Tot welk punt beregenen we de mais

Ik sta voor een dilemma; de haspel nog een 5e keer door de mais, of stoppen met beregenen.
eind juni begonnen en elke week een gift van tussen de 25 en 30 mm gegeven. Mais is mooi gegroeid en de kolf is goed gevuld, knijp je op de kolf komt er (natuurlijk) nog veel sap, maar het eerste zetmeel zit er ook al. Als ik het stukje van eurofins moet geloven is mijn mais over 4 weken oogstrijp, ds in de kolf 35 % zoals ik het inschat.

Deel dit topic

Reacties

+2
matt
Zit met hetzelfde,wil er ook mee stoppen,maar ben bang dat het stro dan eerder bruin wordt.
Dan de kolf rijp,of dit gegrond is weet ik niet.
+2
de hoef
@matt we gaan hier stoppen de knip is leeg de kolf is goed
misschien volgende week nog een blokje laat gezaaide .op tijd hakselen en winterslaap
newholland6640
Hier ook de vraag. Trek hem er toch weer door. Ben bang dat de stengel anders de weinige voederwaarde nog verder verliest.
brabantboer1
Deze week de mais voor de eerste maal beregend . Mais is vrij laat gezaaid (half mei) en stond er nog heel goed bij. Maar enkele hoekjes met gerold blad. Nu aan het einde van de bloei, en aan het begin van het vullen van de kolf 40 mm water gegeven.
dorpsrandhoeve
Zit met hetzelfde dilemma. Ik kan nog 2 daagjes denken.
grondlozeboer
Denk dat je wel kan stoppen. Als de kolf goed gdvuld is kan hij nu mooi gaan afrijpen denk ik?
wotan2
Ik neig, met de voorspellingen van volgende week in gedachte, om toch nog maar een weekje vol te houden. Afgelopen donderdag en vrijdag hebben de planten die om een of andere reden minder water gehad hebben, veel geleden. Ik ben bang dat ze er hier alles afstoken als ik nu stop.
familie pelle
Zelfde dilemma hier. Ik neem t zekere voor t onzekere en ga er nog maar een keer door. Wat voor invloed zal t ijzer wat een klein beetje int water zit hebben op de mais?
cs-agrar
@familie pelle roestige korrels
cjw73
@familie pelle komende winter vast bruine melk.🤗
Melkveehouder6
Wij hebben in een droog jaar (ik denk 96 of zo) ook de mais beregend, na de kolfzetting gestopt met beregenen en toen op 17 augustus was hij hartstikke rijp en dus gehakseld!
Dus nu stoppen met beregenen zal betekenen over een 2 a 3 weken hakselen.
adriaan33
@Melkveehouder6 om af te rijpen heeft mais sapstroom nodig dus vocht. Heb hier jaar of 4/5 geleden nog eeste week van september beregent. I.p.v. Noodrijp groeiden de kolven de schutbladeren uit. Zeer rendabel
brabo
Ik ben hier inmiddels wel aan de 5e keer bezig, en als je dan het verschil ziet tussen wel en nog niet beregend dan weet ik zeker dat ik er goed aan doe.
En volgende week gewoon voor de 6e keer erin als het zulk weer blijft.
Nico96
Als het blad boven de kolf opgekruld is, gaat het ten koste van de korrel. Dus beregenen.
newholland6640
Wij gaan ook gewoon door. Ik denk dat het heel veel zetmeel kost als je stopt. Wordt dan simpelweg te vroeg noodrijp. Steel ziet nu rood van de suiker. Dat moet nog ff omhoog naar de kolf waar het omgezet wordt in zetmeel
weurding
Zag gisteren behalve beregeningsverbod ook een beweidingsverbod voorbij komen??? waar is dat voor?
+1
newholland6640
@weurding voor op dijken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0