Droogte stuwt prijzen ruwvoer op

De prijzen voor ruwvoeders en bijproducten bestemd voor de melkveehouderij lopen sinds de tweede helft van juli aardig op, melden fouragehandelaren. Dat komt door de droogte. ‘Graskuil is nu binnen een half uur verkocht’, aldus Wichert van den Berg van Berg Fourages in Nunspeet.

Van den Berg vertelt dat er een maand geleden nog nauwelijks belangstelling was voor gras- en maiskuil. ‘Graskuil konden we bijna voor niks ophalen bij boeren, voor 70 tot 90 cent per procent drogestof.’ Dat beeld is in drie weken tijd aardig veranderd, ervaart hij. ‘Nu praten we over 1,50 tot 1,90 euro per procent drogestof, en dat voor hele gewone kwaliteit kuil.’

Deel dit topic

Reacties

+3
cs-agrar
Ah mooi, kuiltje wordt nog geld waard
+1
DutchDairyFarmer
Wa een zwets. Gebeld met de beste heren 35 euro/ton bijna 40 procent droge stof. Gehaltes om goed mee te melken.
sorry
@DutchDairyFarmer thuis gebracht?
DutchDairyFarmer
@sorry nee inkoop
+1
jpls
@DutchDairyFarmer als je nog nodig hebt zou ik dan vlug toeslaan.
labella
Net nog even de 30 daagse verwachting van het europese weermodel bekeken en die willen de komende maand nog bar weinig neerslag afgeven, als dit werkelijkheid wordt dan is in nederland in maart al het ruwvoer op!
+1
robbies
@labella nee hoor. Iedereen heeft ruwvoer genoeg. Kuilen tot voor aan straat. Dan moet je echt wel 2 gemiste sneetjes gras kunnen missen
sorry
@robbies nou.....erco gaat beregenen..
Erco
@sorry anders is 1 augustus de voorraad op denk ik. Op de hele huiskavel lopen de koeien, 2 percelen van 5,5 ha laat ik beregenen. Ik betaal alleen de diesel. (1 perceel huur ik van mijn bollenboer en die vond t nodig voor de grasmat, dan de andere ook maar)
cs-agrar
Quote Reactie van @Erco:
anders is 1 augustus de voorraad op denk ik

dus de beregening moet zorgen dat er nog voer komt voor 1aug-1mei (oid)?? ga je met pokon beregenen dan
Erco
@cs-agrar 1 augustus 2019 😄 zou niet best zijn als de eerste en tweede snede nu al op was 😉
+1
cs-agrar
@robbies 😂 daarom dat de handelsprijzen omhoog vliegen en er steeds gebeld word of ik geen voer verkopen wil?
+2
robbies
@cs-agrar hoeveel topics op dit forum over grondgebondenheid wil je dat ik naar voren haal waarin staat dat grondgebondenheid flauwekul is omdat men niet weet waar men met al het voer moet blijven?
+1
huske
@robbies grondgebonden is en blijft flauwekul. Zit hier op veen met diepteontwaarding met 17000 l melk per ha. In deze regio noemt men dat intensief. Gras is nog groen, mais gaat over de 50 ton heen als we geen najaarsstorm krijgen en heb nog voer zat zitten.
Op deze grond ligt het omslagpunt rond de 20000 l per ha maar alles draait om het goed beheren van de grond
+1
ej-van-de-voort
@huske dan heb je de grond op dit moment ook erg mee, dat geld niet voor iedereen zo. Beetje kort door de bocht om dan te stellen dat het onzin is
+1
huske
@ej-van-de-voort geef bv per jaar een 5 a 6 duizend euro uit aan kalk. De lage ph is een tekortkoming op veen. Daar investeer ik op en daar pluk ik de vruchten van in zowel een droog als in een nat jaar.
Mensen die op zand zitten weten ook wat hun tekortkomingen zijn. Daar kan men ook investeren om die zo veel mogelijk op te heffen.
Dan kan er gewoon meer van het land af komen als wat men nu stelt binnen de regels van grondgebondenheid
ej-van-de-voort
@huske kalk is vrij ruim beschikbaar, om hier op schrale grond een fatsoenlijke laag te creëren heb ik het liefst vaste rundermest, iets wat hier niet veel vrij voorhanden is
+1
van Ittersum
@huske dat heet een A-locatie in het MKB
Boerries
@cs-agrar wa kun je beuren dan ben wel benieuwd
putjesschepper
Prijzen vallen me nog mee vanmorgen kuil gekocht voor melkvee.thuis geleverd 50 euro ton.
PIONIER
@putjesschepper Dan was je er al optyd bij vanmorgen
+1
putjesschepper
@PIONIER ja melken eerder door warmte.
van Ittersum
@putjesschepper ik heb vorige week verkocht voor 50 euro/ton , 3e snede 2017, af boerderij. Zit er nog, gaat waarschijnlijk naar het buitenland
+1
weurding
Ken hier wel een paar melkveehouders die zeker 1,5 tot 2 jaar voorraad hebben, maar weet ook zeker dat ze er niks van weg doen, hebben altijd het inzicht gehad dat er een keer krapte kan komen
+1
Rob07
@weurding Als je twee jaar in het voren hebt zou ik er toch overdenken om de helft voor een topprijs te verkopen. Waarschijnlijk geven ze over drie jaar weer een snede gratis weg. Dit jaar is uitzonderlijk, gaat niet elk jaar gebeuren.
Noorderling
Quote Reactie van @Rob07:
Als je twee jaar in het voren hebt zou ik er toch overdenken om de helft voor een topprijs te verkopen.

Als je het zover hebt laten komen, denk je nu dat het nooit weer gaat regenen dus gaan ook niks verkopen. Eventueel volgend jaar mei als het eerste gras weer in de kuil zit of moet. Alleen dan dalen de prijzen vast weer en vis je achter het net.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Noorderling:
Alleen dan dalen de prijzen vast weer en vis je achter het net.

Kon wel eens een streng winter achteraan kunnen komen
+2
weurding
Quote Reactie van @Rob07:
Dit jaar is uitzonderlijk, gaat niet elk jaar gebeuren.

klopt, maar gaat nog doorwerken tot in volgend zomer, immers als alle voorraden aangesproken worden blijft het krap volgend jaar
huske
@weurding of niet. Goed najaar/voorjaar en alle percelen die opnieuw zijn ingezaaid bulderen de grond uit.
+1
pietjepuk
@huske Wie weet krijgen we een strenge winter dat al dat gras weer naar de fillestijnen is. Is geen zinnig wordt over te zeggen. Zelfde met de mais die er nu staat staan redelijk wat tonnen maar de korrel is nog melk en de plant gaat afsterven. Ik ben er pas gerust op nadat de plastic op de kuil zit. Of nie als de hoop zwaar tegen valt. 😅
+2
Jaap40
@huske dat er ruwvoer tekort is lijkt me nu wel duidelijk @huske . Ik snap dat je het probeert te weerspreken, reken er maar op dat het voor de kopende partijen een dure aangelegenheid blijft het komende jaar minimaal. Daarnaast stijgende krachtvoer prijzen maakt prijsstijging voor melk bitter noodzakelijk.
+1
labella
@Jaap40 Denk dat je dat wel aardig goed zit, het is niet een regionale droogte maar een groot deel van Europa heeft er last van dus daar zal de vraag naar voer ook groot zijn met als resultaat hoge voerprijzen
Noorderling
@weurding
Haksel eens een paar hectare tarwe als GPS, dat is maar even en je weet niet meer waar je het voer laten moet. Kun je nog 2snedes gras achteraan oogsten.
weurding
@Noorderling jaja tarwe... staat veel te koop ook ofnie?.... 2 snedes nog.... komen we ook op terug... geen water geen kieming
Noorderling
@weurding
Een week of 2 geleden had je van zomergerst en zomertarwe nog prima GPS kunnen maken. En anders kun je komende juni al 10-12 ton ds aan voer oogsten. Na de mais snijrogge zaaien en oogsten in april. Kwaliteit van stro is ook uitstekend dit jaar, kun je ook gerust een paar kg bij voeren bij het jongvee en droge koeien.

De grasverzamelaars zijn tot voor kort ook uitgelachen, maar ook weinig voorraad aanhouden is een keuze. Als je op de emotie in de markt reageert vis je altijd achter het net. Kun je weer voor de hoofdprijs kopen, als het goedkoop is loopt iedereen er voor weg. Boer hier vlakbij had nog een aantal kuilen niet aangebroken maar haalde toch veel kuilen op die gratis werden aangeboden. Is redelijk intensief maar kan op deze manier een moeilijk grasjaar toch overbruggen zonder noemenswaardige extra kosten.
+1
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Na de mais snijrogge zaaien en oogsten in april.

Dat gaat direct ten kosten van je mais. Gewas moet vaak staan tot eind april en trekt het vocht uit de bodem weg en als je dan een droog voorjaar hebt is de mais direct de pineut.
+1
weurding
@Noorderling hoorde vanmorgen nog een boer had voorraad verkocht maar moest uiteindelijk nog weer bijkopen. Echter na oogst tarwe nog 2 sneden gras halen zo jij zei lijkt me heel sterk dit jaar.
+1
Jaap40
@Noorderling meeste tarwe is ver al af of bijna rijp. Als GPS had het er al af moeten zijn.
yeti
@Noorderling Precies Noorderling. Maand geleden al gps gemaakt van wintergerst. Daarna groenbemester er in. Nog niets van gekiemd, akker ligt nog zwart.
pietjepuk
@yeti volgens mij doelt hij er op om de tarwe van het najaar te zaaien in plaats van gras vernieuwen.
Jaap40
@pietjepuk kun je inderdaad gelijk in hebben.
weurding
@pietjepuk dacht het niet. Wil nog 2 snedes gras oogsten na de tarwe😉
pietjepuk
@weurding in 2019

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , droogte , drogestof , kuil , ruwvoer , maiskuil , bijproducten en van den berg geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0