Colikoe overzetten naar 120

Ik heb 2 koeien met coli gehad vd week en komen er goed doorheen, maar ik Wil ze niet meer in lactatie hebben.
Alle medicijnen zitten er in dus ze moeten nog blijven lopen.

Kan het ook dat ik die op code 120 zet want fosfaat voor de melkerij hebben ze niet meer en een weidekoe heeft toch geen fosfaat

Deel dit topic

Reacties

friesboertje
Zoiets vraag ik mij ook af. Maar heb geen zin om weer 4 weken onterecht op slot te zitten ivm verdenking op fraude.
Koeien boertje
@friesboertje is toch ook geen fraude volgens mij
+1
friesboertje
@Koeien boertje
Nee, alleen wel als je ze melkt. En tegenwoordig draaien ze het schijnbaar om. Je bent schuldig tot je je onschuld kan bewijzen.
Twentsch Land
@friesboertje

Email sturen met de vraag naar rvo.....ze zijn verplicht om de email te beantwoorden....heb je het een en ander wel zwart op wit staan.
Nick83
Quote Reactie van @Twentsch Land:
verplicht om de email te beantwoorden

Bellen ze je op en vertellen je 1 of ander warrig verhaal door de telefoon. Heb je nog niks. Zo gaat dat meestal als je mailt....
+1
van Ittersum
@friesboertje maar is de situatie zo nijpend dat dit zo moet, is dit de enige oplossing dat kun je je ook afvragen. Maar ik heb fosfaatruimte over en dan denk je wellicht anders.
friesboertje
@van Ittersum
Ik heb ook fosfaatruimte over. Speel graag op safe. En het is een hobby van mij om koeien zwaar af te leveren voor de slacht. Of het economisch uit kan even buiten beschouwing gelaten.
van Ittersum
@friesboertje jo praten namens mij😉, hier dus ook
+2
cjw73
@friesboertje dat kan gewoon wel volgens mij. Gaat er alleen om dat ze niet meer gemolken mogen worden. Als je ze verkoopt aan een weider dan zet die ze ook gelijk op code 120.
de hoef
@friesboertje hier ook gedaan omdat er een embrio in zat .nu weer op melkvee ,had 6 maanden droog gelopen
+2
sil
@de hoef en dat mag dus weer niet. een code 120 kan nooit meer voor melkveehouderij gebruikt worden. Is ook altijd controleerbaar.
de hoef
@sil zal hem toch 14 dagen moeten melken voor zij geslacht mag worden
+1
pietjepuk
@de hoef Zoogkoe mag wel. Dus een handje vol kalveren er bij.
pieta
@pietjepuk Dat mag niet ivm welzijn. Moeten allemaal een eigen "vreetplek" hebben. 😁
Jaap40
@de hoef vreemd gedoe allemaal, wat als de kilo's fosfaat toch meetellen als melkkoe?
de hoef
@Jaap40 lijkt me sterk dat ze voor 1 koe die 6 maanden niet gemolken is moeilijk gaan doen ,al kijk ik nergens meer van op
als ik het zelf kan verantwoorden vind ik het wel prima ,
grondlozeboer
Als jij bij controle die koeien maar niet tussen t melkvee hebt. Wat je ook niet gaat doen volgensmij. Dan kan dat prima
Wilbert
@grondlozeboer koeien mogen lopen waar ze willen. Als je ze maar niet melkt in de melkstal.
grondlozeboer
@Wilbert beetje lastig te controleren dan he?
Nick83
@grondlozeboer Dat is het toch wel. Je kan ze als je wilt 's ochtends en 's avonds met melken 1voudig ff uit strohok aan andere kant van voergang vandaan halen en na melken weer terug zetten als je dat zou willen.
grondlozeboer
@Nick83 dat hou je toch niet lang vol en ws geeft ie al niet zoveel melk meer
+2
Noorderling
Reken het een en ander alleen wel even door. Als je met 2 melkkoeien meer op papier, deze niet melkt een productie klasse zakt kan dat netto gunstiger uitvallen. Als je 2 minder hebt en tegen een hogere productieklasse aanzit gaat het je zelfs extra ruimte kosten.
Noorderling
Reken het een en ander alleen wel even door. Als je met 2 melkkoeien meer op papier, deze niet melkt een productie klasse zakt kan dat netto gunstiger uitvallen. Als je 2 minder hebt en tegen een hogere productieklasse aanzit gaat het je zelfs extra ruimte kosten.
paul1
@Noorderling ja 2x doorrekenen minimaal
van Ittersum
@Noorderling idd, ik ken een boer die had 2 koeien , deed die weg, kwam in een hogere klasse(je doet de slechten weg) en moest daarna nog 1 weg doen. Uitstel van executie dus, rechten kopen zou beter zijn geweest
zoiseraltijdwat
@van Ittersum klopt, had ik ook. drie ondereind koeien weggedaan, kwam een klasse hoger moesten er nog twee weg. ruimt mooi op zo:)
+1
jan w
@Noorderling
Hier ook, net 3 ltr. per koe in een hogere klasse , scheelt hier 55 kg fosfaat. Zoon zegt al, als het erop aan komt kun je misschien beter een tank melk weg laten lopen.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @jan w:
net 3 ltr. per koe in een hogere klasse , scheelt hier 55 kg fosfaat. Zoon zegt al, als het erop aan komt kun je misschien beter een tank melk weg laten lopen.

Bij 3 liter per koe zou ik toch wat minder weg laten lopen. 😅
verbi
@jan w Als blijkt dat je half december net in een hogere klasse gaat vallen laat ik een tank melk weglopen is wel een zot idee maar je kunt dan bijna niet anders of rechten kopen maar dat doe ik dus niet.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @verbi:
laat ik een tank melk weglopen is wel een zot idee

Niks laten weglopen dan is de weelde onder de boeren te groot.
Oude tijden herleven . Lekker weer net zo als vroeger met weidetankjes heen en weer scheuren.
jpls
@verbi ook met een melkprijs van 0,55€?
friesboertje
@jan w
Melkbeurt voordat de tank geleegd wordt een paar uur eerder melken. Wat koeien die haast droog moeten overslaan. Etc.
Koeien in december wat eerder droog.
bio boer
@jan w ik heb het begin dit jaar berekend het is goedkoper om fosfaat te kopen dan melk weg te gooien
+2
J.v.G
@Noorderling je kunt rekenen wat je wilt maar je weet nu toch niet in welke klasse je komt!
+1
cjw73
@J.v.G richting dec is dat vrij gemakkelijk uit te rekenen en dan komt het er simpel op neer net @jan w al stelt dat het in bepaalde situaties best aantrekkelijk is om een tank weg te gooien en in een lager klasse te komen. Zeker goedkoper dan fosfaatrechten.
+1
Twentsch Land
@cjw73

Zijn de genoeg die veel najaars kalvende koeien hebben...die staan dus ook nog droog, dat brengt ook geen melk in de tank.....de hele fosfaat tool is grappig als richtlijn maar niet om je blindelings er door te laten leiden.
Twentsch Land
@J.v.G

Idd klasse kan nu wel hoger zijn maar eind van het jaar bepaald en koeien die weg gaan eind juli tellen tot eind van het jaar ook niet meer mee in de fosfaat telling.
+1
fokker
Ik denk dat rvo dat niet toestaat want het is bijna niet controleerbaar en achteraf niet te bewijzen andersom komt ook voor niet melkleverende bedrijven die een koe melken deze blijven ook gewoon in cat. 120 om het anders te doen past niet in het systeem van rvo.
Jaap40
@fokker inderdaad, je kunt je koeien nergens op code 120 zetten. Blijft een ja tegen nee verhaal, zou er niet aan beginnen. Misschien kan een afmester een melkkoe wel op code 120 zetten?
pietjepuk
@Jaap40 gewoon een mail naar Rvo op de dag dat je de koe overzet naar 120. Levensnummer er bij en klaar.
Jaap40
@pietjepuk maar waar zet je de koe op 120?
+2
Herbert
@Jaap40 als je bij diergegevens kijkt op de veemanager website kun je het doel van het dier aanvinken. Staat op melk, maak je vlees van.
Jaap40
@Herbert dat ken ik ook, maar dan ligt het nog niet vast bij rvo.
Heb ook op verschillende manieren navraag gedaan, niemand geeft garantie dat het straks goed komt met code 120 koeien. Misschien naar afmester of ander ubn nummer.
+2
komelker 2
Gewoon niet aan beginnen, is beter voor je nachtrust,
+1
Jaap40
@komelker 2 op zeker sturen. Gerommel in de marge, brengt weinig aan en straks uiteindelijk te boek staan als fraudeur oid.

Waar gaan de kilo's fosfaat in mindering worden gebracht op de fosfaat telling Van de 120 koeien?
de hoef
@Jaap40 dat waren we al war
Wilbert
Als je deze koeien sowieso naar de slacht doet, geen probleem. Let even op of ze dragend zijn en of je ze dan alsnog moet aanhouden. Als je ze nog een keer kalven, wat doe je dan met de koeien? Opnieuw melken of alsnog afmesten (met kalveren in een weitje laten lopen is dan de veilige optie).
Email naar RVO sturen is vragen om controle.
wally
Via vvb of melkontrole op afmesten zetten, dan gaan ze automatisch naar code 120 ook bij rvo
mag ook gewoon is al eerder discussie op dit platform over geweest.

heb er zelf ook gehad, had ze in apparte groep en niet door melkstal. Je kunt toch zo zien of ze gemolken worden bij een fysieke controle
IJsseldelta
Als je ze op code 120 zet krijg je weer een pak papier van de GD. U bent een nieuw bedrijf begonnen en even alle papieren invullen aub. Niet op reageren, de koeien zijn eerder dik en verkocht voordat de GD weer actie onderneemt.
cjw73
@IJsseldelta Nog nooit gekregen??
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @IJsseldelta:
een nieuw bedrijf begonnen

(Nieuw) vleesbedrijf moet meedoen aan IKB Vlees, anders kun je geen dieren afvoeren voor de slacht.
Koeien boertje
@Jack Rijlaarsdam moet je er meer dan 5-7 hebben toch
Wilbert
@IJsseldelta weet niet waar je dit vandaan hebt, maar hier is de ervaring anders.
IJsseldelta
@Wilbert Hier kregen we dit voorjaar zo'n pakket papier .
+3
EDOO
Hier lopen de guste koeien in het land bij de pinken op code 120. Volgens mij niets mis mee.
grös
Als je een guste pink op 122 wil zetten, bij Rundveestaat kun je wel 01-01-2022 invullen maar telt dat ook of kun je deze beter op vandaag of morgen zetten?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
3.969