Oplossing voor dreigend voertekort.

Door de aanhoudende droogte begint het hier en daar toch wat problematisch te worden. Ook hier zijn de meeste dieren weer op stal en wordt de oude voorraad voer al stevig aangesproken. s'nachts de koeien naar buiten voor de weidepremie, maar of de koeien daar nu blij van worden...

Maar nu verderop. De akkerbouw is op dit moment druk bezig met tarwe dorsen. De meeste akkerbouwers moeten in het kader van de ecologische aandachtsgebieden een nagewas telen, vaak bladramanas. Dit gewas staat op de lijst van EA gewassen.

Als daar nu eens een uitzondering voor gemaakt wordt door Brussel en Den Haag. Laat de akkerbouwers nu eens Italiaans Raaigras of iets dergelijks inzaaien. Beetje drijfmest erop en wachten op regen. En dat komt ongetwijfeld een keer voor dat het half augustus is. Dan kan de akkerbouwer nog 1 of 2 snedes gras verkopen aan de melkveehouderij.

Ook dit vanggewas legt stikstof vast, goed voor klimaat en helpt het naderend voertekort een beetje oplossen.

Dus kom op bestuurders en ambtenaren, jullie lezen allemaal mee weet ik uit ervaring, werk aan de winkel.

En melkveehouders probeer dit nu eens gezamenlijk te trekken.....

Deel dit topic

Reacties

+14
PIONIER
Ongelofelijk stom verhaal want vorig jaar werd het gras op stam over het land verhakseld want o o wat een bergen voer waren er. Nu paar weken droog en voer tekort??????? Man man wat een gezeik over dit prachtige weer.
+2
John Spithoven
@PIONIER lekker positief.... als het je niet past kunt je beter niet reageren....
frank post
@John Spithoven de lijst ook al bekeken??? engelsraaigras staat op nr 93, italiaans op 135 mag/kan dus gwn, ik betaal akkerbouwer en zaai volgende week in
John Spithoven
@frank post Ik ken de lijst. Als vanggewas mag je gras zaaien, maar voor de EA regeling zijn er maar een beperkt aantal mogelijkheden. En dat spul wat daar aan voldoet willen de koeien niet vreten, laat staan dat ze er melk van geven.
frank post
@John Spithoven ik ben niet handig genoeg met computer om lijst hier te plakken maar bij beide staat een wegingsfactor van 0,3. Je mag het dus wel degelijk gebruiken voor ea
rvo.nl/subsidies-regelingen/…
John Spithoven
@frank post Klopt, ik heb het gezien, alleen ik wel is begrepen dat een mengsel van bladramanas en nog iets een hoger weging heeft en er daarom minder gezaaid hoeft te worden. Maar goed ik ben niet helemaal thuis in die wereld.
Henry1
@John Spithoven misschien idd beter laten informeren. want dit is onzin. Er moet een mengsel gezaaid worden (van een toch wel lange lijst) en er zit geen verschil in wegingsfactor tussen groenbemesters.
+1
PIONIER
@John Spithoven dan hoef jij nooit weer te reageren met je geschop tegen alles.
cowboys
@John Spithoven ik vindt dat er in ieder geval over nagedacht kan worden .de regen is er nog niet ik denk ook dat de mais heel vroeg gehakseld gaat worden dus kan er nog italiaans gras na de mais gezaaid worden. of iets anders.iemand nog goeie ideen voor een snel groeiend gewas met wat voederwaarde .en voor de mest denk dat een flink langere uitrijperiode wel makkelijk is.
+1
cowboys
@PIONIER bij ons is het al wat langer dan een PAAR WEKEN droog.
+2
vrije boeren
@PIONIER Last van een zonnesteek?
Frans1
@vrije boeren nee,pionier komt volgens mij bij mij uit de buurt.het is hier gortdroog,grasland is bruin.maar nog wel wat voorraad gelukkig.zo droog als nu heb ik nog niet eerder gezien,ik voer mn pinken buiten ook al bij,nog nooit gedaan
vrije boeren
@Frans1 ik hoef dit ook nooit meer mee te maken
+2
Frans1
@vrije boeren stel je niet aan man. Red je ermee
+3
verbi
@PIONIER Hier al 5 weken geen water dus ik vindt het idee niet verkeerd en ik ben dit zg prachtige weer spuugzat de hele dag met haspels zeulen ik weet niet wat daar geweldig aan is.
+1
robbies
Quote Reactie van @verbi:
Hier al 5 weken geen water

5 weken is nog niet zo lang hoor. Ik denk dat @pieta en @George al vanaf pinksteren geen nat meer gezien hebben
+1
George
@robbies 30 april was laatste keer serieuze regen. Pinksteren waren 15 druppels niet eens stoep nat was echt nog geen halve millimeter en vrijdag 8 juni slechts 3mm. En dat was het dan.
+1
PIONIER
Hoe gaat het in de ovp nu dan? Burgers zeker druk met hun eigen vakantie en als het koud is en niks te doen hebben bedenken ze wat om op af te reageren
ej-van-de-voort
@PIONIER

Je veranderd graag van onderwerp ja? De echt betrokkenen gaan gewoon door met sbb int vaarwater zitten. Maar als je nu nog zo geniet van dit weer zal er nog wel voer zat aanwezig zijn, zit dan aub degenen die die luxe niet hebben niet af te katten als het kan....
Twentsch Land
Opzich kan het idee best goed zijn, je bent een tijd lang bestuurder geweest dus laten we er even van uitgaan dat je de gangen en bijbehorende tijden die nodig zijn kent !

Zie je een antwoord op je idee vanuit Brussel binnen een paar weken ?

Denk dat dat een wringkous is...antwoorden van daar duren vaak te lang.
John Spithoven
@Twentsch Land Ja, het kan stroperig zijn. Maar het droogte probleem is in geheel noord Europa en dat helpt wel. Verder heb ik zelf dit verhaal net al op de mail gezet naar wat contacten.
+7
robbies
Als je nu al voertekort hebt, dan heb je vorig jaar liggen slapen. Tegen kostprijs kon je zoveel bunders krijgen als je wil. Aub geen uitzonderingen op regelgeving vragen, want dan blijf je als een stel klagers gezien worden.
+1
John Spithoven
@robbies Wederom het is niet voor mijzelf. Heb voer genoeg. Maar er zijn intensieve gebieden waar dat anders is. En ik wilde juist niet klagen maar in een oplossing proberen te denken...
+3
robbies
Quote Reactie van @John Spithoven:
Wederom het is niet voor mijzelf. Heb voer genoeg. Maar er zijn intensieve gebieden waar dat anders is. En ik wilde juist niet klagen maar in een oplossing proberen te denken...

Het is ook geen aanval op jou of je voorstel. maak je geen zorgen. Ik vind het wel sympathiek dat je probeert mee te denken, maar we moeten niet bij elk probleem in Den Haag aankloppen. Nu voertekort had vorig jaar voorkomen kunnen worden. Een grote intensieve jongen (+350 koeien) hier vlakbij heeft vorig jaar twee gigantische sleufsilo's gezet en helemaal volgereden met gras van derden. Had eind vorig jaar voor meer dan een jaar voer zitten. Goedkoper kon hij het niet krijgen, vertelde hij mij. Het werd hem langs alle kanten aangeboden tegen de kosten van het maaien en hakselen.
+1
John Spithoven
@robbies Een gezegde is: Er is geen betere raad dan een voorraad. Wordt ook hier vaak gehanteerd.
cowboys
Quote Reactie van @robbies:
Had eind vorig jaar voor meer dan een jaar voer zitten

Dan is het eind van dit jaar op??
Twentsch Land
@robbies

Een te kort door de bocht verhaal, ja zo'n intensieve jonge met zoveel koeien zal wel veel voer altijd moeten kopen en als je dan voor zo weinig geld voer in kunt slaan ben je ook dom als je dat niet doet.....waar het hem wringt ( en dat is gelukkig ( nog ) niet het geval voor mij omdat ik voldoende voorraad nog heb ) boeren die zelfvoorzienend altijd zijn en nu door de droogte een te kort dreigen te krijgen....als je zelfvoorzienend bent ga je natuurlijk ( ook al is het op dat moment goedkoop ) niet veel voer kopen voor een jaar met veel droogte wat voor af niet te zien is.
+3
jg
@Twentsch Land Er is voer zat en de kunstmest en loonwerk kosten worden bespaard.
+1
Twentsch Land
@jg

Wat een domme uitspraak ... kunstmest en de loonwerk kosten worden bespaard......die kosten zitten gewoon verwerkt in het voer wat je koopt.

En wat gras/kuil/balen betreft.....hoeveel is er te koop met mooie analyses ?
Balen met bermgras en natuurland is er zat te koop maar zou je dat willen hebben ?

Kijk ik heb zelf ook wel eens kuil en balen verkocht, maaaaar het mooiste hou ik natuurlijk wel voor mezelf 😉
jg
@Twentsch Land Probeer het zelf nog eens goed te beredeneren .
Noorderling
@Twentsch Land
Voor 50euro per ton is er meer te koop dan voor gratis af te halen.
+4
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
kunstmest en de loonwerk kosten worden bespaard......die kosten zitten gewoon verwerkt in het voer wat je koopt.

Hahahahahahaha , jaja en als ze wat moeten hebben maar lopen pingelen om zo goedkoop mogelijk mais of gras te kopen. Want hun erven liggen allemaal vol. Sommige gunnen de teler het licht in de ogen niet eens.
Twentsch Land
@George

Ja dat klopt....de teler wordt niet makkelijk wat gegund weet ik uit ervaring. Maar ik heb nog nooit voer verkocht waar geld bij moest .... mijn kosten werk en kunstmest zaten wel bij het voer inbegrepen.

Maar de uitspraak van jg als je voer koopt heb je de kosten niet van kunstmest en loonwerk....net of de teler dat wel voor je gaat betalen zonder door te bereken gaat niet op.
+1
Frans1
@Twentsch Land in een overschotsmarkt heb je niks te berekenen,nu begint het een vraagmarkt te worden,dan lukt het beter😉
jg
@Twentsch Land Ik heb zelf geen kosten voor kunstmest en loonwerk waardoor ik anderen een normale prijs wil betalen .
Erco
@George ach gos
+3
grös
Als ze nu al voertekort hebben, hebben ze toch echt wat verkeerd gedaan. Vorig jaar ook wel mensen gras aangeboden (weggeven) en ze haalden het niet eens op, nou we zien begin volgend jaar wel een keer of we nog wat over hebben voor ze.
Frans1
@grös zo werkt het toch,leven en laten leven.en willen ze je het vel over de neus halen bij een overschot dan is het nu pay back time😂
+3
robbies
@robbies Het uitrijden van mest wordt overigens wel een probleem. Daar zou wel een uitzondering voor gemaakt mogen worden. Anders krijg je de onwenselijke situatie dat nu de mest overal op gekieperd wordt (grasmat heeft toch al veel schade) en niet op het moment dat de benutting het meest efficient is.
Noorderling
@robbies
Wat voor een uitzondering? Mest dumpen in november of mestopslag buiten het bouwblok? Alleen het laatste lijkt me zinvol.
robbies
@Noorderling is het groeiseizoen op 31 augustus precies afgelopen?? Een paar weekjes extra doet niets af aan de benutting.
+1
Flinstone
@robbies voor grasland hoeft er echt geen verlenging te komen! Zit nog zat voorraad in de grond en dan kun je de mest beter bewaren tot volgend voorjaar!
Pinken kunnen straks het najaarsgras niet eens op voor 1 december!
George
Quote Reactie van @Flinstone:
Pinken kunnen straks het najaarsgras niet eens op voor 1 december!

Najaarsgras zal na deze droogte wel eens van pas kunnen komen.
pietjepuk
Quote Reactie van @Flinstone:
Pinken kunnen straks het najaarsgras niet eens op voor 1 december

zal het wel eerst serieus moeten regenen. een bui van 20 mm helpt niet.
+2
Wilbert
@Flinstone eens dat er nog veel in de grond zit. Aan de andere kant veel collega's die de put leeg moeten / willen hebben omdat ze anders de winter niet doorkomen. Dan liever een verlenging zodat die mest met regen wordt uitgereden ipv dat alle stikstof eruit vervluchtigd door de droogte. Het is nog vroeg, we kunnen nog tot half augustus wachten, dan is het moment om wel of geen verlenging te bepleiten bij lnv.
cs-agrar
Quote Reactie van @Wilbert:
we kunnen nog tot half augustus wachten, dan is het moment om wel of geen verlenging te bepleiten bij lnv

Dan hoor je op de laatste uitrijdag dag er geen verlenging komt..
Twentsch Land
@robbies

Is al wel eerder met 14 dagen verlengt.....kans is reëel dat dit jaar ook een verlenging komt, denk ik.
+1
verbi
@robbies Wat een onzin dan bouw je maar opslagcapaciteit wie dat nog niet heeft heeft vorige jaren zitten slapen. Jou woorden niet iedere keer in Den Haag aankloppen.
+1
robbies
@verbi Voor mij maakt het niets uit, maar mest dumpen die niet benut wordt is in niemands voordeel. Jij weet net zo goed als mij dat zonder verlenging de putten in augustus toch leeggereden worden. Daarnaast zullen de mestafvoerkosten deze winter de pan uitrijzen zonder verlenging. Afgelopen voorjaar is er veel mest blijven zitten, en nu zie ik de opleggers ook nog niet veel rijden ondanks dat de oogst al begonnen is. Akkerbouwers lijken een beetje af te wachten. Ik hoop dat het niet zo is, maar de mestmarkt staat al een paar jaar onder hoogspanning tegen het einde van het jaar. Twee tegenvallers in één jaar kan die markt niet hebben.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
Twee tegenvallers in één jaar kan die markt niet hebben.

Dat is juist de markt 😉
De markt bepaalt wel of er teveel of te weinig is en wat de prijs is. Dat je niet meer wilt betalen is een ander verhaal, maar voor 30euro per ton rvdm raak je het echt wel kwijt.
Daarnaast is er meer vraag naar vaste mest, rundveedrijfmest is logistiek een drama. Vaste mest kun je op de kopakker kiepen en ben je alleen maar afhankelijk van een strooier op het juiste tijdstip. Iets produceren waar geen vraag naar is werkt in geen een sector.

Verlenging gaat ook weinig uithalen. Als het graan van het land is moet er toch zo snel mogelijk een vanggewas te zaaien, om zoveel mogelijk groeidagen te hebben. Op een dag in augustus groeit er meer als in een week in september. Daarnaast moet het gewas 10weken op het land staan. Zware grond wil je november december toch weer kunnen ploegen als de omstandigheden dan goed zijn. Alles moet zo snel mogelijk onder optimale omstandigheden. Dat is met drijfmest gewoon moeilijk als een akkerbouwer geen mestopslag heeft.

Niet genoeg voor je mestafvoer willen betalen en je voer is op. Dan is er weer wat moois ontwikkeld om toch nog geld te kunnen maken als in het quotumtijdperk. Ga je een jaartje wat fosfaat verleasen. Hoef je er ook nog niks voor te doen en toch nog 1300euro per koe ontvangen.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Op een dag in augustus groeit er meer als in een week in september

Ja, onder normale omstandigheden. Hoewel ik geen akkerbouwer ben weet ik wel dat een zaadje in augustus in het stof duwen minder zin heeft dan in september na een mals buitje.

En op zand wordt in het voorjaar geploegd, dus groeidagen zat.
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
a, onder normale omstandigheden. Hoewel ik geen akkerbouwer ben weet ik wel dat een zaadje in augustus in het stof duwen minder zin heeft dan in september na een mals buitje.

Gras kiemt al wel van de dauw sochtends. Over 5 weken zal het vast wel een keer weer geregend hebben, met warme grond en een beetje vocht staat er zo een heel gewas. Het idee van een groenbemester is om de overgebleven nutrienten in het najaar op te nemen en deze te vernietigen in het voorjaar zodat de volgteelt deze kan opnemen. Niet in het voorjaar de groenbemester nog eens extreem te laten groeien, waardoor er minder overblijft voor het volggewas en de groenbemester in het najaar pas weer verteerd is. Je doet het hoofdgewas hier 2x tekort mee.

Heb eind juni nog gras gezaaid, heeft 10mm regen gezien en het land wordt elke dag nog groener. Die maaien we nog wel 2x maaien dit jaar.
+1
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
heeft 10mm regen gezien

dan ben je nog gezegend. dat is hier in dik twee maanden niet gevallen
+1
grös
@Noorderling
Heb eind juni ook nog gezaait, maar daar komt weinig van terecht, op de hoge kop groeit vrijwel niks, en op het lage groeit het onkruid altijd nog harder.
Noorderling
@grös
Onkruid heb je ook als je in september zaait, na een keer schoon maaien wint het gras het wel. Wel zorgen dat je voor het bloeien maait.
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Gras kiemt al wel van de dauw sochtends.

😂 😂 😂 Dauw? Welke Dauw. Je weet niet hoe droog het hier is. Ik merk dat je jezelf het niet kunt voorstellen.
m uut m
@George
Je ligt te lang op je nest.
Zelfs in de woestijn hebben ze dauw.
+1
George
Quote Reactie van @m uut m:
Zelfs in de woestijn hebben ze dauw.

Ook daar maar gras zaaien dan. 😂 😂
Noorderling
@George
Gras is sochtends helemaal nat, water druipt van het dak af. Aantal ochtenden in de week hangt er een meter mist boven het land. Doet wel wat, het gras groeit elke dag nog, ook wat vorige week gemaaid is kijk je al weer groen overheen. Dauw loopt van de maisbladeren af naar de stengel. Maar hebt meer dauw zoals vorige week als het snachts rond 10-12 graden is als nu.
+1
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Gras is sochtends helemaal nat, water druipt van het dak af. Aantal ochtenden in de week hangt er een meter mist boven het land. Doet wel wat, het gras groeit elke dag nog, ook wat vorige week gemaaid is kijk je al weer groen overheen. Dauw loopt van de maisbladeren af naar de stengel. Maar hebt meer dauw zoals vorige week als het snachts rond 10-12 graden is als nu.

Luister je bent niet voor niks een Noorderling. Je hebt echt helemaal geen idee hoe droog het hier in het zuiden is. Die dauw doet helemaal niks , echt nul komma nul. Laat echt geen graszaad kiemen hier in de stofgrond. Het graszaad ligt in het stof te verbranden en komt gewoon niks van terecht. Zo is het hier en geloof me nu maar.
pieta
Quote Reactie van @George:
Het graszaad ligt in het stof te verbranden en komt gewoon niks van terecht

Mijn vader zei altijd dat graszaad uiteindelijk altijd nog wel kiemt. Dus of het verbrandt weet ik niet. Het meest ellendige is dat het kiemt en daarna door wat hardere wind zeg maar er afwaait of gewoon verbrand door het hete zand.
+2
Twentsch Land
@pieta

Verbrand in het hete zand...volgens mij zei George dat al 😉
pieta
@Twentsch Land Dat weet ik dus niet of het zaad verbrand als het niet kiemt. Als het wel kiemt door dauw ofzo dan verbrandt het. Dat weet ik wel.
Twentsch Land
@pieta

Droog zaad kan best even liggen, over dat verbranden weet ik ook niet, wel weet ik als het iets kient het zaadje snel kan uitdrogen en dus niet opkomt.
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Verbrand in het hete zand...volgens mij zei George dat al

Dat zei ik ja. Als er niet beregend kan worden is die zand hier gewoon heet stof waarin het graszaad gewoon verbrand. Dat ligt te lang in dat heet stof en de kiemkracht is weg. Sterker nog één hevige bui van 20 mm doet op dat stof niet eens wat af. Er pakt niet eens water op dat door en door droge stoffige zand. Het lijkt of er een waslaag op zit zoals bij een auto wat het water er af laat lopen. Pas na langdurige regenval gaat zich dat herstellen maar niet na een hevige onweersbui. Daarom beregenen we ook zoveel mogelijk in de hoop dat we bij regen direct groei hebben.
Twentsch Land
@George

Na lange droogte is de beste regen een tijdje mot regen, dit weekt de toplaag weer open zodat vocht wordt opgenomen....een plensbui heb je niet veel aan, het loopt gelijke naar de laagtes ..... hier verbranden heb ik nog niet eerder gehoord, waarschijnlijk dat grondslag nogal invloed heeft.
George
@Twentsch Land
Verbranden is een groot woord , maar als graszaad 3 weken in die hete droge pof waar je op blote voeten niet over heen kunt lopen heeft gelegen is de kiemkracht gewoon weg en wordt het niks meer. Ooit eens op strand geweest , daar heb je ook ooit dat die strandzand zo heet is dat je er bijna niet over heen kunt lopen zo heet van brandende zon.
grös
@pieta
Heb vorig jaar huiskavel ook nieuw ingezaait, en toen kwam de droogte, en harde wind toen is er wel een half hectare weggewaait, even doorzaaien is het toch helemaal goed gekomen.
+2
jpls
@Noorderling als gras uitkiemt van de dauw, en het krijgt verder geen regen zal er ook niet veel van terecht komen.
George
@jpls Van dauw komt helemaal niks man. Grond is klare pof , pakt amper water op.
+1
Twentsch Land
@Noorderling

Het is dan nog beter dan het niet dauwt en het Graszaad droog ligt.....als het iets is gekiend is de kans op uitdroging het grootst.
George
@Twentsch Land

Als het graszaad boven in die hete droge pof ligt verbrand het en zal niet meer kiemen. Gewoon weggegooid geld om gras te zaaien nu!
+2
pieta
@Noorderling Heel leuk voor jou maar op zand brandt het er gewoon af als het al kiemen wil.
Frans1
@Noorderling kiemen van de dauw en dan kapot gaan😐.komt echt niet goed nu
Weidezicht
@Noorderling heb je het in de kas gezaaid? Bij ons hier in het westen groeit het altijd wel wat maar nu toch bijna niets meer. Als het kiemt verdroogd het alsnog. Vindt het knap als je in de laatste weken een veldje groen weet te krijgen
cs-agrar
Quote Reactie van @Noorderling:
Gras kiemt al wel van de dauw sochtends.

😂 en gij geleuft 't? Dauw zit op gewas, niet op grond. Moet die kiem die betreffende dauwnacht toch wel even flinke haast krijgen met groeien..
pieta
@verbi Wij hebben opslagcapaciteit zat. Maar normaal gesproken rijden wij na de derde snede nog een beetje uit. We hebben op een deel van ons grasland niet de mogelijkheid om te beregenen. Daar is slecht 2 keer mest opgekomen dit jaar. En ik zou er graag nog wat oprijden als het weer een beetje groen is/wordt.
Frans1
@pieta het is natuurlijk wat zielig gezeur,het land is kaal,dus als er een verandering in het weer komt kan de mest gewoon uitgereden worden.hier na de 2e snede ook niet meer bemest,komt straks wel.werkt nu toch niet,alleen maar schade van het snijden in de grond met dat schrale weer
hans1980
@Frans1 kijk verschil met hier is dat het gras niet meer komt de ploeg hellaas wel
pieta
@Frans1 Bij mij geeft ie de eerste 2 wkn nog geen echte verandering aan. Of je moet nog hogere temperaturen een verandering vinden die helpt. 😁
boertje009
Poahhhh dat kan gwoon zo hoor gras zaaien. Hoef jc niks voor te regele in den haag wij hebbe al optie op 10ha
+3
Noorderling
Voer tekort of lopen de dieren op de verkeerde plek? Mestautos van zuid maar noord en voer retour. Ergens klopt er wat niet.

Daarnaast is het alleen verplicht een groenbemester mengsel te zaaien. Keuze van vanggewas wordt vooral op basis van bouwplan en aaltjes gekozen. Voor die paar euro gaat een akkerbouwer geen gras zaaien om in de volgteelt en hoogsaldogewas de rekening te krijgen omdat een veehouders niet genoeg willen betalen voor graan als gps en gras voor niets nog niet werd opgehaald.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Noorderling:
Mestautos van zuid maar noord en voer retour. Ergens klopt er wat niet.

das kringloop..
wotan2
Je kunt beter eerst eens met een akkerbouwer zelf in gesprek gaan voor je hier allerlei eenzijdige ideeën op het bord pleurt. Als hij ruimte heeft zal hij hier misschien best oren naar hebben, maar als hij geen ruimte heeft is dat vaak niet om de door jou genoemde redenen.
John Spithoven
Ik lees het al, geen goed idee. Was maar een proefballonnetje. Dat betekent dat het onderwerp droogte en de gevolgen daarvan hier niet meer aan de orde hoeven te komen
+1
Bekkink
@John Spithoven ik vond het geen slechte voorstel. Hier in het oosten zijn her en der de voorraden bijna op. Alleen is hier weinig akkerbouw
+2
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Bekkink:
Hier in het oosten zijn her en der de voorraden bijna op

Ook in het oosten zijn er nog melkveehouders zat die de kuilen tot aan de voordeur hebben.
+1
Bekkink
@Leo,s vriend dat word nu rap minder. Zijn al stukken mais gehakseld. Meeste loonwerkers zijn maishakselaar al aan het klaar maken. Binnen 3 weken worden de droogste stukken gehakseld
George
Quote Reactie van @Bekkink:
Binnen 3 weken worden de droogste stukken gehakseld
Reage

Hier kan alle niet beregende mais er af en dat is wel de grootste helft van alles wat er staat. Maar als verwachtingen uitkomen van 14 dagen droog en heet kan gewoon alles er af vanaf half augustus.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Bekkink:
dat word nu rap minder. Zijn al stukken mais gehakseld. Meeste loonwerkers zijn maishakselaar al aan het klaar maken. Binnen 3 weken worden de droogste stukken gehakseld

Jij zit in de Achterhoek geloof ik?
Heb in een groot deel van de achterhoek nog geen enkel gehakseld perceel gezien ( groot deel, niet hele Achterhoek) en ik kom toch wel eens ergens.
Loonwerkers hier,ook Achterhoek, hebben nog geen enkele aanvraag om te hakselen.
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Loonwerkers hier,ook Achterhoek, hebben nog geen enkele aanvraag om te hakselen.

Tussen nu en 3 weken volop hakselen , let maar op.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @George:
Tussen nu en 3 weken volop hakselen , let maar op.

Bij jullie misschien, in het uiterste oosten, hier in het gewone oosten niet, behoudens een enkel perceel van een boer in paniek.
Hier in de omgeving gaan de haspels geregeld van het grasland naar de mais,meesten hebben gras zat, en groen houden is voldoende, en de beregende percelen staan er eigenlijk heel goed bij.
pieta
@Leo,s vriend George zit het zuidoosten. Maar ik zit in het Midden Oosten en daar is het pas echt droog. 😁
Leo,s vriend
Quote Reactie van @pieta:
George zit het zuidoosten. Maar ik zit in het Midden Oosten en daar is het pas echt droog.

Klopt, ik zit dichter bij je dan je denkt. maar mijn reactie was op die van Bekkink.
+2
pieta
@Leo,s vriend Je mag jezelf altijd even aan me voorstellen middels pb of in real life. 😁
+1
grondlozeboer
@pieta en je hebt n baard met witte jurk en rijd rond in een ferrari en gaat een grote flat bouwen?
+1
pieta
@grondlozeboer Jjij ziet het. 😂
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
n de beregende percelen staan er eigenlijk heel goed bij

Ik schreef ook niet beregende mais , en hier wordt het merendeel van de mais niet beregend. En die kan er gewoon af. Maar de beregende gaat ook snel als het nog 2 weken droog en heet is.
ej-van-de-voort
@Leo,s vriend

Grens Veluwe en vallei gaan volgende week de eersten, waaronder vorige buurman van me, aan de gang wist pa net te vertellen.
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @ej-van-de-voort:
Grens Veluwe en vallei gaan volgende week de eersten, waaronder vorige buurman van me, aan de gang wist pa net te vertellen.

Goed mogelijk, maar ik reageerde op Bekkink, die beweerde dat in de ACHTERHOEK volop wordt begonnen met hakselen.
+1
Bekkink
@Leo,s vrienddat de achterhoek in jouw gedachte zo groot is dat wist ik niet. Maar HIER ist kurk droog. Hier heeft 1 loonwerker al een perceel gehakseld en tussen NU en 3 Weken gaan er meer hakselen. HIER in de Achterhoek!
bio boer
@Leo,s vriend duitsland gaat de hakselaar er al in heb filmjes gezien dat was geen beregen paden het hele veld
Leo,s vriend
@bio boer ontken ik toch ook niet ?
+1
bio boer
@Leo,s vriend nee dacht meld het nieuws even 😁
Leo,s vriend
@bio boer helemaal goed !
+1
bio boer

(klik om te vergroten)

Oost Duitsland net foto gekregen
Leo,s vriend
@bio boer Zo slecht heb ik ze gelukkig nog niet gezien, kan me voorstellen dat je dat hakselt, maar dan........ wachten op water en dan proberen in te zaaien?
Denk overigens dat dat spul inkuilen nog tegenvalt, natte smurrie denk ik, mag je wel tussen laagjes droog gras kuilen.Hier in de omgeving in 2006 ook al eens gezien dat ze beregeningsbaantjes door zulke mais hakselden, ondanks dat het totaal verdroogd leek was het net drijfmest in de kipper.
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
pul inkuilen nog tegenvalt, natte smurrie denk ik,

Volgens mij heb jij nog niks gezien. Er staat echt mais waar geen vocht meer uitloopt , gewoon omdat het er niet is. Bovendien lijkt de mais van de straat af beter dan hij werkelijk is. Als je er doorloopt schrik je jezelf kapot in die verdroogde percelen!
+2
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
Quote Reactie van @Leo,s vriend:pul inkuilen nog tegenvalt, natte smurrie denk ik,

Volgens mij heb jij nog niks gezien. Er staat echt mais waar geen vocht meer uitloopt , gewoon omdat het er niet is. Bovendien lijkt de mais van de straat af beter dan hij werkelijk is. Als je er doorloopt schrik je jezelf kapot in die verdroogde percelen!

Nou george op de site van nieuweoogst staat een filmpje van mais die ze aan het hakselen zijn. Inderdaas het is groene smurtie. Banden van de shovel zitten vol geplakt met natte mais. Kortom geduld hebben.
+1
Bekkink
@Leo,s vriend en je moet leren lezen. Ik zei dat de hakselaars klaar worden gemaakt!!!!
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Bekkink:
en je moet leren lezen. Ik zei dat de hakselaars klaar worden gemaakt!!!!

En je schreef ook dat er al percelen waren gehakseld, nu is het plotseling 1 perceel, en de meeste loonwerkers.... of een enkele?
Bekkink
@Leo,s vriend ja er zijn percelen gehakseld. Ja. De hakselaars (bijna) staan klaar. En ja jij bent een ongelofelijke zeur. Als je op elke woord of zinspeling slakken legt ben je de hele dag aan zeiken....schei toch uit!!
Leo,s vriend
@Bekkink Pfoe, een beetje door de hitte bevangen?
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Pfoe, een beetje door de hitte bevangen?

Ze zijn echt de hakselaars klaar aan het maken en de maisoogst gaat echt zo beginnen met al die weg geschrompelde verdroogde zooi.
pietjepuk
@George Laat het de NVWA maar niet lezen want dan komen ze volgende week kijken of er al groenbemester gezaaid is. 🤓
Leo,s vriend
Quote Reactie van @George:
Ze zijn echt de hakselaars klaar aan het maken en de maisoogst gaat echt zo beginnen met al die weg geschrompelde verdroogde zooi.

Geloof ik best, maar hier , samen met jou streek het droogste gebied van NL, staat het merendeel van de mais toch echt niet op omvallen.
En, mooi om te zien, men helpt elkaar massaal door haspels uit te lenen om effe door de mais te slepen.
Bekkink
@Leo,s vriend ik heb gewoon een gruwelijke hekel aan mensen die mijn woorden verdraaien of er wat bij verzinnen!
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Bekkink:
ik heb gewoon een gruwelijke hekel aan mensen die mijn woorden verdraaien of er wat bij verzinnen!

Doe ik beide niet, dus wat dat betreft, geen zorgen.
Farmer_

(klik om te vergroten)

Leo,s vriend
@Farmer_ JESS!! toch een perceeltje gevonden? mooi, alleen jammer dat zelfs deskundigen als Jan Bakker van KWS zelf al zeggen dat het onzin is om dit te hakselen.........
+1
Farmer_
@Leo,s vriend aantal jaren terug hadden we ook een paar percelen zonder kolven door droogte, het gewas droogt alleen maar verder in en verhout, je kan het met langer wachten bijna niet vastrijden, tis net een spons die elke x weer opveert, nu het nog wat groen is heeft het nog wat voederwaarde, boer heeft groot gelijk het nu te hakselen.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Farmer_:
aantal jaren terug hadden we ook een paar percelen zonder kolven door droogte, het gewas droogt alleen maar verder in en verhout, je kan het met langer wachten bijna niet vastrijden, tis net een spons die elke x weer opveert, nu het nog wat groen is heeft het nog wat voederwaarde, boer heeft groot gelijk het nu te hakselen.

Moet ie ook vooral zelf weten, ik veroordeel niemand er over.
Maar er zit nog een hele periode tussen nu hakselen en pas hakselen als ie verhout is.
George
@Farmer_

Inderdaad Farmer. Eraf met verdroogde zooi. Ik denk zelfs dat er geen druppel vocht uitkomt. Mais staat zo droog te kijken dat er nauwelijks vocht uitkomt. En zo'n beetje groenig product conserveert beter en komt de smakelijkheid ook beter ten goede dan compleet dorre zooi.
Farmer_
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Loonwerkers hier,ook Achterhoek, hebben nog geen enkele aanvraag om te hakselen.

Je leest zeker geen nieuwe oogst 😂
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Farmer_:
Je leest zeker geen nieuwe oogst

Ik schreef: loonwerkers HIER, en dat is een heel end van Azewijn vandaan, is trouwens de Liemers toch? geen Achterhoek.
Farmer_
@Leo,s vriend Azewijn ligt niet in de liemers, liemers is ook achterhoek.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Farmer_:
Azewijn ligt niet in de liemers, liemers is ook achterhoek

Aardrijkskunde gehad?
Achterhoek en Liemers.
Liemers wordt begrenst door Oude Ijssel en Duitse grens, dan ligt Azewijn daar toch echt .
Niet dat dat er toe doet overigens.
Farmer_
@Leo,s vriend Azewijn is Montferland.

(klik om te vergroten)

Leo,s vriend
@Farmer_

Jij je zin ! maar geen Achterhoek dus.....
Farmer_
@Leo,s vriend Hoort alles bij de achterhoek.
Bekkink
@Farmer_ volgens de westerlingen is alles achter Arnhem de achterhoek...
En als ik een kilometer van huis ga dan sta ik ook weer int westen van het land😉
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
die de kuilen tot aan de voordeur hebben.

Ze hebben ze dan toch echt wel op de meest vreemde plaatsen liggen. Wij hebben een nette tuin met een net gazon voor de voordeur en zou me niet in het hoofd halen om daar een kuil neer te leggen. En ik kom toch ook uit het oosten. Weliswaar het zuid oosten maar ook dat is oosten.
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @George:
Ze hebben ze dan toch echt wel op de meest vreemde plaatsen liggen. Wij hebben een nette tuin met een net gazon voor de voordeur en zou me niet in het hoofd halen om daar een kuil neer te leggen. En ik kom toch ook uit het oosten. Weliswaar het zuid oosten maar ook dat is oosten.

Jij snapt me best..
+1
Erco
@Leo,s vriend daar zou ik bij george niet zomaar van uit gaan.... 😉😜
grös
@George
Hier hebben wel meer de kuilbult, voor aan de weg, naast de tuin liggen, dat je zo vanuit de woonkamer aan 1 kant mooi tegen die kuilen aan kunt kijken, vind het geen gezicht maar misschien weten ze niet beter.
+6
matt
Voer zat en anders maar een paar aan een haak,een keer schaarste is niet
Zo erg..
Piet1960
In 1976 zijn er veel naweiden van graszaadgewas door veehouders bij akkerbouwers weggehaald.
+1
sjoerd de melker
Op de klei en op het veen gaat er nog gras gemaaid worden dit jaar. Alle mest is nog niet benut, ook niet bij de boeren die na de bemesting van de 2e snede al stoppen met bemesten. Als het tussen nu en eind augustus gaat regenen komt er gewoon gras. Op het zand waar de vilt dreigt dood te gaan is het een ander verhaal.
+6
van Ittersum
Tis net als de honger in de wereld, voedsel genoeg, de voedsel zit alleen op de verkeerde plek. Heb plenty (goede) balen te koop, geen belangstelling ( alleen onder de kostprijs) , op marktplaats staan ook zat te koop (zelfs in Brabant) tegen amper de pers en bewerkingskosten marktplaats.nl/z.html/… ze moeten alleen even van A naar B. Probleem (zelf) opgelost. Dus collega's even zoeken ipv anderen erbij te betrekken en jezelf weer als zielig te bestempelen
+1
grös
@van Ittersum
Net als met maïs al jaaren zo gaat, paar maand voor de nieuwe oogst dan komt de vraag pas, dus straks in februari worden de balen nog wel duur.
bio boer
@grös dat zijn de boeren die nu roepen voer zat waar maak je druk om voor al de summerfeeder die hebben nog hoop zitten maar ook nodig
achterhoeker2
@van Ittersum Vind mezelf niet zielig , maar de wereld is groter dan friesland.
Hier in het oosten is het erg droog en de bedrijven intensief.
Er zijn er zat die >15 ha er bij huren daar groeit niks maar moet wel min 1000 euro voor betaald worden.
Op dat soort bedrijven wordt 2018 een bijzonder jaar..
pieta
@achterhoeker2 1.000 euro en de toeslagrechten voor de eigenaar vd grond bedoel je?
achterhoeker2
@pieta ja kale huur (wel met de mest)
robbies
@pieta dan is het nog maar 1250 Euro per ha. Dat valt toch wel mee?? Dacht dat bij jullie die grond stervensduur was
pieta
@robbies Ik moet nog wat meer geven en een btr is hier meer als 250 euro.
van Ittersum
@achterhoeker2 wij hebben een muizenplaag meegemaakt dus wij weten in deze streek heel goed wat een paar snedes missen(1 & 2 snede) inhoud evenals de kosten en alle kosten daarna als iedereen ons al vergeten is. Sta je ervoor krab je jezelf wel vier keer achter de oren. Daarom enige nuances met deze droogte van mijn kant is daarom wel gerechtvaardigd. Uiteindelijk fiscaal gezien was het (zo uit mijn hoofd) uiteindelijk een netto netto jaar. Niks verdiend, niks verloren. Dus kermen terwijl we amper net aan de tweede helft van 2018 zijn begonnen heeft geen zin. Tenzij.....je rekening hebt gehouden met een.mega opbrengsten en dito gedane uitgaven dan ga je nat.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @van Ittersum:
een muizenplaag

Hebben hier in bepaalde percelen ook een overschot aan muizen momenteel
van Ittersum
@MTSTAMMINGA eigenlijk zijn ze hier ook nooit weggeweest
weurding
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Er zijn er zat die >15 ha er bij huren daar groeit niks maar moet wel min 1000 euro voor betaald worden.

tja, hier 2 sneden van een ha gehaald en nu rounduprood, opbrengst 18 balen per ha dus reken maar uit 😂
grondlozeboer
@weurding ploeg achter je oldtimer
weurding
@grondlozeboer stuift zo
+4
weurding
Hoe wil je in vredesnaam gras zaaien na graanoogst in een jaar als deze. Komt echt niet op. Hier op de esgrond puur stuifzand
+2
George
Quote Reactie van @weurding:
Hoe wil je in vredesnaam gras zaaien na graanoogst in een jaar als deze. Komt echt niet op. Hier op de esgrond puur stuifzand

Inderdaad Weurding . Ik moest een kleine 3 weken geleden gaan ploegen voor loonwerker. Gerstperceel omploegen en anderhalf uur later zou medewerker van loonwerker komen gras zaaien. Ik zei tegen loonwerker dat wordt niks , veel te droog. Ja maar jij ploegen en dan direct uurtje later in verse grond moet lukken , ik zei er is geen verse grond! Boer heeft er gelukkig toch van afgezien want het zaad zou inmiddels verbrand in de bouwvoor hebben gelegen. Je kunt nu gewoon niks zaaien als je niet goed kunt beregenen. En tel er maar niet op dat akkerbouwers nu installaties over hebben om leeg graanland te gaan beregenen. Die zijn al lang blij dat ze de aardappelen en dergelijke kunnen bijhouden.
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @George:
En tel er maar niet op dat akkerbouwers nu installaties over hebben om leeg graanland te gaan beregenen.

En zeker als ze dat met een dieselpomp moeten.
+3
huub
Er wordt nog kuil aangeboden voor minder dan €0,10/kg ds. Dan zal het voertekort wel meevallen. De schade wordt pas duidelijk als de eerste hectares mais door de hakselaar zijn.
+1
MTSTAMMINGA
@huub
Mais werd me aangeboden gisteren voor 68 euro
En er is al kuil verkocht uit friesland na Zweden
Dat ben benieuwd wat de prijzen gaan doen Vooral als er een verbod op beregen/bevloeien komt volgende week

Een maand kuilvoeren omdat gras niet groeit Is 2 maanden voorraad weg werken 😃
+3
jg
@MTSTAMMINGA Het beste voor de melkveesector is forse voerkrapte . Een half jaar 10 % minder melk in europa zou goed zijn voor de melkprijs en de afbouw van de poedervoorraden. Je kunt het dus ook als investering in een hogere melkprijs zien.
+3
weurding
Quote Reactie van @jg:
Het beste voor de melkveesector is forse voerkrapte .

schappenkrapte, dat moeten we hebben!!
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
schappenkrapte, dat moeten we hebben!!

Dat krijgen we pas als natuur flink handje helpt. Want die boeren blijven onder normale omstandigheden ten allen tijden over produceren!
Leo,s vriend
Quote Reactie van @weurding:
schappenkrapte, dat moeten we hebben!!

maar die komt er niet.
Frans1
@weurding idd.alleen dan is de consument overtuigd dat het toch echt niet allemaal vanzelf gaat.en niet alleen de consument trouwens😉
sorry
@jg maar hopen dat de jongens én meisje van rfc niet van die rare leveringscontracten hebben afgesloten ...........
+2
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Mais werd me aangeboden gisteren voor 68 euro

Dat is ongeveer 58 euro voor de verkoper. Dat kon nog wel eens verder stijgen. Ik had mei 2017 €56 euro per ton.
weurding
@George kijk, ik was vroeg sinterklaas dit jaar, koper heeft het voor 40 😀
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
kijk, ik was vroeg sinterklaas dit jaar, koper heeft het voor 40

Ik heb je al een verteld dat je te ver bij me vandaan woont. Al is het alleen al om ergens samen wat te gaan eten. 😂
+1
vaak
@George Ik woon korter bij en wil dan wel mee want ik speel ook nog teveel voor Sinterklaas.
Maar er is een gezegde : je krijgt wat je geeft.
Flinstone
@weurding jij gaat je fosfaatrechten nog duur verkopen denk je😂😉
+2
weurding
@Flinstone vindt het zeer strelend dat anderen het daar schijnbaar drukker mee hebben dan wijzelf😂 maar bij welke prijs zijn ze niet duur meer? ☺
van Ittersum
@MTSTAMMINGA nou zeg, er lezen meer mensen deze prikbord. Net de kuilbalen verkocht.

Bordje : "uitverkocht" kan opgehangen worden
grös
@MTSTAMMINGA
Zweden en Denemarken is nog veel droger als hier, (paar plekken in de Achterhoek en Brabant daargelaten), Deense overheid heeft al versoepeling van regels toegepast voor m.n. bio-bedrijven:
landbrugsavisen.dk/politisk-flertal-melder-klar-me…
+2
ted9
@grös biologische bedrijven hebben altijd het grootste woord over hoe goed ze met de grond om gaan en dat ze veel bodemleven hebben dat de grond weer in balans moet komen na omschakeling.Ben benieuwd hoe sommige bioboeren de koeien aan het eten houden vooral die groep die voor de mp is ingeschakeld paar jr terug.
grös
@ted9
Op zandgrond moet je niet bio willen boeren, meestal zitten op of goede klei, of nog een boel veen.
bio boer
@ted9 kreeg nog compliment je gras is nog veel groener dan de andere boeren hier in de buurt wij doen het ook met veel minder mineralen 170 kg haal toch 10.000 kg DS van gras op zand geen idee of dat kan geen ervaring mee maar veen en klei doet het goed dan melken bio boeren wel meer op ruwvoer bij producten zijn ee niet en de meesten zijn zuiniger met kracht voer dus gaat er meer ruwvoer door
Leo,s vriend
Quote Reactie van @bio boer:
kreeg nog compliment je gras is nog veel groener dan de andere boeren hier in de buurt wij doen het ook met veel minder mineralen 170 kg haal toch 10.000 kg DS van gras op zand geen idee of dat kan geen ervaring mee maar veen en klei doet het goed dan melken bio boeren wel meer op ruwvoer bij producten zijn ee niet en de meesten zijn zuiniger met kracht voer dus gaat er meer ruwvoer door

Nou, het gras bij de bioboeren hier in de buurt is zeker zo bruin als bij de anderen.
+1
bio boer
@Leo,s vriend hier op de buurt klei grond duurt dat wat langer voor alle vocht er uit is de mais van de buurman groeit nog hard zag gisteren de eerste pluim er in komen
weurding
@van Ittersum heb er nog 32 liggen. Rommel als paardehooi is zelfs in zweden meer interesse in dan goed voer😉
sjuu
Eindelijk het voer van 2016 en 2017 opmaken, ook wel eens lekker.
Flinstone
Alles een keertje op is ook niet zo erg!
Hier halen we de kerst nog wel met voer van 2017 en ook hier op zand komt nog wel voer!
Mocht het zo zijn dat de zode compleet kapot is dan maar maisland inzaaien maar vaak komt het allemaal weer goed!
Ik heb 1976 niet bewust meegemaakt maar Mn ouders hebben nooit verteld dat ze 30 ha opnieuw in moesten zaaien!
+1
weurding
Quote Reactie van @Flinstone:
Mn ouders hebben nooit verteld dat ze 30 ha opnieuw in moesten zaaien!

hadden ze misschien ook niet in 76 😉
+1
Flinstone
@weurding ik heb zelf ook wel vaker droogte meegemaakt en dan zag je vaak op gedempte sloten en en voormalige houtwallen dat het gras dor was!
Het is altijd nog goedgekomen en dat zal nu ook zo zijn!
De enige keer dat wij grasland om moesten ploegen was door schade van ongedierte!
+2
George
Quote Reactie van @Flinstone:
k heb 1976 niet bewust meegemaakt maar Mn ouders hebben nooit verteld dat ze 30 ha opnieuw in moesten zaaien!

Neem maar van mij aan dat zo'n verdroogde zode een flinke bende wordt.
Flinstone
@George we zullen zien, jij bent ff ouder als ik en dus wijzer👍!
+1
George
Quote Reactie van @Flinstone:
ij bent ff ouder als ik en dus wijzer

Wijzer sowiezo. 😂
+1
dorpsrandhoeve
@George Niet wijzen jongen!
+2
pieta
@George Eigenwijzer bedoel je? 😁
adriaan33
@George wat ik mij herinner is dat het gras zich snel herstelde. Het slechtste stuk hadden we omgeploegd half augustus en stoppelknollen gezaaid. Het begon ook pas te groeien toen het regende eind augustus. En veel te dun stond. Het lesje was geduld hebben. En voorraad voer. Strategie was flinke voorraad ruwvoer en geen beregening. Na 76 grote voorraad en beregening
George
@adriaan33
Ik weet wel dat we daarna flink wat aan grasland vernieuwing hebben gedaan. Komt toch wel flink onkruid is die verdroogde zode. Maar ook ik was toen pas 8 jaar. Weet nog goed dat we overal naar beregeningen gingen kijken , maar er was niks te krijgen. We hebben een put laten maken en een elektropomp merk SiHi in België gekocht in dat jaar. Ook naar een kant ondergrondse leiding met hydranten aan gelegd welke we in 1982 weer hebben vervangen omdat ze niet drukbestendig genoeg was.
dwers
@George raaien mooi laten staan, valt het zaad er straks af en bij regen heb je nieuw gras.
George
Quote Reactie van @dwers:
raaien mooi laten staan, valt het zaad er straks af en bij regen heb je nieuw gras.

Als het zo simpel allemaal is snap ik niet waarom er nog ooit grasland vernieuwd wordt.
+1
m uut m
@George
Hoeft ook niet zo vaak.
bio boer
Nou er zijn wat boeren die denken wat luchtig maar als het nog 4 weken droog blijft wordt het toch echt een probleem dan is het voer aan komende voorjaar wel op bij veel bedrijven ik heb al vast wat koeien voor de slacht aangeboden bio ruwvoer is moeilijk te vinden
+2
demelkboer
@bio boer ik denk dat bio voer wel lastig wordt maar gangbaar is er meer dan zat.
grös
@demelkboer
In Denemarken worden bio-koeien al massaal geslacht.... landbrugsavisen.dk/tørken-sender-bølge-af-økolo…
+1
van Ittersum
@bio boer is er geen onderlinge marktplaats voor en van jullie bioboeren?
+1
m uut m
@van Ittersum
Ja die is er wel.
Jaap40
@bio boer straks gaat SKAL nog toestaan dat gangbaar voer in bio koeien mag. Ik gun het de koeien wel hoor, maar dan wel eerlijk zijn naar consumenten, verkoop de melk dan niet als biologisch.
m uut m
@Jaap40
Niet nodig er is nog voer genoeg.
Dit is voornamelijk uitgestelde maaidatum producten maar het is er wel.
Ga je de koeien gangbaar voeren dan ook de producten gangbaar afzetten!
Daarna eerst weer in omschakeling .
Jaap40
@m uut m uitgestelde maaidatum gras ja, en dan nog een partij duur biologisch krachtvoer er tegenaan.....🤑🤑🤑wat zal de melk duur betaald worden.
m uut m
@Jaap40
Beetje minder bio melk en een plus van 5 cent voor de melk strijkt dat wel weer vlak.
robbies
Quote Reactie van @Jaap40:
uitgestelde maaidatum gras ja, en dan nog een partij duur biologisch krachtvoer er tegenaan.....wat zal de melk duur betaald worden.

Jij hebt niet zoveel met bio, is het wel? Jaloers op de melkprijs??
+2
Jaap40
@robbies ik vindt bio prima. Waar ik een hekel aan heb is de betweterige toon van diverse bio collega's. Maar vooral als het gaat om media en algemene toonzetting. Er is dan veelal halleluja voor biologisch en natrappen naar gangbaar.
Altijd die verschillen willen benadrukken, bah.
Niet iedereen is in de gelegenheid naar een ander systeem over te schakelen. Daar zou vanuit diverse invalshoeken rekening mee moeten worden gehouden. Begrip.
grös
@Jaap40
D'r zullen best een paar tussen zitten, maar die heb je bij de weidegang-boeren ook. Het is meer de maatschappij die heel onverschillig daar in is, voor de leek toerist hier is "koeien in de wei=bio=goed" en "boer met 'gifspuit'=fout". Bio boer hier zegt, je kunt beter bio zijn want ze trappen altijd naar jullie, maar de overheid pakt hen net zo hard aan met de fosfaatrechtenzooi, en of dat terecht of niet is laat ik in het midden want ik ben sowieso fel tegen dat hele fosfaatgedoe (communisme).
m uut m
@Jaap40
Onzin
+1
pieta
@m uut m Wat je nu doet is precies wat ie bedoelt. 😁
Jaap40
@pieta precies
m uut m
@pieta
Nee het blijft een keuze om niet te veranderen.
Jaap40
@m uut m en bedankt.
m uut m
@Jaap40
Graag gedaan
Jaap40
@m uut m je bent vroeger zeker veel gepest op school.....
m uut m
@Jaap40
Nee.
Maar ook jij hebt een keuze om dingen te veranderen.
pieta
@m uut m Wij vinden wat we doen en hoe we het doen totaal niet onderdoen voor biologisch. Alleen vinden sommige biologische boeren zich wat beter dan de rest. Althans zo komt het over.
robbies
@pieta dat hebben reguliere boeren onderling net zo goed. En de melkveehouderij heeft dat van zichzelf ook naar andere sectoren
pieta
@robbies Je spreekt voor jezelf neem ik aan. Ik voel me bepaald niet verheven boven een ander.
+1
bio boer
@pieta sorry dat ik je dat gevoel geef voor mij is er geen betere of slechtere manier het zijn gewoon verschillende mogelijkheden van boeren en de consument mag kiezen wat het best bij hen past ben goed bevriend met mijn omligende reguliere boeren
pieta
@bio boer Ik had het niet over jou.
weurding
Quote Reactie van @Jaap40:
Er is dan veelal halleluja voor biologisch en natrappen naar gangbaar.

juist, hier een bedrijf paar jaar terug bio geworden, lezing gehouden of filosofie verteld op soos hoe geweldig bio wel niet is en hoe slecht gangbaar en nu de hakken gelicht en uit bedrijf gestapt..... 😉
Flinstone
@Jaap40 die betweterige toon van bio.boeren bevalt mij ook niet!
Laatst ook die actie dat ze buiten de fosfaatrechten wilden blijven!
Omdat ze ook geen derogatie hadden maar niet iedere boerenzoon heeft zoveel grond van zn familie gekregen.
Bio is eigenlijk zo inefficiënt als het maar kan. en net als het verder extensiveren van je bedrijf, mooi dat je het kunt maar als de bedrijfsovername aan de orde is mag je knielen voor je ouders en broers of zussen!
cornelissen
Quote Reactie van @Flinstone:
Laatst ook die actie dat ze buiten de fosfaatrechten wilden blijven!

Wou ik ook,grondgebonden met de latente ruimte, die ik dan mag gebruiken en doe de rechten maar aan het niet grondgebonden gedeelte,dus aan mij niet besteed.
Ik meende dan de nmv ook tegen fosfaatrechten waren,voordat ze gingen meelopen achter de lto
Leo,s vriend
Quote Reactie van @cornelissen:
voordat ze gingen meelopen achter de lto

of voordat ze in de gaten kregen dat ze op het verkeerde spoor zaten?
Weet je nog, Don Quichotte en de windmolens?
+1
robbies
Quote Reactie van @Flinstone:
zo inefficiënt

want intensief is wel efficient, inclusief het slepen van mest van zuid naar Noord en voer uit uitheemse oorden halen? als je maar de helft van je milieubelasting pakt heb je gelijk ja.
+2
Leo,s vriend
Quote Reactie van @robbies:
want intensief is wel efficient, inclusief het slepen van mest van zuid naar Noord en voer uit uitheemse oorden halen? als je maar de helft van je milieubelasting pakt heb je gelijk ja.

Kan een heel eind met je meegaan, maar niet generaliseren, een groot deel van de intensieveren zet gewoon de mest af bij de buurman en haalt er voer voor terug.En bierbostel/perspulp komt niet uit uitheemse oorden.
+1
robbies
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Kan een heel eind met je meegaan, maar niet generaliseren, een groot deel van de intensieveren zet gewoon de mest af bij de buurman en haalt er voer voor terug.En bierbostel/perspulp komt niet uit uitheemse oorden.

dat zal voor een gedeelte wel gelden ja. Maar dat eeuwige gehamer op efficiëntie slaat natuurlijk ook nergens op. De helft wordt maar meegenomen in dat verhaal. Kunstmestproductie, mestafvoer, voeraankoop slaan we voor het gemak over. een biologische veehouder haalt weliswaar geen 20 t DS gras van een hectare af, maar brengt er ook geen kunstmest op. Tja, dan is het niet meer dan logisch dat er niet meer geproduceerd wordt. Maar ben je dan per definitie minder efficiënt? Ik denk het niet.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @robbies:
dat zal voor een gedeelte wel gelden ja. Maar dat eeuwige gehamer op efficiëntie slaat natuurlijk ook nergens op. De helft wordt maar meegenomen in dat verhaal. Kunstmestproductie, mestafvoer, voeraankoop slaan we voor het gemak over. een biologische veehouder haalt weliswaar geen 20 t DS gras van een hectare af, maar brengt er ook geen kunstmest op. Tja, dan is het niet meer dan logisch dat er niet meer geproduceerd wordt. Maar ben je dan per definitie minder efficiënt? Ik denk het niet.

Alweer heb je gelijk, maar er is ook een flinke categorie minder intensief gangbaar ,of zelfs extensief, en die gebruiken wel gewoon kunstmest( soms in mijn ogen veel te veel, ervaring studieclub)
Overigens geloof ik die 20t ds ook meestal niet.
+1
robbies
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
maar er is ook een flinke categorie minder intensief gangbaar ,of zelfs extensief, en die gebruiken wel gewoon kunstmest( soms in mijn ogen veel te veel, ervaring studieclub)

Ik ben extensief, maar gebruik ook gewoon kunstmest.Ik wil ook gewoon een goed eiwit in mijn gras hebben en mest heb ik altijd tekort. En er is niets mis met het gebruik ervan, alleen dat hele pleidooi van dat intensief veel efficiënter is, is gewoon onzin. Ze realiseren een hoge opbrengst omdat ze veel hulpmiddelen tot hun beschikking hebben. Maar die hulpmiddelen zijn ook broodnodig om hun veestapel aan de vreet te houden. En dan achteraf uitleggen dat dat wel enorm goed voor het milieu is en de biologische sector betichten van inefficientie. Zo kun je er altijd aan uit. Misschien is 15 ton DS van een hectare wel net zo efficiënt als daar tegenover staat dat er minder kunstmest gebruikt wordt. Wie zal het zeggen. De bodem laat zich niet zo makkelijk in absolute getallen vangen.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @robbies:
Ik ben extensief, maar gebruik ook gewoon kunstmest.Ik wil ook gewoon een goed eiwit in mijn gras hebben en mest heb ik altijd tekort. En er is niets mis met het gebruik ervan, alleen dat hele pleidooi van dat intensief veel efficiënter is, is gewoon onzin. Ze realiseren een hoge opbrengst omdat ze veel hulpmiddelen tot hun beschikking hebben. Maar die hulpmiddelen zijn ook broodnodig om hun veestapel aan de vreet te houden. En dan achteraf uitleggen dat dat wel enorm goed voor het milieu is en de biologische sector betichten van inefficientie. Zo kun je er altijd aan uit. Misschien is 15 ton DS van een hectare wel net zo efficiënt als daar tegenover staat dat er minder kunstmest gebruikt wordt. Wie zal het zeggen. De bodem laat zich niet zo makkelijk in absolute getallen vangen.

Ja, mee eens.
Jaap40
@robbies tja en die bio boer neemt de mest af van de gangbare melkveehouderij, tot 30% !! En die gangbare veehouder moet daar weer kunstmest tegenaan gooien.
Eigenlijk kan de bio boer dus never nooit niet zonder zijn gangbare collega's. 😁
bio boer
@Jaap40 nou dat weet ik niet mijn kippen. Mest word allemaal geëxporteerd naar oost Duitsland en voor geguliere mest krijg je meer dan bio mest
+2
Noorderling
@Flinstone
Ben je alleen zelf beter?
Ga hier maar eens kijken. biostee.nl/
Die doen echt niet onder aan een gangbaar saldo. In flevoland zie je ook dergelijke bedrijfsopzetten. Veehouderij benut de rustgewassen, dan is er echt wel geld te verdienen als biologisch melkveehouder.
Zitten hier ook een aantal biologische boeren in de buurt, die zijn ook behoorlijk actief op de grondmarkt, en niet uit armoede.
+2
grös
Quote Reactie van @Flinstone:
Bio is eigenlijk zo inefficiënt als het maar kan.

Ken bio die gewoon 8000 liter melken, ze hebben alleen geen derogatie maar dat heeft de rest van de wereld ook niet. Intensieven plaatsen de inefficiëntie bij een ander neer, de akkerbouwer of buurman die hun ruwvoer produceert.
Ze moesten voor de grap eens alle kunstmest en geïmporteerd krachtvoer stil leggen, moet je zien hoe "efficiënt" je dan nog bent.
bio boer
@grös je zou voor elke 10.000 kg DS die je aan koopt om moeten reken naar ha grond ben benieuwd
+2
bio boer
@Flinstone hier is de grond ook niet gekregen mijn vader is ook als dorps jonge begonnen op zijn 30e is nu 59 met mij en broer in maatschap heeft in zijn leven 180 ha bij elkaar geschraapt waar van 20 ha pacht dus het kan best zitten nu wel met oude gebouwen en melken op 3 plaatsen en jongvee lokatie dat is nu aan de beurt om te vernieuwen
George
Quote Reactie van @bio boer:
orps jonge begonnen op zijn 30e is nu 59 met mij en broer in maatschap heeft in zijn leven 180 ha bij elkaar geschraapt

Da's knap 180 ha in 29 jaar.
bio boer
@George het kan alleen om dat we bio zijn en pluimvee tak hebben en een zuinig vader
KuikenenKoe
Quote Reactie van @bio boer:
pluimvee tak

leg of vlees?
Die tak ook biologisch ?
bio boer
@KuikenenKoe leg kippen 2015 kunnen overschakelen naar 24000 bio kippen
robbies
Quote Reactie van @bio boer:
hier is de grond ook niet gekregen mijn vader is ook als dorps jonge begonnen op zijn 30e is nu 59 met mij en broer in maatschap heeft in zijn leven 180 ha bij elkaar geschraapt waar van 20 ha pacht dus het kan best zitten nu wel met oude gebouwen en melken op 3 plaatsen en jongvee lokatie dat is nu aan de beurt om te vernieuwen

Bijzonder knap hoor. Dat kunnen weinig je nazeggen.
Jaap40
@robbies het zijn allemaal keuzes die gemaakt worden. De 1 vindt ze mooi een ander heeft zo zijn bedenkingen.
bio boer
@Jaap40 denk het nog niet heb nog jongvee voer kunnen kopen voor 35 euro thuis geleverd vind het een weggeef prijs zal mij benieuwen wat er onder de folie zit
Jaap40
@bio boer in februari niet meer.
weurding
Quote Reactie van @bio boer:
zal mij benieuwen wat er onder de folie zit

mag hopen skal waardig.... 😉
bio boer
@weurding ja is een bio boer hier in de buur een grote met 200 ha natuurland melkt alleen maar op dat spul hij zij melk gewoon 18 kg de koe met 4 kg kracht voer het ruwvoer kost dan ook niet veel en is ook mijn veekoopman
EDOO
Een beetje handige foerage boer kan toch wel wat voer omkatten van gangbaar naar biologisch?
puddingbroodje
@EDOO ojee!
Flinstone
@EDOO zit Niels Lentjes nog in de bak of is ie weer an het werk?
topmelker
@Flinstone Nee Niels moet eerst weer op adem komen van zijn mislukte ophanging.
weurding
@topmelker heeft ie poging tot gedaan? Dan zit ie er diep in
topmelker
@weurding Hij had zijn moeder een berichtje gestuurd dat hij zich ging ophangen.Politie er heen en heeft hem gered.Kon pas nog niet praten.
pietjepuk
Quote Reactie van @topmelker:
Kon pas nog niet praten

hoppelijk heeft hij een goede arbeidsongeschiktheids verzekering want nu kan hij zijn beroep niet meer uitoefenen met zijn glade praatjes. 😅
weurding
@pietjepuk toch triest. Weet dat ie veel gedupeerd heeft maar toch. Zal je kind maar wezen
verbi
@weurding Dat gun je niemand.
pietjepuk
Quote Reactie van @weurding:
Zal je kind maar wezen

Ja dat gun je geen enkele ouder. Iemand die het in zijn hoofd heeft gaat toch vroeg of laat. En als ik met iemand geen medelijden heb is het Niels.
Flinstone
@pietjepuk het is ook een mens met een moeder en familie!
pietjepuk
@Flinstone Zeg ik toch gun je geen enkele ouder. Maar om met niels medelijden te hebben nee dacht het niet. Hoeveel medelijden had niels met zijn gedupeerde?
Erco
@topmelker een schreeuw om aandacht dus. Anders maak je die knoop en spring je. Triest natuurlijk dat sowieso. Vooral boor zijn familie. Hij heeft de ellende echter zelf veroorzaakt
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Erco:
Anders maak je die knoop

Kon misschien niet heel goed knopen, had wel meer last van losse eindjes
van Ittersum
@EDOO er zijn een paar......die hun status de daglicht niet kunnen verdragen en daarom maar nachts onbiologische werkzaamheden doen, (bio-)logisch toch?
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
.die hun status de daglicht niet kunnen verdragen en daarom maar nachts onbiologische werkzaamheden doen, (bio-)logisch toch?

Nee, de gangbare zijn allemaal even rooms
van Ittersum
@robbies je hebt ideologische bioboeren en economische bioboeren.
Jaap40
@EDOO zal altijd wel gebeuren
grös
@EDOO
Strobalen mogen wel gangbaar gekocht worden...
m uut m
@grös
Niet als je stro gaat voeren dan moet al het stro ook voor strooisel biologisch zijn.
+2
demelkboer
@m uut m strooi je het in de boxen. Als ze honger hebben beginnen ze er van zelf aan
Jaap40
@demelkboer 😄😄

Redelijk lek systeem dat SKAL systeem.
m uut m
@Jaap40
Valt mee bij twijfel trekken ze monsters en daar kunnen ze kunstmest en of gewasbeschermingsmiddelen mee aantonen.
Jaap40
@m uut m ook vanuit melk monsters? Pffff
Wilbert
@m uut m gewasbeschermingsmiddelen is makkelijk aan te tonen. Inmiddels wel zo ver dat bijv glyfosaat overal inzit, ook in het water en voer van jouw koeien...
Kunstmest aantonen in kuilmonsters kan ik niet inkomen, hooguit een waarschijnlijksgraad, maar niet keihard aantonen.
grös
Quote Reactie van @m uut m:
bij twijfel trekken ze monsters

Ik spreek uit ervaring, die haalde kuilbalen uit de hele omgeving, maar die leverde paar jaar later ook al geen melk meer dus hij is er weinig mee opgeschoten.
bio boer
@EDOO dat zal vast gebeuren met mais er zijn fourage bedrijven die de mais duurder in kopen dan verkopen maar het zijn maar verhaaldjes ik doe er niet aan mee
grondlozeboer
prikkebord.nl/topic/123656/

8 maand geleden wisten sommigenwaar hij heenmoest met zn voer.....korte termijnplanning?
John Spithoven
Zoals ik lees in Boerderij, wordt er al actie ondernomen. Hier onder twee passages.

Schouten: Geen geld, wel soepelere regels bij droogte
Landbouwminister Schouten kijkt onder andere naar verlenging van de uitrijperiode voor mest.

Verlenging uitrijperiode mest
De minister zegt zich te richten op specifieke gebieden, waar de situatie heel slecht is. Het gaat, zegt Schouten, met name om de verlenging van de uitrijperiode voor mest en om het inzetten van vanggewassen als veevoer. “We zijn heel praktisch aan het kijken wat we kunnen doen”, zegt de minister.

Dus het is allemaal niet zo moeilijk als we allemaal een beetje praktisch meedenken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
271
DEELNEMERS
54
WEERGAVES
0