Ervaring met stalventilatoren.

Wie heeft er ervaring met stalventilatoren. Soort, capaciteit, merk.

Deel dit topic

Reacties

Boovngrunn
Hebben 4 van De Laval op 125 melkkkoeien. Werken prima, maar bij vol vermogen blazen ze het zand bijna uit de boxen. Koop dus een paar extra, zodat ze op halve kracht kunnen draaien. Vandaag een ventilator kopen is morgen terug verdienen met dit weer👍 coppens-constructie.nl/producten/varkens/…
puddingbroodje
@Boovngrunn wat kosten die bij benadering?
Boovngrunn
@puddingbroodje rond de 5000, incl frequentieregelaar en temperatuur sensoren
+1
vaak
@Boovngrunn De prijs van 1.5ha snijmais dit jaar dus?
Nick83
Quote Reactie van @Boovngrunn:
temperatuur sensoren

Waar is dat goed voor in een koeien stal? 😆
van Ittersum
@Boovngrunn over de werking zal ik geen commentaar geven. Mooi is anders , maar wat zijn je explotaiekosten. Ze hangen boven de koeien, damp en gecoat/elektriciteit gaan in de regel niet echt samen. Levensduur 10 jaar ex. De stroomkosten?
matt
@van Ittersum heb ze volgens mij al 18 jaar hangen.
Moet er om liegen
+1
verbi
Hier op 100 melkkoeien 3 ventilatoren van 1.40 mtr doorsnede geen flauwekul erop geen regelaars nergens voor nodig met aan/uit schakelaar. Draaien altijd volle bak in een stal van 55mtr bij 26 mtr Kosten 750 euro/stuk draaien hier nu 8 jaar zonder kosten.De laval is veel te duur.
brabo
Quote Reactie van @verbi:
draaien hier nu 8 jaar zonder kosten

stroom is gratis bij jullie ?
Het mag toch algemeen bekent zijn dat die kleine vertikale ventilatoren behoorlijk stroom vreten, zeker ten opzichte van die grote horizontale. Zeker als je het wegzet tegen de kuubs lucht die ze verplaatsen.
+1
hans1980
@brabo gaat om gevoelstemperatuur die axiale waaiers geven niet echt verfrissing als met sterke luchtstoom
+1
pieta
@hans1980 Ik heb ze beide. En dan wordt het pas echt goed. 😁
Groen1
@pieta Hoe groot is u stal? Is het waar, dat je voer op de voergang droger wordt door stalventilatoren?
Noorderling
Quote Reactie van @Groen1:
r op de voergang droger wordt door stalventilatoren?

Koeien staan hier wel altijd te vreten onder de 2 HVLS ventilatoren. Daar waait het toch wel lekker onder.

In een lage stal kun je beter dwars door ventileren met axiaal ventilatoren. Zelfde idee als de crossventilation stallen in de VS en kippenstallen. Hoge stallen doet een grote HVLS meer.
boertje009
@Noorderling hoe hoog is je stal dan hvls ventilator van dsd? Doorsnede van 7mtr ofzo
Noorderling
@boertje009
stal is 6meter hoog met 2x 5meter hvls. heb je voor het mooie net te weinig bereik of er moet nog 1 bij. als je ze hoger op kunt hangen in een hoge stal met grotere diameter gaat capaciteit en bereik enorm omhoog. rondom de ventilator wordt wel veel lucht verplaatst, niet minder dan axiaal en je kunt elkaar nog fatsoenlijk verstaan.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Hoge stallen doet een grote HVLS meer.

Daar ben ik het niet mee eens. Ik heb ook een tamelijk grote hoge stal. En het bereik van zo'n ventilator inde breedte is gewoon beperkt.
pieta
@Groen1 70 * 32 zoiets. We hebben op een 25 mtr van achter een grote multifan helikopter boven de centrale voergang die de lucht naar beneden drukt. Daar wordt enorm goed gevreten door de koeien. Voer droogt er wel iets van op maar niet zo erg dat het last geeft. Ik voeg een 300 ltr water toe aan het rantsoen momenteel.
De stal is 2+3 en op het gedeelte met 3 ligboxrijen heb ik boven de dubbele ligboxrij 3 dwarsventilatoren op laten hangen met ook frequentieregeling en temperatuurmeting. Beginnen te draaien vanaf ongeveer 23 graden meen ik en vanaf een 26-27 graden maximaal draaien.
jan.1
Quote Reactie van @brabo:
stroom is gratis bij jullie ?Het mag toch algemeen bekent zijn dat die kleine vertikale ventilatoren behoorlijk stroom vreten, zeker ten opzichte van die grote horizontale. Zeker als je het wegzet tegen de kuubs lucht die ze verplaatsen.

Welke ventilator heb jij dan.
brabo
@jan.1
2 x een Big Ass ventilator.
Eerst had ik er een in de buurt van mijn melkrobots hangen. Toen we deze robots verplaatst hebben heb ik in die hoek een gebruikte erbij laten hangen.
Hier werkt het goed omdat ik een hoge stal heb, de gemiddelde dakhoogte bij mij is bijna 8,5 meter, dus veel ruimte zowel onder als boven de ventilator
verbi
@brabo Nee dat niet maar die grote van 5 mtr doorsnede krijg je echt de lucht niet verfrist en met alle respect ik wil een frisse stal en als dat wat meer stroom kost dan is dat zo al die sensoren en regelaars allemaal storinggevoelig dat moet je niet hebben met dit weer.Maar ik snap de laval wel die willen verkopen.
+1
brabo
Quote Reactie van @verbi:
grote van 5 mtr doorsnede

die hier hangen zijn 7,3 meter doorsnede, en dan gebeurt er echt wel iets als die rond gaan draaien. Een van de twee heeft aan de uiteinde nog schuin opstaande tippen waardoor hij zo'n 8 meter is en een bredere luchtverplaatsing realiseert.
George
Quote Reactie van @brabo:
dan gebeurt er echt wel iets als die rond gaan draaien. Een van de twee heeft aan de

Blijft de tent dan nog staan?
bourks
@verbi losse ventilators van Delaval zijn goedkoper.......
MARTIJN G
greutink.nl/pagina/nl/…
Wij hebben deze en bevallen prima.
+1
weide-boer
Wij hebben in onze nieuwe stal vorig jaar toch weer verticale op laten hangen. Stal is een 0+4+0+2. en geïsoleerd. Hadden in ouwe stal al 8jr. ventilatoren maar dachten dat het in de nieuwe niet nodig zou zijn. Nou wat zijn wij blij dat ze er nu hangen.
Er hangen 3 rijen ventilatoren boven de middelste 4 boxrijen. In totaal 20stuks.
Werkt super; vandaag voor het eerst vol gas met dit weer. Stroom overdag gratis; dak ligt vol zonnepanelen.
Vorige week ook twee extra ventilatoren in de wachtruimte laten hangen; had ik 100jr.
eerder moeten doen. Kost wat maar je hebt ook wat.
Harry K
@weide-boer Dat van die stroom klopt natuurlijk niet. Je wordt jaarlijks afgerekend op verbruik als dat meer is dan de geleverde stroom. Wanneer je nu door extra verbruik boven het breakevenpoint komt, betaal je de hoofdprijs voor de eerste 10.000 KWh.
Maar hé, wanneer je zo je vee koel houdt dan is het dat dubbel en dwars waard.
RAUWE
Sinds april dit jaar, bevalt prima! Wel prijzig vooral die frequentie regelaar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0