Melkveehouder: droogteschade 10.000 tot 15.000 euro

Je moet ook niet wakker liggen van elke scheet die dwars zit:

Koeien & Kansen-deelnemer Geert Stevens uit Holten boert in de droogste regio van Nederland. Hij kocht extra perspulp en Corngold-zetmeel aan om de gras- en maisopbrengstderving op te vangen.

De melkveehouder verbaast zich erover hoe schouderophalend er tot nu toe wordt gereageerd op de gevolgen van de droogte. 'Op mijn bedrijf zijn de financiële gevolgen groter dan van de fosfaatreductie.'

Deel dit topic

Reacties

+8
de hoef
De boeren hebben weer wat om te klagen
+1
van Ittersum
@de hoef 1 cent minder melkgeld heeft hetzelfde resultaat, maar dat zal wel niet tellen
+3
de hoef
@van Ittersum we beuren zometeen 45 cent past mij beter dan 34
+1
verbi
@de hoef Denk dat melkprijs in augustus zakt ipv 45 cent.
hans1980
@verbi een correctie op bla bla bla
+4
robbies
Je kunt altijd nog je laarzen opsturen.
+3
weurding
@robbies ja, ben je toch niet nodig 😄
+1
Grensboertje
Dan is extensief zijn toch nog wat waard. Kalm an alles (goedkoop op elektra) beregenen en voer duur verkopen. Ik verdien er dit jaar waarschijnlijk 10.000 euro aan!
+1
demelkboer
@Grensboertje om nu te gaan extensieve een om een in de 40 jaar er een slaatje uit te slaan lijkt mij wat moeilijk recht te rekenen
+2
puntertje
@demelkboer Toch zijn er mensen die steun willen omdat ze anders om zouden vallen. Over weerstand gesproken (of de neiging om overal over te klagen). Grote gesubsidieerde 'innovatieve' stallen bouwen, janken om gratis rechten om nog verder te intensiveren, bléren dat het te droog is en dat daarom weer ergens fondsen voor hen open dienen te staan. En dan vol blijven houden dat ze 'echte' ondernemers zijn. En als er wat van wordt gezegd wordt men weer boos omdat het oncollegiaal zou zijn.
vaak
In "76 bouwden de grootste jankers de grootste stallen en veelal vd schaderegeling, wat een zieligers. Nu dreigt de geschiedenis zich weer te gaan herhalen.
van Ittersum
@vaak is er dan een schaderegeling? Andere tijden andere normen
vaak
Wordt wel om gevraagd.@van Ittersum
Henry1
@vaak je kunt je er toch voor verzekeren?
+2
pieta
@puntertje Lijken wel een beetje op de grondgebonden huilers dan. 😁
+5
verbi
@puntertje Er is geen boer die ondernemer is als je zakelijk bekijkt wat voor een rendement het opleverd dan nu stoppen. Is meer een manier van leven.Wat zie je toch altijd een hoop beren op je pad, relax eens een beetje.Maar het woord intensief doet jou bloed al koken.
+1
puntertje
@verbi Ga jij nou maar lekker je best doen om fosfaatrechten bij anderen weg te roven. Ik hoor wel wanneer je een feestje houdt.
achterhoeker2
@Grensboertje Die 10.000 verdienen, kan ik ongezien in de prullebak gooien .
Die elektra had je ook niet kunnen gebruiken.
+2
George
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Die elektra had je ook niet kunnen gebruiken.

Als dit jaar die relatief lage kosten van elektrisch beregenen niet goed gemaakt worden hoeven we werkelijk nooit meer te beregenen. Maar ik denk toch dat dit jaar er een goed rendement op te behalen valt. Het verschil tussen een prima beregend gewas of bijna niks is groot dit jaar.
Grensboertje
@achterhoeker2 1 maand beregenen a 20 uur per dag kost mij 1500 euro aan stroom. Met een halve bunder maïs zo terugverdiend 😀
+3
JohnDeere6serie
Toch logisch juist, droogte is gewoon de natuur. Niks aan te doen. P reductie is een verzinsel van fc en lto. 10 tot 15k is toch een lachertje, gaat die ook klagen als de rente straks 1 tot 1,5 % stijgt...
+3
paul1
Ach 15000 euro, waar hebben we het over nietwaar. 😒
+3
Ouwe Gerrit
@paul1 Klein hagelbuitje in de tuinbouw en je zit er al aan. Maar dat heb die boer niet in de gaten denk ik.
paul1
@Ouwe Gerrit meeste tuinbouwkassen en inhoud zijn wel verzekerd tegen hagelschade
cjw73
Och weer zo'n intensieve rakker met een rabostrop om zijn nek die geen dubbeltje extra uit mag geven.
+1
van Ittersum
@cjw73 daarom is hij deelnemer aan koeien &( geen ) kansen.

De meesten kunnen deze schadepost wel dragen maar de tijdstip zal wel beroerd uitkomen op hun RC en dat geeft een stressgedachte . Deze tijd van het jaar wil het bij mij ook wel op, augustus eerst maar eens voorbij en dan begint al 30 jaar het "reseveren" weer en dat duurt tot ongeveer april. En zo is het cirkeltje weer rond😉
cjw73
@van Ittersum maar die perspulp en corngold hoeft ie pas te betalen als het een week of 3 op het erf ligt.
+2
pieta
@van Ittersum Bij ons gaat het nu toch echt niet op. Melkprijs is heel redelijk. De loonwerker stuurt momenteel geen grote rekeningen. Dus wie doet je wat.
de Tank
@pieta klopt, pijn komt pas als er voer bijgekocht moet worden, herinzaai etc. Over het algemeen zullen de lasten nu zeker niet hoger zijn dan in een natter jaar.
verbi
@van Ittersum Nog even mais kopen in september.
+1
jpls
@verbi ik zou niet zo lang wachten, op fc site word nog geadverteerd voor € 50,-/ton, heb vorige week zelf nog een kuil verkocht voor € 15,- meer, zelf opladen.
+5
G Stevens
@cjw73 Valt mee hoor 😉

Het genoemde bedrag komt weg wegens derving van gras opbrengst. (natuurlijk ook gedeelte bemesting en loonwerk bespaard).

Op veel bedrijven zal de ruwvoer voorraad op 31-12 lager zijn ( intensief of extensief maakt niet uit). Dus op je balans zal het bedrag voorraden ook lager zijn. Dit merken extensieve bedrijven niet gelijk in de portemonnee, maar is wel verlies.
Henry1
@G Stevens
Hoe bedoel je trouwens dat punt van mestafzet? Want je hoeft door de droogte toch niet meer mestafzetten? Of komt dit van de journalist?
G Stevens
@Henry1 In juni nog wat mest uitgereden, daarna niet meer. Ook als er regen valt zal er niet veel mest meer op het land gereden worden (benutting is laag in najaar). Vandaar dat nu of in de winter wat mest afgevoerd moet worden
PIONIER
@G Stevens liever minder benutting dan afvoeren
Henry1
@G Stevens
bedankt voor toelichting. Maar ik dacht hetzelfde als@PIONIER

Verder vind ik het artikel niet verkeerd, maar dan vooral naar de burger gericht. En dan niet in de zin van "zie hoe moeilijk we het als boeren door dit weer hebben" maar wel een beetje bewustwording hoeveel het mislopen van opbrengst kost.
cjw73
@G Stevens 👍bij mij zal de voorraad ook vast en zeker kleiner zijn maar met 20000 kg de hectare en een jaar voer op voorraad maken ik mij nog niet druk. Heb ook geen nota's van kunstmest en loonwerk.
verbi
@cjw73 Als 10 tot 15000 euro niet veel is(volgens prikkers hier) dan weet ik nog wel een rekeningnr waar iedereen dat naartoe kan boeken.............
van Ittersum
@verbi hahaha, mag ik meedelen😉? Ik denk dat die anderen zeggen dat je alles in perspectief moet zien. Voorbeeld: die muizenplaag begon bij ons bv. al een jaar eerder. Na een goede 1e snede kwamen de gaten en de holle grasmat langzaam maar gestaag. Na een magere 2e snede niets meer gekuild. De winter kwam, alles ging toen echt dood en in de 2e helft van de winter kwam het pas in de media als zijne dat de muizenplaag begonnen was, het duurde de hele zomer voor herstel. Alles waar de frees in kwam , kwam de droogte erin, opbrengdt nihil. alles wat doorgezaaid was sloeg aan. Maar nu begint de tweede ronde. De percelen die toen doorgezaaid waren kan nu alsnog de frees erin , hoge onkruiddruk. Dus twee jaar voeraankopen gehad.

Kortom, deze droogte: worden wij niet zo snel warm van en als dat uiteindelijk 15000 euro gaat kosten, zeg ik: teken ik voor!!!! Ik weet wat dat andere toen gekost heeft

Die vergelijking of luchtigheid over deze droogte
puntertje
@verbi gratis geld willen, gratis fosfaatrechten willen, echte ondernemer jij.
verbi
@puntertje Eindelijk snap je het.Wat ik gratis kan krijgen ga ik niet voor betalen.En of ik dan een zgn ondernemer ben zal mij een zorg zijn.
puntertje
@verbi En straks zeker huilend getuigen dat je failliet gaat als je geen gratis rechten (die toch ergens vandaan moeten komen) krijgt toegewezen.
De vraag is dan; wat doet dat met je gevoel voor eigenwaarde, of heb je daar lang geleden al afscheid van genomen?
+5
weurding
Quote Reactie van @verbi:
Wat ik gratis kan krijgen ga ik niet voor betalen.

hoeveel autobanden wil je?
cjw73
@verbi we gooien niet alles bij jou op de grote bult neer🤑😉
weurding
Als je als boer zijnde geen schade meer hebt heeft men waarschijnlijk het deksel dicht gedaan..... 😉
+8
George
Op dit prikbord zitten vaak ook alleen maar superboeren die nergens nooit last van hebben en topresultaten scoren. Kennen hun kostprijzen door en door , boeren en voeren op scherpst van de snede , maar alles wordt al gauw gezien als klagen en zeuren . Een en al positiviteit hier. Maar ondertussen hebben we wel in bepaalde delen van het land gewoon de allerdroogste zomer allertijden. En dat kost gewoon een boel geld waar je als boer geen vat op hebt.
+1
spotmelker
@George Zo is het. Maar sommige dingen zoals structureel een te hoge vervanging hebben kost minstens zo veel alleen hebben de meesten dat niet in de gaten zolang het lekker melkt.
+2
boer.
@George vorig jaar groeide er teveel. En maar klagen over hoge loonwerkkosten voor gras dat ze niet nodig waren. Nu weer klagen dat ze de loonwerker niet nodig zijn. Het is bij sommigen altijd een RAMP.
grondlozeboer
@George ik weet t ook niet. Maar ik heb een veldkavel op afstand. Weid ik de drachtige pinken. Voer ze daar nu bij en omdat t kaal is. Maar kwam ook voer tekort. Bult kuil gekocht. Was net zo duur als dat ik t maai en laat kuilen. Alleen als je t zelf verbouwd weet je wat je hebt.
de Tank
Quote Reactie van @George:
waar je als boer geen vat op hebt.

Dus zinloos om je er druk over te maken..
+2
George
Quote Reactie van @de Tank:
Dus zinloos om je er druk over te maken..

Dat bedoel ik nou , je mag je nergens druk over maken hier want dat wordt al gauw gezien als zeuren en klagen.
Ik maak me wel druk en ben al 2 maanden met de beregening aan het sjouwen om nog iets van redelijke aardappelen , mais en bieten te telen. Grasland een beetje groen te houden zodat ik bij de eerste regen direct de groei erin heb zodat ik voer voor de pinken heb komende winter. Dit gaat niet vanzelf en de stroommeter voelt warm aan zo hard die draait momenteel.

1976 wordt nog altijd genoemd , oudere boeren vergeten het nooit meer , nou ik vergeet 2016 nooit meer toen alles hier verzoop en 2018 staat ook in geheugen gegrift als droogste zomer allertijden.
+1
cjw73
@George je hebt wel gelijk alleen sommige dingen hebben we als boer nou eenmaal niet onder controle. En das onderandere het weer. Mijn maïs lijkt ook zeker niet best maar dat zal vast nog wel eens gebeuren. Mijn slechtste maisjaar tot nu toe was 2015 toen het in 1 middag compleet tegen de vlakte ging en niks meer opleverde. Maar dat hebben we ook weer overleefd.
+2
Frans1
@George kost mij ook 3 tot 4 liter per koe/dag momenteel,ze moeten het doen met balen zomerkuil, waarvan ik vorig jaar niet wist hoe ik ze op moest krijgen,maar nu komen ze prima van pas. Ik zou met noodsprong kunnen proberen de productie op peil te houden,maar met gem.ruim over de 200 lactatiedagen niet heel interessant en een fosfaat klasse zakken komt hier ook prima uit,scheelt weer wat kg rechten kopen. En je kunt er toch niks aan veranderen,dus gewoon zorgen dat je je ermee redt.
+1
de Tank
@George ok, herstel, alleen druk maken waar je invloed op hebt. En je bent vrij om je druk te maken waar je geen invloed op hebt.
+1
van Ittersum
@George denk dat menig prikker zich laat leiden door de emotie van de dag. Ga vanavond je boekhoudrapporten van de afgelopen 5 jaar eens bekijken dat is je gemiddelde resultaat, daar boer je op, dat is het vliegwiel van je bestaan. Niet deze extreme droogte die sinds 1976 niet meer is voor gekomen. Natuurlijk kost dit geld , direct en indirect maar deze verwaterd totaal of heeft uiteindelijk weinig invloed op het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar.

Dus niks geen superboer, kostprijskenner of geluksvogel maar wel relativerend vermogen. Kan me wel indenken als boer die altijd invloed heeft op zijn eigen beslissingen dat dit iets ongrijpbaars is, geen duidelijke einde heeft en dat kan je opbreken in combinatie van warmte, verveling en drive.

Bij het opstaan 4,30 u regende het hier in de Hommerts, de straat was nat en om 7 uur was alles weer weg maar de dag begon tenminste veel frisser dan gisteren.
+2
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
maar wel relativerend vermogen.

Nu doe je het gewoon weer , je relativeert weer alles weg. Alles wordt gezien als zeuren en klagen. Maar feit is dat ik in 2016 door langdurige extreme regenval die eind mei begon en aanhield tot begin juli oogsten zag mislukken en nu in 2018 de droogste zomer ooit beleef. Dat bij jou de dag frisser is begonnen dan gisteren is heel leuk voor je , hier is het gewoon even heet en droog en het wordt nog warmer.
+1
van Ittersum
@George beste man, als je weet dat het niet jouw schuld is en je hebt het voor je gevoel gedaan wat je er aan kon doen. Dan snap ik niet waar je je druk om maakt., qua financiën zat het altijd wel goed omschreef je bij herhaling dus tis meer de drive en je energie wat je parten speelt Spaar je energie beter voor de tijd dat hierna komt en die komt er. Pak nu je andere momenten die er wel tot doen. Morgen of misschien straks al zit niemand te denken, nou nou die @George die heeft het zwaar zeg. Relativeer dit als iets onvoorkombaar en mocht het te vaak voorkomen dan in de bron denken , moet ik hier nog wel mee doorgaan of moet ik iets veranderen zodat ik een comfortabele leven heb op deze momenten.
Noordelijke nuchterheid?, zal best .
+2
Twentsch Land
@van Ittersum

Mooi verhaal voor de zondag preek maar ook al heb je genoeg ..... verlies is altijd vervelend en om dan maar het te verekenen met voorlopende jaren is natuurlijk geen excuus.....dat is meer jezelf voor de gek te houden.
van Ittersum
@Twentsch Landcheck de muizenplaagverhaal maar, je hebt soms geen keuze. Gek worden moet je zelf niet worden laat dat maar aan anderen over, dus relativeren is de beste methode. Trouwens zou niet best zijn als je zelf en je bank per jaar bij jou op de stoep staan om het vertrouwen op te zeggen puur op iets wat je zelf niet in de hand hebt, die zijn (Ook de Rabobank) wel wijzer en kijken ook naar de laatste lustrum
de Tank
@van Ittersum kon je toen je midden in de muizenplaag zat ook net zo makkelijk relativeren als nu? Ik denk er niet anders over dat iets waar je niets aan kan veranderen je zo snel mogelijk los moet laten. Daarnaast kan ik mij voorstellen dat dat voor iemand met bruin grasland en verloren mais lastiger is dan in jou en mijn situatie op de klei met groen grasland en frisse mais.
+1
van Ittersum
@de Tank ging heel langzaam, en zoals al eerder schreef, op tijd maatregelen nemen voor de komende winter. Beter te veel dan te weinig. Deden we toen ook, combinaties stro, aardappelvezels en extra krachtvoer. Die maispercelen die verloren zijn(of toen het land) je kunt er niets meer aan doen, doe er dan ook maar niets meer tegen, afschrijven, niet meer naar omkijken. Zorg alleen dat de start op tijd is. En de omstandigheden zodat je snel en effectief kunt werken. Toen greppels los, nu wellicht de dode vrucht op tijd onderwerken. Wees blij dat hier wel genoeg kuil is en de maïs nog steeds goed staat. Hier is dus geen vragende markt maar een aanbiedende markt.

En van de overheid moet je niets verwachten. Toen konden we wel lenen maar de voorwaarden waren nog strenger dan van de bank. Er werd ook amper gebruik van gemaakt. omropfryslan.nl/category/trefwoorden/…
+1
robbies
@George Ik heb hetzelfde meegemaakt in 2016. Dat kostte een veelvoud van wat Stevens hier neerpent. Ik vind het ook best dat er wat opgemerkt mag worden op de calculatie van @G Stevens, van wie ik het overigens waardeer dat hij hier onder zijn eigen naam prikt.

Al jaren worden we in de media doodgegooid met alle succesverhalen uit Koeien en kansen. Steeds minder kunstmest, steeds minder drijfmest en nog steeds hosanna-opbrengsten. Het werd zo'n beetje als de maat gepresenteerd voor de moderne boer. En zolang er veel voer gewonnen werd, was er ook geen rem om maar verder te intensiveren. Als je dan op een gegeven moment structureel hoge voeropbrengsten incalculeert, dan kun je het een keer verwachten dat je te krap in je voorraad komt te zitten. Als dat na 2 gemiste snedes al hebt, dan ben je gewoon te positief geweest. Dan mag dat ook best een keer opgemerkt worden. Heeft niks met relativeren te maken, maar met risico-inschatting
verbi
@van Ittersum Je moet in de toekomst kijken hoe het 5 jaar geleden was of het gem daar heb je niks aan je moet morgen de rekeningen betalen niet die van enkele jaren terug. Hier zegt men:achteraf kijk je een koe in de kont dus vooruit kijken en niet achterom.
van Ittersum
@verbi de strategie van morgen is het beleid van gisteren. Tenzij je met alle windstreken mee waait
+2
Henry1
@van Ittersum

ik kan deze gedacht idd heel goed volgen. Want ja doe wat je er aan kunt doen. Maar als het dan nog niet lukt dan kun je hoog en laag springen maar daar wordt de situatie toch niet anders van?

En ja ik heb makkelijk praten want hier groeit ook niets meer, maar we maken ons nu nog niet druk. De meeste maïs staat hier nog gewoon groen. Beregenen kunnen we niet of we moeten het met de giertank doen, maar als er deze week nog regen komt (en daar hoop ik op) verwacht ik geen problemen.
En er zit nog wel een voorraadje kuil van 2017.
Erco
@George hoho dat is niet helemaal waar. Ik zit er ook op! 😄😉
Mc_douwel
Maar 15000 kosten van de fosfaatredcutie is niet veel
loop hier alleen dit jaar al 30000 aan melkinkomsten mis en afgelopen jaar ook 20000 aan melkinkomsten mis verder nog relatief weinig last van droogte mais staat nog goed en gras is nog groen op een paar plekken na
diekman
Hier wordt het al herfst zelfs de eikenbomen laten het blad al vallen.
KuikenenKoe
Kan het zeker van je waarderen dat je hier onder eigen naam reageert. Maar lijkt me wel wat voorbarig om nu al over schades te gaan beginnen. Het kan best zo zijn dat we door deze droogte dit jaar een 5 cent de liter hoger uitkomen dan in een groeizaam jaar. Daarnaast heeft het ook nog een prijsdrukkend effect op de rechten. Dan kan het best zo zijn dat je huidige kosten een lachertje zijn tov de extra opbrengsten

Wel vervelend voor je die 10 a 15 k extra kosten dat past immers niemand. Maar denk wel dat je met frp het dan niet slecht getroffen hebt. Ken er namelijk zat die daardoor met de vingertjes tussen de deur kwamen te zitten. In sommige gevallen heeft de frp een mooie klap geld meer gekost en meer spannigen opgeleverd dan deze droogte .
van Ittersum
@KuikenenKoe bij dat laatste kijk ik ook naar mijn omgeving(en mezelf), slaaptekort, niet geschikt voor deze weertype, en iets willen maar gaat niet lukken-idee speelt de mens parten. Waren we maar druk met andere fysieke werkzaamheden dan keek je heel anders tegen deze zonnetje aan. Vannacht ook bar slecht geslapen. Welke functie heeft een neef-vliegje op deze aardkloot, behalve mij leegzuigen en zoveel decibel produceren dat ik onze slaapkamer snachts half afbreek om die ene laatste mug dood te meppen met een te lange handdoek?
+1
Grasbaal
@van Ittersum mij beste investering sinds jaren is het monteren van op maat gemaakt horren op alle slaapkamerramen. Alles kan dus open en de wind waait er dan ook een beetje doorheen en zorgt voor wat verkoeling
+10
Holstein
Nou niet zo gaan zeuren @van Ittersum! Het is de afgelopen 5 jaar niet vaak zo warm geweest, dus je hebt ongetwijfeld al heel wat nachten goed geslapen. Dan moet één zo'n mindere nacht geen enkel probleem zijn. Over een paar maanden ben je dat allang weer vergeten....
van Ittersum
@Holstein klopt helemaal, maar nachtrust is heillig bij deze lichte slaper. En één ding weet ik zeker, vannacht slaap ik beter #moe
+1
Twentsch Land
@Holstein

Wahahaha 😂
+3
George
@Holstein
😂 😂
Ja wat een geklaag en gezeur voor een paar mugjes. Als je moe bent slaap je daar wel doorheen. En een beetje boer heeft horren voor zijn raam . Als je die de laatste 5 jaar gemiddeld niet verdiend hebt dan is het ook niet veel. Zo een verdere relativatie geef ik niet. 😂
+2
pietjepuk
@van Ittersum Ben maar blij dat je niet verder in het binnenland woont. Daar is het nog stukke warmer.
weurding
@van Ittersum uurtje voor het slapen beetje veerust doet wonderen 😄
van Ittersum
@weurding die geur.......vrouwlief had de deuren beter dicht moeten laten, moet toch íemand de schuld krijgen
+1
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
.vrouwlief had de deuren beter dicht moeten laten

Nu heeft het de vrouw ook nog gedaan. 😂

Straks relativeert ze jouw ook nog eens weg.
+1
weurding
Quote Reactie van @van Ittersum:
.vrouwlief had de deuren beter dicht moeten laten,

ach, slaapkamers zijn er om te prikken en geprikt te worden 😉
van Ittersum
@weurding creatief
pieta
@weurding Ik zou zeggen laat de poes ze maar vangen. 😁 Die kan ze 1 keer per maand ook nog van bloed voorzien wat anders ook maar weggegooid wordt. 😁
+1
Frans1
@pieta bij jou ligt gebruikt maandverband om je bed😂😂
+4
pieta
@van Ittersum Krijg je zo'n mugje niet weggerelativeerd? 😁
+1
van Ittersum
@pieta ben bezig, tot heden kom ik niet verder dan dat moeder natuur vroeger ook een slechte dag gehad heeft en per ongeluk een nutteloze beestje losgelaten heeft.

Zo genoeg gerelativeerd?
Leo,s vriend
Quote Reactie van @van Ittersum:
ben bezig, tot heden kom ik niet verder dan dat moeder natuur vroeger ook een slechte dag gehad heeft en per ongeluk een nutteloze beestje losgelaten heeft.

Zwaluwnest in de slaapkamer geen optie ? Of een paar losse zwaluwen? zijn gek op muggen.
+1
George
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
Wel vervelend voor je die 10 a 15 k extra kosten dat past immers niemand. Maar denk wel dat je met frp het dan niet slecht getroffen hebt. Ken er namelijk zat die daardoor met de vingertjes tussen de deur kwamen te zitten. In sommige gevallen heeft de frp een mooie klap geld meer gekost en meer spannigen opgeleverd dan deze droogte .
Reageer @KuikenenKoe

Dat heeft er allemaal gewoon helemaal geen zak mee te maken. Die man geeft gewoon aan dat hij 10 -15000 euro schade heeft door extreme droogte en dat mag gerust gezegd worden , is verder geen zeuren of klagen maar gewoon het feit van de droogste zomer sinds 1976 of zelfs allertijden. Fosfaatrechten of reductieplannen is allemaal ander zelf verzonnen gehoerzak op niks.

Waarom altijd alles weg relativeren? En vergelijken? Ja er zijn altijd ergere dingen , altijd wordt er gereageerd in de trant van als iemand zegt dat hij snotverkouden is dat hij zich niet moet aanstellen , niet klagen en niet moet zeuren want dubbele longontsteking is veel erger.
robbies
Quote Reactie van @George:
Die man geeft gewoon aan dat hij 10 -15000 euro schade

Waarvan het grootste gedeelte door voeraankoop. Of door gebrek aan voorraad??
Twentsch Land
@robbies

Als hij ook nog gebrek aan voorraad heeft gaat het dubbel op.
George
Quote Reactie van @robbies:
aarvan het grootste gedeelte door voeraankoop. Of door gebrek aan voorraad??

Hij heeft waarschijnlijk lang niet alle schade duidelijk nu. Grasland zal wel een deel van vernieuwd moeten worden en sowiezo komt er veel onkruid in en zal dit voorjaar extra gespoten moeten worden. Mais gaat voederwaarde missen door te kleine of geen kolven , etc , zaken die nu nog onduidelijk zijn.
Twentsch Land
@George

Heb je ongeveer een idee wat je nu al aan extra onkosten hebt per Ha door te beregenen ?
+2
George
@Twentsch Land

Nee niet exact , beregenen kost me aan stroom ongeveer €3 per uur. Ik ben van 8 juni af bezig tel maar 20 uur per dag . Huiskavel is 26,5 ha maar gaat dikke hectare bebouwing af . Dus ruim 25 ha wordt beregend. Dus stroom verbruik tot heden ongeveer 1650 euro. Naast het werk vallen de stroomkosten eigenlijk wel mee. En ik klaag niet maar waarom altijd alles weg wordt gewuifd dat begrijp ik niet. Het is gewoon een van de droogste zomers ooit en waar niet beregend wordt is het een grote fiasco.
+1
Twentsch Land
@George

Het is natuurlijk wel geld maar het valt me nog mee.

Ik hoorde onlangs, die had een vrachtwagen motor in het veld en die verbruikte ongeveer 175 liter diesel per dag ( ik weet niet hoeveel de capaciteit van de pomp is en ik weet ook niet de oppervlakte ) maar dat zijn echt wel flinke onkosten als je een tijdje moet beregenen.
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Ik hoorde onlangs, die had een vrachtwagen motor in het veld en die verbruikte ongeveer 175 liter diesel per dag ( ik weet niet hoeveel de capaciteit van de pomp is en ik weet ook niet de oppervlakte ) maar dat zijn echt wel flinke onkosten als je een tijdje moet beregenen.

Een pomp met dieselmotor verbruikt al gauw een kleine 10 liter per uur. Dus tel maar uit , is veel duurder dan elektrisch. Maar daar kun je wel overal mee komen.
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Twentsch Land:
ie verbruikte ongeveer 175 liter diesel per dag

vrij normaal. Gelukkig beregen ik op stroom.
de Tank
+9
cs-agrar
Wat een vreemde reakties allemaal, deze man verteld gewoon hoe het bij hem aan toe gaat en hoe dat er financieel uit ziet. Meesten hadden ook gewoon kunnen reageren dat ze het eerlijk gezegd nog niet zo bekeken hadden... Nu is ie weer een jankerd enz
+1
George
@cs-agrar

Juist dat geef ik dus ook aan. Maar hier moet je altijd hosanna , rozengeur en maneschijn zijn.
+1
slagroomvla
@cs-agrar Precies, en ik heb ook gewoon een tyfushekel aan hitte!! Net als alle beesten hier, het gras en de naar water smachtende mais. Dat heeft niks met klagen te maken, dat is gewoon wat ik zie. En inderdaad van slecht slapen wordt het er ook niet gezelliger op.....
Greetje
@cs-agrar Prima dat ie z'n zorgen deelt, hier gaat het ook vast extra voeraankoop kosten. Maar hij vraagt zich ook af waarom collega's zo "schouderophalend" reageren op de droogte, nou dat is waarschijnlijk omdat de meesten, na een aantal groeizame jaren en dit jaar ook nog twee normale snede's, nog wel wat voorraad hebben.
George
Tis nog niet voorbij die mooie zomer.

Vandaag en morgen 37 Graden in Budel.

+1
cjw73
@George mooi weertje daar in budel.😎
pietjepuk
@George Mais goed verzekerd tegen de hagel?

nieuws.nl/algemeen/20180726/…
+1
pieta
@George Het is goed weer bij jou. Vooral morgen. Weercijfer 9 😁
+1
hans1980
@pieta die rapport cijfers zouden ze op boeren moeten instellen dan 14 daags rapport cijfer tussen 1 en 3
George
Quote Reactie van @pieta:
Het is goed weer bij jou. Vooral morgen. Weercijfer 9

Prachtige cijferlijst toch?
+1
robbies
@George En wat is je auto waard? Of ben je op zoek naar een zomerjurkje om het eens lekker te laten waaien daar
George
@robbies Geen idee . Waar die banners vandaan komen ook niet.
+3
Jannus
Quote Reactie van @George:
Geen idee . Waar die banners vandaan komen ook niet

Heeft wel met je surfgedrag te maken
cjw73
@George vast even gecheckt wat ie nog waard was.🤗🤗
George
Quote Reactie van @cjw73:
ast even gecheckt wat ie nog waard was.

Toch niet.
matt
@George ze weten gewoon dat jij een gran coupe hebt,en dan gaan ze ervanuit dat je er van af wilt 😂😂
de hoef
Quote Reactie van @matt:
van a

tis ook gin auto vur een oud manneke war

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's droogte , melkveehouder , perspulp en fosfaatreductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
114
DEELNEMERS
42
WEERGAVES
0