Droogte speelt fosfaatmarkt parten

Afgelopen week heeft er nauwelijks handel plaatsgevonden op de fosfaatmarkt. De droogte speelt daar een belangrijke rol in, zo blijkt uit inventarisatie bij bemiddelende partijen.

Op dit moment worden de goedkoopste partijen aangeboden voor 215 tot 217,50 euro per kilo fosfaat. Het aanbod van leaserechten is minimaal, al is er wel vraag naar. „Zolang er nog geen duidelijkheid is over de afroming van leaserechten, zal er weinig handel worden gedaan.”

Meer: melkvee.nl/artikel/…

Bron

AVG & Cookiemelding
melkvee.nl

Deel dit topic

Reacties

+2
vrije boeren
Met deze droogte heb je geen extra fosfaatrechten nodig zelfs de bomen gaan hier kapot
+2
vrije boeren
Probeert de staat ons niet om zeep te helpen doet onze lieve heer het wel
+1
putjesschepper
@vrije boeren rfc heeft hier om gevraagd😂🤣
diekman
Hier komende weken geen neerslag en tussen 34 en 36 graden volgens buienradar.
+3
van Ittersum
Handel bloeit weer op na 24/8, einde warmteperiode. "vrouwen bl... , handel dood!!'
+2
vrije boeren
@van Ittersum de mais ook
+8
pieta
Quote Reactie van @van Ittersum:
vrouwen bl... , handel dood!!'

Vrouwen bloot, mais dood. Dat wordt de nieuwe spreuk. 😁
+10
cjw73
@pieta toch lekker rustig zo midden in de zomer. Alleen even voeren en melken en geen gedonder met kuilen.😉😉
+1
pieta
@cjw73 Ik vind het jammer vd mais. Verder heb ik eigenlijk gewoon een bloedhekel aan hitte. Maar verder gaat het prima. 😁
+3
cjw73
@pieta ja voor de maïs vind ik het ook jammer. En verder ben ik net anders om heb een bloedhekel aan vorst en kan enorm goed over de warmte.🌞🌞🌞
+4
van Ittersum
@pieta geen koe die zeurt, lage loonwerkerskosten, trekker staan in de schuur, enige echte zorg is de maïs,. Superblij met mijn geïsoleerde dak en zolang er wat wind staat de beste plek voor mens en dier.

Ik snap de frustratie enigzins wel van al die "altijd op de scherpst van de snede" boeren die nu compleet nat gaan, alle rekentheorieën kunnen overboord evenals de financiële planningen. Maar verder daar geen medelijden mee, niemand zei dat je dat moest doen. Dat de koeien zakken in de melk, ach ik doe met dit weer ook minder. Gelijke monniken, gelijke kappen zullen we maar rekenen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
al die "altijd op de scherpst van de snede" boeren die nu compleet nat gaan

Ik had ook al een voerboer aan de telefoon. Melk nu krap liters met 3,70% eiwit en een ureum van 8. Heb 'm voorgelegd een kilo extra soja te gaan voeren wanneer hij durfde in te staan voor gemiddeld 2 kg productiestijging van de redelijk oudmelkte veestapel. Zijn tegenvoorstel was alleen de verse koeien deze kilo soja te geven, dan stond hij in voor 6 kg productiestijging. Die mogelijkheid heb ik niet en eigenlijk ben ik helemaal niet ontevreden zoals het gaat. Rustig doordoen dus. Achteraf vind ik het wel jammer dat ik de overjarige voorjaarskuil niet heb aangebroken in plaats van het voeren van balen tweede snee. De lengte van de droogteperiode toch wat onderschat.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam ik zit in de overgangscyclus naar VLOG, en dan is soya ook even een product waar je eerst even flink van achter de oren gaat krabben. Vandaag de droge herfstbalen van vorig jaar maar even opgezocht en die er maar bij gevoerd. Kon in het huidige rantsoen het ureum nog boven de 20 houden maar gisteren verrast met een ureum van 14. Nu heb ik de veevoerleverancier vanmiddag geopperd over pure zout bijvoeren. ( oud middel) . Er bestaat wel zoiets als Buffermix of wat ze tegenwoordig aan naam er aanplakken. Hij zou er maandag er op terug komen. Mijn theorie was dat per 1/7 wel genoeg eiwit uit mijn korte verse gras kon halen maar dat plan is dus ook teniet gegaan door deze lange periode van droogte. Aanpassen of accepteren
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
verrast met een ureum van 14

Niet echt van belang, je wordt op vet/eiwit/lactose uitbetaald. Wat deed je eiwit% met de herfstbalen?

Quote Reactie van @van Ittersum:
Buffermix
Gewoon pure natriumbicarbonaat bijvoeren, koeien geven niet om een gelikte naam. Overigens maakt een koe zelf bij flink herkauwen vele malen meer buffer aan dan je bij kunt voeren zonder problemen.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam weet ik nog niet. Maar het ureum zegt mij veel ondanks je er niet op uitbetaald wordt. Zit nu op 3,56/4,15/4,55 e/v/l
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
ureum zegt mij veel

Ok. Wat zegt het jou dan?
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam wegens mijn luiheid deze kopie melkvee.nl/artikel/… ik ga slapen, wekkertje gaat om 4.15 uur, wtrusten!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
deze kopie

Verhaaltje van Agrifirm, die hebben een bepaald belang... Maar inderdaad een zekere luiheid wanneer je klakkeloos een voerboer napapegaait.

Wanneer ik extra eiwit ga voeren en het ureum loopt op, maar eiwit% niet, dan gaat m'n efficiëntie achteruit. Ik denk dat het meer gaat om de richting waarin kengetallen zich ontwikkelen bij rantsoenwijziging en niet om de absolute getallen.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam de Heus zal hetzelfde zeggen maar ik geef toe mijn vader was vroeger toch slim door altijd een Noord-Hollandse stier van de Hoornse jaarmarkt te halen. Zijn relaas was dat dat bijzondere beesten waren, blijkt nu dus wel🤣
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
bijzondere beesten

Dieren zijn meestal zoals de baas.
Twentsch Land
@Jack Rijlaarsdam

Klopt soms wel !

Mijn buurvrouw woeft ook soms, zij heeft een hond.
putjesschepper
@Jack Rijlaarsdam ja zegt veerijder ook altijd.
pietjepuk
@putjesschepper van daar zijn mijn koeien zo eigenwijs. 😁
cjw73
@putjesschepper oh daarom maken die van mij zich nergens druk om, doet de baas ook niet.😉
weurding
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Dieren zijn meestal zoals de baas.

koeien met geringe schofthoogte? 😉
cs-agrar
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Overigens maakt een koe zelf bij flink herkauwen vele malen meer buffer aan dan je bij kunt voeren zonder problemen.

klopt maar dat flinke herkauwen kost wel energie wat ze nu hard nodig hebben om lichaam te koelen
cjw73
@Jack Rijlaarsdam een ureum van 8 ??
Hoe krijg je dat voor elkaar.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cjw73:
Hoe krijg je dat voor elkaar.

Voer 75% tweede snee balen, bladrijk ondergras met een aartje erin, en 25% weidegras aangevuld met wat koolblad en 10 kg aardappelen. Krachtvoer 50% optimix gemengd met 50% select van De Heus, geen echte budgetbrok dus. Kortom, het gaat vanzelf.
cjw73
@Jack Rijlaarsdam het zit bij mij bijna altijd tussen 20 en 22 in. 20 kg maïs eerste snee 2017 1 kg bietenpulp en 1.5 kg grasbrok. En verder solide en patent 50/50 ook van de heus.
hans1980
@Jack Rijlaarsdam hoeveel liter hoort daarbij
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hans1980:
hoeveel liter

26,2
weurding
@Jack Rijlaarsdam zat ook nooit hoger, keep it simple
Vario512
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
ureum van 8

Ik zat op 10. Wanneer wordt een laag ureum ongezond?

Ik heb het in de herfst ook wel eens een tijdje gehad, maar dan zei de veevoervertegenwoordiger dat als je dat te lang doet, de koeien omvallen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Vario512:
dan zei de veevoervertegenwoordiger dat als je dat te lang doet, de koeien omvallen.

Hij bedoelde eigenlijk dat hij graag een duurder eiwitrijker brokje wilde leveren. In de winter zitten we doorgaans tussen 10 en 16 ureum, hoef nooit omgevallen koeien weer overeind te zetten. Meer eiwit gaf doorgaans wel een hoger ureum, maar geen hoger %eiwit. In mijn beleving gaat dan de voerefficiëntie omlaag. Hier wordt daarom niet meer gestuurd op ureum, raar kengetal.
Noorderling
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Meer eiwit gaf doorgaans wel een hoger ureum, maar geen hoger %eiwit.

Belangrijker is natuurlijk wat de invloed is op de kilo's vet+eiwit per dag. Percentages zonder kilo's zegt nog weinig.
pieta
Quote Reactie van @van Ittersum:
at de koeien zakken in de melk, ach ik doe met dit weer ook minder.

Zakken in de melk? Is je stal toch niet zo goed als je hier voorspiegelt. Wij hebben ook een geïsoleerd dak maar ook ventilatoren en een grote regendouche voor de koeien. Bij ons zakken ze niet bepaald.
cjw73
@pieta dat komt omdat je opstaller bent.
Hier zakken ze ook niks en heb ik niets van dat soort dingen. Gewoon vogelgaas en de deuren open.
+1
pieta
@cjw73 Bij jou waait het waarschijnlijk wat meer. Hier moet je de wind een handje helpen.
van Ittersum
@cjw73 wel 6 uren weiden of laten stappen. Tis maar hoe je het bekijkt met dit weer
van Ittersum
@pieta mag bij jou ook geen liter zakken anders kun je die investeringen niet meer recht praten, lijkt me logisch . Maar tis geen schande gezien het weer, voeraanbod dat je gaat zakken in kg melk. Iedereen overkomt dit, sommige dingen kun je niet altijd voor blijven, bv natuurlijke elementen.

Melkse!
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
anders kun je die investeringen niet meer recht praten, lijkt me logisch .

Volgens mij heeft Piet amper schuld dus daar hoeft ie niet zo scherp voor te zijn wat jij denkt.
+4
pieta
@George Als jij morgen mijn schuld aan je broek had kon je nog wel eens buikpijn krijgen ook al past het binnen je Sjorsbank-principes. 😁
pieta
@van Ittersum Nee, het gaat in deze niet om verdienen maar om arbeidsgemak. Met de ventilatoren en regendouche houden wij de loop op de robot er perfect in. Eerst was het huilen met dit soort weer. Koeien gingen te weinig naar de robot, je raakte de melk kwijt maar het ergste was dat je veel te druk werd met koeien ophalen, drukker met de uiergezondheid als direct gevolg en je structurele ophaalkoeien er van kreeg. En de ligboxen ook nog eens ontzettend veel meer werk van schoonhouden gaven.
Vario512
Quote Reactie van @pieta:
regendouche

Wat moet ik me voorstellen bij een regendouche? Echte druppels of verneveling. Met de voorspelde hittegolf van 2 weken moet ik ook maar eens wat gaan verzinnen.
Noorderling
Quote Reactie van @Vario512:
et ik me voorstellen bij een regendouche? Echte druppels of verneveling. Met de voorspelde hittegolf van 2 weken moet ik ook maar eens wat gaan verzinnen.

Je zorgen voor grove druppels en goed ventileren, eigenlijk alleen maar met axiaalventilatoren achter het voerhek. Wanneer er nevel in de stal ontstaat, en daarmee de luchtvochtigheid toeneemt maak je het je koeien alleen maar moeilijker.

Wat ook helpt is water op het dak sproeien. Het dak warmt hierdoor niet op maar het water verdampt. Scheelt ook zo een paar graden in de stal.
George
@Noorderling
En daarna een roestkleurig dak van het grondwater. Of ga je dat met leidingwater doen?
weurding
@George mooier dan een witte van de laval....😁
George
@weurding
Volgens mij houdt jij wel van een roestig dak wat ook nog een beetje lekt.
Noorderling
@George
Brak grondwater is hier sowieso geen optie.
Zou het met leidingwater doen. Gaat ook niet direct om heel veel kuubs water.
Doen ze bij kippen en varkens ook wel toch?
Vario512
Quote Reactie van @Noorderling:
Wat ook helpt is water op het dak sproeien. Het dak warmt hierdoor niet op maar het water verdampt. Scheelt ook zo een paar graden in de stal.

Ik heb een geisoleerd dak. Maar met weinig wind, wordt het langdurig boven de 30 graden ook een keer warm.
+1
pieta
@Vario512 In een hoek bij de melkrobot hangt een irrigatieslang van 10 mtr met wat touwtjes in de lucht. Koeien laten zich wat nat nevelen en koelen weer af door de ventilatoren.

bol.com/nl/p/…
+1
verbi
@cjw73 Rustig? De hele dag zeulen met haspels 7 dagen in de week ik weet niet wat daar rustig aan is.
cs-agrar
Quote Reactie van @verbi:
De hele dag zeulen met haspels 7 dagen in de week

hapels zelfs, dan heb je gewoon teveel land
George
Quote Reactie van @cs-agrar:
hapels zelfs, dan heb je gewoon teveel land

Ligt eraan hoeveel koeien hij heeft en misschien akkerbouw. Land heb je nooit teveel als je er niet veel schulden op hebt. 😄
verbi
@cs-agrar 2 haspels 1 huiskavel en 2 kavels van huis af. Thuis op stroom(makkelijk) van huis af met een dieselpompset.
+1
cjw73
@verbi Daar doe ik niet aan mee. Begint ooit wel weer eens te regenen.
groeier
Quote Reactie van @van Ittersum:
Handel bloeit weer op na 24/8, einde warmteperiode. "vrouwen bl... , handel dood

Idd, is even een zomer dipje.
diekman
Volgende week beginnen ze te hakselen in de achterhoek dan bloeit er niet veel meer op. Misschien nog een snede gras na de mais.
+2
Koeien boertje
Dan mag je de haspel en ook wel op laten draaien
Hendrik1983
@Koeien boertje Moj wa water kunnen kriegen;) idd hier in achterhoek begint ze te hakseln. nu is nog betje greun...
+1
vremanfarm
Laag ureum ,koeien houden piek minder lang vol.Op ons bedrijf zit 90 % van de koeien op 200 lactatie nog boven de 50 kg melk per dag en de vaarzen boven de 40kg.Ureum nooit lager dan 22 ondanks 4kg ds perspulp en 7 kg ds mais .
hans1980
@vremanfarm ook bierborstel ? Of soja/raap
vaak
@vremanfarm Goed dat ik gestopt ben want hier kon ik echt niet meer mee . Mijn koeien zouden deprie worden als ze dit nog mee moesten maken terwijl wij in een oude stal met middeleeuwse bedrijfsvoering toch ruim op de 10000/koe zten.
van Ittersum
@vaak 10000 euro per koe?? 😉 zegt me niet zoveel meer, te veel toppers en floppers qua productie in de loop der jaren kapot zien gaan.
vaak
@van Ittersum Kg melk , slimpie
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @vremanfarm:
nog boven de 50 kg melk per dag

Hier geven ze de helft bij dag en nacht weiden op kaal land En 3 a 4 kg goedkope brok gem per koe En 5 kg bierbostel per dag
+1
achterhoeker2
@MTSTAMMINGA De helft geven ,en dubbel zoveel verdienen.
+1
bio boer
@MTSTAMMINGA ik heb nu 1 koe die geeft 52kg 😂 de rest gemideld 23
vremanfarm
Ps we melken 3.65 eiwit bij 41 L per dag
m uut m
@vremanfarm
Heb je een natte droom?
diekman
@m uut m Nee te veel gedronken op de boerendag in beltrum . 😂
van Ittersum
@vremanfarm dan zal u wel veel contractkoeien bij de KI organisaties hebben, onder welke naam kunnen we u terug vinden in de lijsten?
Erco
@van Ittersum gokje: niet
robbies
@van Ittersum Is ook niet zo moeilijk. Duw er maar 40 opleggers perspulp in. Liters kopen kennen we allemaal
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Liters kopen kennen we allemaal

Dat zal je tegenvallen. De resultaten van @vremanfarm haal je niet zomaar.
+1
robbies
@Jack Rijlaarsdam alleen liters zegt mij niet zoveel. Als ik eerder lees dat hij 1200 ton perspulp in voorkoop koopt, dan roept dat ook wel vragen op over eigen ruwvoerproductie. Neemt niet weg dat zo'n hoge productie wel een topprestatie is.

Ik heb sowieso de capaciteiten niet om zo'n hoogproductieve veestapel te managen, dus ga het niet eens proberen. Teveel werk met zulke koeien. Moeten op tijd drachtig zijn, ruwvoer moet altijd top zijn, koeien met 30 kilogram melk is altijd extra werk met droogzetten.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Moeten op tijd drachtig zijn, ruwvoer moet altijd top zijn, koeien met 30 kilogram melk is altijd extra werk met droogzetten

Hij melkt met robots volgens mij. De laatste 2 wkn gaat eiwit er af en wordt de robottoegang fors geminderd en ze staan nog snel droog. En op tijd drachtig krijgen is niet zo belangrijk maar drachtig krijgen wel.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
De laatste 2 wkn gaat eiwit er af en wordt de robottoegang fors geminderd en ze staan nog snel droog.

Ik heb er momenteel twee lopen die 0,1 kg energiebrok krijgen en max tweemaal daags mogen komen. Die geven nog meer dan 25 kilogram.
pieta
@robbies Kan gebeuren. Wellicht koeien die je ook snel drachtig had? Mijn ervaring is dat je de echt hoogproductieve niet te snel weer moet laten kalven. Met een wat langere lijst krijg je een betere koe en ze ook nog droog.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Kan gebeuren. Wellicht koeien die je ook snel drachtig had? Mijn ervaring is dat je de echt hoogproductieve niet te snel weer moet laten kalven. Met een wat langere lijst krijg je een betere koe en ze ook nog droog.

ja, dat wel. met 60 dagen drachtig. Als ik ze tochtig zie worden ze geïnsemineerd, want hoewel ik je mening deel dat je beter kunt wachten, kan het ook zijn dat ze niet direct op de 1e tochtigheid pakken en ook niet op de tweede of derde. Als je dan tussendoor ook nog een tocht mist -wat hier weleens gebeurt - dan ben je snel weer 100 dagen verder. Je weet vooraf niet welke inseminatie pakt en hoe persistent een koe is. Heb hier ook koeien lopen die pas na 12 inseminaties drachtig zijn geworden. Overigens na 3 inseminaties wel met BBL, voordat je denkt dat ik CRV-sponsor ben.
+3
pieta
@robbies Op 60 dgn hoef ik er niet over na te denken. Gemiddeld meer als 100 dgn en geen enkele voor de 75 dgn voor de 1e inseminatie.
Vario512
Quote Reactie van @vremanfarm:
Ps we melken 3.65 eiwit bij 41 L per dag

Hoeveel winst per koe draai je dan? Boven de 2000 euro?
cs-agrar
Nauwelijks handel toch ruim boven de 200..
cs-agrar
Nauwelijks handel toch ruim boven de 200..
Jaap40
@cs-agrar geen handel = Geen prijs
groeier
@Jaap40
Stel als de droogte nog verder toeneemt, dan gaat de melkprijs en de P rechten ook mee omhoog, dus een hoop zinloos geklets nu.
putjesschepper
@groeier eerste 3 maanden niet rfc gaat waarschijnlijk melkprijs laten zakken voor augustus.
matt
@groeier je doet niks als fosfaat prijs omhoog praten.
Ben je gestopt met melken ?
groeier
@matt
Heb begin dit jaar alles al van een stoppende melkveehouder gekocht.
+1
diekman
@groeier Kom eens van je brink af en kijk om je heen wat er gebeurt.
+2
weurding
Straks een paar beste buien in november nog gras inkuilen en er is weer fosfaat te kort. Jaar is nog lang niet om
+2
George
@weurding
Augustus wordt de tweede meimaand heeft iemand me verteld. Dus.... 😂 😂 😂
cjw73
@George dan mag het wel bijna beginnen met regenen
+1
George
Quote Reactie van @cjw73:
an mag het wel bijna beginnen met regenen

Eerste 2 weken nog niet van betekenis he volgens verwachtingen. Deze week hier vier dagen 34 graden.
pietjepuk
@George weermodellen zijn het nog niet eens. yr.no/place/Netherlands/…
bio boer
@pietjepuk die bereken dat op Amerikaanse weer modellen verwacht ik die kloppen niet altijd in Europa
demelkboer
@bio boer bleek vorig jaar de beste weer voorspeller te zijn van Europa. Op piet Paulusma natuurlijk 😁
+1
bio boer
@demelkboer kan het alleen maar hoopen kan wel wat vocht gebruiken
pietjepuk
Quote Reactie van @bio boer:
kloppen niet altijd in Europa

Je wilt toch niet zeggen dat buienradar het wel altijd bij het rechte eind heeft.
bio boer
@pietjepuk nee het blijft voorspellen en een verwachting
+2
pieta
@George In mei was het ook al droog dus dat gaat niet helpen. 😁
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
n mei was het ook al droog dus dat gaat niet helpen.

Ja ik nam degene die me dat vertelde ook al niet al te serieus. Soms is enig realisme bij de medemens ver te zoeken. 😄
weurding
Quote Reactie van @George:
Augustus wordt de tweede meimaand heeft iemand me verteld. Dus....

beginnen de vogels weer te leggen.....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
103
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN