ABS: Top genetica met betrouwbaarheid

Bron

Deel dit topic

Reacties

+1
Vario512
Nou Kars, kom er maar in. Wat vind je van de stieren van ABS?

Graag de CAPS-LOCK even uit.
k-fielmich
@Vario512 zonder caps lock op verzoek'waar blijft reaktie ABS of HEEMSKERK???
Vario512
@k-fielmich jvt doet hier namens Heemskerk de reacties.
jvt
Al jaren het meest betrouwbare beste stierenaanbod voor redelijke prijs, kun je zelf toch ook wel uitvinden, Vario 512?
+1
Vario512
@jvt Ik gebruik al jaren stieren van ABS en heb er mooie koeien van rond lopen.
Hans van Bergen
Noem ff abs stieren die iets toevoegen aan de NL veestapel
+3
cjw73
@Hans van Bergen Dat zelfde kun je ook melden van alles van crv.
+1
robbies
@cjw73 Hans krijgt zijn geld van Samen dacht ik
Hans van Bergen
@robbies Ja dat zouden ze wel moeten doen. Ik ben de enige in de wereld die kritiek op Samen geeft. En dat hebben ze hard nodig. Net als abs
+1
Hans van Bergen
@cjw73 Atlantic, Malcom Rf Stellando Danno,G Force Kian Pigeonwood Ronald Sunny Boy Amos Tops om maar ff snel wah te noemen
robbies
@Hans van Bergen en nu stieren die minder dan 20 jaar dood zijn?
+1
pieta
@robbies Leuke reactie van je maar de eerste vijf leven denk ik nog. 😁
cjw73
@pieta de rest allang niet meer
robbies
@Hans van Bergen en nu stieren die minder dan 20 jaar dood zijn?
cjw73
@Hans van Bergen op sunny boy na geen 1 ooit ingezet maar die is ook wel 25 jaar geleden.
jvt
@Hans van Bergen Crv heeft voor t gemak elk jaar 20 nieuwe stieren op de kaart, jij telt roodbont erbij dus voor t gemak 30 per jaar. Je gaat ook even 30 jaar terug met fokkerijnamen noemen, als jij er dan 11 noemt waarvan ook nog discussie te voeren is, hebben ze ongeveer top van 1%...wou
Mbt ABS: ga niet in discussie met jou op omgerekende fokwaarden etc, zegt genoeg dat voor het gemak 40% van de zwartbont fokstieren die op de kaart komen van crv afgelopen 10 jaar een ABS stier als vader hebben. Maar verdere discussie voeren met jou in onbegonnen werk, is in het verleden al gebleken. Iemand die kian een betere stier vind dan shottle overtuigen van het tegendeel is onbegonnen werk, idem mbt bijvoorbeeld nirvana of atlantic, waarvan ik toch ook paar leuke tweede kalfs (aangekochte) koeien heb kopen. Hieruit wel weer G-force pinken, is goed dat ze binnen blijven anders waaiden ze met flinke westenwind zo naar Duitsland toe
+2
robbies
@jvt nu ben jij als oud-Heemskerk fokkerijadviseur ook niet helemaal onbevooroordeeld hé
jvt
@robbies helemaal mee eens, heb echter geen aandelen in ABS of Heemskerk, maar gewoon overtuigd van de kwaliteiten van ABS stieren als je jarenlang ziet wat een constante vooruitgang er is met fokkerij als je goede stieren gericht goed inzet.
+1
Hans van Bergen
@jvt Shotle is natuurlijk wel een extreem slechte stier. Supersmalle waterstier met slechte poten. Caveman. Dat was een goede abs stier.
+1
cjw73
@Hans van Bergen daar zeg je wat..
Waterstieren, daar staat de crv kaart vol van.
jvt
@Hans van Bergen zei al dat discussie voeren over dit werk onbegonnen werk is met jou. Hier ondertussen in elke koe zowat wel wat shottlebloed gepompt en laatste melkafrekening gewoon, 4,47 en 3,68. Niks speciaals aan gehalten, maar water is het ook nog niet. Maar goed, we zijn het wel eens dat caveman een beste stier was, niet te grote koetjes, maar wel hard. Shottle dochters lopen overigens prima, mede door de beste kruizen die ze hebben. Klauwgezondheid is idd punt van aandacht, maar hier kun je met management veel aan doen.
Hans van Bergen
@jvt Je bedoeld eigenlijk te zeggen je hebt gelijk Hans. Alweer.
jvt
@Hans van Bergen goed lezen Hans, geef je gelijk mbt caveman, ik geef aan dat shottle een superstier is waarbij als enigste aandachtspunt zijn klauwgezondheid is, die mocht wat beter zijn. Voor de rest gewoon een topstier waarbij het meerendeel van de door jouw genoemde stieren nog niet eens in de schaduw mogen staan. Heb liever een machtige shottledochter die ik 2x per jaar in de kapbox moet zetten, dan een sunnyboy dochter waarbij ik 730 x per jaar bijna doodgeslagen wordt/werd met melkstel aanhangen
robbies
@jvt
Quote:
ik 730x per jaar

Ik dacht dat jij Bulgaren had die molken?đŸ˜‰
Erik 1979
@robbies die bulgaren kunnen wel met sunny boy bloed omgaan. Zijn door ons opgeleid en heb heel veel cash gehad.
pieta
Quote Reactie van @jvt:
Heb liever een machtige shottledochter die ik 2x per jaar in de kapbox moet zetten, dan een sunnyboy dochter waarbij ik 730 x per jaar bijna doodgeslagen wordt/werd met melkstel aanhangen

Overdrijven is een vak. Shottle is volgens mij ook nog een vererver met (heel) laag eiwit. En Sunny boys waren wel wat lastig met aanmelken maar wij hoefden ze niet te beugelen. Echte klootzakken zijn Morningview Legend. Die zijn naast onhandelbaar in de melkstal ook nog levensgevaarlijk op stal. Die trappen namelijk zover ze kunnen achteruit.
+1
cjw73
@pieta heb er nog 4 van geen 1 ooit ergens last mee gehad en monsterbeste koeien
pieta
@cjw73 Ik heb er wegens wangedrag 2 naar het slachthuis moeten sturen. Echte klootzakken. Heb jij het beter getroffen als ik met de nafok van die stier. Karakter zit onder de 90 volgens mij inmiddels. Is niet lager omdat je bij BI niet lager dan een 1 kunt geven.
grös
Quote Reactie van @pieta:
Morningview Legend

Inmiddels op 88 apps.crv4all.nl/siresearch/nl/…
Verder is het wel een leuke inteeltstier met een levensduur van min -110.
pieta
@grös Je snapt denk ik wel waar de -110 voor levensduur vandaan komt. Ik geloof niet dat ik de enige ben die er vanwege karakter naar het slachthuis heeft gedaan. En ik was/ben heel wat gewend met Labelle/Lava/Sunny boy/Pleasure/Masada ed.
+2
grös
@pieta
Het is toch wel een prestatie om een Omanzoon met zo'n karaktervererving te fokken, volgens mij heeft de veel geprezen o-man uiteindelijk ook maar weinig goeds gebracht.
Heb Heemskerk hier eerder ook vaak aan de deur gehad, maar ze wouden eigenlijk direct een compleet fokprogramma aansmeren zonder naar mijn bedrijf te kijken, had mij iets teveel showgehalte, en dan een bus vol lapmiddeltjes verkopen die een gezonde koe niet nodig zou moeten zijn.
cjw73
@grös heb hier veel rond lopen met Oman bloed. Onderandere nog van Oman zelf en verder via ponsstar shogun, danillo en legend. Stuk voor stuk de betere koeien.
cjw73

(klik om te vergroten)

De 2de en de 3de zijn allebei legend dochters. En de eerste is een condor dochter van de derde koe.
pieta
@cjw73 Ik heb ook nog een paar legends volgens mij. Bij mij gaat er BWB op. Zeker geen nafok voor de toekomst.
cjw73
@pieta die vaars die erbij staat moet bijna droog. 305 dagen 8998 kilo melk 5.38% vet en 3.61 eiwit. Vind ik een mooie lijst
pieta
@cjw73 Prima lijst. Bij die van ons mankeert het ook niet aan de productie.
+1
EDOO
@pieta Gedrag van een koe zegt meestal meer over de boer dan over de koe.
pieta
@EDOO Meestal zou kunnen. Maar de ene stier heeft 88 voor karakter en een ander 110. Ligt dat ook aan de boer dan?
EDOO
@pieta Toch gebruik ik liever stieren met karakter beneden 100. Deze koeien blijven meestal het langst. De oude Tops gaf dochters die als vaars ook moeilijk konden doen. Maar ze bleven lopen en werden oud!
pieta
@EDOO Ik ook. Maar dan wel liever korter bij de 100 als bij de 90 of daaronder. Wij hebben ook wat Cogent Twist lopen. Die zijn heel rustig. Bij mij lopen ze slecht op de robot. Te rustig en te weinig kracht vind ik.
grös
Quote Reactie van @EDOO:
Toch gebruik ik liever stieren met karakter beneden 100. Deze koeien blijven meestal het langst.

Is onzin, R David heeft een karakterscore van 110 en die koeien worden nog steeds het oudste, 854 dagen levensduur. apps.crv4all.nl/siresearch/nl/…
En daarna komt PRINCE met 105. apps.crv4all.nl/siresearch/nl/…
CorP
Quote Reactie van @pieta:
Die zijn naast onhandelbaar in de melkstal ook nog levensgevaarlijk op stal.

Geen problemen mee, zijn mooie harde dieren met goede produktie. de "klootzakken" zijn meestal wel degene die je het langst zal melken 😂
+2
pieta
@CorP Meestal misschien wel. Maar waren er een paar die toch ontzettend snel aan de haak hingen. Vandaar ook zijn fokwaarde van -110 dagen voor levensduur. Ze kunnen gewoon te "lastig" zijn. Wij hadden er een paar bij die moest je de gehele melkbeurt handmatig het melkstel er onder houden en op stal sloegen ze onverwacht zonder reden achteruit. En dan ben ik er wel een keer klaar mee.
CorP
Quote Reactie van @pieta:
Maar waren er een paar die toch ontzettend snel aan de haak hingen. Vandaar ook zijn fokwaarde van -110 dagen voor levensduur.

Zo vertroebeld dat cijfer wel, afvoer lag immers niet aan het gestel van het dier
+1
Noorderling
@CorP
zwakste schakel bepaald de sterkte van de ketting.
Een koe kan nog zo goed zijn, maar als het een hufter is of niet drachtig wordt vertrekken ze vroeg of laat wel eerder dan nodig zou zijn.
Hans van Bergen
@jvt Shottle -0.23v -0.26 eiwit 99 vrbh 99 uier. Dus. Dieptriest
jvt
@Hans van Bergen nederlandse cijfers zijn nog altijd berekend op voordeel crv stieren, je vergeet trouwens dat het hier gaat om een stier van 1999 dus wel zijn onderhand drie fokwaardeaanpassingen verder. Maar zeg al, discussie voeren heeft weinig zin, wij worden het op dat punt toch nooit eens. Laat de hele wereld maar gek zijn maar Hans heeft altijd gelijk is toch beetje jouw gedachtegang? Geen probleem, maar discusseer liever met mensen die wel iets van anderen willen aannemen.
pieta
Quote Reactie van @jvt:
Geen probleem, maar discusseer liever met mensen die wel iets van anderen willen aannemen

Op deze manier overtuig je mij zeker nooit. Ik heb liever feiten. Ik vind het grootste probleem de TPI-fokwaarden altijd. Ik snap niet dat ze die niet (zonder om te rekenen) op NL-basis weergeven. Dus celgetal 2,7 of 3,3 weergeven als Nl-getal en dat dan met de gehele fokwaarde.
Vario512
Quote Reactie van @pieta:
Ik snap niet dat ze die niet (zonder om te rekenen) op NL-basis weergeven.

Dat snap ik ook niet. Maar wanneer je alleen de positieve gehalten stieren gebruikt, dan kun je ze op 1 of 2 handen tellen. Die stieren zoek ik dan wel even op met stierzoeken.
pieta
@Vario512 Dan heb je de omgerekende waarden toch. Dat is nou net niet wat ik wil.
Bekkink
@Hans van Bergen dan kun je beter prince hebben..
slagroomvla
Quote Reactie van @jvt:
dan een sunnyboy dochter waarbij ik 730 x per jaar bijna doodgeslagen wordt/werd

Gewoon ff terugmeppen, karakter van de boer doet ook veel!
Vario512
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Malcom Rf, Danno

Wat moet een Nederlandse melkveehouder met stieren die meer dan 1000 kg melk vererven met negatieve gehaltes?
Vario512
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Noem ff abs stieren die iets toevoegen aan de NL veestapel

Trek alle stambomen van de genomic stieren van CRV maar eens na in stierzoeken, dan zul je er achter komen dat 95% Balisto als vader of als vadersvader in de stamboom heeft.
grös
@Vario512
Inteelt word toch elk jaar groter bij de Holstein, bij stieren geen probleem maar grote melkveekoppels wel. Waar het heen gaat mag je zelf invullen.
+3
k-fielmich
Mijn antwoord blijft uit is nergens op gefundeerd; men stuurt t zover dat de oude vuistregel volgt probeer die koeien te fokken,die je voor ogen staann en probeer daarbij redelijke vaders te vinden...........
+1
Erik 1979
Het grootste deel van fokkerij is grote onzin. Bijna iedere melkveehouder waaronder wij zijn niet in staat om uit een normale Holstein koe eruit te halen wat genetisch mogelijk is. Als je ziet hoe oud de oudste koe werd die ik gemolken heb. Mijn beste vaars ooit had 12.000 in 305 dagen. De beste koeien over de 16.000. En dat al meer als 10 jaar geleden. Krijgt iemand dat voor elkaar met de hele veestappel dan kun je aan verbetering denken door middel van fokkerij. Nu ben je gewoon koeien aan het vermeerderen ter vervanging van de koeien die uitvallen. Alleen voor de sperma handelaren is het een mooi verhaaltje. Denk eerst maar aan Managment als je er nog geen 12.000 gemiddeld per koe afleverd met een gemiddelde leeftijd van een jaar of 7/8.
+1
grös
@Erik 1979
Je moet ook denken aan huisvesting, voer, klimaat, hoeveel X daags melken, paring, opfok etc.
Je kunt er ook geen 12.000 uithalen als je er maar voor 8.000 in stopt. Is de koe te smal gefokt of juist te vleestypisch, die eerste geeft zichzelf weg, die andere heeft een leuke restwaarde.
Erik 1979
@grös je hebt gelijk. Ik ben van mening dat als je niet boven de 10.000 kg wilt of kunt melken dat je GEEN Holstein moet nemen.
+1
Bekkink
@Erik 1979 het zou wettelijk verboden moeten worden om geen inteelt te hebben. Laten we daar es mee beginnen. Iedereen loopt achter genomics aan...en dan krijgen ze een betrouwbaarheid van meer dan 60%. Is toch van de zotte!! Fokkerij word helemaal kapot gemaakt door dit soort dingen. Wegwerpstieren zijn het!
pieta
Quote Reactie van @Bekkink:
het zou wettelijk verboden moeten worden om geen inteelt te hebben

Leg eens uit: geen inteelt verbieden = inteelt verplichten. 😁
Bekkink
@pieta naar 0% en anders inkruizen
+1
grös
@Bekkink
Inteelt heeft wel nut, in de fokkerij! Pak je de grootste inteeltstier, de meeste zitten al rond de 15% verwantschapsgraad, zet die op een koe die totaal geen familie is hoe groter groter het effect, een echte fleckvieh inteeltstier zal het ook erg goed doen op je inteelt HF.
Bekkink
@grös klopt. Eerste kruislingkoeien lopen er al
grös
@Bekkink
Ik heb al weer een holstein uit Montbeliarde uit Zweeds roodbont uit Holstein, hierna gaat er Noors rb of Brown Swiss op en dan een fleckvieh en daarna weer Holstein, gewoon makkelijke rustige dieren en niet te groot.
Bekkink
@grös hier word het flekkie of brown swiss of hf
grös
Quote Reactie van @Bekkink:
zou wettelijk verboden moeten worden

Is ook een kwestie van tijd, alleen nooit te handhaven, dierenpartij is er ook al eens over bezig geweest, zeker ook bij huisdieren is het ook gigantisch.
+2
k-fielmich
Erik zegt t juist die fokkerijinvloed is meestal erg gering al moeten we niet vergeten bloed van sommige opvallend fokkende stieren op welke manier dan ook in de veestapel te halen...........
k-fielmich
Ja je zou je volledig op ABS kunnen focussen; als we dat met zn allen deden worden alleen de foktechnici van crv werkeloos verder geen problemen wel grote financiele voordeleen.......
+1
Vario512
@k-fielmich Gewoon de beste stieren gebruiken die er te krijgen zijn, en niet kijken wie ze verkoopt.
EDOO
@k-fielmich Samen medewerkers worden dan ook werkeloos. Kan Bassie eindelijk van zijn pensioen genieten....
k-fielmich
@EDOO samen manager gerard scheepens heeft zo een andere baan dan wellicht bij heemskerk
k-fielmich
VARIO wil niet af van t kijk grijp systeem soort lucratief vreselijk duur winkelen...............
Vario512
Quote Reactie van @k-fielmich:
VARIO wil niet af van t kijk grijp systeem soort lucratief vreselijk duur winkelen...............

Hoe wil je het dan hebben? Moet ik al mijn rietjes bij 1 rietjesleverancier kopen?
+1
EDOO
@Vario512 Dat is het voordeligst. Veel ki clubs Repro Ferti Salland etc. hebben genoeg keuze. Uit BE boekhouding en blijkt nooit dat collega's die veel uitgeven aan sperma beter netto resultaat hebben.
CorP
Quote Reactie van @EDOO:
blijkt nooit dat collega's die veel uitgeven aan sperma beter netto resultaat hebben.

Wel een minder resultaat?
EDOO
Repro-plus heeft van diverse clubs de betere stieren op de kaart. Als je en flink aantal per keer koopt inclusief BB kun je goedkoop het vat vol krijgen.
k-fielmich
Jullie maken je teveel zorgen over de verkeerde zaken probeer geen vertegenwoordigers aan t werk te houden maar goedkope veeverbetering te vinden met diti produkten!!!
cjw73
@k-fielmich ach fokken is gokken. En hobby mag geld kosten denk ik dan maar.
ricardo
@cjw73 hoorde laatst wel dat je beste koeien hebt
cjw73
@ricardo zou best kunnen. Heb er zelf weinig kijk op.đŸ˜­
ricardo
@cjw73 heb t van horen zeggen ik ben geen kenner
grös
@cjw73
M'n beste koe is van een rietje van 5 euro (Maniac vd Peul), diens moeder was een Kodak, toen nog proefstier van 7 euro ofzo, maar dit soort stieren worden altijd rap afgedankt door de coöp.
cjw73
@grös jij doet ook aan in kruizen. Ten eerste hier geen succes van gezien en dan kan ik de kalveren in meer kwijt want de opfokkers willen alleen zuiver HF hebben.
grös
@cjw73
Kun je niet beter een gedeelte met Belgisch blauw insemineren, stierkalveren van flv/mont en ook scandinavisch leveren meestal wel aardig meer op als een gewone HF sk.
Ik doe trouwens een 3-wegkruising en holstein doet ook mee, kijk net op MPR, de hoogste lactatiewaarde is ook een HF*BS*ZRB, en daarna komt die roodbonte maniac, en de 3e is ook een HF*SRB, 4e BS*HF, 5e is een montbeliarde*ZRB*HF, allemaal probleemloze koeien.
cjw73
@grös heb hier allerlei kruisingen geprobeerd. Lopen nog een paar hf/nrb die kunnen vrij goed mee komen. Maar voor de rest lieten alle kruislingen het hier qua productie fors afweten. En op de koeien waar ik echt geen belang bij heb gebruik ik ook wel bb of FLV. Maar dat zijn hooguit een 15 kalveren per jaar. Voor de rest alles hf x hf en ik kan de koekalveren ervan prima kwijt en geen problemen met afkalven.
grös
@cjw73
Je moet doen wat bij je bedrijf past, hier ligt de focus niet op productie (ca. 8000kg 4,50 3,60) maar op ruwvoer omzetten in melk/vlees, en verder moet het een beetje vanzelf gaan, alles kalft vanzelf, ook pinken met fleckvieh kalveren, geen droogzetters, 1 rantsoen, geen transitiemanagement, en verder oude gebouwen en ze moeten goed op de robot lopen, dierdagdosering 1,0 .
Een kruisling kan over het algemeen beter omgaan met rantsoenwisselingen, en warm weer enzo, geen melkziekte/nageboortestaan, en zo ik zei geen droogzetpenicilline celgetal tussen 120-200, dit jaar nog amper een probleem met een koe gehad, en ze liggen jaarrond in een ouwe ongeĂ¯soleerde stal op mayomatten.
Vario512
Quote Reactie van @grös:
geen droogzetpenicilline celgetal tussen 120-200, dit jaar nog amper een probleem met een koe gehad

Je hebt een ddd van 1.0, waar gebruik je antibiotica voor?
+1
grös
@Vario512
Hoofzakelijk kalveren, en af en toe een tussenklauwontsteking, uierontsteking of nageboorte komt zelden voor.
jvt
@grös nageboorte staan komt niet voor bij kruislingen? Hier 100% HF, op nog wat aangekocht kruislingsmateriaal na, en nageboorte blijven staan komt eigenlijk alleen voor bij tweelingdracht en evt geboorte dood/infectueus kalf. Lijkt mij toch dat ook de kruislingen dan met nageboorte erop blijven lopen, had je er veel meer last van bij de HF, had je toendertijd of slechter management ofwel een virus wat door stal sloop, BHV-4 of zo
+1
k-fielmich
T verdienmodel van die spermarietjes is interessant van maken kosten ze ca 1 euro verder mag je t zelf bedenken; t is een soort werkverschaffing maar dan verdekt mooie praatjes busjes petjes pakjes foldertjes en ga zo maar door en eenieder heeft zn eigen goal baantje.....
verwijderd
EDOO
@CorP Soms wel

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
92
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN