Droogte kan Brabantse boeren de kop kosten

EINDHOVEN - Als de droogte aanhoudt zoals nu wordt voorspeld, dreigt een financiële ramp voor de meeste land- en tuinbouwers omdat die hier niet tegen zijn verzekerd.

Deel dit topic

Reacties

robbies
Nog een bedreiging voor de Brabantse boeren. Toch een weerbaar volkje hiero.

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

omroepbrabant.nl/…

pigbusiness.nl/artikel/…
+12
labella
Stop toch eens met klagen en geniet eens van dit prachtige weer.
+2
diekman
@labella Heb je geen bedrijf
+4
labella
@diekman Ja zeker wel, maar zitten op zware vochthoudende zandgrond en nog wel een jaar voervoorraad en de mais heeft nog totaal geen last. Het gras groeit hier niet meer maar is nog wel groen, is ook wel eens lekker rustig als je een maand niet hoeft te maaien.
+6
cjw73
@diekman als een paar weken droogte je de kop al kost dan is er voor de rest op financieel gebied ook weinig toekomst volgens mij. Is toch gewoon ondernemersrisico.
+10
casev
@labella dus eigenlijk zeg je nu dat iedereen die niet zulke supergrond heeft als jij niet zo moet zeiken...... nou, van je collega's moet je het maar hebben....
+2
grös
@casev
Die @George verklaren anders de @MTSTAMMINGA altijd voor gek dat ze daar op die prut willen boeren, en nu is Karst razenddruk met maaien en inkuilen en zitten ze in het zuiden zonder voer, tja..
robbies
@grös niet allemaal hoor
George
Quote Reactie van @grös:
Die @George verklaren anders de @MTSTAMMINGA altijd voor gek dat ze daar op die prut willen boeren,

Waar dan? Niet zaniken.
George
Quote Reactie van @grös:
in het zuiden zonder voer, tja..
Reageer @g

Ik heb nog voer zat.
+2
labella
@George Houd dat voer maar goed in de gaten want het wordt roofgoed. Vanmiddag kwam hier al een voerhandelaar aan de deur of ik nog geen kuil wilde verkopen!
George
@labella
Ik heb de kuilplaat ruim driekwart gevuld met gras van 3 snedes gras dit jaar. Ik heb ongeveer 35 balen mooi gras gekocht en kan kuil daardoor nog tijdje dicht laten. Mijn grasland staat nog groen en zal nog wel een keertje kunnen maaien als het regent. Dus ik heb voer zat.
van Ittersum
@labella er zijn genoeg alternatieven die een vaste voederwaarde hebben dus zekerder zijn. Tis op tijd beginnen met de alternatieven, anders maak je jezelf onnodig moeilijk, stro met brok voor jongvee en drogen. Aardappelvezels komen straks ook los een doorvoercontract afsluiten en wat raap of soja vastleggen. Zo zijn wij de muizenplaag ook doorgekomen
cjw73
@van Ittersum ja doorvoercontracten voor aardappelvezels zijn er nog genoeg want ben al door 4 verschillende benadert om er 1 af te sluiten.
George
@cjw73
Alle grondstoffen worden schaarser nu. Aardappelen , bieten , mais , van alles komt minder af dus ook minder reststromen. Echt waar.
+3
spotmelker
Quote Reactie van @George:
Echt waar.

Van sommige percelen (verdroogd) komen alleen maar reststromen en als er weer regen op die warme grond valt hebben we gras tot de Kerst, dus voer komt er zat.
George
Quote Reactie van @spotmelker:
komen alleen maar reststromen

Dat heeft weinig voederwaarde
spotmelker
Quote Reactie van @George:
Dat heeft weinig voederwaarde

Zit wat in 😁 Maar een slap droog aardappelgewas wat een bui regen krijgt kan een partij groeischeuren opleveren waar je niks mee kan behalve opvoeren. En dat is krachtvoer.
weurding
@George meer dan stro george
cjw73
@George klopt Sjors. Maar ik bedoelde die contracten kun je nog wel af sluiten, is met perspulp al niet meer mogelijk.
MTSTAMMINGA
@grös
Hier ook alles zo goed als op Ga uit ellende beginnen met kuil bij voeren
Want ik denk dat waterpompen van af woensdag ook niet meer mag 😬

Bapaalde stukken land zijn al aardige verzakte door de droogte
bio boer
@MTSTAMMINGA verzakt? Is het veen zo snel in geklonken?
MTSTAMMINGA
@bio boer
Die echte natte veenpercelen wel Heb ook wel stukken waarvan het allemaal nog wel meevalt
bio boer
@MTSTAMMINGA gekke grond daar heb ook veen percelen maar daar is het water altijd laag 1 meter onder maaiveld
+1
labella
@casev Nee, het is een paar jaar geleden ook wel eens andersom geweest. Dat wij de mais weer opnieuw moesten zaaien omdat die verzopen was en dat verlies hebben wij ook gewoon genomen, heeft ons de kop ook niet gekost. Dus gewoon handelen met de situatie en niet zeuren!
+1
Koeien boertje
@labella iedereen heeft wel een keer dat toevallig bij hem in de buurt toevallig geen of wel regen valt.
Ik vond het een paar weken geleden ook wel prettig na een druk voorjaar, maar nu half Nederland verdroogd gun ik iedereen wel een beetje water.
Maar jij hebt liever dat iedereen met de handen in het haar komt te zitten heb ik het idee.
Beetje jammer.
+1
grös
@labella
Ja en na het herinzaaien is de nieuwe maïs ook weer verzopen.. Gewoon weer opnieuw gezaait. Van het voorjaar zijn er oost-Drenthe ook heel wat hectares verzopen, en toen kwam er ook geen overheidssteun ofzo, vakbladen schreven er niet eens over.
bio boer
@casev nou inderdaad als je nog zo veel tijd over hebt ga Nederland eens door van noord naar zuid langs het oosten nou ziet dat er belabert ze zijn het daar ook wat meer gewent maar toch lijt wel doodgespoten
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @labella:
klagen en geniet eens van dit prachtige weer.

Onder de parasol in de windt is het goed vertoeven maar als je nog wat uit wilt voeren op een dag is het om kapot te gaan.
+2
George
Quote Reactie van @labella:
Stop toch eens met klagen en geniet eens van dit prachtige weer.

Ik vind het prachtig weer en waan me in Zuid Frankrijk. Alleen is het nu ondertussen wel heel verrektes droog. Als het nu een keer of drie 25 mm geregend had dan was het perfect weertje geweest. En deze week iedere dag vanaf morgen 34 graden slaapt s nachts ook wat minder lekker.
van Ittersum
Wat een Zeeuw met water heeft heeft een Brabander met...
+7
de hoef
Quote Reactie van @van Ittersum:
met...

met vrouwen bedoel je allebij nat
+4
putjesschepper
Het is een voorbode op goede melkprijs volgend jaar.
+1
putjesschepper
Vorig jaar waren we op vakantie in Brabant bij een boer op het erf.kregen even een rondleiding en werd me verteld dat ze in Brabant heel efficiënt boerden.hij vond dat we in Friesland meer moesten melken per ha.voer kostte toch geen rest zei die.😂
+1
van Ittersum
@putjesschepper was of is dat niet de algehele stemming bij velen? Veel Liters scoren per hac/Man. Tot het moment de wal het schip keert. Een marathonloper(of andere topsporters) loopt altijd vlak op 70-80% van zijn vermogen anders "blaast" hij zichzelf op. Bij ons dus ook, niet uit en van iedereen altijd maar het meeste willen hebben of verlangen. Kan even maar nooit lang.

Sprak een maand geleden een gestopte boer uit de omgeving van Gemert, die had het wel gehad met die opgedrongen rat-race en de milieubeleid van de lokale bestuurders. Nu verhuurde hij zijn land, dikke prijs, makkelijk verdienen en tegelijk onbegrijpelijk zei hij.
grös
@van Ittersum
Ben er maand geleden nog geweest, maar dan kijk je je ogen ook uit, om de 100 meter staat er weer zo'n dikke stal. Maar hier in de buurt is dit jaar ook massaal aan akkerbouw verhuurt, sommige boeren wel 2/3 van hun areaal omdat de voersilo's al vol zaten, en die bunders komt dit jaar ook geen ruwvoer af.
+1
hookwood
Quote Reactie van @grös:
Maar hier in de buurt is dit jaar ook massaal aan akkerbouw verhuurt, sommige boeren wel 2/3 van hun areaal omdat de voersilo's al vol zaten

Hoe doen ze dat dan? Hebben ze die grond nog zelf op naam? Anders kom je volgens mij in de knoop met de grondgebondenheid.
+1
grös
@hookwood
Ja zelf op naam zonder derogatie, en mest afzetten.
+2
George
Quote Reactie van @putjesschepper :
Vorig jaar waren we op vakantie in Brabant bij een boer op het erf.kregen even een rondleiding

Dat was dan vast een leuke vakantie.
putjesschepper
@George jazeker hoor heb dikke huid en hebben genoten van het weer en leuke dingen te doen met kinderen.
+2
Jannus
Quote Reactie van @putjesschepper :
op vakantie in Brabant bij een boer op het erf.kregen even een rondleiding en werd me verteld dat ze in Brabant heel efficiënt boerden

Heel herkenbaar,op vakantie bij een efficiente Brabantse boer die uit weelde een camping erop na houd om de efficientie nog verder te vergroten???
+3
paul1
@Jannus zit het hele jaar al op de boerderij, in de vakantie ff niet
+2
Frans1
@paul1 hoeft voor mij ook niet,maar als je in het buitenland in de buurt van een prikker zit vind ik het wel leuk om het gezicht erbij te zien.vorig jaar zo bij @jvt langs geweest icm een bezoekje aan een grot in de buurt,rondleiding gehad en ff bakkie doen,is mooi toch👍 maar ik ga niet naar een boerencamping
+1
Erco
@Frans1 jij ook al? Ik ben een aantal weken terug bij @jvt langs geweest. En in het echt viel ie best mee he? 😉😜
+1
Frans1
Noorderling
Intensief in de knel?
groeier
@Noorderling
Je kan altijd nog naar t' buitenland over een tijdje.
+3
dorpsrandhoeve
Zal wel mee vallen, zijn er goed voor verzekerd met 2 haspels. Tenminste zo zie ik het. Wel druk mee, maar ik ga niet te veel klagen.
hans1980
@dorpsrandhoeve klopt klagen is voor sukkels ! Kost een ook een bult 👍👍👍
+1
puntertje
Wat is dat toch met die lui uit Brabokije, innovatievelingen in de knel omdat ze niet genoeg koeien mogen melken en dan omvallen. Nu hebben ze weer te weinig voer en dreigen daardoor weer om te vallen. Ik begin medelijden te krijgen.😈
+1
pietjepuk
@puntertje giro 555 is geopend help de brabantse boer. 😄
+2
pieta
@pietjepuk De enige giro die daar geopend is is die van wat linkse rakkers met help de boer naar klote, we beginnen in Brabant. 😁
robbies
@puntertje jij bent de laatste die met ons medelijden heeft
+3
puntertje
@robbies och, ik heb gehoord dat er daar bij jullie zat vraag is naar lege bedrijfsgebouwen, levert veel geld op en het enige wat je moet doen is een oogje dicht knijpen. En de lukt vanuit een hangmat waarschijnlijk goed. Dus echt medelijden, neuh..😇
+1
Twentsch Land
@puntertje

De belangstellenden zijn de vele invallen zat.....ze trekken nu op richting het noorden van Nederland .... het heeft niks met boeren te maken 😉
+1
weurding
@Twentsch Land och, groente boer, voerboer, hennepboer, what ever... 😁
+1
Twentsch Land
@puntertje

Als die smiley je symboliseerd !

Heb ik de indruk dat je iets te lang in de zon hebt gezeten 😉
demelkboer
@puntertje ze hebben vee te weinig. Dan moeten ze nu toch voer voldoende hebben zo je zeggen
matt
@puntertje je moet niet alles geloven,ze vallen echt niet om daar is de brabantse boer veel te taai voor.
En je word echt niet ziek als je langs een maïsveld woont.
puntertje
@matt nou, er schijven toch veel mensen dat ze tranen in de ogen krijgen als ze bij hun maispercelen staan.
matt
@puntertje zeg toch dat je niet alles moet geloven...
weurding
Quote Reactie van @puntertje:
nou, er schijven toch veel mensen dat ze tranen in de ogen krijgen als ze bij hun maispercelen staan.

of het nu van de droogte is of van de prijs, het blijft huilen
bio boer
@puntertje nee teveel koeien hebben ze nu 😂
grös
Quote Reactie van @weurding:
hennepboer

Die buiten in de maïs telen kunnen nog mal verrast worden dit jaar, worden ze niet verdroogt of platgewalsd door een beregeningsinstallatie, zag vanochtend de eerste (maïs) hakselploeg al 😅
+1
dorpsrandhoeve
Nou, de laatste keer dan maar in deze mais beregenen.

(klik om te vergroten)

Nog maar een keer een buitje geven dan maar.
George
@dorpsrandhoeve
Is het genoeg ? Staat er goed bij. Ik heb die van mij 4 keer gehad en zit er ook aan te denken dat het zat is.
+1
dorpsrandhoeve
@George De korrelvulling is bijna klaar, deze bui is om het te voltooien en om de afrijping wat te remmen. We hebben veel beregend, maar met dit aantal warme zonnige dagen kun je de afrijping wel wat remmen, maar niet helemaal. verwacht tweede/derde week van augustus dat hij rijp is.
+1
dorpsrandhoeve
@George Deze mais is 20 april gezaaid, en dit is de vijfde keer.
ted9
@dorpsrandhoeve mais hier na 15 mei gezaaid gewas staat super 3.5m kolf nog niet 😐 is duimdik. Mais is niet verdroogd maar we gaan t zien.
dorpsrandhoeve
@ted9 Er is hier in de buurt ook mais na 15 mei gezaaid. Dat wordt niets.
ted9
@dorpsrandhoeve pluim vorige week er pas in ik houd moet.😀
+2
weurding
Quote Reactie van @George:
Ik heb die van mij 4 keer gehad

vertel... met tussenpozen?.... 😁
+1
Twentsch Land
@weurding

4 x en 2x raak....best wel een goede score 😉
van Ittersum
@dorpsrandhoeve niet verdwalen he😉👍
dorpsrandhoeve
@van Ittersum Gewoon het spoor volgen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's droogte , akkerbouw en eindhoven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
75
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0