Hitte kan fataal zijn voor kalveren in iglo’s

De huidige extreme hitte kan fatale gevolgen hebben voor kalveren in iglo’s, waarschuwt Jan Dijkhuizen van De Graafschap Dierenartsen. Hij vertelt dat in zijn praktijk al kalveren zijn gevonden die door oververhitting zijn overleden.

Om veehouders bewust te maken van de hoge temperaturen die in iglo’s bereikt kunnen worden, werken de dierenartsen met thermometers en warmtecamera’s. ‘In de volle zon meten we temperaturen tot wel 52 graden’, vertelt Dijkhuizen. ‘Vooral kalveren die al iets mankeren lukt het dan soms niet meer om hun lichaam voldoende te koelen’, constateert hij. ‘Uiteindelijk kunnen ze daar dood aan gaan.’ Ook witblauwe kruislingkalveren zijn volgens de dierenarts extra gevoelig voor hittestress.

Deel dit topic

Reacties

van Ittersum
*kan = is
kaas
Ze groeien als kool de kalveren nog geen probleem
van Ittersum
@kaas gewoon zelf een knippertje in zo'n iglo doen. Betere graadmeter kun je niet krijgen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , dierenarts , veehouders , hittestress , meten en overleden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0