Droogte. Traagheid ministerie

Met grote bombarie werd er aangekondigd dat minister Schouten de boeren die getroffen zijn door de droogte tegemoet zou komen. Flinke ondersteuning. Nu een week later is er nog steeds niets, helemaal niets. Geen bankgarantieregeling, geen uitsluitsel over zaaien voedergewassen in plaats van groenbemesters, helemaal niets.

Onze minister schouten, de boerendochter die minister werd en die eindelijk een beleid zou gaan voeren waar de boeren iets mee zouden kunnen, geen overbodige papierwinkel, maar aanpakken waar nodig. En niets komt er van terecht.

Stel, het is bij ons gelukkig niet zo, maar stel, ik wil met akkerbouwers uit de buurt afspraken maken over het inzaaien van ea voor voedergewassen, kan ik niet, want ik weet de regels nog niet. Maar de akkerbouwer wil zaaien, het is nu droog en zonder schade kan de groenbemester de grond in.

Als ik voer wil kopen, maar ik zit krap bij kas. Dan biedt wellicht de bankgarantie uitkomst. Maar ik weet niet hoe die er uit ziet en of ik deel kan nemen. Om ons heen wordt de snijmais verhandeld.

Blijkbaar denkt het ministerie dat alles stil staat en dat beslissingen nemen in het weekend, in de avonduren en in de vakantie stil staat. Dat alles geparkeerd wordt.
Maar als boerendochter zou Carola beter moeten weten, ze zou moeten weten dat ook s nachts het gewas groeit. Moeten weten dat de sector niet stil staat in de vakantie en dat ook in het weekend vele zaken gewoon door gaan.

Met zijn allen zijn we hard aan het werk om er voor te zorgen dat de nederlandse bevolking dagelijks kan kiezen uit een grote hoeveelheid prachtige producten in de winkelschappen. Producten die zelden niet leverbaar zijn. Aan het werk zijn om er voor te zorgen dat onze Nederlanders geen honger hebben.

Mogen we dan voor 1 keer vragen: Neem eens een snelle beslissing om deze boeren een beetje te ondersteunen. Laat zien dat je als minister trots en blij bent met de sector omdat ze er voor zorgt dat er voldoende voedsel is en blijft voor ons.

De aangekondigde maatregelen gaan er echt niet voor zorgen dat agrarische bedrijven kunnen overleven, maar zorgen er wel voor dat er waardering geuit wordt voor het geen deze bedrijven betekenen voor de maatschappij.

Deel dit topic

Reacties

Noorderling
Je mag de groenbemester gewoon maaien na 8weken, zou niet weten welk gewas je na inzaaien eerder kunt oogsten. Elke dag die je dus met zaaien wacht kost je groeidagen.

een ea mengsel moet minimaal 3% uit een 2e gewas bestaan, dat is met timothee of klaver ook zo getackeld. Daarnaast hoeven alle hectares vaak niet gebruikt te worden voor de vergroening.

Even verdiepen in de regels ipv handjes op houden bij onze minister. Mogelijkheden genoeg.g
+1
christo
Carola gaat helemaal niets veranderen aan de anti-landbouwhetze die al jaren bezig is. Het zijn de linkse mannetjes en vrouwtjes die onder haar dienen die mogen zorgen voor het onvriendelijke ondernemersklimaat in de landbouw. Ergens moet de ruimte vandaan komen ten gunste de industrie en het vervoer. Het is zo jammer dat je daar nog verontwaardigd over bent.
+1
huub
Zoals altijd is de "hulp" van de overheid een wassen neus. Gewoon zelf handelen.
+1
fries8
En nog nooit weten we of we uitstel krijgen op grasland voor mest uitrijden
labella
@fries8 Het is ook nog geen 31 augustus.
weurding
@labella nee maar als je op de laatste dag nog de putten moet legen wordt het nijpend
david2
@weurding met sleepslang kan er veel op de laatste dag
+2
weurding
@david2 vast wel, maar dan moet je loonwerker niet er zijn nog 10 wachtende voor u hebben
+1
david2
@weurding dan heb je te laat gebeld, je kan ook afspreken voor de laatste dag 😂
+2
Nick83
Quote Reactie van @weurding:
laatste dag nog de putten moet legen

Ik ben eind juli al begonnen op land waar de pinken vanaf kwamen. Veel te droog tuurlijk, misschien een hoop dood gereden, jammer dan. Vervolgens een ha of 10 gehooid, dat ook gepoepert. En maandag gaat er weer 15 vanaf, de kuil in, zullen maar een paar vrachtjes zijn, maar land moet leeg, want ik moet de mest kwijt. En ik ga daar niet mee wachten tot eind augustus.
+7
dorpsrandhoeve
Ik heb al vaker gezegd dat ik weinig op heb met dat schijnheilige wijf. Net doen alsof ze wat voor de boeren wil doen, maar ik verwacht er weinig van.
Kijk, met van Dam wist je dat het een waardeloze eikel was. Dat heeft hij nu bij NPO nog eens bevestigd.
Groen1
Nederland laat met hulpverzoek aan Brussel
Het ministerie van LNV heeft te lang gewacht met het inschakelen van Brussel om de gevolgen van de droogte te beperken. Half juli zegde de Europese Commissie al hulp toe. Nederland diende pas eind die maand een eerste verzoek in.
nieuweoogst.nu/nieuws/2018/…
de hoef
@Groen1 daar zit het probleem ,vooropgesteld dat wij niet geholpen hoeven worden, vind ik het zeer triest dat onze regeerders zo laks zijn dat zelfs als europa erom vraagt ze het nog verrekken,om er wat mee te doen
had mee carola het beste voor, maar we hebben er alleen nog maar woorden als fraudeur van gehad ,zeer triest dat ze alles aanpakt wat tegen ons gebruikt kan worden ,en als er iets voor ons gedaan kan worden zijn ze niet thuis ,
slagroomvla
Quote Reactie van @de hoef:
zijn ze niet thuis

Nee, klopt ze is op vakantie!

Ze heeft zich tot nu toe nog nooit van haar goede kant laten zien, gaan we het nog meemaken?
@slagroomvla Laat ze maar mooi op vakantie blijven, ze voegt NIKS toe !!!
+3
cowboys
@de hoef als Carola praat over hulp voor boeren wegens de droogte praat ze voor de buhne alle randstedelingen denken nu dat de boeren geholpen worden. dus niet we worden alleen maar tegen gewerkt .het enigste wat helpt is als de schappen in de winkel leeg raken.een paar dagen de melk niet afleveren zal meer helpen.
+7
spotmelker
Wat een gezeur om geld. Je weet dat boeren vechten met de natuur is, na een aantal top-groeijaren waarbij voer weggegeven moest worden weet je dat je een moeilijk/droog jaar krijgt waarbij je veel minder oogst/veel meer kosten maakt. Het zijn die met de linkse bijbel opgestelde zinloze regeltjes waar ze eens flink in moeten snoeien. Het overgrote deel van de aan de landbouw toegerekende milieubelasting is kul. Net als al die groene energie, al het geld wat we daarvoor met z'n allen ophoesten is ghostmoney.
+1
Flinstone
@spotmelker idd mei 2013 waren hier de kuilplaten ook helemaal leeg maar we hebben ontzettend goede grasjaren gehad! Er is in mijn carrière wel eens vaker een 3e snede verdroogd maar dan was de vierde weer vors en ook een goede 5e snede!
Dit jaar maken we de opgebouwde voorraden op en de mest houden we in de put!
Volgend jaar maar weer gebruiken dan heeft het ook meer nut!
casev
@Flinstone pas maar op. Ik voorzie nu al dat de nvwa deze winter gaat controleren hoeveel er aan voorraad in de put zit. Daaruit concluderend dat dit jaar de grbruiksruimte niet gebruikt is, en je ineens een flink overschot heb volgend jaar
labella
@casev en weer stukken in de krant van frauderende boeren.
christo
@casev Volgende week mais hakselen. Daarna ouderwets pittig bemesten. Laat Carola nog maar een poosje prakkedenken over verlenging. Putten gaan gewoon leeg hier.
+1
robbies
Quote Reactie van @christo:
Volgende week mais hakselen. Daarna ouderwets pittig bemesten.

Zullen we dat allemaal gaan doen? Dit jaar gaan we meten, blijkt de grondwaterkwaliteit niet op orde. Brussel levert commentaar, volgende derogatie weer lastiger en dan zien we Christo hier weer roepen dat het de schuld is van de linkse kerk. Je stal staat nog lang niet vol, hou die mest gewoon in de put. Doe je op de lange termijn jezelf ook een plezier mee
pieta
@robbies Dat is op genoeg plaatsen niet mogelijk. Daarbij komt ook nog dat als ze nou gewoon de periode voor grasland met een paar weken verlengen het uitrijden op bouwland niet nodig is. En bij ons kan het grasland het gewoon prima gebruiken.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
als ze nou gewoon de periode voor grasland met een paar weken verlengen het uitrijden op bouwland niet nodig is.

Daar ben ik het volledig mee eens. Maar dat is nu niet het geval, dus dan maar dumpen op maisland, wetende dat - zeker op zand - de nitraatgehalten op bouwland al onder de maat zijn?
+1
pieta
@robbies Ik heb dat al eerder geschreven hier. Ik ben daar ook niet voor. Maar ja, als de regels je in de weg staan wat dan.
robbies
@pieta ik vind hier vooral het moreel kompas van sommigen in de weg staan.
pieta
@robbies Ik niet. Ik vind dat ze niet zo met de sector om moeten gaan. Geef gewoon duidelijkheid. Net als wat Matt zegt. Wij maaien ook vervroegd om de mest op het grasland te kunnen plaatsen. Is eigenlijk te zot voor woorden. Ze kunnen volgens mij makkelijk verlengen tot 15-9. De omstandigheden spreken voor zich. En de gebruiksruimte mest van dit jaar mag je dit jaar gebruiken en kun je niet meenemen naar volgend jaar.
robbies
@pieta je verwart de discussie. Het gaat over bouwlandbemesting. Dat moet je gewoon niet willen nu. Ook al mag het wel.
+1
pietjepuk
@robbies Ik ga toch op bouwland rijden. Daarna blijvend gras zaaien kan ik het nog mooi een keer maaien.
+1
robbies
@pietjepuk je doet je best maar. We zien het over twee jaar wel
+1
pieta
@robbies Ik verwar de discussie niet. Ze staan op bouwland verlenging toe en op grasland nog niet. Dus je werkt met de mogelijkheden die ze bieden. En ja, ik zie de ellende er van ook wel.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Dus je werkt met de mogelijkheden die ze bieden

Waar staat dat je daarmee moet werken? Niemand zet je de mes op de keel hoor. De logica dat we op bouwland wel mogen rijden en op grasland niet ontgaat iedereen hier, en toch handelen we er naar. Dat is eigenlijk net zo onlogisch.
+1
Bekkink
@pieta wees blij dat je wat te maaien hebt!!!
pieta
@Bekkink Het is maar net hoe je het bekijkt. Netjes beregend en nu iets meer als een halve snede moeten maaien omdat je geen verlenging krijgt vind ik jammer. Mijn verdroogde land wordt komende week al bemest.
Bekkink
@pieta hier word ook alles bemest. Word hier nu een beetje groen...langer wachten heeft toch geen zin
christo
@robbies Je bedoelt onze lieve minister?
+1
matt
@pieta was toch eens makkelijk als ze eens bescheid lieten weten.
Deze week anders maar weer vervroegd gras maaien om volgende week nog te bemesten.
Nick83
Quote Reactie van @casev:
Daaruit concluderend dat dit jaar de grbruiksruimte niet gebruikt is, en je ineens een flink overschot heb volgend jaar

ja ... want zo is de grappenmakkerij ook nog eens. Er vanuit gaande dat je niet ruim in je land zit, moet je de mest die je niet strooit dus afvoeren. Je mag geen mest van dit jaar overhevelen naar volgend jaar (om het volgend jaar alsnog uit te rijden). Dat is onmogelijk in de mestwet.
+1
brabo
@Nick83
jij had pastoor moeten worden
ted9
@Nick83 dat gaat wel gebeuren
cowboys
Quote Reactie van @Flinstone:
idd mei 2013 waren hier de kuilplaten ook helemaal leeg

het is nog een lange tijd tot mei 2019 misschien zit in mei 2019 de vorst nog in de grond.
+6
matt
@cowboys denk dat de kans groter is dat de vorst,in maxima zit dan.
+1
j h p
@matt dan hebben we in mei maxima van boven de 37 graden. 😁
George
@cowboys

Wen er maar aan: ook de komende vier zomers worden volgens deze voorspelling bloedjeheet

Wie denkt dat deze warme zomer een uitzondering is, heeft het mis. De komende vier jaar blijven zomers net zo heet, voorspelt klimaatonderzoeker Sybren Drijfhout.
15.08.2018 | 15:18 uur | Marloes van Wijnen
De Nederlander ontwikkelde samen met een Franse collega een nieuwe methode om de jaartemperatuur te kunnen voorspellen.
Patronen in het weer
En dat was een behoorlijke klus. Zo bestudeerden ze eerst de gemiddelde wereldtemperatuur van de afgelopen 140 (!) jaar, en probeerden ze daar vervolgens patronen in te herkennen. In het NOS Radio 1 Journaal probeert Drijfhout uit te leggen wat ze nou eigenlijk gedaan hebben. “We kijken wat het weer vandaag is, en ook wat het gisteren en eergisteren was. Zo kan je reeksen maken die vergelijken met historische weggegevens.”
Klimaatverandering
Voorbeeldje dan maar (met dank aan NOS): stel je even voor dat het drie dagen achter elkaar wisselvallig weer is, met een graad of 25. Wat Drijfhout en zijn collega zich dan vervolgens afvroegen, was: wat gebeurde er dan de volgende dag? Bestudeer tientallen van dit soort reeksen, en je weet wat het weer meestal werd, nadat het drie dagen achter elkaar 25 graden was.
Voorspelling tot 2022
Drijfhout en zijn collega gebruikten die uitkomsten om te bepalen hoe het weer en de temperatuur per jaar veranderden. Op basis daarvan concludeerde het stel dat het er dik in zit dat de zomers tot en met 2022 warmer zullen zijn dan normaal. Ook geeft het onderzoeksduo daar een verklaring voor. Zo is onze aarde in de eerste vijftien jaar van deze eeuw nauwelijks opgewarmd. Dat heeft volgens hen te maken met de oceanen, die deze warmte opnamen. En die warmte geven ze nu weer terug aan de aarde.
+1
Flinstone
@George hoe meer van dit soort wetenschappers hoe meer van dit soort onderzoeken!! Net als met de zure regen, er zou geen blad meer aan de bomen komen ongeveer 4 jaar nadat er voor het eerst over gesproken werd! Weet jij vast nog wel George, eerste klas middelbare school ongeveer!
We krijgen ook nooit geen Elfstedentocht meer maar als de vorstperiode van maart een week of 6 eerder was geweest dan hadden we er dit jaar wel twee kunnen houden toch.
+6
Pluto
Hier is de kelder leeg . We gaan niet wachten tot in den haag het kwartje valt. Grasland is behoorlijk zwaar bemest en de groenbemester is nu gezaaid , dan maar geen gras!. Ondanks Schoutens mooie woorden is het gras na de mais nog steeds vanggewas en moet je er afblijven tot 1 feb volgend jaar . De onzekerheid in den haag vreet harder aan je lichamelijke gestel dan 12 weken dag en nacht beregenen en dat laat ik hier niet gebeuren !. We poetsen hier gewoon door met de huidige regels .
matt
Hebben ze het rapport van cdm al een week binnen blijkt nu,nu moet de technische commissie bodem zich er weer mee bemoeien.

Morgen of woensdag bescheid.
Bekkink
@matt ja...check check, dubbel check. Stel je toch eens voor dat de boeren er voordeel bij hebben😬
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Bekkink:
...check check, dubbel check
Hoezo? Dat hebben ze bij de invoering van de mestwet toch ook niet gedaan? Er is helemaal niets gecheckt.....
Bekkink
@kanniewaarzijn ambtenaren hebben een dubbele agenda...denk dat het rapport voor die mensen nie zo gunstig was...hoe langer wachten hoe eerder het probleem zich oplost
+1
paul1
@matt de minister en ambtenaren zijn net terug van hun vliegvakantie dus zullen we even moeten wachten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
51
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0