Het is een puinhoop bij RVO.nl

Wie had anders verwacht??:

Het geduld van melkveehouders en handelaren wordt dit jaar fiks op de proef gesteld bij de overdracht van fosfaatrechten. Althans, dat beweren de handelaren, die vinden dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in gebreke blijft. Volgens RVO.nl is dat onzin.

"Dan ligt de site eruit en de keer erop blijft de telefoon onbeantwoord", aldus Jacob Vrieling van Poortman Makelaars, die bemiddelt in de handel. Het overhevelen van fosfaatrechten neemt volgens de makelaar veel tijd in beslag en dat komt de handel niet ten goede. "Bij een kleine afwijking van de norm ligt het hele systeem plat." Bij RVO.nl is er dan vaak niemand thuis om het op te lossen. "Zowel koper als verkoper willen doorpakken en zijn gebaat bij duidelijkheid", vindt Vrieling.

Meer: boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Vakantie hè
+3
hans1980
Wordt dan pas echt een puinhoop tussen kerst en oud en nieuw! Ook dan nog bult extra lease rechten
+2
de jonge
Vakantie vanaf 7 2015?? toen is het gedonder begonnen en het is nog steeds een grote puinzooi
van Ittersum
Dan past deze artikel er prima bij

e-pages.dk/lc/2905/…
+2
casev
Maar ondertussen wel een nieuwsbrief sturen waar de honden geen brood van lusten. De woorden, controle sancties boete komen er met nadruk en meerdere malen in voor..... alsof elke boer bij voorbaad al een crimineel en fraudeur is...
brabo
@casev
ik krijg nooit een nieuwsbrief van hun
labella
@brabo ik ook niet.
Wilbert
@brabo sturen ze naar de mailadressen die bij de gecombineerde opgave invult.
pietjepuk
@casev In die nieuwsbrief staat ook uitgelegd dat grond waar zonnepanelen op geplaats worden niet onder landbouwgrond valt maar onder overige grond. Op overige grond mag je 80 kg fosfaat en 170 kg stikstof bemesten. Daar zakt toch je broek van af op bouwland houdt het vaak met 50 kg fosfaat op.
labella
@pietjepuk Hoe wil je mesten tussen zonnepanelen? De enige manier is met de ketsplaat maar daar worden de paneeltjes ook niet schoner van.
pietjepuk
@labella Hieronder de teks. Hoe het moet weet ik ook niet maar het is toch belachelijk dat er meer mest op mag dan op een perceel waat je een gewas oogst.

Zonnepanelen op uw land? Let dan goed op!
Plaatst u zonnepanelen op uw land? Deze grond mag u dan niet meer meetellen als landbouwgrond. Dit heeft gevolgen voor hoeveel stikstof, dierlijke mest en fosfaat u maximaal mag gebruiken. Zorg dat u uw grond (waarop u zonnepanelen plaatst) correct opgeeft bij RVO.nl.

Landbouwgrond is grond waarop landbouw plaatsvindt. Op percelen met zonnepanelen is het niet mogelijk het land te bewerken of dieren te laten grazen. Daarom telt deze grond niet mee als landbouwgrond. Zelfs als u er op dit moment nog wel (hobby)dieren op laat grazen.

Overige grond
Het land waarop de zonnepanelen staan, geldt als overige grond en hoeft u niet op te geven. Op overige grond mag u per jaar maximaal 80 kg fosfaat en 170 kg stikstof uit dierlijke mest, compost, herwonnen fosfaten en overige organische meststoffen per hectare plaatsen.
Overige grond telt niet mee voor het berekenen van uw mestplaatsingsruimte.

Houd uw eigen mestregistratie bij
Veel boeren zijn afhankelijk van de voorlichting van (grote) projectontwikkelaars van zonneparken en zonnevelden. Toch raden wij u aan ook zelf de regels en ontwikkelingen in de gaten te houden. Zo bent u verplicht om zelf bij te houden hoeveel mest er op uw perceel is uitgereden. Bij het uitrijden moet u zelfs een Vervoersbewijs dierlijke meststoffen opmaken.

Meer weten?
Regels mest uitrijden
Wilbert
@pietjepuk ja, zit toch geen woord chinees tussen? Tekst had wat simpeler gekund, maar juridisch zal het wel zo moeten.
Grond onder zonnepanelen is overige grond, geen landbouwgrond en telt niet mee voor de mestplaatsingsruimte. Maar je mag er wel mest op uitrijden (of via mest van weidende dieren), maar deze hoeveelheid mest gaat er bij de landbouwgrond weer vanaf.
pietjepuk
Quote Reactie van @Wilbert:
ja, zit toch geen woord chinees tussen?

Het is toch belachelijk dat je daar gewoon 80 kg fosfaat op mag rijden zonder dat er ook maar iets groeit. Op bouwland waar je 60 ton mais,100 ton bieten,10 ton tarwe,70 ton aardappelen mag maar 50 kilo fosfaat op.
Wilbert
@pietjepuk tsja, blijkbaar valt het kwartje nog niet helemaal bij jou... ja, er mag mest op, maar het telt niet mee voor de mestplaatsingsruimte, dus waar moet die mest vandaan komen...?
labella
@Wilbert Hobbyboer?
pietjepuk
@Wilbert ieder bedrijf kan mest afvoeren naar overige grond mestbonnetje teken en klaar. Niets ander dan mest naar een akkerbouwer afvoeren.
Wilbert
@pietjepuk
rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/…
Max 20 kg p per particulier en 250 kg p totaal. Controle bij RVO aan de particulierenkant of postcode in buitengebied valt.
pietjepuk
@Wilbert laat maar..............
pieta
@Wilbert Dus als je iemand anders zonder vee hem op laat geven kun je er 80 kg fosfaat per ha op afzetten?
Twentsch Land
@pieta

Nee....max 20 kg fosfaat ongeacht de oppervlakte voor particulier......heeft desbetreffende een relatie nummer dan kan meer.
pietjepuk
@pieta Je hoeft de grond niet op tegeven het is geen landbouw grond. Vervolgens laat je de loonwerker mest af voeren naar je zelf als particulier. De loonwerker moet dan wel wegen en monsteren. Is gewoon het zelfde dan de loonwerker een weitje bij een particulier bemest.
Het enigste is dat je wel moet kunnen aantoonen dat de mest er werkelijk oplicht. zeggen dat de loonwerker met een grote zelfrijder de mest uitgereden heeft op een perceel vol met zonnepanelen is niet geloof waardig
hans1980
@pietjepuk toch mooi dat het kan en mestplaatsingsruimte en opbrengst zonnepanelen dus voor nu sssst.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @labella:
Hoe wil je mesten tussen zonnepanelen?

letterlijk een sleepslang en de schuif open gooien
+1
hookwood
Is idd een zootje bij RVO. Eerste beschikking FRP eind oktober gehad, bonus uitbetaald door RVO begin februari. Uitslag op bezwaarschrift tegen deze beschikking heeft 8 maanden geduurd en ik ben in het gelijk gesteld. Eind maart en begin april overige 4 beschikkingen gehad, wederom bezwaar (4x) gemaakt ivm zelfde probleem als de eerste beschikking. Nog geen reactie op gehad en ook nog geen bonus ontvangen... Is nog een best bedrag, moet bij elkaar nog krap 5 mille beuren maar ze hebben er geen haast mee.

Al vele malen contact hierover gehad maar ze kunnen mij absoluut niet vertellen wanneer ze het gaan betalen....
pietjepuk
Quote Reactie van @hookwood:
Al vele malen contact hierover gehad maar ze kunnen mij absoluut niet vertellen wanneer ze het gaan betalen....

Als de melk een beetje schaars gaat worden moet we maar eens de zelfde arogante houding aan gaan nemen.
labella
@hookwood Kan lang duren, in juni de beschikking over periode 4 gehad en nu net ontvangen. Periode 5 zal met een beetje geluk dit jaar misschien nog wel komen.
+1
hookwood
@labella ik vraag me af of zo ook zo lang wachten met het incasseren van de boetes....
zwier
Quote Reactie van @hookwood:
Al vele malen contact hierover gehad maar ze kunnen mij absoluut niet vertellen wanneer ze het gaan betalen....

Klacht indienen, hier ook gedaan, ben nu 2x terug gebeld in een week en waarschijnlijk krijg ik mijn geld over een maand terug, anders zou het nog veel langer duren, ik wacht af
hookwood
@zwier Kreeg vorige week na aanleiding van een tweet van mij dit bericht van @RVOagrarisch:

Op dit moment wordt er spoed achter gezet om de bonussen en uitbetalingen die nog open staan van de fosfaatreductieplan zo snel mogelijk te verwerken. Graag zou ik van jouw je relatienummer, telefoonnummer en e-mail adres willen ontvangen. Dan wordt je door de afdeling gebeld over de status hiervan.

Ben nog niet gebeld.....
achterhoeker2
@hookwood Dan bel je zelf toch.
hookwood
@achterhoeker2 Dat heeft weinig zin want dan krijg je die betreffende afdeling niet aan de lijn is de ervaring tot nu toe....
Jack Rijlaarsdam
@hookwood
Wat maak je je druk over die paar duizend euro, komt vanzelf een keer. Wat in een goed vat zit verzuurt niet. Ik zou wel graag m'n rechten overgeschreven zien waarvan de papieren half februari zijn ingediend en de verkoper ook, dan komt z'n geld los. Als ik ga bellen houd ik ze maar van het werk, zonde van de tijd...
hookwood
@Jack Rijlaarsdam Ik mag hopen dat het vanzelf komt maar het gaat gewoon om het principe. Beschikking versturen is in mijns inziens ook betalen. Nu wacht ik al 4 maanden daarop. En ik vind het toch nog een aardig bedrag wat prima op mijn rekening courant past.
+1
brabo
@hookwood
je had gewoon meer vee moeten houden, dan was het allang afgewerkt geweest 😄
hookwood
@brabo Dat denk ik ook.... Maar het meeste is inmiddels ontvangen, de laatste duizend euro zal ook nog wel komen.
hookwood
@Jack Rijlaarsdam Inmiddels de bonusfacturen van periode 3,4 en 5 binnen. Periode 2 dan weer niet.... Het geld staat ook al op de rekening, dat scheelt alweer.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hookwood:
Het geld staat ook al op de rekening

Bijzonder, ik meende dat RFC de financiële afwikkeling op zich had genomen en uitbetaalde met het melkgeld.
hookwood
@Jack Rijlaarsdam Er is een categorie bedrijven die niet in het reguliere systeem zijn afgewerkt. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven die een nieuw relatienummer hebben gekregen na 2 juli 2015 zoals bij ons het geval is. Al onze betalingen zijn rechtstreeks door RVO gedaan.

Kreeg trouwens vandaag uitslag op de laatste 4 bezwaarschriften die ik had ingediend tegen de periodes 2, 3, 4 en 5. Begin mei ingediend. Dat is toch al een half jaar sneller dan bij periode 1.
jpls
@zwier moet periode 2 van FRP nog krijgen, vorig jaar meerdere malen gebeld , en vanaf begin dit jaar via mail, dan heb je iets op papier, hebben wel netjes iedere keer terug gebeld (niet binnen 5 werkdagen) en 16 juni mijn beschikking gehad, en dan zou je zeggen dat ze gelijk het geld over kunnen maken, maar tot dusver nog niets gezien, we zijn nu wel meer dan een jaar verder.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN