‘Grote melkveebedrijven verlaten FrieslandCampina’

Maar liefst 47 boeren vertrokken vorig jaar met een ‘afscheidscadeautje’ van 5 cent per kilo.

Column Vergaderboer,

“En iedereen blij”, gniffelt Hanna. ”De boeren omdat ze meer heil zien in een andere afnemer van hun melk en FrieslandCampina omdat ze minder melk hoeven te verwerken. En ook te verkopen, want daar zijn ze kennelijk niet zo goed in. Het is toch opmerkelijk dat A-ware meer uit de kaas weet te halen dan FrieslandCampina?”

Deel dit topic ‘Grote melkveebedrijven verlaten FrieslandCampina’ - Boerderij.nl (boerderij.nl)

Maar liefst 47 boeren vertrokken vorig jaar met een ‘afscheidscadeautje’ van 5 cent per kilo.

Grasbaal

Laatste  |  

Reacties

putjesschepper
Domme geit die Hanna,ze krijgen niet minder melk.nu zijn het er maar 47 maar weet ongeveer hoeveel er nu gaan en dat zijn er nogal wat.
van Ittersum
@putjesschepper waar haalt u dat vandaan dat er nu veel meer gaan?
cjw73
@van Ittersum is mij ook al bekend maar meld verder nog niks. Enkele grote namen zijn al eerder over het forum gegaan.
putjesschepper
@van Ittersum ik ga dat niet zeggen het komt vanzelf naar boven.was zeer verbaasd dat het 47 waren.weet bijna zeker dat ze gedeelte doorgeschoven hebben na 1 juli.dit om de rust te bewaren.
hoest
@putjesschepper onze opzegformulieren waren 4 mei binnen bij rfc de bevestiging hier op 3 juli gedateerd
putjesschepper
@hoest waar zit u als ik vragen mag?
hoest
@putjesschepper strak tegen Heerenveen aan
+7
kaas
@putjesschepper let maar eens op hoeveel er per mrt volgend jaar vertrekken zal mij niet verbazen dat het veel meer is dan 100 miljoen liter melk en er zijn grote jongens bij met meer dan 5 miljoen liter melk..
het is toch dieptriest dat rfc staat te juichen dat ze minder melk krijgen aan gelevert dan zit er toch heel wat fout bij de top van rfc
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @kaas:
5 miljoen liter melk..

Een cent meer of minder is dan een boel geld
putjesschepper
@kaas ja klopt veel meer als 100 miljoen.
pietjepuk
Naast die 5 cent moet er ook nog een cent of 10 ledencertificaten uitbetaald worden. Word een flinke aan slag op de toch al krappe liquide middellen van rfc
+3
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @pietjepuk:
Word een flinke aan slag op de toch al krappe liquide middellen van rfc

Armoede zet de boel op scherp 😀
+1
pietjepuk
@MTSTAMMINGA Met een andermans portemonee hoef je zelf niet op de blaren te zitten.
Melkveehouder6
@pietjepuk ledenobligatie's hoeft de fabriek niet uit te betalen, die kopen de oud leden of actieve leden op. Heeft dus geen effect op de balans van RFC!
putjesschepper
@Melkveehouder6 maar bij teveel aanbod moet rabo bijspringen
pietjepuk
Quote Reactie van @Melkveehouder6:
ledenobligatie's hoeft de fabriek niet uit te betalen, die kopen de oud leden of actieve leden op

Geld dat ook voor ledenobligaties vast? Deze worden door RFC toch zelf uitbetaald. Hierbij hoef je niet tot een handelsdag te wachten. Brengt RFC deze ledenobligaties vast dan op een handelsdag weer op de markt onder ledenobligaties vrij?
pieta
@pietjepuk Die gaan bij vertrek of stoppen over naar vrij.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pietjepuk:
ledenobligaties vast? Deze worden door RFC toch zelf uitbetaald

Dat is incorrect. Obligaties-vast worden omgezet in vrij en kunnen vervolgens verkocht worden op de interne beurs.
hans1980
@Jack Rijlaarsdam hoeveel boeren kan a-ware er nog bij hebben, hebben ze groei plannen?
+1
cjw73
@hans1980 ruimte genoeg ze bouwen er weer een flink stuk bij.
hans1980
@cjw73 gek dat hun dezelfde melk wel kunnen verwaarden terwijl rfc 10 cent inhouding wil en een vertrek premie heeft om dat minder melk zoveel meer oplevert?
2 x 3 of 3 x 2 was de strekking van de RFC vergaderingen....
Zal mij benieuwen of ze dat ambitieuze doel van 15% melk op een plus van 3 cent krijgen zonder dat dat ten koste gaat van voorschot melkprijs + nabetaling
+1
cjw73
@hans1980 zo gek is dat niet. Zij verzorgden de afzet voor rfc in het verleden. Maar toen aware meer invloed wou hebben op de kaas soorten ivm de vraag van de consument was rfc niet thuis want dat bepaalden de hoge heren zelf wel.
En daarom is er in Heerenveen een fabriek gebouwd en zie daar rfc kan zijn kaas niet meer kwijt, iets wat ze zelf wel even zouden regelen.🤔🤔🤔🤗
robbies
@cjw73 Uiteindelijk kwam alles voor Aware natuurlijk wel mooi samen. De fusie zorgden dat er melk in het DMF kwam waar Aware tegen een vastgestelde prijs zijn volume kon inkopen. De handel hadden ze al, dus kwam alleen nog de productie om de hoek kijken. De leveranciers konden ze aan zich binden door een nette prijs te betalen en de organisatie is plat en goedkoop door een beetje de krenten uit de pap te vissen. Ze hadden geen erfenis van boertjes met 150.000 kg melk of minder. RFC heeft die natuurlijk wel
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
kwam alles voor Aware natuurlijk wel mooi samen

Dat klinkt alsof het Anker in de schoot is geworpen. Niets is minder waar natuurlijk. De geschiedenis is gewoon anders, Anker heeft als handelaar de afzet naar zich toe getrokken, RFC is hier (net als Cono en Deltamilk) uit pure gemakzucht en kort financieel gewin in mee gegaan. Nu zit Anker voorlopig in de positie dat hij de afzet deels in handen heeft en naar eigen inzicht zijn productie hierop in kan richten. Alleen ook dat is productie met flinterdunne marges.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Alleen ook dat is productie met flinterdunne marges.

Het is meer dan aannemelijk dat Aware met lagere kosten haar productie kan inrichten. En nee, het is Anker niet aan komen waaien, maar dat RFC als gevolg van de fusie met een overschot aan melk zat paste wel in zijn straatje
Jansky
@robbies Uiteraard, de timing kon niet beter. En de reuring nu bij RFC geeft ook wind mee.
Ik zie de fabriek meer als een stuk gereedschap als verlenging op de handel. Volgens Aware word van alle verhandelde kaas slechts de helft door Aware zelf gemaakt.
Dit betekent dat ze de kaas met de hoogste marge zelf maken en de rest elders inkopen. Wel makkelijk dat de kaas al verkocht is voordat het de kaasbak ingaat.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam nu de vraag, hoelang laat de retail hem nog groeien. De retail heeft broertje dood aan leveranciers die iets te zeggen hebben. Zie maar hoe bakzeil de retails moesten maken toen enkele leveranciers de retail even boycotten, dat gaat niet weer gebeuren. Misschien is dit de kern ook wel waarom Campina in West Europa bakzeil moet halen. Een constante golfbeweging om elkaar scherp te houden. Misschien heb ik ongelijk maar het zou me niets verbazen in die wereld van geld, macht en aanzien
+1
bio boer
@cjw73 ze hadden de klanten al alleen de fabriek en melk nog niet dat is makelijker dan klanten te krijgen
ted9
@bio boer Klanten heb je niet, kijk maar naar de mechanisatie bedrijven vroeger was ook elke boer heel gebonden en was iedereen klant. Tegenwoordig met het internet is er een hoop anders geworden.Dit zo ook zo gaan in de voeding industrie. Kijk alleen al naar bepaalde samenwerkingen van melkfabrieken met amazon er gaat nog een hoop veranderen. Van levering via de supermarkt naar levering via internet het busje van de courier komt toch al dagelijks voorbij.
bio boer
@ted9 ik ben nog trouw aan mijn toeleveranciers soms komt 1 wat proberen zeg dan ben wel tevreden met mijn huidig ben geen switcher denkt dat het mij ook voordelen
+1
grös
@cjw73
Onze melk gaat ook regelmatig naar A-ware, in een RFC melkauto, dat is al jaren zo. En inderdaad, hier in de buurt zijn er ook heel wat overgestapt! Maar ook een paar leveranciers zijn gestopt, ook die met 1,5 miljoen, en ik lever zelf geen miljoen dus is voor mij niet interessant en ze zitten niet op mij te wachten, ben al lang blij dat die achterlijke kwantumtoeslag er af is.
cjw73
@grös heb ook geen miljoen en toch wilden ze mij wel hebben hoor.
kaas
@cjw73 ze hebben ook wel leveranciers van 3 ton melk hoor
grös
@kaas
Dan zullen die wel heel dichtbij Heerenveen zitten, ik las hier vorige week een artikel, e-pages.dk/lc/2874/… 3e alinea
Ze zullen dat wel per boer bekijken, snap ook wel dat ze niet naar Zeeland rijden voor 5000 liter.
pietjepuk
@Jack Rijlaarsdam Dan zit ik vast in de war met het oude Campina tijdperk en de ledencertificaten. Hoe zit het met de ledenobligaties B en C worden die wel uitbetaald door RFC?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pietjepuk:
ledenobligaties B en C worden die wel uitbetaald door RFC

Yup, dat is gewoon een achtergestelde lening met een beroerde rente.
+7
George
“En iedereen blij”, gniffelt Hanna

Nondedju altijd die domme zever van die vergaderboer met zijn kut Hanna , trieste zever altijd.
+1
Erik 1979
Mijn eerste gedachten waren: grotere vertrekken en de kleinere stoppen. Straks gaan de grotere met flinke kwantum toeslagen terug gekocht worden😂😂😂
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Erik 1979:
flinke kwantum toeslagen terug gekocht worde

Misschien wel via spotmarkt voor een paar cent mindere 😂
Piet1960
Innovative in de knel boeren? Kunnen nogal wat rechten gekocht worden van de "oprotpremie"
Noorderling
@Piet1960
Ga er maar vanuit dat het de grotere melkveehouders uit Friesland zijn die zich wel welkom voelen bij Aware en een leuke kwantumtoeslag ontvangen ipv een marginale nabetaling.
+1
van Ittersum
@Noorderling hoeveel toeslagen ook het gaat om uiteindelijk de volledige melkprijs. Mijn buurman heeft met Aware om tafel gezeten ( +200 mk) bleek over het gehele boekjaar 2017 op ZIJN bedrijf Campina 2 cent/kg meer te hebben betaald dan Aware in de berekening. Het verleden geven geen garantie voor de toekomst dus kan dit jaar anders zijn. Dus om blind over te stappen....ik heb het vermoeden dat die vertrekpremie o.a. een grote invloed heeft op menig beslissing. Reken maar, stel je kunt 50 of 60-70% gefinancierd krijgen voor aankoop fosfaatrechten je plaatje snel rond is met deze goedkope/gratis manier van eigen kapitaal meebrengen dan wel vrijmaken. En de verwachting is ook voor mij dat de verschillen minimaal zullen worden in kale melkprijs en de melkstromen het verschil gaan maken. Dus al die voorgenoemde omstandigheden zou een overstap kunnen rechtvaardigen. De grote jongens gaan echt niet weg indien er niet financieel plaatje achter staat. Melk is melk en geld is geld en emoties tellen niet
+4
brabo
Quote Reactie van @van Ittersum:
De grote jongens gaan echt niet weg indien er niet financieel plaatje achter staat. Melk is melk en geld is geld en emoties tellen niet

Als je het gezeur en gezeik van je melkafnemer helemaal beu bent, dan maakt de laatste cent melkgeld je echt niet zo veel meer uit. Dan ga je gewoon weg
Frits1
@brabo geld is baas.
+2
van Ittersum
@brabo 2 miljoen kg x 1 cent = 20000 euro voor ....gezeur die in principe niet afwijkt van andere melkfabrieken maar alleen in een ander jasje is gestoken. Nu hadden we het hier over 2017 2 cent dus 40000 euro....gefeliciteerd dat u dat niets noemt, ik vindt het een bult geld
+8
weurding
@van Ittersum heethoofden hebben in een vlaag van verstandsverbijstering in het verleden ook frieslandcampina de rug toegekeerd. Wilden later graag terug. Wacht rustig af. Gaat nu weer gebeuren. Regels die rfc nu heeft en a ware niet is a metter of time
+2
ejb
@weurding Ken er geen 1 die graag terug wil.
Lees wel eens boeren die er graag heen willen maar die weten dan nog niet hoe je behandeld word bij RFC en hoe vreselijk arrogant de bestuurders zijn.
pieta
@ejb Ik ken er wel.
weurding
@pieta ik ook
+3
grös
@weurding
Ze zullen het niet zo hard toegeven, maar als je 8 jaar lang 50.000e per jaar minder beurt omdat jouw melkauto toevallig geel is.. , maar zie ze nu ook nog niet zo hard naar A-ware overstappen dus misschien bevalt het toch wel.
+2
weurding
Quote Reactie van @ejb:
hoe vreselijk arrogant de bestuurders zijn.

kan best zijn, maar je spreekt ze niet en hebt er weinig mee te maken, heb je de boel op orde is er weinig aan de hand, heb je dat niet kom je jezelf ook wel tegen bij een andere afnemer
+2
ejb
@weurding ze hebben mij op leden vergadering rfc heel bewust de rug toegekeerd toen ik aangaf te twijfelen of ik bij rfc moest blijven of dat ik wegging. En dan is het nog een collega melkveehouder uit de omgeving ook. En dat noemt zichzelf bestuurder.
Verder weet ik dat hoofdbestuurders lang niet altijd de waarheid spreken
+1
pieta
@ejb Ik kan het me best voorstellen. En als je er voor jezelf uit bent wat het beste voor je is dan is het gewoon een goede beslissing. Maar als je gaat omdat je denkt dat ze je op een ander wel alles open en eerlijk voorleggen dan zal het nog wel een keer tegen gaan vallen.
+2
van Ittersum
@ejb ken er wel 5 met ik denk totaal 8-10 miljoen kg die op hoge poten toen naar doc zijn gegaan en nu weer bij Aware zitten
Leo,s vriend
@ejb ik ook.
+2
Flinstone
@ejb ik ken er genoeg hier die met veel bombarie vertrokken naar DOC en hun ledenkapitaal uitgekeerd kregen! Moesten toen wel ff de melktank overnemen en weg was een groot gedeelte van het geld! Misschien nog ff een nieuwe auto gekocht en geld op! De laatste paar jaar elk jaar een Mercedes minder als wij!
En geen pensioen in obligaties!
George
Quote Reactie van @Flinstone:
e laatste paar jaar elk jaar een Mercedes minder als wij!

Hoeveel Mercedessen heb jij dan ondertussen?
Flinstone
@George ben er maar een nodig en het kan ook een BMW zijn😂
Los elk jaar behoorlijk af op onroerend goed! Zie het verschil wel met vergelijkbare DOC bedrijfjes en dan zullen ze best een lagere kostprijs hebben maar het moet uit de lengte of de breedte komen!!
jvt
@weurding klopt, hebben wij ook gedaan destijds, van het oude campina ( wat trouwens nu ook dramatisch slecht zou betalen als er geen fusie zou zijn geweest) naar walhorn. Nu dus arla. RFC komt in dit gebied niet, maar zou graag terug willen, 2,5 ct per jaar is veel geld
verbi
@van Ittersum Voor mij is dat ook veel geld maar 40000 voor iemand met 2 miljoen ltr melk niet
+4
weurding
@verbi houdt ze het maar eens voor, man,man,man, wat een reactie
+4
van Ittersum
@verbi 40 k , u vergeet iets, pure winst!!!! 0 cent kosten staan hier tegenover. Onbegrijpelijke reactie, foutje in uw gedachtengang?
pieta
@verbi Als ze dat elk jaar zouden moeten missen is dat ook voor hun gewoon veel geld. Ze hebben ook niet zo veel melk omdat ze het altijd weggegeven hebben. Waarschijnlijk hebben de meesten wel een goede reden om te vertrekken. Maar ik ga er niet vanuit dat ze vertrekken om dan maar minder melkgeld te ontvangen en zeggen ach dat laatste beetje maakt me niet uit.
Noorderling
@van Ittersum
Als je vertrekt en je obligaties en oprotpremie beurt ontvangt een bedrijf met 2miljoen kg melk 3 ton. Moet RFC 7jaar lang 2cent meer betalen. Daarnaast moet er geld ingelegd worden voor groei, kan sommige bedrijven ook raar uitkomen met allerlei peildata.

Van die 3 ton kun je toch een 30 koeien meer melken. Als je technisch een beetje goed draait, haal je een resultaat van 1000euro per koe. Heb je van die 2cent a 40.000euro de helft sowieso al te pakken. Dan is het verschil nog maar 1 cent 😉
+1
weurding
@Noorderling dan ga je er van uit dat a ware altijd in die 7 jaar gelijk of hoger uitbetaald..... net zoeiets al het weer voor augustus voorspellen, kan alle kanten op
Erik 1979
@weurding precies. De sekte aanhangers gaan ervanuit dat Campina altijd meer uitbetaald. Maar het gaat bij de LTO sekte hetzelfde als bijna alle andere sektes. Die vervreemde zich van de werkelijkheid en plegen een keer zelfmoord.
weurding
@Erik 1979 als sektes uit de hand of uit het gareel lopen worden de leiders opgepakt, niet de leden ..... 😂
+1
Erik 1979
@weurding bij de LTO moeten de leden dat maar eens doen! Schandalig hoe het bestuur praat over de melkveehouders. En iedereen weet dat ik LTO Rabobank en Campina als èèn zie! De leden zijn gehersenspoeld. Beetje normaal denkend mens accepteert dat gescheld en beleid niet!
+1
torrarica
@Erik 1979 Bij wat voor sekte zit jij dan ? een beetje lopen meutelen op dit prikbord stelt ook niets voor.
robbies
Quote Reactie van @torrarica:
Bij wat voor sekte zit jij dan

De prikkers. is een online sekte
+2
Erik 1979
@torrarica ik zit bij geen enkele sekte! Maar als jij vraagt welke belangenbehartiging:) ook geen. Wij zijn sinds de jaren 90 echte vakbonds aanhangers. Vanuit de varkenshouderij achter grond heeft LTO flink gefaald. Daarbij werden de plaatselijke LTO bestuurders altijd bevoordeeld. Op dit moment vindt ik het allemaal visie loos. NMV (in Duitsland BDM ) was terecht voor behoud quotum. Maar strijd verloren. Dit is en blijft het belangrijkste thema. Nu hebben ze geen goed alternatief in Europa om de bende en koude sanering op te lossen. Ik ben van mening dat zij ook een plan B moeten hebben om voor de sterkere melkveehouders een goede toekomst in de melkveehouderij te houden en de zwakkere menselijk eruit kunnen stappen. Een vakbond is namelijk voor ALLE leden. LTO heeft gestreden voor een vrije markt. Bauernverband ook. Daarnaast heel veel fouten gemaakt. Ik vind persoonlijk voor de Nederlandse melkveehouders de tweeling fraude nog wel het ergste. Beetje bestuurder geeft zijn fouten toe en bied excuses aan. En staat daarna zijn positie af aan iemand met een smetteloos verleden. Als er nu een belangenbehartiging opstaat waar wij achterstaan doen wij weer mee. Als er actie gevoerd moet worden doen wij mee. Momenteel uit ik hier en op andere plaatsen mijn onvrede totdat er een beweging is waar wij ons bij aansluiten. En Nu gaan wij dus onze eigen weg. Daarbij probeer ik WEL mensen een hart onder de riem te steken als het even niet zo lekker gaat. Wij zijn ondanks dat wij concurrente van elkaar zijn ook collega's. En die gun ik allemaal het aller beste!
+1
Flinstone
@weurding A ware, Vreugdenhil etc gaan nooit meer als nodig betalen voor je melk want ze willen vooral zelf zwemmen in het geld! Pootjebaden doen ze al en dat voelt goed over de rug van die stumpers bij Vreugdenhil
putjesschepper
@Flinstone aware ziet tenminste waar handel is zie bijvoorbeeld nu de mozzarellafabriek waar straks 400 miljoen kg melk voor nodig is.bovendien is dit al verkocht voordat ze gaan bouwen.blijkbaar ziet rfc wat over het hoofd die stakkers willen niet meer melk.en als topline niet door gaat zit aware eerder hoger als lager.
+2
ted9
@putjesschepper Haha de mozzerella is al verkocht wat een lul verhaal er is markt voor bedoelen ze maar ook ander bedrijven zitten niet stil. Als je producten al kunt verkopen voor dat de fabriek is gebouwd dan zouden alle andere fabrieken liggen te slapen en dat is zeker niet zo.
+2
putjesschepper
@ted9 fc slaapt al jaren😥
+7
ted9
@putjesschepper jaren lang een van de beste betalers zelf zonder nabetaling nog een betere prijs dan een groot deel vd andere fabrieken. Hadden jullie als leden in 2013/14 voor de poort moeten staan dat jullie graag een fabrieksquotum wilden.

O nee iedereen wilde los meer melk nieuwe stal. Dat fc dit ook voor een deel aan zichzelf te danken heeft hoor je mij niet zeggen. Denk jezelf maar eens in hoe het is om als bedrijf zijnde 7 dgn in de wk miljoenen ltrs melk te ontvangen ook bij een zwakke vraag en de boeren melken maar door. Zie maar dat je t spul kwijt raakt. Zelf jaren aan hogeveen geleverd als je dan sommige fc boeren hoort klagen dan word je daar kots misselijk van. Vooral paar jr geleden sommigen weten niet hoe goed ze het hebben. Een grote groep gaat daar nog achter komen de komende jaren let op mijn woorden.
putjesschepper
@ted9 beste ted9,in 2014 hebben een aantal leden in de vergadering in Sneek een voorstel gedaan voor a en b quotum.achter de bestuurstafel werd gelachen en ze zeiden dat het absoluut niet nodig was.2 leden die dat voorstel deden zijn nu opgestapt.
Erik 1979
@putjesschepper een a en b quotum is gewoon een stom idee. Grote bedrijven die willen groeien vinden een oplossing om vollop te leveren. De gezinsbedrijven zitten er mee omdat ze te weinig omzet draaien voor de vaste kosten voor het ontwijken van b melk. Bovendien ben ik van mening dat een melk coöperatie moet doen waarvoor die is opgericht. En dat is alle melk van alle eigenaren zo goed als mogelijk verwerken. Beleid maken voor melkveehouders moeten ze aan de melkveehouders over laten. Die horen daar een gezamenlijke belangenbehartiging voor te hebben die los staat van alle partijen die zaken doen met de melkveehouders. Als de melkveehouders er niet uit komen moeten ze alleen van de overheid op de nummer gezet worden en niet door hun eigen coöperaties. En zeker niet door hun eigen belangenbehartigers. Want die falen dan.
+2
puntertje
@Erik 1979 Maar goed dat jij geen marketingmanager bij Apple bent; 'wat nou vraag en aanbod op elkaar af proberen af te stemmen, zoveel als mogelijk is uit die fabriek persen, en als de prijs dramatisch daalt, door produceren tot andere producenten omvallen'.
En als we zelf omvallen geven we de bank de schuld, of niet Erik?
+1
Erik 1979
@puntertje lekker onder de gordel. Gewoon lezen wat ik altijd schrijf. Europees quotum. Geen fabrieksquotum want dat kunnen de grote ontwijken. Wat gebeurt er. De grote die verder willen stappen op. De kleine gaan door met fabrieksquotum. De echte nemen de buurman over en geven daar gas naar andere afnemers en leveren thuis aan Campina. De consument koopt waar het goedkoopste is dus als Campina de zelfde producten levert als andere kunnen ze niet meer vragen. Dus die wordt langzaam uit de markt gedreven.
ted9
@Erik 1979 Grote bedrijven met meer dan 200mk die niet kunnen beweiden zijn zo ie zo al failliet financieel gezien niet maatschappelijk wel. Daar ga jij in duitsland ook nog wel achter komen. Ook zal het binnen 10 jr gebeurt zijn met het vinden van geschikt personeel. Of je moet een bovengemiddelde uurloon kunnen betalen en hypermodern zijn die twee gaan niet samen omdat je geen meerwaarde kunt krijgen met die omvang.
Twentsch Land
@ted9

Ach en dan komt er van zelf een dag dat er weer heel veel kan.
+2
Erik 1979
@ted9 als de consument weidemelk wil dan koopt die die lekker goedkoop uit weidelanden zoals ierland nieuw Zeeland etc. Met het slechte imago van de intensieve Nederlandse melkveehouderij willen ze dan niets te doen hebben. Jullie richten je op een markt die jullie niet kunnen bedienen kostprijs technisch gezien. Ze proberen jullie dat wijs te maken. Niet meer dan een hype!
+1
ted9
@Erik 1979 Zie anders nog weinig weidemelkuit i deze landen in de schappen zal ook niet snel gebeuren mensen willen versproducten. Dat jij Nederland als intensief beschouwd en dat we markten bedienen waar jou stalmelk nooit naar toe zal gaan steekt jou natuurlijk. Ik heb het idee dat jij het type boer bent dat denk dat meer meer een groter grootst de weg is ik hoor je namelijk alleen maar over gas geven hier gas geven daar. Dat dat niet de toekomst zal zijn in eu mag wel duidelijk zijn als je ziet welke bedrijven er niet alleen in nl maar ook in Duitsland failliet zijn gegaan over Denemarken nog maar te zwijgen. Ik hoop dat het je goed gaat maar wel bijzonder dat Nederland wat mp betreft nogal vaak boven in het lijstje staat en ook het vestigen van buitenlandse zuivelfabrieken geeft wel aan dat onze melk wel erg in trek is in de wereld. Aangezien duitsland een melk overschot heeft de afgelopen jaren en Duitsland een van Nederlands grootste afzetmarkten is geeft wel aan dat wij in Nederland op de goede weg zijn
+1
Erik 1979
@ted9 eerlijk gezegd zie ik hier in de supermarkten jammer genoeg niet veel Nederlandse zuivel. Als jullie in supermarkt bij ons in de buurt weten waar ze lekkere vla verkopen hoor ik dat graag. Verder steekt het mij niet veel. Wij hebben op dit moment een kostprijs die ver onder gemiddeld ligt. Dus dan stoppen eerst minstens 50 % andere en dan wij. (Is al gebleken zelfs een faillissement stopt ons bedrijf niet en dat komt vanwege de goede opbouw en lage kostprijs van de lokaties). En ja Nederland is heeeeel intensief meede daarom ben ik er ook weg gegaan. Maar het gaat in het geheel niet om mij. Hier gaar het om het falen van Europees beleid en vooral om het domste jongetje van de klas en dat was de Nederlandse melkveehouderij! En dan bedoel ik zeer zeker niet de individuele melkveehouders! Die zie ik als collega's waar ik veel van kan leren!
+3
George
Quote Reactie van @Erik 1979:
Hier gaar het om het falen van Europees beleid en vooral om het domste jongetje van de klas en dat was de Nederlandse melkveehouderij! En dan bedoel ik zeer zeker niet de individuele melkveehouders! Die zie ik als collega's waar ik veel van kan leren!

Ik denk dat je echt gelijk hebt. Beleid was gewoon kut en afschaffing quotering de grootste fout allertijden. Individuele melkveehouders wilden ook veel te graag veel teveel melken zonder zich af te vragen of er een markt voor was. Immers onder het quotumtijdperk was er ook zuivel genoeg in de wereld. Maar LTO naaide de zaak op over te hoge quotumkosten , welvaart- en bevolkingsgroei in de wereld en als we het hier niet molken dan molken ze het wel elders en konden we niet profiteren van die geweldige groeimarkten in de wereld. En RFC die zou wel eventjes al die leden melk gaan verwerken en vermarkten. Stelletje tobbers zijn die bestuurders , zo'n bar slecht inzicht als ze hadden. Van LTO , RFC tot de Rabo toe die geld uitdeelden voor innovatieve veel te grote bling bling stallen vol rode gadgets en de ene na de andere open dag werd georganiseerd op deze klaar voor de toekomst "Bevrijdingsdag" bedrijven.
+1
weurding
Quote Reactie van @George:
afschaffing quotering de grootste fout allertijden.

europees wa, geen nl beslissing, de P rechten, dat weer wel
+1
Erik 1979
@weurding altijd het zelfde smoesje. Het was een Europese beslissing. Hat er gvd iets aan gedaan. Dan kon je tenminste zeggen dat je je best gedaan hebt. En had dan niet 2 juli als bevreidingsdag aangegeven. 2 juli is bevreidingsdag voor de milieu freaks en rechts die de veehouderij uit Nederland wil hebben vanwege een andere agenda. Ben voor de afwisseling eens eerlijk!
+2
George
Quote Reactie van @Erik 1979:
altijd het zelfde smoesje. Het was een Europese beslissing. Hat er gvd iets aan gedaan. Dan kon je tenminste zeggen dat je je best gedaan hebt.

Inderdaad dat is gelul , feit is dat LTO voor afschaffing Europese quotering was en daar vol op in heeft gezet. Dat was dus de foute kant kiezen, want Duitsland en Frankrijk waren voor behoud quotering. Als ze zich volop hadden ingezet voor behoud was ze niks te verwijten , nu echter wel en hebben ze compleet falend beleid gevoerd met als hoogtepunt fosfaatrechten alleen in NL met een bizarre invoering op een discutabele datum , fosfaatreductieplannen om zogenaamd de derogatie te redden . Allemaal wanhopige onzin door falend slecht beleid met weinig vooruitziende blik van de bestuurders.
+1
weurding
Quote Reactie van @George:
Als ze zich volop hadden ingezet voor behoud was ze niks te verwijten ,

waarom denk je dat we lid af zijn geworden 3 jaar terug, meer kon ik er ook niet aan doen
+1
Erik 1979
@weurding dat was een goede stap.
+5
weurding
Quote Reactie van @Erik 1979:
Hat er gvd iets aan gedaan.

beetje dimmen ja, jij hebt het zelfs niet gered ten tijde van quotering in duitsland, komt bij dat wij geen nota's open staan of mensen benadeeld hebben in onze hele carriere, alsjeblieft zeg,
+1
weurding
Quote Reactie van @Erik 1979:
Ben voor de afwisseling eens eerlijk!

heel mijn leven oprecht en eerlijk het bedrijf voortgezet,nooit iemand tekort gekomen, je zou willen dat jij dat kon zeggen
Erik 1979
@weurding ik kan dat zeggen! Ik ben eerlijk Diegene die iets anders beweert wil ik graag onderbouwd zien. Het is niet voor niets dat er zoveel toe leveranciers nog steeds achter mij staan! Zoals ik al eerder geschreven heb: ik laat mij niet knechten. Dat was het grootste probleem van de bank. Bovendien was mijn faillissement precies in het overgangsjaar voor quotum. Dus dat ik mij niet gered heb in het quotum tijdperk is niet waar. En in het quotum loze tijdperk redden wij ons weer. Het is zo intens gemeen om iedere keer als je weet dat ik gelijk heb over de mistanden die er zich afspelen in de melkveehouderij over mijn faillissement te beginnen. Heb je geen betere argumenten?
weurding
@Erik 1979 intens gemeen..? Was er nooit over begonnen als je niet tegen me gezegd had wees een keer eerlijk. ......Ga geen namen noemen maar kom op veel plekken en kan je op een briefje geven dat er ook legio toeleveranciers zijn waar je echt geen krediet meer hebt
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Erik 1979:
altijd het zelfde smoesje. Het was een Europese beslissing.

Dan hadden we andere ellende gehad als melkqoutem was gebleven
oa Torenhoge qoutem kosten denk ik
hans1980
@MTSTAMMINGA heb je nu toch ook met P???!!!
Of stamminga heb je toevallig een nieuwe stal en die redelijk vol?
+1
MTSTAMMINGA
@hans1980
Dat er altijd een beperking is die je dwaars zit als mens/ondernemer is nu eenmaal zo
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Dat er altijd een beperking is die je dwaars zit als mens/ondernemer is nu eenmaal zo
Reageer @

Karst er is gewoon dwaas beleid gevoerd. Maar de boeren dachten alleen maar aan Bevrijdingsdag en gaserop. Ik heb het nooit begrepen , echt niet.
+1
Erik 1979
@MTSTAMMINGA onzin. Je hoeft geen quotum te kopen. Dan heb je de kosten ook niet. De meeste melkveehouders willen niet veel groeien, die zijn namelijk gelukkig met wat ze hebben. Diegene die harder willen groeien horen meestal niet in Nederland en moeten dan maar vertrekken. Voor die paar groeiers kun je toch niet zo'n bende maken!
+3
Frans1
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Dan hadden we andere ellende gehad als melkqoutem was geblevenoa Torenhoge qoutem kosten denk ik

Maar geen korting voor niet grondgebonden,geen p-reductieplan,geen 2ct regeling, 10 ct regeling, vermeende tweelingfraude,en de kers op de taart natuurlijk onze nieuwe fabrieksreferentie bij FC
En quotumkosten zijn alleen voor degenen die kopen willen
+1
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Dan hadden we andere ellende gehad als melkqoutem was geblevenoa Torenhoge qoutem kosten denk ik

Karst ten eersten quotumkosten maak je zelf. Niemand verplicht je om te kopen. Nu is het weg en zijn er fosfaatrechten maar dan alleen in NL en niet Europees ingevoerd. Dit zet je ten tijden van goede melkprijzen direct op achterstand als andere landen door afschaffing quotering wel hun productie kunnen opvoeren. Het was gewoon dom beleid van jouw geliefde standsorganisatie , heel de inzet was verkeerd. Maar niemand die binnen die organisatie het boetekleed aan trekt. Maar ik blijf ze er wel aan herinneren.
hans1980
@George heb vaak destijds gezegd dat quotum ook in een meer flexibele vorm had kunnen worden geregeld, dus toen elk jaar 1% erbij voor zachte landing😂😂
Maar had dus ook soms erbij in bv. 2015 ten tijde van lage melkprijs-5% daarna weer plus en viseverca.
Was beter dan interventieregeling met poeder en veel beter dan solo actie van RFC
+1
pieta
@MTSTAMMINGA Nee, dan hadden we geen torenhoge quotumkosten gehad. Daar kon je voor kiezen om dat te voorkomen. Er was dan waarschijnlijk beperkt gegroeid op individueel niveau en er waren dan ook een hoop kosten en maatschappelijke en persoonlijke ellende bespaard gebleven.
+2
George
Quote Reactie van @weurding:
europees wa, geen nl beslissing, de P rechten, dat weer wel

Mwah dat ben ik niet geheel met je eens , er is vooral vanuit Nederland en Ierland nogal wat druk uitgeoefend om de quotering af te schaffen om eerder genoemde redenen. Terwijl Duitsland en Frankrijk maar al te graag de quotering wilde voortzetten had de belangenbehartiging zich juist achter die landen moeten scharen wat NMV en DDB ook wel deden. Maar LTO zag het allemaal anders en de meeste NL boeren stonden ook liever in de startblokken om vanaf april 2015 gas te geven , bevrijdingsdag en gaserop waren de nieuwe termen. Bestuurders van LTO en RFC waren gewoon dwazen , met een weinig vooruitziende blik. Sieta en NMV hadden het beter in de gaten maar die werden verguisd.
+1
hans1980
@George klopt helemaal! Afschaffen EU melkquotum was historische blunder dat wij de wereldmarkt moesten bevoorraden is ook een waanzinnige gedachte.
De EU heeft met z'n 500 miljoen consumenten genoeg!
Omdat vraag naar zuivel gepaard ging met economische voorspoed in China was het afschaffen 1 + 1 , niemand heeft ooit gedacht aan economische teruggang (recessie) Aanbod van zuivel loopt nu al de spuigaten uit binnen EU , Ierland gaat evenals Duitsland maar zeker ook Polen en Italië hard qua groei in melkproductie!
Veel harder dan vraag ook daarom heeft RFC het moeilijk in Duitsland en moet er geld achteraan.
China is appart verhaal wel gigantisch potentieel met miljard inwoners maar land is comunistisch en laat buitenlandse investeerders mondjesmaat toe ook wordt locale zuivel bevoordeeld en investeert het land zelf in megastallen, verder gaat het economisch veel slechter dan 10 jaar geleden.
Wat RFC nu wil (eigen fabrieksquotum) is een farce bescherming voor melkprijs in vrije EU markt, ze proberen nu met kostprijs verhogende (vooral voor boer) maatregelen zoals groene soja, energieneutraal ,deeltijd/volledig weidegang, kringloopwijzer, focus planet en andere onzin schapruimte veilig te stellen (die meerwaarde kunnen ze onder de klomp schrijven) . De extra kosten die RFC hiervoor maakt (en boeren) komen terecht bij alle leden RFC dus of ze in de toekomst nog steeds bij hoogste melkprijs betalers horen is maar zeer de vraag?
Tel daarbij op de financiële structuur voor die extra melk sinds afschaffen EU melkquotum (ca. 2miljard ) is geen extra inleg gevraagd nu komt er financieel gezien een uitholling van coop en passeren er onotodoxe maatregelen zoals bizarre 10cent inhouding bij groei (terwijl nl boeren al nauwelijks kunnen groeien vanwege fosfaatrechten) en vertrek premie? Dus minder melk minder omzet moet het verdienmodel redden , rare economische kronkel, terwijl er juist gebouwd is op capaciteit.
Verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, geldt zeer zeker ook voor (coöperatie) RFC
+3
jvt
@Erik 1979 faillissement stopt bedrijf niet? Je bedoelt dat als er een investeerder instapt, er een mogelijkheid is geboden dat het bedrijf verder gaat. Lijkt mij dat die financiele injectie, tesamen met een dupering van derden door een faillissement, belangrijker zijn geweest voor voortzetting dan opbouw en de lage kostprijs
Erik 1979
@jvt lijkt jou . Inderdaad ins en outs ken je niet. Investeerder was nodig om bedrijf stiekem uit faillissement te kopen. Lokaties waren super. Dat samen met goede resultaten. Jij hoort verhalen en schrijft veel maar hebt niet de ballen om mij recht in de ogen te kijken en te vragen naar die zogenaamde gedupeerde. Wij kennen bijv alle twee een mechanisatie bedrijf waarvan het transport bedrijf veel lult. Waarom winnen wij dan de rechtzaken. Mijn naam wordt kapot gemaakt door zulke uitspraken. Ben eens eerlijk. Hoever woon jij vanons vandaan. Nooit mij gevraagd. Terwijl jij zelf grootste ruzie had in jou oude dorp. Oordeel ik ook niet over. Maar kan net zo goed iedere keer gaan schrijven dat jij een ruzie zoeker bent die met iedereen overhoop ligt. Beetje dom als je oordeeld als je niet beide kanten aan hoord. En op internet wat lezen is niet aanhoren! Daar wordt vaak maar de halve waarheid verteld of volledig gelogen. BTW dat mechanisatie bedrijf heeft dankzij mij al het geld terug gekregen en vanwege ons faillissement hebben wij onze aanklacht terug laten trekken omdat het anders het geld toch maar naar de ING ging. Die eigenaar had al een andere baan gezocht omdat hij bij het verliezen van de rechtzaak het bedrijf was verloren. Hij kon blij zijn dat wij failliet gingen. Rechtzaak hadden wij namelijk gewonnen totdat het echt over geld ging. De voer leveranciers hadden allemaal het geld verzekerd dus allemaal geld terug. Enige echte gedupeerde ben ik!
+1
puntertje
Quote Reactie van @Erik 1979:
omdat het anders het geld toch maar naar de ING

Geen gedupeerden, maar anders zou het geld toch maar naar de bank gaan? Dan is er toch een gedupeerde lijkt mij. En ik heb niks met banken, maar je zet zelf handtekening bij een overeenkomst met een bank en als je daarna huilie huilie gaat doen dan heb je de voorwaarden wat slecht gelezen. Nu begrijp ik dat je trots bent dat je een bank dupeert en weer vrolijk verder kan gaan. En je stelt jezelf als voorbeeld hoe geweldig je bezig bent. En nee, ik ken de ins en outs niet, maar laten we stellen dat je de schijn wel wat tegen hebt.
Mijn bank verhoogd de opslagen als het risico in de sector toeneemt. Ik betaal dus indirect voor jou handelswijze. Dat interesseert jou natuurlijk geen hol, maar om nu zo verheven te doen.....
weurding
@Erik 1979 mmmm enige gedupeerde ben jij? Van de week nog een leverancier van stalinrichting gesproken.... hadden nogal te goed
Flinstone
@weurding nou van wie😇
Erik 1979
@Flinstone ik weet nu van wie . Pb bericht gehad. Neem morgen contact op met die firma. Dat is een zeer nette firma waar ik goede afspraken met de directeur mee heb. Bovendien hebben ze na mijn faillissement weer over de 200.000 aan rekeningen gestuurd en volgens mij zijn die allemaal betaald. Maar ik ben blij als mensen mij ergens op wijzen. Zulke firma's mogen niet benadeelt worden en heb ik als ik mijn afspraken na kom ook niet gedaan.
weurding
@Erik 1979 jij bent weinig wijzer geworden want persoon in kwestie wiens naam ik toch niet vrijgeef werkt daar niet meer
Erik 1979
@weurding dan klopt jou verhaal ook niet! Dan is het weer gelul om niets! Bedankt voor de info. Blijkt weer dat ik eerlijk ben. Misschien dat ik mij verkeerd verwoordt heb. Of jij eerlijk bent weet ik niet dus sorry als ik jou beledigd heb. Ik bedoel daarmee LTO bestuurders die iedere keer ontkennen dat LTO grote fouten hebben gemaakt.
weurding
Quote Reactie van @Erik 1979:
Dan is het weer gelul om niets!

nee, geef je zelf ook aan, klopt als een bus, anders bevestigde je het zelf niet
+1
Erik 1979
@weurding nu ben jij niet eerlijk. Jij verteld mij de firma. Ik vertel jou dat ik de directeur erover gesproken heb en afspraken gemaakt heb. En bevestig dat er in de faillissement een post open staat. Maar dat wij veel zaken met elkaar doen en dat zo gauw er de mogelijkheid bestaat het oplos. Hij valt er niet door om en weet dat ik hier in mij woordt houd. Is naar mijn mening zeer netjes. En zeer eerlijk. Hij heeft er ook alle begrip voor dat het momenteel niet kan. Dus dit is echt een helemaal verkeerd voorbeeld. Nogmaals kom als je mij wilt beschuldigen met voorbeelden waar ik bewust iemand benadeelt heb. Als je die weet wil ik er voor plat liggen om het op te lossen. Niet voor criminelen zoals een bank. Daders pas ik voor. Maar nette ondernemers waar gewoon mee gesproken kan worden ken ik geen die ik benadeelt heb.
+2
weurding
@Erik 1979 je kan goed lullen, ook een gave, die achterstand kan jij zeggen dat je afspraken hebt lopen, hoorde toch wel anders, laat het hierbij, wil verder niemand in diskrediet brengen, als je zelf eens even oplet wat je schrijft kan je zulks vermijden
pietjepuk
Quote Reactie van @weurding:
je kan goed lullen, ook een gave,

Ken er meer die zo goed kunnen lullen en waar alles groot en veel was. Nu durft hij zich niet meer onder de boeren te vertonen. Zijn nog al wat gedupeerde die al een keer naar hem op zoek geweest zijn.
cs-agrar
Quote Reactie van @pietjepuk:
Zijn nog al wat gedupeerde die al een keer naar hem op zoek geweest zijn.

Als dat flinke bedragen zijn hoeft diegene ws niet eens vreemd op te kijken een of andere oost-europeaan onaangekondigd op bezoek te hebben
pietjepuk
@Erik 1979 Hier komt er dan toevalig 1 aan het licht die op zijn centen moet wachten. Kun jij garandeeren dat dit de enigste is.
+2
Erik 1979
@pietjepuk nee. Natuurlijk niet. Maar ik ken er geen waar ik normaal mee kan praten die benadeelt is. Behalve die waar wij een rechtzaak mee hadden. Maar een rechtzaak is als een oorlog, geeft alleen verliezers. Ken jij er laat het aub weten! Btw ik vind het wel triest dat iedere keer als ik mij intensief in een discussie meng dat ik aangesproken wordt op mijn faillissement. Meeste boeren durven zich na het stoppen niet meer in de openbaarheid te vertonen. Jullie moeten jezelf eens bedenken dat 50% stopt de komende 10 jaar. Op een leuke of minder leuke manier. Moeten die op een minder leuke manier stoppen ook zo behandeld worden?
weurding
Quote Reactie van @Erik 1979:
Op een leuke of minder leuke manier.

ben ook op een minder leuke manier gestopt maar niet met nadelige gevolgen voor toeleveranciers of anderen, nogmaals als je niet gezegd had "ben voor de afwisseling eens eerlijk" had ik de discussie niet zo ver laten komen, kon het even niet uit jouw mond horen
+5
Wilbert
Quote:
Btw ik vind het wel triest dat iedere keer als ik mij intensief in een discussie meng dat ik aangesproken wordt op mijn faillissement.

@Erik 1979
Tsja, heb je echt geen idee waarom? Weinig zelfreflectie? Laat ik zeggen, je komt nogal arrogant over en doet neerbuigend de Nederlandse (weidende, extensieve) melkveehouderij. Maak je geen vrienden mee. Zeker niet als dat uit de mond komt van iemand die het familiekapitaal in al zijn ambitie heeft vergokt. Jouw ouders hadden namelijk ook lekker kunnen genieten van hun kapitaal en jouw lekker jou eigen ding kunnen laten doen. Geen probleem toch voor iemand die overal kapitaal weet je halen, toch?
Ps. Ben benieuwd hoe jij die leveranciers gaat betalen, boekhoudkundig? Sturen ze een nepfactuur naar je vrouw? En ook de gederfde rente? Kunt wel makkelijk roepen dat ze niets tekort komen, maar zij hebben ook een hypotheek, personeel en andere lasten. En ze gaan graag van de winst op vakantie.
+1
pieta
@Erik 1979 Ik vind ook niet dat ze je telkens op je faillissement hoeven aan te spreken. Maar je faillissement geeft toch een bepaalde achtergrond aan alles wat je schrijft/zegt. En je hebt nogal een uitgesproken mening en dat geeft ook meer reactie.
puntertje
Quote Reactie van @Erik 1979:
Niet voor criminelen zoals een bank. Daders pas ik voor. Maar nette ondernemers waar gewoon mee gesproken kan worden ken ik geen die ik benadeelt heb.

Dus als het in jou ogen nette ondernemers zijn, dan betaal je, en anders zijn het criminelen die je niet hoeft te betalen.
Nou, dat is dan duidelijk.
Erik 1979
@puntertje criminelen hoef je niet te betalen. Sta ik voor. De grote banken zijn criminelen en als die op hun geld blijven zitten is dat ook geen probleem. Als je kijkt hoeveel mensen ze het leven zuur maken en iedere keer met een afkoop som eraf komen. Schandalig. Ik begrijp mensen ook niet als ze die nog verdedigen. Die zijn wereldvreemd. Mensen waar wij een rechtzaak mee hadden hebben ons benadeelt. Als ik niet failliet ging hadden ze ons de schade kunnen vergoeden. Wij zijn het gewend om rechtzaken te winnen. Ik probeer wel rechtzaken te voorkomen omdat je beter geen schade kunt leiden . Netjes zaken afwerken levert voor iedereen meer op. Helaas was dat tijdens de crediet crises een groot probleem. Bijna ieder bouw bedrijf of iets dergelijks had financiële problemen vele wende die af op grote gezonde bedrijven. Grappige was dat bij èèn van de rechtzaken de rechter een bouwbedrijf verweten had dat die van de begroting en de facturen wel een heel groot zooitje gemaakt had. Dubbele afleverbonnen dubbele uren voorlopige facturen niet verrekend geen eind afrekening etc. Erge is dat die klootzak alles gekregen heeft van de verzekering 😠
+7
weurding
Quote Reactie van @Erik 1979:
Wij zijn het gewend om rechtzaken te winnen.

wij zijn gewend ze niet te krijgen 😉
+5
Twentsch Land
@Erik 1979

Niet voor criminelen als een bank !! Maar toen de bank mee ging in je verhaal vond je ze zeker wel geweldig he !
Tuurlijk wil een bank zijn geld terug en daar hebben ze ook recht op, en dat vindt jij crimineel ?

Het is heel simpel...kopen is betalen en verkopen is beuren.....en de gene die verkoopt kan geen bank gaan spelen voor die koopt.
+1
Erik 1979
@Twentsch Land nogmaals de grote 2 Nederlandse banken zijn criminelen vanwege witwas praktijken, libor, dirivaten etc. Wat ze bij ons gedaan hebben mocht ook wettelijk niet. Hoe de uiteindelijke handtekening van de krediet gekomen is horen jullie waarschijnlijk nog wel via de media! Hier reageer ik ook niet meer op. Sorry te gevaarlijk.
puntertje
@Erik 1979 Nou, succes dan maar, zelf benoemde Robin Hood.
+3
jvt
@Erik 1979 Je beantwoord niet echt mijn vraag c.q. opmerking. Ja, je had dus een investeerder nodig om bedrjf uit faillissement te houden. Normaal gezien moet dit niet nodig zijn, meeste bedrijven met goed management en lokatie hebben dit niet nodig. Geef hier geen oordeel over, omdat ik idd situatie ter plekke zelf nooit heb beoordeeld. Maar om gewoon botweg te zeggen dat jullie bedrijven ondanks faillisement gewoon verder draaien doordat lokaties en technische resultaten goed zijn ging me net ff te ver. Maar, mbt recht in de ogen kijken, heb er geen behoefte aan om als ramptoerist te worden beschouwd en ben dus ook nooit de situatie ter plekke komen beoordelen, en ook niet, moeilijke vragen komen stellen, als het financieel mis gaat ben ik niet de persoon om dan ff flink te komen roeren en in te wrijven, hebben het zelf ook moeilijk genoeg na moeizame start hier. Wil jij mij recht in de ogen komen kijken, ben je daarintegen hier altijd welkom, net zo ver van mij naar jou dan andersom. Oordeel verder dus ook niet, stelde alleen vast dat in jouw geval het niet klein krijgen, zonder investeerder, gezien vanaf hier, anders had kunnen zijn. Mbt de niet al te fijne relaties binnen ons oude dorp, klopt, we hadden een aantal mensen waar we het ernstig mee aan de stok hadden, maar dit waren er een tiental, al zochten die zoveel publiciteit zodat het leek alsof we het hele dorp tegen hadden. Maar gedane zaken nemen geen keer in deze, idem bij jou.
+1
Erik 1979
@jvt wij draaide financieel echt goed. De DLV en nog een paar andere bedrijven aangewezen door de ING hebben alleen maar positieve rapporten afgegeven. Ik heb altijd met investeerders gewerkt. Wat maakt het uit of je een hypotheek hebt lease pacht beursgenoteerd of prive investeerders hebt. Is allemaal vreemd kapitaal. Ik heb aan iemand die zeer belangrijk was in het proces gevraagd wat ik moest doen en die heeft mij dit geadviseerd. Ik heb mij aan de wet gehouden. Ik wel. Faillissement heb ik proberen te voorkomen maar andere verplichte mij om het over de faillissement te doen. Was echt nergens voor nodig. Voordeel van faillissement is dat verzekeraars de premie uitbetalen inclusief rentes. Rest is geschiedenis. Dat jij dan vanalles op het forum gooit dat ik bedrijfslIJder ben en niet met personeel om kan gaan etc. Ja zegt inderdaad veel over jou. Doet mij wel veel pijn. Jij hebt waarschijnlijk niet genoeg meegemaakt om iemand die op de grond ligt een hand te geven inplaats van nog verder in de grond te stampen.
+2
pieta
Quote Reactie van @Erik 1979:
De DLV en nog een paar andere bedrijven aangewezen door de ING hebben alleen maar positieve rapporten afgegeven

Na advies van DLV komt vaak het bord te koop. 😁
Jaap40
@pieta met het tegengestelde is anders ook veel ervaring opgedaan. 😄😄
pieta
@Jaap40 Eerst te koop en dan advies van DLV?
+1
Jaap40
@pieta het is maar aan welke kant je staat😎
+3
Erik 1979
@ted9 btw ze hebben het in Duitsland al over 120 kilo stikstof uit drijfmest op akkerland. Wat wil je als dat na enkele jaren in Nederland is nog met zoveel vee? Ik wil jullie niets slechts. Maar een paar problemen krijgen jullie nog wel. Mestverwerking gaat jullie niet redden.
+1
robbies
Quote Reactie van @Erik 1979:
btw ze hebben het in Duitsland al over 120 kilo stikstof uit drijfmest op akkerland. Wat wil je als dat na enkele jaren in Nederland is nog met zoveel vee? Ik wil jullie niets slechts. Maar een paar problemen krijgen jullie nog wel. Mestverwerking gaat jullie niet redden.

En nog predik jij groei?
pieta
@robbies In duitsland weten ze ook dat de uitspoeling plaatsvindt op akkerland.
+1
Erik 1979
@robbies is een economische wet. Daarom Europees quotum. Dan heb je een Europese beperking op melk en alle neven effecten. Niet dat het de melkprijs in de been houd. Maar wel de kostprijs van de liters die je al levert. Wil je meer melken dan moet je maar diep in de buidel pakken door een ander uit te kopen. In het quotum tijdperk kon je ook iedere 10 jaar verdubbelen als je het goed deed. Waarom moest het sneller kunnen. En vooral voor wie was het goed. In ieder geval niet voor de melkveehouders die voor 1 april nog molken. Is bijna niemand beter van geworden.
robbies
Quote Reactie van @Erik 1979:
is een economische wet. Daarom Europees quotum. Dan heb je een Europese beperking op melk en alle neven effecten. Niet dat het de melkprijs in de been houd. Maar wel de kostprijs van de liters die je al levert. Wil je meer melken dan moet je maar diep in de buidel pakken door een ander uit te kopen. In het quotum tijdperk kon je ook iedere 10 jaar verdubbelen als je het goed deed. Waarom moest het sneller kunnen. En vooral voor wie was het goed. In ieder geval niet voor de melkveehouders die voor 1 april nog molken. Is bijna niemand beter van geworden.

zal allemaal best, maar het is een achterhoedegevecht. Nieuwe tijden en nieuwe beperkingen. Niemand is het er echt mee eens, maar dat krijg je als je niet durft te kiezen. Fosfaatrechten blijven tot in de eeuwigheid -net zoals pluimvee en varkensrechten - en RFC gaat haar voorstel echt niet meer radicaal op de kop gooien. Hier moeten we het mee doen. Dat dat verschillende bedrijven de kop gaat kosten is collateral damage. Voor alle groeiers of ambities in die richting is maar één optie; kostprijsbeheersing. reserveren in goede tijden om de slechte tijden door te komen. Zie de varkenshouderij. 2016-2017 relatief goede jaren waarin wat gepot kon worden voor 2018. biggen zijn nu iets van 25 euro. Zie daar maar eens op te overleven bij een bovengemiddelde kostprijs.

Voor consolideerders zit er misschien nog plussen op de melkprijs voor maatschappelijke diensten. Maar dat zal ook altijd net kostendekkend zijn. De winsten zitten verderop in de keten
+1
Erik 1979
@ted9 personeel is gewoon waar. Dat is nu al een probleem. Dat gaat vooral de te grote gezinsbedrijven de kop kosten. Die worden dan nog meer slaaf van eigen bedrijf. Als dat bij ons ook wordt kap ik ermee. Ik weiger om geknecht te worden!
+1
ted9
@Erik 1979 eerlijk antwoord 👍
jan.1
Quote Reactie van @Erik 1979:
personeel is gewoon waar. Dat is nu al een probleem. Dat gaat vooral de te grote gezinsbedrijven de kop kosten. Die worden dan nog meer slaaf van eigen bedrijf. Als dat bij ons ook wordt kap ik ermee. Ik weiger om geknecht te worden!

Daarom hebben gezinsbedrijven dadelijk allemaal melkrobots en 1000 koeien bedrijven met te duur personeel gaan het ook niet worden...
weurding
@putjesschepper in je slaap krijg je soms je beste ideën.... 😁
+1
Frans1
@weurding Natte droom?😂
pieta
@Noorderling De oprotpremie is een extra. De obligaties heb je nu ook al in bezit.
+1
jpls
@pieta ze zijn wel risico dragend, bij de laatste verkoping was er al meer aanbod dan vraag, en de rabo staat wel voor 25 miljoen garant, maar als de helft al aangesproken is gaan ze er toch misschien anders over denken.
+2
brabo
Quote Reactie van @van Ittersum:
dus 40000 euro....gefeliciteerd dat u dat niets noemt, ik vindt het een bult geld

hier in 2007 vertrokken bij het toenmalige Campina en overgestapt naar een partikuliere afnemer waarvan op dat moment bekend was dat ze altijd ongeveer vergelijkbaar uitbetaalde.
Nu een dikke 10 jaar later heeft het me in totaal misschien nog wel iets meer gekost dan die 40.000.
En toch zou ik met de kennis van nu , dezelfde beslissing in 2007 genomen hebben.
Geld is echt niet doorslag gevend in deze. Een goed gevoel bij je afnemer is veel meer waard.
pieta
@brabo 40.000 in 10 jaar kun je niet gelijkstellen met 40.000 per jaar.
Flinstone
@pieta in geval van DOC boeren is dat per jaar bij een gemiddeld leverantie!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brabo:
Geld is echt niet doorslag gevend in deze

In jouw positie niet meer. Voor bedrijven met een ambitieus bedrijfsplan dat nu spaak loopt door de komst van fosfaatrechten en/of melkregulering ligt dat wellicht iets anders.
brabo
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Voor bedrijven met een ambitieus bedrijfsplan

dat is ook een eigen keuze
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brabo:
dat is ook een eigen keuze

Gelukkig wel. Jij gaf aan dat geld echt niet doorslaggevend is, dat geldt zeker niet voor iedereen.
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Ja, mensen met megalomane plannen noemen dat graag ambitieus. Als het dan niet lukt dan hebben 'uitdrijvers' hun 'ambities' doorkruist ipv dat hun luchtkastelen door de realiteit uit de lucht geschoten zijn.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
mensen met megalomane plannen noemen dat graag ambitieus. Als het dan niet lukt dan hebben 'uitdrijvers' hun 'ambities' doorkruist ipv dat hun luchtkastelen door de realiteit uit de lucht geschoten zijn

Net door wiens bril je dat bekijkt. Ik vind de plannen van RFC best logisch en eigenlijk niet vergaand genoeg. De uitvoering is redelijk hopeloos natuurlijk. Het steekt me wel dat de spelregels tijdens het spel veranderd zijn en er daardoor bedrijven buitensporig benadeeld worden. Het lijkt me dan ook niet gek dat dergelijke bedrijven hun eigen plan trekken.
kaas
@van Ittersum over het algemeen word er niet over gestapt maar de onvrede die er heerst bij de rfc leden over de regeltjes die hun zonder overleg worden opgelegd en bij rfc ben je geen boer meer maar nog minder dan een nummer
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Piet1960:
Kunnen nogal wat rechten gekocht worden van de "oprotpremie"

Haalt niet echt uit, rechten kosten € 1,- per kg melk, vertrekpremie is maar € 0,05 per kg melk afgeleverd in het jaar voorafgaand aan het opzeggen.waarbij dan pas op 1 maart van het volgende jaar de biezen gepakt mogen worden.
+1
puntertje
Het is wel logisch dat mannen als v. Weperen opstappen, die worden graag naar de mond gepraat. En Klaas de Jong kan dat fantastisch. Iedereen weer tevreden.
hans1980
@puntertje van weperen blijft toch niet prutsen met die 500 koeien die wil ook vooruit naar 1000 ofzo en dan ben je bij rfc die 10 cent inhoud bij groei gauw klaar mee
van Ittersum
@hans1980 had hij ook wel een jaar kunnen wachten, want is het besluit al definitief? Nee toch, dan zal er andere redenen mee hebben kunnen gespeeld. Kan wel gissen maar dat is puur op 50 km afstand gissen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
is het besluit al definitief? Nee toch

Je weet beter.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam laat ik het dan zo zeggen, is die voorgestelde 1,5% groei definitief ? Of is de uitloop ( door super opgediende hete soep) groter dan het doel. Mes kon ook wel eens aan twee kanten snijden, vanuit gaande dat ook daar niet de domste jongens zitten zie ik wel een soort nieuwe marktstrategie ontstaan. Alleen die is gebaseerd op louter los zand van mijn kant gecombineerd met losse uitspraken van enkele binnendienstmedewerkers.
hans1980
@van Ittersum plan gaat toch gewoon door , ze gaan daar echt niet langer over zeuren
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @hans1980:
plan gaat toch gewoon d

Plan gaat misschien wel gewoon door ,zondere dat we er ooit laats van krijgen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Plan gaat misschien wel gewoon door

Laat dat misschien maar weg. Voor het doorsnee lid is de financiële afroomoperatie die op handen is waarschijnlijk een grotere bedreiging.
familie pelle
@Jack Rijlaarsdam afroomoperatie? verklaar je nader aub?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @familie pelle:
afroomoperatie

De uitgestelde basiszuivelcorrectie gaat bij elk lid één tot anderhalve cent per kg melk kosten, de 10 cent inleg voor extra melk komt na vijf jaar voor rekening van de totale coöp, dus betaalt iedereen daardan aan mee.
familie pelle
@Jack Rijlaarsdam ik denk/ hoop dat die basiszuivelcorrectie er niet komt of iig niet zo’n groot effect heeft als jij stelt.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @familie pelle:
basiszuivelcorrectie

Het was in de eerste instantie wel degelijk de bedoeling om hem er listig door heen te jassen.
Waarschijnlijk zal erin de toekomst wel weer een poging worden gedaan om hem in te voeren er hangen voor de rfc top veel voordelen aan .
Bij een volgende poging is het dan ook van belang dat de leden op scherp staan en dit in de kiem smoren
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
Waarschijnlijk zal erin de toekomst wel weer een poging worden gedaan

Volgend jaar worden er weer nieuwe driejarige afspraken gemaakt over de winstverdeling vanaf 1 januari 2020, dan ligt 'ie zeker op tafel.
familie pelle
@KuikenenKoe klopt, er is nu teveel weerstand
en onduidelijkheid tav de basiszuivelcorrectie. Ik heb geen reden om aan te nemen dat dat volgend jaar niet zo is. Maar inderdaad, dit moeten we niet toestaan.
hans1980
@Jack Rijlaarsdam er komen in die 5 jaar weer nieuwe stoppers alle fabrieksrechten komen dan terug bij RFC die de touwtjes zo goed in handen heeft..
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hans1980:
alle fabrieksrechten komen dan terug bij RFC die de touwtjes zo goed in handen heeft..

Zoals het voorstel nu is, worden deze rechten jaarlijks generiek verdeeld onder degenen die hun vergelijkingsvolume overschrijden. De eerste afwijking hiervan is al bekend: doordat er meer referentie wordt uitgedeeld als dat het collectieve vergelijkingsvolume groot is, worden de rechten van stoppers/vertrekkers in eerste instantie gebruikt om dat verschil op te vangen. Nu afwachten hoeveel ruimte er in het uiteindelijke reglement zit om nog andere zaken af te gaan dwingen.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Hoe bedoel je dit? Als je 1,5% per jaar mag groeien en een ietsje verder in de toekomst de stoppersreferentie ook nog verdeeld worden zijn er toch ook wel die het daar genoeg aan hebben. Ik ben overigens nog steeds voor ieder lid evenveel inleg op een hoeveelheid geleverde liters. Maar ook dat is geen rem groei. Dus ook achter zo'n plan zal een uitgiftebeleid van ruimte moeten zitten.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
is die voorgestelde 1,5% groei definitief

Nee, kan het eerste jaar inderdaad ook minder worden.Iedereen krijgt namelijk het hoogste vergelijkingsvolume uit vijf opties. De optelsom hiervan wordt flink hoger dan de 10,7 miljard kg melk die men als collectief vergelijkingsvolume heeft benoemd. Dit verschil moet overbrugd worden door in eerste instantie de vergelijkingsvolumes van stoppers en vertrekkers niet uit te delen. Complicerende factor is het feit dat het vergelijkingsvolume van vertrekkers naar A-ware helemaal nooit uitgedeeld gaat worden. Wanneer stoppers en vertrekkers niet genoeg compensatieruimte opleveren, wordt het groeipercentage gekort.

Quote Reactie van @van Ittersum:
Of is de uitloop ( door super opgediende hete soep) groter dan het doel.

Ik begrijp niet wat je hiermee bedoelt.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
wordt het groeipercentage gekort.

eventueel omzetten in korting dan ?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
omzetten in korting

Naar verwachting is dat niet nodig. Men schat in zo'n 200 miljoen kg te veel uit te delen, reken dan maar uit hoeveel stoppers en vertrekkers er gemiddeld nodig zijn.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
A-ware helemaal nooit uitgedeeld

Heb daar een bestuurslid om gebeld en die brabbelde er wat om heen en kreeg een antwoord waar ik niks mee kon, vind het namelijk flauw een opzegger is een opzegger ongeacht waar die heen gaat
wordt in statuten immers ook geen onderscheid in gemaakt
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
Heb daar een bestuurslid om gebeld

Districtsbestuur of hoofdbestuur? Maakt in feite weinig uit, kennis op detailniveau is in beide gremnia bedroevend. M'n maat heeft z'n probleem overigens opgelost, Cono-bedrijf erbij gekocht waar vanaf 1 januari de extra melk wordt gemolken. Pfffff... geen liter extra ten opzichte van de begroting, maar wel flink extra financiering en extra arbeid door melken op twee plaatsen.
KuikenenKoe
@Jack Rijlaarsdam
Iemand van district , er was sprake van kennis gebrek of bang zijn teveel te vertellen.

Mooi om te horen van je maat , kan die door en is de strategie duidelijk ,geeft rust in het hoofd. Hij had zowiezo onverwachte extra kosten voor de kiezen gekregen t.o.v de begroting en zal daarom eieren voor zijn geld hebben gekozen en rond hebben gekregen bij financier. Hij zal dit alternatief dan als beter inschatten dan bij RFC voor de bijl te gaan .
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
Hij zal dit alternatief dan als beter inschatten dan bij RFC voor de bijl te gaan .

Ik weet nog geen details, maar ik schat in dat er nu minder extra rente betaald moet worden dan de afdracht in de bodemloze RFC-put geweest zou zijn. Vooral de extra arbeid door op twee plekken te melken lijkt mij geen vooruitgang.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
de extra arbeid door op twee plekken te melken lijkt mij geen vooruitgang.

Dat is zeker een dingetje omdat arbeid bij groeiende bedrijven al een aandachtspuntje is .
Erik 1979
@KuikenenKoe wij melken nu op 2 plaatsen. Binnenkort op 3. Is goed te doen. Moet alleen omvang hebben.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Kan ie niet in zijn geheel naar CONO?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
Kan ie niet in zijn geheel naar CONO

De complete veestapel past in ieder geval niet in de aangekochte stal. De tijd zal het verder leren.
Erik 1979
@Jack Rijlaarsdam ik ken de ins en outs natuurlijk niet. Maar wel ironisch dat ik dit voorbeeld van 2 fabrieken leveren net genoemd heb. En dan de boeren maar denken dat er minder melk komt door het fabrieksquotum. Best wel naïef.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik 1979:
En dan de boeren maar denken dat er minder melk komt door het fabrieksquotum

Ik ben nog geen boer tegen gekomen die dat denkt. Het is ook geen echt fabrieksquotum, je kunt de beperking afkopen, dus meer een ordinaire manier om het eigen vermogen op te krikken. Intern weet men best dat de melk evengoed gaat komen, er is voor de meesten geen weg terug.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
dus meer een ordinaire manier om het eigen vermogen op te krikken

Er is duidelijk opgeschreven in Joure dat het dubbeltje alleen gebruikt wordt voor marktwerking
en daar was het ledenraadslid die bij ons aan tafel zat het helemaal mee eens!
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
duidelijk opgeschreven in Joure

Ik heb de afgelopen periode redelijk wat vergaderingen bijgewoond en hoorde iedere keer hetzelfde verhaal met heel andere nuances, waardoor het plan op elke avond eigenlijk net anders wordt uitgelegd. Beloftes gedaan in Joure zeggen mij dan ook niets. Ze doen toch waar ze zin in hebben.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ze doen toch waar ze zin in hebben.

Niet zo postief @Jack Rijlaarsdam Ze zitten al in fase twee Ze weten en overzien niet meer wat ze doen Denk ik 😬
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Ze weten en overzien niet meer wat ze doen

Jij weet iedereen altijd weer gerust te stellen.
+1
puntertje
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
een ordinaire manier om het eigen vermogen op te krikken

Het is bedoeld om te voorkomen dat extreme groeiers het verlies niet bij hen neerleggen die dat niet doen. En jij bent dus te laat. Zuur voor jou om dat anderen dat al wel hebben gedaan onder auspiciën van de vorige voorzitter van bestuur. Maar die bezat ook niet het vermogen om vooruit te denken. En ook de Fransjes en Erwinnetjes zaten er bij en keken er naar, tot de zaak implodeerde.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
En jij bent dus te laat.

Dat was me al duidelijk. Verhaal is gewoon: het is een plan van niks. De regulering reguleert niet en er is geen stimulans om de stroom melk met meerwaarde te vergroten. Het probleem is ook niet de extra melk die er nu nog bij komt, maar de melk waar niet de garantieprijs voor wordt gemaakt. Dat is de extra melk èn de 1,9 miljard kg die nu al verlieslatend is.
puntertje
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
de 1,9 miljard kg die nu al verlieslatend is

Nou, dat is al wat meer want ook ten tijde van de melkquotering was er al melk die niet tegen de garantieprijs kon worden afgezet. Maar met de visie van bestuurders die zelfs een bejaardensoos niet hadden kunnen besturen, en dus niet konden voorzien dat de 'meerwaardestrategie' nooit het tempo van groeien, zonder daar bij de fabriek een cent voor te hoeven investeren, moest gewacht worden tot die lieden met pensioen gingen. En dan moet het achteraf alsnog geregeld worden waarbij de gevolgen nog veel oneerlijker verdeeld worden. En je kunt je terecht afvragen,is het nu; beter halfslachtig, ingewikkeld en oneerlijk te laat dan nooit?
hans1980
@Jack Rijlaarsdam ja die extra melk 2 miljard na melkquotum tijdperk waarvoor geen extra inleg is betaald.
Nu wordt er net gedaan alsof er melk bijkomt dat is a. niet zeker b. er zijn nu p rechten c. melk naar A-ware telt niet mee?

Dus zwaar onterecht om late groeiers te laten bloeden
Weidezicht
@hans1980 van weeten zegt me niets. Is blijkbaar grote boer. Maar als 500 nog niet genoeg is en het moeten er 1000 worden.... Die boer zet je in deze huidige tijd als melkfabriek toch ook niet op je startpagina. Dat helpt de marketing van je product ook niet.
hans1980
@Weidezicht in USA CANADA maar ook Duitsland Bayern en elders over de wereld zijn ze trots op boeren opstal of weidegang gewoon een keuze
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden goed , melk , frieslandcampina , kaas , boeren , melkveebedrijven , a-ware , heil en vergaderboer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!