijn er mensen die geld over maken naar de milieuclub lto. Hoeveel hersenscellen heb je nodig om boer te mogen worden in dit land?
+3
BoerBart
@christo Ik maak geld over naar LTO.
Jij lijkt me zo'n type die alles beter weet. Wanneer het erop aankomt denk je alleen aan jezelf.
Iedere sector, dus zeker ook de melksector, moet vechten (lobbywerk etc..) voor haar bestaansrecht.
Dit is niet gratis. Hopelijk word je nu snel lid en krijgen we een groter machtsblok.

PS: Natuurlijk zijn er individuele bedrijven die (Ernstig) hinder ondervinden van de LTO.
Maar zonder LTO, geef je Jesse en Thieme een vrijkaartje, voor het slopen van de sector.
+3
George
Quote Reactie van @BoerBart:
Maar zonder LTO, geef je Jesse en Thieme een vrijkaartje, voor het slopen van de sector.
Re

Wordt wakker man , dat is toch al lang klaar. Landbouw is toch al lang gesloopt. Geen rendement en allerlei onzin eisen en regels . We zitten in een Hig sector , veel laatste generaties zijn nu aan de gang als ze nog lang met deze flauwekul door gaan.
+1
Twentsch Land
@George

Toch heeft boerbart ook wel gelijk....duo Jesse Thieme met hun vervolg kunnen nog veel meer te doen maken dan dat wat tot heden is gebeurt. Daarmee zeg ik niet dat lto de geroepende is, er zijn er meer.
+1
BoerBart
@George
George, denk jij echt dat de boeren beter af zijn zonder LTO?
Denk je echt dat dan de flauwekul stopt?
BoerBart
@George
George, denk jij echt dat de boeren beter af zijn zonder LTO?
Denk je echt dat dan de flauwekul stopt?
+2
Twentsch Land
@BoerBart

Zonder lto ..... lto is ook niet zaligmakend ..... beter was dat lto met bepaalde onderwerpen probeert samen met andere belangenbehartigers op een lijn te komen en het dan samen uitdragen.......dit betekent niet dat je altijd alles eens moet zijn maar bepaalde onderwerpen kunnen beter samen worden uitgedragen.
+2
Wilbert
@Twentsch Land zou al heel mooi zijn als iedereen ergens lid van zou worden. Verder helemaal eens dat een sterk geluid krachtiger is, maar ik denk dat op een aantal onderwerpen (bewust) de visies zo ver uit elkaar liggen dat samenwerking lastig wordt. Maar zeg nooit nooit.
sorry
Quote Reactie van @BoerBart:
Jesse

die wordt tzt commissaris bij frielandcampina....
Twentsch Land
@sorry

Oh dat duurt nog wel even zou het idd zo zijn.....hij gaat eerst voor het torentje.
diezel
Quote Reactie van @Twentsch Land:
..hij gaat eerst voor het torentje.

Dan zal het snel verbouwd gaan worden en de naam "het Minaret-je" gaan krijgen van onze Yasser. 😡
josl
@christo niet zoveel. Paar spermacellen van een boer als vader zijn vele malen bepalender.
christo
@joslLaat ik nu ook dat beeld hebben van de gemiddelde collega. Bij mij was 1 voldoende voor een geslaagd resultaat. Jij had er meerdere nodig?
+5
Onvoorstelbaar wat een gedonder om NIKS, en wat levert die zogenaamde footprint op nou ,net zoveel als de hele fosfaat reductie plan, genocide zo U wilt , HELEMAAL niks . Compleet van de pot gerukt dat zijn ze bij RFC door met deze onzin te komen, hier ook stekker in tanklokaal , voor rmo elektriesch laden word nooit gebruikt, en gaan die flippies van de ledenraad ook op de fiets naar amersfoort om te vegaderen, ze moeten flink afgerost worden !!!
+4
Farmer_
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
ze moeten flink afgerost worden !!!

Footprint op hun achterwerk?
jordi 1455

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
91
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0