Volgens Wakker Dier

Volgens Wakker Dier 'verspillen' we per jaar 81 miljoen dieren
Een kip die te weinig eieren legt, een haantje dat bij zijn geboorte al geen economische waarde meer heeft, of een moedervarken dat niet genoeg biggen krijgt naar de maatstaven van de Nederlandse veehouderij: volgens Wakker Dier worden jaarlijks 81 miljoen dieren ‘te vroeg’ gedood. Dierenverspilling, vindt de organisatie.
In totaal werden er in 2016 in Nederland 643 miljoen dieren geslacht. Ook daar is Wakker Dier niet blij mee. Maar dat 81 miljoen beesten ‘afgedankt’ worden, simpelweg omdat ze mannetje zijn of niet meer kunnen voldoen aan de hoge eisen, vindt de dierenwelzijnsorganisatie een ‘misstand’. Niet de boeren hebben de schuld, stelt Wakker Dier. ‘De ware oorzaak ligt bij de lage prijzen in de winkel.’
,,De veehouderij is zo’n centenkwestie geworden dat dierenlevens niets meer waard zijn’’, oordeelt woordvoerder Anne Hilhorst. ,,Met dit onderzoek willen we Nederland een spiegel voorhouden.’’
Ruim 98 procent van de dieren waar Wakker Dier het over heeft, zijn kippen. Zo worden in de eierbranche jaarlijks 39 miljoen haantjes vergast, omdat ze geen eitjes kunnen leggen. De hennen, die dat wel doen, worden gemiddeld na 500 dagen geslacht omdat ze daarna minder productief worden. Zo’n 34 miljoen hennen komen zo te vroeg aan hun einde, stelt Wakker Dier.
Hetzelfde lot treft volgens de dierenwelzijnsorganisatie vleeskippen (bijna 5 miljoen), varkens en koeien (beide ruim een half miljoen) en een kleiner aantal geiten, schapen en konijnen. Wakker Dier baseert zich onder meer op cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

ad.nl/binnenland/…

Deel dit topic

Groen1

Laatste  |  

Reacties

+3
Bekkink
Wakker dier is weer terug van vakantie
+4
weurding
Laatst ergens gelezen dat van ons voedsel 33% verloren ging aan weggooien of verstreken houdbaarheidsdatum, laat de consument (ook WD)daar maar eens naar kijken
Piet1960
@weurding Als we die 33% wel benutten, slaat WD je met nog hogere cijfers om de oren.
+14
paul1
Jaarlijks krijgt wakker dier 500.000 euri van de postcodeloterij, dat is pas verspilling
+1
Jannus
Quote Reactie van @paul1:
500.000 euri

Als je zoveel centen krijgt dan wil je toch ook wel elk liedje zingen dat men graag horen wil,daarom doe ik ook niet aan loterijen mee.

Pure volksverlakkerij waar veel centen aan de strijkstok blijven hangen
de hoef
@paul1 jijbent goed op dreef
vedder
Stond vandeweek een mooi stuk in panorama over de politie in Amsterdam, waar wakker dier ook vandaan komt. Als je dat leest snap je dat de stedeling het gewoon nodig heeft voor z'n goede gevoel, dat er op het platteland ook wel wat mankeert.
+3
Wilbert
Sta er van te kijken dat het ad nog de moeite heeft genomen om andere mensen ook te interviewen om het beeld te nuanceren. Hoor en wederhoor is een zeldzaamheid in de journalistiek.
Groen1
LTO Nederland, de grootste boerenorganisatie van Nederland, wil na het rapport van Wakker Dier te hebben gelezen niet reageren.
+1
ej-van-de-voort
@Groen1 dat vind je apart? Die presteren het in een interview om landbouw als één van de oorzaken van verdwijnen biodiversiteit te noemen, koren op de groenmolen...
Brutus64
Hoeveel schapen worden per jaar niet gedood door de wolf, zonder dat dat schaap wordt opgegeten, dat vindt wakkerdier oké
CorP
Laat ze 2017 dan maar niet bekijken.. Toen hoorde je ze volgens mij niet..
+1
bio boer
Waarom starten ze zelf geen bedrijf laten ze ons zien hoe het moet beste stuurlui staan altijd aan de wal dan wel economies rendabel natuurlijk
Pluto
Verspilling ???? wordt het weggegooid ???. Puur economische motieven .
Marian Thieme vertelde ooit in een actualiteiten programma , we gaan de boeren raken in hun portemonnee dat zal ze leren !!. Zie het resultaat .
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!