Hans Huijbers: ‘Stapeling beleid jaagt koeien Brabant uit’

En uiteraard geld dit niet alleen voor de Brabantse melkveehouders:

De extra eisen waaraan Brabantse melkveehouders moeten voldoen om na 2022 nog te kunnen boeren, zorgen voor enorme investeringen.Het zorgt er volgens ZLTO-voorzitter Hans Huijbers voor dat veel melkveehouders met de handen in het haar zitten en dat jonge ondernemers afzien van bedrijfsovername. ‘Je kunt geen nationale en provinciale regelgeving blijven stapelen op het erf van veehouders die internationaal moeten concurreren.

Huijbers uit zijn frustratie in het interview en licht toe waarom ZLTO een rechtszaak aangespannen heeft tegen de provincie. ‘De provinciale verordening die verplicht om oudere stallen in 2022 emissiearm in te richten, kost 500 tot 800 miljoen euro en levert nauwelijks milieuwinst op. Aan andere sectoren worden geen extra beperkingen opgelegd. Het heeft er de schijn van dat de reductie die in de landbouw wordt gerealiseerd, zal worden gebruikt om andere sectoren te ontzien.’

Dit beleid jaagt de koeien weg uit Brabant’, zo vertelt Huijbers in een interview in het augustusnummer van Veeteelt.

Deel dit topic

Reacties

robbies
Och Hans speelt weer de vermoorde onschuld. Hans zat er zelf bij toen er afspraken gemaakt werden over emissiearme maatregelen. De internationale concurrentie hebben we al op moeten geven dankzij de fosfaatrechten, maar daar was Hans weer heel blij mee want het redde de derogatie.
+11
verbi
@robbies Wat een onzin daar gaat het helemaal niet over. Feit is dat 2028 we hier aan de brabantse regels moesten voldoen dat heeft v Hout en spierings op eigen houtje vervroegd naar 2022. Dat is het probleem en dan vindt ik het terecht dat Huibers daar commentaar op geeft.Maar ik weet niet wat sommige noordelingen schelen maar hier in brabant hebben ze het altijd verkeerd gedaan terwijl ze in de noordelijke regionen veel intensiever zijn en daar alleen maar 200+ stallen gebouwd worden , over maatschappelijke acceptatie te spreken. Romijn en de Boer hebben ook altijd alleen aan zichzelf gedacht zo werkt het systeem nou eenmaal wen er maar aan. Ben wel benieuwd hoeveel bagger ik nu over me heen krijg. We moeten eens leren (ook ik) om samen op te trekken komen we veel verder mee.
puntertje
@verbi ha ha, @verbi die verdraagzaamheid predikt en ondertussen via een slinkse manier fosfaatrechten wil opeisen.
En over Hans H., die was wel degelijk op de hoogte maar toen de achterban morde krabbelde hij terug; 'zet de trekkers klaar' of zoiets populistisch.
Het was trouwens plezierig een poosje niets van de man te horen, maar hij denkt nu zeker weer serieus genomen te worden.
+2
verbi
@puntertje Ik dacht al waar blijft ie nou.
verbi
@puntertje Overgens ik probeer op een wettelijke manier fosfaatrechten op te eisen laat dat duidelijk zijn . Gewoon volgens ons nederlands rechtsysteem. En met de regels heb ik ook geen moeite daar gaat heel nederland naartoe maar wel met de tijdslijn inkorten
+1
Hans van Bergen
@puntertje Het was nog veel plezieriger een tijdje niks van jouw te horen Wiebrem maar daar ben je dan weer. Ruzie en ellende verspreiden
puntertje
@Hans van Bergen Oei, dat is een zwaarwegend verwijt, zeker van iemand die bekend staat als uiterst objectief en zeer verbroederend.
Dag Hans, ga maar lekker stukjes over fokkerij schrijven in 'De Boerderij'. Wel goed op taalfouten laten controleren hè.
Hans van Bergen
@puntertje Tja das tog wer meer iets vur een boze oude witte man om te zaniken over taalvouten. Ff laten weten da ie de Ulo nog in 6 jaar hef afgemaakt. Maar goed blij dat je nog iets verstandigs leest. Bij fokkerij hoort de toekomst en daarbij een inschatiing hoe deze eruit gaat zien. Binnenkort presenteer ik hier jouw egte naam en email adres
puntertje
@Hans van Bergen Ik lees het niet, ik zeg dat jij je daar beter een beetje mee bezig kunt houden. Fokkerij is een beetje de waan van de dag, past erg goed bij jou.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @verbi:
Feit is dat 2028 we hier aan de brabantse regels moesten voldoen dat heeft v Hout en spierings op eigen houtje vervroegd naar 2022.

Feit is dat Huijbers akkoord is gegaan met invoering van de regels, alleen de Brabantse politiek heeft dat zes jaar naar voren gehaald. Merkwaardig dat hij dan nu tegen deze regels ageert, in feite kan hij alleen nog bezwaar hebben tegen het moment van invoering, met het overige had hij al ingestemd.
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
in feite kan hij alleen nog bezwaar hebben tegen het moment van invoering,

Juist daar staat Huibers en ZLTO dan ook nog steeds achter. Het probleem is het naar voren halen van het jaartal.

Dat is niets nieuws.
robbies
Quote Reactie van @verbi:
Feit is dat 2028 we hier aan de brabantse regels moesten voldoen dat heeft v Hout en spierings op eigen houtje vervroegd naar 2022.

Met 2028 heeft hij wel ingestemd. Zoals Jack hierboven aangeeft is het niet geloofwaardig om dan de regels te veroordelen.Maar geloofwaardig is Hans nog nooit geweest. Mede onder zijn toezicht verkwanselde ZLTO een miljard euro, vraag je om verantwoording dan wil hij de vuile was binnen houden. Maar ja, verantwoording afleggen doen ze sowieso niet graag in het old boys netwerk van LTO/RFC
groeier
@robbies
Bedoel je, veel onbekwaam bestuur de afgelopen 20 jaar ?
+3
robbies
@groeier dat sowieso. Maar het steekt mij dat ZLTO ooit puissant rijk was. Schattingen lopen uiteen van 1 miljard tot 3 miljard. Natuurlijk zal dat officieel altijd ontkend worden, maar feit is dat Ingredients afgestoten moest worden om de luchtkasteelambities van van Doorn en Vermeer te financieren. Dat leverde anderhalf miljard (!) op. vervolgens is een derde van het personeel is - die een gezin te voeden hebben - bij ZLTO buitengeschopt, waardoor ze nu in een oversized gebouw zitten in Den Bosch. De districten hebben niets meer te zeggen en mogen lokaal met een beperkte onkostenvergoedingen hun vrije tijd inzetten ter promotie van de sector en proberen wat lokale regelgeving tegen te gaan. Hans, Jos, Wil en Toon zitten met riante pensioenvoorzieningen vanuit een ivoren toren demagogisch te roeptoeteren, maar hebben 0,0 invloed meer omdat ze het maatschappelijk debat compleet gemist hebben. Er wordt nog wat voorkennis gesuggereerd, maar oh wee als je vraagt waar al dat oud geld gebleven is. Dan voelt Hans ineens niet de verantwoordelijkheid om daarvoor een schuldige aan te wijzen, terwijl vingertje wijzen hem normaal gesproken goed af gaat.

Lees onderstaand maar eens. Of deze link

retro.nrc.nl/W2/Nieuws/…

De vuile was blijft binnen
Of er bij de ZLTO koppen rolden na het debacle met slachterij VION? Misschien wel. Maar misschien ook niet.

DEN BOSCH

INTERVIEW

Hans Huijbers

door Annemieke van Dongen

en Sander van Mersbergen

DEN BOSCH - Precies 59 minuten en 18 seconden van het interview zijn verstreken, wanneer het woord 'toekomst' valt. "Ik had gehoopt dat jullie daar een uur over wilden praten, maar nu er nog drie minuten zijn, begin je erover."

Hans Huijbers, voorzitter van de Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) en president- commissaris van vleesbedrijf VION, kijkt liever vooruit dan terug. Vóór hem ligt een enorme uitdaging. VION, 100 procent eigendom van ZLTO, leed de afgelopen jaren veel verlies en moet snel weer winstgevend worden. Lukt dat niet, dan zou dat een enorme klap (zo niet de doodsteek) voor de Nederlandse varkenshouderij betekenen.

De toekomst bestaat echter niet zonder het verleden. Dát VION nu zo in de problemen zit, kan niet los gezien worden van eerder gemaakte keuzes. Het bedrijf groeide binnen tien jaar naar een omzet van bijna 10 miljard euro. Dat gebeurde vooral door overnames, die achteraf niet allemaal even succesvol bleken. Vooral bij de aankoop van het Britse Grampian in 2008 zijn vraagtekens op zijn plaats. VION belandde nadien in een vicieuze cirkel. Uiteindelijk grepen de banken in.

Huijbers: "We kochten buurmans grond en wisten dat er een risico in zat. In de boerensector zijn er veel voorbeelden waarin het kopen van buurmans grond de doodsteek is. Dan is er geen geld meer om de stal te vernieuwen en het bedrijf rendabel te maken."

Dan is zo'n overname toch een strategische fout?

"Nee. Het risico zat erin dat we naar een veel zwaarder gefinancierd bedrijf gingen, dat wisten we. Maar tot dat moment waren we, ondanks alle overnames, nog hartstikke gezond. We zaten in de winning mood mentality."

Critici stellen dat topman Van Doorn zich megalomaan gedroeg. Ze noemen de aankoopsom van 450 miljoen voor Grampian 'belachelijk'. Dat zou bijna failliet zijn geweest.

"Dat bedrag kan ik niet bevestigen, dat weet ik niet. Maar godzijdank is die keuze voor mijn tijd gemaakt en daarvoor voel ik me ook niet verantwoordelijk."

Ligt die verantwoordelijkheid bij uw voorganger, Antoon Vermeer?

"Dat weet ik ook niet. Eigenlijk heb ik er nog steeds geen waardeoordeel over. Je kiest altijd met de kennis van dat moment. Er is vol overtuiging ja gezegd. Maar het kan ook eens tegenzitten. Je koopt relatief duur en financiert met ponden. Vier maanden na de aankoop valt Lehman Brothers en breekt de crisis uit. Daardoor verandert de wisselkoers en is de schuld plots tientallen miljoenen, zo niet honderd miljoen hoger. Daarnaast deed de crisis ook in de breedte pijn. De Engelsen kochten minder vlees."

De werkelijke pijn van het debacle zit bij 17.000 boeren in het zuiden van het land. De ZLTO, en indirect ook VION, is van hen. Onder druk van de banken verkocht VION de Ingredients-poot, met daarin de meest waardevolle bedrijfsonderdelen. VION incasseerde 1,6 miljard euro, veel meer dan verwacht. Door die hoge opbrengst is de schade voor de ZLTO vooralsnog beperkt tot een vermogensverlies van ruim 300 miljoen. Mocht het niet lukken om VION weer aan de praat te krijgen, dan wordt de rekening nog veel hoger. De verkoop van Ingredients voelt als 'de verkoop van grootvaders land', zegt Huijbers. "Het is door de generaties voor ons opgebouwd. Dat onze generatie nu de keuze heeft gemaakt om dat te verkopen, daar heb ik echt heel veel van wakker gelegen."

Toch lijkt het wel of niemand verantwoordelijk mag worden gehouden. Waarom stelt u geen commissie in, die uitzoekt wat er is misgegaan?

"Wie zegt dat dat niet gebeurt?"

We hebben het nergens gehoord.

"Dat ga je ook nooit horen. Hier zul je zien dat de familiale eigenaar verstandig genoeg is om dat, als het al uitgezocht is, binnen te houden. In de pers aangeven dat iemand niet gedeugd heeft, daar doe ik niet aan mee. Naar onze eigen leden voel ik wel de verplichting daarover te communiceren."

Huijbers besluit de discussie met een lange stilte, vergezeld door een priemende blik. Na 59 minuten en 18 seconden is er genoeg over het verleden gesproken. Het is tijd om vooruit te kijken. VION moet weer winst gaan maken. Meer opbrengsten en minder kosten. President-commissaris Huijbers verwacht dat het verkopen van varkensvlees steeds meer een samenspel wordt tussen boer, slachter, samenleving en supermarkt. "De boer wil onderscheidend blijven tot in het schap; dat de consument Brabants of Beiers vlees kan kopen, of met een bepaald dierenwelzijnskenmerk zoals van de Dierenbescherming. Je ziet nu zelfs dat prijsvechters als Lidl met dit soort concepten komen. Wij kunnen daarin faciliterend zijn, samen met een partij als Natuur & Milieu of de Dierenbescherming. Als je als vleesproducent een goede klantrelatie hebt met een boer, dan snapt de boer dat hij niet in het bulkproces meegaat. Hij zal daar dan ook meer voor over hebben."

Hoe ziet u de verhouding tussen varkensboeren en VION? Is het een optie dat ze zich inkopen, net als melkveehouders bij FrieslandCampina?

"Meer betrokkenheid zou heel goed zijn. Boeren met een eigen concept zullen misschien best bereid zijn een stuk risicodragend kapitaal in te zetten. Een soort obligaties, om te garanderen dat VION over twee jaar nog steeds doet wat afgesproken is."

Waarom gaat een coöperatie, zoals bij FrieslandCampina, te ver?

"Dat gaat helemaal niet te ver. Maar ik denk niet dat de gemiddelde varkenshouder op dit moment bereid is om voor veel geld in VION te stappen. Daarom schets ik de groeilijn daarheen."
ted9
@robbies Och dus als er een paar jaar geleden ergens mee ingestemt is mag je later niet meer terug krabbelen...... net of er door de jaren heen niks is veranderd ..... als de politiek jaren terug ergens mee in stemt word het ook zovaak weer veranderd dus waarom nu niet.
+5
josl
Voor alle duidelijkheid: in die afspraak zat niet dat ook alle jongveestallen emmisiearm moeten worden. Daar zit financieel de grootste pijn. In die afspraak zit ook beperking emmissie via voerspoor en mestaanwending opgenomen. Allemaal aan de kant gegooid.
robbies
Quote Reactie van @josl:
Allemaal aan de kant gegooid.

Jos, heb je toevallig ook het interview in Veeteelt gelezen met Hans Huijbers? Hij gooit daarin ook even de visie grondgebondenheid aan de kant. Telkens die slachtofferrol van de boerderij in de Kempen die genoodzaakt werden tot intensivering en vingertje wijzen naar het noorden waar stallen ook volop geintensiveerd wordt. Hij vindt het een onzinnige maatregel om een kilometer-eis aan de herkomst van het voer te koppelen. Hij koopt zelf al jarenlang mais bij een oom op 28 kilometer afstand en vindt het naïef dat een zuivelverwerker zich gaat bemoeien met zulke eisen.

Het is verdorie een advies waar LTO zich op voorhand aan zou committeren, maar het past Hans en zijn achterban even niet en huppakee, we gooien het maar weer weg zoals we gewend zijn. Een volgende interne twist binnen LTO is aanstaande. Ik vind het niet heel raar dat je op een gegeven moment geen invloed meer hebt, als je telkens oreert dat de boeren voor alles een oplossing hebben, maar er geen enkele concreet wil aandragen.
+2
puntertje
@robbies 'dat vinden we niet raar, dat vinden we bijzonder'.
Wel grappig dat Hansje in de pers niet aan wil geven als iemand niet deugt. Hij doet namelijk niet anders. Hij bedoelt: ik ga niemand uit mijn old boys netwerk zwart maken want dan gaan ze dat ook bij mij doen.
+1
Wilbert
@robbies heb t gelezen, maar staat er niet zoals jij nu roept. Visie is prima, weg er naar toe is lastig. Herverkavel is punt waar Hans steun voor wil, de 20 km grens is wennen voor Hans, maar als de huiskavel groter wordt en areaal gras (% eigen eiwit) ook groter, heeft hij die mais ver weg niet meer nodig.

Probleem voor vele boeren in die hoek is dat het vrijwel onmogelijk is aan alle eisen te voldoen in de komende 20 jaar. Je kan ze of laten verrekken of je kan proberen het beleid zo in te richten dat een groot aantal van hen wel mee kan richting grondgebonden toekomst.

Wel mee eens dat Hans niet moet piepen over de visie inhoudelijk, had hij kunnen zien aankomen dat het voor intensieve boeren moeilijker zou worden.
+1
Erik 1979
@Wilbert die afstand beperking is echt belachelijk. Voegt helemaal niets toe. Drijft voor de Nederlandse melkveehouderij de kostprijs op. Ook grond gebondenheid voegt voor het Milieu niets toe. Mest netjes aanwenden en een goede voeder efficientie is relevant. Rest moet gewoon prullebak in. En geloof mij maar dat het gaat gebeuren. Als ze genoeg boeren kapot gemaakt hebben wordt het soepeler. Tot die tijd is het voor een buitenstaander een goede komedy!
verbi
@Erik 1979 Die snapt het tenminste .
puntertje
@verbi nee, die zegt wat jij ook denkt, dat is toch heel wat anders.
robbies
Quote Reactie van @Wilbert:
Visie is prima, weg er naar toe is lastig. Herverkavel is punt waar Hans steun voor wil, de 20 km grens is wennen voor Hans, maar als de huiskavel groter wordt en areaal gras (% eigen eiwit) ook groter, heeft hij die mais ver weg niet meer nodig.

Wilbert, jij laat je nu wel een beetje van je naieve kant zien. sowieso moet je niet in het openbaar kritiek uiten op een plan waar je eigen organisatie aan meeschrijft en ik vind dat hij de zuivelindustrie behoorlijk in de hoek zet. Volgens hem zijn afstandscriteria van voederwinning niet te bepalen door de zuivelindustrie. Toen hij vorig jaar de NZO nodig had om de derogatie voor zijn achterban te redden, had hij lak aan de bevoegdheden van NZO. Dat plan moest er doorheen geduwd worden.

En herverkaveling is natuurlijk helemaal een utopie. Hans wil een soort reconstructie/herstructurering voor de melkveehouderij. Wie gaat dat betalen? Den Haag? Brussel? Dat geloof je toch zelf niet. Als die boeren hadden willen vertrekken, hadden dat allang eerder gedaan.

Hans strooit hier wat zand in de motor. Zolang mogelijk rekken en blokkades opwerpen totdat hij weer ingehaald is door de volgende discussie. Hans is het altijd eens met de doelstellingen, maar op de één of andere manier halen we ze nooit.
+1
josl
@robbies nee niet gelezen maar kreeg net een foto doorgezet. Commentaar blijft even intern zoals je wel kunt begrijpen.
robbies
Quote Reactie van @josl:
Commentaar blijft even intern zoals je wel kunt begrijpen.

Sportieve reactie. Ik hoop wel dat LTO hier nog op gaat reageren. Best stuur je Hans de laan uit.
+3
slagroomvla
@robbies Die grondgebondenheidsvisie is gewoon opgesteld door RFC, en voor bewezen diensten krijgt er nu iemand een baantje aangeboden. Wat RFC doet is gewoon politiek bedrijven via leveringsvoorwaarden, alles wat niet in hun ideaal plaatje past draaien ze de nek om.

Je vooraf aan een uitkomst committeren doe je alleen als je de uitkomst weet! NZO = RFC.

Jammer genoeg voor RFC gaat al deze flauwekul hun niet door de tijd helpen, Wie een kuil graaft voor een ander....
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @slagroomvla:
grondgebondenheidsvisie is gewoon opgesteld door RFC

Je geheugen laat je wat in de steek. In dit artikel staan zowel opdrachtgevers als hun insteek:
"Daarmee komt de commissie tegemoet aan de behoefte van haar opdrachtgevers, de LTO Vakgroep Melkveehouderij en de NZO. Beide organisaties vinden grondgebondenheid kenmerkend voor de Nederlandse melkveehouderij. Daarom heeft het een centrale plaats in de Duurzame Zuivelketen, het samenwerkingsverband waarmee LTO en NZO de zuivelketen verder verduurzamen.

De opdrachtgevers hebben zich bij voorbaat verbonden aan het advies van de commissie, ..."

lto.nl/actueel/nieuws/…
+2
slagroomvla
@Jack Rijlaarsdam Even niet zo onnozel doen, NZO deelt de lakens uit, en dat is gewoon een door RFC geregeerde organisatie. Misschien ten tijde van het frp niet helemaal opgelet Jack?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @slagroomvla:
NZO deelt de lakens uit, en dat is gewoon een door RFC geregeerde organisatie.

Je vergist je. NZO is een clubje melkhandelaren en coöperatieve bobo's die elkaar vliegen afvangen en geregeld de tent uit vechten. RFC heeft weinig in te brengen, de reus wankelt. Verder staat er geen woord Chinees in het artikel: opdrachtgevers zijn LTO en NZO, beiden hebben zich vooraf gecommitteerd aan de uitkomst van de commissie.
slagroomvla
@Jack Rijlaarsdam Leuk bedacht, LTO kan niks afdwingen. NZO kan daar in tegen heel veel sturen via leveringsvoorwaarden aangesloten leden. LTO als opdrachtgever is een onzinvertoning, ze willen niet eens vertellen hoeveel melkveehouders lid zijn! Dat RFC naar lucht hapt zijn we het wel over eens.
Wilbert
@slagroomvla ipv je druk te maken over wie welke bevoegdheden heeft, zou je je ook kunnen afvragen waarom er überhaupt behoefte was aan een visie? Wat denk je zelf?
+5
slagroomvla
@Wilbert Ik had/heb er geen behoefte aan! Al die visie's lijden alleen maar tot kostprijsverhogende regels.

En ja, LTO zal toch is zwart op wit moeten aantonen hoe groot hun achterban is. Zonder concrete cijfers maken zij zichzelf steeds verdachter, namens wie spreken zij werkelijk nog??
robbies
Quote Reactie van @slagroomvla:
Ik had/heb er geen behoefte aan! Al die visie's lijden alleen maar tot kostprijsverhogende regels.

Wat wil je dan wel? Groei voorstaan, zonder te kijken naar milieuwetgeving, markt en afzet?
+4
slagroomvla
Quote Reactie van @robbies:
Wat wil je dan wel?

Met rust gelaten worden! Ben helemaal klaar met al die meuk die zelf geen boer is maar wel even wil vertellen wat ik moet. Koop zelf een boerderij, of ga productief werk doen wat nut heeft, er zijn zat 'handjes' nodig!!

Wij zijn als melkveehouderij gewoon een verdienmodel voor "Wiebren" achtige types, verzonnen problemen en oplossingen en daar dan vervolgens handig hun zakken mee vullen. En die sneue kneuzen van LTO hobbelen triest genoeg net zo hard mee! Een waardeloze vertoning wat heel veel familiebedrijven klauwen met geld of zelfs de kop kost.
+1
robbies
Quote Reactie van @slagroomvla:
Met rust gelaten worden!

Dat gaat je in Nederland niet gebeuren. Verkoop je spullen en ga naar het buitenland. Ben je in ieder geval de komende tien jaar van wat bemoeizucht af.
Wilbert
@robbies in het buitenland is het ook altijd wat, of een lagere melkprijs en / of meer nieuwe regels. Heeft zo'n beetje iedere ondernemer in de westerse wereld last van.
+1
robbies
@Wilbert ik adviseer slagroomvla ook geen westers land. De bananenrepubliek waar hij heen wil is toch ook in het buitenland?
slagroomvla
Quote Reactie van @robbies:
Verkoop je spullen

Eeuwige dooddoener, zou niet weten waarom!
robbies
Quote Reactie van @slagroomvla:
Eeuwige dooddoener, zou niet weten waarom

Wat jij wil gaat nooit gebeuren. Kost heel veel negatieve energie
slagroomvla
Quote Reactie van @robbies:
Kost heel veel negatieve energie

Wat, niet alles voor zoete koek slikken?
puntertje
@slagroomvla jij bent een voorstander van het 🐷 scenario. Een pluim voor je visie. Als je veel volgelingen krijgt zet ik een webshop voor oogkleppen op, loop ik binnen.
slagroomvla
Quote Reactie van @puntertje:
loop ik binnen.

Tot nu toe lukt dat duidelijk niet, er druipt altijd zo'n sneue verbitterdheid van al je reacties af! Er is nog niet veel geluk(t) in puntertjes leven....
BoerBart
@slagroomvla Stel jezelf de vraag, waarom het Puntertje niet lukt.
Goede plannen worden gesaboteerd, door stalproppers in iedere bestuurlijke laag.
De Slagroomvla types worden hier blij van. Links praat en Rechts rules.
Wacht maar tot Jesse Klaver regeert.
Dan krijg je, net zoals nu in Brabant, een opruimbeleid.
Oogjes open houden en opties goed af blijven wegen, voor het te laat is.
+1
robbies
Quote Reactie van @BoerBart:
Wacht maar tot Jesse Klaver regeert

Nou, dat gaat ook nooit gebeuren. Die draagt net zo graag verantwoordelijkheid als Frans Keurentjens en Hans Huijbers
puntertje
@slagroomvla Wat een frustraties, maar een ander dan sneu noemen. Blijft lachen met tunnelvisie mensen.
slagroomvla
@puntertje Ongemakkelijk als het persoonlijk wordt puntertje? Hoe wordt het met de beschrijving van je eigen persoonlijkheid? geen persoonlijkheid??
puntertje
@slagroomvla lees je eigen bijdragen nu eens na
slagroomvla
@puntertje je moet reageren, niet omdraaien en negeren.
josl
@slagroomvla ga op vakantie en buurt met boeren in het buitenland.
slagroomvla
@josl Vaak genoeg gedaan, die boeren zijn altijd blij dat ze uit NL vertrokken zijn.
+1
Erik 1979
@Wilbert de enige reden waarom er behoefte is aan een visie is om er èèn te mogen schrijven. Er wordt goud geld aan verdient. Voor de onderneemende melkveehouder totaal geen toegevoegde waarde. Die weten wel wat ze willen en moeten. Dat je ze de les wilt lezen is respectloos.
+3
verbi
@slagroomvla Heeft LTO nog leden?
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @robbies:
het interview in Veeteelt gelezen met Hans Huijbers?

Zelden zo'n nuchter interview gelezen, helemaal niks mis mee!!
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @slagroomvla:
Zelden zo'n nuchter interview gelezen, helemaal niks mis mee!!

Daar ben ik het wel mee eens, het is geheel onverwacht. Is het dan toch niet zo'n meeloper met LTO, of is dit opnieuw een opsomming van holle uitspraken waar we later niets meer van horen.
verbi
@josl Jongvee op stro is emmisiearm dus dan maar op stro, ook nog goede mest voor de grond.
m uut m
@verbi
Hoe kom je tot die conclusie?
pieta
@m uut m Staat in de plannen van Brabant. Jongvee op stro is toegestaan maar wellicht niet emissie-arm.
m uut m
@pieta
Dan is dat toch opgelost.
+1
matt
@m uut m volgens mij is het zo als ze nu al op stro staan hoef je niks te doen.
Van roosters naar stro mag niet
Maar denk dat die jongvee onzin niet door gaat.
pietjepuk
Quote Reactie van @matt:
Van roosters naar stro mag niet

Ik had begrepen als ik de boxen er uit sloop en daar stro in gooi dat het goed was. De roosters mogen dan blijven liggen.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Jongvee op stro is toegestaan

mekkoeien weer niet zie bericht van havermans.
josl
@verbi ik heb de details niet op het netvlies maar volgens mij mag jongvee idd op stro. Wel volledig stro dus niet roosters achter voerhek. Dus dat word een bende. Geen oplossing. Uitzondering is bedoeld voor klein spul tot maand of 4 en voor kleinschalige boeren met zoogkoeien..
jg
Melkveehouderijsector wordt schaamteloos kortzichtig bestuurd.
+2
Tuurlijk varkens weg, koeien weg, kippen weg, geiten weg, en de snelweg weg. vliegveld weg,alles weg !!!
Todi
@Detukkeroettwente En de media likkers en verkrachters mogen blijven?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's platteland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
65
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN